Anda ialah Pengerusi Kelab Kesenian.

Anda akan menyampaikan ucapan dalam satu Majlis Ramah Mesra sempena pengambilan ahli baharu. Tulis ucapan anda selengkapnya. Rangka karangan; 1 Ucapan selamat, terima kasih 2 Kelab ditubuh tahun 2004 – hasil usaha Cikgu Mahani dan Cikgu Kamarul 3 Tujuan untuk merapatkan remaja dengan seni warisan bangsa 4 Mesyuarat pertama pada 5 Januari 2004 5 Aktiviti yang diadakan ialah pameran kebudayaan, pertunjukan kesenian, pesta tanglung dan malam kebudayaan 6 Kegiatan dirancang untuk melatih anggota berdisiplin, bekerjasama, berdikari dan sebagainya 7 Bakat dapat dicungkil dan daya kreativiti dapat ditingkatkan 8 Usaha ini dapat membanteras gejala vandalisme 9 Saranan menyertai kelab kepada yang belum terlibat 10 Harapan terus maju dan berganding bahu Contoh Karangan Yang Berusaha Encik Adam bin Majid, Guru Besar, yang dihormati guru-guru, serta rakan-rakan sekalian.Terima kasih atas kesudian hadir dalam Majlis Ramah Mesra ini sempena pengambilan ahli kelab baru. Penubuhan kelab ini pada tahun 2004 adalah hasil usaha Cikgu Mahani dan Cikgu Kamarul.Mereka bercita-cita tinggi untuk melahirkan remaja yang kreatif. Penubuhan kelab ini diharap dapat merapatkan remaja dengan kesenian warisan bangsa. Kelab ini telah mengadakan mesyuaratnya yang pertama pada 5 Januari 2004. Dalam mesyuarat tersebut, anggota-anggota jawatankuasa telah dilantik. Saya dan semua anggota jawatankuasa telah merangka beberapa kegiatan.Antara kegiatan termasuklah menganjurkan pameran kebudayaan bersempena dengan Majlis Anugerah Cemerlang, pertunjukan kesenian sempena Hari Guru , Pesta Tanglung dan Malam Kebudayaan 2004. Hadirian sekalian, Kegiatan tersebut dirancang dengan tujuan untuk melatih anggota kelab agar bekerjasama, berdisiplin, berdikari, yakin diri dan sebagainya.Sehubungan dengan itu, diharapkan agar suatu ketika nanti akan lahirlah anggota masyarakat yang berwawasan dan menghargai warisan bangsa. Selain itu, bakat semulajadi ahli kelab dapat dicungkil dan daya kreativiti mereka dapat ditingkatkan. Kelab ini juga dapat membantu usaha membanteras gejala vandalisme kerana masa lapang mereka telah diisi dengan kegiatan yang berfaedah. Saya menyeru kepada yang belum menyertai mana-mana kelab agar menyertai kelab kesenian ini. Mudah-mudahan kita dapat menjadi orang yang lebih berjaya dalam aspek jasmani dan rohani. Akhir sekali, sebelum saya mengundurkan diri, saya berharap agar kelab ini terus maju dan semua anggotanya sentiasa berganding bahu menjayakan setiap kegiatan yang disusun. Sekian, terima kasih.

Yang Berusaha Puan Halimah.Anda dikehendaki menyampaikan ucapan dalam majlis perpisahan yang dirancang oleh guru dan rakan-rakan anda.Anda akan berpindah sekolah kerana bapa anda ditukarkan di Jabatan lain di Johor. Selama saya di sini. Guru Kelas 6 Melur. Sebenarnya saya tidak menyangka bahawa rakan-rakan akan mengadakan majlis perpisahan untuk saya. Janganlah hendaknya rakan-rakan sekelas melupai saya setelah saya jauh di mata. Itulah yang membuatkan hati saya tertambat di sini. 1 Ucap selamat dan terima kasih 2 Maklum berpindah ke Johor 3 Berat hati berpindah mengikut bapa 4 Masyarakat Terengganu peramah dan suka menolong 5 Semangat kejiranan menambat hati 6 Guru yang baik hati dan menyuntik minda dengan ilmu 7 Harapan agar hubungan terus terjalin 8 Akan terus mengirim surat 9 Mohon ampun dan maaf 10 Terima kasih ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Contoh Karangan Selamat sejahtera diucapkan kepada Cikgu Hamat. . Akhir sekali. guru-guru dan rakan-rakan sekalian. Mereka juga sangat mementingkan kekeluargaan dan kejiranan. banyak yang telah saya pelajari tentang masyarakat di negeri Terengganu. Saya akan berpindah ke Johor pada minggu hadapan. Hari ini ialah hari terakhir saya di sekolah ini. Saya juga akan mengirim surat setelah berada di sana nanti.Saya berasa berat hati untuk meninggalkan rakan-rakan namun. ampun dan maaf saya pohonkan kepada guru-guru dan rakanrakan jika terdapat salah. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih kerana diberi kesempatan untuk berucap pada majlis yang bersejarah ini. Sekian. Mereka peramah dan suka menolong. Ayah saya telah dinaikkan pangkat dan ditukarkan ke jabatan lain di Johor Bahru. Rakan-rakan pula banyak membantu saya dalam pelajaran dan kehidupan. silap dan keterlanjuran kata selama saya di sini. Guru-guru dan rakan-rakan yang budiman. saya terpaksa mengikut keluarga saya yang akan bertukar ke Johor. Tulis teks ucapan anda selengkapnya Rangka karangan. Jasa para guru dan rakan akan tetap terpahat di hati saya. Terima kasih untuk kalian yang sudi mengadakan majlis untuk saya. terima kasih. Begitu juga dengan guru-guru yang baik hati dan tidak jemu-jemu menyuntik minda kami dengan ilmu yang berguna. Rakan-rakan yang dikasihi. tetapi saya berharap agar hubungan kita tetap terjalin. Walaupun saya akan berpindah dan mungkin tidak akan berjumpa lagi dengan teman-teman di sini.

