REFLEKSI BINA INSAN GURU

NAMA AKTIVITI : KEM KEPIMPINAN PENGAWAS TARIKH TEMPAT : 5 OGOS 2010 : SK KUBANG KERIAN 3

Program bina insan guru merupakan salah satu program wajib yang harus di lalui dan dijalankan oleh guru pelatih. Sebelum merancang dan melaksanakan program ini seharusnya guru pelatih perlu mengetahui apakah skop yang harus diterjemahkan dalam aktiviti yang mereka laksanakan seperti objektif BIG serta misi dan visinya. Hal ini kerana , sebarang aktiviti tidak hanya perlukan kesan kepada peserta yang menyertai aktiviti yang kita laksanakan tetapi kesannya juga perlu bermanfaat kepada penganjur iaitu guru pelatih sendiri sebagai suatu pengalaman yang berguna dimasa hadapan. Program ini mencakupi tiga tugasan iaitu lawatan penanda aras, aktiviti bengkel dan refleksi wajib. Lawatan penanda aras akan diadakan selama tujuh jam dan yang kedua pula ialah aktiviti bengkel yang mengambil masa selama tiga jam. Keduaduanya akan diadakan di tempat yang sama.Tujuan lawatan penanda aras ini memberi peluang kepada pelajar mengenali budaya sekolah dan pengurusan sekolah yang cemerlang. Melalui program ini, pelajar didedahkan dengan ciri kepimpinan, pengurusan, iklim dan budaya sekolah, infrastruktur sekolah dan infostruktur kokurikulum. Objektif utama aktiviti bengkel ialah untuk mendedahkan pelajar kepada maklumat- maklumat berkaitan ciri- ciri guru yang inovatif selaras dengan tajuk yang diberi iaitu ³ GURU INOVATIF´. Di akhir aktiviti bengkel ini, akan diadakan sesi refleksi wajib Program BIG dari semester satu hingga enam.

Bagi Bina Insan kali ini , opsyen PISPM Pemulihan (BM)/MT telah mengadakan satu program kepimpinan pengawas. Sebelum melaksanakan aktiviti ini pelbagai kerja di belakang tabir harus dilaksanakan serta persetujuan dari pihak berwajib iaitu pihak kampus. Apa yang kami lakukan adalah menstruktur jawatan-jawatan utama sebagai penggerak kerja yang kami lakukan. Perbincangan kami lakukan bersama dan jawatan

Pada mulanya lawatan perbicangan berlaku sedikit salah faham antara pihak sekolah dan kami. untuk kali kedunya kami tampil untuk melakukan sedikit pembetulan dan pembentangan aktiviti serta modul yang sudah kami siapkan agar pihak berkenaan tidak salah faham dengan program kami. Sepanjang proses pembentangan . Lalu . Segalanya berjalan lancar dan kertas kerja juga telah mendapat kelulusan. sekolah sasaran . Aktiviti kali ini dirancang dalam waktu yang singkat . Pihak sekolah menjangkakan kami ingin melakukan program terhadap murid Pemulihan kerana kami dari opsyen berkenaan. objektif kami kali ini tercapai. bujet dan aktiviti yang hendak dilaksanakan. tegas saya kepada mereka semua. Maklumlah kata saya ³kita bakal guru dan murid yang ingin kita didik ini pengawas sekolah dan kita haruslah tegas dan menunjukkan kematangan´. Alhamdulillah . Maka kami terpaksa bekerja keras dan cepat untuk menyediakan segala peralatan yang mencukupi.tidak semestinya kami sandarkan kepada orang yang berpengalaman tetapi memberi peluang kepada guru pelatih lain yang mampu untuk menjadi daya penggerak program ini. pihak sekolah bersetuju dan mengatakan aktiviti yang bagus dan terancang. Sehari sebelum aktiviti . Alangkah kecewanya saya selaku ahli jawatankuasa yang merancang aktivti dimana tidak mendapat kesesuaian dengan aktiviti yang ingin kami jalankan. Semuanya berjalan lancar dan penerangan hampir tiga kali dilaksanakan. Selaku wakil Ahli Jawatankuasa Modul saya melaksanakan suatu penerangan dan pengagihan aktiviti kepada para Fasilitator. sasaran peserta . segala penstrukturan organisasi kerja telahpun kami lantik dan selepas itu kami melaksanakan perbincangan tentang nama aktiviti . Ada juga beberapa perkara yang tidak sewajarnya berlaku telah berlaku namun biarlah menjadi suatu kesimpulan saya sendiri terhadap sikap individu di dalam kelas saya sendiri. maklumlah kami terpaksa pergi ke perkhemahan unit beruniform. Kami cuba berbincang dengan pihak sekolah dan beberapa orang wakil dihantar untuk berbincang dengan pihak berkenaan. Penerangan ini penting kerana fasilitator harus menjalankan aktiviti ini dengan sempurna tanpa ada kecatatan. Tujuannya . Selepas segalanya mendapat persetujuan maka kertas kerja disiapkan sebagai salah satu langkah utama untuk mendapat keizinan daripada pihak berwajib.

pengucapan awan .berkenaan dilaksanakan . keberanian membuat keputusan dan berani sahut cabaran. Aktiviti yang telah dirancang adalah seperti berikut : a) Aktiviti LDK ³Inilah saya´ Aktiviti ini memupuk semangat ingin mengenali diri orang lain walaupun tidak sama dalam darjah mereka. Kesemua nilai ini harus dipupuk dalam jiwa pengawas sekolah sebagai pembantu guru untuk mengawal keadaan dan persekitaran sekolah. Sebagai guru pelatih juga . Objektif keseluruhan aktiviti adalah ingin memberitahu kepada pelajar bahawa . semangat berkumpulan . Puas menerangkan akhirnya mereka berjaya memahaminya. Tetapi . Objektifnya mudah. sebagai pengawas. kasih sayang . Beberapa aktiviti yang telah dirancang adalah aktiviti Latihan Dalam Kumpulan (LDK) dan aktiviti Treasure Hunt. Cara aktiviti dilakasanakan agak panjang untuk diterangkan disini. b) Aktiviti LDK ³ Mafia Wars´ Aktiviti ini Nampak mudah untuk dilaksanakan tetapi fasilitator sukar untuk memahaminya. telur melambangkan tanggungjawan sebagai pengawas dan soalan yang harus mereka jawab adalah bertujuan memberitahu kepada mereka sesungguhnya seorang pengawas harus menunjukkan perwatakannya dan latarbelakangnya dan harus bergaul dengan murid lain agar ikatan antara pihak sekolah dengan murid erat. kami telahpun ke sekolah berkenaan untuk menyediakan tempat supaya aktiviti berjalan dengan lancar keesokan harinya. Berbekalkan sebiji telur setiap kumpulan. kita tidak harus menuduh murid lain tanpa ada usul periksa ataupun dengan melihat rupa paras murid lain untuk menuduh murid lain melakukan kesalahan. kami dapat mengetahui sikap pengawas yang tidak harus ada dan tidak semua pengawas yang dilantik mempunyai pengucapan awam yang bagus serta berani kehadapan. orang yang memegang telur harus memberikan menjawab soalan yang diberikan oleh peserta lain. dimana aktiviti ini merupakan aktiviti yang dasarnya membentuk displin . Saya simpulkan objektif keseluruhan aktiviti .

Kad merah untuk arahan ³Boooooooooooooo´ . . Paling menarik adalah stesyen laluan berduri. d) Aktiviti seterusnya adalah aktiviti ³treasure hunt´ Aktiviti ini merangkumi beberapa stesyen yang harus mereka cari dan sampai. Apabila peserta bercerita berkenaan bercerita kada berkenaan akan dinaikkan dan mereka melaksanakan arahan tersebut. Bukan kerana apa . Selain itu . Pertama hendak menguji si pencerita yang menyampaikan cerita dihadapan dan kedua penekanan terhadap sikap ketawakan rakan yang berada dihadapan dan sebagainya adalah sikap yang tidak harus ada pada diri pengawas sekolah. Manakala peserta lain telah dilatih dengan beberapa arahan pada kad warna. terdapat elemen patriotisme dan semangat berpasukan dalam setiap stesyen. Ketika inilah keberanian diuji dan ramai yang menangis. kuning dan hijau.cukuplah saya menulis objektif utama aktiviti dilaksanakan supaya pihak tutor mengetahui keberkesanan aktiviti dengan objektif asal program ini. tetapi sekadar menguji mentaliti mereka sahaja sedangkan mereka tidak pun melalui laluan berkaca berkenaan. Terdapat 3 kad warna yang berbeza iaitu merah . Mereka juga diberikan beberapa barang amanah yang harus mereka jaga sehingga ke stesyen yang terakhir. Peserta berkenaan akan diberikan teks cerita yang berbeza dan diberi masa setengah jam untuk melaksanakan persiapan. Dengan setiap stesyen mempunyai pelbagai cabaran aktiviti yang harus mereka lalui. kad kuning untuk ³tepukan tangan ³ dan kad hijau ³ ketawa´. C c) Aktiviti seterusnya adalah ³ALL OUT´ Aktiviti ini hanya melibatkan tiga orang peserta sahaja.

Alhamdulillah segalanya saya lihat berjalan dengan lancar walaupun kami diberikan yang tidak panjang oleh pihak sekolah untuk melaksanakan aktiviti ini. bas dan barang-barang lain yang kami terpaksa gunakan kewangan kami sendiri. Majlis bersurai selepas adanya majlis penutupan yang telah dirasmikan oleh Encik Othman Bin Che Wil iaitu wakil dari pihak pentadbiran. Namun tidak mengapalah kerana ini merupakan dugaan kepada kami. bersyukur kerana segalanya berjalan dengan lancar . ketiga sedikit kekcewaan kerana beberapa perkara kami tidak perolehi daripada pihak maktab sedangkan ini merupakan perkara wajib dan terdapat bantuan yang sewajarnya diberikan kepada kami seperti makanan . gembira kerana melihat rakan-rakan lain menjayakan aktiviti yang saya sendiri rancangkan ini dengan sempurna .Begitulah perancangan aktiviti yang ingin kami laksanakan. Beberapa perkataan saya ingin rakamkan disini pertama . Segala perancangan kami jalankan dengan teliti. SEKIAN TERIMA KASIH . terima kasih kepada anda semua kerana menjayakan program ini dengan baik sekali dan mudahan menjadi suatu anugerah ilmu kepada kita semua dan menjadi bekalan diwaktu alam persekolahan kelak.40 pagi kami sudah pun berada di sana. Dengan sasaran pelajar seramai 60 orang maka inilah suatu cabaran untuk kami melaksanakan aktiviti berkenaan dan cabaran kepada kami untuk menjayakannya. Akhir kata . kedua . Pada hari yang dinantikan oleh kami iaitu 5hb Ogos 2010 tepat jam 7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful