You are on page 1of 4

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

CHAPTER – 10 VECTOR ALGEBRA

Q1. If a and b are the vectors forming consecutive sides of a regular hexagon ABCDEF , then the vector
representing the side CD is:

(a) a  b (b) a  b (c) b  a 


(d)  a  b 
Q2. The vector cos  cos  iˆ  cos  sin  ˆj  sin  kˆ is a :

(a) null vector (b) unit vector (c) contant vector (d) none of these

Q3. The vector in the direction of the vector a  iˆ  2 ˆj  2kˆ that has a magnitude 9 is:

(a) iˆ  2 ˆj  2kˆ (b) 


1 ˆ ˆ
3
i  2 j  2kˆ  
(c) 3 iˆ  2 ˆj  2kˆ  
(d) 9 iˆ  2 ˆj  2kˆ 
Q4. The projection of the vector a  3iˆ  ˆj  2kˆ on b  iˆ  2 ˆj  3kˆ is:

(a) 14 2 (b) 14 2 (c) 14 (d) 7

Q5. The p.v.’s of the points A , B , C are 2iˆ  ˆj  kˆ , 3iˆ  2 ˆj  kˆ and iˆ  4 ˆj  3kˆ respectively. These points :

(a) form an isosceles triangle (b) form a right triangle


(c) are collinear (d) form a scalene triangle

Q6. The p.v.’s of the points A , B , C are iˆ  xjˆ  3kˆ , 3iˆ  4 ˆj  7kˆ and yiˆ  2 ˆj  5kˆ respectively are collinear,

then  x , y   ?

(a)  2,  3 (b)  2,3 (c)  2,  3 (d)  2,3

Q7. If a  3 and 1  k  2 , then ka lies in the interval:

(a)  0, 6 (b)  3,6 (c) 3, 6 (d) 1, 2

Q8. If a and b be two vectors such that a  b  2 and a.b   1 , then the angle between a and b is:

(a)  3 (b)  4 (c) 2 3 (d) none of these

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 1


  
Q9. If a  iˆ  2 ˆj  3kˆ and b  3iˆ  2 ˆj  2kˆ , then angle between a  b and a  b is:
(a)  3 (b)  4 (c)  2 (d) 2 3

Q10. If a  b  a  b , then:

(a) a  b (b) a  b (c) a || b (d) none of these

Q11. If aˆ , bˆ , cˆ are mutually perpendicular unit vectors, then value of aˆ  bˆ  cˆ is:

(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 2

Q12. If a  b  c  0 , a  3, b  5, c  7 , then the angle between a and b is:

(a)  6 (b) 2 3 (c) 5 3 (d)  3

Q13. Let a and b are two unit vectors and  be the angle between them, then a  b is a unit vector, if:

(a)    4 (b)    3 (c)   2 3 (d)    2

Q14. If p.v. of P and Q are iˆ  3 ˆj  7kˆ and 5iˆ  2 ˆj  4kˆ then cosine of the angle between PQ and y-axis is:

5 4 11 5
(a) (b) (c) (d) 
162 162 162 162

Q15. If a and b are two unit vectors, then which of the following values of a. b is not possible?

(a) 3 (b) 3 2 (c) 1 2 (d) 1 2

Q16. If a and b are two unit vectors inclined at an angle  , then the value of a  b is:

(a) 2sin  2  (b) 2sin  (c) 2cos  2  (d) 2cos 

Q17. If the angle between the vectors xiˆ  3 ˆj  7kˆ and xiˆ  xjˆ  4kˆ is acute, then x lies in the interval:

(a)  4, 7  (b)  4, 7 (c) R   4,7 (d) R   4,7 

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 2


 
Q18. If a  2iˆ  3 ˆj  kˆ , b   iˆ  2 ˆj  4kˆ and c  iˆ  ˆj  kˆ , then a  b .  a  c  is:

(a) 74 (b) 74 (c) 52 (d) 52

Q19. The vector b  3iˆ  4kˆ is to be written as the sum of a vector  parallel to a  iˆ  ˆj and a vector 
perpendicular to a . Then  is:

(a)
2

3 ˆ ˆ
i j  (b)
3

2 ˆ ˆ
i j  (c)
2

1 ˆ ˆ
i j  (d)
3

1 ˆ ˆ
i j 

Q20. If a  iˆ  ˆj  kˆ , b   iˆ  2 ˆj  2kˆ and c   iˆ  2 ˆj  kˆ , then unit vector normal to vectors a  b and b  c


is:

(a) iˆ (b) ĵ (c) k̂ (d) none of these

2
Q21. If a  b  4, a . b  2 , then a
2
b is:

(a) 6 (b) 2 (c) 20 (d) 8

Q22. If  is the angle between any two vectors a and b , then a  b  a . b when  is:

(a) 0 (b)  4 (c)  2 (d) 

Q23. The diagonals of a parallelogram are represented by the vectors d1  3iˆ  ˆj  2kˆ and d2  iˆ  3 ˆj  4kˆ .
The area of the parallelogram:

(a) 7 3 sq.units (b) 5 3 sq.units (c) 3 5 sq.units (d) none of these

Q24. The value of  a  b b  c c  a  , where a 1, b  5 , c  3 , is:

(a) 0 (b) 1 (c) 6 (d) none of these

Q25. If a  2iˆ  3 ˆj  5 kˆ , b  3iˆ  4 ˆj  5kˆ and c  5iˆ  3 ˆj  2kˆ , then the volume of the parallelopiped with
coterminus edges a  b , b  c , c  a is:

(a) 2 (b) 1 (c) 4 (d) 0

Q26. If the vectors a  4iˆ  11 ˆj  x kˆ , b  7iˆ  2 ˆj  6kˆ and c  iˆ  5 ˆj  4kˆ are coplanar, then value of x is:

(a) 0 (b) 38 (c) 10 (d) 20


Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 3
ANSWERS
1. c 2. b 3. b 4. a 5. a 6. a 7. a 8. c 9. c 10. b 11. c 12. d 13. c 14. d

15. a 16. a 17. d 18. b 19. a 20. a 21. c 22. b 23. b 24. a 25. d 26. c

Prepared by Amit Bajaj Sir | Downloaded from http://amitbajajmaths.blogspot.com/ Page 4