You are on page 1of 15

GALGOTIAS UNIVERSITY

Greater Noida, Uttar Pradesh

Pre Placement Mock Test – 3

Department- School of Lifelong Learning Skills

Time: 50 min Max. Marks: 50

Instructions

Question booklet Structure: 50 Questions

Section A: Aptitude

Section B: English

Each question has between 4 to 5 options, one or more may be correct.

Scoring: One mark will be awarded for each correct answer. No negative mark is assigned for wrong
answers. Please mark the right bubble corresponding to the correct answer.

#SECTION#Section A: Aptitude

#PART#

#GROUP#
1) Complete the following series
BV, CU, ES, HP, LL, QG ___
a) VB
b) WB
c) WC
d)WA
Ans: d Commented [G1]: M

2) Complete the following series


PLD , QJG, RHJ, SFM, TDP, ____
a) UCR
b) UBS
c) KJI
d)None of these
Ans: b Commented [G2]: E

#GROUP#

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that
follows.
(i) In a family of 6 persons, there are two couples.
(ii) The Lawyer is the head of the family and has only two sons - Anil and Ajay - both Teachers.
(iii) Mrs. Ritu and her mother-in-law both are Lawyers.
(iv) Anil's wife is a Doctor and they have a son, Vijay.

3) Which of the following is definitely a couple ?


a) Lawyer-Teacher
b) Doctor-Lawyer
c) Teacher-Teacher
d)None of these

Ans: a Commented [G3]: M

4) What is the profession of Ajay's wife ?


a) Teacher
b) Doctor
c) Lawyer
d) Cannot be determined
Ans: c Commented [G4]: E

5) How many male members are there in the family?


a) Two
b) Three
c) Four
d)None of these
Ans: b Commented [G5]: M

6) What is/was Vijay's Grandfather's occupation?


a) Teacher
b) Lawyer
c) Doctor
d) Cannot be determined
Ans: d Commented [G6]: M

7) What is the profession of Vijay?


a) Teacher
b) Lawyer
c) Doctor
d) Cannot be determined
Ans: d Commented [G7]: E

#GROUP#

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that
follows.
(i) There are 8 friends A. B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing the centre.
(ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seated adjacent to H.
(iii) B is 2nd to the right of H.
(iv) E is 3rd to the right of C.

8) Who is 2nd to the left of A ?


a) D
b) G
c) F
d)Cannot be determined
Ans: d Commented [G8]: M

9) Who is 3rd to the left of C ?


a) G
b) D
c) B
d)None of these Commented [G9]:
Ans: d Commented [G10]: E

10) What is C's position with reference to E ?


a) 5th to the right
b) 4th to the left
c) 4th to the right
d) 3rd to the right
Ans: a Commented [G11]: M

11) Who is 2nd to the right of A?


a) B
b)E
c) F
d)None of these
Ans: b Commented [G12]: E

#GROUP#

DIRECTIONS for the question: What should come in place of question mark (?) in the
following number/alphabetic series?

12) 17 19 23 29 31 37 (?)
a) 39
b)41
c)43
d)47
Ans: b Commented [G13]: M

13) 3 4 10 33 136 (?)


a) 138
b) 685
c) 780
d) 327
Ans: b Commented [G14]: M

14) 16 23 28 38 49 (?)
a) 52
b) 72
c) 60
d) 62
Ans: d Commented [G15]: M

15) 64 125 216 343 512 729 (?)


a) 1331
b) 784
c) 1000
d) 841
Ans: c Commented [G16]: 15

16) The angles of a quadrilateral are in the ratio of 2 : 4 : 7 : 5. The smallest angle of the
quadrilateral is equal to the smallest angle of a triangle. One of the angles of the triangle is twice
the smallest angle of the triangle. What is the second largest angle of the triangle?
a) 80°
b) 60°
c) 120°
d) Cannot be determined
Ans: b Commented [G17]: M

17) Train-X crosses a stationary Train-Y in 50 seconds and a pole in 20 seconds with the same
speed. The length of the Train-X is 240 meters. What is the length of the stationary Train-Y ?
a) 360 meters
b) 260 meters
c) 300 meters
d) Cannot be determined
Ans: a Commented [G18]: M

18) In a test, minimum passing percentage for female and male is 35% and 40% respectively. A
male scored 483 marks and failed by 117 marks. What are the minimum passing marks for
female?
a) 425
b) 520
c) 500
d)None of these
Ans: d Commented [G19]: M

19) Twelve percent of Amit's monthly salary is equal to sixteen percent of Manoj's monthly
salary. Sunil's monthly salary is half that of Manoj's monthly salary. If Sunil's annual salary is
Rs. 1.08 lacs/-. What is Amit's monthly salary ?
a) Rs. 20,000/-
b) Rs. 18,000/-
c) Rs. 26,000/-
d) Rs. 24,000/-
Ans: d Commented [G20]: M

