You are on page 1of 7

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

CHAPTER – 7 INTEGRAL CALCULUS

sec x
Q1.   sec x  tan x  dx  ?
(a) tan x  sec x  c (b) tan x  sec x  c (c)  tan x  sec x  c (d)  tan x  sec x  c

cos 2 x
Q2.  cos 2
x sin 2 x
dx  ?

(a)  cot x  tan x  c (b)  cot x  tan x  c (c) cot x  tan x  c (d) cot x  tan x  c

sin x
Q3.  1 sin x dx  ?
(a) sec x  tan x  x  c (b) sec x  tan x  x  c
(c)  sec x  tan x  x  c (d) none of these

 sin 2 x 
Q4.  cot 1   dx  ?
 1  cos 2 x 

1 1 x2
(a)  c (b)  c (c) c (d) 2x 2  c
1 x2 1 x2 2

x4 1
Q5.  2 dx  ?
x 1

x3 x3
(a)  x  tan 1 x  c (b)  x  2 tan 1 x  c
3 3
x3
(c)  x  2 tan 1 x  c (d) none of these
3

sin x
Q6.  sin  x    dx  ?
(a) x cos    sin   log sin  x     c (b) x sin    sin   log sin  x     c

(c) x cos    sin   log sin  x     c (d) x sin    sin   log sin  x     c

Q7.  cos 4 x cos x dx  ?

1 1 1 1
(a) sin 5 x  sin 3x  c (b) cos 5 x  cos 3x  c
5 3 5 3
1 1
(c) sin 5 x  sin 3x  c (d) none of these
10 6

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 1


Q8.  23 x  4 dx  ?

3 23 x  4 23 x  4
(a) .23 x  4  c (b) c (c) c (d) none of these
log 2 3  log 2  2  log 3

1
Q9.  x cos 1 log x  dx  ?
2

(a) tan 1 log x   c (b) cot 1 log x   c (c) sec 1 log x   c (d) none of these

1
Q10.  x3  x 2
dx  ?

2 2 2 2
 x  3   x  2   c  x  3   x  2   c
32 32 32 32
(a) (b)
3 3 3 3

3 3
 x  3   x  2   c
32 32
(c) (d) none of these
2 2

1
Q11. x x 6 1
dx  ?

1 1 3 1 1 1 3
(a) sec x  c (b) cosec1 x3  c (c) cot x  c (d) none of these
3 3 3

1  sin x
Q12.  1 cos x dx  ?
x x x x
(a) tan  2log cos  c (b)  tan  2log cos  c
2 2 2 2
x x
(c) tan  2log cos  c (d) none of these
2 2

2 x tan 1 x 2
Q13.  1 x4 dx  ?

(a)  tan 1 x 2   c  tan 1 x 2   c


2 1 2
(b) 2 tan 1 x 2  c (c) (d) none of these
2

x2 1
Q14.  4 dx  ?
x 1

1  1 1  1
(a) tan 1  x    c (b) cot 1  x    c
2  x 2  x
1  1  1 
(c) tan 1   x    c (d) none of these
2  2 x 
Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 2
Q15.  sin 3 x cos3 x dx  ?

1 1 1 4 1
(a)  cos 4 x  cos6 x  c (b) sin x  sin 6 x  c
4 6 4 6
1 1
(c) sin 4 x  cos6 x  c (d) none of these
4 6

Q16.  sin 3  2 x 1 dx  ?

1 4 1 1
(a) sin  2 x  1  c (b) cos  2 x  1  cos3  2 x  1  c
8 2 3
1 1
(c)  cos  2 x  1  cos3  2 x  1  c (d) none of these
2 6

cos x  sin x
Q17.  1  sin 2 x
dx  ?

1
(a) log sin x  cos x  c (b) c (c) log sin x  cos x  c (d) none of these
cos x  sin x

Q18.  e x 1 dx  ?

1 ex
(a)  e x 1  c
2 32
(b) . c (c) 2 e x 1  2 tan 1 e x 1  c (d) none of these
3 2 e x 1

Q19.  x sin x cos x dx  ?


1 1 1 1
(a)  x sin 2 x  cos 2 x  c (b) x sin 2 x  cos 2 x  c
4 8 4 8
1 1 1 1
(c) x sin 2 x  cos 2 x  c (d)  x cos 2 x  sin 2 x  c
2 4 4 8

 3x  x3 
Q20.  tan 1 
 1  3x
2  dx  ?

log 1  x 2   c log 1  x 2   c
3 3
(a) 3x tan 1 x  (b) 3x tan 1 x 
2 2
3 3
(c) 3x cos 1 x  1  x2  c (d) 3x sin 1 x  1  x2  c
2 2

sin 2 x
Q21.  sin x  cos 4 x
4
dx  ?

(a) tan 1  tan 2 x   c (b) x 2  c (c)  tan 1  tan 2 x   c (d) none of these

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 3


Q22.  sin  log x  dx  ?
1 1 1 1
(a) x sin  log x   x cos  log x   c (b) x sin  log x   x cos  log x   c
2 2 2 2
1 1
(c)  x sin  log x   x cos  log x   c (d) none of these
2 2

 sin x 
1 2
Q23. dx  ?

2sin 1 x 1
 sin 1 x  
1
3
(a) c (b) c
1 x2 3 1 x2

(c) x  sin 1 x    sin 1 x  1  x 2  2 x  c (d) x  sin 1 x   2  sin 1 x  1  x 2  2 x  c


2 2

1
Q24.  sin 4
x  cos 4 x
dx  ?

1  tan 2 x 1  1  tan 2 x 1 
(a) tan 1  c (b) tan 1  c
2  2 tan x  2  tan x 
1  1 
(c) tan 1  c (d) none of these
2  2 tan x 

1
Q25.  sin x cos x 3
dx  ?

2
(a) 2 tan x  c (b) 2 cot x  c (c) 2 tan x  c (d)  c
tan x

x2 1
Q26.  x4  x2 1
dx  ?

 x 2 1  1  x  1   x 2 1 
2
1 1
(a) tan 1    c (b) tan  c (c) tan 1    c (d) none of these
 3  3  3  3  3x 

1
Q27.  cos x  3sin 2 x
2
dx  ?

1 3  tan x 1 1  3 tan x
(a) log c (b) log c
3 3  tan x 3 1  3 tan x

1 1  3 tan x
(c) log c (d) none of these
2 3 1  3 tan x

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 4


1
Q28.  x  x2
dx  ?

(a) sin 1  x 1  c (b) sin 1  x 1  c (c) sin 1  2 x 1  c (d) none of these

1
Q29.  1 e 2x
dx  ?

(a) log e x  e2 x 1  c (b) log e x  e2 x 1  c

(c)  log e x  e2 x 1  c (d) none of these

cos x
Q30.  sin 2 x  2sin x  3
dx  ?

(a) log sin x  sin 2 x  2sin x  3  c (b) log  sin x 1  sin 2 x  2sin x  3  c

(c) log  sin x 1  sin 2 x  2sin x  3  c (d) none of these

x2
Q31.  x 6  2 x3  3
dx  ?

log  x3  1  x 6  2 x3  3 (b) log  x3 1  x6  2 x3  3


1
(a)
3

log  x3  1  x6  2 x3  3
1
(c) (d) none of these
3

Q32.  e x e2 x  4 dx  ?

1 x 2x 1 x 2x
(a) e e  4  2log e x  e2 x  4  c (b) e e  4  2log e x  e2 x  4  c
2 2

1
(c) e x e2 x  4  log e x  e2 x  4  c (d) none of these
2

sin 8 x  cos8 x
Q33.  1 2sin 2 x cos2 x dx  a sin 2 x  c , then a  ?
(a) 1 2 (b) 1 2 (c) 1 (d) 1

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 5


1
Q34.  cos x  3 sin x
dx  ?

 x   x  1  x 
(a) log tan     c (b) log tan     c (c) log tan     c (d) none of these
 3 2  2 3 2  3 2

1
Q35.  1 cos x  sin x dx  ?
x x x x
(a) log 1  cot c (b) log 1  tan c (c) log 1  cot c (d) log 1  tan c
2 2 2 2

x3
Q36.   x  4 2
e x dx  ?

ex ex 1 ex
(a) c (b) c (c) c (d) c
x4 x3  x  4  x  4
2 2

1
Q37.  sin  x  a  sin  x  b  dx  ?

sin  x  b  sin  x  a 
(a) sin  b  a  log c (b) cos ec  b  a  log c
sin  x  a  sin  x  b 

sin  x  b  sin  x  a 
(c) cos ec  b  a  log c (d) sin  b  a  log c
sin  x  a  sin  x  b 

1 1
Q38.   x  2  x 2
 1
dx  a log x 2  1  b tan 1 x  log x  2  c , then
5

1 2 1 2 1 2 1 2
(a) a   ,b   (b) a  ,b   (c) a   ,b  (d) a  ,b 
10 5 10 5 10 5 10 5

x2 1
Q39.   x 1 2
dx  ?

2 2
(a) x  2log x  1  c (b) x  2log x  1  c
x 1 x 1
2
(c) x  2log x  1  c (d) none of these
x 1

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 6


 tan
1
Q40. x dx  ?

(a)  x  1 tan 1 x  x  c (b)  x  1 tan 1 x  x  c

(c)  x  1 tan 1 x  2 x  c (d) 2  x  1 tan 1 x  x  c

ANSWERS

1. b 2. a 3. b 4. c 5. b 6. a 7. c 8. b 9. a 10. b 11. a 12. c 13. c 14. c

15. b 16. c 17. b 18. b 19. d 20. a 21. a 22. b 23. d 24. a 25. d 26. c 27. c 28. c

29. c 30. b 31. a 32. b 33. a 34. c 35. c 36. a 37. c 38. c 39. a 40. a

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 7