CasaMea

anul XIII, nr.10, octombrie 2010, 6,2 lei
Cumpãrã revista Casa Mea ši ajutã Ašezãmântul de copii "Sfânta Macrina"!

Cum alegem centrala termicã Tipuri de învelitori Cum construiešti un gard rustic

32 de pagini Casă sănătoasă 24 de pagini Amenajări de bucătării

2 GRATUITE:
SUPLIMENTE

Podul casei transformat în mansardă

Publisher Redactor-şef Art Director Secretar de redacţie Redactori

Viorica Iorgulescu

ema brumăreanu dora doroftei Mariana Nicolae Anca Ghiorghiu dan Mazilu Fotograf dan Alexandru Corector Geanina bică Advertising  bogdan Toma Sales Manager e-mail casamea@hiparion.com Marketing Manager bogdan Mireanu CASA MEA este o publicaţie lunară a

EDITORIAL

O mansardã nouã

Director general Adrian Rus Director vânzare grup Cezar burlan Director vânzări  Home&Deco Radu Găvruş Director editorial Director producţie Responsabil suplimente HRL Prelucrare imagine Abonamente Telefon Corespondenţă e-mail Adresa Telefon Fax Membru fondator Tipar Distribuţie diana Ionescu Mihai Voivod Alina Petre daniel dragomir Mariana Gheorghe 021-202.81.22 O.P. 33, C.P. 52, bucureşti casamea@hiparion.com www.hiparion.com Nerva Traian Nr. 3, bl. M 101, et. 8, sector 3, bucureşti 021-20.28.270 021-20.28.269 Cătălin berari Mega Press holdings S.A. Tel: 021/461.08.08; RAuTAkIRjA ROMANIA, TuTuN şI ZIARe, MIlleNIuM PReSS, hACheTTe dISTRIbuTION
Copyright MedIA GAMMA PublISheRS Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revista Casa Mea este posibilă numai cu acordul prealabil scris al MedIA GAMMA PublISheRS Întreaga responsabilitate pentru conţinutul materialelor revine autorilor acestora

D

CASA MEA este marcă înregistrată ISSN 1454-0800
Revista Casa Mea beneficiază de rezultate de audienţă conform Studiului Naţional de Audienţă măsurate în perioada ianuarie 2009 - ianuarie 2010.

acã din diverse motive aţi constatat cã nu e timpul sã construiţi o casã nou-nouţã, vã dãm noi o idee: modernizaţi-o pe cea veche! În acest numãr al revistei vã arãtãm cum un pod nefolosit se poate transforma într-un nivel în toatã regula, printr-o renovare de amploare. Sigur, acest lucru implicã eforturi inclusiv financiare, dar şi depãşirea unor probleme tehnice despre care puteţi citi în articolul dedicat. Cu toate acestea, rezultatul mansardãrii unei case este adesea unul spectaculos prin caracteristicile aparte ale spaţiului respectiv, iar eforturile pot fi din plin rãsplãtite prin funcţionalitatea unui spaţiu pânã nu demult pierdut. Şi pentru cã în astfel de cazuri, cel mai adesea trebuie sã înlocuiţi şarpanta şi învelitoarea acoperişului, vã dãm din nou o mânã de ajutor în alegerea acesteia. Dincolo de avantajele şi posibilele dezavantaje ale diverselor tipuri de învelitori, un lucru extrem de important înainte de a lua o decizie: ţineţi cont de greutatea acoperişului care trebuie sã fie susţinutã de structura de rezistenţã a clãdirii. Altfel, totul se poate prãbuşi cu consecinţe dintre cele mai dezastruoase. Şi pentru cã octombrie e ultima lunã favorabilã lucrãrilor în jurul casei şi în grãdinã, vã învãţãm sã construiţi un gard rustic cu doar câteva scule simple şi ceva buşteni de brad sau, într-o a doua variantã, sã înfiinţaţi un gard din plante cãţãrãtoare care se preteazã acestui lucru. Evident, ca de fiecare datã, tema principalã o constituie cele patru prezentãri de casã dintre care una e cel puţin ineditã. „O casã în copac!!!”, veţi exclama. Ei bine, de ce nu?
Ema Brumăreanu Redactor-Şef

Sumar

pag.6

pag.52
CASE DE PRETUTINDENI 06 Originalitate clujeanã Proprietarii acestei case au pornit din start cu un avantaj faþã de alþii: unul dintre membrii familiei este arhitect. 16 Lângã Transfãgãrãşan Dragostea pentru munte, pentru priveliştea de neegalat, pentru aerul curat i-a determinat pe proprietari sã cumpere un teren şi o casã în zonã. 22 Vechi vs. nou O casã cochetã situată în mijlocul oraşului, feritã însã de zgomot, fiind înconjuratã de ziduri groase. 28 Casa din copac Un tânãr din Predeal şi-a îndeplinit dorinþa din copilãrie şi a construit o casã în copac. SOLUþII îN CONSTRUCţII 42 Materiale - Cum alegem centrala termicã?

pag.84
52 Materiale Tipuri de învelitori 58 Renovare Podul nelocuibil devine mansardã 66 Materiale Shopping învelitori şi ferestre de mansardă 70 Materiale - Shopping centrale şi calorifere 76 Evenimente îN jURUL CASEI 86 Exterior Liniştea din grădină

pag.110
92 Exterior Frumoasă şi comodă 98 Exterior Plante cãþãrãtoare pentru gardul viu 106 Construieşte singur Cum construieşti un gard rustic 108 Shopping - Pavaje 110 Turism Costa de Valencia, provocatoare pentru orice senior 112 Turism Un oraş cosmopolit

4

octombrie 2010 Casa Mea

case de pretutindeni
vilă în Cluj

Originalitate clujeanã
Text: Anca ghiorghiu • Foto: Dan AlexAnDru

Cum ar trebui sã arate casa de vis? greu de gãsit un rãspuns la aceastã întrebare. este nevoie de multã imaginaţie, de voinţã şi, mai ales, de un arhitect bun. Cam acestea ar fi premisele pentru o casã reuşitã.
6
octombrie 2010 Casa Mea

Fişa tehnicã

Suprafaţa utilã: Suprafaţa terenului: Niveluri: Număr de camere: Anul începerii: Finalizare:

327 mp 1.300 mp 5 parter 2003 2004

P
Date tehnice
n Casa este din cãrãmidã şi a fost izolatã cu polistiren expandat de 5 cm la pereţi, iar învelitoarea este izolatã cu vatã mineralã de 25 cm. n Şarpanta este din lemn şi are învelitoare din ţiglã ceramicã. n La exterior, casa a fost placatã cu piatrã naturalã care a fost spartã şi prelucratã manual. n Este o construcţie lungã, fãrã etaj. La interior, organizarea este simplã şi foarte funcţionalã. Are un living spaţios şi trei dormitoare. De asemenea, nu lipseşte un birou.

roprietarii acestei case au pornit din start cu un avantaj faţã de alţii: unul dintre membrii familiei este arhitect. Mai precis, fratele proprieta rului are aceastã profesie. Terenul pe care a fost ridicatã casa a fost cumpãrat în 1998 şi avea în jur de 875 metri pãtraţi. Proprietarul s-a adresat arh. Remus Marusciac sã îi „deseneze” casa mult doritã. „Am fãcut mai multe variante de case, toate cu etaj. Lucrul la acele variante a durat câteva luni. Este foarte important sã îţi cunoşti clientul pentru a-i putea oferi varianta care sã i se potriveascã acum, peste cinci, peste 10, 20 sau 30 de ani. Nicio propunere de-a mea nu era pe placul lor. Într-o searã l-am rugat pe fratele meu sã vinã la mine, sã îi arãt ceva. În 30 de minute i-am fãcut o nouã schiţã 3D. I-a plãcut enorm şi a zis cã aceasta este casa pe care şi-o doreşte”, ne-a povestit arh. Remus Marusciac. Chiar dacã din punct de vedere al proiectului casa era foarte reuşitã, ridicarea acesteia în plan real era foarte dificilã deoarece terenul nu era suficient pentru o casã cu o lungime de 33 de metri. 4

Casa Mea octombrie 2010

7

materiale
cum alegem...

Cum alegem centrala termicã?
S-a dovedit cã un rol important în starea noastrã generalã îl are confortul. O locuinţã care nu îţi oferã confortul necesar, nu poate fi numitã „acasã”. De aceea, cu toţii explorãm magazinele în cãutarea elementelor care ar putea sã ne facã viaţa mai confortabilã.

C

a urmare, ne-am gândit sã te ajutãm sã ai parte de confort termic la tine în locuinţã chiar dacã temperatura de afarã scade cu mult sub 0˚C. Oferta de centrale termice existentã pe piaţã este variatã, iar acest lucru te poate deruta: centrale termice pe gaz standard sau în condensare, în varianta muralã sau de pardosealã, centrale pe combustibil solid sau centrale electrice etc. Astfel, apare întrebarea „ce ar trebui sã aleg pentru la mine acasã?”. Ei bine, începând cu anul acesta sunt în trend centra lele termice cu condensare.

