Himpunan Pengalaman

Kepelbagaian warisan budaya dan kaum di Malaysia paling ketara dilihat pada jenis-jenis muzik dan tarian yang terdapat di sini. Tarian kaum Melayu, Orang Asli serta beberapa suku kaum penduduk di Sabah dan Sarawak benar-benar eksotik dan menawan. Setelah sekian lama kaum Cina, India dan Portugis menetap di Malaysia, tarian-tarian tradisi negara asal mereka juga menjadi sebahagian daripada warisan dan budaya Malaysia.
Tarian
Mak Yong Melayu

Tarian Mak Yong yang berasal dari Patani di selatan Thailand dicipta untuk hiburan kerabat DiRaja wanita, permaisuri serta puteri sewaktu ketiadaan kerabat diRaja lelaki. Tarian ini menggabungkan drama romantis, serta tarian dan nyanyian tradisional dengan gaya yang menawan, yang mengisahkan zaman kegemilangan kesultanan Melayu
Kuda Kepang

Tarian Kuda Kepang dibawa ke Negeri Johor oleh pendatang dari Jawa. Para penari menggunakan kuda kepang untuk menggambarkan kisah kejayaan perjuangan suci Islam, diiringi paluan gendang, gong dan angklung.
Zapin

Pengaruh Islam ke atas tarian tradisional Malaysia boleh dilihat dengan ketara dalam tarian Zapin, sebuah tarian yang terkenal di negeri Johor. Tarian ini, yang diperkenalkan oleh para mubaligh dari Timur Tengah, pada mulanya digunakan dalam amalan berzikir yang bertujuan menyebarkan pengetahuan mengenai sejarah tamadun Islam.
Joget

Tarian yang paling terkenal di Malaysia ini adalah sebuah tarian yang meriah, dengan rentak yang agak laju. Tarian ini, yang dipersembahkan oleh pasangan penari dengan gerak-geri pantas yang disulami pelbagai usikan, berasal dari tarian tradisi Portugis yang diperkenalkan di Melaka sewaktu era perdagangan rempah di situ.
Tarian Lilin

Sebuah tarian yang dipersembahkan oleh penari wanita sambil menatang lilin di dalam piring kecil di atas telapak tangan mereka,

Pada mulanya Banghra adalah sebuah tarian menyambut musim menuai. Tarian Naga lazimnya dipersembahkan ketika sambutan Tahun Baru Cina. terdapat sesetengah penari kanak-kanak yang mula berlatih pada umur semuda lima tahun. singa adalah satusatunya haiwan yang boleh menghalang Nian – sejenis haiwan dongeng yang selalu menyerang negara China dan mengorbankan manusia pada hari sebelum Tahun Baru Cina. India Bharata Natyam Tarian klasik India ini bagaikan sebuah puisi dalam gerak tari. kesuburan. dan memaparkan lebih dari 100 gerak tarian dan gaya badan. Tarian Naga Naga adalah sejenis haiwan dongeng yang melambangkan kuasa luarbiasa. kebaikan. Silat Salah satu tradisi Melayu paling tua yang juga merupakan sejenis seni mempertahankan diri. Dengan pergerakan badan yang penuh aksi serta bunga langkah. di . Tarian ini lazimnya adalah berdasarkan tema-tema romantis. persembahan silat sememangnya menarik dan mengasyikkan. dan dipercayai membawa tuah dan kekayaan bagi tahun yang baru. Memandangkan tarian ini memakan masa yang lama untuk dikuasai. kewaspadaan serta kehormatan dalam budaya Cina. yang lazimnya dipersembahkan ketika perayaan hari Tahun Baru Cina. Tarian ini selalunya memerlukan seramai 60 orang bagi mempertunjukkan persembahan yang penuh kepakaran. dan simbal. serta memerlukan keberanian dan penataan gerak tarian yang tepat diantara penari-penarinya. keanggunan serta penataan gerak tarian yang tepat. Bhangra Banghra memaparkan tarian serta muzik masyarakat Sikh. tetapi kini ianya memainkan peranan dalam pelbagai sambutan kemasyarakatan termasuk majlis perkahwinan dan sambutan Tahun Baru. Silat juga adalah suatu seni yang boleh dipersembahkan dalam bentuk tarian. Tarian naga adalah sebuah tarian bersemangat yang sentiasa diiringi paluan gendang tagu Cina.dan memaparkan gerak-geri yang penuh dengan kelembutan. Tarian yang dramatik dan bersemangat ini berdasarkan kisah epik India purba. Menurut lagenda. Tarian Singa Tarian ini. adalah merupakan persembahan yang penuh bertenaga dan menghiburkan.

mana nyanyian serta tarian yang diiringi paluan dholo. menggunakan kipas tangan anggun yang diperbuat daripada bulu burung kenyalang yang melambangkan sayap burung suci tersebut. Tarian Buluh Tarian Buluh. diraikan dengan perayaan Gawai Kenyalang. Tarian ini dicipta oleh seorang putera Kenyah bernama Nyik Selong bagi menggambarkan kegembiraan serta kesyukuran. iaitu sejenis gendang bermuka dua. Ia dipersembahkan sebagai tanda kesyukuran atas hasil tuaian padi yang banyak. menjadikan tarian Banghra sangat menghiburkan. pemburu kepala dari suku kaum ini. Pada masa dahulu. Tarian ini diiringi bunyi alat muzik sape dan dipersembahkan oleh seorang penari wanita. sambil memakai topi tradisional yang panjang dan memegang sebuah perisai panjang yang berukir. untuk menghindar roh jahat. Pahlawan lelaki mempertunjukkan pergerakan yang tangkas di sepanjang persembahan tarian ini. Pada masa dahulu tarian ini dipersembahkan sewaktu perayaan kemasyarakatan bagi menyambut kepulangan para pahlawan dari berburu. Datun Julud Tarian Kenyalang adalah sebuah tarian tradisional suku kaum Kenyah di Sarawak. Sabah & Sarawak Ngajat Ngajat adalah sejenis tarian pahlawan tradisional suku kaum Iban di Sarawak. dan untuk mengubati penyakit. menggunakan sepasang buluh panjang yang dipegang mendatar pada paras buku lali. Kedua-dua buluh tersebut diketuk antara satu sama lain dengan rentak yang pantas. atau sewaktu perayaan tahunan yang menandakan tamatnya musim menuai. Penari . yang dikatakan antara yang paling bengis di Sarawak. Sumazau Sumazau adalah sebuah tarian kaum Kadazan yang lazimnya dipersembahkan sewaktu acara-acara keagamaan dan kemasyarakatan. satu lagi tarian tradisional yang popular serta menghiburkan. Tarian ini lazimnya dipersembahkan ketika perayaan Gawai Kenyalang. Penari lelaki dan perempuan mempersembahkan tarian yang mengasyikkan ini dengan gerak-geri yang perlalan serta pergerakan yang menngambarkan burung yang sedang terbang.

lebih diminati warga Portugis yang sudah berumur. Branyo Tarian Branyo. seringkali diiringi alat muzik sepert gitar dan tamborin. Orang Asli Tarian Orang Asli Semenanjung Malaysia mempunyai kaitan rapat dengan kepercayaan kerohanian mereka.perlu tangkas bergerak sambil melompat di antara kedua-dua batang buluh tersebut tanpa tersepit. . tarian Berjerom kaum Jah-Hut. menari dengan perlahan mengikut rentak gendang serta biola. Tarian ini lazimnya digunakan oleh pawang dalam upacara menghubungi dunia roh. Tarian tersebut termasuklah tarian Genggulang kaum Mah Meri. dan dipersembahkan oleh pasangan penari yang memakai pakaian tradisional Portugis. serta Sewang oleh kaum Semai dan Temiar. Portugis Farapeira Farapeira adalah sebuah tarian pantas yang menghiburkan. yang lebih perlahan dan bersopan daripada tarian Farapeira. Penari lelaki yang berpakaian ala koboi dan penari perempuan yang berpakaian baju kebaya tradisional dengan sarong batik.

Ketika menari tangan dikepakkan keluar. Ia merupakan tarian tradisi suku kaum Kadazandusun. Irama dan bahasa tarian mengiringi anggota-anggota rombongan pengantin naik ke rumah. perarakan dihentikan sementara. menyemah semangat. sementara tumit kaki diangkat dan diturunkan mengikut irama lagu. . gerakannya turun naik seperti burung terbang. Ia merupakan upacara khas sebagai isyarat menjemput pengantin naik ke rumah untuk melakukan istiadat ijab qabul yakni pernikahan.TARIAN SUMAZAU Tarian ini merupakan sejenis tarian tradisi rakyat Sabah yang amat terkenal di Sabah dan di seluruh Malaysia. dan mengubati penyakit. Tarian ritualnya memenuhi pelbagai fungsi seperti tarian sumazau yang ditarikan untuk mengucap kesyukuran yang berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi dan juga untuk menolak bala. Pasangan penari lelaki dan wanita menari berhadap hadapan dan mereka menggerak-gerakkan kaki dengan langkah kecil. TARIAN LIMBAI Tarian ini adalah sejenis tarian asli masyarakat suku Bajau. Sebaik sahaja rombongan pengantin sampai. lalu tarian Limbai dipersembahkan di hadapan pengantin. Gerak dan irama tari Sumazau adalah perlahan-lahan dan lemah lembut. Tarian Limbai ditarikan ketika menyambut ketibaan pengantin lelaki yang diarak ke rumah pengantin perempuan. Biasanya Sumazau ditarikan semasa menyambut hari keramaian dan di majlis jamuan.

Gerak kaki adalah perlahan jika dibandingkan dengan gerak tangan. Magunatip berasal dari perkataan ‘apit' di yang bermakna jepit. TARIAN ADAI-ADAI . Gerakkan tangan penari-penari adalah mengikut irama lagu. Oleh yang demikian ianya tidak ditarikan dalam majlis-majlis bersukaria seperti menyambut hari keramaian dan sebagainya. Ia membawa maksud ketika menari kaki penari terjepit atau terapit di antara dua batang kayu (buluh) jikalau tidak cekap mengelakkannya. (gusi-gusi ialah sejenis tampian besar) untuk menghormati atau memuja gusi-gusi itu. Tarian Sumayau merupakan tarian khas bagi menyambut hari Mengaji atau dalam bahasa Dusun disebut Mengahau. TARIAN SUMAYAU Tarian ini merupakan tarian asli suku kaum Dusun daripada daerah Tuaran dan juga dikenali sebagai Madsayau. Sebaik sahaja muzik dimainkan penari-penari mulalah menari dan terus menuju ke ruang atau gelanggang tari. Mengahau adalah suatu majlis yang diadakan besar-besaran dan mengambil masa hingga lima hari lima malam. TARIAN MAGUNATIP Ini merupakan sejenis tarian tradisi masyarakat suku kaum Murut dari suku Kuhijau (Kwijau). Gerak tarian akan bertambah rancak sedikit apabila mendapat tepukan atau rangsangan daripada para penonton. Ia cuma bergerak berinsut-insut yang amat perlahan. Di samping itu upacara sedemikian juga adalah untuk memperingati keluarga yang telah meninggal dunia iaitu seperti kenduri arwah yang lazim dilakukan oleh masyarakat Melayu Islam. Persembahan tarian diketuai oleh seorang Monolian iaitu wanita yang telah lanjut usianya dan dalam pengetahuannya mengenai upacara-upacara tertentu.Tujuannya adalah untuk mengaji gusi-gusi. Biasanya tarian ini tidak memerlukan iringan muzik oleh kerana bunyi buluh itu yang dilagakan akan menimbulkan bunyi yang kuat serta rentak dan irama yang menarik. Ia harus juga dari keturunan Monolian.Tarian Magunatip bertujuan untuk memeriahkan sesuatu upacara yand diadakan.Penari-penari melambai-lambaikan selendang mereka sebagai lambang mengundang dan mengucapkan selamat datang.

Pertumbuhan masyarakat Bajau dan Suluk yang sering mempengaruhi. . Tarian ini tidak menggunakan sebarang alat muzik ketika menyanyikannya. maka hadirlah tarian ini sebagai milik masyarakat Bajau yang menetap di Semporna. Bunyi yang mengiringi nyanyian adalah hentakan pengayuh di bahagian pinara sampan atau perahu yang didayung serta pukulan buyung atau keduit. sebaliknya ia dibawa oleh orang-orang Suluk dari Kepulauan Mindanau. Sabah. Perkataan Daling-daling berasal daripada perkataan Inggeris darling yang bererti kekasih. Ia merupakan tarian masyarakat suku Berunai yang mendiami pekan Weston. Tarian ini adalah tarian hiburan di majlismajlis tertentu yang sifatnya berbalas pantun di antara penari lelaki dan perempuan. TARIAN DALING-DALING Tarian ini bukannya tarian asal suku kaum Bajau di Daerah Semporna. Tarian ini dipersembahkan di majlis-majlis keramaian.Adai-adai pada mulanya merupakan nyanyian yang digunakan sebagai suara beramai pada sebuah pantun yang dinyanyikan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful