You are on page 1of 10

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10

THÀNH PHỐ ĐÀ NẴNG TRƯỜNG THPT CHUYÊN LÊ QUÝ ĐÔN


Khoá ngày 21 tháng 6 năm 2008
ĐỀ CHÍNH THỨC
Môn thi: Tiếng ANH (hệ số 2)
Thời gian: 150 phút (không tính thời gian giao đề)

Thí sinh làm bài trên đề thi.


Chú ý: Đề thi có 07 trang, thí sinh kiểm tra lại số trang đề thi trước khi làm bài.

Chữ ký Giám khảo 1 Chữ ký Giám khảo 2 Điểm bằng số Điểm bằng chữ Số phách

PART I: GRAMMAR AND VOCABULARY


I. Choose the best option to complete each sentence. Write either A, B, C or D in the box for
answer. (20 marks)
Answer
1. You're _______ your time trying to persuade him; he'll never help you.
A. spending B. wasting C. losing D. missing 1.
2. How much exercise do doctors ________ you should take to avoid a heart attack?
A. suggest B. ask C. force D. mention 2.
3. They called from the car to let us know they were on their ______ to our house.
A. road B. path C. track D. way 3.
4. My sister ________ on holiday twice this year.
A. was B. was being C. has been D. had been 4.
5. She _______her essay for a third time to make sure there weren't any mistakes.
A. went off B. made out C. came across D. went through 5.
6. How many languages does Tom speak? - He speaks ________ three foreign languages.
A. almost B. at least C. as many D. many 6.
7. That old vase will ________ an attractive lamp-holder.
A. compose B. form C. make D. assemble 7.
8. Do you want ________ in the morning?
A. waking up B. to wake up C. to be waking up D. to be woken up 8.
9. If he ________ working on his report, he’ll have finished it by tomorrow.
A. keeps B. kept C. is keeping D. has kept 9.
10. At the time, his father ________ a poorly-paid job in the local shop.
A. has B. had C. is having D. will have 10.
11. Are you for or ________ smoking in public places?
A. out B. against C. down D. off 11.
12. Are you paying cash or ________ cheque?
A. with B. on C. in D. by 12.
13. He always chooses to sit ________ the back.
A. at B. on C. on D. to 13.
14. She takes ________ her mother.
A. for B. up C. in D. after 14.
15. Is there any reason ________ she can’t come?
A. because B. that C. which D. why 15.
16. ________ you are strongest in the group, you can take the lead.
Đề Chính thức -Tuyển sinh Lớp 10 THPT chuyên Lê Quý Đôn 2008 1
A. As B. Although C. So that D. Even if 16.
17. After his long absence from school he found it difficult to ____ up with the rest of his class.
A. take B. make C. catch D. work 17.
18. Of all the national parks in the United States, Yellowstone is ________ visited.
A. one of the most B. of the most C. one most D. the most one 18.
19. Radio communication has changed ________ the rapid development of other communication media,
such as television.
A. because its B. because of C. it is because D. is because its 19.
20. Nobody but Tam and Lan ________ interested in Physics.
A. is B. are C. have D. seem 20.

II. Use the correct form of the word in brackets. Write your answers in the box provided.
(10 marks) Answers
1. The old lady hid all her (save) ________ under the carpet. 1.

2. Please (fast) _______ your seat-belt. The plane is taking off. 2.

3. Her (anxious) ____________ was so great that she broke a glass. 3.

4. Her hair is (red) _______, not bright red. 4.

5. This document requires a (sign) ___________ . 5.

6. I’ll always remember that holiday. It was an (forget) _______ experience. 6.

7. The software (able) ____________ you to access the Internet in seconds. 7.

8. The train journey, which took sixteen hours, seemed (end) __________. 8.

9. Skiing is a (season) ________ sport. 9.

10. (Fortune) ___________ I won’t be able to join you for dinner this evening. 10.

III. Underline the mistake in the following sentences and write your correction in the box
provided. There is one mistake in each sentence. (10 marks)
Correction
1. Some people believe that humans will never use away all the natural resources of 1.
earth.

2. The film star, with his friends, are going to the party tonight. 2.

3. I knew his name because we'd ready met each other. 3.

4. I had something eating and then I began to feel better. 4.

5. When there are low sales, companies often decide developing new products. 5.

6. I ran out of the room the moment I hear a noise outside. 6.

7. Unlike another department stores, this one does not open on Sundays. 7.

Đề Chính thức -Tuyển sinh Lớp 10 THPT chuyên Lê Quý Đôn 2008 2
8. Several people, their voices could be clearly heard, were waiting outside. 8.

9. Of the millions of stars in the galaxy, how much are suitable for life? 9.

10. In those days of frequent air travel, diseases can spread around the world in 10.
a very short time.

PART II: READING COMPREHENSION


I. Read the text below and select the best option for each blank. Write your answers (A, B, C,
or D) in the box provided. (10 marks)
Earthquakes
An earthquake is a trembling of the earth’s surface and is caused by natural (1) ______ within the
earth itself. About a million earthquakes are (2)______ each year, but the vast (3)______ are small and
cause little or no (4)______. (5)______ the energy of a large earthquake can be 10,000 times more
powerful than that of the first atomic bomb. The terrible earthquake that (6)______ the cities of Tokyo and
Yokohama in Japan in 1923 caused an estimate of 142,807 deaths. Even (7)______ disastrous was an
earthquake in China when about 655,000 people died.
Most earthquakes (8)______ under the ocean bed. Many of these are harmless, but sometimes tidal
waves are set up on the (9)______. The waves are not high in the middle of the ocean, but they travel
quickly, and may be huge as they rush up a shallow shore. Such devastating walls of water can (10)______
widespread destruction.
Answers
1. A. resources B. strength C. forces D. powers 1.
2. A. shown B. caught C. studied D. recorded 2.
3. A. area B. majority C. number D. amount 3.
4. A. hurt B. injury C. damage D. pain 4.
5. A. Although B. Yet C. Therefore D. Similarly 5.
6. A. destroyed B. covered C. threatened D. affected 6.
7. A. more B. if C. though D. so 7.
8. A. stay B. occur C. come D. attack 8.
9. A. ground B. air C. mountain D. surface 9.
10. A. stop B. cause C. influence D. change 10.

II. Read the passage below and choose the answer that best expresses the meaning of the
words in bold type. Write your answer (A, B, C or D) in the box provided. (5 marks)
No one really likes going to the doctor, even though it is the sensible thing to do when feeling ill.
Most people tend to postpone making an appointment in the hope that things will get better in a day or
two. Yet a common cold or mild case of the flu can sometimes be discussed with a doctor over the
telephone. Bed rest and a lot of liquids may be the best treatment. However, the sooner a person reports
any abnormal conditions to a doctor, the sooner he or she can intervene and treat the problem. Any illness
that lasts longer than a day or includes a fever should be looked at. Early treatment may impede the
progress of an illness and curtail its spread to other family members. It is always best to contact a doctor.
Doctors should decide whether their patients need appointments.
Answers
1. When people postpone something, they
A. announce it publicly. B. put it off until later.
1.
C. remember to do it. D. refuse to do it later.
2. A lot of liquids means
A. taking a lot of medicine. B. doing a lot of exercise.
2.
C. eating a lot of food. D. drinking a lot of water.
3. An abnormal condition is one that is

Đề Chính thức -Tuyển sinh Lớp 10 THPT chuyên Lê Quý Đôn 2008 3
A. very common. B. illegal.
3.
C. not normal. D. expensive to treat.
4. When people impede the progress of something, they
A. blow it up. B. improve it.
4.
C. slow it down D. change it.
5. When people curtail something, they
A. spread it quickly. B. give it away.
5.
C. cut it short or reduce it. D. move it about.

III. Read the text below and answer the questions. Write your answer in the box provided.
(10 marks)
Does Reading Really Matter?
[1] Some people say that reading is not now as important as it was. These days we have photographs,
films, radio, and television. Why read a description of something when you can glance at a photograph?
Why read a novel when we can see a film? Why read a newspaper when the latest news is brought to us
hourly on radio and TV?
[2] Photography was certainly a wonderful invention. Photographs can give a very accurate idea of places
and of people that we have never seen. An encyclopaedia, for example, is always better for good
illustrations. But we also need words to explain the photographs and drawings. A photograph of an elephant
may give us a very good impression of what an elephant looks like, but it tells us nothing about where
elephants are found, what types there are, what their exact size and weight are, how they are useful to man
and so on.
[3] In the same way, a good feature film has action, movement, colour and maybe music. These are things
we do not find on the printed page. But reading a novel has certain advantages over watching even an
excellent feature film. Reading a novel requires imagination and each of us imagines a story differently.
[4] Television news broadcasts can certainly be interesting. But we need newspapers as well. Some
important events happen when there are no cameras around. More importantly, a newspaper does not just
report the news. It explains what has been happening. It also contains interesting articles on many subjects.
Newspapers are an important part of our lives, if we want to understand what is going on in our own
community and in other parts of the world.
[5] Reading is thus essential for information and pleasure. We need to be good readers to enjoy a full life
as human beings. Moreover, reading is a skill, and like other skills, it needs practice. The more we read, the
better readers we become. And the better readers we become, the more we enjoy reading! The secret is to
get the reading habit. Read at least a little every day.
Answers
1-4. The author disagrees with FOUR of the following views. What are they?
A) Reading is no longer important.
B) The radio brings you the latest news more quickly than newspapers. 1. ______
C) A good encyclopaedia should have photographs.
D) An encyclopaedia must have writing. 2. ______
E) Photographs of elephants are not very informative.
F) Films are not worth seeing. 3. ______
G) When we read a novel we must use our imagination.
H) Some important news cannot be shown on television. 4. ______
I) We don’t have to read regularly.
5. The author likes photographs, films and television, but he 5.
A. also wants to prove that reading is the best form of entertainment.
B. doesn’t think that they are important.
C. wants us to understand that reading has advantages that these other forms of communication lack.
D. says he never likes these forms of communication.
6. In paragraph [1], three questions are asked. Who is supposed to be asking these questions?

Đề Chính thức -Tuyển sinh Lớp 10 THPT chuyên Lê Quý Đôn 2008 4
A. The author himself.
6.
B. People who enjoy reading very much.

C. People who think reading is not now important.


D. People who think reading is a skill.
7. Paragraph [2]
A. compares photographs with an encyclopaedia. 7.
B. explains why photographs cannot replace writing.
C. proves that photographs can be most informative.
D. is about things we have never seen.
8. Paragraph [3] 8.
A. points out that a film has many advantages over reading.
B. says that there is not good music in a feature film.
C. explains why reading a novel can still be enjoyable.
D. explains why we watch a film differently.
9. Paragraph [4]
A. wants to prove that television is better than newspapers. 9.
B. explains why we still need newspapers.
C. explains what makes television become more important.
D. explains why we want to understand our life.
10. According to the author, the secret of reading is
10.
A. to make reading a habit.
B. not to read much.
C. never to make it a habit.
D. not a habit.
IV. Fill in each of the blanks with ONE appropriate word. (10 marks)

Answers
Everyone loves Harry Potter! He is one of the most (1) _________
1.............................
characters in the world. His creator, J.K. Rowling, is now a successful writer, but
life was not always easy for her. (2) ______ in 1965, Rowling grew up in a small 2.............................
town in England. She played in the surrounding fields, imagining that they were
3............……............
(3) _____ of magic.
Misfortune hit when Rowling was 15. Her mother became ill and died several 4.............................
years (4) _______. Rowling had a baby and then her marriage (5) ________ up. 5.............................
She became deeply depressed.
Harry Potter saved her. While sitting on a train in 1990, Rowling got the 6.............................
(6) _________ for Harry. "All at once, the idea for Harry just (7) ________ in my 7.............................
head… I have never been so excited."
Unemployed and poor, Rowling started writing. She worked extremely 8.................……......
(8) _________ , writing day after day in a cafe, with her baby next to her. In 9.............................
1996, when she tried to sell her first Harry Potter story, twelve publishers (9)
________ it. Then she finally received good news - the thirteenth publisher had 10... ……………….……
accepted it! "I felt so happy," Rowling said, "that it was going to be a real book
on the shelf of a (10) _________."

PART III: WRITING


I. Rewrite the second sentence in such a way that it has the same meaning as the one before
it. Write your answer in the box provided. (8 marks)
Answers
1. Who owns this umbrella? 1.

Đề Chính thức -Tuyển sinh Lớp 10 THPT chuyên Lê Quý Đôn 2008 5
Who does ………………………………………….….?
2. Let’s go fishing this week-end. 2.
Why ……………………………………………………?
3. The machine was too rusty to be repaired. 3.
The machine ……………………………………… .
4. My sister eats very little because she does not 4.
want to put on weight.
My sister eats very little so as …………………… .
5. Everyone heard about the accident before I did. 5.
I was ……………………………………………………….. .
6. Patience is a key to succeed in life. 6.
As long as you are .................................... .
7. It’s a long time since I read such a good article. 7.
I haven’t…………………………………………………… .
8. “I must see the manager!” the customer 8.
shouted.
The customer insisted ……………………………… .

II. Complete the second sentence in such a way that it has the same meaning as the one before
it, using the word given in brackets. DO NOT CHANGE THE WORD. (7 marks)
Answers

1. Is he familiar with the weather yet? (used) 1.


Has he ……………………………… the weather yet?
2. That’s the strangest story I’ve ever heard! 2.
(strange)
I have never ……………………………….. story before!
3.
3. We are friends although we have disagreements
about some things. (despite)
We are friends ……………………………………. disagree
about some things.
4.
4. Sue is the only person who has replied to the
invitation. (nobody)
Apart ………………………. replied to the invitation.
5.
5. He never takes any notice of his teacher’s advice.

(attention)
He never ………………………… his teacher’s advice.
6.
6. “Do you realize what the time is, Tom?” asked his
sister.
(realized)
Tom’s sister asked him ….......................... it was.
Đề Chính thức -Tuyển sinh Lớp 10 THPT chuyên Lê Quý Đôn 2008 6
7.
7. They think the chair was made in the 17th century.
(thought)
The chair is …………………………… in the 17th century.

III. Make all the changes and additions necessary to produce, from the following sets of words
and phrases, sentences which together make a complete letter asking for information on a
writing course. (10 marks)

Dear Prof. Adams,


Answers

1.
1. I / write / find out / you plan / offer / course /
report writing.
2.
2. There / quite / number / writing courses /
available / city.
3.
3. However / majority / these courses / seem /
about / grammar.
4.
4. My problem / writing / logical / well-organized /
reports.
5.
5. Also / I find / difficult / give / good
suggestions.
6.
6. A course / where / teacher / time / evaluate /
students / writing / be / best.
7.
7. I know / classes / start / two weeks / so / time
/ rather short.
8.
8. I / heard / many / excellent compliments /
your / school.
9.
9. Your / new teaching methods / seem / very
popular.
10.
10. I hope / find / suitable course / will help me.

Sincerely,

Harriet Washington

The End

Đề Chính thức -Tuyển sinh Lớp 10 THPT chuyên Lê Quý Đôn 2008 7
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10
THÀNH PHỐ ĐÀ NẴNG TRƯỜNG THPT CHUYÊN LÊ QUÝ ĐÔN
Khoá ngày 21 tháng 6 năm 2008
ĐỀ CHÍNH THỨC
Môn thi: Tiếng ANH (hệ số 2)
Thời gian: 150 phút (không tính thời gian giao đề)

HƯỚNG DẪN CHẤM

PART I: GRAMMAR AND VOCABULARY


I. Choose the best option to complete each sentence (20 marks)
1. B 2. A 3. D 4. C 5. D 6. B 7. C 8. D 9. A 10. B

11. B 12. D 13. A 14. D 15. D 16. A 17. C 18. A 19. B 20. A

II. Word formation (10 marks)

1. savings 2. fasten 3. anxiety 4. reddish 5. signature

6. unforgetable 7. enables 8. endless 9. seasonal 10. Unfortunately

III. Mistake correction (10 marks)

1. use away  use up 2. are  is 3. ready  already 4. eating  to eat


5. developing  to develop 6. hear  heard 7. another  other 8. their  whose
9. how much  how many 10. those days  these days

PART II: READING COMPREHENSION


I. Select the best option for each blank (10 marks)
Earthquakes

1. C 2. D 3. B 4. C 5. B 6. A 7. A 8. B 9. D 10. B

II. Choose the answer that best expresses the meaning of the words in bold type (5 marks)
1. B 2. D 3. C 4. C 5. C
III. Choose the best answer to each question (10 marks)

1 - 4: A, E, F, I 5. C 6. C 7. B 8. C 9. B 10. A
(any order)
IV. Fill in each of the blanks with ONE appropriate word. (10 marks)
1. famous/ wellknown / popular 2. Born 3. full 4. later 5. broke up / ended up
6. idea 7. appeared 8. hard 9. refused 10. bookstore / bookshop

Đề Chính thức -Tuyển sinh Lớp 10 THPT chuyên Lê Quý Đôn 2008 8
PART III: WRITING
I. Rewrite the second sentence in such a way that it has the same meaning as the one before
it. (8 marks)

1. Who does this umbrella belong to?


2. Why don’t we go fishing this week-end?
3. The machine was so rusty that it couldn’t be repaired.
4. My sister eats very little so as not to put on / gain weight.
5. I was the last person to know about the accident.
6. As long as you are patient, you will succeed in life.
7. I haven’t read such a good article for a long time.
8. The customer insisted on seeing the manager.

II. Complete the second sentence in such a way that it has the same meaning as the one before
it, using the word given in brackets. (7 marks)
1. Has he been used to the weather yet?
2. I have never heard such a strange / a stranger story before.
3. We are friends despite the fact that we disagree about some things.
4. Apart from Sue, nobody has replied to the invitation.
5. He never pays any/much attention to his teacher’s advice.
6. Tom’s sister asked him if/whether he realized what time it was.
7. The chair is thought to have been made in the 17th century.

III. Make all the changes and additions necessary to produce, from the following sets of words
and phrases, sentences which together make a complete letter asking for information on a
writing course. (10 marks)

Dear Prof. Adams,


1. I am writing to find out if you plan to offer a course on report writing.
2. There are quite a number of writing courses available in the city.
3. However, the majority of these courses seem to be about grammar.
4. My problem is writing logical,/(and) well- organized reports.
5. Also, I find it difficult to give good suggestions.
6. A course where a/the teacher has time to evaluate students’ writing would be the best.
7. I know classes start in two weeks, so time is rather short.
8. I have heard many excellent compliments on your school.
9. Your new teaching methods seem to be very popular.
10. I hope you can find a suitable course that will help me.

THE END

Ghi chú: - Mỗi câu 1 điểm, tổng số điểm: 100.


- Tính theo thang điểm mười: 100:10 = 10 đ
- Các điểm lẻ được ghi như sau:

Ví dụ: * 4,9đ đến 5,1đ ---> 5,0đ * 5,7đ và 5,8đ ---> 5,75đ
* 5,2đ và 5,3đ ---> 5,25đ * 5,9đ đến 6,1đ ---> 6,0đ

Đề Chính thức -Tuyển sinh Lớp 10 THPT chuyên Lê Quý Đôn 2008 9
* 5,4đ đến 5,6đ ---> 5,5đ * ..........................................

Đề Chính thức -Tuyển sinh Lớp 10 THPT chuyên Lê Quý Đôn 2008 10