You are on page 1of 3

8/5/2018 Folds Classification - Engineering Geology Questions and Answers - Sanfoundry

Engineering Geology Questions and Answers – Classification of Folds –


01

This set of Engineering Geology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classification
of Folds – 01”.

1. The type of fold in which the limbs dip away from each other at the crest is
a) Anticline
b) Syncline
c) Countercline
d) Doesn’t exist
View Answer
Answer: a
Explanation: Anticlines are defined as those folds in which the limbs dip away from each other at the crest in the
simplest forms.

2. The fold which is convex downwards is


a) Anticline
b) Syncline
c) U-cline
d) Crestcline
View Answer
Answer: b
Explanation: Synclines are the reverse of anticlines in all details and the strata are downarched, that is, these
become convex downwards.

3. Which of the following is not true about Anticline?


a) The strata are uparched
b) Geologically older rocks occupy a position in the interior of the fold
c) The limbs dip away from each other at the crest
d) They are convex downwards
View Answer
Answer: d
Explanation: Anticlines are said to convex upwards and not downwards. Synclines are convex downwards.

4. What is the other name for upright fold?


a) Symmetrical fold
b) Asymmetrical fold
c) Overturned fold
d) Isoclinal fold
View Answer
https://www.sanfoundry.com/engineering-geology-questions-answers-classification-folds-01/ 1/3
8/5/2018 Folds Classification - Engineering Geology Questions and Answers - Sanfoundry

Answer: a
Explanation: Symmetrical folds are also called normal folds or upright folds. In such a fold, the axial plane is
essentially vertical.

5. Fold in which the limbs lie exactly one over another


a) Isoclinal
b) Symmetrical
c) Recumbent
d) Asymmetrical
View Answer
Answer: c
Explanation: In recumbent folds, one limb comes to lie exactly under the other limb so that a drill hole dug at the
surface in the upper limb passes through the lower limb also.

6. Which of the following is also an overturned fold?


a) Isoclinal fold
b) Symmetrical fold
c) Asymmetrical fold
d) Recumbent fold
View Answer
Answer: d
Explanation: Recumbent folds are described as extreme types of overturned folds in which the axial plane
acquires an almost horizontal attitude.

7. Fold with flattened top is


a) Square fold
b) Plateau fold
c) Box fold
d) Conjugate fold
View Answer
Answer: c
Explanation: Box fold may be described as a special type of fold with exceptionally flattened top and steep inclined
limbs almost forming three sides of a rectangle.

8. The type of fold in which fold angle is between 10° to 90°


a) Tight fold
b) Loose fold
c) Gentle fold
d) Acute fold
View Answer
Answer: a
Explanation: When it comes to fold angle as the basis of classification, the fold with fold angle between 10° and
90° is called tight fold.
https://www.sanfoundry.com/engineering-geology-questions-answers-classification-folds-01/ 2/3
8/5/2018 Folds Classification - Engineering Geology Questions and Answers - Sanfoundry

9. Which of among the following is not a type of fold based on behaviour with depth?
a) Concentric fold
b) Similar fold
c) Supratenuous fold
d) Asymmetrical fold
View Answer
Answer: d
Explanation: The first three options are the types based on behaviour with depth where asymmetric fold is based
on position of axial plane.

10. Isogans converge inwards in class 1 folds. State true or false.


a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: In class 1 folds, isogans converge inwards whereas in class 3, these converge upwards.

11. Where can folds be observed in the southern part of India?


a) Vindhyan region only
b) Satpura region only
c) Vindhyan and Satpura ranges
d) Cannot be observed in southern India
View Answer
Answer: c
Explanation: Among the peninsular mountains, only the Vindhyan and the Satpuran ranges show folding in a
prominent manner. .

12. Where is the Liddar Valley Anticline situated?


a) Kashmir Himalayas
b) Uttarakhand Himalayas
c) Sikkim Himalayas
d) Himachal Pradesh Himalayas
View Answer
Answer: a
Explanation: The Liddar Valley Anticline in Kashmir Himalayas is often represented as a classic example in that
almost complete sequence of Palaeozoic Era is fully developed in this anticline.

https://www.sanfoundry.com/engineering-geology-questions-answers-classification-folds-01/ 3/3