Tehnologii Moderne de Telecomunicatii

TRANSMITEREA DATELOR PRIN SATELIT

......................................................16 2 .......Transmiterea datelor prin satelit CUPRINS BIBLIOGRAFIE..............................................

De asemenea. • sateliti meteorologici . dupa care se clasifica si satelitii artificiali: 1. Satelitii Pamantului pot fi naturali (Luna) sau artificiali (construiti de om. in functie de obiectivele pe care le au de atins: • sateliti astronomici . la o distanta mai mica de 35786 km de la nivelul marii). o pozitie fixa in raport cu un punct de pe suprafata pamantului (de ex. • sateliti de observare a Pamantului .folositi pentru cercetare astronomica.folositi pentru a facilita comunicatiile la distanta. • statii spatiale .compuse din mai multe module. Cea mai folosita orbita eliptica este Molniya. 3 . Satelitii subsincroni (aflati pe o orbita joasa. • sateliti de recunoastere . in raport cu statia de sol). apoi lansati pe orbita). • sateliti de telecomunicatii .folositi mai mult in scopuri militare si de spionaj. practic. 4. Satelitii geostationari (aflati pe orbita GSO) sunt sateliti sincroni a caror orbita se afla in planul ecuatorial al Pamantului si a caror miscare are acelasi sens cu sensul de rotatie a Pamantului. 3. aflata deasupra Rusiei.folositi pentru masurari si prognoza meteorologica. Satelitii geostationari au. exista mai multe tipuri de orbite. 2. transportul materialelor si echipajelor catre si de la statia spatiala este efectuat de alte nave spatiale. Satelitii aflati pe orbite eliptice. Perioada de rotatie a a acestora in jurul Pamantului este mai mica decat perioada de rotatie a Pamantului.Transmiterea datelor prin satelit 1. Satelitii sincroni (aflati pe orbita GEO. Aceste orbite au aparut din cauza dezavantajelor pe care le aveau zonele Pamantului aflate la latitudini mai mari de 60° in cazul in care comunicau cu un satelit geostationar. la distanta de 35786 km de la nivelul marii).folositi pentru studii geografice. Exista mai multe tipuri de sateliti artificiali. INTRODUCERE Ce sunt satelitii? Satelit este orice obiect care parcurge o traiectorie circulara (care poarta numele de orbita) in jurul altui obiect.

cum ar fi comunicatiile catre vase sau avioane. Satelitii de telecomunicatii activi sunt echipati cu aparatura electronica de receptie si emisie. In limbajul de specialitate se foloseste abrevierea ComSat (de la Communications Satellite). a serviciilor. Lipsa obstacolelor in calea undelor primite sau transmise. 2. radio.Satelitul . Pentru a asigura o acoperire si o promptitudine cat mai mare a serviciilor. SATELITII DE TELECOMUNICATII . chiar globala.satelitul ECHO a servit drept reflector pasiv al undelor radio. Pentru serviciile fixe. primul satelit de telecomunicatii activ. in orice moment exista un satelit care sa raspunda unui pachet de date trimis de pe Pamant.Transmiterea datelor prin satelit Figura 1 . dupa cum spune si numele. Satelitii de telecomunicatii sunt intrebuintati in aproape toate domeniile comunicatiilor: televiziune. Satelitii sunt foarte importanti pentru aplicatii mobile. . internet. Satelitii de telecomunicatii pasivi retransmit semnalele primite in urma reflexiei acestora de suprafata lor.Project SCORE a fost primul satelit care putea stoca si transmite mesaje vocale stocate pe banda magnetica. ci "constelatii de sateliti". folosit in special pentru telefonie.PRIVIRE GENERALA Satelitii de telecomunicatii. au fost creati pentru a face posibila realizarea unor canale de telecomunicatii. . companiile lanseaza pe orbita nu un satelit. 1960 . Avantajele majore sunt date de: 1. invatamant la distanta. satelitii de telecomunicatii contribuie cu o tehnologie complementara la comunicatiile prin cablu submarin cu fibra optica. Unul din avantajele majore este acoperirea globala pe care o au majoritatea satelitilor. Scurt istoric: 1958 .TELSTAR. 1962 . telefonie. Astfel. transmisii de date. SynCom Figura 2 .Antena parabolica Figura 3 . videoconferinte. Acoperirea mare. 4 .Statia orbitala MIR 2. efectuand anumite modificari semnalului primit.

Ekran este primul satelit care furnizeaza servicii de televiziune direct-to-home.TDRSS este primul satelit care furnizeaza servicii de telecomunicatii catre alte nave spatiale. provocand o eclipsa.Mars Global Surveyor este primul satelit de telecomunicatii care functioneaza pe o orbita a altei planete decat Pamantul: Marte. 1965 . Figura 2. filtre. COMPONENTELE DE BAZA ALE SATELITILOR DE TELECOMUNICATII Orice satelit activ are urmatoarele componente de baza: 1. 2005 . pentru situatiile in care Pamantul se afla intre satelit si Soare. format din: • receptor si antena de receptie (de regula. 1997 .primul satelit lansat pe orbita Molniya. Sistem de propulsie. 1976 . 1967 . amplificatori. pentru comunicatii intre Moscova ssi Vladivostok.nava spatiala Cassini face cea mai lunga (ca distanta) transmisie de imagini cu aterizarea probei Huygens pe Titan.Satelitul TELSTAR 2. 3. procesoare 5 . 1983 .Transmiterea datelor prin satelit 1964 . Sistemul de receptie-emisie. a fost folosit pentru a transmite catre SUA imagini de la Jocurile Olimpice de vara din Tokio.1 . Baterii. unul din satelitii naturali ai planetei Saturn. 2. parabolica) • convertoare. care capteaza energia solara pentru a fi transformata in energie electrica (care ajunge cel mult la ordinul miilor de watti).1 . 4.SYNCOM 3 este primul satelit de telecomunicatii geostationar. Panouri solare.Orbita (Rusia) este prima televiziune prin satelit.

1 (hornantenna) Antena parabolica este antena care foloseste un reflector metalic de forma unei portiuni dintr-un paraboloid de rotatie. Diametrul lor difera in functie de caracteristicile undelor receptate sau emise. Are o banda de frecvente foarte larga. 6 . organizate pe canale (figura 2.1. Mai jos sunt prezentate trei tipuri de antene parabolice: . Figura 2. Antena este conectata la un dispozitiv de emisie-receptie radio prin cablu coaxial sau printr-un ghid de unda metalic (de forma unui tub gol).2 Schema antenei propriuzise figura 2. .1. deoarece particularitatile geometrice ale suprafetelor reflectante nu depind de frecventa (dimensiunile reflectorului se considera mari in raport cu lungimea de unda). in unde plane.1.1.1 si figura 2.Transmiterea datelor prin satelit • emitator si antena de emitere (de regula. realizand o caracteristica de radiatie cu o pronuntata directivitate de-a lungul axei paraboloidului. parabolica) Un satelit de telecomunicatii poate avea mai multe sisteme de receptie-emisie. Informatia este primita pe Pamant de regula tot cu ajutorul unei astfel de antene parabolice. Ea transforma undele sferice emise de elementul radiant. Fasciculul ingust al undelor electromagnetice receptionate de antena parabolica este reflectat si concentrat in focar.2 ). situat in focarul paraboloidului.

CARACTERISTICI ALE UNDELOR Satelitii de telecomunicatii trimit si primesc informatii de la obiectele de pe Pamant cu ajutorul undelor electromagnetice. 7 . Dintre acestea. Figura 2. Undele folosite in telecomunicatiile prin satelit se intind pe intervalul de frecventa 30 MHz . Spectrul electromagnetic este compus din mai multe parti in functie de frecventele si lungimile undelor.1 Undelor electromagnetice Spectrul radio contine unde cu frecvente cuprinse intre 3 kHz si 300 GHz. de la Pamant la satelit sau invers. de aceea sunt folosite ca mijloc de comunicare intre sateliti si Pamant.300 GHz si poarta numele de microunde.2. undele radio trec usor prin atmosfera.2.Transmiterea datelor prin satelit 2. care se propaga prin atmosfera.

25-0.2 GHz 0.5 GHz banda L 0.5 GHz "Long wave" banda S banda C banda X banda Ku banda K banda Ka banda V banda W 2-4 GHz 4-8 GHz 8-12 GHz 12-18 GHz 18-26 GHz 26-40 GHz 40-75 GHz 75-111GHz "Short wave" "Compromise" "Cross" "Kurz-under" germanul "Kurz" = "scurt" "Kurz-above" "Very high" Tabel 2.25 GHz 0.Standardul Uniunii Europene: Tipul de Intervalul de frecventa banda banda A banda B banda C pana la 0.1 .2 . Tabel 2.Transmiterea datelor prin satelit Acestea sunt separate la randul lor in: • unde VHF (Very High Frequencies): 30-300 MHz • unde UHF (Ultra High Frequencies): 300 MHz-3GHz • unde SHF (Super High Frequencies): 3-30 GHz • unde EHF (Extremely High Frequencies): 30-300 GHz.Standardul IEEE american: Intervalul Tipul de Originea de banda numelui frecventa banda I banda G banda P pana la 0. unul american si altul european.5-1.25 GHz 0.2.5 GHz 0.2-0. O altfel de impartire a microundelor se face dupa tipurile de banda.5-1 GHz 8 .2. Exista doua standarde. ilustrate in tabelele de mai jos.25-0.

banda K. echipamente Direct-toHome pentru locuinte. CUM COMUNICA SATELITII CU PAMANTUL Satelitii comunica pe calea undelor radio.Transmiterea datelor prin satelit banda D banda E banda F banda G banda H banda I banda J banda K banda L banda M 1-2 GHz 2-3 GHz 3-4 GHz 4-6 GHz 6-8 GHz 8-10 GHz 10-20 GHz 20-40 GHz 40-60 GHz 60-100 GHz Benzile pe care se comunica cel mai des in telecomunicatii cu ajutorul satelitilor sunt: 1. cu atenuare terestra.retransmiterea informatiei de la satelit la suprafata Pamantului (catre anumite statii sau catre o zona broadcasting) 9 . China). entitati care cel putin dispun de o antena functionabila. cu atenuare din partea apei. uplink . 2. Canada. vase de navigatie. persoane care poseda echipamente sau kituri pentru telecomunicatii via satelit etc. 2. Satelitii pot comunica cu o gama diversa de entitati aflate pe Pamant.transmiterea informatiei de la o statie de la suprafata Pamantului la satelit. Ei primesc si trimit informatiile sub forma de unde radio. banda Ku.3 . downlink . obiecte mobile (aparate de zbor. vehicule cu antena parabolica atasata). Africa. grupul de benzi K: banda Ka. 2. banda C (folosita de catre SUA. Aceste entitati pot fi: statii terestre. Informatia circula pe doua cai in telecomunicatiile prin satelit: 1.

1 Uplink si downlink Compania Intelsat a definit mai multe tipuri de conexiuni intre sateliti si emitatori-receptori terestri.5-Conexiune Figura 2.3.3. Ea face legatura satelitilor cu infrastructura de telecomunicatii terestre. statia de baza poate comunica cu telefoane GSM. 10 .6-Conexiune STAR Conexiune MESH Figura 2.4-Conexiune MOBILE MULTIPOINT Figura 2.3.3. infatisate in imaginile schematice de mai jos: Figura 2.3. Astfel .3.3.3- Figura 2.Transmiterea datelor prin satelit Figura 2.BS) constituie componenta cea mai importanta pentru distribuirea si redistribuirea informatiei.7- Statia de baza (Base Station .2-Conexiune SIMPLEX Conexiune DUPLEX Figura 2.

Programele TV transmise prin satelit sunt receptionate de o serie de statii de sol si distribuite prin emitatoare si translatoare pentru acoperirea unui anumit teritoriu sau sunt receptionate direct de catre telespectatori folosind antene individuale. dotati cu antene parabolice mari (diametrul de 9-12 m). sateliti DBS (Direct Broadcast Satellite). air cei in banda Ku au pana la 32 de canale receptie-emitere. Statiile de sol folosesc emitatoare cu putere de cca 5-10 kW. cu retele de telecomunicatii sau cu furnizori de televiziune prin cablu. pentru cei cu banda C. RADIO PENTRU AMATORI PRIN SATELIT Operatorii de radio pentru amatori au acces la satelitii OSCAR (Orbital Satellite Carrying Amateur Radio). si contin amplificatoare de semnal radio. Asta inseamna ca exista un numar limita de sateliti geostationari pentru fiecare banda. special facuti pentru trafic radio. obtinut prin impartirea celor 360° ale Pamantului la 2. pentru evitarea interferentelor. pentru un semnal mai curat. TELEVIZIUNEA PRIN SATELIT Televiziunea prin satelit se foloseste de sateliti situati pe orbite eliptice (cu un tur complet de circa 12 ore) sau geostationare. Acestia sunt utilizati in servicii de tip DTH (Direct To Home).Transmiterea datelor prin satelit cu routere wireless. antene parabolice de cca 20-25 m si sunt dotate cu aparatura necesara de urmarire a evolutiei satelitilor. satelitii geostationari trebuie sa aiba o distanta intre ei de 2 grade sau de 1 grad. trebuie sa intrebuinteze echipamente radio pe frecvente UHF (300 MHz-3GHz) si VHF (30-300 MHz). respectiv la 1. precum si antene directionale (antene parabolice sau antene Yagi-Uda). 3. De obicei uplink-ul si downlink-ul sunt facute in benzi de frecventa diferite (C sau Ku). plasati pe o orbite joase. de tip LEO (Low Earth Orbit). respectiv banda Ku. Amatorii radio de la sol. Satelitii care folosesc banda C au in jur de 24 de canale de receptare-emitere cu o latime de banda de 36-50 Mbit/s. pentru a putea stabili legatura cu satelitii de tip OSCAR. adica 11 . Pentru evitarea interferentei. Satelitii destinati in special televiziunii sunt impartiti in doua categorii: 1. Acesti sateliti sunt subsincroni. 4.

transmisiuni video in direct. B1TV etc. transmisiuni catre furnizorii de televiziune prin cablu. Sirius. sateliti FSS (Fixed Service Satellite). In Romania de exemplu. Realitatea TV. Acestia opereaza in banda C si portiunile joase ale benzii Ku si folosesc antene parabolice mai mari. iar frecventele sunt cele din partea superioara a benzii Ku. Constelatii de sateliti de televiziune mai importante poarta urmatoarele nume: Intelsat.Transmiterea datelor prin satelit transmisiunea se face direct catre echipamentul folosit de utilizator. dar cu putere mai mica. satelitii FSS reusesc sa furnizeze servicii DTH mai ieftine decat cele ale satelitilor DBS. Receptia canalelor TV prin satelit in locuinte folosind antena parabolica se face prin acest serviciu. TVR international. Astra. astfel de canale free-to-air sunt: Antena 3. 2. HotBird. Prima TV. Americom. adica acel canal de televiziune care nu are nici un cost de receptare. gazduiri de videoconferinte sau invatamant la distanta. DirecTV (SUA). Satelitii FSS acopera aproape toate tipurile de servicii de telecomunicatii: transmisiuni catre statii de radio sau televiziune. cu diametre de 40-60 cm si polarizare circulara. Satelitii folosesc antene parabolice mici. transmisiuni telefonice sau de date. cu polarizare lineara. Spaceway. Pro TV. Premiere (Germania). Amos. PanAmSat. Inca un concept des folosit este cel de canal free-to-air. Cateva companii furnizoare de servicii DTH sunt: Sky Digital (Marea Britanie). Prin serviciul TVRO (Television Receive Only). 12 . Arabsat.

situati pe orbita la altitudinea de 780 km.Partile componente ale unui satelit IRIDIUM Companiile cele mai cunoscute in furnizarea de servicii telefonice prin satelit sunt: 1. Echipamentul folosit consta dintr-un telefon celular (numit terminal) cu dimensiuni si greutate mai mari decat telefoanele mobile GSM.Transmiterea datelor prin satelit 5. din expresia engleza "satellite phone") vine ca o completare la telefonia mobila GSM mai ales in ceea ce priveste acoperirea. Figura 5. 13 . chiar global si indiferent de relief (de exemlu membrii unei expeditii montane se pot folosi de telefonia prin satelit). Transmisia de date de la telefon la satelit se face prin banda L. Acest serviciu este cel mai folosit de catre navele maritime. iar cea de la satelit la o eventuala statie terestra prin banda Ka.ofera acoperire globala 3. Compania detine 11 sateliti geosincronici.ofera acoperire globala. Compania detine 66 sateliti subsincronici. INMARSAT . GLOBALSTAR .1 .ofera acoperire globala si servicii ISDN. TELEFONIA PRIN SATELIT Telefonia prin satelit (sau satphone. IRIDIUM . avioane si de catre persoanele din regiuni izolate din punct de vedere telefonic. 2. Acesta are atasata o antena retractabila cu ajutorul careia sunt captate undele radio. Satelitii de telecomunicatii ofera acoperire telefonica pe zone foarte mari.

dar care desemneaza un domeniu cu un foarte mare potential de dezvoltare. acces one-way cu raspuns terestru. Dar apelul nu se face direct catre satelit. Fiecare companie ofera telefoanele proprii. compatibile cu satelitii detinuti de aceasta. MSAT . adica acces interactiv la internet direct prin satelit. vehicule). Exista trei tipuri de acces la internet prin satelit: 1. 2. ci printr-o statie terestra intermediara. THURAYA . INTERNET PRIN SATELIT Internetul prin satelit este un concept relativ nou pentru utilizatorii de internet pe PC.ofera servicii in America de Nord si America Centrala 5. telefoanele sunt compatibile si cu retelele GSM si functioneaza si ca GPS receiver. 14 . aviatie. acces two-way. Deocamdata acest serviciu este destinat in general locatiilor mobile (marina. 6. foarte putin interactiv. Pe langa telefonia mobila. adica o combinatie intre serviciile internet via satelit si serviciile internet via cablu. deoarece nu permite raspuns din partea utilizatorului. Costurile convorbirilor prin satelit sunt foarte mari in comparatie cu cele ale telefoniei GSM (costul depaseste 1$/minut). satelitii de telecomunicatii pot servi si ca operatori de telefonie fixa internationala. Motorola detine un loc de frunte in domeniul echipamentelor destinate telefoniei prin satelit.Transmiterea datelor prin satelit 4. o tura completa in jurul Pamantului fiind de 70-90 minute. acces one-way. atat la uplink.ofera servicii in Europa. cat si la downlink. Africa si Asia. 3. Satelitii sunt plasati pe orbite joase.

Costurile primare prin reteaua de sateliti existenta sunt cele generate de capitalul pentru echipament si instalare. intre 48 Kbit/s si 2 Mbit/s.1. costurile sunt independente de distanta. sunt mai scazute decat orice alt sistem ce furnizeaza aceleasi performante. S-au dezvoltat in acest sens o serie de noi tehnologii. Tarifele 15 . problema vitezei apare la „bucla finala”. impreuna cu costurile permanente ale segmentului spatial si ale intretinerii. Aplicatiile in acest domeniu se regasesc. la care se adauga abonamentul lunar. in comparatie cu reteaua terestra. practic. Si daca toata lumea este de acord ca printre cele mai eficiente cai de transmisie a datelor este cea prin satelit. Mai ieftin cu 40% Avantajele folosirii satelitilor de comunicatii sunt costurile reduse cu pana la 40% fata de reteaua terestra. 7 CONCLUZII Problema comunicatiilor prin satelit au reprezentat-o insa terminalele. unde tariful creste odata cu aceasta.Echipamente necesare accesului direct la internetul via satelit Cel mai mare avantaj al accesului la internet prin satelit il reprezinta viteza relativ mare.Transmiterea datelor prin satelit Figura 6. Unele au incercat sa imbunatateasca reteaua deja existenta. Problema s-a pus deci in sensul ca un grup cat mai mare de beneficiari sa aiba acces cat mai rapid la o singura antena. sumele in cauza. cum este denumita conexiunea de la centrala (ISP) la utilizatorul propriu-zis. Cu toate acestea. altele au preferat orientarea spre modalitati noi de transmitere a datelor. Nu oricine isi permite o antena parabolica pentru emisia/receptia de la si inspre satelit. In cazul conexiunilor prin satelit. transfer de date sunt insa principalele „domenii de activitate” ale satelitilor care tranziteaza in acest moment Romania. Televiziune. in orice ramura care are legatura intr-un fel sau altul cu comunicatiile. Dezavantaje ale acestui serviciu sunt bruiajele din cauza precipitatiilor si timpul de latenta (de pana la o secunda) datorita distantei Pamant-satelit mari. radio.

Editia a treia.Transmiterea datelor prin satelit variaza de la cateva sute de euro lunar si pot urca spre cateva mii. Tanenbaum.org/ http://www.sunt in medie de 1. 2001 http://en.net/ivsat-romania-1. Astfel. Mitrofan Gheorghe. Cei mai buni clienti ai satelitilor care tranziteaza Romania sunt companiile de cablu care (re)transmit serviciile de televiziune. Dictionar tehnic de radio si televiziune.htm 16 . Sistemul functioneaza intr-un mod extrem de bine pus la punct. Editura Teora. costurile totale ale unei companii de cablu . All Education.1998 Peter N. Dave K. In Romania functioneaza cateva mii de astfel de firme. BIBLIOGRAFIE • • • • • • • Stanciu Nicolae. "Retele de calculatoare". in functie de cerintele unei companii. 1996.care nu are prea mari pretentii . Aceasta cartela costa in medie 100-150 de euro lunar. Editura Teora. introdusa intr-un receptor..wikipedia. "Retele de comunicatii intre calculatoare". decodeaza semnalul transmis prin satelit. Editura Stiintifica si Enciclopedica.000 de euro lunar. Computer Press Agora. Pe scurt. 1979. Bucuresti. iar o companie de cablu TV trebuie sa scoata din buzunar acesti bani pentru aproape fiecare televiziune in parte. Televiziunea vinde operatorului de cablu o cartela care. Exceptie fac posturile care se capteaza terestru. Ion Banica. ” Retele de calculatoare – o abordare sistematica” Ed. 1998 Andrew S. Televiziune. Bucuresti. o companie de cablu solicita televiziunilor dreptul de a transmite semnalul in reteaua proprie prin intermediul antenelor parabolice.satsig.

php • 17 .de/infokom/teleport/internet_via_satellite_en.iabg.news24.ro/articol/2301/Romania_va_beneficia_de_ serviciile_de_comunicatii_ale_celei_mai_mari_flote_de_sateliti_ din_Europa.Transmiterea datelor prin satelit • http://www.htm http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful