You are on page 1of 6

Coordinades

No camina ni fa cap esforç.

No només ha aprovat el curs sinó que ha tret molt bona nota.

Jo corria i ell botava.

O aniré de compres o aniré al cinema.

Abriga’t bé o tindràs fred.

Ha comprat cireres a 8€ el quilo, és a dir, ha gastat massa diners.

No va dinar ni va sopar.

No va anar a l’escola, sinó que va anar al metge.

En Ramon fa i na Laura desfà.

No va dinar ni va sopar.

Véns o et quedes?

Ara riu ara plora.

Feia molt bon dia però duia abric.

Ja hi som tots? Doncs ja podem començar.

Anava amb pantalons molt estrets i duia unes botes de color negre.

Aquest any no aniré a Eivissa, però potser anirem uns dies a Menorca.

Ni és feliç ni ho serà mai.

Plou? Doncs no anirem a la platja.

No només ho trobo il·lògic sinó que ho trobo absurd.

Ni fa ni deixa fer.

1

Digues que vinguin els meus amics Tenim la certesa que en Lluís no és culpable. Fes la reclamació ara o deixa-ho córrer. El jutge va demanar que l’imputat declarés en el jutjat. El comptable va assegurar que no hi havia indicis de frau Has de dir-me on guarda les claus la mare. La casa era seva però no la tenia al seu nom. La teva intenció de voltar món és molt interessant. Preguntar els dubtes no demostra ignorància. Estudies o treballes? Ell estudia dret i jo estudio medicina.En Joan va agafar una bossa i va posar els sobres a dins. Abrigueu-vos bé i no passareu fred. Ells ignoren si les obres estan acabades. Els que viuen a la muntanya necessitaran més temps per arribar-hi. 2 . Ja saps on trobar-lo. Cada dia els nois recorden que han de fer els deures. Subordinades substantives És impressionant que l’home hagi arribat a la Lluna. Em sembla malament que hi vagis tan tard. Els meus amics estan segurs que podran acabar la feina.

Els que no hem convidat. M’agrada que reaccioneu de manera positiva: Qui hagi reservat taula.L’escriptora anglesa deia que escrivia diàriament. Ens trobarem a la plaça on sempre deixes la moto. Això va passar el dia que va nevar. Subordinades adjectives Vaig trobar el llibre de problemes que havia perdut Els alumnes que fan esport són àgils Han donat la feina a l'home de qui t'havia parlat. No has rebut encara el paquet que et vaig enviar?. s’enfadaran. Tenim la sensació que hem fracassat. A partir d’ara faré que es compleixi la meva voluntat Em pregunto si es complirà la meva voluntat Això ho han d’aclarir els qui van participar en el projecte. 3 . Tots saben que ho poden fer millor Els sindicats de treballadors van insistir que calia revisar el conveni laboral. que estava espatllada. És una qüestió d'interessos dels quals hem de parlar amb calma La moto del Pere. pot passar al menjador. Dóna al Pere el manual d'instruccions en el qual s'explica la construcció de l'aparell. havia caigut a terra.

Quan el varen avisar. d'on prové tota l'energia que es consumeix a la comarca. Subordinades adverbials Abans que marxis. perquè és un assumpte confidencial. Les novel·les que et vaig regalar són de Ferran Torrent La central elèctrica de Sort. En Carles estudia perquè no li agrada treballar.La gent a qui deus diners es queixa de tu Celebren una festa que promet ser molt divertida. ell havia fet tota la feina On hi havia el bosc on passejàvem. és en procés de renovació Els vicis als quals s'havia acostumat eren nocius per a la salut. ara hi veus una fàbrica Vaig on tu vulguis Conduïa escoltant música. M’ho diu perquè l’ajudi Aniré fins on faci falta No us en puc dir res. 4 . Els nois que van anar a Praga encara no han tornat Els resultats als quals hem arribat són molt importants. El vestit que em vaig comprar no és gens car. En arribar a la platja va començar a ploure Perquè l’aire corri cal obrir les finestres. has d'endreçar l'habitació.

Arribats a Binissalem. el varen declarar vencedor. acabaré l'informe que m'han demanat. 5 . Per més que s’entrenava sempre acabava el darrer. És tan agradable que té molts d’amics. Fes-ho com si ho haguessis de presentar a un concurs. pots comptar amb nosaltres. el clima de l’aula seria millor. Juga com si li anàs la vida. Mentre fas el sopar. Comprovats els resultats oficials. sempre que no acabem gaire tard. agafau l’autopista. En Pere no ho ha fet tan bé com m’esperava. Com més gran més inconscient. Ara que tinc tres milions d’euros em compraré un Miró Prenia el cafè llegint el diari. Allà on vagi pensaré en tu. Jo vindré. Suposat que surtis elegit. Anirem de vacances on hi hagi molta gresca. Praga és una ciutat tan seductora que hi quedaria a viure. Havent corregit l’últim examen va comentar que alguns alumnes havien copiat. S’havia fet càrrec de tantes obligacions que va acabar malalta. Vàrem perdre la cartera quan fèiem cua al zoològic. Ens ho passarem tan bé com puguem Si ens portéssim més bé.Me l’estimo perquè és molt noble.

Portau-li la bossa on ella us digui. Han sortit tard perquè l’assemblea ha durat més del previst. Si no haguéssiu menjat tant. Na Paula plora menys que na Joana.Fins que no vam marxar. Heu estudiat moltíssim per tal d’aprovar. En cas que faci sol anirem a la platja. Havies estudiat poquíssim perquè no t’importava suspendre. tindríeu més gana 6 . No ho ha fet perquè se n’ha oblidat. Ve d’hora perquè puguem plegar abans. Per més que t’ho digui no em faràs cas. Ha pintat la paret de color verd perquè aquest color li agrada molt. Si plou. no vas arribar tu. agafaré l’impermeable.