You are on page 1of 7

1.

The most common type of brain tumour
a. Brain stem glioma
b. Ependymoma
c. Astrocytoma
d. Craniopharyngioma
e. Medulloblastoma
2. The distinction between this and acute lymphoblastic leukaemia may be somewhat
artificial
a. Hodgkin's disease
b. Non-Hodgkin's lymphoma
c. Sarcoma
d. Histoicytosis
e. Neuroblastoma
3. Mostly occurs in the posterior fossa but can also arise in the ventricles or spinal cord
a. Medulloblastoma
b. Astrocytoma
c. Ependymoma
d. Brain stem glioma
e. Craniopharyngioma
4. Accounts for 80% of leukaemia in children
a. chronic myeloid leukaemia
b. acute myeloid leukaemia
c. hairy cell leukemia
d. acute lymphoblastic leukaemia
e. non acute lymphoblastic leukaemia
5. Associated with renal failure and deafness(best answer)
a. cisplatin
b. cyclophosphamide
c. doxorubicin
d. aciclovir
e. vincristine
6. What tumours are the most frequent in the frist 5 years of life?
a. Soft tissue sarcomas
b. Neuroblastoma & Wilms' tumour
c. Brain & Spinal tumours
d. Lymphomas
e. Retinoblastoma & Bone tumours
7. From a compatible donor
a. Meiogenic
b. Adjuvant
c. Allogenic
d. Autologous
e. Xenograft
8. Associated with central venous catheters
a. candidiasis
b. pneumocystis carinii
c. coagulase negative staph
d. aspergillosis
e. pneumocystis jiroveci
9. Thought to originate from primitive mesenchymal tissueand thus had a variety of primary
sites including the head & neck, and genitourinary tract.
a. Rhabdomyosarcoma
b. Wilms' tumour
c. Ependymoma
d. Astrocytoma
e. Medulloblastoma
10. Which of the following has the lowest 5 year survival rate?
a. Non-hodgkins lymphoma
b. Wilms' tumour
c. Neuroblastoma
d. Brain umour
e. Acute lymphoblastic leukaemia
11. With regards to germ cell tumours, which of the following is FALSE?
a. Serum markers (AFP and beta-HCG) are invaluable in confirming the diagnosis
b. They are rare and may be benign or malignant
c. Benign tumours are most common in the sacrococcygeal region
d. Malignant germ cell tumours are not sensitive to chemotherapy
e. Most malignant germ cell tumours are found in the gonads
12. With regards ot Langerhans cell histiocytosis, which of the following is FALSE?
a. It is no longer believed to be a truly malignant condition
b. It is a rare disorder characterised by an abnormal proliferation of histiocytes
c. Diabetes insipidus can occur with other patterns of presentation
d. Systemic LCH is the least aggressive form of LCH and tends to present in infancy with a
e. seborrhoeic rash
Bone lesions may present at any age with pain, swelling or fracture
13. Given in continuing maintence therapy for acute lymphoblastic leukaemia to prevent
pneumocystis jiroveci
a. allopurinol
b. doxorubicon
c. dexamethasone
d. vincristine
e. co-trimoxazole
14. Around 1 in _____ children develop cancer by the age of 15
a. 2000
b. 1000
c. 500
d. 5000
e. 250
15. Nearly always arises in the midline of the posterior fossa, presentation is with ataxia,
headache and vomiting
a. Astrocytoma
b. Medulloblastoma
c. Brain stem glioma
d. Ependymoma
e. Craniopharyngioma
16. With regards to liver tumours, which of the following is FALSE?
a. The majority of children with hepatoblastoma can now be cured
b. Most hepatoblastomas show a good response to chemotherapy
c. Elevated serum alphafetoprotein (AFP) is detected in nearly all cases of hepatoblastoma
d. Pain and jaundice are common
e. Initial presentation is usually abdominal distension or with a mass
17. Given in treatment for standard risk acute lymphoblastic leukaemia to protect renal
function against the effects of rapid cell lysis
a. vincristine
b. allopurinol
c. doxorubicon
d. L-Asparaginase
e. dexamethasone
18. Used to confirm leukaemia diagnoses
a. bone marrow aspiration & histology
b. vanillymandelic acid
c. radiolabelled technetium scan
d. MRI
e. alpha fetoprotein
19. Associated with germ cell and liver tumours
a. decreased urinary catecholamine excretion
b. lowered vanillymandelic acid
c. high alpha fetoproteoin
d. translocation of chromosomes 11 and 22
e. amplification of the N-myc oncogene
20. Spontaneous regressions sometimes occurs in very young infants.
a. Neuroblastoma
b. Histoicytosis
c. Sarcoma
d. Hodgkin's disease
e. Non-Hodgkin's lymphoma
21. The overall survival rate of children with malignant
disease is about
a, 95%
b. 15%
c. 25%
d. 55%
e. 75%
22. Primary malignant liver tumours are mainly
a. Wilms' tumour
b. hepatocellular carcinoma
c. Ependymoma
d. haemangioma
e. hepatoblastoma
23. Most children present with an asymptomatic abdominal mass. Over 80% present before
age 5 and it is rarely seen after age 10.
a. Wilms' tumour
b. Ependymoma
c. Myosarcoma
d. Astrocytoma
e. Medulloblastoma
24. Peak incidence in early childhood. 6% of childhood brain tumours. < 20% survival.
Presents with cranial nerve defects, ataxia and pyramidal tract signs but frequently without
rasied intracranial pressure
a. Ependymoma
b. Brain stem glioma
c. Craniopharyngioma
d. Astrocytoma
e. Medulloblastoma
25. A primary benign liver tumour in the newborn is likely to be
a. hepatoblastoma
b. Wilms' tumour
c. haemangioma
d. Ependymoma
e. hepatocellular carcinoma
26. Associated with neuropathy (best answer)
a. doxorubicin
b. cyclophosphamide
c. aciclovir
d. cisplatin
e. vincristine
27. The commonest renal tumour of childhood
a. Myosarcoma
b. Ependymoma
c. Wilms' tumour
d. Astrocytoma
e. Medulloblastoma
28. Refers to cells, tissues or even proteins that are reimplanted in the same individual as
they come from
a. Xenograft
b. Meiogenic
c. Adjuvant
d. Allogenic
e. Autologous
29. More common before the age of 5. Classically, an abdominal primary is of adrenal origin,
but at presentation the tumour mass is often large and complex.
a. Neuroblastoma
b. Sarcoma
c. Histoicytosis
d. Non-Hodgkin's lymphoma
e. Hodgkin's disease
30. Associated with Ewing's sarcoma
a. high alpha fetoproteoin
b. increased urinary catecholamine excretion
c. amplification of the N-myc oncogene
d. rasied vanillymandelic acid
e. translocation of chromosomes 11 and 22
31. Seen more often in younger males. The limbs are the most common site. Persistent
localised bone pain is a characteristic symptom.
a. Wilms' tumour
b. Astrocytoma
c. Medulloblastoma
d. Ependymoma
e. Ewing's sarcoma
32. Associated with a poor prognosis in neuroblastoma
a. amplification of the N-myc oncogene
b. decreased urinary catecholamine excretion
c. lowered vanillymandelic acid
d. translocation of chromosomes 11 and 22
e. high alpha fetoproteoin
33. Malignancy of cells of the immune system
a. Leukaemia
b. Neuroblastoma
c. Sarcoma
d. Lymphoma
e. Histoicytosis
34. Which of the following signs and symptoms of acute leukaemia is due to reticulo-
endothelial infiltration?
a. nerve palsies
b. bone pain
c. petechiae
d. testicular enlargement
e. lymphadenopathy
35. A malignant proliferation of the lymphoid system characterised by the presence of Reed-
Sternberg cells on histological examination.
a. Sarcoma
b. Hodgkin's disease
c. Histoicytosis
d. Neuroblastoma
e. Non-Hodgkin's lymphoma
36. A developmental tumour arising from the squamous remnant of Rathke's pouch. Grows
slowly in the suprasellar region. Typically presents as growth failure
a. Brain stem glioma
b. c. Astrocytoma
c. Ependymoma
d. Medulloblastoma
e. Craniopharyngioma
37. A side effect of chemotherapy that predisposes to septacaemia
a. anaemia
b. neutropaenia
c. vomiting
d. alopecia
e. neutropaenia
38. Which of the following has the best 5 year survival rate?
a. Wilms' tumour
b. Neuroblastoma
c. Non-hodgkins lymphoma
d. Acute lymphoblastic leukaemia
e. Brain umour
39. Associated with haemorrhagic cyctitis (best answer)
a. cyclophosphamide
b. cisplatin
c. vincristine
d. aciclovir
e. doxorubicin
40. Associated with cardiotoxicity (best answer)
a. cisplatin
b. vincristine
c. doxorubicin
d. cyclophosphamide
e. aciclovir
41. What is the most common childhood cancer?
a. Lymphomas
b. Wilms' tumour
c. Leukaemia
d. Neuroblastoma
e. Brain & Spinal
42. Pharmacological or immunological agents that modify the effect of other agents (e.g.,
drugs, vaccines) while having few if any direct effects when given by themselves
a. Allogen
b. Adjuvant
c. Suppressor
d. Immunomodifier
e. Amplifier
Key
1. C
2. B
3. C
4. D
5. A
6. B
7. C
8. C
9. A
10. C
11. D
12. D
13. E
14. C
15. B
16. D
17. B
18. A
19. C
20. A
21. E
22. E
23. A
24. B
25. C
26. E
27. C
28. E
29. A
30. E
31. E
32. A
33. D
34. E
35. B
36. E
37. E
38. A
39. A
40. C
41. C
42. B