ROMÂNIA

FUNDAŢIA ACADEMICĂ ECOLOGICĂ „DIMITRIE CANTEMIR” IAŞI GRUPUL ŞCOLAR PREUNIVERSITAR „DIMITRIE CANTEMIR” IAŞI ŞCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ SPECIALIZAREA Asistent m edical generalist ANUL ŞCOLAR 2009 – 2010 DISCIPLINA / Modulul 25: GASTROENTEROLOGIE SI NURSING IN GASTROENTEROLOGIE Nr. ore modul 120 ore din care teorie 60 Nr. ore / săptămână 3ore/săptămâni

Avizat Şef Catedră Avizat Director

Proiect didactic
I.COORDONATE DE IDENTIFICARE Data : 17-05-2010 Instructor: as.med.princ.Magdalena Huşanu Scoala postliceala sanitara:Dimitrie Cantemir Iaşi Disciplina: nursing Clasa: Anul 2 A Unitatea de învăţare: NURSING IN GASTROENTEROLOGIE Titlul lectiei: : Transportul pacienţilor: metode de transport (brancardă, fotoliu rulant, pat). Tipul de lectie: mixtă Unitate de timp: 60 minute SCOPUL LECTIEI: Descoperirea de catre elevi a metodelor de transport a pacientilor in functie de afectiunea de care sufera, cat si familiarizarea cu aceste notiuni.Metoda utilizata permite exersarea gandirii libere a elevilor asupra unei teme, facilitand realizarea unor conexiuni intre idei,dar totodata deschide caile de acces altor informatii prin actualizarea cunostintelor anterioare. II. COMPETENTE VIZATE Competenţe specifice: C1. Identifică problemele persoanei îngrijite şi stabileşte modul în care va fi transportat pacientul C2 . Respectă tipul de transport în funcţie de pacient C3. Analizează modul cum se transportă persoanele îngrijite Obiective generale: La sfârşitul lecţiei elevii vor fi capabili : O1. au îndemânarea de a transporta persoana accidentată.

răbdare. RESURSE EDUCATIONALE: a) procedurale: METODE SI PROCEDEE: conversatia euristica.conversaţia euristică .elevii răspund întrebărilor prof.O2.organizează clasa în perechi . în relaţia cu persoana îngrijită pe toată perioada desfăşurării activităţii. calm. pat. stiu/vreau sa stiu/am invatat FORME DE ORGANIZARE:frontal.conversaţia euristică . au perseverenţă şi calm la efectuarea transportului bolnavului O3 au capacitatea de a transporta corect persoana îngrijită O4 au capacitatea de a acţiona cu respect. Etapele lecţiei Moment organizatoric Evocarea Comp specifice.dialogul . calculator.stiu.observatia problematizarea. C1 Activităţi desfăşurate Profesor Notarea absenţilor Elev Comunică absenţii .elevii notează informaţiile şi cere elevilor să solicitate în caiete întocmească o listă cu ceea ce ştiu despre tema propusă . brancarda.împreună cu elevii stabilesc ceea ce vor nota în prima coloană a tabelului Ex: 10 . 2. Nr Cr t 1. am învăţat Procedurale Resurse Mate riale Tempo rale(min) 2 5 3.grupe. imagini videoproiector.perechi b)materiale : pliant. Realizarea sensului C1 C2 C3 .în acest timp profesorul realizează un tabel .problematizarea . vreau să ştiu.anunţă şi scrie titlul temei pe tablă .adresează elevilor întrebări . cu privire la problemele pacientului si stabileste cu ce anume se transportă pacienţii .

caiete 10 . plăgi toracice.tabla sau flipchart 10 folosind aceeaşi metodă elevii vor elabora o listă de întrebări care după ce sunt discutate şi acceptate de grup sunt trecute în cea de-a doua coloană care evidenţiază nevoile de învăţare ale elevilor în legătură cu tema Ex: • Cum anume se transportă accidentaţii? • Cum se transportă pacienţii cu plăgi abdominale.Transportul accidentaţilor se face cu ajutorul tărgilor. brancardelor Depinde de afecţiunea pacientului modul în care se transportă pacientul. Transportul accidentatului cu brancarda pe locul plan. . fără brutalitate vor completa tabelul . se face diferit decât la urcarea unei scari sau pante.leziuni ale feţei. Accidentaţii nu vor fi transportaţi cu brutalitate Aşezarea pe targa trebuie să se facă încet.

caută informaţii . încercând să reţină cât mai multe răspunsuri .oferă explicaţiile necesare referitoare la modul cum se transportă pacienţii accidentaţi pe baza prezentării PPT . • Cum se realizează transportul accidentatului cu brancarda pe locul plan şi la urcarea unei scări sau pante.propune elevilor să problematizarea lectureze individual textul .urmăresc prezentarea PPT.completează fişa de autoevaluare cu numele produselor din fotografii.observaţia .apreciază cantitativ şi calitativ răspunsul întrebărilor . ascultă explicaţiile . • Care este tehnica transportului pacientului cu targa • Ce nu trebuie să facem citesc textul.computer 15 8 .conversaţia din pliant euristică . Realizarea feed-back-ului (reflecţia) C1 C2 C3 .C1 C2 C3 4. leziuni ale coloanei vertebrale.completează schema pe baza răspunsurilor elevilor în ce-a de-a treia coloană . observă materialele.

. Dimensiunile brancardelor sînt de 2200 x 560 x 165 mm.5 kg. transportă pacientul. cu picioruşe de metal. punîndu-le sub spate o pătură sau o haină îndoită. în funcţie de regiunea traumatizată şi anume: . două traverse articulate de metal. Depinde de afecţiunea • Cum se transportă pacienţii cu pacientului modul în care se plăgi abdominale. transportă Brancarda este compusă din: două bare cu minere de cauciuc. pînză de ţesătură cu buzunar.rănitul în comă va fi transportat înclinat pe o parte. Transportul cu brancardă trebuie să respecte anumite reguli.cei cu leziuni ale feţei vor fi aşezaţi cu faţa în jos. punîndule sub frunte o haină.răniţii cu plăgi abdominale vor fi aşezaţi pe spate cu picioarele îndoite. pe o parte.cei cu leziuni ai coloanei vertebrale vor fi transportaţi în poziţie orizontală pe o brancardă specială. plăgi toracice. leziuni ale coloanei vertebrale.cei cu plăgi toracice vor fi transportaţi în poziţie semişezîndă. . accidentaţii? brancardelor se Transportarea răniţilor pe brancarde este cea mai comodă metodă. pentru ca limba sau masele vomitate să nu provoace asfixia şi să nu împiedice respiraţia. . . . greutatea 8.SCHITA TABLEI Transportul pacienţilor ŞTIU VREAU SA ŞTIU AM INVAŢAT Transportul accidentaţilor se • Cum anume face cu ajutorul tărgilor. leziuni ale feţei.

daca brancarda este moale.fac excepţii victimele intoxicate cu gaze.Transportul accidentatului cu • Cum se realizează transportul brancarda pe locul plan. Ridicarea accidentatului si asezarea lui pe o targa facuta dintr-un material potrivit se vor face cu atentie si coordonat. eventual dupa o comanda sau numaratoare. Răniţii trebuie fixaţi de brancardă ca să nu cadă în timpul transportului. care sînt aşezate cu capul înainte. . .pe loc drept rănitul se transportă cu picioarele înainte. cel care se află la capul rănitului ţine brancardă în mod obişnuit. rănitul se aşază cu capul înainte. scări sau pante. Operatorii. transportatorii vor merge cu Accidentaţii nu vor fi Care este tehnica transportului transportaţi cu brutalitate pacientului cu targa Aşezarea pe targa trebuie să se Ce nu trebuie să facem facă încet.la coborîre. iar cel de la capul rănitului apucă brancarda de mînere în mod obişnuit. Pentru a preveni clatinarea brancardei. Ridicarea brancardei de pe pămînt şi punerea ei jos. zguduiri si pozitie incomoda sau periculoasa Cei care duc brancarda îşi vor sincroniza pasul pentru a evita zdruncinarea rănitului. baga concomitent mainile sub spate si sezut. La transportarea cu brancardă trebuie să se ţină seama de cutele terenului: . cel care se află la picioarele rănitului ţine brancarda pe umeri. La ridicarea si transportul accidentatului se vor lua masuri potrivite pentru a nu i se pricinui dureri. Se recomanda ca accidentatul sa nu fie transportat la brancarda. rănitul este transportat cu picioarele înainte. pentru supraveghere.în caz de urcuş. astfel ca degetele sa apara in partea cealalta. iar cel de la picioarele victimei ridică brancardă pe umeri. trebuie executate în acelaşi timp de ambii transportori. asfixiante sau toxice generale şi cei cu hemoragii mari. de minere. se face accidentatului cu brancarda pe diferit decât la urcarea unei scari locul plan şi la urcarea unei sau pante. fără brutalitate . . accidentatul va fi asezat cu fata in jos. stand pe acelasi genunchi si pe partea sanatoasa a corpului accidentatului. In cazul fracturii coloanei vertebrale sau a oaselor maxilarului inferior. ci aceasta sa fie impinsa (introdusa) sub corpul ridicat de catre ceilalti operatori.

Ce nu trebuie să facem: .rănitul nu trebuie transportat cu brutalitate. purtatorii trebuie sa se ajute cu chingi legate de capetele brancardei si trecute pe dupa gatul lor.genunchii putin indoiti si nu se vor ridica prea mult picioarele. . .răniţii cu răni ale craniului şi coloanei vertebrale nu se transportă decît după ce au fost imobilizaţi pe un suport dur. Coborarea accidentatului de pe brancarda se va face in acelasi mod ca si la ridicarea lui pe brancarda. - .cei cu fracturi nu vor fi transportaţi înainte de imobilizarea provizorie a segmentelor fracturate. La transportul cu brancarda pe distanta mai mare.

2 cu frana pt fixarea pozitiei Bare laterale de protectie Platforma portabila Suport tub de oxigen .suport perfuzie. .Pliant Completati cum se numeste produsul din imagine şi ce fel de pacienti se transportă pe fiecare produs în parte Targa mobila pentru transport bolnavi cu suport perfuzor si blat din inox Fig1 Targa cu tren de rulare escamontabil si suport perfuzor Fig2 TARGA TRANSPORT PACIENT Fig 3 Date tehnice: Lungime 2100mm Latime 680 mm Inaltime 900 mm Spatarul ajustabil cu gas spring de la 0° la 70° Trandelenburg cu gas spring 0° la 12° 4 roti cu diametru 150 mm .

6 Targă pliantă Targa plianta. cutremur sau inundatii. atunci cand este nevoie. Greutate proprie: 8Kg. Acest produs poate fi folosit in camine de ingrijire. Patul de evacuare ofera posibilitatea ca o singura persoana sa poata evacua cu usurinta persoane neimobilizate dar care nu se pot deplasa singure. Sarcina utila 159Kg Pat mobil (targa)RIGID cu 6 roti siliconice. 5 Dimensiuni: 100x47x8cm. Dimensiuni: 2040x440x80 mm (1240x440x80 mm).Fig. Folosită pentru pacienţii accidentaţi . Fig. din aliaj de aluminiu. design ERCONOMIC pe forma spatelui. scoli si cladiri publice unde este necesara o evacuare rapida in caz de incendiu. spitale. 4 Targă – pat mobil Targa transport Fig. culoare rosie cu buzunare laterale pentru scule si perinita pentru cap.

3 Kg • Polietilena • Usor de curatat • Centuri de siguranta • 4 picioare fixe • 2 picioare fixe si 2 roti • 4 roti Fig.Fig. 7 Targă simplă • Pliabila x 1 (pe lungime): 2302 x 556 x 137 mm (pliata: 1920 x 150 x 145 mm) • Pliabila x 2: 2302 x 556 x 137 mm (pliata: 990 x 130 x 175 mm) • Greutate 7. 8 Pat cu înălţime reglabilă şi înclinarea laterală (ajustată electric) .

12) . cu cotiere detaşabile şi cu centură de siguranţă . 11) Fig. 11 Cadru de mers cu roti Scaun toaletă cu rotile conceput pentru persoanele care nu se deplasează la toaletă (Fig.prezintă accesorii (plosca).Fig.poate fi folosit şi ca scaun rulant.este dotat cu cotiere detaşabile . dotat cu suporturi pentru picioare. pliabile pe ambele părţi cu roţi blocabile pentru mai multă siguranţă. 10 Cadru de mers fara roti Fig. .este prevăzut cu suport pentru picioare şi roţi blocabile. 9 Scaun rulant cu antrenare manuală. . . Cadru pentru mers (Fig. 10 si Fig.

2 Legea securităţii şi sănătaţii în muncă nr. Bucureşti 1998 .Titircă .Titircă . în special de afecţiuni dorsolombare.L.Urgenţe medico-chirurgicale – sinteze Editura Medicală . 319/2006 .Manual de îngrijiri speciale acordate pacienţilor de asistenţii medicali Editura medicală românească Bucureşti 1998 L.Fig. 12 MATRICE DE EVALUARE INSTRUMENTE DE EVALUARE COMPETENTE PROBA ORALA AUTO EVALUARE TEMA IN CLASA OBSERVAREA SISTEMATICA A ELEVILOR C1 C2 C3 BIBLIOGRAFIE X X X X X X X X X X 1 Directiva 90/269/CEE privind cerinţele minime de securitate şi sanatate pentru manipularea manuală a maselor care prezintă riscuri pentru lucrători.

Bucureşti 1983 .Titircă .Baltă .L.Ghid de nursing cu tehnici de evaluare şi îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale Editura Viaţa Medicală Românească . Bucureşti 2001 .Tehnica îngrijirii bolnavului Editura Medicală Bucureşti 1997 .G.C..Mozes .Tehnici de îngrijire generală a bolnavilor Editura Didactică şi pedagogică.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful