You are on page 1of 4

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

CHAPTER –2 INVERSE TRIGONOMETRY

 5  1  2 
Q1. If   tan 1  tan  ,   tan   tan  , then:
 4   3 

7
(a) 4  3 (b) 3  4 (c)     (d) none of these
12

1 2
Q2. tan 1  tan 1 is equal to:
11 11

1
(a) 0 (b) (c) 1 (d) none of these
2


Q3. sin 1 x  cos1 x  , then x is equal to:
6

1 3 1 3
(a) (b) (c)  (d) 
2 2 2 2

 13 
Q4. The value of cos 1  cos  is:
 6 

13 7 5 
(a) (b) (c) (d)
6 6 6 6

 2  1  2 
Q5. The value of cos1  cos   sin  sin  is:
 3   3 

4  3
(a) (b) (c) (d) 
3 2 4

 1 
Q6. The value of tan  2 tan 1   is:
 5 4

7 7 7 7
(a) (b)  (c) (d) 
17 17 12 12

 3
Q7. The value of cos  tan 1  is:
 4

3 4 3
(a) (b) (c) (d) none of these
5 5 5

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 1


 1
Q8. If cot 1     x then value of sin x is:
 5

1 5 1
(a) (b) (c) (d) none of these
26 26 24

 1  3
Q9. The value of sin 1     2cos 1    is:
 2  2 

  3
(a) (b) (c) (d) none of these
2 2 2

 1
Q10. If tan 1 x   tan 1 , then value of x is:
4 3

1 1 1
(a) (b) (c) (d) none of these
2 4 6

2
Q11. If sin 1 x  sin 1 y  , then value of cos1 x  cos1 y is:
3

  2
(a) (b) (c)  (d)
6 3 3


Q12. If tan 1 1  x   tan 1 1  x   , then value of x is:
2

1
(a) 1 (b) 1 (c) 0 (d)
2

Q13. The value of tan 1 2  tan 1 3 is:

  3
(a)  (b) (c) (d) 
4 4 4

Q14. The value of tan 1 x  tan 1 3  tan 1 8 , then value of x is:

1 1
(a) (b) (c) 3 (d) 5
3 5

 4 2
Q15. The value of tan  cos 1  tan 1  is:
 5 3

13 17 19 23
(a) (b) (c) (d)
6 6 6 6

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 2


Q16. If tan 1 1 x  , tan 1 x , tan 1 1 x  are in A.P., then value of x3  x 2 is:

(a) 0 (b) 1 (c) 1 (d) x 1

Q17. If tan 1 x  tan 1 y  tan 1 z   , then the value of x  y  z is:

1 
(a) 0 (b) (c) (d) xyz
2 2
a b 
Q18. If tan 1  tan 1  , the value of x is:
x x 2

(c)  ab 
2
(a) ab (b) ab (d) none of these

Q19. If cos1 x  sin 1 x  0 , then the value of x is:

1 3
(a) 0 (b) 1 (c) (d)
2 2

Q20. The value of cos1  sin x   sin 1  cos x  is:

 
(a) (b)   x (c)   2x ` (d) x
2 2

Q21. If x  0, y  0such that xy  1 , then tan 1 x  tan 1 y is :

 
(a) (b)  (c)  (d) none of these
2 2

 3 1
Q22. The value of tan  cos 1  tan 1  is:
 5 4

19 8 19 3
(a) (b) (c) (c)
8 19 12 4


Q23. The principal value of cos1 cos  6800  is: 
2 2 34 
(a) (b)  (c) (d)
9 9 9 9

 
Q24. If sin 1 x  sin 1 y  , cos 1 x  cos 1 y  , then  x , y  is:
2 2

(a) 1,1 (b)  0,1 (c) 1, 0  (d) 1,  1

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 3


Q25. One branch of cos1 x other than the principal value branch corresponds to:

  3   3 
(a)  ,  (b)  , 2     (c)   , 0  (d)  2 ,3 
2 2  2 

ANSWERS

1. a 2. a 3. b 4. d 5. d 6. b 7. b 8. b 9. c 10. a 11. b 12. c 13. c 14. b

15. b 16. b 17. d 18. b 19. c 20. c 21. b 22. a 23. a 24. c 25. d

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 4