You are on page 1of 16

STEPHANE

G AU L I N - B ROW N

| 2018 |
STE P HA N E G AU LI N - B ROW N

1260 rue Villeray, apt 16


Montréal, QC
H2R 1J8

Telephone: +1-519-221-3440

Siteweb: stephanegaulinbrown.com, canadianacademyrome.ca

2013 Perkins & Will, Toronto – Stagiaire


Email: stephane.gaulinbrown@gmail.com A designé les meubles fait sure mésure pour le Banque du Canada.
Les détails de construction pour un piscine et centre communautaire.
ÉDUCATION
2012 CEI Architecture, Vancouver – Stagiaire
2016-2017 Université McGill A developé le design indicative pour la nouvelle université d’art et
Maîtrise en Architecture design Emily Carr.
Proposition de concours pour un école primaire
2010-2015 Université de Waterloo
Baccalauréat des Études Architectural, Honors, Co-op 2011 Manasc Isaac Architects, Edmonton – Stagiaire
Design pour le concours du Campus de la Station Canadienne de
2014 Université de Waterloo Studio à Rome Recherche dans l’Extrême-Arctique pour le gouvernement féderal.
Design préliminaire pour le logement des jeunes à risques.
2013 École Polytechnique Féderale de Lausanne, Switzerland ÉXPERIENCES
Éxchange académique SUPPLÉMENTAIRE
2015 - present Canadian Academy in Rome, corporation à but non-lucratif
2009-2010 Université de Victoria Co-fondateur et directeur. En charge des symposiums, résidences
Études général: Physics, Beaux-arts, Allemand et L’Histoire d’artistes, séminaires, récherche et publications.
d’Architecture
ÉXPERIENCE 2014 - 2015 Université de Waterloo Program à Rome Publication
PROFESSIONNEL Editeur et designeur graphique.

2018 Ménard + Dworkind, Montréal, QC - Designer 2008-2011 Construction des maisons, Valhalla Construction, Cobble Hill, BC
Design du Hideout salon d’aesthetique, gérant du projet, dessin de
construction
Ryu, Chai, et Terminal restaurants dessins de constructions
RECONNAISSANCE
2016-2017 Stephane Gaulin-Brown Design, Victoria, C.B – Designer
Indépendant 2015 Prix Ontario Global Edge: Pour l’éxperience entrepreneuriat
Design du terminus traversier Black Ball à Victoria
Design de trois maison en collaboration avec Keith Baker 2014 - 2015 Distinction du Doyen: Université de Waterloo

2015 2A+P Architects, Rome, Italie – Designeur 2014 Prix pour le design exceptionel: Université de Waterloo École
Design de l’exhibition “musée virtuelle” en collaboration avec Gian d’Architecture
Piero Frassinelli de Superstudio.
Recherche pour l’ecriture d’un publication sur l’avant-garde du design 2014 Prix de L’Éxperience International: Université de Waterloo
Italian des années 60s and 70s.
A developé un séminaire de design pour L’Université Syracuse à 2014 Musée de L’Art Contemporean Canadien: To Be Destroyed. Group
Londre. Exhibition, design pour le future de galleries d’art.

2014 Philip Beesley Architect inc., Toronto – Stagiaire 2010 - 2015 Excellence Académique: Université de Waterloo
En charge du plan entier d’un retrofit d’usine de 10,000m2 en bureaux.
Design et gestion du permit de construction pour un rénovation
résidentiel.
Production des composants et graphiques pour les sculptures COMPÉTENCES
hylozoic.
Software AutoCAD, Rhinoceros, VRay, Photoshop, InDesign, Illustrator,
2014 Kyra Clarkson Architect, Toronto – Stagiaire
Sketchup, Revit, HEED (Home Energy Efficient Design), Archicad
Construction des modèdels physics
Graphiques et diagrams pour le committée des adjustments.
En charge du paquet de construction pour les exterieurs et terraces.
Languages Français (parlant) Deutsche (sprechen)
CONTENTS

1 HIDEOUT

5 HOUSE 3

9 MOUNT TZOUHALEM ARTIST’S RESIDENCY

15 FURNITURE

19 IRIS VAN HERPEN COMPONENTS

21 PARKING ISLAND OASIS


HIDEOUT

UNDER CONSTRUCTION
Co-Designed with Guillaume Ménard and
David Dworkind
LOCATION: Montréal

This aestheticians salon is designed for a


small company working in the Montréal’s
Griffintown neighborhood. The challenge
with this space was the massive concrete
column which intersected the middle
of the salon. This became the focus of
the design.Displays for the nail polish
and areas for makeup are built into the
sculptural form. The rest of the space
is composed of a reception desk and
manicure table. These are made from
laser cut and folded steel. The rest of the
space is covered with wood panelling to
give it warmth.
1 2
LED 2700K ESPACE POUR PASSER
DANS UNE EXTRUSION 3" LES TUYEAUX EXISTANT, LED 2700K
D'ALUMINIUM À VERIFIER SUR LE CHANTIER DANS UNE EXTRUSION
D'ALUMINIUM

B5 B5

B5 B5
B5

PROFILE RETIRER POUR PASSER


LES TUYEAUX EXISTANT,
B5 B5 B5
À VERIFIER SUR LE CHANTIER

MIROIR STORJORM
À ÉCLAIRAGE INTÉGRÉ,
BLANC, CHEZ IKEA B5 B5

PASS POUR L'ÉLECTRICITÉ

1
A-45

1'-0"

B5 B5
2X C.P 85" COLLER ENSEMBLE.
PEINTURÉ TEL QUE A1
1'-0"
C.P DÉCOUPER POUR
B5 PASSER LES FILS ÉLECTRIQUE
A1
ESPACE TECHNIQUE

B1 B5

3'-9"
3'-8"
E1

2'-7 3/8"
2'-6"
COUPE
1 STRUCTURE DU COLONNE
A-44 3/4" = 1'-0"

3 4
MRDK: CLIENT: A-41 A-41
NOTES GENERALES: NO. REVISION/ÉMIS
TUYEAUX EXPOSÉ INGÉNIEUR: TYP.
NE PAS COUVRIR LES DIMENSIONS APPARAISANT AUX DOCUMENTS
GUILLAUME MÉNARD Martine
SONT APPROXIMATIVES ET DEVRONT ÊTRE VÉRIFIÉES
1 CONSTRUCTION
Charlotte
DAVID DWORKIND AU CHANTIER PAR L'ENTREPENEUR AVANT LE DÉBUT

1'-4 1/2"
ARCHITECTURE + DESIGN DES TRAVAUX. IL DEVRA AVISER LEBULKHEAD
DESIGNER AVANT
LE DÉBUT DES TRAVAUX DE TOUTE OMISSION,
T: 514 632 5432, 514 386 0441 B1 B1 ERREUR ET/OU DIVERGENCE ENTRE LES
B1 B1
E: daviddworkind@gmail.com, B1 B1 DOCUMENTS ET CEUX DES AUTRES PROFESSIONNELS
B1 B1
info@ateliermainor.com OU DES CONDITIONS DEB3CHANTIER.G1
A: 6333 Blvd St. Laurent ALIGNÉ AVEC LE MUR
Montréal, QC, H2S 3C3 DES SALLES D'AESTHETIQUE
TÉLÉVISION
ENVIRON 2'X4'

1 PRISE POUR LA TÉLÉVISION


A-42

B1 B1 B1 B1

7'-8 3/4"
B1 B1 B1 B1 G1 HORS MANDAT

4
A-42

WEISER LEVIER PASSAGE


MILAN EN NOIR
C1 MODÈLE # 9SPSL1010-042

1'-11 5/8"
C1

1'-1"
C1

B3 B3

1 ÉLÉVATION
A-30 3/8" = 1'-0"
1
SEKTION, ARMOIRE MURALE HORIZONTALE, SEKTION ARMOIRE MURALE, BLANC, DRAIN EXISTANT
A-43
BLANC, ASKERSUND FRÊNE EFFET FRÊNE CLAIR, ASKERSUND FRÊNE EFFET FRÊNE CLAIR,
CHEZ IKEA, 30"X15"X15" CHEZ IKEA, 24"X15"X30"

G1 B6
B3 G1

G2 Bé

PANNEAU FIXÉ AU COMPTOIR MIROIR STORJORM


DE LA CUISINE ET AUX ARMOIRES ÉCLAIRAGE INTÉGRÉ,
B1 BLANC, CHEZ IKEA
PRÉVOIR FILLAGE
ROBINET ALMAREN, CHEZ IKEA

EKBACKEN COMPTOIR,
CHEZ IKEA 2
A-41
1'-9"
G1
LAVABOS FYNDIG, CHEZ IKEA 3'-2 3/4"

SEKTION ARMOIRE
INF TABL/2PTES, BLANC,

1'-7 1/4"
ASKERSUND EFFET FRÊNE CLAIR,
CHEZ IKEA, 30"X24"X30" B1

4'-2"
WEISER LEVIER PASSAGE WEISER LEVIER PASSAGE
MILAN EN NOIR MILAN EN NOIR
3'-0"

FRIGO
MODÈLE # 9SPSL1010-042 MODÈLE # 9SPSL1010-042

2'-6"
A2

B6 G2 Bé

2 ÉLÉVATION 3 ÉLÉVATION
A-30 3/8" = 1'-0" B3 B3 A-30 3/8" = 1'-0"