pili bocor atau pili yang tidak diputar ketat turut menyebabkan pembaziran air. Anda dijemput untuk menyampaikan ceramah tentang pentingnya air kepada penduduk kampung. mencuci pakaian. mencuci longkang dan kereta pula. Yang saya hormati Tuan Pengerusi Majlis. Selain itu. 3 Bumi terdiri daripada 70 peratus air dan 30 peratus daratan 4 Kita mestilah berjimat ketika menggunakan air 5 Gunakan air hujan untuk aktiviti seharian 6 Pertambahan penduduk menyebabkan peningkatan penggunaan air 7 Kebocoran pili juga menyebabkan pembaziran air 8 Laporkan kebocoran kepada Jabatan Bekalan Air 9 Berjimatlah menggunakan air 10 Jadilah warganegara yang bertanggungjawab. Mungkin pada waktu itulah kita akan mulai terngadah kerana kekurangan air. Oleh itu. Selamat pagi dan salam sejahtera.Selain itu. Yang berusaha Encik Ramli. hanya 2. Oleh sebab itu. Bagi menyiram pokok. Hadirin yang dihormati. kita telah membuang antara 70 hingga 80 liter air. apabila berlaku kebocoran air. Secara puratanya kita banyak menggunakan air untuk kegiatan harian seperti mandi. . Jangan mandi terlalu lama kerana ini melibatkan pembaziran air yang banyak. teruslah membuat laporan ke Jabatan Bekalan Air yang terdekat. jadi berjimatlah ketika menggunakan air walau di manamana sahaja. Jadilah warga yang bertanggungjawab. Terlebih dahulu jutaan terima kasih saya ucapkan atas kesudian mengundang saya menyampaikan ceramah tentang pentingnya air dalam kehidupan kita seharian. iaitu hanya 2 hingga 5 liter sehari. penduduk kampung serta anak-anak sekalian. gunakanlah air hujan yang ditadah di dalam tempayan atau bekas plastik besar. kenderaan dan sebagainya termasuklah permaidani. misalnya pertambahan penduduk yang pesat menyebabkan permintaan air meningkat secara mendadak dan kemungkinan besar empangan akan cepat surut terutamanya ketika musim kemarau panjang. kita mestilah berjimat ketika menggunakan air. Tulis teks ceramah anda selengkapnya. Ada banyak faktor mengapa kita harus berjimat ketika menggunakan air. mengepam tandas. Air amat penting. kita juga dinasihatkan agar menggunakan mesin basuh hanya apabila membasuh banyak pakaian. pegawai-pegawai. pinggan mangkuk. terima kasih. Rangka karangan.Andaikan anda seorang Pegawai Jabatan Bekalan Air. kita sebenarnya lupa bahawa daripada sejumlah air yang sebegitu banyak. Walaupun kita beranggapan 70 peratus daripada bumi ini diliputi air dan 30 peratus sahaja yang terdiri daripada daratan. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Contoh Karangan. jika dibandingkan dengan air yang kita gunakan untuk minum. 1 Ucap selamat 2 Terima kasih atas undangan untuk menyampaikan ceramah. Sekiranya dibiarkan menitis sehari suntuk. Sekian. Bayangkanlah berapa banyak pembaziran air akibat sikap manusia yang tidak prihatin.5 peratus adalah air tawar yang dapat diminum dan digunakan manakala selebihnya ialah air masin.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful