You are on page 1of 16

CRASH COURSE

for
IIT-JEE / AIEEE / PMT
Intensive Crash Course by IITians & NITians

Course Features

59, Niti Khand – 3 Indirapuram (GZB.) cont. 9910817866 , 9990495952


TEST ID 00030403

AIEEE
FULL TEST - 1

Ti m e : 3 ho ur s M a xi m u m m ar k s: 4 3 2

Please read the instructions carefully. You are allotted 5 minutes specifically for this purpose.

INSTRUCTIONS

A. General:

(i) The Test Booklet consists of 90 questions. The maximum marks are 432.

(ii) There are three sections in this paper consisting of Mathematics, Physics & Chemistry having 30 questions each.

Part A – CHEMISTRY (144 marks) – Question No. 4 to 9 and 13 to 30 consist of FOUR (4) marks each and Question
No. 1 to 3 and 10 to 12 consist of EIGHT (8) marks each for each correct response.

Part B – PHYSICS (144 marks) – Questions No.33 to 49 and 54 to 60 consist of FOUR (4) marks each and Question
No. 31 to 32 and 50 to 53 consist of EIGHT (8) marks each for each correct response.

Part C – MATHEMATICS (144 marks) – Question No. 61 to 69, 73 to 81 and 85 to 90 consist of FOUR (4) marks
each and Question No. 70 to 72 and 82 to 84 consist of EIGHT (8) marks each for each correct response.

(iii) Candidates will be awarded marks as stated above in instruction No. (ii) for correct response of each question 1/4 (one
fourth) marks will be deducted for indicating incorrect response of each question. No deduction from the total score will
be made if no response is indicated for an item in the answer sheet.

(iv) Mark only one correct answer out of four alternatives.

(v) Use Blue/Black Ball Point Pen only for writing particulars/ or any marking.

(vi) Use of calculator is not allowed.

(vii) Darken the circles in the space provided only.

(viii) Use of white fluid or any other material which damages the answer sheet, is not permitted.

B. Filling the OMR SHEET:

Please read carefully the instructions printed on the OMR SHEET before marking your response.
AIEEE Full Test - 1

PART A: CHEMISTRY

1. The two particles A and B have de-Broglie wavelengths 1 nm and 5 nm respectively. If mass of A
is four times the mass of B, the ratio of kinetic energy of A and B would be
(a) 5 : 1 (b) 25 : 4 (c) 20 : 1 (d) 1 : 5
N
2. For a radioactive element, a graph of log vs time has a slope equal to
N0
λ λ
(a) +2.303λ (b) − (c) + (d) −2.303λ
2.303 2.303
3. n – Butane reacts with Br2 at 130°C to give mainly

(a) (b) H 3C CH 2 CH 2 CH 2 Br
CH3
(c) H3C C CH3 (d) None of these

Br
4. An oxide of nitrogen is reddish brown and paramagnetic at room temperature but it decolourises
and also loses its paramagnetism on freezing it. The oxide at room temperature is
(a) Pure NO 2 (b) Pure N 2 O 4
(c) equilibrium mixture of N 2 O 4 and NO 2 (d) N 2 O5
5. The following data were obtained at a certain temperature for the decomposition of ammonia in
contact with tungsten:
P (mm) → 50 100 200
Relative t1/2 → 3.64 1.82 0.91
The order of the reaction is?
(a) 2 (b) 1 (c) 3 (d) zero
6. In sodium nitroprusside, the oxidation number, co-ordination number and EAN of iron are
respectively
(a) + 3, 6, 36 (b) +3, 6, 35
(c) +3, 3, 36 (d) +6, 3, 35
7. Which carbocation among the following is most stable?
(a) ( C6 H 5 )2 CH + (b)

(c) ( CH 3 )2 CH + (d) ( CCl3 )2 CH +

8. Consider the species NO3− , NO2+ and NO −2 . Pick up the correct statement
(a) The hybrid state of N in all the species is same.
(b) The shapes of both NO +2 and NO −2 is bent while NO3− is planer.
(c) The hybrid state of N in NO3− and NO −2 is same.
(d) The hybrid state of N in NO +2 is sp2.

1
AIEEE Full Test - 1

9. Which of the following is not true about B2 H 6 ?


(a) It contains two types of B − H bonds (b) It contains on B − B bond
(c) It is an electron deficient molecule (d) It contains multicentre bonds
10. In the accompanied diagram indicating E R , E T and E P as the energies of reactants, activated
complex and products respectively. Which of the following is correct?

(a) Forward reaction is slow (b) Backward reaction is fast


(c) Reaction is exothermic (d) Reaction is endothermic
11. Given
NH3( g ) + 3Cl2( g ) 
 NCl3 g + 3HCl g ; −∆H1
( ) ( )
N 2( g ) + 3H 2( g ) 
 2NH3( g ) ; +∆H 2

H 2( g ) + Cl2( g ) 
 2HCl g ; ∆H3
( )
The heat of formation of NCl3( g ) in the terms of ∆H1 , ∆H 2 and ∆H3 is ?

∆H 2 3 ∆H 2 3
(a) ∆H f = −∆H1 + − ∆H3 (b) ∆H f = ∆H1 + − ∆H3
2 2 2 2
∆H 2 3
(c) ∆H f = ∆H1 − − ∆H3 (d) None of these
2 2
12. The conductivity of the saturated solution of some bivalent salt XY is 3.06 × 10−6 ohm −1cm −1
and its equivalent conductivity is 1.53ohm -1cm 2equivalent -1 . The value of K sp of XY is ?

(a) 4 × 10-6 (b) 2.5 × 10−9


(c) 2.5 × 10−13 (d) 1× 10−6
13. 3- Methyl -1- butene on oxymercuration – demercuration yields …………… as the major
product?
(a) 3-Methyl-2-butanol (b) 2-Methyl – 2- butanol
(c) 3-methyl -1-butanol (d) 2-Methyl-1-butanol
14. Amongst the following, the compound that is both paramagnetic and coloured is?
(a) K 2Cr2 O7 (b) ( NH 4 )2 [ TiCl6 ]

(c) VOSO 4 (d) K 4  Fe ( CN )6 


15. The number of sigma and pi bonds in the structure given below are
N(CO)2
(NC)2C C C2H 5
(a) 17, 9 (b) 17, 7
(c) 15, 6 (d) 17, 5

2
AIEEE Full Test - 1

16. The major role of fluorspar CaF2 , which is added in small quantities in the electrolytic
reduction of alumina dissolved in fused cryolite, is
(a) to act as catalyst
(b) to make the fused electrolyte less conducting
(c) to lower the temperature of melt
(d) to decrease the rate of oxidation of carbon at the electrode
17. Which carbohydrate cannot be metabolized by human body?
(a) Amylose (b) Cellulose
(c) Maltose (d) Amylopectin
18. (
X → Y K1 = 1010.e −500/T ; )
X → Z(K 2 = 1012.e−1000/T )
At what T both K1 and K 2 are equal ?
500 4.606 2.303
(a) 500 K (b) K (c) K (d) K
4.606 500 5000
19. Which among the following is hydrolysed most easily?
(a) CH3COOC2 H5 (b) CH3CONH 2
(c) CH3COCl (d) (CH3CO)2 O
20. The correct order of acid – strength is?
(a) Cl2O7 > SO2 > P4O10 (b) CO2 > N 2O5 > SO3
(c) Na 2 O > MgO > Al2 O3 (d) K 2O > CaO > MgO
21. A compound is made by mixing cobalt (III) nitrite and potassium nitrite solutions in the ratio
of 1 : 3. The aqueous solution of the compound showed 4 particles per molecule whereas
molar – conductivity reveals the presence of six – electrical charges. The formula of the
compound is?
(a) Co ( NO2 )3 .2KNO2 (b) Co ( NO2 )3 .3KNO2

(c) K 3 Co ( NO 2 )6  (d) K Co ( NO 2 )4 


1
22. What is true about the gas that diffuses through the porous plug at th of the rate of diffusion of
6
dihydrogen gas?
(a) The molar – mass of the gas is 72 kg mol–1
(b) It is one of the structural isomer of C5 H12
(c) The V.D. of the gas is 72
(d) The gas is lighter than dihydrogen
23. The most unlikely representation of resonance structures of p-nitrophenoxide ion is?

(a) (b) (c) (d)

3
AIEEE Full Test - 1

24. A molecule of white phosphorus does not have


(a) Six P – P single bonds (b) Four P – P single bonds
(c) Four lone – pair of electrons (d) PPP bond angle of 60°
25. What electronic transition in Li ++ produces the radiation of the same wavelength as the first
line in the lyman series of hydrogen?
(a) n = 4 to n = 2 (b) n = 9 to n = 6
(c) n = 9 to n = 3 (d) n = 6 to n = 3
26. The permissible values of '  ' for electron belonging to fourth energy level are
1
(a) 0, , 2 (b) ±1, ±2, ±3
2
(c) 0, 1, 2, 3 (d) 1, 2, 3, 4
27. 5.6 litres of an unknown gas at NTP requires 12.5 calories to raise its temperature by 10°C at
constant volume. Then atomicity of the gas is ?
(a) Monoatomic (b) Diatomic
(c) Triatomic (d) None of these
28. Which of the following has highest value of van’t Hoff factor?
(a) K 2SO 4 (40% Ionised) (b) KBr (50% ionised)
(c) K 4  Fe ( CN )6  (20% ionised) (d) FeCl3 (30% ionized)

29. In the sequence of reactions,

,
The product B is ?
(a) Benzyl alcohol (b) 2-phanyl ethanol
(c) 1-phenyl ethanol (d) Quinol
30. The maximum kinetic energy of photoelectron ejected from a metal is ‘x’ when it is irradiated
with radiation having frequency twice the threshold frequency.
If the frequency of the incident radiation is doubled. The maximum K.E. of the photoelectrons
would become
(a) x (b) 2 x (c) 3 x (d) 4 x

PART B: PHYSICS
31. A solid sphere of mass 2kg is resting inside a cube as shown in figure. The cube is moving with a

velocity v = (tiˆ + 2tj)
ˆ m/s. The sphere is at rest with respect to cube. Total force exerted by
sphere on the cube [g = 10 m/s2]

(a) 488 (b) 260 N


(c) 26 N (d) 580 N

4
AIEEE Full Test -1

32. Three rods made of same material and having the same cross-section have been joined as shown
in figure. Each rod is of the same length. The left and right ends are kept at 0°C, 90°C & 60°C.
The temperature of the junction of the rods will be

(a) 45°C (b) 50°C (c) 55°C (d) 60°


33. A body is moving with a speed 1 m/s and a force F is needed to stop it in a distance x. If the
speed of the body is 3 m/s the force needed to stop it in the same distance x will be
(a) 1.5 F (b) 3 F (c) 6 F (d) 9 F
34. Two perfect gases at absolute temperatures T1 & T2 are mixed. There is no loss of energy. The
temperature of the mixture if the masses of the molecules are m1 & m 2 and the number of
molecules in the gases are n1 & n 2 (both gases are of same nature)
T1 + T2
(a) T = (b) T = T1T2
2
n T + n 2T1
(c) 1 2 (d) none of these
n1 + n 2
35. An ideal gas is taken through the cycle A → B → C → A as shown in figure. If the heat
supplied to the gas in the cycle is 5J. The work done by the gas in the process C → A is

(a) – 25 J (b) – 10 J
(c) – 15 J (d) – 20 J
36. Light from source consists of two wavelength λ1 = 6500Å & λ 2 = 3900Å . If D = 2m and
d = 6.5 mm. The minimum value of y where the minima of both the wave lengths coincide.
(a) 0.1 mm (b) 0.2 mm (c) 0.3 mm (d) 0.4 mm
37. Figure shows on irregular block of material of refractive index 2 . A ray of light strikes the face
AB at an angle of 45° with normal. Where will the final image formed (AB = 3m)

(a) inside the slab (b) at 6 m from CD


(c) data insufficient (d) at infinity
38. An isolated hydrogen atom emits a photon of 10.2 eV recoil speed of hydrogen atom
(a) 3.25 m/s (b) 3 m/s (c) 6.2 m/s (d) 1 m/s
39. Thermal energy of a thermal neutron is order of
(a) 105 J (b) 10–5 J (c) 10–10 J (d) 10–21 J

5
AIEEE Full Test - 1

40. The ratio of time constant in charging and discharging in the circuit shown in figure is

(a) 1 : 1 (b) 3 : 16 (c) 4 : 3 (d) 3 : 4


41. In an A.C. current given by I = I0 + I1 cos ωt then its r.m.s. value will be

I0 + I1 I0 I0 − I1 I12
(a) (b) (c) (d) I02 +
2 2 2 2
42. Reading of ammeter is 2A. The value R’ is

(a) 2Ω (b) 3Ω (c) 4Ω (d) 6Ω


43. Positive charge in a one mole of Li + ion
(a) +1.6 × 10−19 C (b) 29 × 104 C
(c) 4.8 × 10−19 C (d) None
44. A motor drives a body along circle with constant speed. The power ‘P’ developed by the motor
must vary with time ‘t’ as

(a) (b)

(c) (d)

45. A particle of mass m is moving in a circular path of constant radius ‘r’ such that its centripetal
acceleration a C is proportional to t n (where ‘t’ is time). Then the power ‘p’ is proportional to
n +2  3n 
n −1  −1
(a) t (b) t° (c) t n (d) t 2 
46. A uniform rod AB of mass m & length ' 2 ' is at rest on a smooth horizontal surface. An impulse
P is applied to the end B. The time taken by the rod to turn through 180° is
mπ mπ 2mπ mπ
(a) (b) (c) (d)
6P 3P 3P 12P
47. For what condition wave speed in sine wave is greater than the particle speed
λ λ λ λ
(a) A < (b) A > (c) A > (d) A <
2π 2π π π

6
AIEEE Full Test -1

48. A circular coil of 100 turns and effective diameter 20 cm carries a current of 1A. It is to turned in
a magnetic field B = 3T from a position in which θ equal zero. So one in which θ equal 180°.
The work required in this process is
(a) 0 J (b) 2π J (c) 4π J (d) 6π J
49. A ring having mass ‘m’ radius ‘r’ is rolling on a rough horizontal plane. AN uniform horizontal
magnetic field is exists in space as B = B0 ( − uˆ ) . Along which two points induced e.m.f. is
maximum (here V is linear speed & w is angular speed)

(a) AB (b) BC (c) BD (d) AC


p q r
50. If the energy, E = G h c , where G is the universal gravitational constant, h is the Planck’s
constant and c is the velocity of light, then the values of p, q and r are, respectively
–1 1 5 1 –1 –5
(a) , and (b) , and
2 2 2 2 2 2
–1 1 3 1 –1 –3
(c) , and (d) , and
2 2 2 2 2 2
51. A particle of mass m and charge q is fastened to one end of a A
string of length l. The other end of the string is fixed to the point
O. The whole system lies on a frictionless horizontal plane. E
Initially, the mass is at rest at A. A uniform electric field in the
l
direction shown is then switched on. Then
2qEl
(a) the speed of the particle when it reaches B is 60º
m O B

qEl
(b) the speed of the particle when it reaches B is
m
(c) the tension in the string when particles reaches at B is qE.
(d) the tension in the string when the particle reaches at B is zero.
52. Two identical conducting rods AB and CD are connected to a
circular conducting ring at two diametrically opposite points B and A B C D
C. The radius of the ring is equal to the length of rods AB and CD. 100 ºC 0 ºC
The area of cross-section, and thermal conductivity of the rod and
ring are equal. Points A and D are maintained at temperatures of 100
ºC and 0 ºC. Temperature of point C will be
(a) 62 ºC (b) 37 ºC (c) 28 ºC (d) 45 ºC
53. A double slit of separation 0.1 cm is illuminated by while light. A coloured interference pattern is
formed on a screen 100 cm away. If a pin hole is located in this screen at a distance of 2 mm from
the central fringe, the wavelengths in the visible spectrum which will be absent in the light
transmitted through the pin-hole are
(a) 5714 Å and 4444 Å (b) 6000 Å and 5000 Å
(c) 5500 Å and 4500 Å (d) 5200 Å and 4200 Å

7
AIEEE Full Test - 1

54. The value of focal length of a spherical mirror from the following observations. Object distance
u = ( 50 ± 0.5 ) cm and image v = ( 20 ± 0.1) cm
(a) 14.3 ± 0.343 (b) 14.3 ± 0.024
(c) 14 ± 0.3 (d) 14.3 ± 0.1
π   2π 
55. Two SHMs are given by y1 = a sin  t + φ  & y 2 = b sin  t + φ  . The phase difference
2   3 
between there after 2 sec.
π π π
(a) (b) (c) (d) π
2 6 3
56. The maximum tension in the string of an oscillating pendulum is thrice the minimum tension.
What is its angular amplitude
2 2
(a) 30° (b) 15° (c) sin −1   (d) cos −1  
3 5
57. The potential energy of a particle executing SHM varies sinusoidally. If the frequency of
oscillation of particle is n, that of potential energy is
n n
(a) (b) (c) n (d) 2 n
2 2
58. The following data was recorded for values of object distance and the corresponding value of
image distance in the experiment on study of real image formation by a convex lens of power
+ 5D. One of these observation is incorrect, Identify this
S.No. 1 2 3 4 5 6
Object distance 25 30 35 45 50 55
Image distance 97 61 37 35 32 30
(a) observation 1 (b) observation 3
(c) observation 4 (d) observation 5
Ke2
59. Suppose the potential energy between electron and proton at a distance r is given by – .
3r 3
Application of Bohr’s theory to hydrogen atom in this case shows that
(a) energy in the nth orbit is proportional to n6
(b) energy is proportional to m–6 (m : mass of electron)
(c) Energy in the nth orbit is proportional to n–2
(d) energy is proportional to m3 (m = mass of electron)
60. A particle moving in the positive x–direction has initial velocity v0. The particle undergoes
retardation kv2, where v is its instantaneous velocity. The velocity of the particle as a function of
time is given by
2v0
(a) v = v0/(1 + kv0t) (b) v =
1 + kt
v0 v0
(c) v = (d) v =
kt (1 + k v t )
2 2
0

8
AIEEE Full Test -1

PART C: MATHEMATICS
61. Let f(x) = [x], the greatest integer less than or equal to x and g(x) = {x}, the fractional part of x.
The solution of the equation 4g ( x ) = i ( x ) + f ( x ) ; x > 0, i being identity function is
(a) 81/7 (b) 5/3
(c) 91/7 (d) none of these
z1 z 2
62. Let z1 and z 2 be two non – zero complex numbers such that + = 1 , then the origin and
z 2 z1
points represented by z1 and z 2
(a) lie on a straight line (b) form a right triangle
(c) form an equilateral triangle (d) none of these
2 0 1
63.
 
If A = 2 1 3 , then A 2 − 5A + 6I is equal to
 
1 −1 0

 1 −1 −3  1 1 −5 

(a) −1 −1 −10
 
(b) −1 −1 4 
  
 −5 4 4   −3 −10 4 
(c) 0 (d) I

64. If ∫ tan 7 xdx = f ( x ) then

(a) f ( x ) is a polynomial of degree 8 in tan x

(b) f ( x ) is a polynomial of degree 5 in tan x


1 1 1
(c) f ( x ) = tan 6 x − tan 4 x + tan 2 x + log cos x + C
6 4 2
(d) f ( x ) is a polynomial of degree 6 in tan x

65. The curve satisfying the differential equation (1 − x 2 )y '+ xy = ax are


(a) ellipses and hyperbolas (b) ellipses and parabola
(c) ellipses and straight lines (d) circles and ellipses

66. The number of real solution of tan −1 x ( x + 1) + sin −1 x 2 + x + 1 = π / 2 is


(a) 0 (b) 1
(c) 2 (d) infinite
67. If z − 25i ≤ 15 , then |maximum arg (z) – minimum arg (z)| equals

(a) 2 cos −1 ( 3 / 5 ) (b) 2 cos −1 ( 4 / 5 )

(c) π / 2 + cos −1 ( 3 / 5 ) (d) sin −1 ( 3 / 5 ) − cos −1 ( 3 / 5 )

9
AIEEE Full Test - 1

b+c a−b a a b c
68. If ∆1 = c + a b − c b and ∆ 2 = b c a , then ∆1 − ∆ 2 equal to
a+b c−a c c a b
(a) 0 (b) 3abc
(c) 6abc (d) 2(a 3 + b3 + c3 )
m
10  20  p
69. The sum ∑  i  m − i  (where   = 0 if p < q) is maximum where m is
i =0    q
(a) 5 (b) 10 (c) 15 (d) 20
70. Let A be the set of all determinants of order 3 with entries 0 or 1 only, B be the subset of A
consisting of all determinants with value 1, and C be the subset consisting of all determinants
with value ‘– 1’. Then if n (B) and n(C) denote the number of elements in B and C, respectively,
we have
(a) C = φ (b) n ( B ) = n ( C )
(c) A = B ∪ C (d) n ( B ) = 2n ( C )

71. The value of lim


(
1 − cos ax 2 + bx + c ) where α and β are the roots of ax 2
+ bx + c = 0 is
x →α
( x − α) 2

(a) ( a − b )
2
(b)
( α − β )2
2
 a ( α − β) 
2

(c)   (d) none of these


 2 
72. If f ( x ) = x 2 + 2bx + 2c2 and g ( x ) = − x 2 − 2cx + b 2 are such that min f ( x ) > max g ( x ) ,
then relation between b and c, is
(a) no relation (b) 0 < c < b/ 2
b
(c) c < (d) c > 2 b
2
73. The greatest value of the term independent of x, as α varies over R, in the expansion of
20
 sin α 
 x cos α +  is
 x 
(a) 20C10 (b) 20C15 (c) 20C19 (d) none of these

( )
6
74. The number of rational terms in the expansion of 1 + 2 + 3 5 is
(a) 7 (b) 11 (c) 12 (d) none of these
a + bx ( a + bx ) ( a + bx )
2 3
75. Coefficient of x100 in the expression + + + .... + upto ∞ is
1! 2! 3!
(a) ea b100 / 99! (b) ea b100 / (100!)

(c) ea b98 / 100! (d) none of these

10
AIEEE Full Test -1

76. Let f be a function defined on R by f ( x ) = [ x ] + x − [ x ] then


(a) f is not continuous at every x ∈ I (b) f is not continuous at every x ∈ R ~ I
(c) f is a continuous function (d) none of these
77. Let h(x) = min{x, x 2 } for x ∈ R . Then which of the following is not correct
(a) h is continuous for all x (b) h is differentiable for all x
(c) h '(x) = 1 for all x = 1
(d) h is not a differentiable function at least two points
78. The image of the interval [-1, 3] under f ( x ) = 4x 3 − 12x is
(a) [-2, 0] (b) [-8, 72]
(c) [- 8, 0] (d) [8, 72]
dx
79. ∫ = fog ( x ) + C then
2 − 3x − x 2
2x − 3 2x + 3
(a) f ( x ) = sin −1 x, g ( x ) = (b) f ( x ) = tan −1 x, g ( x ) =
17 17
2x + 3
(c) f ( x ) = sin −1 x, g ( x ) = (d) none of these
17
2  x 2 +1
80. The value of ∫0 x   dx , where [x] is the greatest integer less than or equal to x is
(a) 2 (b) 8/3
(c) 4 (d) none of these
81. If algebraic sum of distance of a variable line from points (2, 0), (0, 2) and (-2, -2) is zero, then
the line passes through the fixed point
(a) (-1, -1) (b) (0,0)
(c) (1, 1) (d) (2, 2)
n
82. (
Let f ( x ) = Π cos ( 2k − 1) x + i sin ( 2k − 1) x then
k =1
) ( Re f ( x ) ) ''+ i ( Im f ( x ) ) '' is equal to
(a) n 2f ( x ) (b) − n 4f ( x )
(c) − n 2f ( x ) (d) n 4f ( x )

83. The maximum and minimum value of f ( x ) = ab sin x + b 1 − a 2 cos x + c lie in the interval
(assuming a < 1, b > 0 )
(a) [ b − c, b + c] (b) ( b − c, b + c )
(c) [ c − b, b + c] (d) none of these
16
84. The value of ∫1 tan −1 x − 1dx is
16π 4
(a) +2 3 (b) π−2 3
3 3
4 16
(c) π + 2 3 (d) π−2 3
3 3

11
AIEEE Full Test - 1

85. Let 0 < α < π / 2 be a fixed angle. If P = (cos θ,sin θ) and Q = (cos(α − θ),sin(α − θ)) then Q
is obtained from P by
(a) clockwise rotation around the origin through an angle α
(b) anticlockwise rotation around the origin through an angle α
(c) reflection in the line through origin with slope tanα
(d) reflection in the line through the origin with slope tan(α/2)
86. If two lines represented by the equation ax 3 + bx 2 y + cxy 2 + dy3 = 0 are at right angles then
a 2 + d 2 + ac + bd is equal to
(a) – 1 (b) 0
(c) 1 (d) ab + cd
87. An equation of the chord of the circle x 2 + y 2 = a 2 passing through the point (2,3) farthest from
the centre is
(a) 2x + 3y = 13 (b) 3x − y = 3
(c) x − 2y + 4 = 0 (d) x − y + 1 = 0
88. Equation of the plane through three points A, B, C with position vectors
−6iˆ + 3jˆ + 2k,
ˆ 3iˆ − 2ˆj + 4k,5i
ˆ ˆ + 7ˆj + 3kˆ is

( )
(a) r̂. ˆi − ˆj + 7kˆ + 23 = 0 ( )
(b) r̂. ˆi + ˆj + 7kˆ = 23

(c) r̂. ( ˆi + ˆj − 7kˆ ) + 23 = 0 (d) r̂. ( ˆi − ˆj − 7kˆ ) = 23


89. If the two regression coefficients are positive then
(a) 1/ b YX + 1/ b XY > 2 / r (b) 1/ b YX + 1/ b XY < 2 / r
(c) 1/ b YX + 1/ b XY < r / 2 (d) none of these
90. The number of times a fair coin must be tossed so that the probability of getting at least one head
is at least 0.95.
(a) 5 (b) 6
(c) 7 (d) 12

***

12
AIEEE Full Test - 1

TEST ID 00030403

AIEEE FULL TEST - 1


ANSWERS KEY

CHEMISTRY
1. (b) 11. (a) 21. (c)
2. (b) 12. (d) 22. (b)
3. (a) 13. (a) 23. (c)
4. (c) 14. (c) 24. (b)
5. (a) 15. (a) 25. (d)
6. (b) 16. (c) 26. (c)
7. (b) 17. (b) 27. (b)
8. (c) 18. (b) 28. (d)
9. (b) 19. (c) 29. (b)
10. (c) 20. (a) 30. (c)

PHYSICS
31. (d) 41. (d) 51. (b)
32. (b) 42. (d) 52. (c)
33. (d) 43. (b) 53. (a)
34. (c) 44. (d) 54. (a)
35. (a) 45. (a) 55. (c)
36. (c) 46. (b) 56. (d)
37. (d) 47. (a) 57. (d)
38. (a) 48. (d) 58. (b)
39. (d) 49. (d) 59. (a)
40. (c) 50. (a) 60. (a)

MATHEMATICS
61. (b) 71. (c) 81. (b)
62. (c) 72. (d) 82. (b)
63. (a) 73. (d) 83. (c)
64. (c) 74. (a) 84. (d)
65. (a) 75. (b) 85. (a)
66. (c) 76. (c) 86. (b)
67. (b) 77. (b) 87. (a)
68. (a) 78. (b) 88. (a)
69. (c) 79. (c) 89. (a)
70. (b) 80. (d) 90. (a)