You are on page 1of 13

1. Due to a vascular malformation of the capillaries in the dermis.

Rarely may be associated
wih Sturger-Weber syndrome.
a. Strawberry naevus
b. Port wine stain (naveus flammeus)
c. capillary haemangioma
d. talipes equinovarus
e. neonatal urticaria
2. Not usually present at birth but appear in the first month of life. More common in
preterm infants. Increases in size until 3-9 months then gradually regresses.
a. Port wine stain (naveus flammeus)
b. talipes equinovarus
c. neonatal urticaria
d. Strawberry naevus
e. capillary haemangioma
3. Stillbirths plus deaths within the first week per 1000 live births and stillbirths
a. antenatal mortality rate
b. postnatal mortality rate
c. neonatal mortality rate
d. infant mortality rate
e. perinatal mortality rate
4. Which of the following is NOT associated with macrosomia?
a. IUGR
b. hypoglycaemia
c. polycythaemia
d. birth asphyxia
e. birth trauma, esp shoulder dystocia
5. Very low birthweight is defined as less than ________ g
a. 3000
b. 1500
c. 1000
d. 2000
e. 2500
6. Places the foetus at risk of intracranial haemorrhage from birth trauma. Platelet
transfusions may be required.
a. Systemic lupus erythematosus
b. Autoimmune thrombocytopenic purpura
c. Diabetes
d. Cytomegalovirus
e. Hyperthyroidism
7. When an earpiece is inserted into the ear canal producing a sound which evokes an echo
or emission from the ear if cochlear function is normal
a. EEG
b. AABE
c. EOAE
d. EABR
e. AABR
8. Extremely low birthweight is defined as
a. 1500
b. 1000
c. 2500
d. 3000
e. 2000
9. Preterm is defined as gestation less than _____ weeks of pregnancy
a. 34
b. 37
c. 38
d. 36
e. 35
10. If a neonates heart rate is <60 bpm IV adrenbaline may be considered at an initial
dosage of
a. 0.1 ml/kg
b. 1.0 ml/kg
c. 0.01 ml/kg
d. 10.5 ml/kg
e. 1.5 ml/kg
11. Associated with recurrent miscarriage, intrauterine growth restriction, placental
abruption, and preterm delivery. There may be a self limiting rash and (rarely) heart block
a. Hyperthyroidism
b. Diabetes
c. Cytomegalovirus
d. Systemic lupus erythematosus
e. Autoimmune thrombocytopenic purpura
12. Shortly after birth, increased left atrial filling results in a rise in left atrial pressure
leading to
a. patency of the ductus arteriosus
b. closure of the foramen ovale
c. constriction of the pulmonary vessels
d. closure of the ductus arteriousus
e. patency of the foramen ovale
13. Low birthweight is defined as being less than ______ g
a. 3500
b. 4000
c. 3000
d. 2000
e. 2500g
14. Which of the following maternal medications may lead to midfacial hypoplasia, CNS,
limb and cardiac malformations, and developmental delay?
a. Warfarin
b. Diethystilbestrol (DES)
c. Lithium
d. Anticonvulsant therapy
e. Propylthiouracil
15. In neonatal CPR, pressure should be applied ______ an imaginary line joining the nipples
a. to the childs right and on
b. centrally and on
c. centrally and just above
d. centrally and just below
e. to the childs left and just above
16. Which of the following does the Guthrie test not screen for?
a. hypothyroidism
b. coeliac disease
c. haemoglobinopathies
d. phenylketonuria
e. cystic fibrosis
17. The normal neonatal heart rate (awake) is
a. 200-260 bpm
b. 140-210 bpm
c. 110-160 bpm
d. 240-300 bpm
e. 80-120 bpm
18. Babies with a birtweight below the ____ centile for their age are called small for
gestational age
a. 2
b. 10
c. 7
d. 12
e. 5
19. About 10% of those who mothers are infected have clinical manifestations. These
include retinopathy, cerebral calcification and hydrocephalus
a. Rubella
b. Parvovirus
c. Varicella zoster
d. Cytomegalovirus
e. Toxoplasma gonadii
20. Developmental dysplasia of the hip is ____ common in girls
a. 6 times less
b. 6 times more
c. 2 times less
d. 4 times more
e. 2 times more
21. Large for gestational age is when the birthweight is greater than the _____ centile for
gestational age
a. 85th
b. 90th
c. 80th
d. 95th
e. 98th
22. Clinical features include a characteristic rash on the soles of the feet and hands and
bone lesions. If there is any doubt about adequacy of maternal treatment, treat infant with
penicillin.
a. Cytomegalovirus
b. Rubella
c. Toxoplasma gonadii
d. Parvovirus
e. Syphilis
23. Markedly reduces the incidence of RDS, intraventricular haemorrhage and neonatal
mortality in preterm infants
a. Warfarin
b. Glucocorticoid therapy
c. Antihistamines
d. Flecainide
e. Digoxin
24. Suggested by foetal tachycardia, foetal goitre, neonatal irritability, weight loss,
diarrhoea and exopthalmos lasting several months
a. Systemic lupus erythematosus
b. Cytomegalovirus
c. Hyperthyroidism
d. Autoimmune thrombocytopenic purpura
e. Diabetes
25. A common rash appearing at 2-3 days of white pinpoint papules at the centre of an
erythematous base. The fluid contains oesinophils. Lesions concentrated on the trunk.
a. neonatal urticaria
b. epulis
c. ranula
d. epstein's pearls
e. Stork bites
26. Altough 90% of those who mother was infected develop normally, 5% develop
hepatosplenomegaly and petechiae, and neurodevelopmental disabilities such as hearing
loss, cerebral palsy, epilepsy and cognitive impairment.
a. Toxoplasma gonadii
b. Rubella
c. Varicella zoster
d. Cytomegalovirus
e. Parvovirus
27. Raised maternal serum alphafetoprotein is suggestive of
a. Turner's syndrome
b. Neural tube defects
c. Thalassaemia
d. Down's syndrome
e. Thrombocytopaenia
28. Which of the following maternal medications may lead to enamel hypoplasia of the
teeth?
a. Diethystilbestrol (DES)
b. Warfarin
c. Tetracycline
d. Anticonvulsant therapy
e. Propylthiouracil
29. Infection before 8 weeks gestation causes deafness, congenital heart disease and
cataracts in over 80%
a. Rubella
b. Parvovirus
c. Cytomegalovirus
d. Toxoplasma gonadii
e. Varicella zoster
30. Drug(s) given during labour that may cause hyperstimulation of the uterus leading to
foetal hypoxia
a. Epidural anaesthesia
b. Opioid analgesics/anaesthetics
c. Intravenous fluids
d. Oxytocin
e. Diazepam
31. If an ultrasound scan at 18 weeks shows a 'lemon shaped' skull and an abnormal
cerebellum this is associated with spina bifida. What is this known as?
a. Sickle sign
b. Rhellus sign
c. Hallum-Cheynes malformation
d. Arnold-Chiari malformation
e. Chester-Haynes malformation
32. Small for gestational age is when the birthweight is less than the _____ centile for
gestational age
a. 2nd
b. 10th
c. 15th
d. 1st
e. 5th
33. Using the APGAR scoring system a baby with pink body and blue extremeties would
score
a. 3
b. 2
c. 1
d. 4
e. 0
34. Which of the following problems is NOT associated with poorly controlled maternal
diabetes?
a. Neonatal hyperglycaemia
b. Polycythaemia
c. Macrosomia
d. Hypertrophic cardiomyopathy
e. Respiratory distress syndrome
35. A heart rate is below in the newborn would require positive pressure ventilation
a. 100 bpm
b. 120 bpm
c. 140 bpm
d. 80 bpm
e. 60 bpm
36. Suggests a poor period of poor intrauterine growth. These infants are more likely to
remain small permanently.
a. Bivariate growth restriction
b. Asymmetrical growth restriction
c. Unsymmetrical shortage
d. Univariate growth restriction
e. Symmetrical growth retardation
37. Which of the following maternal medications may lead to clear cell adenocarcinoma of
the vagina and cervix in the foetus?
a. Propylthiouracil
b. Lithium
c. Warfarin
d. Anticonvulsant therapy
e. Diethystilbestrol (DES)
38. In most hospitals, babies are given Vitamin ___ at birth to prevent haemorrhagic disease
of the newborn
a. D
b. K
c. A
d. E
e. B12
39. A neonate is an infant aged
a. 28 days or less
b. 35 days or less
c. 7 days or less
d. 21 days or less
e. 14 days or less
40. In the newborn, pink macules on the upper eyelids, mid forehead and nape of the neck
are common and arise from distention of the dermal capillaries. They are sometimes known
as
a. neonatal urticaria
b. Stork bites
c. ranula
d. e. epstein's pearls
epulis
41. Using the APGAR scoring system, a gasping or irregular respiratory effort would score
a. 0
b. 4
c. 3
d. 1
e. 2
42. Post term refers to gestation equal to or greater than _____ weeks
a. 43
b. 40
c. 42
d. 44
e. 41
43. Women who show seroconversion can be treated with spiromycin
a. Rubella
b. Toxoplasma gonadii
c. Parvovirus
d. Varicella zoster
e. Cytomegalovirus
44. The weight or abdominal circumference lies on a lower centile than the head.
a. Unsymmetrical shortage
b. Bivariate growth restriction
c. Symmetrical growth retardation
d. Univariate growth restriction
e. Asymmetrical growth restriction
45. A stillbirth is a foetus borun with no signs of life at ___ weeks of pregnancy or later
a. 24
b. 26
c. 22
d. 23
e. 21
46. Which of the following maternal medications may interfere with cartiladge formation,
leading to nasal hypoplasia and epiphyseal stippling. May also cause cerebral haemorhage
and microcephaly
a. Diethystilbestrol (DES)
b. Warfarin
c. Tetracycline
d. Anticonvulsant therapy
e. Propylthiouracil
47. Characterised in the foetus by gross generalised oedema, ascites, and bilateral pleural
effusion
a. Encephalocele
b. Hypoglycaemia
c. Duodenal atresia
d. Hyperglycaemia
e. Hydrops fetalis
48. Which of the following is NOT associated with poorly controlled maternal diabetes?
a. Pre-eclampsia
b. Congenital malformations
c. Fetal mortality
d. decreased incidence of cardiac malformations
e. Polyhydramnios
49. White pimples on the nose an cheeks from retention of keratin and sebaceous material
a. neonatal urticaria
b. epstein's pearls
c. ranula
d. epulis
e. milia
50. With regards to routine examination of the newborn infant, which of the following is
FALSE?
a. central cynosis is best seen on the tongue
b. femoral pulses are decreased if there is a patent dutus arteriosus
c. heart rate may drop to 85 bpm during sleep
d. the liver normally extends 1-2cm below costal margin
e. the spleen may be palpable
51. A serious congenital anomaly is present at birth in about __________ live births
a. 2-4/1000
b. 10-15/1000
c. 15-30/1000
d. 5-10/1000
e. 1-2/1000
52. With respect to resuscitation of the pre-term infant which of the following is FALSE?
a. preterm infants are particularly liable to hypothermia
b. 100% oxygen shold be used
c. Very premature infants often develop RDS
d. Early administration of surfactant may reduce mortality
e. Infants < 30 weeks should be covered with food grade cling film (except the face)
53. Which of the following maternal medications may lead to goitre and hypothyroidism in
the foetus?
a. Warfarin
b. Lithium
c. Anticonvulsant therapy
d. Propylthiouracil
e. Diethystilbestrol (DES)
54. Drug(s) given during labour that may cause maternal pyrexia during labour
a. Diazepam
b. Epidural anaesthesia
c. Opioid analgesics/anaesthetics
d. Oxytocin
e. Intravenous fluids
55. With regards to testing for developmental dysplasia of the hip, which of the following is
false?
a. Ligamentous clicks without movement of the head of femur
are significant
b. the dislocated hip may be relocated using the Ortolani manoeuvre
c. DDH is more common with breech births
d. DDH is more common in girls
e. the hip may be dislocated posteriorly using the Barlow manoeuvre
56. Drug(s) given during labour that may cause hypothermia and hypotension in the
newborn
a. Oxytocin
b. Diazepam
c. Intravenous fluids
d. Opioid analgesics/anaesthetics
e. Epidural anaesthesia
57. Associated with growth restriction, characteristic face, developmental delay and cardiac
defects
a. Warfarin
b. Tetracycline
c. Thalidomide
d. Excessive maternal alcohol consumption
e. Maternal smoking
58. A rare inborn mitochondrial error of fatty acid metabolism causing acute illness and
hypoglycaemia following fasting
a. DCAM
b. CAMD
c. MCAD
d. MDAC
e. MACD
59. A term used to describe infants that fail to reach their genetically determined growth
potential
a. Achondroplasia
b. small for gestational age
c. Dwarfism
d. spondyloepiphyseal dysplasia congenita
e. IUGR
60. In the foetus, most blood from the right side of the heart flows through the
a. superior vena cava
b. ductus arteriosus
c. inferior vena cava
d. left atrium
e. pulmonary arteries
61. Using the APGAR scoring system, a heart rate over 100bpm would score
a. 3
b. 0
c. 1
d. 4
e. 2
62. Term is defined as ______ weeks of pregnancy
a. 38-42
b. 35-39
c. 39-43
d. 36-40
e. 37-41
63. As there is no vaccine and no antiviral therapy which is safe and effective, pregnant
women are not screened for this
a. Parvovirus
b. Toxoplasma gonadii
c. Cytomegalovirus
d. Varicella zoster
e. Rubella
64. Twins occur naturally in the UK in 1 out of ___ deliveries.
a. 150
b. 105
c. 75
d. 120
e. 90
65. In the UK ____ % of babies are low birthweight (< _____ kg ) and they account for ___%
of neonatal deaths.
a. 15, 2.3, 70
b. 5, 2.5, 85
c. 7, 2.5, 70
d. 1, 3.5, 60
e. 10, 3.0, 70
66. Fifteen per cent of pregnant women are susceptable to this, but if the mother develops
the resulting condition in the first half of pregnancy the foetus risks severe scarring of the
skin and possibly ocular and neurological damage
a. Toxoplasma gonadii
b. Cytomegalovirus
c. Varicella zoster
d. Rubella
e. Parvovirus
67. On average, the first breath occurs
a. in the birth canal
b. 6 seconds after delivery
c. 30 seconds after delivery
d. 12 seconds after delivery
e. as soon as the head is delivered
68. Occurs when the placenta fails to provide adequate nutrition late in pregnancy but brain
groiwth is relatively spared at the expense of liver glycogen and skin fat.
a. Univariate growth restriction
b. Asymmetrical growth restriction
c. Symmetrical growth retardation
d. Bivariate growth restriction
e. Unsymmetrical shortage
69. The latest (Resuscitation Council, UK, 2005 guidelines) suggest that the ratio of
compressions to inflations in newborn resuscitation is
a. 12:1
b. 30:2
c. 15:2
d. 5:1
e. 3:1
70. Can be given to the mother to treat foetal supraventricular tachycardia
a. Glucocorticoid therapy
b. Warfarin
c. Flecainide
d. Diatizalem
e. Antihistamines
71. Which of the following is FALSE?
a. Vitamin K can not be given orally
b. anticonvulsants impair the synthesis of vitamin K- dependant clotting factors
c. Infants with liver disease are at increased risk of Vit K deficiency
d. vitamin K deficiency may result in haemorrhagic disease of the newborn
e. breast milk is a poor source of vitamin K
72. A rare (1 in 5000) condition involving maternal anti- platelet antibodies crossing the
placenta.
a. Hydrops fetails
b. Perinatal isoimmune thrombocytopaenia
c. Autoimmune perinatal thrombocytosis
d. Hydrops encephalitis
e. Rhesus isoimmunisation
73. Drug(s) given during labour that may suppress resopiration at birth
a. Oxytocin
b. Intravenous fluids
c. Epidural anaesthesia
d. Opioid analgesics/anaesthetics
e. Diazepam
74. If given to the mother during labour may cause neonatal hyponatraemia
a. Intravenous fluids
b. Opioid analgesics/anaesthetics
c. Diazepam
d. Epidural anaesthesia
e. Oxytocin
75. Which of the following is associated with multiple pregnancy?
a. twin twin blood transfusion
b. complicated deliveries
c. all of these
d. congenital abnormalities
e. preterm labour and IUGR
Key
1. B
2. D
3. E
4. A
5. B
6. B
7. C
8. B
9. B
10. A
11. D
12. B
13. D
14. D
15. D
16. B
17. C
18. B
19. E
20. B
21. B
22. E
23. B
24. C
25. A
26. D
27. B
28. C
29. A
30. D
31. D
32. B
33. C
34. A
35. A
36. E
37. E
38. B
39. A
40. B
41. D
42. C
43. B
44. E
45. A
46. B
47. E
48. D
49. E
50. B
51. B
52. B
53. D
54. B
55. A
56. B
57. D
58. C
59. E
60. B
61. E
62. E
63. C
64. E
65. C
66. C
67. B
68. B
69. E
70. D
71. A
72. B
73. D
74. A
75. C
76.