20) A sum doubles itself in six years at simple interest. In how many years will the sum become
eight times of itself at the same rate of interest?
a) 36
b) 48
c) 50
d) 42
Ans: d Commented [G21]: M

21) The area of a square is 1024 sq cms. What is the respective ratio between the length and the
breadth of a rectangle whose length is twice the side of the square and breadth is 12 cms. less
than the side of the square ?
a) 5 : 18
b) 16 : 7
c) 14 : 5
d)None of these
Ans: d Commented [G22]: M

22) A trader purchased a certain number of pens at 36 for Rs 75 and sold them at 24 for Rs 100.
What is the profit or loss percentage?
a) 100%
b) 75%
c) 125%
d)50%
Ans: a Commented [G23]: M

23) The bus fare for one person is Rs. 420/- from Delhi to Agra and train fare between the same
places for one person is equal to three-fourth the bus fare for two persons between the same
places. What is the total fare paid by 2 persons travelling by bus and 4 persons travelling by train
between the two places?
a) Rs. 3,360/-
b) Rs. 3,460/-
c) Rs. 3,440/-
d) Rs. 3,406/-
Ans: a Commented [G24]: M

24) The respective ratio between the speeds of a car, a scooter and a tractor is 3 : 5 : 2. The
tractor covers 360 kms in 12 hours. What is the average of speeds of car and scooter together?
a) 60 km/hr
b) 75 km/hr
c) 40 km/hr
d) None of these
Ans: a Commented [G25]: M

25) The ratio of investments of A, B and C is 5:4:3. At the end of the year they share a profit in
the ratio of 10:8:9. Find the ratio of the period of investments of A, B and C ?
a)1:2:3
b)2:2:3
c)4:2:3
d)1:4:7
Ans: b Commented [G26]: M

#SECTION#Section B: English

#PART#

#GROUP#

Direction: Q26 to 30: Read the passage below and answer the questions that follow:
THE CONTROVERSIAL GM TECHNOLOGY

Modern bio-technology, especially the creation of genetically modified crops, is often presented
as a magic solution or universal panacea for the problems of poverty, inadequate nutrition and
even environmental degradation across the world. Conversely, there are people who present the
picture of tech-generated monsters and major human health hazards being created by science.
Many of the technological changes currently in the process of being utilized in agriculture can
have unforeseen consequences, and their safety and future viability are far from secure. The
reality, as always, is far more complex than either of these two extremes. Even today the total
food production in the world is adequate to feed the hungry of the world; the problem is rather
one of unequal distribution, which deprives a large part of the population of even their minimal
nutritional requirements. Similarly, farmers, especially in developing countries, face many
problems such as lack of infrastructure, poor or unstable market access, volatile input and output
prices etc. that biotechnology does not address, much less solve.

It is true that transgenic plants can offer a range of benefits which are above and beyond those
which emerged from more traditional innovations in cultivation. It is suggested that such new
technology offers more effective pest resistance of seeds and crops through genetic control
mechanisms, which also reduces the need for pesticide use and leads to improved yield. A basic
question, of course, is whether the new GM technology is safe, and whether this is absolutely
crucial since the effects may only be known much later. The jury is still very much out on this
matter, and the controversy does not appear to be resolved quickly.

The trouble is that most governments in developing countries have relatively low food and
beverage regulatory standards, and public systems for monitoring and surveillance of such items
are poor or non-existent. This leaves them open for entry and even dumping of a range of
agricultural products of the new technology, which may not pass regulatory standards in the
more developed countries.

26) Which of this is not mentioned by the author about GM technology?

a) It helps in alleviation of many human and environmental problems.

b) The efficacy of GM drugs is suspect

c) Scarcity of food supplies is not the problem at hand.

d) The dearth of food supplies is depriving a large part of the world of their nutritional
requirement.

Ans: d Commented [G27]: D

27) Why are developing nation’s dumpsters of agricultural products using GM technology?

a) The food and beverage regulatory standards are lax.

b) The regulatory standards of developed nations are not stringent.

c) The surplus of agricultural products is dumped in these nations because of easy entry.

d) GM technology is considered a panacea in these nations.

Ans: a Commented [G28]: M

28) What is the author’s take on the controversy surrounding GM technology?

a) This technology offers a cure-all for food and health issues.

b) He considers it to be a major risk to health.


c) It is just a matter of time before the controversy gets resolved.

d) It is a matter of conjecture with no conclusion in sight.

Ans: d Commented [G29]: M

29) Which of this is one of the problems faced by farmers especially in developing nations?

a) profuse infrastructure

b) lack of innovations

c) reliable market conditions

d) precarious approachability to markets

Ans: d Commented [G30]: D

30) Which of the following statement is true according to the author?

a) Modern bio-technology further aggravates environmental degradation.

b) The ill-effects of GM technology can never be known.

c) The GM technology is the only solution to deal with the problem of poverty.

d) GM technology leads to improved yield even though its safety is debatable.

Ans: d Commented [G31]: M

#GROUP#

Direction: Q31-35: Choose the word pair that best expresses a relationship similar to that
of the original pair.

31) DRIP: GUSH

a) cry: laugh
b) curl: roll
c) stream: tributary
d)dent: destroy

Ans: d Commented [G32]: M


32) WALK: LEGS

a) chew : mouth
b) dress : hem
c) cover : book
d) grind : nose

Ans: a Commented [G33]: E

33) TOPAZ: YELLOW

a) diamond: carat
b) jeweler: clarity
c) sapphire: red
d) amethyst: purple

Ans: d Commented [G34]: D

34) CLUMSY: BOTCH

a) wicked: insinuate
b) strict : pamper
c) clever : eradicate
d) lazy : shirk

Ans: d Commented [G35]: M

35) LUMEN : BRIGHTNESS

a) density : darkness
b) nickel : metal
c) inches : length

d) candle: light

Ans: c Commented [G36]: M

#GROUP#

Direction: Q36-40: Choose the Synonym for the following words:


36) Enigmatic

a) Illusive

b) Puzzling

c) Pithy

d) Complicated

Ans: b Commented [G37]: M

37) Infallible

a) Authentic

b) Outspoken

c) Weak

d) Perfection

Ans: d Commented [G38]: M

38) Innocuous

a) not capable

b) not frank

c) harmless

d)eager

Ans: c Commented [G39]: M

39) Remiss

a) Ambitious

b) Careless

c) Maintain

d) Instigate

Ans: b Commented [G40]: M

40) Solemn
a) Amusing

b) Harmful

c) Serious

d) Speech

Ans: c Commented [G41]: M

#GROUP#

Direction: Q41-45: Choose the most logical order of sentences from among the given
choices to construct a coherent paragraph

41)
A. SONY has been valued at around Rs 800 crore.
B. IBM is a leading consultancy firm.
C. This valuation has been done by IBM.
D. They have relied on the excess value approach.

a) DABC
b) BADC
c) ABCD
d) ACBD
Ans: d Commented [G42]: M

42)
A. 1971 war changed the political geography of the subcontinent.
B. Despite the significance of the event. There has been no serious book about the conflict.
C. Surrender at Dacca aims to fill this gap.
D. It also profoundly altered the geo-strategic situation in South-East Asia.

a) ACBD
b) CADB
c) BADC
d) ADBC

Ans: d Commented [G43]: M

43)

A. The main difference is that efficiency is a ration and effectiveness is not.


B. But they reach efficiency in a different way than American businesses.
C. The Japanese are very efficient and such concepts as "just in time" are a witness to their
efficiency.
D. They reach efficiency through the route of effectiveness.

a) CBDA
b) ADCB
c) CADB
d) CDAB

Ans: a Commented [G44]: M

44)

A. To get a head start, early the next morning the farmer started covering ground quickly
because he wanted to get as much land as he could.
B. Late in the afternoon he realized the condition he had to fulfil to get the land was to get
back to the starting point by sundown.
C. Even though he was tired, he kept going all afternoon because he did not want to miss
this once in a lifetime opportunity to gain more wealth.
D. There is a story about a wealthy who was once offered all the land he could walk on in a
day, provided he come back by sundown to the point where he started.

a) DCAB
b) CABD
c) DACB
d) DABC

Ans: c Commented [G45]: M

45)
A. If you are used to having your stimulation come in from outside, your mind never
develops its own habits of thinking and reflecting.
B. Marx thought that religion was the opiate, because it soothed people’s pain and suffering
and prevented them from rising in rebellion.
C. If Karl Marx was alive today, he would say that television is the opiate of the people.
D. Television and similar entertainments are even more of an opiate because of their
addictive tendencies.

a) BACD
b) ADBC
c) BDCA
d) CBDA

Ans: d Commented [G46]: M

#GROUP#

Direction: Q46-50: In each of the following questions, find out which part of the sentence
has an error. If there is no mistake the answer is 'no error'

46) (A) The house with all its / B) furniture and exotic plants / C) were sold for Rs. 50,000 /
D) No error

a) A
b) B
c) C
d) D
Ans: c Commented [G47]: M

47) (A) The teacher asked the students / B) if everyone of them were interested in / C)
going on an excursion / D) No error

a) A
b) B
c) C
d) D
Ans: b Commented [G48]: M

48) (A) A physiologist in the last century demonstrated / B) that puppies will die / C)
if kept awake for more than five days / D) No error

a) A
b) B
c) C
d) D
Ans: b Commented [G49]: M

49) (A) A small baby breathes about/ B) 45 times per minute while/ C) a child of about six years
breathes about 25 times per minute./ D) No error
a) A
b) B
c) C
d) D
Ans: d Commented [G50]: M

50) (A) I have read/ B) too many books/ C) by R . K . Narayan./ D) No error

a) A
b) B
c) C
d) D
Ans: b Commented [G51]: M