MRDK: CLIENT: NOTES GENERALES: NO. REVISION/ÉMIS DATE PROJE


INGÉNIEUR:
LES DIMENSIONS APPARAISANT AUX DOCUMENTS
GUILLAUME MÉNARD Martine
SONT APPROXIMATIVES ET DEVRONT ÊTRE VÉRIFIÉES
1 CONSTRUCTION 18.08.01 HIDEO
Charlotte
DAVID DWORKIND AU CHANTIER PAR L'ENTREPENEUR AVANT LE DÉBUT 198 R
ARCHITECTURE + DESIGN DES TRAVAUX. IL DEVRA AVISER LE DESIGNER AVANT Montr
LE DÉBUT DES TRAVAUX DE TOUTE OMISSION, H3C 2
T: 514 632 5432, 514 386 0441 ERREUR ET/OU DIVERGENCE ENTRE LES
E: daviddworkind@gmail.com, DOCUMENTS ET CEUX DES AUTRES PROFESSIONNELS
info@ateliermainor.com OU DES CONDITIONS DE CHANTIER.
A: 6333 Blvd St. Laurent
Montréal, QC, H2S 3C3

3 4
HOUSE 3

TYPE: Permit Package


EMPLOYER: Kyra Clarkson Architect
LOCATION: Toronto

At KCA I was involved in work on several


modern town houses in Toronto. I assisted
with site visits, detailed construction
drawings, physical models, and
presentation material for zoning hearing
meetings at City Hall.

5 6
7 8
MASTERS THESIS
McGill University
Adivsor: Alberto Perez-Gomez
LOCATION: Vancouver Island, B.C

I researched the relationship between which often stem from a confusion of


the Western culture’s historical concept differing concepts of space. My design
of space and our perceptions of being for an artist’s residency engages
in the world. My design engages the both ideas of spatiality and brings
experiential and existential value together artists from indegenous and
of emplaced narratives within the non-indegenous backrounds to find a
landscape. I offset this with Canadian common ground of understanding in
and indigenous land claim issues our literal common ground.

MT TZOUHALEM
ARTIST’S RESIDENCY
9 10
11 12
13 14
FURNITURE
My hobby

15 16
17 18
IRIS VAN HERPEN COMPONENTS

TYPE: Collaboration
EMPLOYER: Philip Beesley
LOCATION: Toronto/Amsterdam
mass fabricate the components so that
We collaborated with the dutch fashion they could be thermoformed and fitted
designer Iris van Herpen to create several with the required hardware rapidly. The
outfits using thermoformed plexiglass final product was shown in Paris, during
parabolic cones - or “spars”. I modelled fashion week.
and studied the geometry of the
components to comprehend and predict
the physics of the meshwork system.
Then, I worked to developing ways to

1 2

5
4

x2 x2 x1 x1 x2 x2 x2 x3

6 7 8 9 10 21 22 23

x1 x1 x1 x1 x1 x2 x1 x5

11 12 13 14 15 24 25 26

x1 x1 x1 x1 x5 x1 x1

16 17 18 19 20 27 28

Tentacle Cluster
A Protocell flask with high power LED reflex B Thermoformed diagrid acrylic spar C Tentacle with
shape-memory alloy actuator D Infrared proximity sensor with LED reflex

Tentacle Assembly
1 Aluminum sled mount 2 Shape-memory alloy actuated lever assembly 3 Copolyester tongue stiffener
4 Copolyester tongue 5 Isoprene polymer lash 6 Shape-memory alloy mount 7 Acrylic lever
8 Lever base plate 9 Securing clip 10 Type I tongue depression plate 11 Type II tongue depression
plate 12 - 13 Tongue securing clips 14 - 18 Monofilament guide mount and lash clips 19 Tongue
securing clip 20 Type I tongue depression plate 21 -22 Assorted shoulder bolts 23 - 24 Assorted nylon
lock nuts 25 Wire crimp 20 Monofilament guides 27 Sleeve washer 28 Shoulder bolt

19 20
PARKING ISLAND OASIS

TYPE: Landscape, built


LOCATION: Waterloo ON

This project regenerates a local parking lot With this added functionality on the site,
island into a space to barbecue and relax. the hope is that the grass area underneath
The existing site is mostly covered in grass the mulberry trees now has a functional
and mulberry trees; however at one end support as a picnic space.
there was a banal patch of brick pavers.

The concept was to reuse the existing EXISTING PLAN


bricks and reconfigure them into a bench
and fire pit. Then, native plants from the
area were transplanted onto the site to
make a garden around the seating area.

RECLAIMED BRICKS DAY LILY WILD BLACKBERRY RASPBERRY MILKWEED THISTLE

SITE

PROPOSED PLAN

21 22
23 24
T H A N K YO U !

Related Interests