You are on page 1of 3

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

CHAPTER – 3 MATRICES

Q1. If aij  i  j , then A   aij  is:


3 4

1 2 3 4  2 3 4 5 2 3 4 5
(a)  4 5 6 7  (b)  3 4 5 6  (c)  4 5 6 7  (d) none of these
8 9 10 11  4 5 6 7   6 7 8 9 

 a  b 2  6 2 
Q2. If   , then  a , b  is:
 5 ab  5 8 

(a)  2, 4  ,  4, 2  (b)  3,3 ,  3, 4  (c)  2, 2  , 1,1 (d) none of these

 2 3 4  5 1 2 
Q3. If A   1 0 6  , B  6 1 4  then 2 A  3B is:
 
 2 1 5  5 3 4 

7 4 3 19 6 8   11 3 14 


(a) 7 1 10  (b) 12 6 2  (c)  16 3 0  (d) none of these
 3 4 1  10 4 1   19 7 22 

Q4. If A   aij  and B   bij  and AB  BA , then


mn pq

(a) n  p (b) n  p , m  q (c) m  n  p  q (d) m  q

Q5. If A is of order 2  3 and B is of order 3 2 , then the order of AB is:

(a) 3 3 (b) 2  2 (c) 3 2 (d) 2  3

2 0 2
Q6. If A   0 2 0  , then value of A5 is:
 0 0 2 

(a) 5A (b) 10A (c) 16A (d) 32A

 ab b2 
Q7. If A   2 2
 , then value of A is:
 a ab 

(a) 0 (b) I 2 (c)  I 2 (d) none of these

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 1


 2 1  0 4
Q8. If A    and B    , then value of 3 A  2B  I is:
2

 3 2   1 7 

 4 20   4 20 
(a)   (b) 0 (c)   (d) none of these
38 10  18 15

 4 3
Q9. If A    and A  xA  yI  0 , then  x , y  is:
2

 2 5 

(a)  3, 7  (b)  9,14  (c) 5,14 (d)  3,14 

 2 3
Q10. If A    , then 6 A  6 A is equal to:
2

 2 4 

(a) I (b) 2I (c) 3I (d) 4A

Q11. If A is a square matrix, then AAT  AT A is:

(a) Unit matrix (b) null matrix (c) symmetric matrix (d) skew-symmetric matrix

 0 x  2
Q12. If A  
0 
is a skew-symmetric matrix, then x is equal to:
2 x  3

1
(a) (b) 5 (c) 3 (d) 1
3

 4 3  2 1
Q13. If A and B are 2  2 square matrices and A  B    and A  B    , then AB  ?
1 6  5 2

 7 5  7 5 7 1  7 1


(a)   (b)   (c)   (d)  
 1 5 1 5   5 5  5 5 

2 x 0  1 0
Q14. If A    and A1    , then x  ?
 x x  1 2

1
(a) 1 (b) 2 (c) (d) 2
2

3 2   4 1 
Q15. If A    , then A  ?
1 1  2 3

1 1  1 1 1 1 
(a)   (b)   (c)   (d) none of these
1 1   1 1 1 1

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 2


 2 3 1
Q16. If A    , then A  ?
 1 1 

1 1
(a) 5 (b)  (c) (d) 25
5 25

 3 4 
Q17. If A    and B is a square matrix of order 2 such that AB  I , then B  ?
 1 2 

 1
1 1 2
1 2  2 (c)  1
(a)   (b)  
 3  (d) none of these
2 3 2 3
2 2
 2 

 3 1
Q18. If A  3 and A   5 2  , then adj A  ?
1
 
 3 3

9 3  9 3  9 3  9 3
(a)   (b)   (c)   (d)  
 5 2   5 2   5 2  5 2 

3 4 
Q19. If A is an invertible matrix and A1    , then A  ?
5 6 

1 1
3  3 2 
 6 4  4
(a)   (b)   (c)  5 3 (d) none of these
 5 3  1 1   
 5 2 2
6 

1 1 a 1 
Q20. If A   and B   and  A  B   A2  B 2 , then:
2
 
 2 1 b 1

(a) a  2, b   3 (b) a   2, b  3 (c) a 1, b  4 (d) none of these

ANSWERS

1. b 2. a 3. c 4. c 5. b 6. c 7. a 8. a 9. b 10. b 11. c 12. a 13. b 14. c

15. c 16. b 17. c 18. b 19. c 20. c

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 3