Lab

Semafor (Traffic Light Controller)
Numele : _________________________

30

Grupa : ____________ Data : _______________

Obiective:
Dupa terminarea acestui exercitiu de laborator se dobandesc cunostintele necesare pentru a proiecta, simula, si implementa un semafor de trafic folosind VHDL.

Referinte:
Dueck Robert K., „Digital Design with CPLD Applications and VHDL”.

Capitolul 10: Designul masinii algoritmice de stare 10.3 Masini algoritmice de stare cu semnale de control 10.6 Semaforul de trafic

Materiale necesare:
FPGA Spartan 3 Xilinx ISE Modeltech ModelSim

Note experimentale:
Proiectarea masinii algoritmice de stare consta intr-un circuit secvential sincron a carui stare progreseaza in functie de proiectul mostenit al masinii si posibil in conformitate cu starea unui semnal de control. O masina algoritmica de stare, comuna, este semaforul de trafic.O diagrama de stare si o descriere a operarii acestei masini este data in sectiunea 10.6 a manualului „Digital Design with CPLD Applications and VHDL”.

Procedeul experimental:
Un semafor de trafic simplu poate fi implementat cu ajutorul unei masini algoritmice de stare care are o diagrama de stare asemanatoare celei din figura 30.1. Circuitul detine control asupra drumului Nord-Sud si al celui Est-Vest. Luminile de la NS sunt controlate cu ajutorul iesirilor nsr, nsy si nsg(NS rosu, NS galben, NS verde). Drumul EV este controlat cu ajutorul iesirilor evr, evy si evg, intr-un mod similar. Ciclul este controlat cu ajutorul unei intrari denumite TIMER(cronometru) care controleaza lungimea a doua cicluri de verde (s0 reprezinta EV verde; s2 reprezinta NS verde). Cand cronometrul TIMER=1, o translatie de la s0 la s1 sau de la s2 la s3 este posibila. Aceasta translatie este acompaniata de o schimare a culorii semaforului de la verde la galben, pe drumul activ.

Figura 30.1 Schema de stare pentru un semafor de trafic Semaforul de pe celalat drum ramane rosu. O translatie neconditionata urmeaza, schimband lumina semaforului din galben in rosu pe un drum iar pe celalat lumina rosie devine verde. Iesirile din diagrama de stare a figurei 30.1 sunt indicate ca fiind 0-logic-activ, care este potrivit pentru placile Spartan 3.

175 Mhz. Lumina galbena a semaforului va fi aprinsa.2. Pentru fiecare observatie vom folosi un ciclu de 10 implusuri de ceas pentru fiecare drum: • 4 impulsuri verde • 1 impuls galben • 5 impulsuri rosu Acesta poate fi realizat utilizand un numarator modulo-5. care are un oscilator intern cu o frecventa de 25. Calculati frecventa ceasului masinii algoritmice de stare pentru prorpia place CPLD. Un numarator pe 25 de biti este folosit pentru placa Altera UP-2. asa cum e aratat in figura 30. f = ______________ Desenati diagrama de timp a numaratorului mod-5 in spatiul oferit : CLK Q0 Q1 Q2 Cum seteaza numaratorul durata luminii verzi pentru 4 impulsuri de ceas ? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ Figura 30. care fiecare in parte au cate un oscilator intern cu o frecventa de 4 Mhz.Ciclul poate fi setat sa aiba orice durata prin schimbarea semnalului dat de intrarea TIMERului. Divizorul de ceas aduce frecventa oscilatorului intern in domeniul vizibil al observarii pentru placa noastra CPLD. indiferent de setari timp de un puls de ceas. Un numarator pe 22 biti este protrivit pentru placile RSR PLDT-2 sau DeVry eSOC.2 Diagrama logica pentru un semafor de trafic .

asa cum este aratat in diagrama logica din figura 30. O aplicatie poate fi descrisa la nivelul cel mai de sus (top) printr-o sursa VHDL. Legati un pin la ceasul masinii algoritmice de stare. sisteme de control al stabilitatii) si altele. 4. Descarcati fisierul in placa CPLD si demonstrati functionarea instructorului. in telecomunicatii (TV. proiectarea ierarhizata a aplicatiilor in VHDL prin utilizarea modulelor permite descrierea proiectului pe mai multe nivele. este cel mai utilizat limbaj de proiectare a sistemelor electronice digitale. aplicat cu succes in campul microprocesoarelor (DSP. Creati o simulare in care sa aratati combinatia dintre controller-ul de iesire si ciclul de ceas. Nu exista o limita a numarului de nivele ierarhice pe care un proiect poate sa-l contina. acceleratoare grafice). In aceasta sursa se definesc interfete corespunzatoare cu alte module situate pe nivele inferioare. Asigurati-va ca iesirile controllerului sunt la nivelul activ corect pentru LED-urile de pe placa CPLD in cauza. cu alte cuvinte al unei functiuni logice combinatorii si/sau secventiale. si face-ti-l sa corespunda led-ului 16. imbunatateste lizibilitatea si permite reutilizarea unor module. E una din uneltele principale pentru proiectarea circuitelor integrate moderne. Aratati graficile iesirii profesorului. Alt avantaj este ca permite organizarea proiectului pe nivele corespunzatoare de abstractizare si detaliu precum si reutilizarea unor module. 2. module care descriu parti componente ale aplicatiei. in combinatie cu numaratorul modulo-5. dar fara divizorul de ceas. Alaturi de Verilog. . Este vorba despre un limbaj de descriere a hardware-lui (Hardware Description Language HDL). Modulele individuale si ierarhia de tip top-level se realizeaza in VHDL. Setati latimea divizorului de ceas la 22. Introducere in VHDL: VHDL (abrevierea VHSIC HDL) este acronimul folosit pentru Very High Speed Integrated Circuit Hardware Description Language. Adaugati un divizor de ceas fisierului VHDL pentru semaforul de trafic. 3.2.Crearea unui semafor de trafic in VHDL: 1. pentru a putea fi observat direct. La fel ca in orice limbaj evoluat de programare. Legati pinii designului astfel incat luminile EV sa corespunda LED-urilor de la 9 pana la 11. respectiv 25. Principalul avantaj al proiectarii ierarhizate a unei aplicatii este acela ca incurajeaza modularizarea. Un proiect ierarhizat este alcatuit din mai multe module.1. Dezactivati toate celelalte leduri. automobile (navigatie. destinat descrierii comportamentului si/sau arhitecturii unui "modul" electronic logic. celulare). Se creaza un fisier VHDL pentru a implementa diagrama de stare a unui semafor de trafic din figura 30.

Creearea fisierului sursa VHDL a semaforului : Mai intai se lanseaza in executie aplicatia Xilinx ISE : Se executa dublu-click pe iconita Xilinx ISE de pe Desktop Dupa ce aplicatia a pornit. cream un nou proiect astfel : Din meniul FILE. alegem New Project .

Atentie! In numele proiectului nu vor fi lasate spatii libere. limbaj de programare: VHDL. In caz contrar.locatia unde va fi salvat proiectul. . cuvintele vor fi unite prin linii sau underline-uri.In fereastra nou aparuta pe ecran. se completeaza campurile in functie de datele proiectului: . . . apoi se apasa butonul Next.numele proiectului. simulator: Modelsim-XE VHDL.tipul proiectului apoi se da Next. Se ajunge la fereastra setarilor proiectului in functie de dispozitivul pentru care va fi creat. programul va ridica o eroare. Se va alege: produs tinta: Spartan 3.

Intrucat fisierul sursa va fi adaugat ulterior in proiect. . veti alege optiunea Next.Sunteti interogati daca doriti crearea unei surse noi pentru proiect.

Apasam Finish.In continuare sunteti interogati daca doriti adaugarea unei surse deja existente. Apare fereastra ce prezinta sumarul proiectului. insa si de aceasta data dam click pe Next. .

dupa care click dreapta si alegem New Source. selectam la Sources for : Implementation.In partea din stanga sus a ecranului din cadrul aplicatiei. In fereastra aparuta completam cu numele sursei care va defini numaratorul (counter). in tab-ul Sources . alegem locatia dorita su setam tipul pe VHDL Module .

Intrucat acestea vor fi definite ulterior manual. Fisierul sursa al numaratorului este astfel generat in mod automat. apasam Next.la inceputul de linie. Acesta cuprinde niste comentarii marcate cu . afisate cu verde si cateva secvente de cod: ..In continuare se solicita introducerea porturilor de intrare/iesire folosite.

Intre liniile de cod se introduce linia Intre liniile se introduc : .In continuare vom prelucra codul sursa al numaratorului astfel : Intre liniile de cod generate in mod automat anterior se introduc urmatoarele : care reprezinta porturile de intrare/iesire ale numaratorului.

fisierul sursa VHDL ar trebui sa arate dupa cum urmeaza : Procedand analog crearii fisierului sursa pentru numarator.Daca ati urmarit pasii prezentati. vom crea un nou fisier sursa ce va ajuta la impementarea masinii de stare: .

dupa cum urmeaza : Intre liniile se introduc : Intre liniile de cod : se introduc : .In mod analog. se completeaza liniile de cod generate automat.

Intre liniile de cod : se introduc : .

Fisierul sursa VHDL al masinii de stare ar trebui sa arate astfel : .

Se executa verificarea codului astfel : in tab-ul Processes se selecteaza Synthesize – XST si apoi dublu click pe Check Syntax .

. Urmatoare etapa consta in testarea proiectului cu ajutorul unui „Test Bench”. la Sources for : Behavioral Simulation. In caz contrar verificati codul sursa. selectam din tab-ul Sources. ar trebui sa se afiseze mesajul „Process Check Syntax completed successfully”.Daca nu exista greseli de sintaxa. Pentru aceasta.

insa de aceasta data de tip „Test Bench Waveform” : Selectam fisierul sursa care dorim sa-l testam si dam click pe Next.Inseram un nou fisier sursa. . respectiv Finish.

Setam apoi valorile pentru ceas. respectiv lungimea initiala a testului astfel : .

printr-un click pe markerul albastru : Salvam intregul proiect din meniul File Save All sau dam click pe iconita: Din tab-ul Sources. selectam testul creat mai sus : .In fereastra aparuta de definesc parametrii de intrare pentru test. la Sources for : Behavioral Simulation. In cazul nostru parametrul clock este definit in mod implicit ca semnal de ceas si nu ne ramane decat sa initializam reset la primul semnal de ceas.

In tab-ul Processes. la meniul Xilinx ISE Simulator. dam dublu-click pe Simulate Behavioral Model : Daca s-a lucrat corect. rezlutatul simularii ar trebui sa fie dupa cum urmeaza : .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful