You are on page 1of 26

GENERAL EDUCATION

PROFESSIONAL EDUCATION
General Science

Autotrophs- these Are living things that use sunlight,chlorophyll, water and carbon dioxide to produce
food.
circulatory system-it is best described as the lifeline of the body;the body's" pickup" and delivery system.
arteries- carries the oxygen-rich blood to the head,arms,chest and down to the waist and the legs.
neorons or nerve cells-- are transmitters of messages from the different parts of the brain and vice versa.
brainstem--part of brain controls the following activities: breathing, blood pressure,heart rate and
alertness.
Food chain-refers to a sequence of organisms in a community that constitutes a feeding chain.
Ecological community--is a group of interactibg plants ,animals and human in a particular area.
Greenhouse effect--excessive presence if carbon dioxide in the air trapping heat near the earths surface
causing a rise in temperature in the environment.
moon's gravitational pull-- causes high and low tides.
Ozone layer-- the Earth's shield against sun's harmful radiation.
long shore drift--movement of sand and shingles along tge coast.
1950's--Theory of plate tectonics generally accepted.
Erosion--tge weathering away of rocks by water, wind and ice.
calorie--the unit of measurement of energy in a given amount of food.
amino acids--the building block of proteins.
DNA-- deoxyribonucleic acid.
parthenogenesis--the development of egg without fertilization.
Light-- source of energy needed for photosynthesis.
scientific theory--is a hypothesis not yet subjected to experimental test.
mass-- it is the measure of the amount of matter in an object.
speed--is the distance traveled by the body by per unit time and tell how fast or slow the body moves
acceleration---the rate of change of the distance traveled per unit time in a stated direction.
motion-- is the reluctance of the object to change either it's state of rest or uniform motion in a straight
line.
Law of conservation energy-- this law states that energy cannot be created nor destroyed but only
changes form to another.
kinetic theory-- this kaw states that matter is made up of a large number of molecules which are
continuous motion.
absolute zero--the lowest possible temperature that a substance can reach.
specific heat capacity--is the amount of heat required to raise the temperature of kg. Of a substance by
degree C.
symbiotic relationship--the relationship of give-and-take of living organisms in a biosphere is a balanced
of nature.
aeration-- process of removing excess odor in water
jupiter--is one of the planets has the greatest gravitational pull.
law of inertia--- is the law which explains why one pull a piece without tapping a glass in a quick motion.
work--application of energy.
precipitation-- the falling of any form of water from the air to the Earth's surface.
ozone layer--the part of atmosphere that filters the ultraviolet rays of the sun.
Perihelion--the point in the Earths orbit nearest to the sun.
aphelion-- the point in the earths orbit farthest to the sun.
phosphorescence-- a property of minerals which gives off rays of light when exposed to ultraviolet light.
UNESCO'S 5 PILLARS of EDUCATION..
Learning to Know
– the development of skills and knowledge needed to function in this world e.g. formal acquisition of
literacy, numeracy, critical thinking and general knowledge.
Learning to DO
– the acquisition of applied skills linked to professional success.
Learning to Live Together
– the development of social skills and values such as respect and concern for others, and the
appreciation of cultural diversity.
Learning to BE
– the learning that contributes to a person’s mind, body, and spirit. Skills include creativity and personal
discovery, acquired through reading, the Internet, and activities such as sports and arts.
Learning to Transform Oneself and Society
– when individuals and groups gain knowledge, develop skills, and acquire new values as a result of
learning, they are equipped with tools and mindsets for creating lasting change in organizations,
communities, and societies.
Prof Ed
CURRICULUM DEVELOPMENT
MET REVIEW

1. ESSENTIALISM
The teacher is the sole athourity in her subject area or field of specialization
Excellence in education ,back to basics and cultural literacy
2. PERENNIALISM
Teachers help students think with reason based on socratic methods of oral exposition or recitation
,explicit or deliberate teaching of traditional values
Use of great books and return to liberal arts
3. PROGRESSIVSM
Subjects are interdisciplinary,integrative and interactive
Curriculum is focused on students interest,human problems and affairs
School reforms ,relevant and contextualized curriculum,humanistic education
4. RECONSTRUCTIONISM
Teacher act as agents of change and reform in various educational projects including research
Equality of educational opportunities in education,access to global education
5. CURRICULUM
a. It is based on students needs and interest
b. It is always related to instruction
c. Subject matter is organized in terms of
knowledge ,skills and values
d.the process emphazise problem solving
e. Curriculum aims to educate generalist and
not specialist
6. BEHAVIORIST PSYCHOLOGY
Learning should be organized so that students can experience success in the process of mastering the
subject matter
7. COGNITIVE PSYCOLOGY
Learning constitutes a logical method for organizing and interpreting learning
8. HUMANISTIC PSYCHOLOGY
Curriculum is concerned with the process not the products
personal needs not subject matter
psychological meanings and environmental situations
9. SOCIAL FOUNDATION OF CURRICULUM
Society as ever dynamic,is a source of very fast changes which are difficult to cope with
10. PHILOSOPHICAL AND PSYCHOLOGICAL
FOUNDATION OF CURRICULUM
Helps in answering what school are for ,what subject are important, how students should learn,and what
materials and methods should be used
11. HISTORICAL FOUNDATIONS OF CURRICULUM
Shows different changes in the purposes ,principles and content of the curriculum
12. GOOD CURRICULUM
Complements and cooperates with other programs of the community
Provides for the logical sequence of subject matter
Continuosly involving
Complex of detail
13. WRITTEN CURRICULUM
Teacher Charisse implements or delivers her lessons in the classroom based on a curriculum that appear
in school,district or division documents
14. RECOMMENDED CURRICULUM
Proposed by schoolars and professional organization
15. HIDDEN CURRICULUM
Unintended curriculum which is not deliberately planned but may modify behavior or influence learning
outcomes
16. TAUGHT CURRICULUM
Teachers implement or deliver in the classrooms or schools
17. OBJECTIVES
Implement or component of the curriculum provides the bases for the selection of content and learning
experience which also set the criteria against which learning outcomes will be evaluated
18. LEARNING EXPERIENCE
What instructional strategies resources and activities will be employed
19. CONTENT
What subject matter is to be included
20. EVALUATION APPROACHES
What methods and instruments will be used to asses the results of curriculum
21. INTEREST
A learner will value the content or subject matter if it is meaningful to him/her
22. SIGNIFICANCE
When content or subject matter will contribute the basic ideas,concepts,principles and generalization to
achieve the overall aim of the curriculum then it is significant
23. LEARNABILITY
Subject matter is the curriculum should be within the range of the experience of the learners
24. UTILITY
Usefulness of the content or subject matter may be relative to the learner who is going to use it.
25. LEARNING CONTENT OF A CURRICULUM
Frequently and commonly used in daily life
Suited to the maturity levels and abilities of students
Valuable in meeting the needs and the competences of a future career
26. LEARNING EXPERIENCES
Elements or components of the curriculum includes instructional strategies and methods that put in
action the goals and use the contents in order to produce the outcome
27. AIMS,GOAL and OBJECTIVES
They provide the bases for the selection of learning content and learning experiences
They also set the criteria against which learning outcomes will be evaluated
28. SUBJECT MATTER/CONTENT
It is the compendium of facts ,concepts,gener
alization,principles and theories.
It is individuals personal and social world and how he or she defines reality
29. EVALUATION APPROACHES
Refer to the formal determination of the quality,effectiveness or value of the program,process and
product of the curriculum
30. INPUT
In the CIPP Model by Stufflebeam the goals,instructional strategies ,the learners ,the teachers the
content and all materials needed in the curriculum
31. CONTEXT
Referes to the environment of the curriculum or the real situation where the curriculum is operating
32. PROCESS
Refers to the ways and means of how the curriculum has been implemented
33. PRODUCT
Indicates if the curriculum accomplishes its goal
34. HILDA TABA
Grassroots approach-teachers who teach or implement the curriculum should participate in developing
it
35. RALPH TYLERS MODEL of CURRICULUM
Purpose of the school
Educational experience related to the purpose
Organization of the experience
Evaluatiom of the experience
36. PLANNING PHASE in curriculum development
The needs of the learners
The achievable goals and objectives to meet the needs
The selection of the content to be taught
The motivation to carry out the goals
The strategies most fit to carry out the goals
The evaluation process to measure learning outcomes
37. IMPLEMENTATION PHASE in curriculum develoment
Requires the teacher to implement what has been planned
38. EVALUATION PHASE in curriculum development
A match of the objectives with the learning outcomes will be made
39. CHILD CENTERED DESIGN
Design model in developing curriculuk is attributed to Dewey,Rouseau,Pestallozi and Froebel
Curriculum is ancored on the needs and interest of child
40. HUMANISTIC DESIGN
Abraham Mashlow and Carl Rogers
who said the development of the self is the ultimate objective of learning
41. EXPERIENCE CENTERED DESIGN
Experiemces of the learners become the starting point of the curriculum
42. PROBLEM CENTERED DESIGN
Draws on social problems ,needs,interest and abilities of the learners
43. MANAGERIAL APPROACH
School principal is the curriculum leader and at the same time instructional leader
44. SYSTEM APPROACH
Influenced by system theory,where the parts of total school district or school are determined in terms of
how they related to each other
45. BEHAVIORAL APPROACH
Chagce of behavior indicates the measure of the accomplishment
46. HUMANISTIC APPROACH
Consider the whole child
believes that in a curriculum the total developmemt of the individual is the prime consideration
The learner is the center of the curriculum
47. SYSTEMS APPROACH
The organizational chart of the school shows the line staff relationships of personnel and how decision
are made
48. PROCESS OF FEEDBACK AND REFLECTION
To give information as to whether the three phases were appropriately done and gave good results
49. EDUCATIONAL TECHNOLOGY'S ROLE
Upgrading the quality of teaching and learning in school
Increasing the capability of the teacher to effectively inculcate learning and for students to gain mastery
of lessons and courses
Broadening the delivery of education outside school through non traditional approaches to normal and
informal learning such as open universities and lifelong learning to adult learners
50. CURRICULUM ASSESSMENT
Teacher gathers information about his students know and can do.
51. PILOT TESTING
A process of gathering empirical data to support wheter tje material or the curriculum is
useful,relevant,reliable and valid
52. MONITORING
A periodic assessment and adjusment during the try out period
53. CURRICULUM EVALUATION
Systematic process of judging the value effectiveness and adequacy of a curriculum
process of obtaining informationfor judging the worth of educational program,product ,procedure
,educational objectives or the potential utility orlf alternative approaches design to attain specified
objects
54. CURRICULUM DEVELOPMENT
The process of selecting organizing executing and evaluating the learning experience on the basis of the
needs abilities and interest of the learners and on the basis of the nature of the society or community for
the possibilities of improving the teaching learning situation
55. CURRICULUM DESIGN
Focuses on the content and porpuses of the curicculum
56. BACKWARD DESIGN (UbD-Based curriculum)
Stage 1:IDENTIFYING RESULTS/DESIRED OUTCOMES
Content/Performance standard
Essential understanding
Objevtives-KSA
Essential Question
Stage 2:DEFINING ACCEPTABLE EVIDENCE/
ASSESSMENT
Assessment-Product
Performance
Assessment criteria/tools
Six facets of understanding
Explain
Interpret
Apply
Perspective
Empathy
Self knowledge
Stage 3:LEARNING PLAN/INSTRUCTION
Explore
Firm up
Deepen
Transfer
57. K-12 CURRICULUM
1. Universal Kindergarten
2. Contextualization and Enhancement
3. Spiral Progression
4. Mother Tounge-Based Multilingual Education
5. Senior High School
6. College and Livelihood readiness,21st Century Skills
58. MEDIUM OF INSTRUCTION
RATIONALIZED
President Aquinos 10 ways to fix Phil education refers to the use of mother tounge as a medium of
instruction from pre-school to grade 3
59. EVERY CHILD A READER BY GRADE 1
By the end of SY 2015-2016 every child passing preschool must be reader by grade 1
Gen Ed 200 items
This is a test of your knowledge in General Education..Goodluck po
1. Father of English Essay.
a. Francis Bacon
b. William James
c. Alexander Dumas
d. Edgar Allan Poe
2. The normal lifespan of a red blood cell.
a. 60 days
b. 45 days
c. 24 hours
d. 100 days
3. In his despair, Judas _____ himself.
a. hunged
b. hanged
c. hang
d. hung
4. Dahilan kung bakit naging masigla ang pagsulat ng mga Pilipino sa magasing "Liwayway" nuong
panahon ng Hapon.
a. may mga naglakas-loob magsulat
b. walang takot sa mga Hapon
c. malaya silang sumulat
d. nabigyan ng pagpapahalaga ang sariling wika
5. The scientific name for application of energy.
a. Kinetics
b. Power
c. Work
d. Simulation
6. The International Women's Day was held on March _?
a. 3
b. 24
c. 1
d. 8
7. Select the best answer that produces the most effective sentence. The warm humid air irritated he.
a. irritated he.
b. irritated him.
c. irritation him.
d. irritating him.
8. What is the numerical value for the hardest mineral on the Mohs hardness scale?
a. 10
b. 11
c. 20
d. 100
9. How are distances in the universe measured?
a. Location of a star
b. Light year
c. age of a star
d. distance from the sun
10. The term of office for the President under the 1987 Constitution.
a.6 years
b. 3 years
c. 3 years with re-election
d. 6 years with re-election
11. "Blessed are _____ sorrowing for _____ shall be comforted."
a. they-they
b. you-they
c. the-you
d. the-they
12. The ancient Egyptian symbol of protection, royal power and good health.
a. Eye of Hour
b. Mind’s Eye
c. Eye of Horus
d. Eyes
13. What season is it, with the line, "He ruffles every lily-pond? Where blossoms kiss and part."
a. Autumn
b. Spring
c. Summer
d. Winter
14. The correct way of eating fruits is when eaten _____.
a. with an empty stomach
b. before sleeping at night
c. during snacks
d. after meals
15. Ang katotohanang inihahayag sa awiting "Florante at Laura" ni Balagtas.
a. pag-iibigan ng magka-ibang lahi
b. katiwalian ng mga Kastila
c. kahirapan sa buhay
d. paraan ng pamumuhay
16. Part of tropical seas formed by the accumulation of the remains of marine animals.
a. Sediments
b. Bottom Rocks
c. Coral reefs
d. Islands
17. The particles and rays that results from the disintegration of the atom of a radioactive material.
a. Nuclear fission
b. Neutron
c. Gamma rays
d. Radiation
18. If 2 tablespoons = 1 liquid oz., and 5 tablespoons = 1/4 cup, then, how many liquid ounces are there
in one cup?
a. 16 ounces
b. 10 ounces
c. 4 ounces
d. 8 ounces
19. In how many ways can 5 boys be stated in a row of 5 seats?
a. 102
b. 98
c. 120
d. 72
20. These are small hair-like intestinal structure which aids in the fast digestion of food.
a. Villi
b. Cilia
c. Gastric lining
d. Capillary
21. Ang pinakagamiting paraan sa pagsusulit ng sanhi at bunga.
a. true or false
b. matching type
c. recognition test
d. multiple choice
22. What radius of a circle whose area is 25 cm2?
a. 5
b. 10
c. 15
d. 25
23. An allegory:
a. a short story
b. a poem of sadness
c. a verse of 3 stanzas
d. a narrative whose meaning is beneath the surface
24. "Kasingganda ni Teresita ang nanalong Bb. San Luis." Ayon kay Mayor Santos.
a. Magkatulad
b. Panukdulan
c. Katamtaman
d. Di-magkatulad
25. 6 is to 15 as 36 is to _____.
a. 60
b. 90
c. 72
d. 70
26. Which part of the blood carries oxygen to the different parts of the body?
a. White blood corpuscles
b. Hemoglobin
c. Plasma
d. Blood cells
27. Space age _____ on October 21, 1957 when Sputnik was launched by Soviet Union
a. flourished
b. commenced
c. cited
d. ended
28. It is the best type of soil for the plants to grow well specially in temperate regions.
a. Sandy soil
b. Humus and sandy
c. Sandy and pebbles
d. Muddy
29. If I could speak English well, I _____ next year studying in the States.
a. will spent
b. would spend
c. has spend
d. would have spent
30. A designation that serves as an index of popular literary taste and judgement.
a. Golden Glove
b. Pulitzer Prize
c. Best Seller
d. Nobel Prize
31. Find the value of x in the equation 3x + 7 = 28.
a. { - 7 }
b. { ± 7 }
c. { 7 }
d. { 4 }
32. It is the part of the atmosphere which filters the sun’s ultraviolet rays.
a. Lithosphere
b. Stratosphere
c. Ozone Layer
d. Ionosphere
33. The most important and central message of the Moral Recovery Program.
a. self
b. government
c. family
d. national moral regeneration
34. When the heat rays are caught/ trapped in the earth’s atmosphere, what is the condition called?
a. Greenhouse effect
b. Northern lights
c. Tornadoes
d. Hurricanes
35. Which is an unlawful act of scaping from payment of taxes?
a. Evasion
b. Shifting
c. Exemption
d. avoidance
36. -144 / (-12) = ?
a. -12
b. 12
c. -1728
d. 1728
37. Which question is CORRECT?
a. Which television are you going to buy?
b. What time we going to arrive?
c. When is your arrival?
d. Where you are going to stay?
38. Rizal's winning poem which is considered a classic in Philippine Literature.
a. The Tales
b. El Amor Patrio
c. To the Filipino Youth
d. Los Viajes
39. The rights of the citizens which the law will enforce at the instance of private individuals for the
purpose of securing the enjoyment of their means of happiness. Among them are the rights against
involuntary servitude, etc.
a. Civil Rights
b. Cultural Rights
c. Political Rights
d. Constitutional Rights
40. ______ na ng magaling na barbero ang buhok ni Felix.
a. Gugupitan
b. Hahagupitin
c. Maggugupit
d. Gugupitin
41. Plunder means most nearly
a. Discriminating
b. Fatigue
c. Frivolous
d. Illegal enrichment of public officials using his office
42. Some bacteria are classified as saprophytes because they _____.
a. undergo photosynthesis
b. have a hydrolytic enzymes
c. feed on dead organic matter
d. feed on other living things
43. Which of the following involves chemical weathering?
a. oxidation
b. decomposition
c. carbonation
d. all of the above
44. Complete the sentence: That's not my bag. It's my _____.
a. brother
b. brother’s
c. brothers
d. borthers's
45. When an individual is imprisoned without proper investigation what right is violated?
a. Right to protection
b. Right to due process of law
c. Right to process paper
d. Right to secure persons
46. When a force is applied to a body, several effects are possible. Which of the following effect CAN'T
occur?
a. the body rotates
b. the body increase its mass
c. the body changes direction
d. the body changes shape
47. Ingress means most nearly
a. Gallantry
b. Delicate
c. Embarkation
d. Expedite
48. Add: 48.63 + 96.28 + 436.45 + .2385 = ?
a. 581.5985
b. 581.5986
c. 581.60
d. 581.5990
49. Which sentence is CORRECT?
a. Don't tell anyone! It's a secret.
b. Don't tell nobody! It's a secret.
c. Don't to tell anyone! It's a secret.
d. Don't telling someone! It's a secret.
50. Insipid means most nearly
a. Obstinate
b. Delineate
c. Character less
d. Formulate
51. The number is 84 less 9; when added to twelve, what will be the number?
a. 78
b. 85
c. 70
d. 87
52. Ang akdang hindi nauukol sa relihiyon noong panahon ng Kastila.
a. alay
b. dalit
c. panuluyan
d. panubong
53. Basically, the Philippine agrarian problem is a question of _____.
a. environmental degradation
b. graft and corruption
c. land distribution
d. nepotism and corruption
54. What does "presumption of innocence" mean in so far as human rights is concerned?
a. A suspect has the right to remain silent.
b. A suspect is considered guilty until proven otherwise.
c. A suspect has the right to a legal counsel.
d. A suspect remains innocent until proven guilty.
55. What is the average of A, B, C?
a. 3(A + B + C)
b. ABC/3
c. (A + B + C)/3
d. ABC/(A + B + C)
56. _____ namin ang inyong pagdating dito sa Villa Escudero.
a. Ikinagagalak
b. Ikinakagalak
c. Ikinakapagpagalak
d. Gagalakin
57. What do you call the device used to measure the blood pressure of a person?
a. Stethoscope
b. Sphygmomanometer
c. Seismograph
d. Thermometer
58. Who invented the ipod touch?
a. Steve Jobs
b. Guglielmo Marconi
c. Joseph Bramah
d. Alexander Graham Bell
59. Sly means most nearly
a. Clever
b. Depressed
c. Disposed
d. Employ
60. The units digit of a two-digit number exceeds the tens digit by 2. Find the number if it is 4 times the
sum of its digits.
a. 24
b. 23
c. 28
d. 25
61. Iodine is a mineral found in seafood and iodized salt. Which gland in the human body needs iodine
for the regulation of growth?
a. Kidneys
b. Thyroid gland
c. Pituitary gland
d. Pancreas
62. Abscond means most nearly
a. Runaway
b.Obsolete
c. Devaluate
d. Esquire
63. Hypocritical means most nearly
a. sincerity
b. artificial attitude
c. picky
d. man-of-war
64. Which of the following is TRUE about light and seeing?
a. Light enters the eyes enabling people to see objects.
b. Light hits an object, bounces and then enters the eyes.
c. Light rays coming from an object meets light coming from a light source, and then enters the eyes.
d. Light goes out from the eyes, hits an object, and then returns to the eyes.
65. Siya ang binigyan ng karangalang “Hari ng mga Makata sa katagalugan.”
a. Jose Dela Cruz
b. Alejandro Abadilla
c. Severino Reyes
d. Manuel L. Quezon
66. Jocularity means most nearly
a. wittiness
b. giggly
c. hurdle
d. comedic
67. Teachers always remind us that time is gold. This means
a. Time can be bought
b. Time can be measured
c. Time is precious
d. Time lost can never be retrieved
68. He is known as a political butterfly, the congressman remarked. This means the fellow is a
a. Displayed follower
b. Political opportunist
c. Party loyalist
d. Disgraced leader
69. What type of lens is a magnifying glass?
a. Convex
b. Concave
c. Plane-Concave
d. Plane Glass
70. Ang kauna-unahang pelikula na nagawa sa Pilipinas sa direksiyon ni Jose Nepomuceno.
a. Himala
b. Ang Probinsyano
c. Dalagang bukid
d. Sumbrero ng mga kalalakihan
71. Compounds with the same molecular formula but with different structural formulas.
a. polymers
b. monomers
c. cellulose
d. isomers
72. The statement "I am used to the same tales" means,
a. this is original
b. there is great news
c. there is nothing new
d. there was redundancy
73. Neither parent _____ fond of playing cards.
a. am
b. are
c. were
d. is
74. The suggestions of the employee’s _____ appropriate.
a. is
b. seem
c. is very
d. seems
75. Considered as one of the world's greatest short stories and is Edgar Allan Poe's story of terror about
a hypochondriac living in morbid fear.
a. The Raven
b. Annabel Lee
c. The Fall of the House of Usher
d. Macbeth
76. In 1 1/2 hours, the minute hand of a clock rotates through an angle of how many degrees?
a. 60
b. 540
c. 180
d. 90
77. In 1565 Legaspi concluded a blood compact with the chief of Bohol. Who is referred to?
a. Rajah Tupas
b. Lakandula
c. Humabon
d. Sikatuna
78. If the exchange rate of US dollars to pesos is $1 = Php47.90 what is the value of Php1 in American
cents?
a. .479
b. 2
c. 4.79
d. 479
79. The referee may not _____ these regulations no matter how much you complain.
a. expecting to yours
b. explain to you
c. exempt you from
d. accept you from
80. If a liter of chemical X is 95% pure, how many liters of water must be aaded to make a 50% solution?
a. 0.90 L
b. 0.09 L
c. 0.94 L
d. 0.80 L
81. Arthur has blended coffee worth 95 pesos per kilogram with coffee worth 115 pesos per kilogram to
make 50 kilograms of coffee that will be sold at 107 pesos per kilogram. How many kilograms of each
kind did he blend?
a. 20 kilos of 95/kg and 30 kilos of 115/kg
b. 30 kilos of 95/kg and 30 kilos of 115/kg
c. 60 kilos of 95/kg and 30 kilos of 115/kg
d. 30 kilos of 95/kg and 50 kilos of 115/kg
82. What is the probability of getting a multiple of 3 when a die is tossed?
a. 1/3
b. ½
c. ¼
d. 1/6
83. A rectangle is 4 times as long as it is wide. If the length is increased by 4 inches and the width
decreased by 1 inch, the area will be 60 square inches. What were the dimensions of the original
rectangle?
a. 5 x 12
b. 2 x 32
c. 3 x 14
d. 4 x 16
84. If -3x < 6, which of the following statements is TRUE?
a. x > -2
b. x < -2
c. x > 2
d. x < 2
85. The President of the Second Republic and Third President of the Philippines.
a. Sergio Osmena
b. Elpidio Quirino
c. Gen. Emilio Aguinaldo
d. Jose P. Laurel
86. Jerome answered 80% of the 50 items correctly in a math test. How many items did he answer
correctly?
a. 45
b. 40
c. 44
d. 50
87. How many inches is 15 feet?
a. 118
b. 120
c. 160
d. 180
88. Choose the sentence that expresses the thought clearly and that has no error in structure/
spelling.
a. You are a professional teacher, ain't you
b. You are a professional teacher, aren't you ?
c. You are a pro professional teacher, weren't you.
d. You are a professional teacher, isn't it
89. The falling of any form of water from the air to the earth's surface.
a. water vapour
b. humidity
c. evaporation
d. precipitation
90. 9. Another word for the CPU is:
a. Puter
b. Microprocessor
c. Micro chip
d. Decode
91. I must remonstrate about the lack of police protection in our area.
a. restate
b. protest
c. reject
d. resign
92. _____ transmit all hereditary characteristics.
a . Alleles
b. Genes
c. Chromosomes
d. Nucleic acids
93. Before sleeping time, children are discouraged to watch _____ shows that cause nightmares.
a. Special
b. Spectacular
c. Spectral
d. Spiteful
94. We are the edge of the 20th century. The next millennium is at the threshold, cautioned the parents.
This means
a. The 21st century is another 100 years
b. The 21st century about to come
c. The 20th century should make us look forward
d. The 20th century was a dismal failure
95. The line from the Koran, "Woe to every backbiter, defamer" talks of _____.
a. anguish for those who defend unrighteousness
b. punishment for thos who give unsolicited advice
c. sorrow for those who oppose the opinion of their fellow
d. misery for all who talk ill of others
96. His parsimonious nature did not permit to enjoy and luxury and relaxation.
a. frustrating
b. stingy
c. vulnerable
d. distinct
97. What is the equation of the line with x-intercept of 4 and y-intecept of 3?
a. 3x + 4y = -12
b. 3x - 4y = 12
c. 6x - 8y = 12
d. 4x - 3y = 12
98. Most natural calamities happen in July and August. Students are dismissed early
a. To avoid missing the bus
b. To avoid traffic jams
c. To avoid getting wet
d. To avoid the flash floods
99. Your sister is paying for your tuition fee, _____?
a. is she
b. isn't she
c. aren’t you
d. isn't it
100. Robert Frost wrote the poem Acquainted with the Night from which the stanza is taken:
I have been one acquainted with the night.
I have walked out in rain-back in rain.
I have out walked the farthest city light
The poet in the stanza talks of?
a. isolation and loneliness
b. joy getting out of the house
c. youthful delight playing in the rain
d. happiness in having been acquainted with the night
101. Ang kanyang may mababang-loob ang siyang pinagmamalaki ng kanilang magulang.
a. mahina ang loob
b. mapagkumbaba
c. pagka-mahiyain
d. katalinuhan
102. A television program that tells of animal life is entitled
a. Voltes V
b. Discovery
c. Batibot
d. Brigada Siete
103. A prisoner was approached by a priest. I will keep all you say in confidence, the priest assured him.
This means he tried to.
a. Win the confidence
b. Arouse the confidence
c. Be confident
d. Be taken in confidence
104. Ang "Kodigo ni Kalantiaw" ay naglalaman ng?
a. batas na dapat sundin ng mga mamamayan
b. pamantayan para sa maayos na pamumuhay
c. batas ng kagandahang-asal
d. kasunduang pang-kalakalan
105. The sudden change in the genetic composition of an organism which can eight result in a
wholesome or un-wholesome by-product.
a. growth
b. modification
c. mutation
d. infusion
106. What is the production of two usable forms of energy at the same time from the same process?
a. Sustainable energy
b. Energy efficiency
c. Cogeneration
d. Conservation
107. World history recorded that art became emotional and dramatic during the Renaissance. What
popular painting is part of the "idyllic golden age" of art?
a. Saint Teresa by Bernini
b. Last Supper by Tintoretto
c. Mona Lisa by Da Vinci
d. The Calling of St. Matthew by Caravaggio
108. The measure of an angle is 25 more than its supplement. What is the measure of the larger angle?
a. 90 degrees
b. 110 dregrees
c. 102.5 degrees
d. 77.5 degrees
109. The number, 512115273999132, is NOT divisible by which of the following factors?
a. 3
b. 2
c. 4
d. 8
110. Only world-class athletes win medals at the Olympic Games. Michael Phelps won several gold
medals in swimming at the 2008 Beijing Olympic Games. Therefore:
a. Australia won the most number of gold medals in swimming
b. Michael Phelps is an all-time American swimmer
c. Michael Phelps is a swimmer
d. Michael Phelps is world-class athlete and an Olympian
111. A train moves with the speed of 180 km/hr. Find the speed in m/sec ?
a. 20 m/sec
b. 30 m/sec
c. 50 m/sec
d. 70 m/sec
112. Who was the American president who proclaimed the Benevolent Assimilation policy during the
American colonial years of the Philippines?
a. William Mckinley
b. Woodrow Wilson
c. Theodore Roosevelt
d. Franklin Roosevelt
113. What is the unit’s digit of the product of the first smallest prime numbers?
a. 0
b. 1
c. 2
d. 5
114. Which is the BEST WAY to write the underlined portion of this sentence? Researchers also speculate
that some teachers might have given boys more computer time because parents and teachers expected
boys to need computers for future careers.
a. expected
b. expecting
c. will expect
d. will have expected
115. Who was among the last Filipino generals who fought the Americans and established the so-called
"Tagalog Republic"?
a. Macario Sakay
b. Gregorio del Pilar
c. Miguel Malvar
d. Manuel Tinio
116. Ang saging _____ ay di magbubunga ng santol.
a. kailan man
b. kaylanman
c. lamang
d. kailanman
117. The wounded soldiers were visited by the president who honoured them with ____ for their _____.
a. medals – valor
b. gun salute – bravery
c. appointments – dedication
d. money – sacrifice
118. When a person shows the ability to understand and appreciate the similarities and differences in
the cutoms, values and beliefs of one's culture, he/she is said to _____.
a. possess global awareness
b. sociocultural aware
c. possess social literacy
d. possess multicultural literacy
119. Sinabi ni Carlos P. Romulo sa isa niyang akda, “Ang Pilipino ay may dugong maharlika.” Ano ang
kahulugan nito?
a. Ang Pilipino ay nanggaling sa malayang lahi
b. Ang Pilipino ay sadyang mabuti ang budhi.
c. Ang Pilipino ay galing sa mayamang lahi
d. Ang Pilipino ay madaling maipagbili
120. How much liquid containing 6% boric acid should to be mixed with 2 quarts of liquid that is 15%
boric acid in order to obtain a solution that is 12% boric acid?
a. 3 quarts
b. 5 quarts
c. 1 quart
d. 2 quarts
121. Have you ever been to my _____?
a. brothers-in-law's repair shop, Gus's Garage
b. brother-in-law's repair shop, Gus's Garage
c. brother-in-law repair shop, Gus' Garage
d. brother's-in-law repair shop, Gus' Garage
122. I suggest that he _____ in the room for one week.
a. Stay
b. Stayed
c. Staying
d. Stays
123. He also known as “Papa Doc”
a. François Duvalier
b. Slobodan Milosevic
c. Vladimir V. Putin
d. Patrick J. Lyons
124. It is a collection of religious poetry written by Rabindranath Tagore.
a. Mahabharata
b. Gitanjali
c. The Ramayana
d. Bhagavad Gita
125. “She is a vision of feminine pulchritude.” This stands for the following EXCEPT
a. Loveliness
b. Comeliness
c. Homeliness
d. Physical beauty
126. Anong tayutay ang tinutukoy sa pahayag.
Durog ang katawang bumagsak sa semento si Miguel.
a. Pagtutulad
b. Pagbibigay katauhan
c. Pagmamalabis
d. Pagwawangis
127. Kami ang kabataang siyang magiging pag-asa ng bayan. Paano ginamit ang salitang may
salungguhit?
a. Pagtukoy
b. Pagpuri
c. Panghalip
d. Pagmamalaki
128. What is the missing terms in the series 5, 20, 80, ___,1280, ___, 20, 480?
a. 50;210
b. 40;160
c. 35;135
d. 320;5120
129. Calculate the mean absolute deviation of the following numbers: 60, 80, 100, 75 and 95
a. 12.4
b. 14.2
c. 16.1
d. 18.9
130. These are the rights of the citizens which give them power to participate, directly or indirectly, in
the establishment or administration of the government, suffrage and information in matters of public
concern.
a. Economic Rights
b. Political Rights
c. Constitutional Rights
d. Civil Rights
131. One side of a 45° - 45° - 90° triangle measures x cm. What is the length of its hypotenuse?
a. X √3 cm
b. X cm
c. (X √3)/2 cm
d. X √2 cm
132. The Japanese successful invasion was climaxed by the surrender of the joint Filipino-American
forces on May 6, 1942. Where did this happen?
a. Bataan
b. Capas
c. Corregidor
d. Manila
133. One of these planets has the greatest gravitational pull. Which one is it?
a. Earth
b. Jupiter
c. Mars
d. Mercury
134. The son of Zeus and Hera.
a. Jesus
b. Hephaestus
c. Damian Wayne
d. Daimon Hellstrom
135. Ruben’s grades in 6 subjects are 88, 90, 97, 90, 91 and 86? What is the least grade that he should
aim for in the 7th subject if he has to have an average of 88?
a. 92
b. 74
c. 88
d. 85
136. Which of these has the longest perimeter?
a. A square 21 cm on a side
b. A rectangle 19 cm long and 24 cm wide
c. An equilateral triangle whose side is 28 cm
d. A right triangle whose two legs are 24 and 32 cm
137. Alin sa mga sumusunod ang pinakatamang pangungusap?
a. Ang mga kabataan sa lansangan ay naglalaro at nagtatakbuhan sa lansangan.
b. Ang kabataan ay naglalaro kung maliwanag ang buwan at nagtatakbuhan sa lansangan.
c. Ang mga kabataan ay naglalaro at nagtatakbuhan sa lansangan kung maliwanag ang gabi.
d. Ang mga kabataan kung maliwanag ang buwan ay nagtatakbuhan sa lansangan at naglalaro.
138. . _____ not making the most of _____ opportunities.
a. You – your
b. You're – you
c. You're - you're
d. You're – your
139. Which common fraction is equivalent to 0.215?
a. 43/200
b. 27/125
c. 21/50
d. 108/375
140. The Constitution after it has been ratified, can only be amended through initiative after _____
years.
a. once every 6 years
b. two
c. anytime
d. 5
141. On a certain day, three computer technicians took turns in manning a 24-hour internet shop. The
number of hours Cesar, Bert, and Danny were on duty was in the ratio 3:4:5, respectively. The shop
owner pays them P50 per hour. How much would Danny receive for that day?
a. P 230
b. P500
c. P160
d. P480
142. Chona actively participates in a task and also dutifully performs tasks assigned to her. What
scientific attitude is displayed in this situation?
a. Responsibility
b. Camaraderie
c. Being a team player
d. Unity
143. What is the measure of an interior angle of a dodecagon?
a. 150 degrees
b. 120 degrees
c. 140 degrees
d. 130 degrees
144. Piliin ang gawi ng pagsasalita: Kasiyahan ko nang makitang kayo’y nagmamahalan.
a. Pangarap
b. Pagkontrol ng kilos
c. Pagkuha ng impormasyon
d. Pagbabahagi ng damdamin
145. "Invictus" is a short Victorian poem by the English poet
a. Emily Dickenson
b. Timothy McVeigh
c. Ted Kaczynski
d. William Ernest Henley
146. How many square inches are in 2 square yard?
a. 900
b. 144
c. 1296
d. 2,592
147. Which common fraction is equivalent to 0.215?
a. 43/200
b. 27/125
c. 21/50
d. 108/375
147. As a result of EDSA I, the Philippines _____.
a. changed its form of government to parliamentary
b. intesified its participation in international affairs
c. saw the empeachment of Joseph Estrada as president
d. became known worldwide for its People Power Revolution
148. Ang kaugnayan ng pagkakapatay kina Burgos, Gomez at Zamora sa panitikang Pilipino ay
a. Nanatiling masigla ang diwang Pilipino
b. Nakagising sa damdaming makabayan ng mga Pilipino
c. Natutong lumabag sa batas at lumaban sa may kapangyarihan ang mga Pilipino
d. Naimpluwensyahan ang diwang alipin ng mga Pilipino
149. What is the primary aim of Comprehensive Agrarian Reform Program (CARP)?
a. achieve a dignified existence for the small farmers
b. make a tiller the owner of the land he cultivates
c. provide the necessary support facilities, institutions and services
d. provide credit facilities like loans and financing
150. Si Lope K. Santos ay tinaguriang _____ sa dahilang siya ang kauna-unahang sumulat ng Balarila ng
Wikang Pambansa na batay sa Tagalog.
a. Ama ng Wikang Pilipino
b. Ama ng mga Dalubhasang Pilipino
c. Ama ng Panitikang Pilipino
d. Ama ng Balarilang Pilipino
151. Which is TRUE of the earth throughout geologic time?
a. Warmer and colder than the present
b. Always colder than the present
c. A steady temperature
d. Only warmer than the present
152. Choose the correct option. He is an _____ member of the community.
a. eminent
b. Immanent
c. Imminent
d. eminet
153. Ang pag-iibigan nina Florante at Laura ay matimyas. Ano ang kasalungat ang kahulugan ng salitang
“matimyas?”
a. dalisay
b. wagas
c. di-magmamaliw
d. di-totoo
154. Nelia takes ¾ hour to dress and get ready for school. It takes 4/5 hour to reach the school. If her
class starts promptly at 8:00 am; what is the latest time she can jump out of bed in order not to be late
for school?
a. 6:42 am
b. 6:27 am
c. 6:57 am
d. 7:02 am
155. Laging UMUUKILKIL sa isipan ng ama ang nasirang pangako ng anak.
a. Sumasagi
b. Gumugulo
c. Bumubuhay
d. Sumasapi
156. If a die is rolled, what is the probability of getting a number divisible by 2?
a. ¼
b. 1/6
c. ½
d. 1/3
157. Which term refers the measures undertaken by the government which would remove anything that
hinders the entry of foreign products, services and capital between countries?
a. Internationalization
b. Globalization
c. Liberalization
d. Privatization
158. The legs of one right triangle are 9 and 12, while those of another right triangle are 12 and 16. How
much longer is the perimeter of the larger triangle than the perimeter of the smaller triangle?
a. 84
b. 7
c. 12
d. 14
159. An online shop sells a certain calculator for P950 and charges P150 for shipping within Manila,
regardless of the number of calculators ordered. Which of the following equations shows the total cost
of an order as a function of the number of calculators ordered (x)?
a. y = (950 + 150)x
b. y = 150x +950
c. x = 950y + 150
d. y = 950x + 150
160. Environmental law providing for an ecological solid waste management program creating necessary
mechanisms, incentives, prohibitions and penalties.
a. Recycle, Re-use and Reduce Act
b. Rep. Act # 8749 or the Philippine Clean Air Act of 1999
c. Waste Recycling and Disposal Act
d. Ecological Solid Waste Management Act of 2000
161. In the processing of expenditures reports or documents, except otherwise provided by law, how
many signatures must any written action or decision contain?
a. 4
b. 3
c. 2
d. 5
162. We should work for the total ban _____ of pesticides.
a. on using
b. with
c. on the use
d. by the use
163. In a playground for Kindergarten kids, 18 children are riding tricycles or bicycles. If there are 43
wheels in all, how many tricycles are there?
a. 8
b. 9
c. 7
d. 11
164. One trip around a running track is 440 yards. One jogger can complete one lap in 8 minutes, the
other can complete in 6 minutes. How long will it take for both joggers to arrive at their starting point
together if they start at the same time and maintain their jogging pace?
a. 12 minutes
b. 24 minutes
c. 36 minutes
d. 48 minutes
165. Which of the following statements best describes a hypothetical element with an electron
configuration of 1s22s22p63s23p5?
a. The hypothetical element has an atomic number of 11.
b. The hypothetical element is a member of Group V, otherwise called the Nitrogen Group.
c. The hypothetical element is in the fifth position in the p-block, along the third period of the periodic
table.
d. The hypothetical element is located at the third position of the p-block, along the fifth period of the
periodic table.
167. In President Quezon's time, the country had the Philippine Commonwealth. What is TRUE about the
Philippine Commonwealth? The Filipino people _____.
a. were fully independent.
b. were partially independent
c. were citizens of the United States
d. were granted total freedom to course their destiny only in matters of education
168. Despite the observed diversity among organisms, they are all made from the same set of
biomolecules composed of monomeric units except:
a. Proteins
b. Carbohydrates
c. Nucleic Acids
d. Lipids and Fats
169. Can the accused waive his right to remain silent and to have competent and independent counsel?
a. No, except in writing and in the presence of counsel.
b. Yes, if there is no counsel offering his service.
c. No, it cannot be waived.
d. Yes, if he voluntarily does so.
170. What factor was a major cause of both World War I and World War II?
a. The spread of Marxian ideas into Europe
b. The dropping of atomic bombs
c. Nationalism and national borders
d. The rise of totalitarian fascist states
171. In which organization is the Philippines a member to fight communist aggression?
a. APEC
b. ASA
c. UN
d. SEATO
172. "I am the master of my fate, I am the captain of my soul" is taken from the poem _____.
a. The Arrow and the Song
b. O Captain, My Captain
c. Invictus
d. The Tragedy of Lords
173. Ang Kagawaran ng Ugnayang Panlabas ng Pilipinas ay gulong-gulo kapag may giyera sa ibang bansa.
Ano ang unang ginagampanan ng ambassador ng bansa?
a. Bilangin ang mga nasugatan at nasawi
b. Alamin ang mga tirahan ng mga Pilipino sa bayang iyon.
c. Ipunin ang mga maykaya at ipalipad pauwi.
d. Bayaang magsipag-uwian sa sariling sikap ang bawat isa
174. How does forest protect our source of water?
a. they keep water in the streams
b. they let water flow to the lowlands
c. they use water for food production
d. they serve as water holders
175. Kabaliwan at paglulustay ang inyong ginagawa taon-taon. Higit na marami ang maralitang
nangangailangan ng salapi at dunong. Ang nagsasalita ay
a. Kuripot
b. Matipid
c. Maramot
d. Praktikal
176. Which of the following statements about acid and base is TRUE?
a. The end point is reached when the color of the indicator in titration changes
b. Both acids and bases conduct electricity
c. Baking soda is acidic
d. The concept of H3O+ was introduced by Arrhenius
177. Give ____ the book.
a. mine
b. we
c. his
d. them
178. The ancient people made a _____ that the end of the world is near.
a. prophesy
b. prophetic
c. prophet
d. prophecy
179. Which of the following examples best illustrates application of Boyle’s Law?
a. A tire becomes harder as more air is pumped into it.
b. A sealed aerosol can explodes when thrown into a fire.
c. A balloon expands and bursts when exposed to direct sunlight.
d. A scuba divers stops at certain depths as he ascends to the ocean’s surface.
180. Three liquids A, B, C were studied in a laboratory. Liquid A was found to float over B and C. It was
also found that liquid A flows fastest among the three. What can be said about liquid A?
a. Densest and most viscous
b. Densest and least viscous
c. Least dense and most viscous
d. Least dense and least viscous
181. In Aladdin, what kind of animal is Abu?
a. tiger
b. bird
c. monkey
d. dog
182. “Magtatrabaho ako at ikaw ay mag-aaral upang makatapos ka ng pag-aaral.” Anong uri ng
pangungusap ito?
a. Payak
b. Tambalan
c. Hugnayan
d. Langkapan
183. Which of the following is NOT a characteristic of a base?
a. Slippery feeling
b. Bitter taste
c. Reacts with carbonates to produce carbon dioxide
d. Able to change litmus from red to blue
184. To govern is to rule and the government rules by laws. Whose main duty is the enforcement of
laws?
a. Police department
b. Judiciary department
c. Legislative department
d. Executive department
185. The term that refers to the class of Filipinos who were free and independent
a. Timawa
b. Maharlika
c. Aliping namamahay
d. Aliping saguiguilid
186. The Spanish expedition responsible for naming the archipelago Filipinas
a. Magellan’s expedition
b. Loarca expedition
c. Legaspi expedition
d. Villalobos expedition
187. To which type of political system do we belong?
a. Democracy
b. Colonialism
c. Capitalism
d. Totalitarianism
189. Every June, Manila has its festival of outstanding Filipino films. This was a project initiated by
a. Arsenio Lacson
b. German Moreno
c. Antonio Villegas
d. Ramon Bagatsing
190. The temperature at which the vapour pressure of the liquid is equal to the pressure of the
surrounding atmosphere.
a. critical point
b. freezing point
c. boiling point
d. melting point
191. The Nibelungenlied is a
a. Latin Myth
b. Chinese legend
c. Russian folk song
d. Medieval German epic
192. In English verse, a poetic foot having 1 stressed syllable followed by 1 unstressed syllable is ______.
a. Trochaic
b. Iambic
c. Dactylic
d. Anapaestic
193. During the Spanish era, who was the revolutionary leader who waged a long war against the
government because it did not allow proper burial for his brother?
a. Francisco Dagahoy
b. Diego Silang
c. Macario Sacay
d. Andres Bonifacio
194. Ang katawagan sa pangngalan, pang-abay, pang-uri at pandiwa ay?
a. Palabuuan
b. Pangkayarian
c. Pangnilalaman
d. Palaugnayan
195. The "Asean +3" was recently expanded with 3 new partner-countries during the 2006 APEC in
Vietnam to foster broader regional free trade in the region. These countries are?
a. Australia, New Zealand and India
b. Russia, China and Japan
c. U.S., Canada and Japan
d. Australia, US and New Zealand
196. Pinakamahalagang nobelang Pilipino sa maraming taon na nalimbag noong 1906 at tumalakay nang
masinsinan sa paksang puhunan laban paggawa at sa sosyalismo ang _____.
a. Luha ng Buwaya
b. Banaag at Sikat
c. Ibong Mandaragit
d. Pangginggera
197. Which term refers to social aspects of sex or socially defined roles and expectations that are
associated with sex?
a. Cultural
b. Social class
c. Social differentiation
d. Gender
198. Noong taong 1962, ano ang pagbabago sa paglimbag ng diploma at sertipiko ng pagtatapos?
a. Pinahihintutan ang pribadong paaralan na maglimbag sa wikang Ingles
b. Nilimbag sa Tagalog ang diploma sa di-Tagalog na bayan
c. Nilimbag sa Filipino ang diploma ngunit may Ingles
d. Nalimbag sa Filipino ang diploma
199. A group of young people from four countries gathered together for an international conference: 40
from Manila, 60 from Japan, 35 from Thailand and 45 from Singapore. The paticipants will form
discussion groups with equal number of members from each country in each group. What is the greatest
number of dicussion groups that can be formed?
a. 20
b. 5
c. 25
d. 15
200. Ang gintong panahon ng mga manunulat noong panahon ng Amerikano ay batid sa uring
a. Sanaysay
b. Nobela
c. Panulaan
d. Maikling kwento
.
.
Here are the correct answers:
(by the way.,na doble po pala dito yung item #147 but may corresponding answer naman po. Wala pong
item #166 at 188 so it’s a bonus na lang po
) Sana hindi po kayo nalito sa pagsagot. SALAMAT..
.
1. A
2. D
3. B
4. D
5. C
6. D
7. B
8. A
9. B
10. A
11. D
12. C
13. A
14. A
15. B
16. C
17. D
18. B
19. C
20. A
21. B
22. A
23. D
24. A
25. B
26. B
27. B
28. B
29. B
30. C
31. C
32. C
33. A
34. A
35. A
36. B
37. A
38. C
39. A
40. D
41. D
42. C
43. D
44. B
45. B
46. B
47. C
48. A
49. A
50. C
51. D
52. D
53. C
54. D
55. C
56. A
57. B
58. A
59. A
60. A
61. B
62. A
63. B
64. B
65. A
66. A
67. C
68. B
69. A
70. C
71. D
72. C
73. D
74. B
75. C
76. B
77. D
78. B
79. C
80. A
81. A
82. A
83. D
84. A
85. D
86. B
87. D
88. B
89. D
90. B
91. B
92. B
93. C
94. B
95. D
96. B
97. B
98. D
99. B
100. A
101. B
102. B
103. A
104. A
105. C
106. C
107. C
108. C
109. D
110. D
111. C
112. A
113. A
114. D
115. A
116. D
117. A
118. D
119. A
120. C
121. B
122. A
123. A
124. B
125. C
126. C
127. A
128. D
129. A
130. B
131. D
132. C
133. B
134. B
135. B
136. D
137. C
138. D
139. A
140. D
141. B
142. A
143. A
144. D
145. D
146. D
147. A
147. D
148. B
149. A
150. D
151. A
152. A
153. D
154. B
155. B
156. C
157. C
158. C
159. D
160. D
161. B
162. C
163. C
164. B
165. C
166. BONUS
167. B
168. D
169. A
170. D
171. D
172. C
173. B
174. D
175. D
176. B
177. D
178. D
179. D
180. D
181. C
182. D
183. C
184. D
185. A
186. D
187. A
188. BONUS
189. C
190. C
191. D
192. A
193. A
194. C
195. A
196. B
197. D
198. D
199. B
200. D