Soalan 3 Sepertimana anda ketahui, silat ini telah wujud sejak zaman dahulu lagi .

relevankah seni silat dalam dunia globalisasi sekarang?

Silat merupakan seni bela diri trdisi Nusantara yang menjadi kebanggaan rumpun Melayu . ‘Pencak silat’ merupakan dua perkataan yang berbeza dari sudut lokaliti penggunaannya. Istilah ‘pencak’ lebih sinonim dengan dunia persilatan di pulau Jawa manakala istilah ‘silat’ digunakan oleh masyarakat dari kawasan Malaysia, Singapura, Brunei, selatan Thailand, Filipina dan Indonesia tidak termasuk Jawa. Dalam bahasa Jawa, istilah pencak berasal daripada kata akar pen yang bermaksud tepat dan kata cak yang membawa erti penerapan. Dengan itu, pencak bermaksud kemampuan mempertahankan diri yang diterapkan secara tepat. 1Perkataan ‘tepat’ merujuk kepada teknik, daya gerak, kecepatan tempo, dan tujuan penggunaannya. Silat pula merupakan istilah yang digunakan untuk upaya mempertahankan diri dengan menggunakan pergerakan atau teknik yang tepat, bersumberkan rohani yang suci dan keluhuran budi, menyelamatkan diri serta kelompok dari ancaman, serangan atau bencana.2 Istilah ‘pencak’ dan ‘silat’ kemudiannya digabungkan menjadi satu dan mendukung maksud seperti yang dirumuskan tadi. Dalam era globalisasi hari ini silat masih lagi relevan malah mendapat strata istimewa dalam dunia seni bela diri antarabangsa. Globalisasi bukanlah satu penghalang kepada pembinaan legasi
1

Oyong karmayuda S.H, penyelenggara Ismail Husin, A.Aziz Deraman, Abd. Rahman Al-Ahmadi, Tamadun Melayu (Jilid lima) Kuala Lumpur , Dewan Bahasa dan Pustaka, 1995, hal. 1975. 2 Ibid, hal. 1975

Seni silat mampu membawa impak sosial yang cukup besar terhadap rakyat negara ini terutamanya golongan belia. Oleh yang demikian. Namun demikian. hal. proses globalisasi mampu dimbangi dengan mendalami dan mengamalkan seni silat. 3 Antara falsafah perguruan yang signifikan dengan pembentukan kualiti disiplin yang utuh ialah “ berilmu.unggul seni persilatan Melayu kerana silat itu sendiri adalah ibu kepada budaya orang melayu. silat dilihat sebagai antara wadah yang terbaik untuk menjana mutu disiplin yang tidak mudah goyah. 1981. Dalam era globalisasi hari ini. remaja atau belia cenderung 3 Ibid . Seni silat mempunyai falsafah tersendiri yang berupa saranan-saranan tentang moral. Silat bukan semata-mata seni bela diri yang bersifat fizikal tetapi juga menjadi seni bela rohani yang mampu menghindar dan menyedarkan manusia daripada terpengaruh dengan budaya-budaya yang boleh merosakkan jati diri. tatasusila. Tidak dapat dinafikan bahawa globalisasi telah membawa impak negatif terhadap pembangunan sahsiah dan kebudayaan manusia. beriman dan beramal” yang merupakan falsafah dan moto seni silat Serimau Hitam yang sinonim dengan negeri Perak. tatacara dan ajaran agama. Dalam era globalisasi ini. . manusia memerlukan suatu wadah untuk membentuk disiplin diri yang mantap dan utuh.

Akan tetapi.mencari ikon untuk dijadikan rujukan atau ikutan yang boleh membina keyakinan mereka dalam menghadapi realiti dunia yang semakin mencabar. pembudayaan disiplin yang luhur mampu direalisasikankan manakala latihan serta komunikasi positif diantara tenaga pengajar dengan pelatih mampu menyuburkan nilai-nilai disiplin yang amat sukar untuk dilakukan di peringkat sekolah . . masalah akan timbul apabila golongan remaja atau belia ini tersalah pilih ikon yang wajar dicontohi. Seperti yang diketaui umum. Keterbukaan dalam mengambil pelatih-pelatih baru meletakkan seni persilatan pada satu kedudukan yang penuh tanggungjawab untuk membina kekuatan fizikal. Sumpah yang dilafazkan adalah pengakuan bahawa si pelatih akan patuh kepada guru. seni silat amat mementingkan komitmen dan disiplin diri yang tinggi . ibu bapa dan melaksanakan tuntutan agama.mental dan rohani pelatih-pelatih baru. Dengan itu. Silat amat sinonim dengan agama Islam yang menajadi anutan rasmi kebanyakan pengamal-pengamal silat . Dalam seni persilatan wujud satu kontrak sosial atau dipanggil sumpah yang akan dilafazkan sebelum mana-mana pelatih baru menyertai sesebuah perguruan.

17% adalah remaja dan dalam kalangan remaja yang diberkas pula. Seperti yang telah diperkatakan awal tadi silat adalah seni bela diri yang datang secara pekej. seks bebas. kesalahan yang dilakukan boleh dibahagikan kepada jenayah kekerasan dan harta benda. Hal ini demikian kerana silat merupakan satu bentuk seni mempertahankan diri yang terdiri daripada eleman fizikal. Dengan berbekalkan ilmu zahir dan rohani daripada mempelajari seni persilatan seseorang individu itu secara automatiknya mempunyai kekuatan dalaman untuk membendung diri daripada terjebak dengan masalah-masalah sahsiah dan sosial yang semakin berleluasa pada hari ini. tidak bermakna seni bela diri ini gemarkan kekerasan dan keganasan . prinsip ‘mencegah adalah lebih baik daripada mengubati’ menjadikan manusia sedar bahawa walaupun wujud kemudahan yang canggih untuk menyelesaikan masalah kesihatan namun kemudahan tersebut bukanlah satu jaminan seseorang individu akan terselamat daripada ancaman 4 Berita Harian. 22 September 1993 . dan alkohol mampu diatasi atau dihindari sekiranya pendidikan rohani dan mental diberikan perhatian yang sewajarnya.4 Walaupun silat mengandungi ilmu tempur dalam silibus pengajarannya. orang sibuk mencari ubat-ubatan atau alternatif perubatan bagi merawat penyakit mereka tetapi tidak beusaha untuk membina gaya hidup sihat. kerohanian. Data dan statistik banyak menunjukkan perihal mengenai keruntuhan akhlak di kalangan remaja di negara ini yang semakin serius. Seni persilatan merupakan tradisi Timur yang diwarisi secara pakej daripada generasi terdahulu. seramai 37 602 individu ditahan bagi kesalahan jenayah harta benda serta kekerasan. seramai 3450 atau 9. Daripada jumlah ini. dadah. mental dan sahsiah. Kewujudan pelbagai pengaruh negatif yang merosak dalam suasana dunia hari ini membawa kepada kesedaran tentang pentingnya pertahanan dalaman individu bagi memastikan akhlak ataupun moral tidak terpesong daripada landasan yang sebenar. Hal ini menjelaskan kerelevanan silat yang sememangnya menyentuh segala hal yang menjadi keperluan manusia termasuk hal kesihatan. Dalam dunia perubatan.Permasalahan sosial seperti hedonisme. antara tahun 1990 dan 1992 sahaja. Dalam era modenisasi hari ini. Mengikut Pihak Berkuasa Jenayah Bukit Aman.

pengasas Silat Gayong. Satu hal yang cukup menarik mengenai globalisasi dan silat adalah mngenai pengembangan silat ke serata dunia. Dengan adanya proses globalisasi. Sebagai contoh. Amalan fizikal dan rohani yang dipraktikkan secara tekun dalam silat mampu memberi natijah yang positif terhadap mutu kesihatan seseorang individu. ilmu persilatan yang dipraktikkan secara tekun bukan sahaja mampu membentuk kualiti fizikal yang hebat malah mampu menjana kesihatan dalaman yang baik yang sememangnya menjadi impian setiap orang. Silat olahraga yang semakin popular kebelakangan ini mendapat perhatian antarabangsa sehingga di beri . Allahyarham Dato’ Meor Abd Rahman memiliki kualiti kesihatan yang amat baik dan tiada tolok bandingnya. Silat diperkenalkan sebagai satu wadah penjana budaya unggul dan tidak akan pupus di telan zaman . silat tempur dan silat olahraga. Pada hari ini silat dibahagikan kepada tiga bentuk iaitu silat seni.penyakit kerana tidak semua masalah kesihatan mampu ditangani dengan berkesan oleh rawatan moden . seni silat dapat dikembangkan lagi ke peringkat global.

Kejohanan Sukan seperti Sukan Asia. Negara-negara seperti Malaysia. Antara tokoh-tokoh silat yang terbabit dalam membina legasi silat di Barat ialah Juan Ignacia Barranexchea (sepanyol). 1995. Indonesia. perguruan Harimau Minangkabau yang berkembang di sepanyol dan perguruan Bangau putih yang berkembang di Amerika Syariakat. Brunei dan Vietnam merupakan antara kuasa besar yang . Pada tahun 1984.5 Selain itu terdapat juga satu perkara yang amat menarik untuk diketahui iaitu perihal orang barat sendiri yang berusaha gigih untuk mengembangkan seni silat warisan Melayu di negara mereka. Pada tahun 1986 barulah kejohanan ini keluar dari bumi Nusantara dan menjejakkan kaki ke bumi Eropah iaitu di Vienna dan 15 buah negara mengambil bahagian dalam kejohanan tersebut.2002.6 Pada hari ini. 6 Ibid. Kejohanan pencak silat antarabangsa pertama di adakan di Jakarta pada tahun 1982 dan disertai oleh tujuh negara. . Fenomena sukan global hari ini juga memberi ruang dan peluang kepada seni silat untuk mengangkat nama seni tersebut ke satu tahap membuka peluang kepada seni tertinggi dalam acara sukan antarabangsa. Terdapat banyak aliran silat yang mendapat tempat di negar-negara barat dan semakin berkembang antaranya ialah Perguruan Panca Indera Suci yang berkembang di England. penyelenggara Ismail Husin. Sukan SEA. 2006.Aziz Deraman.H. hal. kejohanan silat antarabangsa telah menjelajah ke merata dunia dan hal ini merupakan promosi yang cukup baik untuk mengembangkan seni silat .peluang untuk dimainkan dalam kejohanan sukan antarabangsa . Dewan Bahasa dan Pustaka. kejohanan kali kedua juga belangsung di Jakarta yang melibatkan 11 negara. 5 Oyong karmayuda S. Perancis. Max Gerald (Belgium) dan Randy Van Ziechem (Surinam). Sepanyol dan Belanda. hal. Tamadun Melayu (Jilid lima) Kuala Lumpur . A. Rahman Al-Ahmadi. Namun demikian satu perkara yang cukup mengagumkan adalah mengenai penyebaran seni warisan Melayu ini di negara-negara barat seperti Amerika. Abd. menguasai sukan silat olahraga ini di peringkat global. dan kejohanan Silat Antarabangsa warisan Melayu ini untuk dikenali dan difahami oleh komuniti antarabangsa.

Seni silat pada hari ini bersifat lebih terbuka dan tdak wujud kekangan gender untuk mempelajari seni bela diri ini. peragut dan samseng . Mempelajari silat juga dianggap sebagai satu usaha untuk membina benteng maruah daripada dicerobohi oleh syaitan yang bertopengkan manusia. Kerajaan hari ini juga menggalakkan setiap individu agar mempersiapkan diri dengan ilmu bela diri seperti silat bagi menghadapi dan menangani situasi bahaya seperti perogol. Bukan hanya wanita yang berhadapan dengan ancaman bahaya malah lelaki juga menghadapi risiko yang sama. dalam skop sekolah. Kes-kes rogol yang semakin serius kebelakangan ini menimbulkan kebimbangan terhadap keselamatan golongan Hawa yang semakin hari semakin aktif melibatkan diri dalam hal ehwal sosioekonomi. masalah buli adalah masalah yang semakin kritikal sehinggakan beberapa kes yang dilaporkan memaparkan ada nyawa yang terkorban . Sebagai contoh. Hal ini boleh dihindari sekiranya setiap individu prihatin untuk mempersiapkan diri dengan ilmu bela diri terutamanya silat. . Dalam situasi dunia yang semakin mencabar pada hari ini adalah menjadi satu perkara penting kepada setiap individu untuk mempersiapkan diri dengan pertahanan luaran terutamanya golongan Hawa.

Silat merupakan pusaka tinggalan generasi dahulu kepada waris bangsanya.org/wiki/Silat_Serimau_Hitam . Seni silat ini membantu anak bangsanya untuk membina semangat dan memangkin kebolehan terpendam agar diekspresikan dengan 7 http://ms.wikipedia.7 Dalam menempuhi cabaran globalisasi adalah tidak adil sekiranya warisan tradisi bangsa di tolak ketepi. Silat merupakan cermin budaya Melayu yang masih relevan dengan perkembangan dunia kontemporari.Kisah Allahyarham Pak Bharum (pengasas seni silat Serimau Hitam) dan abangnya iaitu Daud yang telah menyelamatkan bapanya daripada pusat tahanan Bintang Tiga berbekalkan ilmu persilatan yang dipelajari daripada datuk beliau boleh dijadikan iktibar oleh golongan belia hari ini untuk mempersiapkan diri dengan ilmu persilatan bagi menghadapi pelbagai situasi yang tidak di duga.

Seni silat bukan sahaja dapat membantu mendisiplinkan diri malah juga dapat menjadi benteng sahsiah. tak lekang dek zaman”. Ilmu persilatan yang yang diwarisi adalah kesenian yang amat tinggi nilai estetikanya . Unsur-unsur Islam yang diterapkan ke dalam ilmu seni persilatan atau pencak silat merupakan mekanisma yang amat baik untuk mencegah seseorang individu daripada terjebak ke dalam lembah kehinaan . bak kata pepatah “tak lapuk dek hujan. Dalam menghadapi pelbagai bentuk cabaran budaya luar yang semakin bermaharajalela. gerak langkah dan seni bermain senjata. Dengan berbekalkan pengisian rohani yang diperolehi daripada mempelajari silat. memelihara kesihatan.betul . Kesimpulannya. Generasi hari ini perlu diberi lebih banyak ruang pendedahan agar dapat menarik minat mereka untuk mempelajari dan mendalami seni silat . Globalisasi tidak sesekali menbunuh kerelevanan seni silat di atas muka bumi ini. walaupun silat dianggap sebagai tradisi berusia intan. sebagai cermin bangsa dan . Nilai estetika kesenian ini dapat diperhatikan daripada seni bunga. adalah penting untuk memiliki suatu pegangan dan prinsip yang utuh agar jati diri tidak mudah diperkotak-katikkan oleh bangsa asing yang cuba menjajah budaya tradisi. namun martabat dan keampuhannya tidak sesekali tergugat dengan peredaran zaman. seseorang itu tidak akan mudah melatah apabila berhadapan dengan pengaruh-pengaruh sosial Barat yang menyimpang daripada norma-norma ketimuran yang luhur.

Memimpin wanita menempuh bahaya. . Globalisasi yang dianggap racun sahsiah tidak sama sekali mampu menjatukan martabat dan kewibawaan silat sebagai seni bela diri yang paling agung. Dato Meor Abdul Rahman. Pulau Sudong tanah sakti. Bak pantun yang diungkapkan oleh pendekar Gayong. Silat akan terus relevan sampai bila-bila.penjaga maruah . Hikmat Gayong meninggalkan bakti. Sayang ketapang bercabang dua.

wikipedia. Rahman Al-Ahmadi. Abd. A.org/wiki/Silat_Serimau_Hitam 3.H. . Dewan Bahasa dan Pustaka. 1995. Oyong karmayuda S. Berita Harian. 2.Aziz Deraman. penyelenggara Ismail Husin. http://ms. Tamadun Melayu (Jilid lima) Kuala Lumpur .Bibliografi 1. 22 September 1993.