Metode Alternative Istorie

Institutor:Gatej Loredana-Camelia Colegiul “Mihai Viteazul”Bumbesti-Jiu,Gr.

Nr2,Gorj

Metode alternative abordate in lectiile de predare invatare a Istoriei Romanilor si Geografia Romaniei

Metoda “ciorchinelui” Este o metoda grafica care stimuleaza gandirea critica si creativitatea elevilor.Elevii sunt pusi in situatia de a crea o structura grafica,utilizand informatiile/cunostintele acumulate la o lectie/unitate de invatare ori sa ajunga sa descopere noi informatii dupa lectura unui text. Metoda poate fi folosita in activitatile de invatare sau de fixare a cunostintelor ori la evaluarea sumativa a unei unitati de invatare. Etapele de lucru : 1.Elevii sunt informati ca vor utiliza « metoda corchinelui »,care se va concretiza intr-un produs-un « ciorchine »individual sau in echipa (dupa cum a decis profesorul). 2.Individual,fiecare elev incepe « ciorchinele »pe tema anuntata,pe caiet/o foaie volanta : « Scrie tot ce stii despre... »(se utilizeaza brainstorming-ul)timp de 5 minute. 3. « Cmpleteaza « ciorchinele »dupa ce citesti textul/documentul,harta,graficul cu noile informatii »(se stabilieste timpul de lucru de 10-20 minute). 4.Schimbul de idei-« In perechea cu colegul de banca,discuta si completeaza ciorchinele individual ».Se poate indica elevilor sa utilizeze o alta culoare pentru a identifica ceea ce a invatat fiecare de la colegul sau ;se stabileste timpul de lucru. 5.In grupe de 4-5 elevi se discuta si se completeaza « ciorchinii »individuali,apoi se realizeaza un produs al grupei, « un afis » pe coala mare,fiecare grupa folosind o culoare,stabilita in faza de organizare (se stabileste timpul de lucru). 6.Produsele finale se afiseaza (pe tabla,pe peretii clasei)si se face « turul galeriei ». 7.Raportarea-raportul fiecarei grupe (sustinut de echipa) prezinta produsul si rasounde intrebarilor. Produsele finale pot ramane afisate pentru a fi vazute de ceilati profesori si de parinti. Produsele individuale vor fi pastrate in Portofoliul elevului.

7.formulare a.Elevii sunt organizati in grupe de 4-5 elevi. « Sa dezlegam misterul » Este o metoda pentru a dezvolta gandirea critica si creativa a elevilor. Metoda poate fi utilizata cu succes la toate clasele gimnaziale.descoperite de elevi. -abilitati de munca in echipa .regulile.timpul de lucru.modul de prezentare a produelor finale.Fiecare grupa isi reexamineaza propriile produse in comaratie cu celelalte. 3.unde elevul trebuie clasificat. 5.grupe eterogene.notarea se poate face pe echipa sau individual (utilizand produsele individuale) dupa criterii de notare dinainte stabilite cunoscute de elevi.construirea)-capacitati de evaluare si autoevaluare .Elevii vor realiza o structura grafica lipind jeoanele pe o foaie mare si vor trasa legaturile cu o culoare(pentru fiecare grupa).Produsele finale vor fi expuse pe tabla sau pe peretii clasei.Aributiile monarhului in statele Orientului antic si se va ajunge la « ciorchinele »complex.Isi noteaaz intrebarile si comentariile (« turul galeriei »). -atitudini.aplicand-o gradula.corectarea. 4.cum ar fi Mostenirea culturala a Orientului antic.clasificarea.Elevii din celelalte grupe pun intrebari. 6.critica.lauda. Descrierea metodei 1.sa coreleze cunostintele. Metoda « ciorchinelui »dezvolta la elevi : -capacitatile cognitivie (identificarea.pentru toate metodele grafice).Se stabilesc prin negociere rolurile elevilor.definirea.ierarhizarea si luarea deciziei/notarea atat a « procesului »cat si a « produsului »(ca.de altfel.Elevii trebuie sa organizeze intr-o structura grafica informatiile scrise pe mai multe jetoane. 8. Evaluarea presupune analiza.profesorul fixeaza noile cunostinte.sa structureze.examinarea. .intrepretarea. La clasa a V-a se va incepe cu « ciorchinele »mai putin complex : Popoarele Orientului antic.Daca metoda este folosita la lectii de evaluare sumativa. 9.corelarea.Fiecare grupa primeste un plic cu jetoane pe care le analizeaza pentru a descoperi legaturile dintre procesele/evenimentele care duc la solutionarea problemei.fac judecati de valoare.Utilizand diferite tehnici de conversatie.Grupele « vizioneaza » produsele.cu scopul de a descoperi cunostinte/informatii sau pentru a descoperi DE CE ? 2.Raportul fiecarei grupe isi prezinta produsul.

Eseul a fost anuntat la inceputul activitatii si va fi folosit de catre profesor pentru a-si dirija activitatea din orele urmatoare.in proportie de 60% latin.In final.10.in care sa prezinte ce au invatat despre teama discutata. dacic si apoi prin asimilarea este esentiala pentru slavilor formarea poporului roman. Exemplu : Clasa a VI-a. Dialecte ale limbii romane sud-dunarene -aromana/macedoromana -megleno-romana -istro-romana In limba romana s-au pastrat Influenta slaav a aproximativ 150-160 de determinat modificari .li se cere elevilor sa scrie un eseu de 10 minute.unitatea de invatare Societatea medievala (lectie de recapitularesistematizare-evaluare). Etnogeneza Etnogeneza romaneasca Italian romaneasca s-a face parte din procesul Francez incheiat in secolul european de formare a Spaniol VIII popoarelor neolatine Portughez Procesul de formare a limbii romane s-a desfasurat in paralel cu cel de formare a poporului roman Structura gramaticala latina Limba romana s-a format din limba Limba romana are un caracter romanic Fondul principal de cuvinte este. Fiecare grupa are de rezolvat trei probleme : -Ce relatii erau intre nobili ? -Ce relatii erau intre nobili si taranii aserviti ? -Ce parti aveau un domeniu feudal ? Nobili Serni Omagiu Moara Seniori Claca Juramantul de Raul Cavaleri credinta Vasali Dijma Invesetitura Gradubu Castel Domeniul feudal Cens Loturi in Pasumi folosinta Paduri Renta feudala Rezerva feudala Sate Pamant arabil Castel Pamant necultivat Clasa a VIII-a Etnogeneza romaneasca-ca metoda de invatare Etnogeneza Poporul romana a rezultat Continuitatea dacoromaneasca s-a din sinteza si simbioza romana pe teritoriul desfasurat la nord si elementului romanic cu cel fostei provincii Dacia sud de Dunare.

Cu ajutorul elevilor.profesorul completeaza « tabelul clasei » .afisat pe tabla. 2.Tabelul trebuie astfel elaborat incat sa reflecte aspectele comparabile si sa poata duce usor la concluzii. Exemplu :clasa a VII-a-Miscarile revolutionare in Europa in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Romanizarea-proces de sinteza etnica.Profesorul explica pasii de urmat.lingvistica si culturala intre romani si autohtonii taci Continuitatea dacicaautohtonii daci au continuat sa traiasca in provincia Dacia Teoria imigrationista sustine formarea poporului romana si a limbii romana la sud de Dunare.Elevii realizeaza tabelul pe caiet. fonetice si vocabular 106-Dacia a devenit provincie romana Factori de romanizare : -soldati/armata -colonisti -administratia -urbanizarea Continuitatea daco-romana.Cercetari asupra istoriei vechi a romanilor(1861) A.pas cu pas. Robert Roesler-Studii romanesti.latina populara.in echipa.Xenopol-Teoria lui Roesler.vorbita in fosta provincie Dacia. Statul Anul Regimul Caracterul Urmarile Personalitati politic 1.D. 4.Studii spura staruintei romanilor in Dacia Traiana (1884)teoria continuitatii « Tabelul conceptelor » Este o metoda grafica foarte utila pentru a compara mai multe procese sau evenimente. 3.Elevii completeaza in tabel individual 5.pentru activitatile de invatare sau ca strategie pe baza careia se construieste lectia de invatare. Tabelul a fost utilizat in activitatea de invatare. cuvinte de origine dacica.Ele poate fi utlizat in anumite momente ale lectiei.sau in activitatea frontala.A fost realizat pe o coala mare.fragmentele de lectie si sursele care sunt citite individual de elevi.dar si la sud de Dunare.dupa modelul afisat.in totalitate.271-275 –retragerea populatia romanizata a aureliana ramas fosta provincie Dacia.Profesorul indica.

analiza.6. « Alege cauza. « Citestescrie si tu ! ». . « Interviul »etc. « Metoda proiectului ».Elevii corecteaza eventualele greseli 7.si motiveaza.sinteza.In final.se face comparatie intre evenimente. Unitatea de invatare Romania intre democratie si totalitarism. « Diagrama V ».. Metoda aceasta ii pune pe elevi in situatia de a-si exersa capacitatile cognitive :selectarea informatiei. « Convinge-ti auditoriul/publicul ca esti. Partudul Anul infiintarii Reprezentanti Program Guvernari si politic politic masuri luate Pe laga metodele prezentate mai pot folosite si altele : « Tabelul T ». ».alege urmarea ! ». Tabelul va fi folosit pentru a descoperi cauzele revolutiilor de la 1848-1849..comparatia.concluzionarea.... « Motiveaza-ti decizia ».avand in vedere caracterul si urmarile miscarilor revolutionare. ». « Esti. « Fisele de lucru ». « Empatia »..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful