Kertas kerja liga ragbi

KEJOHANAN RAGBI 10 SEPASUKAN TERTUTUP NEGERI PAHANG 1.0 MISI Menjadikan Skuad ragbi negeri Pahang antara yang terbaik di Malaysia, serta memberi persedian kepada pemain ragbi di negeri Pahang untuk menyertai setiap kejohanan yang dianjurkan oleh Kesatuan Ragbi Malaysia. 2.0 OBJEKTIF 2.1 Meningkatkan mutu permainan pemain-pemain ragbi pahang untuk menjadi Skuad negeri yang terbaik di Malaysia. 2.2 Memberi peluang kepada semua pemain di negeri pahang untuk menunjukkan bakat dan kebolehan masing-masing dalam permainan ragbi. 2.3 Memupuk minat para pemain untuk mewakili negeri dan menghasilkan pemain Negara yang bermutu kelak. 2.4 Merapatkan perhubungan dan komunikasi di antara pemain-pemain dan jurulatih ragbi di negeri Pahang supaya dapat menghasilkan ikatan yang baik di dalam pasukan negeri. 2.5 Menyediakan pemain negeri pahang dalam kejohanan 7 sepasukan serta mencari pemain-pemain berbakat untuk skuad negeri.

3.0 PENGANJURAN 3.1 Dianjurkan oleh Kesatuan Ragbi Negeri Pahang pada setiap tahun.

4.0 TARIKH DAN MASA KEJOHANAN

1 Format pertandingan adalah dalam bentuk liga.Pasukan yang mendaftar lebih awal akan mendapat tempat di dalam kejohanan. 5.0 FORMAT PERTANDINGAN 7. 5.1 Tarikh dan masa kejohanan belum ditetapkan.1 Terhad kepada kelab.0 PENUTUP Adalah menjadi harapan dengan adanya kejohanan seperti ini .0 PENYERTAAN 5. 7. 7.2 Kejohanan ini terhad kepada 10-15 pasukan sahaja. 7.institusi pendidikan atau pasukan ragbi di bawah Kesatuan Ragbi Negeri Pahang sahaja. PERKARA BIL.3 6 pasukan teratas liga akan bermain dalam piala kejohanan liga ragbi 10 sepasukan tertutup negeri Pahang.0 ANGGARAN PESERTA DAN PETUGAS BIL.2 Setiap pasukan akan bertanding dengan setiap pasukan di dalam kejohanan.4. DIBENARKAN JUMLAH PASUKAN JUMLAH 1 Pengurus Pasukan 1 15 15 2 Jurulatih Pasukan 1 15 15 3 Pemain 15 15 225 4 Pengadil & Teknikal 5 Petugas 6 Lain-Lain JUMLAH 7. 8. 6.4 Sistem Pertandingan(rujuk lampiran di akhir kertas cadangan).

1 Pertandingan ini adalah berformat liga dan setiap pasukan akan . 2. UNDANG-UNDANG PERMAINAN Kejohanan ini akan dimainkan menurut Undang-Undang Permainan Ragbi Lembaga Ragbi Antarabangsa (Terbuka) dan ELV yang diterima pakai oleh Kesatuan Ragbi Malaysia. ERATURAN-PERATURAN PERTANDINGAN KEJOHANAN RAGBI 10 SEPASUKAN TERTUTUP NEGERI PAHANG 1.mutu permainan ragbi di kalangan pemain-pemain ragbi di negeri Pahang akan dapat dipertingkatkan. 2. SISTEM PERTANDINGAN 3.1 Setiap pasukan hendaklah terdiri daripada 15 orang pemain dan 2 orang pegawai pasukan. KELAYAKAN PASUKAN 2. 2.2 Pendaftaran pasukan hendaklah dibuat semasa mesyuarat pengurus pasukan dan pendaftaran tidak boleh dipinda selepas perlawanan pertama pasukan tersebut. Semoga kejohanan ini akan dapat melahirkan pemain negeri Pahang yang lebih berkaliber di masa akan datang yang dapat menaikkan nama Malaysia dalam permainan Ragbi di peringkat antarabangsa. pilihan "5 man scrum” hanya untuk team yang masukkan bola. 3. Peraturan ''3 man scrum” akan digunakan.3 Semaksimum 5 pertukaran pemain dibenarkan.

separuh akhir dan akhir. 4.2.2 Jika masih seri.2.2. 3. jumlah pungutan . pemenang kumpulan akan ditentukan mengikut sistem berikut: 4. mata berikut akan diberikan: Menang : 3 mata Seri : 1 mata Kalah : 0 mata 4.3 Jika masih seri. pemenang yang mendapat jumlah skor yang terbanyak dikira menang. 3.2 Jika 2 atau lebih pasukan mendapat jumlah mata yang sama.1 Pasukan yang mendapat lebih perbezaan skor dikira menang. 3.bermain dengan setiap pasukan dalam kejohanan. KEDUDUKAN DALAM LIGA 4.1 Untuk pertandingan secara liga. pasukan yang pernah mengalahkan lawannya dikira menang.3 6 pasukan teratas liga akan bertanding untuk satu piala kejohanan ragbi 10 sepasukan tertutup negeri Pahang.4 Jika masih seri. 4.3.3.2.2 Kejohanan merebut piala tersebut akan dijalankan setelah liga berakhir. 4. 3.1 Piala tersebut akan dipertandingkan dalam bentuk suku akhir. 4.2 Setiap pasukan akan bermain 14 perlawanan sepanjang liga.

2 Jika masih seri. 4.1 Pada perlawanan suku akhir.4 Sekiranya setelah sepakan penalti dilakukan dan masih berkedudukan seri. 4.1 5 pemain sahaja akan mengambil sepakan penalti mengikut giliran selang seli di garisan 22 meter.3 Sepakan Penalti ( Drop Kick ) 4.3.masa tambahan sebanyak 10 minit diberikan (sehala). 6.3.1 Masa bagi semua perlawanan awal hingga ke akhir akan dijalankan selama 10 minit. 4. 7 Pertukaran pemain Semaksimum lima (5) pemain boleh digantikan pada bila-bila masa dalam setiap perlawanan.separuh akhir dan akhir. sepakan penalti mengikut kaedah ’Place Kick’ digunakan.3 Hanya pemain yang bermain dan berada dalam padang semasa masa tambahan dibenarkan mengambil sepakan penalti. lambungan siling sebanyak 3 kali akan dilakukan. Masa Perlawanan 6.2 minit (rehat) – 10 minit. 4. 5.Pemain yang diganti tidak . jika berlaku kedudukan seri selepas tamat perlawanan.3. PERLAWANAN PIALA KEJOHANAN 5.3.(i) Try (ii) Gol Penalti (iii) Drop Goal akan diambil kira.

2 Semua pengurus pasukan mestilah menghantar senarai nama pemain 10 minit sebelum masa perlawanan kepada pegawai pertandingan.boleh bermain semula dalam perlawanan tersebut KECUALI untuk menggantikan pemain yang mendapat luka yang terbuka dan berdarah(diputuskan oleh pengadil) atau untuk menggantikan pemain “front row” yang mendapat kecederaan jika tiada pemain yang sesuai untuk posisi tersebut.1 Semua pasukan mestilah berada 15 minit sebelum masa perlawanan. kemenangan percuma akan diberikan kepada lawannya dengan skor 14 – 0. . maka perlawanan tersebut akan dibatalkan.2 Bermain di bawah bantahan dibenarkan. 9 BANTAHAN 9.1 Bantahan hendaklah dibuat secara bertulis dan dihantar kepada Penge a Pertandingan dalam masa Tiga Puluh (30) minit selepas tamatnya perlawanan yang berkenaan.4 Jika satu pasukan tidak melaporkan diri kepada pengadil 10 minit selepas masa yang ditentukan.3 Setiap pasukan mestilah mengandungi sekuranggkurangnya 8 pemain untuk memulakan perlawanan. 8 MASA MELAPOR 8. 8. 9. 8. 8.Jika bantahan itu berjaya. Jika tidak. keputusan kemenangan ialah 14 – 0 diberikan kepada pihak yang membuat bantahan.

10.3 Setiap bantahan (9.Pemain tersebut hanya boleh bermain dalam kejohanan setelah Jawatankuasa Tatatertib dan Disiplin membuat sebarang keputusan.Pengerusi Penge a atau wakilnya Setiausaha Kejohanan atau wakilnya Pengerusi Teknik Kejohanan Pengadil Perlawanan ( Jika perlu ) 3 orang Pengurus Pasukan yang berkecuali 11 JAWATANKUASA RAYUAN 11.3 Pengurus Pasukan Sekolah Berkecuali 12 TINDAKAN TATATERTIB DAN DISPLIN Mana-mana pemain yang menerima Kad Kuning (Amaran).Pengerusi Penge a Kejohanan 11.1. Mana-mana pemain yang menerima Kad Merah (Dibuang padang). JAWATANKUASA TATATERTIB DAN DISIPLIN .Wang tidak akan dikembalikan dalam apa jua situasi.3.2.1 dan 9.00 (Ringgit Malaysia Satu Ratus Sahaja).2) mestilah disertakan denggan wang tunai RM100.9.Pengerusi Teknikal Kejohanan 11. Sebarang rayuan . pemain tersebut akan direhatkan (Sin Bin) selama 3 minit di Meja Teknikal.4.Setiausaha Penge a Kejohanan 11. pemain tersebut akan digantung daripada perlawanan tersebut dan 1 (Satu) perlawanan seterusnya.(Masa akan dikira selepas pemain tersebut duduk di kerusi yang disediakan).

dirujuk terus kepada Jawatankuasa Rayuan. 12 PENGADIL Pengadil dilantik oleh Jawatankuasa Penge a dengan kerjasama Kesatuan Ragbi Negeri Pahang dan Kesatuan Ragbi Malaysia. . 13 PENTAKSIRAN UNDANG-UNDANG DAN PERATURANPERATURAN PERTANDINGAN Jawatankuasa Penge a mempunyai hak mentafsir segala perkara yang tidak disiarkan dalam Undang-Undang Pertandingan ini dan keputusan adalah MUKTAMAD.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful