PENATAHAN GEGANTI PERLINDUNGAN

1. Prosedur memulakan tugas a) Elakkan ujian semula / berulang b) Fahamkan lukisan skamatik - secara terperinci - biasakan - fahamkan skim yang direkabentuk - manual operasi / ujian pengilang c) Format borang keputusan ujian - sediakan awal-awal - geganti-geganti biasa

- guna format biasa

jimat

d) Semasa lawatan tapak - perhatian susunataur umum pepasangan i) Alat perlindungan dan alat kawalan ii) Rekod dan buat lapuran bagi yang perlu ganti untuk masa. e) Sebelum membuat setan geganti Sedia / dapat nilai yang dikehendaki daripada perkiraan atau parameter yang telah disediakan. f) Litar individu disambung kepada palang bas voltan rendah atau - Sistem dua palang bas voltan tinggi lengkap dengan alatubah dan pensuap. - Pendekatannya adalah sama. g) Kerja-kerja memula tugas biasanya dijalankan pada peringkat akhir apabila semua kerja selesai. ∴ Oleh itu penguji akan bekerja dalam keadaan tertekan - never take shortcut. h) Pastikan semua litar berkaitan lengkap ( tiada gangguan ) Ini panduan sahaja dan tidak semestinya menggambarkan jadual kerja yang lengkap semasa memula tugas.

Prosedur memula tugas Jadual Pemeriksaan

1

1.

Pemeriksaan penglihatan - Penyambungan pendawaian kemas / ketat - panel geganti - panel kawalan - kotak penamatan alatubah arus dan sebagainya - Cadangan penamatan penggunaan ' crimp ' atau ' lug ' - Sistem nombor piawai - Label pendekatan mengikut fungsi

2. 3.

Lapurkan sebarang kerosakan, kehilangan atau pendawaian yang tidak lengkap. Ujian keatas komponen perlindungan alatubah arus, alat ubah VT Ujian ciri i ) Susunan fisikal ii) Alatubah yang sesuai untuk geganti yang sesuai iii) Kadar

4.

Menjalankan ujian suntikan sekunder - Untuk periksa tentukuran - Ciri-ciri berada dalam tolerance - Rekodkan lapuran ujian Melengkapkan skim ujian dengan satu arus prima. ∴ Melibatkan keseluruhan papan suis - termasuk komponen-komponen perlindungan (alatubah arus ) litar-litar sekunder sehingga ke alat perlindungan untuk memastikan penamatan yang baik dan betul. ( Peringatan : alat yang diuji mestilah ' mati ' , sedia ada tidak perlu ) - sambungan bumi dibukakan - sambungan ujian mesti baik kerana voltan ujian rendah tetapi arus ujian amat tinggi. - perhatian harus diberi kepada komponen yang shortime rated - terbakar - tentukurkan alat meter penunjuk - meter arus atau meter volt.

5.

Langkah-langkah keselamatan semasa ujian :- Pastikan semua alat-alat ukur mempunyai range yang betul supaya tidak rosak semasa diuji. Jangan biarkan sebarang alatubah mempunyai sambungan terbuka - high voltage.

2

. Sistem radial tidak seboleh harap seperti ring. .Ujian functional ( trip test ) Sistem Perlindungan Radial - Berlakunya kerosakan diantara B dan C menyebabkan pemutus litar B bertindak.Bergantung kepada pepasangan.Ujian tekanan 2 KV untuk 1 minit. saiz beban. Perlindungan seunit ( di A ) amat efektif Untuk sistem agihan gegelung berfungsi hanya jika kerosakan berlaku didalam zon 3 . Diskriminasi ialah faktor yang penting dalam sistem radial.Struktur sistem pengagihan ( paling umum ring dan radial ).pastikan buka semua alat elektronik.- Semasa menjalankan ujian penebatan 500V . Langkah akhir . Jenis-jenis Skim Perlindungan .

perlindungan. alatubah. palang bas Membeza arus / voltan / jumlah fasa Hubung dengan pilot wire hujung ke hujung Geganti-geganti semua unit translay Solkor R " RF " A " B Komponen-komponen Skim Perlindungan Am .Perbezaan alatubah arus berbanding dengan alatubah voltan adalah alatubah arus tidak mengendalikan voltan yang tinggi. . kabel. sama juga alatubah voltan tidak mengendalikan arus yang tinggi. Sesuai untuk motor. Pemutus litar A dan B akan bertindak sekiranya kerosakan berlaku didalam zon.Alat ubah arus dan alat ubah voltan jatuh kedalam kategori ini.Oleh itu kuasa yang dikendalikan adalah kecil ( kurang daripada beberapa VA ) 4 . .

Nisbah piawai untuk kegunaan alat perlindungan ialah 5A dan 1A.76 MVA Alatubah arus .3 x 10 ) ] kA √3 50 = 1. 11KV bersambung kepada palang bas oleh talian atas ( 0.8 + ( 0.eror yang tinggi .ALF yang tinggi . Alatubah Arus Mempunyai kelas-kelas ketepatan tentu ukuran .3 kA pada palang bas atau 24.Stepdown arus kerosakan ketahap yang lebih selamat yang digunakan untuk membuatkan alat perlindungan berfungsi.- Alatubah arus ialah untuk penyambungan ke geganti dan alatukur dan pemilihan burden dan penggunaan adalah penting supaya tidak kecil. . 5 . I3o = 11 ÷ [ 11 x 0.kelas X .Im yang ditetapkan Pengiraan arus kerosakan : Biasanya 2 tahap kerosakan ( fault level ) diguna iaitu : 3 fasa 1 fasa Untuk tahap kerosakan ( TK ) 3Ø Z punca + Z PB + Z kabel Berdasarkan setiap fasa dan voltan satu fasa dibahagikan untuk mengetahui ITK I3Ø = VF-N ÷ ( Z punca + Z kabel ) ( V base yang sama ) Contoh : Sebuah generator 50KW ( 80% Xd” ).secondary resistance .kp . faktor tepu yang rendah perlindungan .yang lebih tepat.3 ohm / km ) sejauh 10km.klas khas .jenis biasa .

.Nilai tipikal 100 / 5 200 / 5 400 / 5 1200 / 5 2000 / 5 dsb nya Disambung secara sesiri 100 / 1 200 / 1 400 / 1 1200 / 1 2000 / 1 dsb nya Merbahaya sekiranya bekerja dengan litar terbuka Alat Ubah Voltan Mempunyai 2 kelas tentukuran perlindungan VT kadar beban lebih tinggi ( CT up to 30 to 40VA ) iaitu 100 to 200VA dilindungi oleh fius-fius disebelah primer dan sekunder - Alatubah Perlindungan jenis Kategori Khas 1) Alat ubah jenis core seimbang ( core balance ) 2) Alat ubah penambahan ( summation ) Jenis atau tidak 1) Menggunakan konsep fluks baki daripada ketiga-tiga fasa dan bukan arus baki untuk mengukur ketiga-tiga arus samada hasilnya seimbang ( RCCB ) 2) Mengumpulkan keseluruhan arus daripada berbagai litar untuk memberikan hasil campurannya .Pilot wire .Summation metering Alatubah Perlindungan dan Tentukuran 6 .

dengan ujian memulakan tugas dapat memastikan pemasangan betul selamat untuk digunakan Dan dengan sebab itu perhatian keatas kesemua aspek adalah kritikal tiada yang disorokkan / ditinggalkan Geganti elektronik lebih tepat ⇒ nilai sempadan pengredan masa boleh dikurangkan lagi. Alat suis. iii) Verifikasi kepada lukisan shematik dan sistem perlindungan yang dikehendaki. iv) Memberi rekod keputusan untuk kegunaan nilai berkala v) Proses perlindungan yang kompleks berfungsi mengikut yang direkabentuk. bagaimana boleh dielak . Kajian semasa berlakunya kerosakan litar pintas 1) Terlepasnya arus kerosakan tinggi secara tiba-tiba .merosakan alat suis sekiranya tidak dilepaskan akan berlaku letupan. Oleh itu arus ini mesti dibuang dan dihindarkan seberapa cepat yang mungkin.Kenapa perlu proses ujian memula tugas yang remeh : Mengesahkan 1) ii) Tiada alat yang dirosakkan semasa dalam perjalanan ketapak. Oleh itu. kebakaran kepada papan suis / alat suis Arus kerosakan yang amat tinggi menyebabkan tekanan mekanikal kepada alat suis dan kabel terlibat. 2) dengan 7 . alat perlindungan komponen perlindungan yang betul dipasang.

1 ) lajakan geganti 0.1 = 0. Koordinasi dengan fius masalah.PROSEDUR PENGREDAN Pengredan Fius / geganti tR = tR = masa geganti bertindak fius pre .4 saat ( daripada P / Litar 0. Geganti terakhir bertindak berada hampir kepada sumber yang paling tinggi tahap arus kerosakan.1 + ( 25% ) (sempadan keselamatan) ⇒ tF = 2tR + 0.0.25tR + 0.jumlah masa terlalu panjang.arc 0. Baik Mudah Sempadan Pengredan Tradisi .15 a b c 8 .3 saat Discrimination Tidak baiknya Banyak level .05 errors 0.6 tF ( P / Litar ) ( 40 % ) Cadangan untuk diskriminasi 1.

4 = 0.1 d __________ 0.4 tF + 40% error 0.25t + 0.0 ialah 3.15 ( EIDMT or VIDMT ) Pengredan Geganti dengan Geganti 9 .15 Pengredan Geganti Sebelum Fius Nilai setan arus primer geganti mestilah lebih 3-4 kali ganda kadar fius terlibat. Sempadan = 0.147 3.persamaan t1 = 0.53 s Oleh TMS diperlu ialah = 0.5% kesilapan geganti ) ( 10% kesilapan alat ubah arus ) Geganti B Se tan arus = 5A = 200 A ( primary ) IF = 1400 A = 7 x setan 100% masa geganti bertindak pada 7 x setan dan TMS = 1.13 + 0.4 .25 saat ( a + b + d ) tetap t1 = sempadan pengredan t = masa geganti bertindak paling hampir kepada titik kerosakan ( 2 x 7.53 = 0.- sempadan selamat 0.6 guna 0.6 s Jumlah masa untuk bertindak = 0.

05 ialah 0.5 10 15 30 Isee 0. Arus DC Kekutuban Tujuan tentukur slide menentukan kutub yang betul bagi arah arus ( Lenz law ) agar relay bergerak ke arah yang betul ( begitu juga alat supaya bacaan tidak terbalik). 10 .perkara Yang perlu Diuji Polarity ( Kekutuban ) .13 s.5 5 7. Kadaran-kadaran Umum VA 2.5A 1A 5A Proction Class 5P 10P Alf 5 10 15 20 30 Perkara .DC Nisbah Knee Point Boleh diuji dengan teknik ujian sekunder atau primer. TMS = 0.Gred B dengan A pada IF Kedua jenis geganti biasa ( 3 / 10 ) Geganti A Setan Arus = 5 A : 100 A ( Primary ) IF = 1400 A = 14 x setan 100% PSM = 14 Rujuk graf geganti bertindak pada 14 X PSM.

Vsec pada kadar arus 5A = 15 = 3V. Pada 2. ( Jika tidak dapat kesempatan menguji guna Formula ) Vknee = VA x ALF = 2 x Vsec untuk diffential protection relay Isec kadaran 11 .Menisbah arus primer ke kadar yang lebih sesuai agar dawai saiz tidak perlu besar dan alat tentukur tidak besar dan mahal. wound wire output .Sekunder palang bas iron laminated core sec.2 ohm 5A 5 Magnetizing karakteristik perlu diketahui bagi menentukan kesesuaian mengendali geganti dikenali sebagai titik ‘ knee ‘ Perlindungan P lengkap 5P10 maksud dalam 5% julat ( error ) nilai Arus sekunder walaupun arus Primer naik sehingga 10 kali ganda.5 Pada 10 kali ganda daripada kadar biasa Vsee = 10 x 3 = 30V atau 10 x 6 = 60V Jadi nilai Vknee mesti melebihi nilai-nilai tersebut.Primer . 5VA Beban bermaksud 5VA = 5V 1A = 5/1 ⇒ 5 ohm.Dikenal saiz melalui saiz beban VA. Litar uji arus dibuat seperti berikut - Graf yang perlu dilukis untuk menentukan titik knee tersebut Contohnya Anda diberi alatubah arus 15VA.5A = 15 = 6V 5 2.5A.Alatubah Arus . 500 / 1. . gelangan maksima yang boleh disambung atau 5VA = 1V ⇒ 1 = 0. plug setting 2. 5P10.Berbagai rekabentuk . 5A.

1. Positive terminal of AVO meter is connected to S 1 and S2 is connected to the negative terminal ( AVO meter is set at D.065 % = ( 0.06 .032 . 12 .049 .046 ) / 0.039 .065 .c. milliampere ) Close the switch and make sure that the pointer deflects to the right.105 .016 .031 . d.065 = 62% 104.0. supply to the C.C.V Vknee ≈ Polarities of current transformer must be checked to ensure that it is correctly installed.017 . 3.047 .065 ) / 0.065 .065 110 +101% = 121 IR = 0.0. IR = 0.Keputusan Ujian V 0 20 40 60 80 90 100 110 120 D) R 0 0. 2.011 .037 .105 % = ( 0. primary P 1 and the -Ve terminal tp P2.06 .01 .031 .105 Y 0 .069 .T.046 = 41% 2) 110V.V. Connect the +ve terminal of an L.025 .037 .046 110% = 110V = 0.111 ulang POLARITY TEST Periksa 1) Pada 100V IR = 0.107 B 0 0.023 .024 .1 0.047 .

3. Primary Test Set is used to carry out the ratio test. Ammeter is connected in series and voltmeter in parallel with the load. 2.C) RATIO TEST Ratio Test is done to check the accuracy of the C. Primary Test Set is connected to the CT as shown in figure 3.T. 1. 13 . ratio. Raise the primary current and check that the secondary current is in proportion with it.

FIGURE 3 : CONNECTION FOR RATIO TEST CURRENT TRANSFORMER TESTINGS OBJECTIVES : To learn the followings : 1. 2. Connect a bridge megger to terminals S1 and S2 and measure the resistance. 3. 2. Isolate the secondary winding of the current transformer to be tested. 3. B) MAGNETISATION TEST 14 . 4. AVO Meter Single Phase Variac Current Transformer Bridge Megger Primary Injection Test Set Resistance Box PROCEDURE A) RESISTANCE CHECK 1. 5. 6. 4. Ratio Test Polarity test Magnetisation Test Resistance Check : INSTRUMENTS TO BE USED 1. 2.

75 5 6. .75 40 2 % A % A setan Ujian-ujian untuk alat geganti Periksa arus geganti Masa terpelantik Arus utama 15 .geganti arus lebih 50 75 100 125 150 2.5 175 200 8.Jenis-jenis asas Induction o/c & e/f * Altracted armature .2 jenis GEC / dan lain-lain Kadar bacaan .75 10 35 1. Setan Palam . 1 : CONNECTION FOR MAGNETISATION CURVE TEST Alat geganti untuk perlindungan dengan Alat bertindak kepada keadaan litar yang tidak normal dalam sistem kuasa elektrik dan mengendalikan pemutus litar supaya bahagian yang rosak diputuskan menyebabkan gangguan bekalan yang minima.75 1.25 7.penunjuk bendera Moving coil relay .5 0.dalam A atau % setan .FIG.0 1.geganti rosak bumi 10 15 20 25 0.05 hingga 1. Kelajuan pusingan dikawal oleh sebuah magnet tetap ( bersamaan mengawal masa terpelantik ) Spring mengawal setan geganti Mula bertindak apabila arus ialah 1.3 x setan palam.skim perlindungan pantas thermal relay Timing relay .25 30 1.5 3.digunakan bersama geganti perlindungan Yang diperlukan Jenis induksi Cara Operasi Piring keluli beraksi yang bebas berpusing diantara 2 kutub elektromagnet.5 .

4.5.8 x 1 = 0. arus beban penuh 400A.8 saat sekira berlaku litar pintas 3300 A. 75. Setan Palam = 5 x 400 = 4A .1 GEGANTI KADAR 5A Untuk geganti arus lebih 50. masa geganti bertindak ialah 3.0.0 ) Dikehendaki 1. 100.5. ( guna 5A.4.25.5.6 jadi setan palam 5. 150. 200% 2. 10 Amps 16 . 6. TMS = 0.1 Setan Arus Setan masa SETAN ARUS Terdapat tujuh setan arus dalam unit ampiar atau peratus pada titi palam ( plug bridge ).75.6 kali ganda setan palam 5A 100 5 Dari graf . 7. 125. 3. 8. Contoh asas kiraan Alat ubah arus 500/5. TMS = 1.5. Diperlukan untuk terpelantik dalam 1. 5.5 3.6 saat ( TMS = 1.8 saat.6.- Masa berpatah balik ( < 10s ) Arus merangkak ( creep ) Arus merangkak setiap setan palam Periksa nilai arus melimpah Kestabilan sistem Periksa dan jalankan kendalian litar terpelantik BS dan IEC 255 Manufacturer guarantee sheet setelah selesai - Setan palam - Nilai yang dipersetujui dengan TNB untuk 1 level perlindungan papan suis sahaja. pada PSM 6. SETAN 4.8 saat sewaktu arus litar pintas bernilai 3300A. 175. iaitu yang terdekat ) 500 Arus Sekunder sewaktu litar pintas 3300 = 33A iaitu 33 = 6. masa terpelantik = 1.

2.5.00Amps Untuk geganti rosak kebumi 10. 40% 0.0.0.4. 20.5.0 Amps 4. 40. 20.2 SETAN MASA Pergerakan piring geganti bergantung pada pegas heliks yang mempunyai daya bertentangan. 125. 80% 1 .35. 1. 0. 70. 0.15. Masa kendalian geganti dapat diubahsuai dengan mengalihkan kedudukan sentuh bergerak. 0. 0. 1. 3.25. 30. 150. 30. 60.75.40 Amp 20. 0. 30.25.0 Amps 20. 1.3. 30.20. 3. 60. Ditaip semula SU/2000 17 . 25. 0. 35. 100. 40% 0. 0.50. 50.8 Amp 4.5.50.Untuk geganti rosak bumi 10. 1.75. 75.5. 0. 2. 50. 1. 0. 175.10. Setan pendarab masa mempunyai bidang 0 .25.1. 40. 2 .30. 0.0. 2. 1.5. 15. 1. 35. 0.7.2. 80% 0.1. 1.5. 4.75.2 GEGANTI KADAR 1A Untuk geganti arus lebih 50. 0.00. 1. 70.75. 25.6. 0. ini dapat dilakukan dengan melaraskan setan pendarab masa. 15. 0. 200% 0.

18 .

19 .

20 .

21 .

22 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful