Jururawat

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas. Lompat ke: pandu arah, gelintar Dalam bidang penjagaan kesihatan, jururawat adalah seseorang yang bertugas sebagai penjagaan profesional. Jururawat bertanggungjawab bagi keselamatan dan menyembuhkan mereka yang sakit teruk, penjagaan kesihatan bagi mereka yang sihat, dan menangani kecemasan dalam semua keadaan membahayakan nyawa dalam semua bidang penjagaan kesihatan. Jabatan kejururawatan adalah [plan penjagaan jururawat, plan penjagaan], kadang-kadang memerlukannya bekerjasama dengan ahli fizik, ahli terapi,pesakit, keluarga pesakit dan rakan sejawat.Di united state dan united kingdom,[latihan kejururawatan], seperti [pakar klinik kerujurwatan] dan [jururawat terlatih],diagnosis masalah kesihatan dan menentukan [pengubatan]dan lain-lain terapi.jururawat akan membantu koordinat membantu menjaga pesakit yang dijalankan oleh ahli kesihatan yang lain seperti ahli terapi, pembantu perubatan terlatih, pakar pemakanan dan lain-lain. jururawat akan menyediakan segala tugasan antara satu-satu jabatan contonya seperti dengan ahli terapi dan pakar jururawat.

Ini adalah sejarah nursing di malaysia 1900 1. Nursing di Malaysia bermula pada 1913 selepasnya penubuhan sekolah medikal pertama di singapura pada 1905. 2. Sekolah itu kemudiannya dinamakan King Edward VII Collage Medical School. 3. Selepas itu ianya rename lagi menjadi The King Edward VII Collage of Medicine pada tahun 1921. 1940 - 1960 1. Asal nya pembangunan dlm nursing agak slow tetapi ketika perang dunia ke 2.....Jepun menguasai malaya....ramai join nursing atas sebab keselamatan. 2. job on training dilakukan oleh matron dan sister di tempat berkenaan. 3. Selepas itu, banyak sekolah nursing dibuka dengan wujudnya kokurikulum and trainer untuk 3 tahun and 4 bulan. 4. pd 1946 - 1960 career nursing kurang diminati kerana low-class job. 5. 1960 - ramai nurses demand kerana ramai trained in overseas untuk specialist training. 6. Nursing board ditubuhkan pd 1950 - nurses diberi autonomy utk praktis di malaysia dlm perancangan malaysia ke 6. Wujudnya peperiksaan monitor by nursing board. 1970 1. Ramai yg berminat join nurses terutama chinese people dapat nursing education.

Menguruskan rekod.suku tahun dan tahunan.089 6.Membantu Penyelia Jururawat dan ketua Jururawat dalam latihan kejururawatan 12.Menyiasat kematian ibu.Memberi promosi kesihatan 7.Penyeliaan kepada anggota bawahan. Universiti malaya telah mengambil seramai 30 org utk first program ini. 3.54 Tahun 1966-Akta Bidan 1966) . 2005 .Mengambil bahagian dalam aktiviti masyarakat 11.Membantu membuat laporan sulit kakitangan 10.Mengambil peranan dalam perkhidmatan dalam perkhidmatan kawalan penyakit berjangkit 8. sistem pendidikan nursing di upgrade melalui formal education 1980 1.KMK. 2003.MOH review salary for nurses with degree and promoted to U41 from U29. ramai yg join nurses hingga ke high level.2000 1.2.Tugas-tugas lain seperti yang dio arahkan (Akta Pendaftaran Jururawat u 29/Akta Bidan/Akta Parlimen No.Mengurus segala aktiviti yang berkaitan dengan perkhidmatan kesihatan keluarga kesihatan operasi 2. 2.nurses i malaysia is 28. nursing education upgrade to diploma and first degree program. 4.Membantu dalam perlaksanaan sistem pengurusan kualiti yang di peringkat klinik dan daerah (ISO.Menjalankan. Ia improve nursing condition and promoter nursing leader for administrator and manager for educator.Menyambut kes risiko di rumah dan menerima mengendalikan panggilan kecemasan kebidanan 5.-Klinik Ibu Hamil/Klinik Ibu Post Natal/Klinik Kanak-kanak/Perkhidmatan Perancang Keluarga 7 Pap Smear/Rawatan Post Ntal Di Rumah 3.orientasi kepada pelawat dan kakitangan baru 4. 5. ini adalah senarai tugas jururawat kesihatan 1. 2. Malaysia telah demand for more manpower.Menyediakan rekod-rekod laporan bulanan.bayi bawah 1 tahun.Promosi imej-Menjaga ketrampilan dan ketrampilan diri serta imej jabatan 14. degree course can be made in public universiti and more important recognize by LAN and JPA.kanak-kanak 1-4 tahun dan menyiasat kejadian penyakit berjangkit 9. 1990 .INOVASI DAN DSA) 13.reten dan laporan klinik 7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful