You are on page 1of 4

Pop Quiz #1

Forces (8/14/18)

1. Force is __​__________
a) An object’s tendency to resist motion
b) The rate at which someone or something is able to move or operate.
c) A push or a pull that makes an object move, or change its speed or
direction if it is already moving.
d) A quantity having direction as well as magnitude.

2. A change in the position of a body, a particle, a machine, or other object is known as _​__________​.
a) Direction
b) Wave
c) Flow
d) Motion

3. The strength of a force and an object’s mass effect which of the following?
a) An object’s gravitational pull
b) An object’s acceleration
c) An object’s direction
d) An object’s viscosity

4. Forces affect the __​__________​_ and motion of all things.


a) Size
b) Speed
c) Velocity
d) Shape

5. What is the name of the force exerted on us which keeps us on the ground?
a) Mass
b) Gravity
c) Force
d) Pressure

6. A force could exist by itself because it is an interaction.


a) True
b) False
7. Everytime the motion of an object changes it is because _​__________​_ is being applied to it.
a) Force
b) Air
c) Gravity
d) Friction

Newton’s First Law of Motion (8/16/18)

8. Newton’s First Law of Motion states that:


a. The bigger the mass, the bigger the force needed to make an object move
b. For every action there is an equal and opposite reaction
c. An object in motion will stay in motion, an object at rest will stay at rest unless acted
upon by an outside force
d. The bigger the force, the greater the acceleration of an object

9. “The tendency of an object that is not moving to remain still, or of an object that is moving to continue to
move, unless something else moves or stops the object” is called _________
a. Gravity
b. Inertia
c. Stationary
d. First Law of Motion

10. Which of the following is ​NOT ​one of Newton’s ideas​?


a. Gravity
b. Diffraction of light
c. Forces
d. Mass

11. According to the Isaac Newton’s First Law of Motion reading you read about in
Independent Station, what would happen if you were on a skateboard and you hit a rock?
a. if the wheels of the board hit a rock, the skateboard can stop but you keep
going
b. if the wheels of the board hit a rock, you can stop but the skateboard keeps
going
c. if the wheels of the board hit a rock, both you and the skateboard stop
d. if the wheels of the board hit a rock, both you and the skateboard keep moving
12. The law also states that the ball will stay in a state of ​_________________​ in the absence of an
___________​ force.
a. Stationary velocity, unbalanced force
b. Constant velocity, unbalanced force
c. Constant velocity, balanced force
d. Stationary velocity, balanced force

13. Friction causes an object to ​______________​.


a. Speed up
b. Start moving
c. Stop moving
d. Turn

14. True or False? Balanced forces are needed to move a pencil across a desk.
a. True
b. False

Balanced and Unbalanced Forces (8/20/18)

15. The sum of all the forces is


a. Unbalanced force
b. Balanced force
c. Net force
d. Total force

16. When do you add the total number of forces?


a. When the forces are acting on an object in the OPPOSITE direction
b. When the forces are acting on an object in BOTH directions
c. When there are no forces acting on an object
d. When the forces are acting on an object in the SAME direction

For Questions #17-19 make sure to answer in ​COMPLETE SENTENCES:

17. Short Answer:​ In your own words, explain Newton’s First Law of Motion. Then provide your own real life
example and explain how this demonstrates Newton’s First Law of Motion.

18. Short Answer:​ ​How does the First Law of Motion relate to seatbelt
safety?

19. Short Answer:​ ​Look at the image. What is the net force? Is this
balanced or unbalanced? Will the rope move? If yes, in what direction?
If no, why not?
Answer Key

1. C
2. D
3. B
4. D
5. B
6. B
7. A
8. C
9. B
10. D
11. A
12. B
13. C
14. B
15. C
16. D