PANDUAN MENANAM CILI CILI MERAH Cili ialah sayur jenis berbuah dan tanaman sayur tanah rendah

. Varieti yang baik perlu mempunyai kandungan pepejal yang tinggi dan tahan terhadap penyakit dan serangan-serangan serangga.

Varieti MC 11 Varieti ini mengeluarkan hasil 10 minggu selepas ditanam ke ladang dan berterusan sehingga musim berakhir. Sifat pembuahan yang berterusan menyebabkan buah-buah cili dipetik setiap dua hari. Sehingga musim berakhir lebih kurang 30 pemetikan dilakukan. Varieti ini sesuai ditanam dan berupaya mengeluarkan hasil yang tinggi di pelbagai persekitaran dengan jarak tanaman 60 cm x 100 cm.

Varieti MC 12 Varieti MC 12 sangat produktif, mempunyai dua puncak pengeluaran dan berupaya mengeluarkan hasil sehingga 4 bulan dengan sistem pengairan yang cekap. sifatnya yang cepat matang (7 minggu selepas ditanam) dan pemetikan hasil dilakukan selang 5-6 hari. Ini membolehkan buahnya dipetik sebelum diserang oleh penyakit. Dalam tempoh 2 bulan penghasilan, hasil yang diperolehi antaa 20-29 tan/ha. Pokoknya yang rendah dapat mengatasi masalah pokok rebah, oleh itu pancang-pancang tidak diperlukan. Buahnya yang panjang, padat dan menarik sesuai untuk kegunaan segar dan pemprosesan.

MC 4 Varieti ini dibiakkan oleh MARDI. Saiz sederhana panjang, rasa kurang pedas. Jangkamasa pengeluaran adalah pendek. Pungutan hasil adalah selama 8-18 minggu selepas menanam. Sederhana tahan pada penyakit antraknos, rentan pada virus. Hasilnya ialah 12-20 tan/hektar. Sesuai untuk ditanam secara

Penyakit-penyakit disebarkan oleh Kutu Daun. KERINTANGAN TERHADAP PENYAKIT 1. Jangkamasa pungutan adalah panjang (5 bulan). Hasil buah sebanyak 10-15 tan/hektar. rasanya sangat pedas. PENANAMAN Penyediaan Tanah: .besar-besaran. Pungutan hasil selama 12-32 minggu selepas menanam. Sembur racun kulat Mancozeb. • MC 5 Varieti ini dibiakkan oleh MARDI. sangat pedas dan ianya sentiasa berbunga. MC 12 escape. tinggi pokok 100-200 sm. Kerekot Daun dan Mozek Daun (Leaf curl and mosaic virus) MC 11 rentan . • Kulai Saiz buahnya 12-15 sm. Perhatian: Benih-benih tanaman boleh diperolehi dari mana-mana Pusat Pembangunan Komoditi Semenanjung Malaysia. Antraknos (MC 11 & 12 : rentan) Rawat biji benih dengan Thiram. saiz buah 10-15 sm. MC 12: rentan) Sembur racun kulat Benomyl (Benlate). Hawa Reput/PucukChoanephora (MC 11: sedikit tahan. tinggi pokok adalah 60-180 sm. Rentan pada virus antraknos dan virus. 10-15 g/biji. Hasil adalah sebanyak 15-25 tan/hektar. variasi dari segi bentuk buah kurang. 3. 2. Musnahkan pokok yang berpenyakit. mesocap tebal. tirus.

Di Ladang Bajak dan gemburkan tanah sedalam 15 hingga 22 cm (6-19 inci). 22 cmm (9 inci) lebar dan 10 cm (4 inci) tinggi. Kotak semaian mesti dilindungi daripada cahaya matahari dan air hujan yang berlebihan. Ubah anak benih ke ladang 3 hingga 4 minggu selepas disemai. 1 bahagian tahi ayam reput atau kompos dan 1 bahagian pasir. Jarak antara batas ialah 45 cm (1. Isikan kotak semaian dengan tanah campuran mengandungi 3 bahagian tanah. . Gaulkan tahi ayam reput sebanyak 25 kg bagi 50 meter persegi (500 kaki persegi) kawasan.5 kaki). Sebelum diubah ke ladang. Isikan pasu dengan tanah campuran tersebut sehingga 5 cm (2 inci) dari permukaan pasu. Di Ladang Anak benih yang berumur 6 minggu boleh diubah terus ke batas. dedahkan anak benih kepada cahaya matahari selama 3 hingga 4 hari untuk mengeraskannya. Semai 5 gm biji benih ke dalam kotak semaian secara barisan dan tutup benih dengan lapisan nipis tanah. Kemudian. Panjang batas mengikut keadaan kawasan. Menanam: 1. Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain Gunakan tanah campuran mengandungi 3 bahagian tanah. basahkan kotak semaian supaya anak benih senang digali. Siram dengan penyiram yang mempunyai semburan halus dua kali sehari.2m (4 kaki) lebar dan 22 hingga 30 cm (9-12 inci) tinggi. 2. sediakan kotak semaian berukuran 45 cm (18 inci panjang. 1 bahagian tahi ayam reput dan 1 bahagian pasir. gali anak benih dengan segumpal tanah dan tanam terus ke batas. Sediakan batas berukuran 1. Sebelum mencabut. Menyediakan Anak Benih: Bagi tanaman di ladang. Jarak tanaman ialah 5 cm (2inci) antara baris dan 2 cm (1 inci) antara pokok.1.

Jarak tanaman ialah 90 cm (30 inci) antara pokok dan 150 cm antara baris 2. PENJAGAAN: Menyiram Siram pokok pada awal pagi dan lewat petang setiap hari kecuali hari hujan. Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain Semai terus 3 atau 4 biji benih ke dalam pasu sedalam 2 hingga 5 cm (1 inci). Di Ladang Tabur baja NPK Blue Special (12:12: 17:2) di keliling pokok dengan kadar 1 sudu besar atau 10 gm sepokok setiap dua minggu. 2. Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain Tabur sebanyak 1 sudu teh atau 5 gm baja NPK Blue Special (12:12 17:2) sepasu di keliling pokok setiap minggu. amalan menggetu (memetik) pucuknya juga akan menambahkan bilangan ranting pokok. Bila pokok cili mempunyai ranting yang banyak. Tinggalkan hanya sepokok. maka hasil cili juga akan bertambah berbanding dengan pokok cili yang kurang rantingnya. cara menanamnya perlu diberi perhatian. MENDAPATKAN POKOK CILI YANG RIMBUN (sumber: Suara KPW Oktober 1993) Untuk mendapatkan pokok cili yang rimbun dan subur. Membaja 1. Menanam anak benih cili secara menyendeng dan melenturkannya adalah salah satu cara yang baik bagi memperolehi pokok cili yang banyak ranting. . Disamping itu.

pucuk dan bunga cili.Hamama Merah: Daun yang diserang menjadi kerekot. Selain itu. Serangga: .Sungkupan 1. cangkul atau tajak. Merumput Bersihkan batas daripada rumpai dengan menggunakan tanah. Sembur racun seperti dicofol atau malathion . . Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain -Gunakan rumput-rumput kering. kecil dan melengkung ke bawah. Penyakit: Klik di sini untuk penerangan mengenai penyakit tanaman cili! 2.Kutu Daun: Sembur racun serangga chlorphyritfos atau imidachloprid . Di Ladang .Gunakan rumput-rumput kering atau pelepah kelapa sebagai sungkupan 2. afid ialah pembawa penyakit virus.Afid: Menghisap cecair daripada bahagian daun. 1. Bagi tanaman dalam pasu cabut rumpai untuk mengawalnya. KAWALAN SERANGGA DAN PENYAKIT Tanaman cili mengalami banyak masalah dan antara yang penting ialah masalah serangga perosak dan penyakit. Serangan menyebabkan daun berkerekot dan pertumbuhan pokok muda terbantut. Berbagai-bagai jenis serangga perosak telah dikenalpasti menyerang tanaman cili pada semua peringkat pertumbuhan.

Anak-anak benih yang dijangkiti virus tidak boleh dipulihkan semula. . batas-batas mestilah disungkup dengan plastik bersinar.Ulat Ratus: Makan daun dan buah.Hama: Daun yang diserang menjadi kerekot. . Ini penting kerana anakanak benih cili yang hendak diubah ke ladang mestilah sihat. Akibatnya daun menjadi kecil dan bentuk daun melengkung ke atas. Ini amat penting terutama pokok sekurang-kurangnya sehingga minggu ke -5 selepas diubah ke ladang. . Untuk pengawalan yang berkesan. Kutu trip juga boleh menyebar virus. Peringkat ini dianggap kritikal kerana jika jangkitan virus berlaku hasil akan berkurangan sebanyak 30% hingga 60%. pada peringkat semaian. Larva merosakkan bahagian dalam buah mengakibatkan buah menjadi busuk dan berair. Pantulan cahaya daripada plastik bersinar ini mampu menghindarkan dan mengurangkan afid bersayap dan juga kutu trip hinggap pada tanaman cili. .. Di ladang. Tambahan pula anak-anak benih cili yang dijangkiti virus pada peringkat semaian sukar dikenalpasti kerana simptomnya tidak jelas seperti pada pokok dewasa.Lalat Buah: Bertelur di kulit buah. Tujuannya ialah untuk menghalang serangan serangga perosak seperti afid daripada menyebar penyakit virus dan juga serangga-serangga lain yang boleh merosakkan tanaman cili. benih cili hendaklah disemai di dalam rumah jaring kalis serangga. kecil dan melengkung ke bawah.Kutu Trip: Menghisap cecair daripada bahagian daun. pucuk dan bunga. .Pengorek Buah: Membuat lubang besar pada permukaan buah yang diserang.

Perkara penting yang perlu dipatuhi bagi penyemburan semasa peringkat berbuah ialah hasil hanya boleh dituai selepas 7 hari penyemburan dilakukan. jika tidak diawasi dengan teliti buah-buah cili boleh dirosakkan oleh perosak buah dan lalat buah. Seelok-eloknya setiap semburan diulang selepas 7 hari sehingga masalah perosak dapat diatasi. Pengawalan dengan menggunakan musuh semula jadi tanaman cili seperti kumbang. Secara . Serangga-serangga ini gemar makan afid manakala bakteria Bacillus thuringiensis digunakan untuk mengawal serangga-serangga perosak seperti ulas pengorek buah dan ulat ratus. Racun perosak terpilih yang berkesan boleh digunakan mengikut peraturan yang disyorkan bagi mengurangkan kerosakan oleh perosak-perosak tersebut. Akan tetapi. selepas minggu ke-5 sebahagian besar permukaan plastik akan dilindungi oleh rimbunan pokok cili. pantulan cahaya semakin berkurangan untuk menghalang hinggapan afid bersayap dan kutu trip. sistem tanaman berbilang seperti selingan antara cili dengan jagung boleh diamalkan. Menghalang hakisan baja oleh pengaliran air dan hujan. Pada peringkat berbuah pula. Cahaya yang dipantul oleh sungkupan plastik bersinar boleh meningkatkan aktiviti stomata dan fotosintesis. Selepas tempoh ini. Sistem ini menggalakkan kehadiran kumbang kura-kura yang makan afid pada jagung. lalat sirfid dan kutu sibur-sibur juga boleh diamalkan. Mengekalkan kelembapan tanah dan menstabilkan suhu tanah.Disamping mengawal afid dan mengurangkan kejadian penyakit virus. Sistem ini berupaya mengurangkan kira-kira 60% afid bersayap dan boleh mengurangkan kejadian penyakit virus sebanyak 50-60% tanpa semburan racun serangga. Oleh itu. dicadangkan supaya racun serangga terpilih yang berkesan digunakan dan disembur apabila perlu sahaja. Bagi petani yang ingin mengusahakan penanaman cili secara kecil-kecilan. penggunaan sungkupan plastik bersinar juga memberi beberapa kebaikan seperti:• • • • Membantu mengawal rumput-rumpai dan mengurangkan kos merumput. kura-kura.

Anggaran hasil ialah 0. • Cili HIjau Harga ialah antara RM4. kumbang kura-kura ini juga akan memusnahkan afid yang ada pada tanaman cili. penanam cili harus sedar bahawa spek pengurusan tanaman seperti pengairan dan pembajaan juga penting bagi menentukan pengeluaran hasil yang tinggi dan bermutu. Pendapatan (kasar ialah antara RM400. Bagi petani yang ingin mengusahakan penanaman cili secara sistem selingan antara jagung dengan cili.00 (2) Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain Mulalah memetik buah 12 minggu selepas ditanam.200. Anggaran hasil dari kawasan 50 m (400 kaki) persegi ialah 100 . perlu diingat bahawa tanaman jagung mestilah ditanam 3 atau 4 minggu lebih awal sebelum anak benih cili diubah ke ladang. • Cili Merah Harga ialah antara RM5.200 kg.tidak langsung. Selain amalan pencegahan dan pengawalan perosak.00 ke RM1.00. Pendapatan kasar ialah antara RM50.8 hingga 15 kg sepokok. PENGENDALIAN LEPAS TUAI .00 ke RM1. MEMUNGUT HASIL (1) Di Ladang Cili boleh dipetik 8 minggu selepas diubah ke ladang.00 ke RM8.00.00 ke RM6. tetapi sistem ini kurang sesuai untuk penanaman secara komersial kerana terdapat masalah dalam operasi penjenteraan. Pungutan hasil dibuat setiap 3 atau 4 hari.00.600.