Acest lucru demonstreazã interesul sporit al utilizatorilor pentru centralele cu eficienţã ridicatã şi consum redus de combustibil gazos. Atunci când hotãrâţi sã vã achiziţionaţi o centralã, este indicat sã fiţi cât mai bine documentaţi. Achiziţionarea unei centrale termice reprezintã un bun de folosinţã îndelungatã, ceea ce presupune sprijinul unor specialişti. Însã chiar dacã vânzãtorii din magazinele de specialitate vã pot sfãtui, nu vã bazaţi doar pe informaţiile oferite de ei. Pe lângã puterea şi tipul centralei termice, ar fi bine sã fiţi informaţi despre reţeaua de servicii existentã pentru respectiva centralã termicã.

Bine de štiut!
În alegerea unei soluţii de încãlzire trebuie sã se ţinã cont de: l configuraţia şi volumul spaţiului de locuit; l numãrul de bãi şi bucãtãrii; l numãrul de utilizatori; l nevoile familiei şi stilul de viaţã al acesteia; l tehnologiile existente.

42

octombrie 2010 Casa Mea

Alegerea puterii centralei termice
l Pentru o suprafaţã de locuit de pânã la 200 mp (cu o înãlţime de aproximativ 2,4 m) şi maxim trei utilizatori de apã caldã menajerã simultan, aveţi nevoie de o centralã termicã de 24-28 kW. l Dacã suprafaţa atinge 250 mp, atunci trebuie sã optaţi pentru o centralã de 31 kW. Totodatã, este important sã se coreleze puterea centralei cu gradul de izolare al pereţilor. Pentru o casã izolatã (cu termosistem pe faţada exterioarã, de minim 5 cm) este recomandat un necesar de 30 W/m3 de aer. În cazul unei case neizolate, se poate ajunge chiar şi pânã la un necesar de 60-70 W/m3 de aer.

De asemenea, este foarte important raportul calitatepreţ. Specialiştii au stabilit, în conformitate cu Directiva Europeanã 92/42/CEE, cã eficienţa termicã a centralelor termice a fost clasificatã între 1 şi 4 stele. Astfel, eficienţa cea mai ridicatã o au centralele cu condensare, iar cele cu combustie tradiţionalã au, de regulã, 3 stele. Modelele de 2 stele sunt din ce în ce mai rare, iar preţul centralelor creşte proporţional cu numãrul de stele.

Tipuri de centrale termice
Principalele tipuri de cazane, aşa cum mai sunt denumite centralele termice folosite la noi, sunt cele care funcţioneazã cu gaz, pe lemne sau electric. În funcţie de formã şi de poziţionare existã centrale murale sau de pardosealã. La alegerea centralei pentru locuinţã se ia în calcul, pe lângã combustibilul utilizat, şi suprafaţa locuinţei pe care vrem sã o încãlzim. Astfel, distingem centralele murale cu aplicaţie pe perete şi centralele de pardosealã sau staţionare. Acestea sunt preferate în cazul caselor mari,

spaţioase. Centralele sunt construite în douã variante: cu tiraj natural (conectate la un coş de fum) şi cu tiraj forţat (aşa-numitele centrale tur­ o). b La ora actualã, cele mai recomandate sunt centralele în­ condensare care au un randament mult mai ridicat. randamentul centralelor în condensaţie este cu 15-20% mai ridicat decât cel al centralelor convenţionale. Centralele pe bazã de combustibil solid (rumeguş sau lemne) sunt recomandate celor care au casa în zonele forestiere sau cabane la munte. De obicei, cazanele pe bazã de combustibil solid sunt fabricate din fontã sau tablã de oţel şi au o putere de pânã la 87 kw. Cele mai noi tipuri de centrale termice beneficiazã de un design din ce în ce mai pretenţios, astfel încât pot fi amplasate chiar şi în spaţii mai reduse.

Ultimele tehnologii în materie de centrale
Cum funcţioneazã centralele cu condensare? În principiu, în toate centralele termice are loc arderea combustibililor şi transmiterea cãldurii rezultate cãtre apa din sistemul de încãlzire, prin intermediul unui4

Casa Mea octombrie­2010

43

exterior
grãdini

84

octombrie 2010 Casa Mea

Liniştea din grãdinã
Text: Anca ghiorghiu • Foto: dan AlexAndru
Casa Mea octombrie 2010

85

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful