You are on page 1of 34

www.allindiajobs.

in

Syntel Placement papers

Syntel Aptitude Test Placement papers

1. If ROBUST is coded as QNATRS in a certain language, which word would be coded as ZXCMP?

A.YWBLO

B.YYBNO

in
C.AWDLQ

s.
D.AYDNQ

ob
aj
Answer: D
di
llin

Solution:

Each letter of the word is one step ahead of the corresponding letter of the code.
.a
w
w
w

2. Each question given has a problem and two statements numbered 1 and 2 giving certain information.
You have to decide if the information given in the statements is sufficient for answering the problem.
Indicate your answer A.Statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer
the question B.Statement 2 alone is sufficient but statement 1 alone is not sufficient to answer the
question C.Both statement taken together are sufficient to answer the question, but neither statement
alone is sufficient. D.Each statement alone is sufficient E.Statements 1 and 2 together are not sufficient,
and additional data is needed to answer the question. What is the ratio of male to female officers in
the police force in town? 1 The number of female officers is 250 less the half the number of male
officers 2The number of female officers 1/7 the number of male officers

A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question

C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is
sufficient

D.each statement alone is sufficient

Answer: B

Solution:

To get the ratio we need total numbers male to total numbers female. There is not enough information

in
in (1), so A and D cannot be correct. A ratio is just a fraction, so if we have the fraction of female officers

s.
we have the ratio (assuming that all officers have to be either male or female!!!). So the answer is B.

ob
3. What is the value of n? 1.3n + 2m = 18 2.n – m = 2n – (4 + m)
aj
di

A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question
llin

B.Should have chose statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer
the question
.a

C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is
w

sufficient
w

D.Each statement alone is sufficient


w

Answer: B

Solution:

Statement (1) can have a variety of solutions (n could be 2, or 4 or a fractional number or negative etc.
etc.), so the answer cannot be A or D. Looking at (2) on its own we should at least take out the brackets
before we decide whether or not it can be solved. So we get n – m = 2n - 4 – m and then we can add m
to both sides to give n = 2n – 4. In other words we have solved the equation (n = 4) and the answer is B.

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

4. How long did it take Henry to drive to work last Wednesday? (He did not stop on the way). 1.If he had
driven twice as fast he would have taken 35 minutes. 2.His average speed was 30 miles per hour.

A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question

C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is
sufficient

D.each statement alone is sufficient

in
Answer: A

s.
ob
Solution: aj
Don’t overcomplicate this one! From statement (1) we can directly say that if he had driven at his
normal speed he would have taken twice the time (i.e. 70 minutes). So the answer must be A or D.
di
Looking at (2) alone we have speed but not distance and so we cannot get time. The answer is A.
llin

5. What is the slope of line l which passes through the origin of a rectangular coordinate system? 1.The
.a

line does not intersect with the line y = x + 2 2.The line passes through the point (3,3)
w
w

A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question
w

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question

C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is
sufficient

D.Each statement alone is sufficient

Answer: D

Solution:

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

If a straight line passes through the origin we only need one other point to fix the line. And so we should
note that (2) gives us one point and the answer must be B or D. Considering (1) alone, if two lines do not
intersect, they must be parallel (have the same slopes). In the equation for a straight line y = mx + c, m is
the slope. In this case m = 1 and we have answered the question. The answer is D.

6. If x and y are both positive integers, how much greater is x than y ? 1.x + y = 20 2.x = y²

A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question

in
C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is
sufficient

s.
D.each statement alone is sufficient

ob
aj
Answer: C
di
llin

Solution:

Considering (1) alone, there are many pairs of positive integers that fit the equation (19 and 1; 18 and 2
.a

etc.) and so the answer cannot be A or D. Considering (2) alone there are many pairs of numbers that fit
the expression (1,1; 4, 2; 16,4 etc.) and so the answer cannot be B. Putting the information together we
w

can solve the problem. First we can get x = 20-y from (1) which we can substitute in the rearranged form
w

of (2): that is 0 = y² – x to give the quadratic expression 0 = y² – 20 + y. Solving this (no need to bother)
will give two solutions but only one will be positive, so the answer is C.
w

7. Fifty percent of the articles in a certain magazine are written by staff members. Sixty percent of the
articles are on current affairs. If 75 percent of the articles on current affairs are written by staff
members with more than 5 years experience of journalism, how many of the articles on current affairs
are written by staff members with more than 5 years experience? 1.20 articles are written by staff
members. 2.Of the articles on topics other than current affairs, 50 percent are by staff members with
less than 5 years experience.

A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question

C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is
sufficient

D.each statement alone is sufficient

Answer: A

Solution:

There is only one item of information in (1), but we can combine it with the given information to find

in
that the total number of articles is 40. Further we can see that 24 are on current affairs, of which 18 are

s.
by experienced staff members. So the answer must be A or D. Ignoring (1), we can see that the
information in (2) gives us a fraction and not a number and no amount of trying will get us one definite

ob
number from which we can find a discrete answer. Hence the answer is A.
aj
8. Is xy > 0 ? 1.x/y < 0 2.x + y < 0
di
llin

A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question
.a

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
w

C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is
w

sufficient
w

D.each statement alone is sufficient

Answer: A

Solution:

If xy is greater than zero, then either both x and y must be negative, or both must be positive. In
statement (1) we have x/y shown as a negative fraction, so either x or y (but not both) must be negative.
Hence xy cannot be positive. Since we have a definite solution, the answer must be A or D. Looking at (2)

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

alone, we can see that x and y could both be negative, but it is also possible that one could be negative
and the other positive depending on the absolute values of the numbers. Hence the answer is A.

9. One number, n, is selected at random from a set of 10 integers. What is the probability that ½ n + 13 =
0 ? 1.The largest integer in the set is 13. 2.The arithmetic mean of the set is zero.

A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question

C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is

in
sufficient

s.
D.each statement alone is sufficient

ob
E.statements 1 and 2 together are not sufficient, and additional data is needed to answer the question
aj
Answer: E
di
llin

Solution:
.a

Statement (1) alone tells us the largest number in the set. If that happened to be the number picked,
then we would be certain that ½ n + 13 was not less than or equal to zero. However, we have
w

insufficient information on the other numbers in the set. (If for example -26 was in the set, and the
w

number picked happened to be -26, then we are certain that the value of the expression would be zero.)
And so the answer cannot be A or D. From (2) alone we know that some of the numbers must be
w

positive and some negative, but once again, we have no information on the actual numbers. (Do not
assume that the smallest number has to be -13). Thus B cannot be the answer. Combining the
information is also not sufficient to get the answer because we do not know what the smallest number
is. The answer is E.

10. Is w an integer? 1.3w is an odd number. 2.2w is an even number.

A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is
sufficient

D.each statement alone is sufficient

Answer: B

Solution:

If w happened to be 1, then 3w would be an odd number, but we can pick a fraction such as 5/3 for w
which also makes 3w an odd number. So the answer cannot be A or D. However, in statement (2) we are

in
told that twice the number is even. All even numbers when divided by 2 will give us whole numbers, and
so the answer is B.

s.
ob
11. A piece of string 1½ meters long is cut into three pieces. What is the length of each of the pieces?
1.The length of one of the pieces is 20 cm. 2.The sum of the lengths of two of the pieces is equal to the
aj
length of the third piece.
di
llin

A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question
.a

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question

C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is
w

sufficient
w

D.each statement alone is sufficient


w

Answer: C

Solution:

Considering statement (1) we cannot get information on the other two parts of the string. Thus the
answer cannot be A or D. From (2) we can write the equation x + y =z, and we know that x + y + z = 150,
but we cannot get any further, and so the answer cannot be B. Now if we take the information in both
statements we can see that 20cm cannot be the length of the longest piece (z) and so in our equations
we can call it x or y. Now our equations can be solved because we have two equations and two

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

unknowns. (x + 20 = z; and x + 20 + z =150. hence x + 20 + x + 20 =150, and x = 55). There was no need to
solve. Also we should have spotted that since x + y is equal to z,then z is half the string (75cm) and x + y
is the other half, so once we have either x or y, we have the solution. Hence answer C

12. There are 120 saplings to be planted in an orchard. Ben and Sue working together without a break
can complete the job in six hours. How long would it take Ben working alone to complete the job? 1.Sue
plants 3 saplings in the time it takes Ben to plant 2. 2.Sue working alone would take 10 hours to do the
job.

A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

in
B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question

s.
C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is
sufficient

D.each statement alone is sufficient


ob
aj
di
Answer: D
llin
.a

Solution:

From (1) we know how much faster Sue works than Ben does. So we know that of the 120 saplings 48
w

would be planted by Ben and 72 by Sue. So we know that Ben plants 48/6 = 8 saplings per hour and we
w

can work out how long it would take for 120. Hence the answer must be A or D. From statement (2) we
can get the fraction of the job that Sue does per hour and hence the fraction of the job that she did in six
w

hours. Hence we can work out how much of the job Ben did in six hours, and the fraction he would do
per hour. Thus we can get the time it would take him alone. And so the answer is D.

13. The defending champion justified his top ........ by clinching the titile

A.skill

B.form

C.technique

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

D.billing

Answer: D

14. We must ...... our students on subjects like health and sanitation besides the usual subjects

A.learn

B.teach

in
C.insist

s.
D.educate

Answer: D ob
aj
di

15. The following questions consist of three words two of which have a certain relationship to each
llin

other, followed by four words. Select the word that has the same relationship as the original pair of
words. Cub : Lion :: Colt : ?
.a
w

A.Doe
w

B.Stag
w

C.Leopard

D.Stallion

Answer: D

Solution:

First is a young one of the second

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

16. Drill : Bore :: Sieve :?

A.Thresh

B.Sift

C.Pry

D.Rinse

in
Answer: B

s.
ob
Solution:

Second denotes the function performed by the first .


aj
di

17. Poodle : Dog :: Moose : ?


llin
.a

A.Duck
w

B.Donkey
w

C.Fowl
w

D.Deer

Answer: D

Solution:

Poodle is a bread of dog and moose is a bread of deer .

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

18. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the
woman?

A.Nephew

B.Son

C.Cousin

D.Uncle

Answer: C

in
s.
Solution:

Brother of mother – Uncle; Uncle’s son – Cousin.


ob
aj
di
19. A man said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is the lady related to the
llin

man?
.a

A.Daughter
w

B.Grand Daughter
w

C.Mother
w

D.Sister

Answer: D

Solution:

Your mother’s husband – Your father; Your father’s sister –Your aunt. So, lady’s aunt is man’s aunt and
therefore lady is man’s sister.

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

20. If Neena says, “Anita’s father Raman is the only son of my father-in-law Mahipal”, then how is Bindu,
who is the sister of Anitha, related to Mahipal?

A.Niece

B.Daughter

C.Grand daughter

D.Daughter-in-law

Answer: C

in
s.
Solution:

ob
Only son of Neena’s father-in-law Mahipal – Neena’s husband. So, Raman is Neena’s husband and Anita
aj
and Bindu are his daughters. Thus, Bindu is the grand daughter of Mahipal.
di
llin

21. If in a certain language, CHAMPION is coded as HCMAIPNO, how is NEGATIVE coded in that code?
.a

A.ENAGITEV
w

B.NEAGVEIT
w

C.MGAETVIE
w

D.EGAITEVN

Answer: A

Solution:

The letters of the word are reversed in order, taking two at a time, to obtain the code.

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

22. If in a certain language, POPULAR is coded as QPQVMBS, which word would be coded as GBNPVT?

A.FAMOUS

B.FASOUM

C.FOSAUM

D.FASAUM

Answer: A

in
s.
Solution:

ob
Each letter of the word is one step behind the corresponding letter of the code.
aj
23. Read each sentence to find if there is any grammatical error in it.(Disregard punctuation errors if
di
any) The major(A) / along with(B) / his soldiers(C) / were killed in the field(D)
llin

A.A
.a

B.B
w
w

C.C
w

D.D

Answer: D

Solution:

was killed in place of were killed.

24. The firm show(A) / began(B) / when we arrived(C) / in the hall(D)

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

A.A

B.B

C.C

D.D

Answer: B

in
Solution:

s.
had begun in place of began

ob
25. I believe(A) / that respect (B) / is more preferable than (C) / money(D)
aj
di

A.A
llin

B.B
.a

C.C
w

D.D
w
w

Answer: C

Solution:

'preferable to ' in place of 'more preferable than' . ' preferable ' is word indicating a comparative sense
and thus is more superflous. Secondly ' prefer ' is followed by 'to'.

26. Read the passage and answer the question given below it. Accidents on roads can be prevented,
provided the quality of roads is improved and the drivers are instructed in safety rules which they must

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

follow for their own protection. It is also necessary that the illumination on the roads is adequate so as
to prevent accidents at night. 41. This paragraph best supports the statement that

A.Road accidents are solely due to improper illumination.

B.Road accidents result in large number of deaths.

C.Road accidents are man made and are always avoidable.

D.Safety rules are not taught properly to all drivers.

Answer: C

in
s.
Solution:

ob
The answer for this is ‘c’ , which is the central idea in the given passage.
aj
di
27. It is not luck but labour that makes man. Luck, says an American Writer, is ever waiting for
llin

something to turn up; labour with keen eyes and strong will always turns up something. Luck lies in bed
andwishes the postman would bring him news of legacy ; labour turns out at sixand with busy pen
ringing hammer lays the foundation of competence . Luck whines, labour watches. Luck slips downwards
.a

to self-indulgence; labour strides upwards and aspires to independence. The conviction therefore, is
extending that diligence is the mother of good luck. In other words that a man's success in life will be
w

proportionate to his efforts, to hisindustry, to his attention to small things. 42.Which one of the
w

following statements sumps up the meaning of the passage ?


w

A.Luck waits without exertion, but labour exerts without waiting.

B.Luck is self-indulgent but labour is selfless.

C.Luck waits and complains without working while labour achieves although it complains

D.Luck often ends in defeat, but labour produces luck.

Answer: D

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

Solution:

It can be derived through inference .Elimination will also help. (a) and (b) are eliminated easily on the
basis of information . c) and d) are of a general nature, but you may come to the right conclusion by
arguing that labour is not always selfless. One does hard labour for a purpose. Again, remember the
general hint that you should prefer choice in such cases which includes the largest possibility.

28. Which one of the following words in the passage indicate that the writer does not ultimately reject
the element of luck?

A.' Luck ......is ever waiting'.

in
B.' Luck whines'

s.
C.Diligence is the mother of good luck

D.Luck ... wishes the postman would bring him news.


ob
aj
di
Answer: C
llin

Solution:
.a

The answer can be arrives at by simple inference. This is the implication of the passage as well.
w
w

29. Which of the following statements is true about the following passage?
w

A.Luck is necessary for success.

B.Sucess depends only on hard luck.

C.Expectation of good luck always meets with disappointment.

D.Success is exactly proportionate to hard work.

Answer: D

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

Solution:

The information is in the last sentence.

30. '...... Labour turns out at six and with busy pen ringing hammer lays the foundation of competence '.
what does this statement mean?

A.Hard work of all kinds make people efficient.

B.Labour lays the foundation of the building.

in
C.The writer and the labourer are the true eyes of the society.

s.
D.There is no worker who works so hard as the labourer who begins his day at six in the morning.

ob
aj
Answer: A
di
llin

Solution:

The information given in the middle of the passage and simple inference will help. The reference to both
.a

pen and hammer implies that the meaning here includes all kinds of work. The pen stands for mental
w

work and hammer for the physical labour.


w
w

Syntel Reasoning Test Placement Papers

1. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces:

0, 2, 8, 14, (....), 34

A. 24

B. 22

C. 20

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

D. 18

Answer: Option A

2. Study the following information carefully and answer the given questions:

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges
them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:

Input: 25 280 345 36 93 147 550

Step I: 550 280 345 36 93 147 25

in
Step II: 550 345 280 36 93 147 25

s.
Step III: 550 345 280 147 93 36 25

ob
This is the final arrangement and step III is the last step for this input.
aj
di
Which of the following is the last step for the following input?
llin

Input: 145 227 900 49 116 243 356


.a

A. 900 356 243 227 49 145 116


w
w

B. 900 356 243 227 145 116 49


w

C. 900 356 227 243 145 116 49

D. 900 356 243 227 116 145 49

Answer: Option B

Solution:

Numbers are getting arranged in descending order.

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

The largest of the given number interchanges its place with the first number. IN case the largest number
is already arranged, the second largest is interchanged with the number next to the largest number, and
so on until the numbers are arranged in descending order.

The series which is in strictly descending order will be the answer.

3. Cause: The forest department has found several deadly tiger traps in the forests which fall under
Maharashtra tiger reserve. These traps are usually laid by African nomads.

Which of the following can be a possible effect of the above cause?

in
A. The local people and the officials may be alerted of movements of African nationals who look
different by their wears and traits.

s.
B. A fencing may be constructed all around the reserve.

C. all the tigers from the reserve may be shifted to zoos.


ob
aj
D. The government may send army personnel to comb the place to find if there are more such traps.
di
llin

Answer: Option A
.a

Solution:
w

Since the traps are identified as the ones laid by Africa nomads, it becomes easy to catch them because
w

they look different from the local people. By alerting the local people and the Forest department
w

officials the culprits can be caught. This is a possible effect. Hence, (a) is a possible effect.

Constructing a fence around the reserve is not practically possible. Hence, (b) is not a possible effect.

Catching the tigers in open forests and shifting them to zoos is not practically possible. Hence, (c) is not a
possible effect.

Armed personnel are not required to search for traps. Hence, (d) is not a possible effect.

There are many African nations. Since the nationality of the people who laid these traps is not known
choice (e) is not a possible effect.

Hence, (a) is a possible effect.

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

4. Statement:

"'Music Loving Club' has announced a wide variety of programmes by the visiting musicians." - An
advertisement.

Assumptions:

I. A large number of people are interested to get entertainment through the programme.

II. The artistes may attract a large number of audience.

A. If only assumption I is implicit

B. If only assumption II is implicit

in
C. If either I or II is implicit

s.
D. If neither I nor II is implicit

E. If both I and II are implicit


ob
aj
di
Answer: Option E
llin

Solution:
.a

Why has the club announced a wide variety of music programmes by the visiting musicians? The
w

organisers must be assuming that the musicians may be able to play a variety of programmes to interest
w

the people. Besides this, they must be assuming also that the programme will attract audience. Thus,
both I and II are implicit.
w

5. It may prudent to bear with a small harm for a greater benefit. Problem arises when the harm has the
power to endanger future generations. Research has consistently shown that frequent exposure X-rays
can cause cells in human body to be destroyed or mutated, apart from this it can cause damage to DNA
cell structure, a bane that could be passed down for generations. Doctors, unmindful of such
consequences, subject the patients to exposure to X-rays, even in the cases in which it can be avoided.

Which of the following can be concluded/ inferred from the above passage?

A. Doctors think of other consequences of the treatment they provide to the patients.

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

B. All the hospitals have X-ray machines.

C. There are no government directives regarding the manufacture of X-ray machines.

D. One cannot do away with X-ray machines in treating the patients.

E. None of these

Answer: Option E

Solution:

in
From the passage it is clear that the doctors do not think of using the X-ray machines. Hence, (A) cannot
be concluded. The context of the passage is not about the number of hospitals that use X-ray machines.

s.
Similarly, (C) is also out of context. The passage is not referring to availability of alternatives to X-rays or

ob
otherwise. Hence, (D) cannot be concluded.
aj
6. Statement:
di

The employees association has appealed to the Managers of Company 'S' to introduce written
llin

examination for Clerical cadre recruitment to prevent selection of incompetent persons.

Assumptions:
.a

I. So far the company 'S' used to select candidates with out conducting a written examination.
w

II. A written examination can help to identify component persons.


w

III. At higher level written examination may not be of much use.


w

A. Only I and II

B. Only II and III

C. Only II

D. Only I and III

Answer: Option A

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

Solution:

To appeal to start the written examination clearly hints about assumption I. Employees association
assumes II that is why they have appealed so.

7. Doctor is related to diagnosis in the same way Judge is related to?

A. Court

B. Punishment

in
C. Lawyer

s.
D. Ore

ob
aj
Answer: Option D
di
llin

Solution:

The function of a doctor is to diagonise to disease and that of a judge is to give judgement.
.a
w
w

8. (A) The Board of Control for Cricket in India (BCCI) announced the launch of the Indian Premier
league.
w

(B) The Indian Cricket League which was formed recently (in opposition to the BCCI) was the first to
launch a premier league.

A. if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect.

B. if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect.

C. if both the statements (A) and (B) are independent causes.

D. if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes.

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

Answer: Option B

Solution:

As the Indian Cricket League in opposition to BCCI and was the first to launch the premier league, its
competitor BCCI also announced their premier league. So, B is the cause and A is its effect.

9. Statement:

Many youngsters are addicted to social network sites on the internet. This has become a major cause of
concern as these youngsters are not paying attention to their studies.

in
Which of the following steps should the parents of such youngsters take to rid these youngsters of the

s.
addiction?

ob
A. Children should be counselled to make them understand the problems that they would face in future
aj
if they neglect their studies.
di
B. Social networking should be banned.
llin

C. Youngsters should not be allowed to access the internet.

D. Youngsters should be made to practice yoga.


.a
w

Answer: Option A
w
w

Solution:

The problem to be solved is to divert the youngsters from too much of indulgence in social networking
to studies.

Choice (a) helps in reducing the problem as it can make some of those youngsters to understand and
rectify themselves. Hence, (a) is a proper step.

Banning of social network is an extreme step. Moreover it is not that social networking is bad by it self.
Hence, (b) is not a proper step to be taken.

Internet also helps youngsters to learn many useful things. Hence, (c) is not a proper step to be taken.

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

Choice (d) does not specify how yoga is going to divert the youngsters from social networking to studies.
Hence, (d) is not a proper step to be taken.

10. Joe is younger than Kathy.

Mark was born after Joe.

Kathy is older than Mark.

If the first two statements are true, the third statement is

A. true

in
B. false

s.
C. uncertain

D. None
ob
aj
di
Answer: Option A
llin

Solution:
.a

Joe is younger than Kathy and older than Mark, so Mark must be younger than Kathy.
w
w
w

11. 8 16 16 14

13 11 12 144

What is the difference between the resultant of the first set of number and the second set of numbers?

A. 222

B. 210

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

C. 118

D. None of these

Answer: Option D

2. 13 11 4

17 13 12

in
s.
12. You are playing football in a park. When you kick the ball, it strikes and breaks the window pane of a
nearby house. You would:

ob
aj
A. demand your ball back from the house owner.
di
B. say that it was no fault of yours.
llin

C. stealthily get your ball back.

D. apologies to the house owner and contribute to replace the glass.


.a
w
w

Answer: Option D
w

Solution:

apologies to the house owner and contribute to replace the glass.

13. pain

A. cut

B. burn

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

C. nuisance

D. hurt

Answer: Option D

Solution:

Pain is suffering or hurt, so choice d is the essential element. Without hurt, there is no pain. A cut
(choice a) or a burn (choice b) may cause pain, but so do many other types of injury. A nuisance (choice
c) is an annoyance that may or may not cause pain.

in
s.
14. Statement:

ob
Devotees in the pilgrimage places are much disturbed by the loud noise made by the loud speakers and
tape records played in the premises of temple streets.
aj
Courses of Action:
di

I. The devotees should be provided with ear plugs.


llin

II. All those, who make noise by using any of the means, should be strictly warned by the government to
adhere to the permissible sound levels, or else face punishment.
.a

III. Selling and buying must be prohibited in pilgrimage premises.


w
w

A. Only I follows
w

B. Only II follows

C. Only II and III follows

D. Only III follows

Answer: Option B

Solution:

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

Here the problem is loud noise made by loud speakers and tape records. Hence, course of action I and II
do not follow.

Course of action III is a possible course of action, and this will help to reduce the loud noise to a
permissible limit.

15. If SERPENT is coded as TNEPRES, then PLAGUE will be coded

A. EUAGLP

B. EUGLAP

in
C. EUGALP

s.
D. EULAGP

ob
aj
Ans. C
di
llin

Syntel English Test Model Papers


.a

1. She cooks well and eats well.


w
w

A. simple
w

B. negative

C. complex

D. compound

Answer: Option D

2. Our cottage by the sea offers many days of relaxation with warm sunshine and soothing ______.

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

A. zephyrs

B. dervishes

C. stanchions

D. ebbs

E. torques

Answer: Option A

in
s.
Solution:

ob
A zephyr is a soft, gentle breeze; a breeze that blows from the west.
aj
Choose the correct Antonyms:
di
llin

3. WILY
.a
w

A. twisted
w

B. cunning
w

C. irrational

D. guileless

Answer: Option D

Solution:

The words wily (cunning) and guileless are antonyms.

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

4. Choose the correct spelt word out of the given alternatives.

A. Busisness

B. Business

C. Buisiness

D. Bussiness

in
Answer: Option B

s.
ob
5. We should travel ________ night, as it will be cooler.
aj
A. in
di

B. at
llin

C. with
.a

D. by
w
w

Answer: Option A
w

Choose the correct tense:

6. Are you playing tennis?

A. simple present

B. simple past

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

C. present continuous

D. past continuous

Answer: Option C

7. I ————————- for five hours.

A. Have been working

in
B. Has been working

s.
C. Was working

ob
D. Am working aj
Answer: Option A
di
llin

Solution:
.a

Have been working


w
w

8. It was true that


w

(P) the pet dog

(Q) would never sleep anywhere

(R) we once had

(S) except on the sofa

A. RPQS

B. SPQR

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

C. PRQS

D. PQSR

Answer: Option C

9. ALTRUISM

A. misery

in
B. indifference

s.
C. veracity

ob
D. generosity aj
Answer: Option D
di
llin

Solution:
.a

Generosity (munificence, large-hoartodness) and altruism are synonyms.


w
w

10. Engineers have made ships that can sail ________ the sea and fly __________ the air.
w

A. along, above

B. on, in

C. over, into

D. upon, through

Answer: Option B

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

11. DEXTEROUS

A. adroit

B. avaricious

C. insightful

D. assiduous

in
Answer: Option A

s.
ob
Solution:

Dexterous means skilful or adroit.


aj
di

12. The local high school issued a ______ on field trips until the bus was repaired; then traveling could
llin

begin again.
.a

A. indispensability
w
w

B. divergence
w

C. moratorium

D. subjection

Answer: Option C

Solution:

Moratorium (n.) is a temporary suspension or postponement of a planned activity

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

13. Not swayed by his student’s ______ flattery, the professor told him that his grade would not be
changed.

A. forlorn

B. striated

C. undulating

D. unctuous

Answer: Option D

in
s.
Solution:

ob
Unctuous (adj.) means characterized by insincere earnestness; oily or fatty in appearance.
aj
di
14. Voluntarily giving up throne by king in favour of his son
llin

A. Abdiction
.a

B. Resurrection
w
w

C. Accession
w

D. Renunciation

Answer: Option A

15. Most of the women read novels

A. SV

B. SVO

www.allindiajobs.in
www.allindiajobs.in

C. SVC

D. SVA

Answer: Option B

in
s.
ob
aj
di
llin
.a
w
w
w

www.allindiajobs.in