You are on page 1of 5

1

COMPUTER SCIENCE & APPLICATIONS (NET)


Unit Test : DATA STRUCTURE
Time: 00:30 Hour M.M. : 40

______________________________________________________________________________
INSTRUCTIONS: Attempt all the 20 questions. Each question carry two marks.

1. What is the running time the following program


Algo example  A, n 
{
if (n = = 1)
return A
m = n/2
return example (A, m)* example (A, n–m)
}
(a)  1 (b)   log n  (c)   n  (d) O(n log n)

2. Consider the following pseudo code


i= y
While  i  1 do
begin
if (y%i  0) & &  x%i   0  & &  i%2   0 
then
output i
i = i –1
end
What will be the output when x  24 and y = 18
(a) 6, 2 (b) 2, 6 (c) 2, 4 (d) 6, 4
2
3. Consider the algorithm 1 that takes 3N  2N  1 time to solve a problem and algorithm 2 that takes 10N  1
time to solve the same problem under what conditions if any so that the “less” efficient algo executes faster
than the “ more” effficient algorithm.
(a) N  2 (b) N  2 (c) N  3 (d) N  3
4. If we have a list of 25 elements and we wish to find the minimum and maximum number simultaneously then
Total number of comparision using iterative method = A
Minimum number of comaparisions required for above problem = B.
Then value of A and B are
(a) 36, 36 (b) 49, 36 (c) 48, 36 (d) 36, 48

5. If T  n   2T  n   log log n then T  n   ?


(a)   log n  (b)   log log n  (c)   n log n  (d)   n log log n 
H.O.: 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT, New Delhi-16 , Ph : 011-26851008, 26861009 www.careerendeavour.com
B.O.: 16, 3rd Floor, Mall road, G.T.B. Nagar (Metro Gate No. 3), Delhi-110 009, Ph: 011-65462244, 9540292991
2

6. Suppose the fibonacci number F11 = 89 and F12 = 144, then the value of F16 = ?
(a) 377 (b) 610 (c) 987 (d) 233
7. The complexity of below recurrence:
2T  n  1  1 if n  0
Tn  
1 otherwise
(a) O(1) (b) O(n) (c) O(logn) (d) O(n2)
8. The minimum number of queue of size ‘n’ required to implement a stack of size ‘n’?
(a) one (b) two (c) three (d) four
9. Consider the following program
void Abrakadabra (int n)
{
if (n < 2) return;
else counter = 0’,
for (int i = 0; i < 32; i++)
Abrakadabra (n/4);
for (int j = 0; j < 32; i++)
Abrakadabra (n/4);
for (int i = 0; i < n4; i++)
counter ++;
}

What is the complexity of the program.


(a) O(n3) (b) O(n4) (c) O(n3 log n) (d) O(n4 log n)

10. Assume that the operators +, –, × are left associative and  is right associative. The order of precedence
(from highest to lowest) is , , , – . The postfix expression corresponding to the infix expression
a + b + c – def is:
(a) abc   def   (b) abc   de f  (c) ab  c  d  d f (d) None of these

11. Consider the following


5T  n  1 if n  1
(A) T  n   
1 If n  1
 
P.  n
1
3

(B) T  n   T  n – 1  n 2  n  1 Q.  n 
3

n
(C) T  n   2T    1 R.   n log n 
8

(D) T  n   2T  n   log n S.  5 
n

(E) T  n   T  n  1  log n T.   log n log log n 


(a) A-P, B-Q, C-R, D-S, E-T (b) A-Q, B-P, C-S, D-R, E-T
(c) A-S, B-Q, C-P, D-R, E-T (d) A-S, B-Q, C-P, D-T, E-R

H.O.: 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT, New Delhi-16 , Ph : 011-26851008, 26861009 www.careerendeavour.com
B.O.: 16, 3rd Floor, Mall road, G.T.B. Nagar (Metro Gate No. 3), Delhi-110 009, Ph: 011-65462244, 9540292991
3

12. Consider the following pseudo code


x  1;
i  1;
while  x  1000 
begin
x  2x ;
i  i 1 ;
end
What is the value of ‘i’ at the end of the pseudo code
(a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 8

13. Suppose ‘c’ is an integer greater than 1, and some function ‘f’ is defined such that f  0   f 1  1 . Which of
the following statement must not be true
n
(a) If f  n   f    c then f  n   O  log n  (b) If f  n   c * f  n  2  then f  n   O  c n 
2
n
(c) If f  n   c * f   then f  n   O  n log c  (d) None of these
2
14. For each non-negative integer n, let Rn be the greatest possible number of regions into which the plane can be
partitioned by n straight lines. For example R0 =1 and R1 = 2. Then Rn has order
(a)   n  (b)   n log n  (c)   2n  (d)   n 2 

15. If the expression    2  3 *4  5*  6  7  *8  9  is evaluated with * having precedence over +. Then the
value obtained is the same as the value of which of the following prefix expressions.
(a) + + * + 234 * * 5 + 6789 (b) + * + * 234 * * 5 + 6789
(c) * + + 234 * * 5 + + 6789 (d) * + + + 234 * * 5 + 6789
16. Which of the following expression evaluates to the largest number
(a) The prefix expression + * – 2357 (b) The postfix expression 2 3 + 5 * 7–
(c) The infix expression (2+3) * (5–7) (d) The postfix expression 2 3 + 5 7–*
17. Suppose we have 2n disks of only black or white colour. They are arranged as follows.

We want to arrange them in such a way that all the white disk are on the left side and all the black disks are on
the right side as follows

minimum number of swapping of disks required to achieve the goal is:

n  n
(a) 2n (b) n (c)   (d)
2 4

H.O.: 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT, New Delhi-16 , Ph : 011-26851008, 26861009 www.careerendeavour.com
B.O.: 16, 3rd Floor, Mall road, G.T.B. Nagar (Metro Gate No. 3), Delhi-110 009, Ph: 011-65462244, 9540292991
4

18. What is the maximum number of parenthesis that appear on the stack at any time when the algorithm analyzes
(( ( ( ) ( ( ) ) ( ( ) ) ) for balance parenthesization.
(a) 5 (b) 2 (c) 3 (d) 4
19. What does the following code fragment do
Queue q
q.enqueue (0);
q.enqueue(1);
for(i = 0; i<10; i++)
{
a =q.dequeue();
b=q.dequeue();
q.enqueue(b);
q.enqueue(a+b)
printf(“%d”, a)
}

(a) Print the numbers from 0 to 10


(b) Print 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, .................
(c) Print the first 10 fibunacci numbers
(d) None of these
20. What does the following code fragment do.
stack s //assume queue is not empty and stack is empty.
Queue q
while(!q.isEmpty())
s.push(q.dequeue());
while(!s.isEmtpy())
q.enqueue(s.pop());
(a) swap the item of queue and stack.
(b) reverse the items of queue
(c) reverse the items of stack.
(d) None of these

H.O.: 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT, New Delhi-16 , Ph : 011-26851008, 26861009 www.careerendeavour.com
B.O.: 16, 3rd Floor, Mall road, G.T.B. Nagar (Metro Gate No. 3), Delhi-110 009, Ph: 011-65462244, 9540292991
5

COMPUTER SCIENCE & APPLICATIONS (NET)


Unit Test : DATA STRUCTURE

1. (c) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (a) 6. (c) 7. (a)


8. (a) 9. (d) 10. (d) 11. (d) 12. (b) 13. (d) 14. (d)
15. (a) 16. (b) 17. (c) 18. (a) 19. (c) 20. (b)

H.O.: 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT, New Delhi-16 , Ph : 011-26851008, 26861009 www.careerendeavour.com
B.O.: 16, 3rd Floor, Mall road, G.T.B. Nagar (Metro Gate No. 3), Delhi-110 009, Ph: 011-65462244, 9540292991