Kulit cili berkenaan berwarna hijau muda.Kulit cili berkenaan berwarna merah kehitaman. Indeks 1: Tidak matang .Kulit cili berkenaan berwarna merah kehitaman (hampir masak) tetapi msih diterima oleh pasaran di peringkat runcit. Indeks 6: Terlalu matang .Kulit cili berkenaan berwarna merah sepenuhnya. SPESIFIKASI PIAWAIAN DAN GRED CILI MERAH Spesifikasi gred ini meliputi semua varieti dan jenis cili merah tempatan yang dipasarkan.Kulit cili berkenaan berwarna hijau tua dan berkilat dan dipasarkan sebagai cili merha. Cili yang dipasarkan sebagai cili hijau tidak termasuk di dalam sko spesifikasi ini. Indeks 2: Cukup matang . Pengelasan Gred dan Saiz Kelonggaran (% maksimum) Gred Ketentuan . Indeks 3: Cukup matang .Kulit cili berkenaan kelihatan berwarna merah dan hijau (hijau merah).Cili berkenaan dipasarkan sebagai cili hijau. Indeks 4: Cukup matang . Indeks 5: Cukup matang .Sila klik di sini untuk penerangan pengendalian lepas tuai.

Penghasilan tertinggi pada 4-5 bulan penanaman (hit). Panduan Menanam Cili Api PEMBUNGKUSAN DAN PERLABELAN • Pembugkusan Cili merah dari gred yang sama hendaklah dibungkus menggunakan bekas yang sesuai supaya dapat memberi perlindungan yang optimum daripada kerosakan . kotor. Pengeluaran hasil serentak dan cepat matang.0 kg/pokok semusim (peningkatan hasil >200% berbanding cili padi biasa). rosak Saiz yang seragam (panjang 7-10 cm) Luar Gred Cili yang tidak memenuhi ciri-ciri gred di atas 5 5 10 5 5 5 15 5 SEMERAH . kotor) rosak Saiz yang seragam (panjang x > 10 cm) Jenis yang sama Warna seragam 2 Tidak segar Cacat.5 .CILI PADI UNTUK KOMERSIL Pungutan hasil dibuat 3 bulan selepas ditanam.2. Adaptasi meluas kepada keadaan kawasan (tanah dan persekitaran). merah (indeks 3-4) dan untuk proses (indeks 5-6).Jenis yang sama Tahap kemalangan yang seragam 1 Kesegaran Kecacatan (cacat bentuk. Cili ini boleh dipasarkan sebagai cili hijau (indeks kematangan 1-2). Penghasilan setinggi 1. Tempoh penanaman selama setahun. Cili ini menunjukkan tindak balas kepada jangkitan virus.

semasa pengendalian dan pengangkutan.Tarikh. alamat. PERSAMPELAN Bilangan sampel dan kaedah persampelan bagi tujuan pemeriksaan adalah berdasarkan kepada MS 1187:1990 Method of Sampling for Fresh Vegetables. nama/kod penanaman. nama/kod pengeksport. komoditi. nombor pendaftaran syarikat. RANTAIAN LAMAN MENGENAI CILI • • • • • • Istilah Pokok Cili dari Wikipedia Cili Jarum atau Cili Padi Info hibrid cili merah Agribazaar Catalog: Penjualan Cili Besar Taiwan di Perak Blog Teknologi Pertanian: Tanaman Cili Fertigasi Blog Teknologi Pertanian: Tanaman Cili Benggala . nombor kad pengenalan. • Perlabelan Tiap-tiap unit pembungkusan hendaklah dilabel yang mengandungi maklumat berikut:. atau kaedah statistik yang dipersetujui. berat bersih dan gred.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful