You are on page 1of 170

ISBN 963 9307 33 5

Annie M. G. Schmidt
Macskák társasága

Animus Kiadó
Budapest
2001

1

A mű eredeti címe: Minoes
A fordítás az Em. Qucridos's Uitgeverij B.V
2000. évi kiadása alapján készült
Copyright text © 1970 by Annie M. G. Schmidt
Copyright illustrations © 1970 by Carl Hollander
Fordította: Damokos Kata
Magyar kiadás © Animus Kiadó 1301 Budapest Pf.: 33
animus@axelero.hu

ISSN 1587 7248
ISBN 963 9307 33 5
Felelős kiadó: Balázs István
Sorozatszerkesztő: Gábor Anikó
Nyomdai előkészítés és tipográfia: Scriptor Bt.
Nyomta és kötötte az Alföldi Nyomda Rt., Debrecen
Felelős vezető: György Géza vezérigazgató
A nyomdai megrendelés törzsszáma: 2677.49.01

2

Annie M. G. Schmidt 1911- ben született, a
hollandiai Kapelle városkában. Hosszú
évekig könyvtárosként dolgozott.
Huszonyolc éves volt, amikor első kötete -
verseivel - megjelent. 1958- ban jelentkezett
először gyermekeknek szóló művel, amely
abban az évben az év gyerekkönyve címet
nyerte el. Ő az első író Hollandiában, aki -
1965- ben - gyerekirodalmi munkásságáért
kapott magas állami kitüntetést. - A
gyerekirodalom Nobel- díjának tartott
Andersen- díjat 1988- ban nyerte el. 1995-
ben bekövetkezett haláláig számos
felnőtteknek szóló regényt és musical-
szöveget is írt. Annie M.G. Schmidt mind a
mai napig Hollandia egyik legkedveltebb
írója.

3

.61 8 A fogadás.........................................................................sajtószolgálat....................70 9 A beszélgetős doktor..........................34 5 A titkárnő...........................................14 3 Loncsos...............................................................................................................................................53 7 Itt járt a nővéred............................................................................................................................................................79 10 4 ......................................................................................................................................6 2 Kóbor macska................................................................26 4 A macska................................43 6 A környék......... TARTALOM 1 Hát sehol semmi újság?..................................................................................................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................................................................................................................116 14 Túl sok macska...........................................................141 17 Újra cica?......162 5 ..................................................................................99 12 Loncsos kicsinyei......................124 15 Évszázadok macskái........................................................................................................................91 11 A Kutasmacska meg Monopol.....................................................................................................................132 16 A Szerkesztőségi Macska..................................Macska nem lehet tanú......................................154 19 Most meg Karlos...........................................148 18 A vörös testvér.............................107 13 Tibbe ír!............................................................................................................................................................................

A Killendoorni Harsona épületében voltak. A főnök épp telefonált. Megtalálták. Fél.Tibbe! Szóval itt vagy! Na tessék. arra gondolt. És miközben ott reszketett. Kis színeseket írt. Odamutatott egy székre. Pontosan tudja. Muszáj mennie. a főnök sürgősen hívat. mire egy hang kiszólt. de elbújt az íróasztala mögé. amelyen ez állt: Főszerkesztő.Tibbe! Hol bujkál ez a fiú? Látta valaki? A főnök hivatja. 6 . és türelmesen várt. Lógó orral baktatott végig a folyosón. Most aztán tényleg elbocsátják. hogy szabad. . Tibbe kopogtatott. Hol van? Tibbe!! Tibbe persze hallotta. . nincs mit tenni. és megállt az ajtó előtt. hogy semmi kedve bemenni a főnökhöz. mi fog történni. 1 Hát sehol semmi újság? .Tibbe. Tibbe leült. hogy keresik. Hiába. Tibbe ugyanis ennél az újságnál dolgozott. és folytatta a beszélgetést.

Tibbe! . . Tibbe türelmesen várt. néha kimondottan aranyosak.A tavaszról. De hát mi ebben az újság? .dadogta Tibbe. . Sőt. amiket írsz.. És gyilkosságok. Rendes gyerek vagy és jópofa kis történeteket írsz.Így ni! . Én meg 7 . . . . . Hát persze. mi újság. különben nem kellene most itt ülnie. A főnök felsóhajtott. mindegyiket ismerte a környéken..De. hát a levélkék újak . Lehet.tiltakozott Tibbe..tiltakozott . Pedig már annyiszor beszéltem veled. ezek a kis cikkek. gondolta Tibbe.. . De hát végtére is egy újságnál dolgozunk.Én igazán kedvellek.Tibbe. nagyon kedve- sek. . . Neki magának is volt egy cicája.. Az üde zöld levélkékről.De a tegnapi cikkemben egyáltalán nem a macskákról írtam! . hogy itt az a de. Tibbe hallgatott. Tibbe elmosolyodott.Pontosan . hanem a tavaszról.De hát annyi más hír van az újságban! . A főnöknek igaza volt.mondta a főnök.Háborúk meg ilyesmik.... .Figyelj. . miután végre letette a kagylót. soha nincs bennük semmi újság. Nagyon szerette a macskákat.mondta a főszerkesztő. hogy nincs is olyan nagy baj.Izé. Minden cikked a macskákról szól. Most aztán megkapom.. És az újságnak azt kell megírnia.De. . Tibbe! Komoly beszédem van veled.Figyelj ide.folytatta.

. Gyalo- gosokat és itt. Mozgó autókat.Viszlát. amiben van valami újság.Szóval .. Mit csinált tegnap este? Egy jó újságíró meg mer tenni ilyesmit. és minden szürke volt. parkoló autókat. Hol van valami újság? Autókat látott. az emberek szívesen olvasnának néha a macskákról meg a tavaszi lombokról is. Tibbe megint csak hallgatott.mondta a főszerkesztő . Holnap délre várom az elsőt! És aztán minden héten egy párat.még egy legeslegutolsó esélyt adok neked. hogy túl szégyenlős vagy. apró hírekkel. Szégyenlős. mint a mienk. hát akkor igazán nem lehet szégyenlős. Értsd meg! Nem akarom én. Tibbe! . . . Mondtam már néhányszor. De Tibbe nem. És bátran megkérdezni. Akkor elveszíti a jó kis állását. És ha nem megy. Ezentúl csak olyan cikket fogadok el tőled. De még egy ilyen kisváros is. nem mersz kérdezősködni. mert a főnöknek ebben is igaza volt. És ha valaki újságnál dolgozik. Nem mersz odamenni az emberekhez. Még a miniszterhez is. az a te bajod. akkor is.ott egy macskát. mindenkihez oda kell merjen menni.Nem. . hogy te írj a gyilkosságokról meg a bankrablásokról. Csak meg kell őket találni. De a macskákról nem írhat 8 . mondja. uram. főnök! A városban esett egy kicsit. Tibbe megértette. Tibbe. teli van érdekes. ha az éppen a fürdőkádban ül. Tibbe az utcán baktatott és igyekezett mindent megfi- gyelni. Biztosan csak macskákkal barátkozol.arra gondoltam.Viszlát.

hogy nagyon ügyesen írsz. Mindketten felnéztek..Jaj.Mindig olyan remek fogalmazásokat írtál az iskolában . Aztán hirtelen lombzizegést hallottak a magas szilfáról. Egy nagy juhászkutya rohant őrült tempóban valami után. mert vad kutyaugatást hallottak.Hát ennyire fejedbe szállt volna a dicsőség? Azt mondom. gondoltam. Macska .. Tibbe megismerte.folytatta a tanító . mert eltűnt a parkoló kocsik között. Megpróbált tovább magyarázkodni. . hogy egyszer újságíró lesz belőled.. a kutya meg utána.többé.Nem tetszik tudni valami újságot? A tanító úr kicsit megsértődött.Hát.. . ugye? Tibbe nyelt egy nagyot. . nagyon ügyesen írsz. de hirtelen elhallgatott. A padon már ült valaki. .De tényleg macska volt? .Nicsak! . hát ez nem valami kedves tőled! . hogy nem tudok-e valami újságot. hogy újra látlak. hogy még sokra viszed. .kérdezte Tibbe. . nem panaszkodhatom. mondjuk egy gólya. hogy az újságnál dolgozol. Smit tanító úr volt az a régi iskolájából. .. És mintha csapkodott volna a szárnyával.mondta a tanító úr. és erre megkérdezed. Inkább valami nagy madár lehetett.mondta a tanító úr. 9 . . Mindig gondoltam.Ahhoz túl nagynak látszott.pirult el Tibbe. Azt nem látták. hogy mi volt az a valami.Felmászott a fára. Minden a legnagyobb rendben. Úgy hallottam. Végül hullafáradtan leült egy fa alatt álló. Igen.Örülök. szárazon maradt padra a zöldségpiacon. egyáltalán nem úgy értettem! . .

Elment? . 10 . de a macska tökéletesen elbújt.siránkozott a lány odafönn.Nem merek .válaszolta Tibbe. rémült sze- me és rengeteg vörös haja. de akkor mivel verdesett? A macskáknak nincs szárnyuk.Olyan magas ez a fa.. és vadul ugatott felfelé. . . Próbáltak belátni az ágak közé. . Aggódó arca volt. Mármint ha tényleg macska volt.mondta Mars. amit a kutya nyakörvére csatolt.hívták a kutyát. egészen magasan a ta- vaszi lombok között.! .Ide. Nyugodtan jöjjön le . . és megpróbálta elvonszolni onnan az állatot.Igen. .Te jó ég.kiáltotta a tanító.Grrr. egy nő! .. A lábon szép mintás harisnya és lakkcipő volt. Odamentek.El. Mars! .vetette ellen a tanító úr. ide hozzám! Megjelent egy úr kezében pórázzal. Egy lábat. és egyszer csak megláttak valamit. . . A kutya a fa alatt állt. . .A gólyák nem szoktak futni .Hogy tudott oda felmászni!? Erre egy fej is megjelent. és ilyen magasan! .Mars.csodálkozott Tibbe. úgyhogy a gazdája valósággal húzta maga után az aszfalton. . és mind a négy lábát megfeszítette. . Tibbe meg a tanító úr még bámészkodtak egy darabig.Nahát.

. Igen. óvatosan kimászott az ág végére. onnan meg egy alacsonyabb ágra. Tibbe körülnézett.ott hevert a lefolyóban. gondolta Tibbe. amilyen magasra csak tudta.mondta a tanító .. A lány letörölgette a port meg a zöld foltokat a szok- nyájáról. A lány már el is indult a kiskofferével együtt. . sajnos a kosztümje bepiszkolódott egy kicsit. Nagyon köszönöm.mondta. hogy kérdezősködjék. Utána kéne szaladni. muszáj felmásznom a fára.és mindketten utána néztek A lány befordult a sarkon.. Egyetlen ugrással a kocsi te- tején termett. és beszaladt a keskeny fasorba. A közelben ott állt egy kis furgon. és a következő pillanatban már a járdán állt.Nem látták valahol? A tanító úr felemelte . de ha kutyát látok. . . mivel újra eszébe jutott a másnapi cikk. még látta a lányt. Igen . Köszönés nélkül faépnél hagyta a tanítót. Tibbe vissza akarta tartani. Óvatosan felállt a kocsi tetejére. és felnyújtotta a kezét.Milyen különös lány .. De kicsit sokáig habozott.Olyan nagy kutya volt. és megragadta Tibbe kezét.mondta .Parancsoljon . Hirtelen nagyon ügyes lett. Igazán nem tehetek róla. A lány kézzel-lábbal kapasz- kodva. nagyon hasonlít egy macskára . Még utolérhetem. macskára emlékeztetett. . Ez igazán érdekes újság lenne.Elvesztettem a kiskofferemet .. és 11 . .helyeselt Tibbe .

De ahhoz már túl késő van..Gyere ki szépen a konyhába. Lehet. Kertkaput sem látott. . mögötte meg kert. hogy soha többet nem lesz pénzem halra. akkor megtisztítjuk és megesszük a halacskákat! Ma este egy egész halat kapsz. ha sikerül ma este valami hírre szert tennem.megkérdezni.mondta Tibbe. Mert holnap elbocsátanak. Kitesznek. De a lánynak se híre. egyre jobban esik. itt aludt és dolgozott.Kivéve .Mégis egy ajtón mehetett be.sóhajtotta Tibbe . és leült az 12 . Kenyeret szelt és teát főzött. Legjobb lesz. tehát a lánynak a kerítés résén kellett átfurakodnia. Tibbe egy padláson lakott. Nagy szürke macskája. ahova pakolhatott. És akkor egy fillért sem fogok keresni. együtt Bolyhossal. .Kiszagoltad a halat! .. és különben is. Bolyhos. . meg egy kisszoba.. se hamva. . egy zuhanyozó. de odaföntről rengeteg háztetőt és kéményt látott. de miért fél ennyire a kutyáktól. .Miau! . De a lány hirtelen eltűnt. aztán bement a szobába. Csak egy kerítés.folytatta Tibbe .Elnézést. A konyhában vacsorázott. és hogy tudott olyan gyorsan felmászni a fára. Bement volna az egyik házba? De az utcának ezen a részén nem volt egyetlen ajtó sem. . Nagyon sok lépcsőn kellett fölmásznia..válaszolt Bolyhos. Együtt mehetünk majd koldulni. Nagyon kellemes padlás volt. Pázsit és bokrok. kisasszony. Bolyhos. Volt még egy kis konyhája. egyetlen nagy szoba. csak én nem vettem észre . Bolyhos már várta. Útközben vett vacsorára két sült halat meg egy zacskó körtét. ha hazamegyek.

Ma délután öt körül egy juhászkutya megkergetett egy hölgyet a zöldségpiacon. hogy a főnöke azt fogja mondani. Bolyhos! Nem tudod. ez a cikk is csak egy macskáról szól. Na hát akkor kezdjük újra. nagyon rövid kis írás volt. és hideg szél csapott Tibbe arcába.. pedig úgy emlékezett.írógéphez. És nekifogott. De előbb elszopogatok egy mentolos cukorkát. De hiába keresgélt az íróasztalán. Még esett. hogy volt még egy csomag cukorkája. 13 . És érezte. Mi van? Ki akarsz menni? Már megint a tetőn akarsz mászkálni? Tibbe kinyitotta a konyhaablakot. aztán a lány folytatta útját. újabb papírt fűzött be. . egészen a tetejére. Talán mégiscsak Össze tudok hozni valamit arról a különös lányról. Tibbe átolvasta mit írt. .Te. Hát. . Visszaült az írógéphez. hogy felmászott az egyik ott álló magas szilfára. aki annyira megrémült.Mrr. én segédkezet nyújtottam neki.Szóval te sem láttad. Bolyhos meg eltűnt a sötét háztetők között. hova tettem a mentolos cukrot? . Mivel nem mert lemászni. és a kerítésoszlopok között besurrant egy kertbe. úgy jobban tudok dolgozni. gondolta..válaszolt Bolyhos. és mun- kához látott.

2 Kóbor macska A furcsa lány nem is volt olyan messze Tibbétől. . .Mici néni! . A lány újra miákolt egyet. és furcsa. a bokrok között. Fújt a szél és a kert nagyon nedves volt. Egy pár utcával odébb egy kertben bújt meg. Már teljesen besötétedett. aki még mindig a fejét törte. Előszörre nem történt semmi. 14 . Az öreg cica fujt és hátrahőkölt.sziszegte.Minna vagy. Ott kuporgott a kis kófferével.Megismer még. . . Mici néni? .Miaúúú! Egy vénséges vén fekete cica közeledett méltóságteljes lassúsággal.suttogta a lány.Most már látom . nyivákoló han- got hallatott.le vagy az? . és most válasz érkezett a ház felől. Gyanakodva megállt a bokrok közelében. Minna unokahúgom az Emma fasorból.

Még ezer kanáriért sem akarnék emberré változni. .Azt mondják. - Elvégre nem mászkálhattam meztelenül..Igen.csóválta a fejét Mici néni.. nem csináltam semmit. .Csak annyit tudok. hogy itt tetszik lakni...dadogta a lány.Biztos valami nagyon rosszat tettél. . ..Azt. De Minna! Nem is értem. néném. Rettenetes büntetés. 15 . Minden macska csak erről beszél. . hogyan történt? . biztos én magam tehetek róla. . . Mi volt az? .de hát érthető! . Hallottam. A nővérem csak a farkát fordítja felém. hogy amikor elmentem otthonról.válaszolt az öreg cica barátságtalanul. legalábbis amennyire tudom. és mire hazaértem. Valami varázslat van a dologban? . .Sssz. - Hallottam. hiszen te Killendoorn legelőkelőbb macskafamíliájából származol.Hallottam . azt elemeltem valahonnan .De hát azt csak tudod.Nem tudom . Mondd csak. Mit szólnak a rokonaid? .mondta a lány ..Rögtön volt rajtad ruha? .Hihetetlen! . . macska voltam.És ruhát viselsz . hogy történhetett ilyesmi.Nem állnak velem többé szóba .mondta Mici néni. hogy ilyen szörnyű büntetésben van részed.sóhajtotta Minna.folytatta Mici néni. . Emberré váltál. és gondoltam. fiatal lány lettem. mi történt veled..Semmi. Valószínűleg valami nagyon macskátlant tettél..De egész biztosan te magad tehetsz róla. benézek....

- Jézus! És még ez a kisbőrönd is - sziszegte Mici néni.
- Ez meg minek?
- Ezt is elemeltem.
- De hát mi van benne?
- Hálóing. Egy fogkefe. És egy mosdókesztyű meg
szappan.
- Szóval már nem nyállal mosakszol?
- Nem.
- Akkor minden elveszett. - mondta Mici néni. - Még
reménykedtem, hogy minden rendbe fog jönni, de így attól
tartok, a te számodra már nincs remény.
- Mici néni, éhes vagyok. Lenne valami vacsora szá-
momra?
- Sajnálom, nincs semmim. A ma esti macskakonzer-
vemet már megettem. És igazán rendes gazdasszonyom
van, soha nem hagy elöl ételt. Ami megmaradt, azonnal
beteszi a hűtőbe.
- Kedves?
- Igen, de miért kérdezed?
- Engem nem fogadna be?
- Nem! - kiáltotta Mici néni rémülten. - Gyerekem,
micsoda őrült ötlet! Így, ahogy most vagy...!
- Otthont keresek, Mici néni. Hiszen nekem is csak kell
laknom valahol! Nem tud valamit itt, a környéken?

16

17

- Öreg vagyok - mondta Mici néni. - Már szinte sosem
mászom fel a tetőkre, és más kertekbe is csak ritkán járok
át. De egy pár ismerősöm azért még van. Egy kerttel odébb
lakik Smit tanító úr macskája, arra. Vele beszélj! A
macskát Simonnak hívják. Kancsal Simonnak. Sziámi
eredetű ugyan, de azért nagyon kedves.
- És talán akkor a tanítónál...
- Nem, nem! - mondta Mici néni - , ő sem fogadna be.
De Simon a környék összes macskáját ismeri, tehát az
embereket is. Szinte biztos, hogy lesz valami ötlete.
- Hát... köszönöm, Mici néni. Akkor viszlát! Majd még
benézek.
- Ha mégsem sikerülne a dolog - folytatta a néni - ,
akkor kérdezd meg a Loncsost! Ő igazi kóbor macska.
Leggyakrabban a Biztosítási Bank tetején üldögél. Nem
mintha valami jó híre lenne, sokat tudnék mesélni róla. De
nagyon tájékozott, épp azért, mert annyit grasszál a
városban.
- Köszönöm.
- Most pedig bemegyek - búcsúzott a néni. - Szívből
sajnállak, bár az az érzésem, hogy te magad tehetsz az
egészről. És még egy utolsó jó tanács: nyállal mosakodj!
Ez minden bölcsesség kezdete és vége.
Mici néni égnek emelt farokkal sétált vissza a házhoz,
szegény unokahúga meg fogta a kisbőröndjét, és átpréselte
magát a sövény nyílásán. A szomszéd macskát kereste.
Tibbe mindeközben bajban volt. Fel- le járkált
padlásszobájában, néha leült az írógéphez, aztán dühösen
összetépett mindent, amit írt, és minden fiókot feltúrt,
18

hátha történik valahol valami. . ilyen időben senki sem jár már odakinn. legjobb lesz. ázott 19 . Hát ennyi. aki felmászott a fára. A lány.. a konyhaablakon keresztül. hogy Bolyhos olyan sokáig kinn marad a tetőn! Rendszerint sokkal hamarabb hazajön. ha valami más állás után nézel. amint meghallotta. Egy nagy halszálka volt a pofájában. Mire azt fogja válaszolni. Az az ostoba ötlete támadt. A szemetes. Azt a lányt. hanem egy lányt. Pedig egy egész halat kapott vacsorára. nem vagyok én újságírónak való. és aki most a szemétben turkált. közben meg egyre később és később lett. Hátrahőkölt a megdöbbenéstől. úgy van. de a lány annyira hasonlított egy félénk. Tibbe felállt és hirtelen benyitott a konyhába. hanem a szájában javította ki magát Tibbe gondolatban. Legjobb lesz. Holnap meg odamegyek a főnökhöz. villámgyorsan megfordult. ha lefekszem.A nyavalyás. nem.Tulajdonképpen ki kéne mennem az utcára .gondolta . Kimegyek. . Keresek majd valami más munkát.. Milyen fura. nem a pofájá- ban.. megpróbálja kiszedni a halszálkákat a szemetesből. De azt hiszem. Amiről írhatnék. és meg- mondom neki: igaza volt.állapította meg Tibbe. mert még kiborítja az egészet. hogy mentolos cukorka nélkül képtelen gondol- kozni és írni.hátha megtalálja a mentolos cukorkát. Nem Bolyhost látta. .Ez Bolyhos! . Csak egy módon juthatott be. aztán takaríthatok újra. Halk hangot hallott a konyhából.

amit a lány még mindig a kezében tartott. Tibbe hirtelen nagyon megszánta. . Nagyon finoman és előkelően beszélt. hogy: Sicc. A lány kivette a szálkát a szájból. Tudom. Bolyhos még kinn van.mondta Tibbe . és lát- szott... Szardíniával. Hiszen olyan.A hal. .Engem meg. A lány bedobta a szálkát a szemétbe. félig vízbe fúlt cica.Ugyan.Minna. egy csésze tejet és talán egy vajas kenyeret. . hogy hívják? . hogy bemásztam. és olyan isteni illatot éreztem. .Megtudhatnám. de itt ültem a tetőn Bolyhossal. sajnos. hogy majd éhen pusztul..kérdezte Tibbe. .. Tibbe úrnak. . ahogy Tibbe kinyitja a szardíniát. . De milyen vizes volt! Vörös haja a fejére tapadt. mondja egyszerűen. Kóbor macska.. uram! . 20 .Hát akkor talán azt tegye vissza! .Nagyon köszönöm . Mindenki úgy hív. Zöld szeme egy kicsit ferdén állt. Minna kisasszony. . leült a konyhaszékre és félénken nézte. nem.felelte a lány udvariasan.Bocsánat.és Tibbe a szálkára mutatott. hogy a fiú majdnem rászólt. mint egy szerencsétlen. és barátságosan mosolygott. hogy Tibbe. a macskájával.kóbor macskára. elfogyott .mondta . a kosztümje csöpögött és összegyűrődött. nem mész innen! De hallgatott. szívesen adok egy tálka. de ha annyira éhes..

Tibbe sóhajtott. az ujjával mind egy szálig felszedegette a morzsákat.Az ég szerelmére. Tibbe majdnem a padlóra tette a tányért.mondta két falat között. 21 .De már nem sokáig. A szendvicsek elkészültek.A háztetőn? . Aztán észrevette. és végül tisztára nyalta az ujját. késsel-villával evett. .Figyeljen csak ide! Igazan nagyon szeretném tudni.csodálkozott Tibbe. Várt. Aztán Tibbe fura kis hangot hallott A lány csendesen dorombolt . igen. hogy kitől hallotta. amíg a lány lenyelte az utolsó falatot. de még időben észbe kapott Valószínűleg úgy eszik.. gondolta Tibbe. Kár. De hát az egészet csak úgy hallottam.Maga az újságnál dolgozik . De a lány nem válaszolt. Aztán felig lehunyta a szemét Mindjárt elalszik.Tulajdonképpen mit keresett a tetőn? . . gondolta.Ó. én tulajdonkeppen állást kerestem. De nem aludt. Amit rólam írt. . hogy a lány reszket Nem is csoda.. szívesebben szólítanám Tibbe úrnak. Én ugyanis egyáltalán nem beszéltem senkivel. . és úgy is volt. .mondta Tibbe. abban az agyonázott ruhában. mint az emberek. .Izé. ezt meg honnan tudja? .Hallottam. Nem sikerült a cikk.Kérdeztem valamit! . .Ha megengedi. ahogy felmásztam a fara. a lány jólnevelten. csak elégedetten bámult maga elé. .

odadörgölte a fejér Tibbe karjához.Nagyon köszönöm! .mondta Tibbe. És különben is. És nem győzök neki örülni. amit felvehetne? .Nincs valami száraz holmija. mintha egy krokodilus közelített volna felé. Kiéhezve.gondolta Tibbe. pongyola meg papucs. gondolta Tibbe. a kisbőröndömben. most meg már visszajött a szobába! Hát igen. Nem akarom! . csak nem akar ez a lány nála maradni?! Azt mondta. aki csak úgy bemászik a konyhaablakon. A lány megmutatta neki a vizes kosztümjét. .mondta önmagának. Dörgölőzik! . Egy kóbor macska. és felemelte a bőröndjét. hogy engedtem lezu- hanyozni. Mert mi van rajta? Pizsama. hogy a kisbőröndjét is magával hozta. De világos volt.mondta a lány. és a magam ura lehetek. Tibbe visszament a szobába.Ott a zuhanyozó. Van már macskám. és öltözzék át a száraz holmijába.Hülye! . 22 . .mondta magában Tibbe. Hirtelen megrémült.. hogy állást keres. aki csak úgy beköltözik hozzá. ott állt az ablak alatt . hogy igazából szállást keres.. Amikor a lány eltűnt a fürdőben. . Ráadásul dorombol és dörgölőzik. Tibbe csak most vette észre. Tessék. Elég fura egy lány. És ahogy elment mellette. és tekergett. Csak nem.De igen. és hátrahőkölt. . különben holnapra megbetegszik . csak egy ágyam van. Milyen ostoba voltam.Vegyen egy forró zuhanyt. jól sejtettem. hogy egyedül lakom.

. persze. .Nem. .mondta Tibbe. Tibbe makacsul megrázta a fejét.Nem .Igen? .mondta csalódottan a lány... hogy elüldögéljen itt egy órácskát. amíg megszárad a ruhája.. Olyan sajnálni való volt.döbbent meg Tibbe.Ó igen. . 23 .Nézze. .Inkább adok pénzt szállodára. Ha tenne bele egy kis friss újságpapírt. Itt a közelben van egy.Igen.Megengedné. . Odakinn vadul fújt a szél és esett. Elővette a pénztárcáját. Inkább visszaveszem a nedves kosztümömet és most azonnal elmegyek.Nem! . Amiben régebben leveskonzerv volt. de a lány elutasította.Nincs vendégágyam. kisasszony. Ilyen időben nem lehet kikergetni a háztetőre egy szegény cicát. .Ó! .. Sajnálom. hát akkor elmegyek.mondta .. Ott. de éjszakára nem maradhat itt. . de erről szó sem lehet. hátul a kis- szobában van egy nagy kartondoboz. kisasszony! Azt szívesen megengedem.Nem? . hogy fél. erre igazán nincs szükség. .. rögtön meg akarom mondani.De én nem is akarok ágyban aludni. És látszott rajta.Egyetlen éjszakára sem? . hogy a kályha mellé terítsem száradni? . hogy. . Ha tényleg nem maradhatok. . de izé..Dobozban? ..Dobozban akar aludni?! . .

és Minna Bolyhosra mutatott. Mégiscsak megírjam róla azt a cikket? . Tibbe elpirult. Ott üldögéltek a kályha előtti szőnyegen. 24 . hogy korábban macska volt. - Ő mesélt el mindent magáról. Hát ha ezt leadom. hogy lehet.Rendben. Honnan tudta. Az egész nagyon békés volt. Szürke bundája csurom víz volt.És alhatom a dobozban? . Mind azt mondták. Ennek a lánynak tényleg nincs ki a négy kereke. hogy tud a macskákkal beszélni? . jó. . egyetlen egy éjszakára. . hogy honnan tudott rólam annyi mindent. Ha elmondja. De egyébként sok környékbeli macskával beszéltem. gondolta Tibbe.Na. Bolyhos jött vissza a tetőkről csavargásból.Tőle tudok mindent .És izé. hogy maga nagyon kedves. de azért hízelgett neki a dolog. De egy feltétellel.Tud a macskákkal beszélni? -Igen. Halk puffanást hallottak a konyhából. is az voltam. .Magam . és Tibbe kétszólamú dorombolást hallott. azonnal kirúgnak. és hogy milyen cikket akartam írni. . hol dolgozom. Ma éjszaka szállást adtam egy doromboló hölgynek. Hát ez tényleg tiszta őrült! Minna leült Bolyhos mellé a kályha elé..töprengett Tibbe. ki vagyok. aki a konyhaablakon át hatolt be a lakásomba. és kérdésemre azt nyilatkozta.. Micsoda ostobaság! . ..gondolta Tibbe..

Hogy a mentolos cukorka egy lekvárosüvegben van a könyvszekrény legfelső polcán. Hallotta.nyávogó hang. 25 . Fura. Tényleg ott volt a cukorka. hogy a lány meg az ő macskája halkan beszélgetnek. .kérdezte tréfából. Tibbe felállt. doromboló. .Mit mond Bolyhos? .

.itt. Az ízlések különbözők.Sajnálom. Bolyhos. Minna kisasszony. arra tényleg nincs szükség. nem elég érdekes.Újságot? Mit? . de nem szabad többet macskákról írnom. és ásított.Akkor sem hiszem el.Aha . . .Talán . a környékbeli tetőkön.Nem.Útközben hallottam egy pár újságot . 26 . mint hallom.Biztos benne. Azt mondják. hogy nem kér párnát vagy takarót? . . - Megyek a dobozomba. hogy beszélni tud a macskákkal .mondta Tibbe. .Inkább valami gondolatolvasásról lehet szó. a gazdi lábán szeret aludni. Szép álmokat.Jó éjszakát. 3 Loncsos .Loncsosnak nemsokára újra kölykei lesznek. . Elvihetem ezt a régi újságot? .válaszolt Minna álmodozva.mondta Tibbe. A lány az ajtóból még visszafordult .mondta .

De hát nem. Ez biztos azt jelenti. Tibbe meg fogta a telefonkönyvet. hogy mrov.. Legalábbis Kancsal Simon ezt mondja. . hogy mrió. . Ő mesélte. Talán egyszerűen csak rossz passzban van. az meg vissza.De nem fogja. Vele is beszéltem.. Mindenki elfelejtette.válaszolta Minna.Ne tessék haragudni.mondta Minna. hogy ön 27 . hogy Smit úr olyan szomorú. .De épp most hallottam. hogy ő az igazgató- tanító ebben az iskolában . hogy ilyen késő este telefonálok - kezdte Tibbe gyorsan. hogy rendeznek neki egy jubileumi ünnep- séget.Kár .Kancsal Simon? De hát az a tanító úr sziámi macskája. hogy aludj jól. mert túl büszke. .Mert senki sem tud a dologról.A tanító úr? De hiszen épp ma délután beszéltem vele. Nagyon késő volt már.Pedig az. . És egyáltalán nem látszott szomorúnak.Egy hét múlva lesz huszonöt éve.És nagyon számított rá.. . . . Együtt segítettünk magának lemászni a fáról. de nem jutott. azt gondolta.De hát miért nem? . . de azért felhívta a tanító urat. .Igen.Ez nem tűnik valami érdekes hírnek. Még odaszólt Bolyhosnak. .Hát csak az.Van még esetleg valami más hír is? . hogy majd csak eszébe jut az embereknek. . Most pedig megyek a dobozomba. .Viszont hát ő maga is elmesélhetné! .

. Egy egész füzetet telejegyzetelt a tanító úr életéről és munkásságáról.akarta mondani Tibbe. . .Ennek igazán nagyon örülök.Hát mégiscsak vannak emberek. akiknek eszébe jut. már csak le kell írni.. Megmentett! . Itt van a zsebemben a cikk.válaszolta ehelyett lelkesen . aztán megszólalt Smit úr. de még idejében elhallgatott. 28 . Amikor végre ágyba bújt. hogy írjak a tanító úrról egy cikket? .hamarosan jubileumot ünnepel. Igazán jó kis cikk.mondta a tanító úr. hát hogy is lehetne megfeledkezni az ilyesmiről Meg tetszik engedni. és mielőtt leült volna az írógéphez. Lábujjhegyen ment végig a padláson.gondolta Tibbe. A lány összegömbölyödve aludt a dobozban. de szeretném rögtön holnap leadni a cikket.Akkor átmehetnék még ma este?' Tudom. Ha mesélne a tanító úr a saját életéről meg az iskoláról. és tovább aludt.Hát persze! . Tibbe éjjel háromkor ért haza.Holnap leadom a cikket. mert huszonöt éve igazgatótanító. macskák vannak . odaszólt az álmos Bolyhosnak. . Nem. fiacskám! . Bolyhos elhelyezkedett a gazdi lábán. . még benézett a kisszobába. hogy nagyon késő van.Jöjjön csak. És tényleg valami újság. Ugye. .. így van? Nagyon sokáig csend volt a kagylóban.

Nem valami nemes jellemvonás! Legjobb 29 . Aztán meglátta az asztalán a cikket.úgy megyek be a szerkesztőségbe. hogy mielőtt elment volna. . Minna. ahogy jött. Mire másnap reggel felébredt. nem kell az esőben mászkálnia.kiáltott fel boldogan . Legszívesebben kikiabált volna a konyhaablakon. .. sehol semmi ruha vagy kisbőrönd. Ha befogadtam volna. De visszafogta magát. Nem bocsátanak el. Igazán fura egy lány ez a Minna . hogy ciicc. de Tibbe nem értette. Rögtön elszállt az öröme.. Kávéillatot érzett. Ronda önző alak vagy! .és ő is elaludt.Hát.Mondott valamit. mielőtt elment. Friss újságpapír volt benne.szidta magát. hogy ma jobb idő van.Remek! ..Rrau . Még szerencse. Talán akkor minden nap hozott volna egy hírt. gondolta Tibbe. tulajdonképpen örülök. A doboz üres volt. ciic. ciic.felelte Bolyhos. Holnap majd megköszönöm neki. a lány eltűnt. Csupa önérdekből akarnád befogadni a macskalányt.. hogy írtam valamit. minden szépen összerámolva. gondolta Tibbe. Minna megfőzte a kávét és még el is mosogatott.. Ma este megint tanácstalanul mászkálhat a városban. gondolta. Kiment a konyhába. . hogy újra egyedül lakom a padláson.. A konyhaablak nyitva volt A kóbor lány úgy távozott. Igazán kedves. Vajon megint a macskákkal beszélget? Ha itt maradt volna. és látta. legalábbis egy nap haladékot kaptam. Bolyhos? ..

válaszolta. a mancsai sárosak. Loncsost azért hívták Loncsosnak.Néha már azt hiszem. ha elfelejted őt. hogy belülről . A bal füléből kiharaptak egy darabot.sopánkodott Loncsos. . a Biztosítási Bank tetején ült.Franc tudja! . hagyjuk! .Nemsokára kölykeid lesznek . sokkal rémesebb. lehet. . . . és magad jársz a hírek után. mint az egyik átkozott alom macskakölyök a másik után. ugyanis mocskos szájú is volt. Hogy ilyesmi is létezik! Tulajdonképpen hogy történt? Sárga szeme félve pillantott Minnára.kérdezte Minna. az. mert az egész környéken az volt a legmagasabb épület. akár felülről.mondta Minna. a farka meg vékony és foszlott. mi benne a legrosszabb? Hogy nem lettem egészen ember. Pedig Minna abban a pillanatban nagyon is közel volt. mert koszos és tépett volt. hanem csak úgy félig. örökre eltűnt. fújok. Dorombolok.De ne beszéljünk annyit rólam .De hát egészen ember vagy! Akár alulról nézlek. . . . És különben is.Jaj. - Majdnem minden macskatulajdonságomat megőriztem. Csak mosakodni szoktam 30 . Loncsossal beszélgetett. hogy már nagyon messze jár.lesz. . De hát ilyenek a kóbor macskák.Bárcsak tudnám! És tudod. .Hány gyereked van? .Úgy értem. Loncsos hosszasan vakarózott.magyarázta Minna.folytatta . dörgölőzöm. sosem lesz vége. ami veled esett meg. Az egész életem semmi más..

31 . Ha valaki ilyen remekül énekel.Dehogynem! De szó sincs róla.Ismered még a Nagy miaaúú dalt? . Szétugrottak. És hogy ízlenék-e még az egér. és mindketten teli torokból üvöltöttek. . Loncsos azonnal csatlakozott hozzá. Addig folytatták.Azt hittem. újra rendbejössz majd.Azt hiszem. az macska marad.. igen.És nem érzed néha. igen.Ez is hozzátartozik . hát azt ki kéne próbálnom. ..nevetett Loncsos.Teljesen eltűnt. hogy kezd visszanőni a bajuszod? Minna megtapogatta az ajkát. amíg a közelben ki nem nyitottak egy padlásablakot.mosdókesztyűvel. mintha kezdene visszanőni? . a palack kettejük között tört darabokra. . . és hozzájuk nem vágtak egy nagy üres üveget.Van már házad? . . Valami rettenetesen érdes macskanyávogást hallatott. . a legapróbb csomócskát sem tudom kitapogatni.Nem. .Mondjak valamit? El fog ez múlni.Hát akkor énekelj el egy pár ütemnyit! Minna kinyitotta a száját. hogy nem fog összejönni a dolog.És a farkad? Azzal mi van? . . Tapogasd csak meg a felső ajkad! Nem érzed. De félek. Hidd el. igazi panaszdalt.

mondta Minna..mondta Min na. .Ciic. Az ám az élet! Gyere velem! Bemutatlak egy csomó gyerekemnek A gyerekeim majdnem mind sokra vitték. A kisbőröndöm is ott van. . . .Azért még reménykedem. . ha kölykeid születnek.sziszegte Loncsos. vízbe fojtják őket. egy kémény mögött az ereszcsatornában.Ciic.Ne! Maradj itt! Gondolj csak bele.Gyere inkább velem.mondta Loncsos. ciic. .Az újságíró fiúnál? .Ó. . . .mondta a hang. hallgass csak.derült fel Minna.. És nyugodtan kivárhatod. hogy visszahív.Ciic..Jobban járnál. .Ne menj! . a városházán lakik. Ott megalhatsz. Egyik fiam gyári büfémacska lett. . .Azt hiszem. Az egyik lányom meg önkormányzati macska lett. Minna kisasszony . 32 .Igen .. hát hív! . Aztán meg. Hogy beoltsanak Minna egy pillanatig habozott. ha kóborolnál. Minna! . Minna. még elvisz egy kosárkában az állatorvoshoz. mégis visszamegyek .mondta. ciic. amíg visszaváltozol cicává..Maradj kóbor macska! Maradj szabad! Ha nem vigyázol.Psszt. Elhallattak. Tudok egy jó kis lakókocsit odaát a park végében. . . A tetők fölött megszólalt egy hang..Bolond vagy! .. ciic.Megyek! .

Itt fenn. . . felkapta a kisbőröndjét. és a következő pillanatban már a konyhaablak előtt állt. Aztán négykézláb végigmászott az ereszcsatornán. .szólt vissza sietősen Minna kisasszony. .Majd még megkereslek .Itt vagyok! . Ügyesen felmászott egy ferde cseréptetőn. 33 . Viszlát! Leugrott egy alacsonyabb háztetőre.szólt.Jöjjön be! . a tetőn.válaszolta Tibbe. és a túloldalán újra leereszkedett.

mondta Tibbe . és tessék! Azóta csupa érdekes kis hírt hoztál. Az új uszodáról is te hallottál először. Te írtál először Smit tanító úr jubileumáról. Az ez meg az egyedül Minna volt. mi történt veled .beszélgettem ezzel. hogy nagyon megváltoztál.Foglalj helyet! .folytatta a főnök.kezdte a főnök . .azzal.. A múlt héten majdnem kirúgtalak! Egyetlen utolsó esélyt akartam még adni neked.. Tibbe leült. de tény. Az nagyon kellemetlen beszélgetés volt. És mégis kiszagoltad.sajtószolgálat . 4 A macska. . honnan tudtad meg a dolgot? . aki mindig részt vett a testület titkos ülésein. hogy utoljára ült itt ezen a széken..És az a lelet a templomnál! . egészen más. mint ez a mostani. Épp egy hete múlt.Nem tudom.Hááát. - Amikor egy fazékban egy csomó régi érmét találtak a 34 .szólt a főszerkesztő. . pedig az még titok volt. aki viszont az önkor- mányzati macskától hallotta az uszodaügyet. Kíváncsi lennék.

neki csak le kellett írnia. .Szóval arra gondoltam . Uram. amit a macskák beszélnek. de gyakran több is. még mindig ugyanolyan szégyenlős volt.Nagyon köszönöm. nem kelti rossz híremet. Lecsaptál a hírre. hogy a hónap végén felemelem valamennyivel a fizetésedet . Tibbe elpirult.. teljesen sikerült legyőznöd a félénkségedet. Ezt a hírt Loncsos egyik lánya hozta. hogy megint elpirul. gondolta Tibbe. . Minden újság a macskáktól származott. 35 .templomkertben. Remélem. ám rendszerint egy telefonhívás is elég volt. Az igaz ugyan. Tibbe elmesélte ezt a sekrestyésnek.Úgy látszik.mondta Tibbe. és érdeklődnék. aki megtalálta a régi pénzeket. hogy így meg úgy. Rákacsintott Tibbére. és rögtön egy kis cikket is írt az esetről. Eddig még mindig igaz volt.folytatta a főszerkesztő . Ez a macska mindent kihallgat. vajon igaz-e. A Szerkesztőségi Macska. Killendoornban nagyon sok macska volt. a lelkész macskája. hogy néha utána kellett járnia. hogy igaz-e a hír. ez meg az. főnök! . Odalesett a Szerkesztőségi Macskára. A macskák nem hazudtak. Minden épületben legalább egy. Most is ott ült egy a főszerkesztői szoba ablakpárkányán. amikor elkaparta a nagydolgát a templomkertben. Ökumenika. Tibbe szerényen mosolygott. Ő maga volt az. és érezte. azt hallottam. megint te voltál a legelső. amit hallott. . Mert hát a dolog sajnos nem volt igaz.Csak így tovább! . Biztosan azt gondolta.veregette meg Tibbe vállát a főnök. A macska hideg megvetéssel nézett rá.

Ha kész vagy a rajzzal.hogy Tibbe túlságosan megalázkodik és szolgai módon viselkedik. Meglátott egy ismerőst. aki néha meglátogatta. gyere fel és mutasd meg! . hogy rajzversenyt rendeznek.És mit fogsz rajzolni? . és olyan meg- könnyebbülést érzett.Kérsz egy fagyit? . Minna a dobozában aludt. hangosan hellózott felé. . Bibi volt az. miközben a nagy adag rózsaszín fagylaltot nyalogatta.kér- te Tibbe és hazament. Tulajdonképpen csak annyi változott. 36 . hogy legszívesebben futkározott és ugrándozott volna. és hogy ő egy óriási színes képet akar csinálni.Szereted a macskákat? . Esténként kimászott a konyhaablakon a tetőre. egy környékbeli kislány.Gyere. . és egész jól kijöttek egymással. Tibbe kiment a napsütötte utcára. hogy most két macskája volt egy helyett. és elmesélte. Minna már egy hete nála lakott a padlásszobában.Minden állatot szeretek .kérdezte Tibbe. . méghozzá rendszerint napközben. . veszek neked egy hatalmas fagyit! Bibi is Smit tanító úr iskolájába járt.válaszolta Bibi.Egy cicát. .

.mondta ilyenkor Loncsos. Rendszerint a macskák közti verekedésekről pletykált. Vagy máskor: a hentes macskájának van mondanivalója. Csak hajnal felé jött haza. amikor megpróbált egy kis leveshúst lopni. Csak ritkán foglalkozott emberhírekkel. Az első napokban főleg Bolyhos segített neki. . No meg persze népes családja volt. és van valami híre a számodra. hogy .mondta 37 . hogy patkányt láttak a kikötőnegyedben.Hamarosan új találkahelyet kell keresnünk . Ő aztán igazán tudott mindent! Ennek persze az volt az oka. A legfőbb hírforrás Loncsos volt. ahol az egyik vagy a másik macska várt rá.Köszönöm .A lányom. és feküdt bele a dobozába. vagy hogy talált valahol egy heringfejet.. Összevissza mászkált a tetőkön és a hátsó kertekben. hogy gondoskodott hírekről. a városban mindenütt lakott gyereke vagy unokája.a lakosság minden rétegénél megfordult. átosont egy belső udvaron és egy kiskapun át kijutott egy keskeny utcába. Az egyik kőoroszlánon ül a bejáratnál. és ott ül a nagy gesztenyefától balra a harmadik kertben. vagy arról mesélt. Minna aztán még aznap éjjel lemászott a tűzlétrán a Biztosítási Bank tetejéről. . Minna éjszakánként a Biztosítási Bank tetején találkozott vele. de ő nem volt igazi nyomozómacska. . Onnan meg arra a helyre.kóbor macska lévén . az Önkormányzati Macska a Városházánál vár rád. Ám a legfontosabb az volt. és mindig vitt neki egy zacskó halat.

38 .

valahol a városban leszek egy rádió közelében.Nem tudnál hozzánk jönni? A padlásra? .Még nem . a hírszolgálat továbbra is működni fog. szóval ha odajutunk. . és figyelnek. És az egyik továbbadja a híreket a másiknak. majd tudatom veled. hogy a gazdád hírekre vár.Tudom. De ez nem számít.De miért egy rádió közelében? .Legszívesebben háttérzenével szülök .Úgy könnyebb a dolog. már amennyire az emberek jók lehetnek. Mindenütt ott hallgatóznak és leskelődnek. Minden macskát felvilágosítottunk.Pedig a gazdám nagyon kedves.Hol akarod megszülni a kicsiket? .Szó sem lehet róla! . .Színesben. És azt mondja. nem? No mindegy.kérdezte Minna. de majd csak találok valamit. . Jó ember. és akkor a kis nyavalyások mellett kell marad- nom. nem mászkálhatok folyton a tetőkön... te is kerülhetsz még ilyen helyzetbe. néha. . a nagy hasammal vagyok szép..Loncsos. hogy így. Ismered Bibit? .mondta Loncsos .kiáltotta Loncsos.Nincs szebb a szabadságnál. . Ezen aztán érdemes elgondolkozni.. Meg vidámabb. . . Ezt jól jegyezd meg.Lerajzol! . Ne nyavalyogj már annyit! . hogy hol vagyok. hogy pár napon belül megszületnek a kölykeim. . - találtál már megfelelő helyet? .Érzem.Nem.mondta Loncsos. elmegy. 39 . De egyszerűen nem szeretem a fajtájukat. Amíg még gyerekek. mind tudják.. .mondta Loncsos.

Amikor Minna hazament, és elmesélte, hogy jutott
egyik vagy másik hírhez, Tibbe felkiáltott
- Micsoda szervezettség! Az egyik továbbadja a
másiknak kész macska- sajtószolgálat.
- Nem tudom, hogy ez olyan kellemes szó-e - mondta
Minna. - Macskasajtó. Erről nekem a gyümölcssajtoló jut
eszembe. Kifacsart macska.
- Nem macska- sajtószolgálat - mondta Tibbe - , hanem
Macska Sajtószolgálat.
Tibbét ez a szolgálat mentette meg. Minden a
legnagyobb rendben folyt.
Néha, amikor hazajött, ott találta Minnát a padlás egyik
sarkában. Mozdulatlanul bámult egy kis lyukat a falban,
közvetlenül a padló fölött.
- Minna kisasszony! Ez is olyasmi, amiről le kell
szoknia. Lesben ülni egy egérlyuk előtt... - egy hölgy nem
tesz ilyet.
Minna erre felállt, és hízelkedve odadörgölődzött a
fejével.
Ez sem helyes! - sóhajtott Tibbe. - Egy ifjú hölgy nem
dörgölőzik. Úgy szeretném, ha leszokna ezekről a macskás
dolgokról.
- A macskás nem helyes kifejezés - mondta Minna azt
kell mondani, hogy macskai.
- Jó, akkor macskai. De az az érzésem, hogy ön egyre
macskaibb és macskaibb lesz. Sokkal jobb lenne, ha többet
érintkeznék emberekkel. És nem kizárólag macskákkal. Ha

40

nemcsak a tetőkön járkálna éjszakánként, hanem néha
nappal az utcán is.
- De nem merek, Tibbe úr. Félek az emberektől.
- Butaság! Ugyan mi értelme félni az emberektől?
A lány egy pillanatra ránézett ferde metszésű szemével,
és zavartan elfordult.
Hogy is mondhattam ilyet, gondolta Tibbe, miközben
magam is mindig zavarba jövök és félek. És
legszívesebben én is csak macskákkal barátkoznék.
De elhatározta, hogy szigorú lesz.
- Mit látok már megint! - kiáltotta.
Minna mosakodott. Megnyalta a csuklóját, és azzal
kezdte dörzsölgetni magát a füle mögött.
- Most már aztán elég, fúj! - kiabált Tibbe.
- Csak... csak...dadogta - Minna - mert remélem, hogy
így gyorsabban fog menni.
- Micsoda? A mosakodás?
- Nem, az gyorsabban megy a zuhany alatt. A macskává
válás. Még mindig reménykedem, hogy... mégiscsak
szívesebben lennék cica.
Tibbe lehuppant a díványra.
- Figyeljen jól, igazán szeretném, ha felhagyna ezzel az
ostobasággal! Maga sosem volt cica, ez csak képzelődés,
álom.
A lány hallgatott.
- De komolyan! - mondta Tibbe. - Ez tényleg butaság.
Minna ásított és felállt.
41

-Mit akar?
- Megyek a dobozomba.
Bolyhos a lába köré tekeredett, és Minna a szürke
macskával együtt elvonult a padlás sarkába, ahol a doboza
állt.
Tibbe mérgesen utána kiáltott.
- És ha cica volt... akkor kinek a cicája?
Nem kapott választ. Halk, doromboló nyávogást hallott.
Macskául beszélgettek. Két beszélő macska a padlás
sarkában!

42

5
A titkárnő

Tibbe egyik délután, amikor felment a padláslépcsőn,
dühödt kiabálást hallott odafentről.
Hármasával szedve a lépcsőket felrohant és berontott a
szobájába.
Látogatója volt, de barátságos teázgatásról szó sem
lehetett.
Bibi ott ült a földön, vele szemben Minna szintén a
földön, mellettük egy üres dobozka, és mindketten
kétségbeesetten próbáltak megkaparintani valamit,
miközben torkuk szakadtából kiabáltak.
- Mi történt? Mi ez? - kérdezte Tibbe. - Ereszd el! -
sikoltotta Bibi.
- De hát mi az? - kérdezte Tibbe újra. - Minna kis-
asszony, azonnal engedje el!
Minna felnézett rá, és macskaibb volt, mint valaha.
Volt a pillantásában valami hamis és vérszomjas. Nem
eresztette el, sőt hegyes körmű kezével még szorosabban
43

fogta azt a valamit.
- Azt mondtam, elengedni! - és Tibbe rácsapott.
A lány hátrahúzódott, és mérgesen fújt, de elengedte a
valamit. A következő pillanatban pedig alaposan megkar-
molta Tibbe orrát.
És Tibbe végre meglátta, mi az. Egy fehéregér volt, sze-
rencsére még sértetlenül.
Bibi gyengéden felemelte az egeret, és betette a doboz-
kába, de még mindig sírt ijedtében és felháborodásában.
- Az én egerem - zokogta és csak meg akartam mutatni,
mire ő ráugrott... Elmegyek! És soha többé nem jövök ide
vissza!
- Várj egy kicsit, Bibi! - csitította Tibbe. - Ne szaladj el,
figyelj rám egy kicsit. Ez itt Minna kisasszony, a...a... - egy
pillanatra megakadt - , szóval a titkárnőm, és egyáltalán
nem akart rosszat. Épp ellenkezőleg, nagyon szereti az
egereket.
Minna közben felállt, és a lezárt dobozt nézegette.
Nyilvánvaló volt, hogy nagyon szereti az egereket, csak
épp nem úgy, ahogy Tibbe gondolta.
- Jól mondom, Minna kisasszony? - kérdezte Tibbe
szigorúan. - Ugye nem akarta bántani azt a szegény kis-
egeret?
Minna lehajtotta a fejét, és dörgölőzni akart, de Tibbe
ellépett előle.
- Mi jót hoztál még, Bibi? - kérdezte Tibbe, és rámuta-
tott a hatalmas perselyre.

44

- Perselyezni jöttem - mondta Bibi. - Ajándékra gyűj-
tünk, a tanító úr jubileumi ajándékára. Egyébként vérzik az
orra - tette hozzá. Tibbe végigtörölte az orrát. A keze csupa
vér lett.
- Nem számít. Én is teszek a perselybe, Bibi - mondta.
- És a rajzomat is meg akarom mutatni - folytatta Bibi,
és kibontott egy nagy papírtekercset. Tibbe és Minna
egyszerre kiáltottak fel:
- Loncsos! Nagyon hasonlít.
- Az iskolai rajzversenyre csináltam - mondta Bibi. -
Csak meg akartam mutatni.
- Pompás rajz! - mondta Tibbe, és érezte, hogy egy
újabb vércsepp gördül le az arcán.
- Kimegyek egy ragtapaszért a zuhanyozóba - mondta
Tibbe szigorúan - , és remélem, Minna kisasszony, hogy
legalább addig a rövid ideig képes lesz uralkodni magán -
lerakta az egeres dobozt az íróasztalára, és fenyegető
teintetét a lányon tartva, kihátrált a szobából.
Miközben a gyógyszeres ládikában keresgélt, a szoba
felé fülelt. Bármelyik pillanatban újra kitörhet a háború.
Van egy titkárnőm, gondolta közben. Jól hangzik,
előkelően. Kár, hogy ez a titkárnő, ha teheti, megzabálja a
helyes kislányok fehéregereit.
Egy ferde ragtapasszal az orrán sietett vissza. És a két
ellenség- legnagyobb meglepetésére - remekül összebarát-
kozott ez alatt a rövid idő alatt. Az egeres doboz háborí-
tatlanul állt az íróasztalán.

45

Van még egy macskám.kérdezte Bibi. úgy értem. van egy macskám... és amikor a kislány végre hazafelé indult.Ne felejtsd itt a perselyedet! Tettem bele valamennyit. A titkárnője jelenlétében nem merte kimondani az egér szót. megkérdezte: .Megnézhetem a padlást? . Bolyhosnak hívják.És remélem..Tedd már le azt az újságot. ..Máskor is meglátogatsz? .Ja. .És a rajzodat se.Ja igen! .válaszolta Bibi. . hogy Minna talált egy kis barátnőt. Nagyon örült. hm. . . beszélnem kell veled. Tibbének szerencsére saját bejárati ajtaja és saját lépcsője volt. igen . Minna kisasszony! Megmutatná Bibinek a padlást? Én meg nekiülhetnék dolgozni. hogy azok ketten vígan sugdolóznak a kisszobában.mondta Bibi. hogy te nyered meg az első díjat - kiáltotta utána Tibbe.Az egész padlást? .Ja igen! . szóval tudod. Egy szinttel Tibbe alatt Van Dam asszony lakott. Miközben Tibbe az íróasztalnál ült. hallotta. Aznap délután Van Damné odaszólt a férjének. 46 .Persze! .És a dobozkádat se. . . .. . a.. de most kinn mászkál.mondta Tibbe.Mindenütt körülnézhetsz. mivel.Igen! . így ritkán találkoztak.

De nekünk akkor sincs hozzá semmi közünk.Miről? .Adakoznának Smit tanító úr ajándékára? . Az asszony meg ment ajtót nyitni. .No hát akkor biztos kellemesen érzik magukat - mondta Van Dam úr.kérdezte Van Dam úr.folytatta a felesége. mert közben csengettek. . hogy van nála valaki. .Mit mondasz? Hogy érted azt.Azt hiszem.Szívesen! . Éjszakánként a háztetőn ül. és mindig ott látja ülni.Honnan tudod? . és újra felvette az újságját. . Bibi volt az a perselyével.Hát a felső szomszédunkról.Tudod. és ülj le egy kicsit! 47 .Igen. .Gyere csak be.Folyton a háztetőn ül. hogy van nála valaki? . . Egy pár macska között. de a szomszédasszony kinéz néha a maga padlásablakán. Aztán az asszony folytatta. . . . és tovább olvasott.Kicsoda? . hogy nem szeretem a pletykás szomszédokat! - mondta a férfi kicsit mérgesen. . . hogy egy fiatal lány lakik nála. hogy ez egy egészen különös lány .Nem.Talán bizony te magad is a háztetőn ülsz éjszakánként? . de nekem úgy tűnik. mi van vele? .Azt hiszem. . .kérdezte.Ja arról a fiatalemberről? Tibbéről? Miért.Hát az a lány. .mosolygott Van Damné. Egy darabig csend volt.

Minna. Erre már Van Dam úr is kinézett a szemüvege fölött. a padláson? .Igen. Épp belefér.Na.Minna kisasszony? Az meg kicsoda? .kérdezte Van Damné mézesmázosan. megint a férjéhez fordult..Ne felejtsd itt a perselyedet .mondta Bibi Tibbe úrnál és Minna kis- asszonynál. Összegömbölyödve.Mondd csak! Voltál már odafönn. .felelte a férje .kér- dezte Van Damné nagy ártatlanul.Tibbe úr titkárnője . egy nagy kartondobozban. A perselyt a térdén tartotta. Bibinek nem ért le a lába magas székről. . . Most pedig mennem kell.Aha.Hát egy kicsit tényleg furcsa . Vagy talán nem? .Ő. a rajzot a hóna alatt.Ezt ki mondta? . mit mondtam? Mégiscsak fura egy lány.de akkor 48 . .Hm! . . és egy guldent ejtett a perselybe. az egeres dobozt meg maga mellé tette.mondta Bibi . És mindig az ablakon át megy ki a tetőre.mondta Bibi.szólt utána Van Damné.Minden macskával tud beszélni .Igen! . mert maga is macska volt. - Meg ezt a papírtekercset! Meg a dobozkádat! Amikor Bibi elment. .mondta Van Dam úr. .folytatta Bibi. .Egy dobozban?! . És macskákkal beszélget. . .Egy dobozban alszik . . .

Tibbén kívül senki nem volt ott. mi történik a fedelem alatt! . nem. . .Még nem tudom.Jó napot kívánok.kérdezte a férje. Be akart csengetni. meredek lépcső volt.És mit fogsz tenni? . Van Damné felment a lépcsőn. Elvégre a mi padlásunk. És igenis tudni akarom.Nem.. . és csak két lépést kellett tennie odakint az utcán. Majd csak kitalálok valamit. nem. Ne haragudjék.. pedig meleg tavaszi nap volt. .Csak úgy? És mit fogsz mondani? . hogy csak úgy fel- jöttem.Főzzek egy csésze teát? .köszönt Tibbe. Tibbe tőlünk bérli. Van Damné felvette a bundáját. tulajdonképpen épp hogy csak fel- 49 .És az a helyes kis konyha! És milyen szép a kilátás a háztetőkre! .Köszönöm.Felmegyek. Van Damné asszony! .is az a véleményem.Tessék csak befáradni! Nem akarja levenni a kabátját? .Milyen barátságosan berendezte ezt a szobát! .mondta Van Damné és belépett a szobába. . de erre nem volt szükség. és az asszony csak úgy lihegett a vastag bundában. mert Bibi nyitva felejtette a bejárati ajtót. . hogy nekünk semmi közünk hozzá. .Jó napot.Hát nem egészen. csak egy pillanatra jöttem .mondta az asszony és alaposan körülnézett. Magas. Tibbe úr. .

aki udvariasan mo- solygott.mondta Tibbe . az meg a kisszoba. Benézhetek oda is? . és el akart menekülni. hogy megismerkedtünk .ugrottam. és fölé hajolt..Bemutatom a titkárnőmet.. És igen. hogy mindig elolvasom a cikkeit az újságban. . nagyon kedves kis cikkek. .De hát ez mindig olyan izgi .. és a lány fújt. egy régi padlás legeldugottabb zuga. Minna fölébredt. .Bocsánat! .mondta Van Damné. Minna kisasszonyt. régi kartondobozok meg ilyesmik. Van Damné ijedten hátrahőkölt. Felnyitotta a fél szemét. aztán üvöltve kiugrott a dobozból.. Dühös macskaszempár meredt rá. de Tibbe barátságosan megállította.Ott csak rendetlenség van . Van Damné asszony zavartan megfordult. Van Damné asszony. . Csak azt akartam mondani. Egy hegyes rózsaszín körmű kéz közeledett felé. Az asszony odaért a nagy kartondobozhoz.Nem ül le mégis egy kis időre? 50 .Örülök. Ez pedig az alsó szomszédunk.csicseregte . ócska székek. A fura teremtmény közönséges fiatal lány volt. A fapadló megreccsent a súlya alatt. .. De az asszony vidáman csevegve elcsusszant mellette..dadogta Van Damné és sietve hátrált még néhány lépést. Tibbe tehetetlenül ment utána. Megfordult.. ott a mögött a deszkaajtó mögött..

. és megszólalt.Az a bunda.. és amikor megvette.Ha még egyszer beteszi ide a lábát..Nem. Összekarmolni egy hölgyet pusztán azért.. hogy megnézhettem a lakását.Húsz? Húsz micsoda? .fújt Minna. hanem hogy milyen borzasztó.Macska.reszketett Minna. .Az a kabát . . mert macskabundát visel. . és elköszönt. Tibbe felsóhajtott..Szóval ezért fújt. és egyszer csak arra riadok..Nem úgy értem . legalább húsz.Ugyan. Hát nem mondom! .. most már igazán mennem kell. nem. mert túl keveset érintkezik emberekkel. tényleg összekar- molom! . miért lenne borzasztó? Egyszerűen lakbért fizetek neki. Túl sokat ül a tetőkön.Ostobaság! Azt a bundát boltban vásárolta. Túl ritkán jár emberek közé. Örülök.sóhajtott Minna. a macskák már rég nem éltek.. 51 . . . . . Még egy pillantást vetett a Tibbe orrán díszelgő ragta- paszra. Békésen alszom a dobozomban.. Tőle bérlem. .. . . Minna kisasszony.magyarázta Minna . Azért van ez az egész. Amikor elment. Kis híján megkarmolta.. és különben semmi közünk egymáshoz. Mégis csak jobban kell uralkodnia magán. .Milyen borzasztó.Húsz macska? Hol? . hogy húsz döglött macska áll előttem.Az övé a padlás.

. akkor már zárva vannak a boltok.Félek. . .Kenyeret és kétszersültet kell venni .Biztosan odamegy! . hogy mégiscsak odamerészkedem. . .mondta Minna. .Tegnap éjjel is jártam az utcán. .. Ha már kimegyek az utcára.Lehet.Szóval.Nem. amíg besötétedik .folytatta makacsul Tibbe. .nyalta meg Minna a szája szélét. Most.Jó. .De napközben kell az utcán járnia! Bevásárolni menni meg minden. De inkább megvárom. Útba ejthetné a heringes standot..Lassacskán csak megjön a bátorsága. ha nem dörgölődznék oda a heringárushoz. . jobb szeretném.mondta Tibbe. amelyik ott van a zöldségpiac sarkán..Ó . 52 .. . Úgy.Igen? . Csak.És a hal is elfogyott. Azt. ..Nem merek. . mint a többi nő.

ahogy az összes többi nő.biztatta magát . És főleg nem szabad megszaglásznom a kukákat. amikor idejött. És nem szabad fújnom rá.De hát nem kell osonnom! . tényleg nagyon kis kutya. és különben is. még soha nem látta nappal a környéket. Tulajdonképpen csak a tetőkről és sötétben ismerte a várost. És a hátsó kiskertekben sokkal jobban elboldogult. Bevásárolni megyek.. Kivéve a legelső alkalmat. A sok ember és a forgalom bizonytalanná tette. elvégre fiatal nő vagyok. Minna már messziről megérezte a heringesbódé szagát... mint az utcákon és tereken. hogy meg ne bújjon egy kapualjban vagy egy parkoló autó mögött. 6 A környék Minna bevásárló kosárkával a karján sétált végig az utcán. és gyakran alig állta meg. Nagyon óvatosan osont... . és egyre jobban sietett. 53 . Ott jön egy kiskutya! De nem kell megijednem. aki bevásárolni megy.

54 .

úgyhogy Minna titokban mégiscsak hozzádörgölőzött egy picit. annyira lefoglalta a heringpucolás. Minna nyers és füstölt heringet és makrélát vett. de a lány már tovább is ment a pékhez. Itt van nálam a pénztárcám. köztük Bibi is.felelt Minna. és miután fizetett. hogy bekerüljön az újságba! . Minna adott neki egy darabkát.Óriási szenzációi . Az ablakok nyitva voltak.mondta az Iskolamacska Piet Hein zsákmánya lett az Ezüstflotta1. . és látta. . Odament a heringárushoz. mindenből jó sokat. Hiszen megvehetem a halacskákat.Ha adsz egy darabka halat . ahogy a gyerekek ott ülnek az osztályban. Minna előre tartotta a fejét. rózsaszín orrát. hallotta az énekszót. ha éppen nem voltak haragban.Egy kis orrdörgölés! .szólította meg. Nem kell koldulnom és nem kell lopnom. akkor mondok egy hírt az újságba. mindig így üdvözölték egymást. A város macskái. A férfinak isteni illata volt. és érezte az orrán a másik macska hűvös. A kerítésen az Iskolamacska ült.mondta az Iskolamacska . először széles ívben megkerülte néhányszor. Amikor odaért. Elment Smit tanító úr iskolája előtt. 1 1628-ban. az Antillákon foglalta el a spanyol hajókat 55 . Gondoskodj róla. A férfi meglepet- ten nézett föl.. . jutott eszébe. még egy pillanatra hozzáért a fejével a heringárus karjához. De a férfi észre sem vette.Köszönöm! .

. .Kaphatsz egy darabka makrélát. Willem- nek hívják.Tudom.kezdte a Dezodormacska .Mert folyton elkésett. Ibolyaillatot árasztott. ám a gyár macskája odajött hozzá. .felelte Simon.épp most rúgták ki a leghelyesebb konyhásfiút.Sose hallgass az Iskolamacskára. . . És miután bekapta a halat. .Mind csak a halat akarjátok .Hát ezt .mondta Minna de te mit akartál mondani? .És miért kergették el? . Büdös műibolyaszag terjengett. Mindig ott ül a történelemórán.Hát először is . A Dezodormacska Loncsos egyik fia volt. Smit tanító úr sziámi macskája. Két házzal odább ott ült Kancsal Simon. folytatta.Hogy tudtad így kitalálni? . Dezodorgyár volt. Minna gyorsan tovább akart menni.Erre én is rájöttem .Ha adsz egy darabka halat. mert olyan kedves volt hozzám. és azt hiszi. Össze sem lehet hasonlítani a heringesbódé illatával.mondta Minna még szerencse hogy egy egész csomó van nálam. ha adok egy darab halat. 56 . Ott áll ni. mondok valamit. Megérkezett a gyárhoz. mondasz egy hírt - mondta Minna. Nagyon sajnálom. hogy ezek az izgalmas dolgok most történtek. . Minden nap megsimogatott. itt gyártották az illatos permeteket. .

de aztán megértette. a Pékmacska hangosan nyávogva bejött a lakásból az üzletbe. hogy legszívesebben kiszaladt volna. Léni.De az engedélyt még nem kapták meg .Nem? Na jó. Minna odafurakodott a pulthoz. Ma hallottam. mit mond Léni.lihegte. . és egy pár asszony is volt az üzletben. a kisfia Jaapje épp most kaparintotta meg a sebbenzines üveget.Azt az önkormányzatnak kell megadnia. A pékné ott állt a pult mögött. de annál több macskával. Az egész környék egy hatalmas illatgyár lesz. . . a puha kifliket leejtette a pultra és egy szó nélkül felrohant a lakásba. . Minna nem sok emberrel találkozott bevásárlókörútján. . .Köszönöm. de nem az újságba való hír. de ez csak az első volt. gyorsan.kiáltotta utána a macska.Felrohanok. mindjárt. és ott áll a 57 . .Úgy is volt .mondta Minna. Minna érezte.Ez már hír! . A pékné ijedten nézett rá. de miközben nézelődött. de már jött is vissza a pékné. .. Őt is csak a hal érdekli.Hát ez kár. gondolta Minna először. A pékségben még egy új ismerősre is szert tett. a fürdőszobában.. Minna türelmesen várt a sorára.Odafenn. . hogy a gyárunk kibővítését tervezik. hogy a két idegen asszony alaposan megbámulja. Olyan zavarba jött. egy titkos vezetői értekezleten. gyorsan. . mondd el az asszonynak.Miau. A másik az.

lehet..mondta a két nő.kérdezte. de nekem nagyon nagy szolgálatot tett... 58 .. egyszerűen csak megéreztem. Köszönöm szépen. .. . ..Szívesen előreengedjük ezt a fiatal lányt . hogy figyelmeztetett. miután mindenkit végig- hallgatott ...A titkárnője.Ez az a kisasszony.. aki Tibbének dolgozik. Ki következik? . Hiszen innen nem lehet belátni a fürdőszobába. Úgyhogy erről ennyit.És éjszaka a háztetőkön mászkál.. de a két másik asszony olyan furcsán nézett rá. ..Nagyon különös ifjú hölgy. hogy a macskája. Minna már majdnem azt válaszolta.De tulajdonképpen honnan tudta? .Hát. Léni mondta.hároméves Jaapje. Ahogy kilépett a boltból. ...Mindenesetre köszönöm.Én. Aztán hirtelen elhallgatott és Minnára meredt.mondta a pékné. . hiszen csak kenyeret és halat kell vennie.. Egy fél barnát tetszett kérni? Közben Tibbe otthon várt. egy pillanatra se lehet egyedül hagyni ezeket a kicsiket. És egy dobozban alszik.. hogy különös egy lány.. az asszonyok rögtön megszólaltak. hogy csak dadogni tudott.. De hát mi tart ennyi ideig.. épp töltött egy pohárba a sebbenzinből. . Minna kenyeret és kétszersültet vett. . Minna már több mint egy órája elindult bevásárolni.. ..

Még gyorsan meg akarta kérdezni.Szolgálatára. egy másik.Jaj. ~ Nagyon köszönöm! . előbb egy zöldségszállító autó tetejére. . tudja.e a keresésére. Nem a múltkori fa volt. . Egész csomó ember állt a fa körül.Már megint ugyanaz a cirkusz! . 59 . még magasabb.kiáltotta Tibbe. .Köszönöm. és lerohant az utcára. Az íróasztalnál ült. és még egyszer utoljára megszagolgatta a. hogy jó helyen jár.Egy kutya kergette . karját. megszólalt a telefon. És nem tud lemászni. mert épp befejeződött a tanítás. .sóhajtotta Tibbe. mert ott van a legtöbb fa. rögtön látta. Ezt a történetet már ismerte. Egy fülkéből hívom.. Minnát nagy érdeklődés közepette segítették le a fáról. És amikor már épp azon kezdett gondolkodni. Ahogy odaért. hogy melyik fán. Van Damné beszélek. hogy a titkárnője egy fa tetején ül.Hát Tibbe úr. .mondta Minna a heringárusnak. Először a zöldségpiacra. hogy ne induljon...Hát igen. Az alsó szomszéd.De hogy hozzuk le? . . Csak azt akarom mondani. .A heringes már utánamászott. és nyugtalanul rágta a körmét.mondta Bibi. Bibi is ott állt. . ..Halló. . még a kosárkámnak is itt kell lennie valahol. onnan meg a jár- dára. de az asszony addigra már letette a kagylót. hogy szólt.

. Minna kisasszony.mélázott Minna. hogy az illatgyár kibővítését tervezik. . . de még mielőtt válaszolhatott volna. Kenyér volt benne és két- szersült és egy egészen kis darabka hal. Újra van miről írnia.Az azért nagyon jó volt. .. a lány felkiáltott. Tibbe erre megnyugodott egy kicsit.Ugyanaz a kutya volt.mondta. - Marsnak hívják.mondta Tibbe miután hazaértek. 60 .mondta Tibbe .Ez így igazán nem mehet tovább.Nem csak a fáramászásról van szó . Tibbe erre még jobban méregbe gurult. .és elmesélte neki. Tibbe találta meg a kosarat.Ja. amikor a heringes megmentett . Ezekről mind le kell szoknia. hanem az összes macskai tulajdonságáról.Ezen azért mégiscsak változtatnunk kell . A lány behúzódott a sarokba és bűnbánóan nézett. és útközben egy hírt is hallottam . mint a múltkor . .

.Nem neked szántam.Ismered azt a parkolót ott a benzinkút mögött? Leg- jobb lesz.Loncsos üdvözletét küldi . hanem Loncsosnak. Egy másik macska várt rá. Legalábbis ideiglenesen.Rögtön indulok! . Áll ott a parkolóban egy pár elhagyatott lakókocsi. . 7 Itt járt a nővéred Amikor Minna másnap este felment a tetőre. És Loncsos ott lakik az egyikben. az Iskolamacska. nem tudott eljönni.. .Hol vannak? .Vagy tizenhét darab .mondta . Tejet is hoztam. sehol nem látta Loncsost. . aztán át a sövényen.felelt az Iskolamacska.Előbb adj egy darabka halat! .mondta Minna. 61 . ha a kiskerteken keresztül mégy. .Megvannak a kicsik? . a nagy galagonyabokorig.

Amit betehettek az újságba. Ócska.kiáltotta szemrehányóan. Odabenn.mondta Minna. Minna adott neki egy egészen kis darabkát. és szólt a rádió. remekül látott. . de a benzinkút egész éjszaka nyitva tartott. hogy hamar bekerüljön a lapba. a függöny lengett a szélben. A műhely zárva volt. kopott lakókocsi volt.Hatan vannak! . az Iskolamacska már megint bement a történelemórára. és rögtön megtalálta Loncsos szállását. .Hatan! 62 . . A halk háttérzenét. amit keresett.Kösz! . A parkoló sötét volt. . .Tejet nem kérek. Az ajtó résnyire nyitva állt. és nagyon csendes. akinek annyi macskai tulajdonsága volt. elmesélek egy hírt. ahol napközben autókat javítottak. Közönséges ember nehezen ismerte volna ki magát a koromsötét éjszakában. és egészen hátul ott álltak sor- ban a lakókocsik. A sötét kerteken keresztül eljutott a műhelyig. Loncsos megtalálta. egy régi pokrócon heverészett Loncsos. Hát igen.Gondoskodj róla. Úgy látszik. . de Minna.A protestáns lázadók győztek a tengeri csatában - mondta az Iskolamacska. a hasa alatt egy fészekaljnyi kiscicával. Az egyik ablaka kitört. Egy pár autó szundikált egymás mellett. ki volt világítva. De ha adsz egy kis halat.

hogy napközben emberek járnak erre. Minna körülnézett. Egy vörös is van köztük.szólt rá a kicsikre.mondta. A többi meg mind foltos. most jobban látod őket. És most gyorsan adj ennem. látom. . hogy üvegből fogok inni? . .Ugye kellemes? Hiába. kölykök! . kiköpött apja. . Sok ember. . Amíg az anyamacska a tejet lefetyelte.mondta Loncsos. Üvegben! Csak nem képzeled. A távolban halkan szólt a rádió. majd éhen halok. hogy ez történt? Látod őket? Másszatok odébb.Hihetetlen! Mit vétettem. hogy megnézze a gyerekeit .Senkié. Soha sem jár erre senki.Még egyszer se dugta ide az orrát.De biztonságban vagy itt? . a Kutasmacska. .Nem. a körmük alig szálkányi. . de azért mégis. Már évek óta üresen áll.Én nem volnék itt nyugodt . és ez azt jelenti. 63 . .Parkolóban vagyunk. Minna letérdelt mellé és alaposan megnézte a hat tekergőző kiscicát.kérdezte Minna.A legtávolabbi zugban vagyunk.Jaj.Kié a lakókocsi? . . . Cérnavékony farkincájuk volt. a szemük csukva. Találkoztál a Kutasmacskával? . .Nem mintha szívesen látnám.Hallod? . ez a teljes összkomfort. akárcsak én.Így ni.kérdezte Loncsos. És most ide a hallal! Tejet is hoztál. hallgass már! Egy tálkát is hoztam.

kérdezte végül.Köszönöm az ajánlatot. és lenyelt egy darab főtt halat. fenyegető pillantást vetett Minnára. .Még csak az hiányzott volna! . kétfajta ember van. Egy pillanatra elhallgatott. Mindig azt mondom. 64 . Minna megpaskolta sovány vállát. és Loncsos felköhö- gött egy szálkát.Nem kell.mondta Loncsos.nappal csak szlopálnának. .kiáltotta mérgesen az anyjuk.Éjjel. Az egyik fajta gazember.És a másik fajta? . .Később. ahogy csak a torkukon kifér. akik erre kétségbeesetten sipákolni kezdtek. hogy meglökte a kölyköket.Kikaparom a szemed. ordítanak.A másik fajtát már nem tudom . . . De jól megvagyok itt.Pofa be! . Minna türelmesen várt. gazdit kereshetnék nekik.Elvenni? De hát téged is magammal vinnélek! . . . ha elveszed a kölykeimet! . ha már kicsit nagyobbak.jutott végre szóhoz .. Tüzes. hogy megfulladjak egy rohadt szálkától.De a kicsik sokkal nagyobb biztonságban volnának Tibbe úrnál a padláson. Maguk is megtalálják a helyüket. És ha valami nem tetszik. Maradja- nak csak kóbor macskák. Loncsos olyan hevesen összerándult. és fuldokolni kezdett. . majd sziszegve így szólt: . Jobb az emberektől távol. ahogy az anyjuk.

65 .

. hogy a nővérem. . amit el kell mondanom. hogy ha egyszer felfalnál egy kövér rigót.intett a mancsával ott vannak azok a hatalmas villák. ha te is ideköltöznél. Miért nem jössz? Tényleg bőven van hely.Legközelebb jobban válogasd meg. egészen biztos vagyok benne.Kéri.De mit? . hát velem üzent. . Mit keresett erre? 66 .Mi van veled? . . És biztos.? De hát ő nagyon messze lakik! Egészen a város túlsó végén. most majd elmondod.Hogy én milyen ostoba vagyok! . Ha az ember beoson.De a villákban kutyák is élnek.. A nővéred nála járt. mi itt a jó? Egészen közel vagyok a gazdagok kertjeihez. megint villámgyorsan rendes macskává. És ilyen időben mindenütt nyitva vannak a kerti kapuk. Sokkal jobb volna.. odaát .Azt mondod. És a rigók ott ugyanolyan kövérek. mindig sikerül valamit elcsórni. hogy milyen halat hozol. majdnem elfelejtettem! .. így is van elég bajom ezzel a macskabölcsivel a hasam alatt.mondta Loncsos ... az anyai szeretet. hogy a tetőkön mászkáljon.. Itt járt a nénikéd. Hiába... de már túl öreg ahhoz. Mici néni.Némelyikben. Minna megijedt. De tudod. . a francba.Nem baj.Nem az újságba való hír. . Rólad van szó. mint az asszonyságok. Együtt mehetnénk vadászni. teljesen kiment a fejemből.. de legtöbbször megvannak kötve. hogy látogasd meg. Beszélni akart veled.

.. .mondta Loncsos. . . .vágta rá Mici néni.Hát nem nagyon látok javulást ... . aztán nyávogott egyet. hogy a főnököm és Bibi meglátogasson egyszer? . és a nénikéje kijött a macskaajtón. . .. . . és a hangja rekedt volt.Megengeded.De ami azt a Tibbét illeti. . semmi farok.válaszolt Loncsos habozás nélkül.Ugye láttad a rajzot.Én sem tudok többet . 67 .mondta a néni rosszallóan . Azt mondta. meg otthont keresni nekik.mondta Minna. Először megbújt a bokrok között.Ki a házból és a kertből.Nincs másik nővéred. hogy majd elkezd gondapuskodni.. meg minden.Csak nem a nővérem az Emma sétányról? . mert már nem voltam cica. . vigyázz..Igen .Dehogynem! . doktor meg oltás. . vagy igen? ..Bibi jöhet .. hogy ne legyen szálka a halban. . . hogy nem gondapuskodhat - mondta Minna. semmi bajusz és még mindig ez a rusnya kiskosztüm..Azt hallottam.mondta Minna.vágott a szavába Mici néni. mint te.kezdte Minna.Itt járt a nővéred. . El akarná venni a kicsiket. Igazi gondapu.. Minna reszketett. soha többet nem mehetek vissza.Nagyon hasonlít .Holnap megint jövök. amit rólam csinált? .. Hazamenet Mici néni kertje felé került.. Félek. Haragudott rám.Majd megmondom neki.Elkergetett . Még rosszabb.És ha holnap újra jössz.

.bólintott Mici néni.kérdezte Minna. . szerinte attól van az egész. .. Mindig kinn állt a kuka. . De majdnem. mint a nővéred. 68 . . hogy mind a ketten beleettetek az intézet kukájába.Nagyon is érthető .Csak nem.mondta Mici néni.Nem.. mi az. a saját házam és.felelt Minna. Kihullt a bajusza. a farka kezdett eltűnni. . .Persze. .. ... ez a betegség..Micsoda? . .Psszt.De most üdvözöl.Csak te többet ettél belőle.Így van .. Mégis. Vajon visszafogadna az asszony? . nem! . . .Ó . és az asszony is kedves volt hozzánk.. hogy esett a dolog. ha újra rendes macska leszel. de csak akkor. amitől újra rendbejött.szólt rá Mici néni. ha újra normális vagy . az az épület ott van a szomszé- dunkban az Emma sétányon. de azt mondja.sóhajtotta Minna. Persze azt gondolja. ő nem. megtalálta az ellenszert. akkor látogasd meg..Újra befogad? .. Ő is megkapta.Csak úgy? Magától gyógyult meg? . ahogy most kinézel..Hát.A saját kertem. és néha volt benne valami ehető. . rémes helyzetbe kerültél.. ..És mondjak valamit? A nővéred már tudja..Visszamehetek? .mondta Mici néni. - Majd csak akkor. hogy képzelted? . ne olyan hangosan . Emberi tulajdonságai lettek. úgyhogy ő meggyógyult.Attól lenne? Igen.Pompás volt az a kert az Emma sétányon . de ha pontosan tudni akarod.. . és már nem haragszik.És nem. .kiáltotta Minna.kiáltotta Mici néni.

és szeretném. ha megkarmol is valakit. .Ajándék .Ma délután fogadást rendeznek a Monopol szállóban. hogy akarom - mondta Minna. Minna meg hazament a saját háztetejére.Már épp elég ideje tart ez a dolog. Egy pár kesztyű volt. igazán köszönöm. hogy visszaváltozz tisztességes macskává..Habozom és ingadozom . mindenféle macskaszagokat érzett. Minna kisasszony. Mici néni erre sértődötten bevonult a házba. Miért habozol még mindig? .Én nagyon gyorsan odamennék a helyedben .mondta Minna.folytatta Tibbe . Smit tanító úr jubileumát ünnepeljük. Tibbe másnap reggel egy kis csomagot adott neki.. .kiáltotta Mici néni. hogy tényleg akarod. .Fogadásra? . ha maga is eljönne velem. és erre nem vagy biztos benne.hajtogatta Minna. A kertekből virágillat szállt fel.folytatta Mici néni. . onnan nézte. hogy a Hold feljön a Biztosítási Bank fölött.A fogadásra .Azért vettem a kesztyűt .Akkor én nem megyek! . . . ..Nagyon szép. az utolsó esélyed.Ez az egyeden esélyed.mondta Minna.mert felemelték a fizetésem.e! . . az ereszcsatorna körül. . . Teljesen össze volt zavarodva. . ott fenn meg. legalább nem tesz nagy kárt benne. 69 .tette hozzá Tibbe. Nagyon sok ember lesz ott.Hát te tiszta dilinyós vagy! . mert arra gondoltam.Nem vagyok benne egészen biztos.. mondta .

. 8 A fogadás .Ne féljen . megijedt.kérdezte Tibbe. .Én nyertem meg a rajzversenyt.Bent. . . .Meg is érdemelted.Egy fényképező- gép? . . Egy csomó autó parkolt a környéken.Nem merek. Bibi sugárzó arccal ugrándozott oda hozzájuk. . Minna felvette ugyan az új kesztyűjét.Ott lóg a kép a falon .Mégis inkább hazamennék .mondta Tibbe. a 70 .Hát ez meg mi? . . Itt volt a fogadás.Az első díj! . de ahogy meg- látta a tömeget.folytatta Bibi. és rengeteg ember igyekezett befelé.ragyogott Bibi.mondta Minna. .Nézze csak! Ott jön kifelé Bibi. Ott álltak a zöldségpiacon a Monopol szálló előtt.

ne fújjon és főleg ne dörgölőzzék. hogy gratuláljanak a tanító úrnak. Ez pedig a titkárnőm.kiáltott fel Smit tanító úr . és Loncsos kapta a díszhelyet. . . a mögöttük lévő falon meg ott lógtak a gyerekrajzok.hirdette a felirat. így Tibbe és Minna tovább- mentek. És én is ott voltam azok között. hogy eljöttél! Nézd csak. ha jól emlékszem.Örvendek! . Smit tanító úr meg a fele- sége egy kis dobogón ültek a cserepes növények között. Az emberek kis csoportokban beszélgettek.mondta a tanító úr.. Na- gyon kedves kiállítás volt. itt van Tibbe! Tibbe fiam. Újabb emberek érkeztek. De Bibi a fejét rázta. és kezet rázzanak vele.De kutyák ugye nem lesznek? . szedje össze magát.mondta.A délutáni fogadást a felnőtteknek rendezik .aggódott Minna. Mára az összes rajzunkat kiakasztották..Nicsak! .mondta...Mintha már láttam volna önt valahol.. - És kérem. Minna kisasszony . . még a heringárusnak se! .Mi már ünnepeltünk az iskolában . mi- lyen gyönyörű ajándékot kaptam a környékbeliektől! Egy színes tévét! Hát nem nagyszerű? Tibbe kezet rázott vele.mondta és elszaladt. . nagyon örülök. Minna kisasszony! .Visszajössz velünk? . . .kérdezte Minna. A 71 .szólalt meg Tibbe.Menjünk be. Odabenn óriási volt a tömeg. akik átnyújthatták az ajándékot.. Első díj . ne doromboljon.nagyteremben. kutyákat nem visznek a fogadásra. . .Nem. egy fán.

teli volt mindenféle finom falattal: pálcikára szúrt kolbászkákkal.suttogta vissza Tibbe .Ne is törődjék vele! . Van Damné is ott volt a szőrmebundájában. szemüveges úriember. Ellemeet úr. de többen pisszegni kezdtek körülöttük.kérdezte Minna.heringárus is ott volt. úgyhogy Minna kezdte magát egyre jobban érezni. Integetett Minnának.kérdezte Minna suttogva. Borzasztó fontos ember. Minden remekül megy. A pékné is barátságosan odabiccentett neki. aki elpirult. gondolta Tibbe megkönnyebbülten. pálcikára szúrt sajtdarabkákkal. 72 .Sok pénzt ad jótékony célokra. . . ez a gyárigazgató. . És nagyon sok jót tesz.Szabad ebből csak úgy venni? .Ellemeet úr beszédet fog mondani.súgta Tibbe.Majd később . amely telis. csíkos öltönyben. és Tibbéék felé néztek. . néhány másik asszonysággal beszélgetett.Miféle jót? . Minnának még lettek volna kérdései.Ez a polgármester? . Mindenki mély tisztelettel köszöntötte az öltönyös urat. ma egyáltalán nem vagyok macskai.Nem . Hirtelen elcsendesedett a terem. . .mondta Tibbe. Bejött egy nagydarab. . Megbökték egymást. Minna kisasszony erre újra félni kezdett.. Odaértek egy asztalhoz.

ami mögül Ellemeet úr a beszédet tartotta. folytatta a szónok.kezdődött a beszéd . hölgyeim és uraim. A kulcs szelíden lengedezett az asztalka fölött. Tibbe megpróbált előre tolakodni. de a lány nem figyelt rá. Egyáltalán nem figyelt.Tisztelt ünnepelt . Minnát meg egészen előre tolta a tömeg. Tibbe ránézett Minnára. mintha teniszjátszmát figyelne. . . hogy ilyen szép számban gyűltünk itt össze . gondolta Tibbe. és ijedten vette észre. Beszéd közben a kezében tartotta a slusszkulcsát. és értetlenül bámult Minnára. de Minna hirtelen lebukott a nadrágok és szoknyák közé.. hogy jobban halljon... és Minna elsodródott Tibbe mellől. Mindenki előre tolakodott.Nagy örömömre szolgál. hogy a lány pillantása ide.. Mindjárt odacsap a kulcshoz. Mindenki mérgesen meredt a lányra. és mindannyian. és hangosan köhögött. merre menekülhetne.! Mindenki elhallgatott. Puff! Minna kesztyűs kis keze megmozdult.. Ott állt közvetlenül az asztalkánál. aki megint úgy nézett ki. és a kulcs nagy csattanással az asztalkára esett. megbűvölten bámulta az ingázó kulcsot. mint egy lesben álló macska.Sokan közülünk Smit tanító úrhoz jártunk iskolába . a 73 . . Pontosan. Ellemeet úr ijedten elhallgatott. A fiú hátul állt. mint egy sarokba szorított cica..kezdte Ellemeet úr. aki azt lesi.oda cikázik.

Egy asztal körül székek. de kisurrant. Lehet. Tibbe felsóhajtott. Tibbe elhatározta. Pedig kezdetben minden olyan remekül ment. Hol lehet? Lehet. a tetején kerek akváriummal. és az emberek falatozni kezdtek. Senki sem látta. kövér. és Smit tanító úr is mondott néhány köszönő szót. Oda bújt volna? A beszéd véget ért. De Minna nem ment haza. nem bújt oda a heringárushoz. amellett meg egy alacsony szekrényke. csak néha lendült meg a farkuk. Ellemeet úr szerencsére folytatta a beszédet. Két lusta. hogy még marad egy kicsit. 74 . Nem fújt és nem karmolt. Teljesen nyugodtak voltak. a dobozában. és most ott állt a szálloda egy másik különtermében. Tibbe kétségbeesetten keringett a beszélgető csoportok között. de aztán persze megint kibújt belőle a macska. valami tárgyalóféle. hát rögtön odament az akváriumhoz. Aztán tálcán italokat hordtak körbe. Egyedül volt. hogy már otthon van a padláson. és senki sem vette észre? Minna kisasszony igazán bajnok volt a surranásban és osonásban és a nyomtalan eltűnésben. Tibbe lopva körülnézett. hogy kisurrant a teremből. dülledt szemű aranyhal úszkált és tátogott benne. és megpróbált belesni az asztal alá. Ez kisebb volt. a sarokban nagy virágállvány. és már ott sem volt. és az emberek megfeledkeztek a zavaró esetről.földig érő abrosszal letakart büféasztal irányába vetette magát.

folytatta Smit úr ..Ezt egyáltalán nem szabadna.. amely a macskákról szól. a másikuk meg Ellemeet úr. 75 . amit most csinálok.A másik teremben óriási a nyüzsgés. Mi. mert ez Tibbe úrnak való hír. Évszázadok macskái lesz a címe.. Minna. és két ember jött be.Csak egyetlen pillanatra szeretnék beszélni önnel - mondta Smit tanító úr.Ön is tudja . Az utolsó pillanatban ugrott be a virágáll- vány mögé.folytatta Smit úr . fordulj el. Minna kicsire összehúzta magát a mindenféle kúszó. és nem fogok tudni uralkodni magamon. mint a mágnes.mondta magának. Még egy pillanat. Eridj. Az Állatbarátok Egyesületét. egy kis állatkórházat is szeretnénk felállítani. De a halak úgy vonzották. Az egyikük Smit úr volt. egy egyesületet létrehozni. Menhelyet akarunk létrehozni a szerencsétlen kóbor macskáknak. Önkéntelenül is az akvárium fölé emelte elegáns. - Nagyon is macskai. környékbeliek szeretnénk. mert nyílt az ajtó. Egyesületünknek az a célja. A következőről van szó. mennyi az állatbarát Killendoornban.és futónövények mögött. . . Minna a halak fölé hajolt.. és még épp idejében rántotta vissza a kezét.Majdnem mindenkinek van macskája. .. én magam egy előadáson dolgozom.. . Aha! Gondolta Minna a növénye mögött. . Én magam . hogy segítsünk az állatokon. és meg se pisszent. és állatokról szóló filmeket vetíteni. . most figyelnem kell. Hirtelen hangokat halott. hosszú szárú kesztyűbe bújtatott jobb kezét és.

. szintén van egy macskája. Inkább csak a neve miatt.Kutyám van . Minna úgy reszketett a búvóhelyén. . aztán megszólalt. És közszeretetnek örvend a városban.folytatta Smit úr . Meglátott. . vetett egy pillantást az aranyhalakra aztán hosszasan bámulta a növényeket.. Hiszen önben mindenki annyira megbízik. A Gyermekvédő Egyesületnek is elnöke vagyok.Ön olyan ismert. rettenetesen elfoglalt vagyok.mondta Ellemeet úr újra. rendben.le járkált a szobában.És arra szeretném megkérni .Nagyon szívesen elvállalnám.Na jó.Eegen . gondolta Minna. Már olyan sok egyesületbe és bizottságba beválasztottak. Mars! Ez a kutya kergette fel kétszer is a fára. de miért pont engem akarnak felkérni? . és fel.mondta Ellemeet úr ..Mars a neve..válaszolt Smit úr. de hát tudja. ön is állatbarát. Újabb hír.Nem járna sok munkával a dolog . Ha jól tudom. Ellemeet úr hátrakulcsolta a kezét. - Nem kellene sokat tennie. hogy a növények is megremegtek.válaszolta Ellemeet úr. 76 . .. Egészen közel került a virágállványhoz.Eegen . De Ellemeet csak leszedett egy elszáradt levelet az egyik muskátliról. . Egyébként úgy hallottam. . gondolta Minna. ..hogy vállalja el az Állatbarát Egyesület elnöki tisztét .

Amikor előbújt. Ha kimászol az ablakon. . . Ezek a macskai tulajdonságok. 77 . ahol az a rengeteg ember van. Elmesélte. .. . .Az egyiket majdnem meg is fogtam . Kimentek. És az ön macskai viselkedése. . újra rákezdte. mi mindent hallgatott ki.De hát mit csináljak? . De amikor hazaértek a padlásra. Monopol.mondta a lány. Én soha nem mehetek be ebbe a szobába. és Minna újra lélegzetet mert venni.felelt Minna. hatalmas fekete kandúrt pillantott meg a nyitott ablakban. az emberek között.mondta Monopol. .mondta a macska. Láttad őket? .Viszlát! . nem kell átmenned a nagytermen.Orvoshoz kellene mennie..Ott van a teraszon az épület előtt. ahol Tibbe járkált fel s alá. Az aranyhalak miatt. . Odasétált az épület elé. .Újabb híreim vannak . és Tibbe hálásan bólintott.kiáltotta Smit űr.Tiltott helyen jársz .köszönt el Minna.. . De félek. - Vissza kell mennem abba a terembe. Majd még jelentkezem.Nagyon köszönöm. De most vissza kell mennem az ünnepségre.A gazdád már keres . A szálló macskája volt.Nem akarok! ..Minna kisasszony! . . ..kezdte szigorúan.toppantott Minna. nagyszerű! . hogy tennie kellene valamit. és már ki is ugrott az ablakon.Az orvos szúrit ad.Azért mégiscsak azt hiszem.Nagyszerű..

-De nekem nincsenek nehézségeim .mondta Minna. nem közönséges doktorra gondoltam.Nem. Ma is. . eleinte minden olyan jól ment. akikhez akkor fordul az ember. . beszélgetős orvosra. Vannak orvosok. a fogadáson. Mert olyan különösen viselkedik. Igazán remekül viselkedett… amíg hirtelen oda nem csapott arra a kocsikulcsra a man. .De a nehézségeimet ön okozza.Hát akkor forduljon ön a beszélgetős orvoshoz! . akarom mondani a kezével.Nem. . Minna kisasszony.Hát mire? Állatorvosra? .. Egy titkárnő nem viselkedhet így! 78 .De nekem igen. ha nehézségei vannak...

.Hogy hívták az édesapját? .Így szólítanak.A Minna a vezeték. .Minna. 79 . .Megmondaná. mi a panasza? .Panaszom? . . Aztán megszólalt.kérdezte az orvos. . . 9 A beszélgetős doktor Így került Minna másnap délután Schuld doktor rendelőjébe. hogy hívják? . .A szomszéd vörös. nincs vezetéknevem. . .Egyáltalán semmi panaszom nincs.Azt hiszem.Hát akkor önt is úgy hívják . amelyik az ablakon mászkált.vagy a keresztneve? .És akkor mi a vezetékneve? Minna hosszasan nézett egy legyet.kérdezte Minna.És mondja.és felírta a kartonra: Szomszéd Vörös Minna.

. .Nos folytassa.mondta a doktor . de ez már nagyon régen történt. . öten voltunk. . egyre macskaibb és macskaibb leszek. .Ő szürke cirmos volt. .De hát ez borzasztó! . hát akkor kezdjük az elején. hogy van önben valami egy macskából? . Hármunkat hathetes korunkban elajándékoztak.válaszolt Minna.válaszolt Minna..Nem.Pontosan .Igen. . Ez ritkaság. Meséljen valamit a szüleiről.Igen. Pótkocsis teherautó volt.Azt akarja ezzel esetleg mondani.Elütötték .Egyáltalán nem . mind egyforma korúak vagyunk. .De hát beszélni akart velem! Ennek mégiscsak kell legyen valami oka. .Nos . A főnököm azt mondja. . És azt állítja. 80 . túl macskai vagyok.Igen. hogy ötösikrek. .felelt Minna. Mit csinált az édesapja? .És az édesanyja? .Azt akarja mondani.Túl micsoda? . . Nem is tudok róla semmit mondani.Nem is ismertem.Csavargott . Vannak testvérei? .Túl macskai.És ön volt a legidősebb? .motyogta a doktor és felírta: anyja közlekedési baleset áldozata lett. elvakította a reflektor. . Elütötte egy autó. De már nem él. Nagyon is gyakran előfordul.

81 . odafönt volt a lakásban.mondta Minna .Aha .Az asszony.Mit? . de a főnököm azt állítja.tiltakozott Minna.mondta az orvos. lehet. Dorombolok és fújok. gondosan feltekerve a rövid szoknya alatt. hogy nekem van a legszebb farkincám. . .Egyszer ettem valamit egy kukából . És ha kutyát látok. Az orvos is szerette a cicákat. Minna elgondolkozva nézett rá.Kettesben maradtunk anyámmal. aki az újságnál van. hogy halkan dorombol. és az orvos tisztán hallotta. . felmászom a legközelebbi fára. nem illik.A farkincáját. És minden nagyon jól megy. a gazdánk.Ki a főnöke? . és hirtelen annyira emlékeztetett egy macskára.. Annelieze.kérdezte. mi vagyunk a leghelyesebbek. .Nem! . az édesanyja? . . most is megvan az a farkinca.Tibbe úr. A titkárnője vagyok. Azt mondta. .És ez baj? Zavarja? .Mármint az anyja mondta? .mondta Minna. . hogy nem is veszítette el.Engem nem! . Ezen az emléken szelíden elmosolyodott. volt is neki egy. de még teljesen macskának érzem magam.Úgy érti. hogy az orvos azt gondolta.És mikor veszítette el? . - Egy intézet kukájából. . Azt mondta. Nagyon békésen hangzott az egész. De még nagyon sok macskai tulajdonságom van. a nővérkémmel. Hát így történt.

Hát ez az... magam sem tudom. és vadászni a kertben.Hát.És akkor.. . vagy cseppeket. amikor a seregélyfiókák repülni tanulnak. .. . és akkor. ha valaki teljesen ember. . Minnának ez még soha nem jutott eszébe.Azért mégis nagyon szeretnék vagy az egyik vagy a másik lenni...Úgy bizony.. magasra tartott farokkal átmenni az aranyesőbokor alatt.. .És ez baj? . .De melyik? . ez egy kicsit bonyolult . .Igen? ..És néha igazán zavarba ejtő.. hogy visszaváltozzék macskává? 82 . .. és érezni. Másrészt viszont.. A macskabili. hogy a virágok beleragadnak a bundámba. . de nagyon érdekesnek találta a gondolatot... Néha még a bili is hiányzik. úgy szeretnék újra cica lenni..habozott Minna . Kétségeim vannak.. hogy mi lesz - mondta a doktor. .Arra gondoltam. és a tetőkön énekelni a többi macskával. kisasszony- nak lenni sem rossz. . Azt szeretné. félig cica.mondta az orvos..válaszolta Minna. .kérdezte az orvos... Néha azt gondolom.. hogy egyszerre két lény vagyok.Bár az is zavarba ejtő tud lenni. félig ember.: nem tudna esetleg valami kanalas orvosságot adni.Aha. .Hát akkor türelmesen ki kell várnia.

mit akar .felelte a doktor.Be akar jönni a macskám .Nem .Csupa kétség vagyok. . az Orvosmacska.mondta az orvos és aztán jöjjön vissza.mondta.sóhajtotta Minna. . Az orvos felszaladt a lakásba. de az segíthet. a lába? Eltört? Autó ütötte el? És a kicsik egyedül maradtak? .. ha kibeszéli magát. úgyhogy siessen! Hát akkor én megyek is. és borzasztóan dühös volt a grillsütőre. Annelieze volt.Honnan tudtad.. Minna hazafelé menet Kancsal Simontól értesült róla. nem szabad.Gyorsan menjen fel az emeletre! . a Kutasmacskától hallottam.és megégette a hüvelykujját a grillel. Eltalálták. . és majd visszajövök.Honnan tudja.Akkor először is döntse el.Ne kérdezz annyit egyszerre! Lehet. hogy történt valami? . Minna figyelmesen hallgatta a kinti nyávogást.Azt mondod.Egy nagyon kedves macska mesélte .Pedig jól tudja. .csodálkozott.. Nem tudok kanalas orvosságot vagy cseppeket adni önnek.. és tudod. hogy nem is olyan nagy a baj. A feleségének óriási hólyag nőtt a hüvelykujján.monda Minna .A felesége épp a csirkét grillezi. . .Hát ez borzasztó . hogy Loncsost baj érte. és elővette a sebkenőcsöt.. . . ha már tudom. . doktor úr. hogy mit akarok. hogy ha beteg van nálam. hogy ő mindig túloz. Megkaparták az ajtót. .mondta az orvos. . hogy csirke lesz vacsorára? . 83 .

. .Eltalálták? . . .Nagy a baj? Oda a lábad? Vérzik? ..rikoltotta Loncsos.Nyomorékká vertek! . inkább beledöglöm. De elég messze van és olyan nehezen járok. nem tört-e csontod. .. egy üveggel. Mindig a csapnál szoktam inni. . a kicsikhez.Majd rendbe jön. és letérdelt az ülés mellé..De elvihetnélek valahova. . .Nem akarom.kérdezte Minna. Loncsos ott volt a lakókocsiban a kicsinyeivel. 84 . Nagy nehezen hazavonszolta magát a lakókocsiba.Hadd tapogassam meg. . mondjuk hozzánk a padlásra. akkor mégiscsak tenni kell valamit! .csak előbb összepakolok egy kis ennivalót és tejet. Minna felsóhajtott.Épp jókor . . Ilyen az élet. hogy bárhova is elvigyenek.döntött Minna .Pokoli szomjas voltam. ott mindig van egy kis víztócsa. Jól elvagyok itt. .Igen. és barátságtalanabb és mérgesebb volt. és tejet meg egy kis húst adott Loncsosnak.De hát ha eltörted a lábad.Nézd csak meg! Hát hallottál valaha ilyet? Hogy épp egy üveg burgundival trafáljanak telibe.mondta a kóbor macska.A testem az enyém! . .Semmi tapperolás! El a kezekkel! .mondta a macska.Azonnal odamegyek! .Mi történt? . .. mint valaha.De csak meg akartam tapogatni.

a rózsa nem érdekelt.Hát persze. hogy bementem. hogy senki sincs a szobában. mert az ember mindig éhes.mondta Loncsos .olyan mártásokkal. . középen egy nagy csokor rózsával. ha hat ilyen izgő-mozgó. mert tudtam. Csak egy terített asztal. Miaugrr! - Loncsosnak a kicsinyeire csorgott a nyála. Én meg éhes voltam. mert van egy kutyájuk. hol kezdjek neki. hogy úgysem tud kijönni. És mit csinál ilyenkor a macska? Hát persze. de kiszagoltam a lazacot.És aztán! Egyszerűen elszédültem. Oda legtöbbször nem merek bemenni.És aztán? . Amikor teleitta magát. A kerti kapu nyitva volt.Bementél? . hogy igyekszik kihasználni az alkalmat! . tudod.. és sok kis tálka ilyen.Tulajdonképpen az egészet a saját rohadt hülyeségemnek köszönhetem. mi történt! . Rák és csirke meg hideg marhasült. És mindenféle elképzelhetetlenül ínycsiklandozó falatkák. Szóval. felugrottam az asztalra. és fantasztikusan finom illatok szálltak kifelé. tudod. folytatta. Láttam. és azt sem tudtam. Rettenetesen ugatott. Hát. ami előtt rengeteg a rózsabokor. hát el tudod képzelni! Beleszédültem a rengeteg ételbe. De a kutya most be volt zárva a garázsba. És akkor megláttam. meg tejszínhab és garnélarák.Meséld el. belestem. de én csak röhögtem rajta. feneketlen bendőjű kölyke van. . egyenesen a lazacostál közepébe. hogy még sokkal több finomság van ott. Amilyen ostoba vagyok! 85 . .A gazdagok kertjeiben jártam . és eljutottam addig a nagy fehér villáig.

86 .

Az úr meg az asszonyság. Leugrottam az asztalról és a kerti ajtó felé iramodtam. Loncsos. Egyszerűen megrészegültem.. De az a sok remek illat egyszerűen a fejembe szállt. És hogy egyetlen falatot sem ettem! Miaugrr. De jól megkarmoltam az orrát.Már nem is tudom.Kik? .Jó. Hallottam.. Kieresztették a kutyát a garázsból.Az emberek.. Nem hallottam. a másik kijárathoz. hogy jön. és talált! Mrrmiairrr! . mert még az esernyővel is kaptam egyet. már egész közel volt. hogy megléptem. Kirohantam a kertbe.. Azt hiszem. de folytasd! Mi történt? .. nem tudtam mászni. de ott állt az asszony egy esernyővel. de amikor át akartam ugrani a sövényen. hogy.jajongott Loncsos. ennyi. Csak az biztos. Nem tudtam ugrani. akkor legalább annyi hasznom lett volna az egészből.. átszaladtam az asszony lába között. . akkor éreztem. hogy nem használtam ki a lehetőséget. de hát ez történt. És először nem is éreztem semmit. Azt gondoltam. de ott meg ott állt az ember.. Lebénulva egy ilyen kutyával szemben.Hát mit gondolsz? Egyszer csak ott álltak.És hogy jutottál át rajta? . . . Sehol. amikor bejöttek. Ha belegondolok. . hogy baj van. és felém csapott. Felkapott egy tele üveg bort az asztalról.És hogy jutottál ki? . és 87 .Bárcsak beleettem volna a lazacba.A kutya. és a sövényen sehol egy rés. Mire vissza. jó. Hülyeség. de ez nem biztos.

Hogy hívták a kutyát? .mondta Minna.Micsoda? ..Rémes! .De ezek szerint Mars gazdája ütött meg? . . .mondta Bibi..Ejha! .ajánlotta Minna . . hirtelen eszembe jutottak ezek a kölykök.Ismered? . Csak vonszolom magam. 88 . .Látogasd meg .Tudod.Mars. . mi történt. De majd elmúlik.Hát persze! Nem azt magyarázom? Ellemeet a neve. Legalábbis egy kóbor macskáé. Tudod..ettől egy pillanatra hátrahőkölt.Ismerem. De annak azért örülök. és átugrottam a sövényen. tudod.De ő egy egyesületnek is elnöke . .mondta Loncsos... hogy hogy csináltam. A Dezodorgyár igazgatója. amikor meghallotta. .Nagyon rosszul. . Szegény Loncsos.És most tudsz járni? . egyáltalán nem csodálkozom. hogy az a rohadt kutya akkorát kapott tőlem.mondta Minna - mégpedig az Állatbarát Egyesületnek. Ilyen az élet. . . a Dezodormacska lakik. Az emberek mind szemetek. És aztán amikor az a rohadék újra támadott. ahol a fiam. hogy hol lakik. . Nem tudom. hogy jó sokáig nem fogja elfelejteni.Milyen gonosz egy ember. de sikerült.

. nekem is ez a véleményem .De hát ez nemcsak macskákról szól. .mondta Minna .Minna! . és lefényké- pezett majdnem mindent.Igen. Most is együtt üldögéltek egy padon a parkban. .hadarta. megengedné. ami az egeres esetre emlékeztette. Bibi Minnára nézett és megijedt. nem szabad macskákról írnia. de bűntudatosan nézett. hanem a.Semmit se csináltam. hogy lefényképezzem a kicsinyeit? Bibi mindenhova magával cipelte a gépét.válaszolt Minna.. . Az ágon egy madárka énekelt. hogy mi történt Ellemeet úrral meg Loncsossal? ..Nahát! Akkor pedig igenis bele kell tenni az újságba. egyszer már jártam a régi lakókocsiban. . Bibi és Minna nagyon összebarátkozott.Tibbe beleírta már az újságba? . . amit meglátott.. . nem? Hogy egy ilyen ember nyomorékká ver egy szegény anyamacskát.Azt mondja. Minna összerezzent. ...kiáltotta Bibi. . Elnézett Bibi mellett.Igen. Mit gon- dolsz.kérdezte Bibi. mert volt valami a lány pillantásában. de legalább élesek voltak..Nem .Úgy értem. 89 .Állatbarátok Egyesülete. .. de Tibbe nem akarja.. egy közeli szilfa alacsony ágára.. hanem a hogyishívják elnökéről! . A képek rend- szerint nagyon ferdére sikerültek.

mondta Minna álmodozva.kiáltotta Bibi.. Akkor madárkákat fogtam. a terasz mellett állt egy aranyesőbokor. ..Az Emma sétányon.Amikor még az Emma sétányon laktam. Cica koromban. És olyan.. .Hogy hol laktál? ..... A ház mögött.Ne feledd. hogy ezt nem szabad! A madarak ugyanolyan aranyosak. . . A legtöbbet ott fogtam. .. mit a macskák..Nem akarlak meghallgatni! . 90 . és elrohant a fényképezőgépével.

mondta Minna már sokadszorra. . .Hozzávágni egy borosüveget egy szegény öreg anyamacskához. . hogy ilyenkor felkapja a keze ügyébe eső első üveget.Igenis bele kell tenni az újságba. hogy egész életére nyomorék marad.. 10 Macska nem lehet tanú . És azt is el tudom képzelni.válaszolta Tibbe.Igen.folytatta Minna. hogy a macskához vágja. Félt a hegyes kis körmöktől. hogy ez nem az 91 . ... . hogy méregbe gurul valaki.Azt azért meg tudom érteni .A lényeg az . .?! .mondta Minna.Nem értem .A főnököm azt mondja..Lehet. ha hirtelen egy kóbor macskát talál a lazacos hidegtálja közepén. . és olyan fenyegetően nézett Tibbére. . hogy a macskáknak nincs hírértékük.folytatta Tibbe .. hogy az Állatbarátok Egyesületének elnöke nyomorékká verte Loncsost! ..magyarázta Tibbe habozva .Nem! . hogy az hátralépett.

újságba való hír. mint valami kóbor macska.Kórházban van.A heringárus? . 92 . . .A heringárust elütötték autóval. aztán újra kiugrott a tetőre..Igen? De hát olyan vidáman hangzott. .Én is! .Rvov. . . amit Bolyhos mesélt...és Tibbe felkapta a jegyzetfüzetét. biztos. - Erről írhatok egy cikket. méghozzá bódéstól - mondta Minna.Mi történt a heringárussal? . amit ön nem szeret.Az összes környékbeli macska odarohant. . de Tibbe visszahúzta. rengeteg ember is lesz ott. Minna valahányszor méregbe gurult.mondta Minna .És különben is . . mert a heringek az utcán hevernek.kérdezte Tibbe. hogy a titkárnőm.Mit mond? . . És ezzel ezt a témát lezártuk.de a tetőkön keresztül.Én is megyek! .kiáltott fel Minna. úgy gyorsabban odaérek.folytatta Bolyhos.folytatta Tibbe . Minna kisasszony. . az összedőlt heringes-bódénál tömje a fejét. Minna megvetően nézett rá. Ki akart mászni a konyhaablakon. Most is oda készült. grrr! .kérdezte Tibbe. visszavonult duzzogni a dobozába.Nem. Valami izgalmas történetet adott elő macskául. de Bolyhos beugrott a konyhaablakon. Nem akarom. . . és hosszasan nyávogott. . miaau.

Ha kiülök a tetőre.kérdezte Tibbe.A heringárust már elvitték a kórházba . . .No jó. Smit tanító úr is ott nézelődött. a heringesbódé összeomlott. . Tibbe körülnézett. - Eltört egy bordája.Épp dél volt. A csattanást mindenki hallotta. 93 . és így már Minna is tudja. . Biztos nem a városba való volt az illető.mondta Minna. A rendőrség is kiszállt.Ő sem tudja. mi is történt. Csak az a fura. . A zöldségpiac sarkán egy macska fa- latozott. itt maradok . de senki sem látta az autót. és a legutolsó macska épp távozott a legutolsó heringdarabkával. az autó már eltűnt a sarkon. mi is történt? Ilyenkor napközben? . a zászlócskákat összetaposták. de mire kirohantak megnézni. Valóban sok ember volt a zöldségpiacon. a következőben meg már a bódé romjai alatt hevert. Gyalázat! . egész kis tömeg.Hogy történt? . . hogy a macskák pontosan láttak mindent. Azt hiszem. hogy senki sem tudja: kié az autó. Az egyik pillanatban még békésen pucolta a halat. Egyszerűen továbbhajtott. A rendőrség mindenkit kikérdezett a környéken.De hát senki nem látta. gondolta. az utcát elborították az üvegcserepek.mondta.Egy autó... . az emberek ebédeltek.mondta Smit tanító úr. mindenütt deszkák és lécek hevertek.És maga a heringárus? . úgyis minden hírt megtudok.Nem .

Macska nem lehet tanú. hogy Ellemeet a tettes.Három tanú is van! . . ki volt az . .A macskák látták .kérdezte Minna.Ugye tudja. . Ellemeet úr autója volt.Írok ugyan a balesetről. a heringárust köztiszteletben álló 94 . hogy most már maga is tudja.mondta Minna.Vagy nem? . . Ö a tettes. mert így bekerülhet az újságba. hogy mindig sok a macska a heringesbódé körül? Kancsal Simon is ott volt. . De azzal mit sem érek. Úgy is volt. Nincs bizonyíték. . amikor Tibbe hazaért.Nem. . Egyetlen tanú sincs.. hogy ahogy több macska is jelentette. .Nem? .Nem .Nincs bizonyíték? De hát három macska. . . És ő maga vezette. Még szerencse.Igen. ha balesetet okozott? Biztos azonnal jelentkezett volna a rendőrségen.mondta Minna. macska. Tibbe úr.Mindenfelé beszélik a tetőkön.Mi már rég tudjuk..Ugyan már! Miért hajtana tovább egy ilyen köztiszte- letben álló ember.mondta Tibbe. . Tibbe hitetlenkedve nézte.Ez azért csak beke- rülhet az újságba! . Igazán nem írhatom bele az újságba. és a körmét rágta. és az Iskolamacska meg Ökumenika. De azt nem írhatom bele. Tibbe leült. .

Még nem 95 . Ellemeet úr ütötte el. A Városháza előtt két kőoroszlán guggolt a holdfényben. Visszavették. Aztán előbújt a Dezodormacska. Mondani akarok valamit.Megígérem . de később ne mondd. Éjjel három volt..mondta Minna. hogy nem kerül bele a nevem az újságba! . ígérd meg.Egy kis orrdörgölés .Szóval.Újra nálunk dolgozik.mondta a Dezodormacska. . macska. és? . Némán elvonult a dobozába. Értse már meg. ..Igen .polgártársunk. Minna előrenyújtotta az orrát. emlékszel még. De ez még nem újsághír.szólt mindjárt. .Valaki vár rád a városházánál. Hallgass már! .Elnézést. Kancsal Simon azt mondta neki: .és parfümillatot. Minna odament. . amikor szokás szerint a tetőn ült. . hogy almavirágszagom van .A Dezodormacska. mit meséltem Willemről? A konyhásfiúról. ilyenkor a kis tér egészen elhagyatott. nem tehetem! De Minna nem értette.. Minna várt.mondta Minna . mindegyik egy címerpajzsot tartott a mellső mancsai között. A bal oldali oroszlán árnyékából furcsa szagokat érzett.mondta a Dezodormacska . hogy tőlem hallottad.Kicsoda? . Híreket hozott. akit kirúgtak tőlünk? .Biztos örül.. de ez a legújabb termékünk. . Éjszaka aztán.

..Folytasd! . mármint hogy ez minden. Rögtön munkához is láthatsz. .Mi az hogy tudom! . és ha ott ülök. mit beszélnek. akkor mindent látok és hallok.válaszolt a macska. Willem meg: nagyszerű. igen.türelmetlenkedett Minna . aki már az ajtónál állt. Azt meg ugye tudod. . Figyelj! Ma délután a párkanyon ültem. és arra gondoltam: halljuk csak.És ez volt minden? . szívesen. hogy Ellemeet. Megértetted? Abszolúte semmit! 96 . hogy semmit sem láttál. . újra felveszünk.Tehát én is gyűlölöm. ahogy Ellemeet azt mondja: hát akkor ezt megbeszéltük. . . és egy kicsit elszundítottam. hogy van az. Én meg megszoktam a finomabb illatokat. köszönöm..Igen. Hanem hogy ott ültem a párkányon. uram.ha a macska a párkányon ül... de folytasd végre! .. hogy Ellemeet az igazgató? .Hallottam.fejeztem be. a vadszőlő között. és tudod. uram.Úgy van! . ami az igazgatói irodában történik. elvégre sosem lehet tudni.. hogy Willem ott van Ellemeetnél az irodában.. ..Először én is azt hittem. hirtelen meghallottam. Kint a falon van egy párkány. mert odasütött a nap.kiáltotta Minna. Nem mintha olyan sokat érintkeznék mostanában az anyámmal. szerintem közönséges szaga van. ha valaki valamikor megkérdezne. akkor azt válaszolod. és láttam. . ..Szóval. Willem.Ő verte nyomorékká az anyádat. De most nem erről van szó.kérdezte Minna. uram. halkan folytatja: És el ne felejtsd. hogy mit láttál ma délben a zöldségpiacon.

mondta Monopol. . hogy miről beszélnek? . hogy Ellemeet néha a szállodában vacsorázik. hogy egy ember is látta . ..Majd meglátom. Ha egyenesen rákérdezek. Minna a tetőn Monopollal.Egyszer alaposan megrúgott az asztal alatt..Megtennéd akkor. az a kutya. .. most már értem.mondta Minna .folytatta Minna a rábeszélést .szólalt meg Minna.válaszolta a macska. válaszolta Willem. 97 . Vagyis ma este újra jön.Aha . hogy látott valamit. . . Fáradt volt és szomorú.és kihallgatod.válaszolt Monopol. .Még csak az kéne! . De egyikünk sem mer a házánál hallgatózni.Egy igazi tanú! Nem csak macskatanú! .Én is úgy gondolom . És ment.Igen . uram. .Nézd .És ez azt jelenti. . Tibbe későn ért haza. Tehát ha valahogy közel tudnál férkőzni az asztalához. és kiment az irodából. Miközben Tibbe odavolt. .szeretnénk hallani. Hiszen tudod..Hetente egyszer nálunk vacsorázik a nejével.mondta Minna Tibbének.Figyelj csak! . . Igaz? . Péntekenként.Igen. Willem látta a balesetet. mit tehetek . Hát ennyi. . hogy ő maga mit mond. .Azt hallottam..mondta Tibbe. Mars. a Szállodamacskával beszélgetett.somfordált el Monopol.Talán bevallja.kérte Minna . . hogy leülsz valahol az asztala közelében .Azonnal beszélek Willemmel .

. hogy hangos kacajra fakadtak. és őket is megkérdeztem.kérdezte Minna. 98 . A heringárusnál is voltam. . szerinte lehetett-e Ellemeet úr autója. amikor a dolog történt. Azt hiszem. és azt kiabálta. hogy nem mer beszélni.Olyan őrültségnek tartották a kérdést. aki igazán nem csinálna ilyet.még a rendőrségen is voltam. .Beszéltem Willemmel . hazudik.Még mindig finom szaga van? .Jaj de kár.kérdezte Minna.folytatta Tibbe .mondta . Sőt. . de erre dühbe gurult. a kórházban.Megkérdeztem tőle.És hogy van? . . micsoda hülye ötlet. hogy nem látott semmit.mondta Tibbe. lehetett e Ellemeet úr autója.Kórházszaga volt .és azt állítja. azt mondja. . Ellemeet a legjobb vevője.És mit mondtak? . Persze. És . egyáltalán nem volt a zöldségpiacon. .

Amikor az anyja meglátta.Még mindig nem írt a főnököd semmit Ellemeetről? - kérdezte Loncsos.Nem . . hogy nincsenek bizonyítékai. felkiáltott . te kis nyavalyás! . beszari alak! Milyen furcsa állatfajta az ember! Ugyanolyan jellemtelenek. hogy egy pillanatra a kicsinyeiről is megfeledkezett. Az egyik foltos kiscica egészen a lakókocsi ajtajáig merészkedett.és a nyakánál fogva megragadta a kicsit.Nézzék csak.Azt mondja. Annyira fel volt háborodva.Kezdenek elkanászodni a kis dögök - mondta.válaszolt Minna. .Micsoda gyáva. 11 A Kutasmacska meg Monopol . ez képes lenne nekiindulni a nagyvilágnak! Jössz vissza rögtön. 99 . . mint a kutyák - kiáltotta Loncsos. és visszavonszolta a többihez a takaróra. .

És azt mondta a gazdámnak. . . a kék Chevrolet. .Most már jobb valamivel. és az egyik lámpája össze volt törve. és átsétált a benzinkúthoz. hogy egy műhely is van a benzinkút mellett. Minna elbúcsúzott.Soha nem jár itt senki .Hát akkor mesélj! .. .Hogy van a lábad? . az autószerelő mesternek: nekihajtottam a saját 100 . . ártani nem árthat. Nagyon élénkek voltak. Hogy mi.. de gondolom. Mindennap kimegyek inni a csap alatti víztócsához. . érdemes-e egyáltalán elmondani . loncsos farkával. . de úgy gondolom.kezdte .. És azt hiszem.kérdezte Minna.mondta Loncsos. Egy nagy horpadás volt az autója elején.Két kocsija van . ez már így is marad. . De még sántítok. de nagyon hosszú ideig tart az út.. és egymás farkincájával játszottak. Ő is mindennap hoz nekem valamit. mielőtt elfelejteném.Ez a nagyobbik volt.Kivéve téged meg Bibit.Nem tudom. Hírei vannak a számodra. És az anyjuk vékony.Ellemeet itt járt. Az én rusnya kis kölykeimet. ..folytatta a Kutasmacska. A Kutasmacska barátságosan üdvözölte. A kiscicáknak már nyitva volt a szemük. a Kutasmacska kéri. ennek is a heringárus balesetéhez van köze. hogy látogasd meg. az apjuk.Aha.. azt nem tudom. Tudod.. És ma lefényképezte az összes kis nyavalyást. Gondolj csak bele! Ja igen. tépett. .Nem veszélyes ez? .És akkor arra az időre magukra hagyod a kicsiket? - aggodalmaskodott Minna.

. hogy menten éhen halok? A legtöbb vendég adott neki valamit. de nagyon sok lehetett. az emberek ettek és beszélgettek. koromfekete kandúr volt fehér nyakörvvel.kertkapumnak. 101 .morgott a Kutasmacska. ha nem mondana semmit.Kösz. Nem láttam. Pincérek jártak fel-alá. Már csak kacsázva tudott járni. és könyörgő pillantásokat vetett a vendégekre.. .Aranyos kölykeid vannak.. . .. . és viszlát. mintha azt mondaná: hát nem látod.Aztán Ellemeet a markába nyomott egy bankót. Ellemeet meg folytatta: és ha bárki is megkérdezné.Loncsos.És aztán? . Ebéd. hát jobb volna. csörögtek a kések és a tányérok.Aha . .Kinek? .. mennyi volt. .Neked.. Péntek este fél hét volt.Túl sokat beszél . . .kérdezte a Kutasmacska.Nekem? Hát azt meg ki mondta? . Rettentő kövér volt.mondta Minna újra. mert a gazdám csupa mosoly lett. Meleg marhasült és sült krumpli illata szállt a levegőben. mert nagyon jó dolga volt a szálloda éttermében. Meg tudná még ma javítani? Mire a gazdám azt válaszolta. Monopol fényes szőrű.kérdezte Minna.meg vacsoraidőben lassan mászkált a megterített asztalok között. úgyhogy Monopol egyre jobban elhízott. Elmenőfélben még hátraszólt. hogy az bizony nehezen fog menni. erről a horpadásról a kocsimon.. és elég sokan voltak az étterem- ben.

102 .

Veszekedtek.Jaj. Persze. hogy az asztal alá nem fogok beülni. hát félt. hogy jelentkezned kellett volna . Monopol habozva közeledett feléjük. hogy hallgatózni fog. ne nyavalyogj már annyit! .. Ellemeet úr meg a felesége a többiektől kicsit távolabb. . De ha leülök az asszony széke mellé. Rögtön akkor be kellett volna jelentenem.folytatta az asszony.. egy sarokban ültek az ablak mellett. azonnal jelentkezned kellett volna. De a férfi hevesen megrázta a fejét és kivett egy szelet húst... Most már elég közel volt a hallgatózáshoz. hogy igazad van. Megígérte ugyan Minnának.Ne beszélj ostobaságokat! ....folytatta Ellemeet úr most már késő. gondol- ta a macska. . Monopol még egy lépéssel közelebb ment. most meg már túl késő..Még mindig megtehetnéd. Az biztos.sziszegte Ellemeet úr. 103 . hogy suttogva veszekedtek.olyan mérhetetlenül ostoba vagy.. csak az volt a baj. Akkor rögtön megkapom. te rohadt macska! . nem sok minden történhet. Egy méternyire a házaspártól leült. de ez az ember egyszer már alaposan belerúgott az asztal alatt.Akkor is az a véleményem. . .válaszolta a férje. . . .Már megint kezded? .. de hát nem tettem meg.. és roppant ártatlannak és éhesnek látszott.mondta Ellemeet asszony . De a macska csak tovább ült. látta az arcukon meg a mozdulataikból.Tűnés innen..

hogy megszeressenek. Hallotta. mi fáradságomba került. akit még régebben kirúgtam.. És akkor nem tudnám elintézni. Benne vagyok egy csomó egyesületben.Lehetetlen. Nem választanának be az önkor- mányzatba. . ha az újság megírná! Oda lenne a jó hírem. mindent megtettem. milyen pimasz ez a kolduló macska.A szerelő tartani fogja a száját. És sikerült is! Monopol még egy apró lépést tett előre. Csak azért. hogy a magam pártjára állítsam az embereket itt a városban? Jobbra. aztán visszaült az előbbi helyére. hogy Ellemeet folytatja.De ha kiderül. A fekete macska riadtan elkacsázott. megbolondultam? Tudod.Nem igaz. És mindenki az ellenségem lenne. benne vagyok minden bizottságban.balra osztogattam a pénzt egy csomó jótékony célra.sziszegte Ellemeet úr. de most újra felvettem.Hagyd már végre abba! Azt hiszed. hogy megnyerjem az emberek bizalmát.. hogy engedélyezzék a gyár kibővítését.És a műhely.rosszban számíthatok rá..Sipirc! . . ahol megjavították a kocsit? . Senki sem látta. . körbejárta az éttermet. Haver. . Jóban. csak egy buta konyhásfiú.Akkor is azt hiszem. mindennek én vagyok az elnöke. . . hogy be kell jelentened - makacskodott Ellemeet asszony.. . Zárjuk le ezt a témát! Milyen édességet kérsz? 104 . mi történnék. hogy befogadjanak. .Képzeld csak el.

Gyümölcsfagyit . Monopol úgy gondolta.És ha egyszer a sötétben találkozom ezzel a rohadt macskával.Megint csak egy macska hallotta . Most már biztos volt benne. . Tibbe nagyon elszomorodott. . nem merte megírni az esetet. hanem haragudott is. hogy Ellemeet úr volt az. Kioldalgott.. .De legalább hisz a macskáknak? . aki elütötte a heringárust. . hát megfujtom! . sőt fel volt háborodva.mondta Minna. ha nincs semmi bizonyítékom? És az a két ember. hiszek nektek.mondta Ellemeet asszony. Hát hogy írhatnám meg. ..Megint nem igazi tanú. hogy hírt vihessen Minnának. .Igen. Most már oda mert menni az emberekhez.panaszkodott Tibbe. Willem meg a szerelő. aki segíthetne. . hogy mindenfélét kérdezzen tőlük. azok nem akarnak beszélni. Haragudott. és fenyegetően meredt a kövér fekete kandúrra. hogy épp eleget hallott. egyszer még jól megkarmolhatom Ellemeetet . A haragtól elmúlt a szégyenlőssége.kérdezte Minna.mondta a férfi. hogy nem tud semmit. akkor mindenki dühbe gurult.Remélem.Reméljük. Mind a kettő azt állítja. De amikor szelíden megpendítette: úgy hallottam. a dolgot. hogy a macskák igazat mondanak. És nemcsak szomorú volt. . de amíg nem szerzett bizonyítékokat. és lihegve felkapaszkodott a tetőre. 105 .

Tibbe . .Ugyan honnan veszed? Ki merészel ilyen pletykákat terjeszteni? Ellemeet úr sosem tenne ilyet.. 106 . Ez gyalázatos egy pletyka. fiacskám. Először is na- gyon óvatosan vezet. Soha nem hagyta volna cserben az áldozatát. . másodszor meg azonnal jelentkezett volna a rendőrségen.mondta Smit tanító úr is .Nem. most tényleg ostobaságokat beszélsz.

Emlékszel. volt régen egy helyes kis zöld teáskannám. már jó régóta. . de aztán a homlokára csapott.Nem a lakókocsiban tartottuk azt a kis teáskannát? A régi lakókocsinkban.Annyi éve? . 107 . 12 Loncsos kicsinyei Van Damne asszony. Nem. Vajon hova tűnhetett? .Hát nem is tudom. És talán mást is találok. Ugye? . mert a bontóba került a lakókocsival együtt.válaszolt Van Dam úr.Na akkor mégiscsak odamegyek .Persze. .Fogalmam sincs . aki Tibbe alatt lakott..mondta Van Damné asszony .. így szólt a férjéhez: . akkor annak annyi. amit még használhatunk... Olyan jó kis kanna volt. igazad van! No. már emlékszem! A régi lakókocsink még mindig ott áll abban a távoli parkolóban. .Hátha megvan még az a kis zöld teáskanna.Hát igen. .

szakadt és piszkos. most is lassan húzta maga után a sánta lábát. és rápillantott az üres helyre az ülésen. Ám most Van Damné belökte az ajtót.kiáltott. még egyszer körülnézett.Az én lakókocsimban! Egy csomó kismacska! És micsoda elhanyagolt. Fogott egy kopott. amikor Loncsos inni ment. A parkolót betöltötte a hangos. Mint minden nap. Bár a pokróc már nagyon ócska volt. Loncsos látta. 108 . odasántikált a szállásához. Felhúzódzkodott a lépcsőn. ahogy a tócsa felé tartott. És nem tudott futni. mocskos kismacskák. Ott állt a benzinkútnál. Amilyen gyorsan csak tudott. a másikban a zsáknyi kis- macskával távozott. Aztán fogta a kis zöld teáskannát. Azonnal meglátta a kölyköket az ócska pokrócon. mert a benzinkútnál most is szólt a rádió. de Van Damné mégis úgy érezte. egy kis szőnyeget és egy lábtörlőt. . És ráadásul az én pokrócomon.Nono! . és azt mondta: . de még nagyon messze volt. még ha meg is hallották volna. . Egyik kezében a szatyorral. hogy kilép a lakókocsiból. virágos párnahuzatot. A kismacskák nehezek voltak. kár érte. és beledugta a kismacskákat. de eddig még mindig épségben találta a kölykeit. de senki nem hallotta. és kétkedve nézett körül.Így ni. hogy Van Damné épp akkor ért a parkolóba. És Van Damné különben sem törődött volna vele. hiszen soha nem járt erre senki. Így esett. A kicsik magukra maradtak. és belépett. és undorodó képet vágott. siránkozó macskanyávogás.

A régi lakókocsimban találtam őket.. nem? Úgy értem. ..És ha nem sikerül nekik otthont találni .De hát mihez kezdjek egy csomó kismacskával? . hogy egy autó épp tankol. Mi az ördögöt kezdjek velük.. Van Damné odament. kék autó. hogy gazdát találjon a kölyköknek. az egyesület erre való. akkor elvihetne őket valahova. és beszólt a nyitott ablakon. - mondta Ellemeet. Előre hajolt.. még egyszer barátságosan bólintott.Igen. . úgy van. Van Damné asszony. gondolta. de pillanatnyilag nincs valami sok időm. .azt olvastam. Ebben a régi párnahuzatban vannak. hogy ön az Állatbarát Egyesület elnöke. . .Jó napot.kérdezte Ellemeet úr. gondoskodik róla.. ahol fájdalom nélkül elaltatják őket. Odaadhatom önnek? .Nahát. és elment. Legalábbis ezt olvastam.Igen.Hát .Itt van nálam egy csomó kismacska. . Ellemeet úr kocsija. Egy nagy. 109 . Ellemeet úr! . Nem vihetem őket haza!? Mihez kezdenék hat mocskos kismacskával? Meglátta.folytatta Van Damné .Nekem? . igaz? . És ezzel a virágos zsákot a kismacskákkal letette a kocsi hátsó ülésére.mondta Van Damné .Jó napot. Megtenné? Beteszem őket ide hátra.

Hát ez egyáltalán nem olyan biztos . kitartás! . .mondta a Kutasmacska. Legalább járni tudna rendesen!. .Továbbadom a hírt . De a Kutasmacska odajött hozzá. egyetlen hírt sem továbbítottak ilyen gyorsan.Ez a vén banya azt hiszi. Bár nem tudom. .kérdezte rögtön. Ellemeet kocsijában.És hova hajtott Ellemeet a kocsival? . Ellemeet úr meg ott ült egy párnahuzatnyi macskakölyökkel a kocsijában. Minna tíz percen belül értesült a dologról. .e. Van Damné asszony már rég eltűnt. .A Macskahírszolgálatnak. És elment.vetette oda. . . Loncsos leült és sírt. Szegény Loncsos az első pillanatokban csak sírt és nyivákolt a lakókocsiban.Most mit csináljak? És elhajtott. . hogy macskamenhelyet tartok fenn . csak halkan nyöszörgött. Loncsos utána kiáltott: . .Egy zsákban. Mire kijött.mondta mérgesen.Sajnállak. De még soha.Szóval.mondta a Kutasmacska. Bolyhostól. Most hajtott el. Nagyon tehetetlennek érezte magát.A gyerekeidet elvitték .mondta. Loncsos meg sem tudott szólalni.A te gyerekeid is! A Kutasmacska egy pillanatra hátrafordult. hogy segít. 110 .A kocsija a posta előtt áll. A Macskahírszolgálat mindig gyorsan dolgozott. . .

és kérde- zősködni.Az Iskolamacska hallotta.kérdezte Minna.De hát akkor hol vannak? . mi nem tudunk hozzájuk férni.mondta Bolyhos szomorúan. . .Nem .Senki sem tudja .Lehet. hogy valahol vízbe fojtotta őket . hogy nyivákolnak. .. Megyek. és Okumenika látta. de rémes.Hol? . és keresni. .Egy szemeteszsákban.Megtaláltuk őket! . Jaj. szegény Loncsos. a Pékmacska. semmi újat nem tudtak mondani neki. De senki sem látta. .És a kismacskák benne vannak még? . akikkel útközben találkozott. hogy az autó ott van a postahivatal előtt. mi történt a párnahuzattal. Már semmi sincs a kocsiban. Gyere gyorsan. Egyszer csak odaszaladt hozzá Léni.kiáltotta Minna. hol hagyta a kiscicákat. minden macska azonnal kezdjen figyelni. . Minna nem tudta. hol keressen. tanácstalanul ténfergett a kis utcákban.A Kutasmacska látta elhajtani. Simon benézett az ablakon. Mindig csak szapulta a gyerekeit. . ahogy elmegy a templom mellett.kiáltotta. közvetlenül a posta mellett. A macskák.Már nincsenek ott. de olyan rettentő büszke volt rájuk. Aztán már csak azt látták a macskák.Mit csinált velük? . .mondta Bolyhos. . .Jaj. én is körülnézek.. Egyetlen macska sem látta. Kiment az utcára és elindult a postahivatal felé. 111 .

. Minna nem vitte vissza a kiscicákat a lakókocsiba. Rögtön indulok is érte. de Minna addigra már ki is mászott a 2 1574-ben. Még épp időben.mondta Bolyhos. .Hát ez meg mi? .Csak nem aka- rod az egész bagázst itt tartani? .Nagyon köszönöm. a spanyol uralom alól 112 . Még mindig a párnahuzatban lapultak . A közelben ott állt a köztisztasági hivatal autója.Okos vagy! . Minna óvatosan visszarakta a hat cicát a párnahuzatba. . Szegények rémülten nyivákoltak és reszkettek.De igen . és egyelőre a saját dobozába tette őket.mondta. És akkor megfulladnak.azzal együtt dobták be őket egy nagy szürke szemeteszsákba.És még Loncsost is ide- hozom.. hogy beleegyezem. hanem hazament a padlásszobába. És megsimogatta az Iskolamacskát. .válaszolt Minna.Hát nem tudom. . amikor Minna egyenként kiszedte őket. Minna egy percen belül ott volt. aki megtalálta őket. Mind a hat kismacska élt még..mondta az iskolamacska. .kérdezte Bolyhos.Mondjad csak.Leiden felszabadult2.e . hogy magával vigye őket. amelyik összeszedi a szemeteszsákokat.. . de legalább életben voltak.. .És még egy hírem is van a számodra . a szemeteskocsi Loncsos kicsinyeit is magával vitte volna. Ha Minna csak néhány perccel később érkezik. .

mondta Loncsos jeges megvetéssel. Egész addig. hogy örülne. Akármilyen tépett és koszlott volt is Loncsos. . . Csak egy kicsit jobban kihúzta magát. 113 .Nem hagyom magam csak úgy elvinni . amíg Minna meg nem jelent a lakókocsi lépcsőjén. . és néha bement..mondta Minna. Érted jöttem. szomorú kóbor macska lett. . . .Eszem ágában sincs! .körbejárt a lakókocsi körül.Senkinek nem engedem meg.Még hogy értem? . Körbe. Egész idő alatt tehetetlenül nyávogott.Csak egy kis időre .Megvannak! Mind a hat! Nálunk vannak. .mondta mérgesen. . A padláson - mondta. mintha még reménykednék. hogy csak úgy elvigyen.Nem! . De most magába roskadt. Loncsos még semmiről sem tudott. Mindig volt benne valami vidám és harcias.Egy pár hét múlva minden kicsinyednek otthont keresünk. itt nincsenek biztonságban. vigasztalhatatlan. eddig még sohasem volt sajnálnivaló.Igen. most magad is láthattad.mondta Loncsos. . De arra az időre velem jössz.válaszolt Minna . hogy a kicsik újra a helyükön lesznek.konyhaablakon. Loncsos egyáltalán nem mutatta.Hát akkor gyorsan hozd ide őket! .

és kibámult a tetőkre. hogy Minna beemelje az ablakon. Nem volt értelme tovább vitatkozni. Minna is. .Hát. Szopni akar- nak.Azt hiszem. Tudod. csinálj. Ember! Minna a padláson puha fészket készített a cicusoknak a kisszobában.Hat nyivákoló. jó. hogy még az anyjuk is idejöjjön . .Hozd őket ide. Foggal. azt már nem nyelem le. . amit csak ismert. bizonyítékokat keresett.A kicsinyeidnek még szükségük van rád. ha annyira akarod.panaszkodott Bolyhos. Tibbe nem volt otthon. .Csak egy kis időre . A konyhaablakban állt. . amit akarsz.Már csak az hiányzik. hol lakom. a városban mászkált. Jó.Egyáltalán nem vagyok elragadtatva . Loncsost nem le- hetett az akarata ellenére elvinni.. akik vidáman nyivákoltak és tekeregtek 114 .. . . Loncsos hallgatott. Csak letette Loncsost a kismacskák mellé. Utolsó erejével végigvonszolta magát az ereszcsatornán. A legdurvább szitokszót. és majd megszoptatom őket. De Minna is igen makacs volt. Loncsos egy óra múlva érkezett meg. és hagyta. idegen macska az én padlásomon. Minna hallgatott.ellenkezett Bolyhos. A sánta lábával csak nehezen tudott felmászni.körömmel véde- kezett volna. gyere értük.mondta Minna. Loncsos még utána kiáltott. .

.Mi ez. már dúlt a harc Rikoltozó prémgombóc gurult ide.Uralkodj magadon. . akkor kitört a gyalázat. de amikor egy pillanatra kiment a konyhába. 115 . sejtettem . az ég szerelmére? .kérdezte Tibbe.Hát. .mondta Bolyhos. és csak úgy röpködött a macskaszőr. és szétválasztotta a verekedőket. Elmesélte. Tibbe csak most haragudott meg istenigazából.És be ne merj jönni a kisszobába! Amíg Loncsos a kicsinyei mellett maradt. . még rendben volt a dolog.Csak nem lett még egy macskánk? .szólt rá Minna. .és azonnal lelkesen szopni kezdtek.Szóval most még az anyjuk is.Igen . Amikor Tibbe belépett az ajtón.mondta Minna. mert a macskabilit kereste. . . hátracsapta a fülét és fenyegetően morgott.Még hét macskánk lett .oda a padlón. Felborzolta a farkát.Hogy Ellemeet élő kiscicákat dugott a szemetesbe? - kérdezte Tibbe. mi történt. Bolyhos! . hogy ezt nem nyelem le. . És most már egészen biztos vagyok benne.mondta Minna.

Tudta.motyogta Tibbe. 13 Tibbe ír! . Hát igen. . De Tibbe nem bánta. ha Minnát is közéjük számítom. Tibbe papírjain üldögéltek és a tollaival játszottak. és hagyta.mondta Tibbe. Micsoda felfordulás. .Illetve tulajdonképpen kilenc. Mindenhova bebújtak. tényleg nagy volt a felfordulás. mi! .Szeretnéd. És lám: Loncsos egyszer még az ölébe is felugrott. hogy Loncsos hajlandó volt hozzá költözni. . hogy az öreg kóbor macska soha.Amint azok a kis nyavalyások elég idősek lesz- nek. de soha nem akart emberek között élni.Életed végéig nálunk maradsz . .kiáltotta Loncsos és leugrott Tibbe térdéről. összekarmolták a dívány huzatát meg a függönyöket. hogy Tibbe a füle tövét vakargassa.Nyolc macska a házban . A kiscicák már egész ügyesen tudtak mászni. 116 . Tulajdonképpen még egy kicsit megtisztelve is érezte magát. felmásztak a székekre. újra megyek kóborolni.

közben meg a hír az egész környéken macskától macskáig terjedt a tetőkön. és néha egy fél órán keresztül mozdulatlanul bámulták egymást. A két nagy macska még fújt ugyan egymásra. és letette a földre.Igen. Az irodaépületben találkozott a Szerkesztőségi Macskával.. .Azt a cikket? Ellemeetről? . Hidegen hagy. A macska most először nézett rá tisztelettel és megbecsüléssel. magával vitte. És miután leadta a cikket.mondta Tibbe. vagy odábbtolt másik kettőt a papírjairól. Vadul kopogott az írógép. Némán.Igen . de uralkodtak magukon. Igen. .Cikket akar írni? .. hogy sokkal több macska jár az 117 . hogy vannak-e tanúk. De örült.. Minna félénken megkérdezte. észrevette. Tibbe ír! Amikor Tibbe elkészült a cikkel. aztán szorgalmasan tovább gépelt. vannak. Komor arccal ült le az íróasztalához. írni fogok. És már egyáltalán nem érdekel. hogy ellenségek. és a zöldségpiacon keresztül hazasétált. . Tibbe időnként kiszedett a hajából egy kiscicát. Tibbe ír! Tibbe végre megírja! Hallottad. hogy legalább a verekedések véget értek.e bizo- nyítékaim. tisztelettel nézték.És most mind maradjatok csendben. Loncsos és Bolyhos elfelejtették. Végre bekerül az újság- ba. Tibbe hirtelen megszólalt. Tibbe nem értette..

hogy ez az igazság? - ordított Ellemeet úr.A fiatalember. Tudtom nélkül került be a lapba.Hát ez meg mit jelent? . és rámutatott az egyik cikkre.Nem.kiáltotta Ellemeet.. A főszerkesztő is gyáva. Letette az aznapi újságot a főszerkesztő íróasztalára. sajnos. és. . És az ön újságjában jelent meg! Az ablakpárkányon a Szerkesztőségi Macska hallgatózott.Ehhez semmi közöm! . de azért tudta.. mint rendesen. csak azt akartam mondani. .. nem. és mind azt kiáltották: .egészen belesápadt a dühbe és remegett a hangja. A főszerkesztő meg idegesen rágta a körmét.. Odamentek hozzá.De ez rágalmazás. . én csak. Ellemeet úr a Killendoorni Harsona főszerkesztőjének szobájában ült.mondta. . nem tudtam . sosem közöl pletykákat. . . .Rettenetesen sajnálom .Erről..sóhajtotta a főszerkesztő. gondolta a Szerkesztőségi Macska. . mindig csak az igazat. mindig nagyon megbízható.Én is csak most olvastam.. A füle felállt. . remek cikkeket ír. és ijedten nézett..izé. . aki ezt a cikket írta..Talán azt akarja ezzel mondani. hogy soha nem kell 118 . .. mit mondanak.. hízelegve keringtek a lába körül.utcán.Nagyszerű! Végre! Tibbe nem értette.

. Kilenc pár macskaszem nézett utána.. Olyas- mit írtál. . és ráadásul nem is igaz. . Bement. Tibbe főnöke volt. hogy mire számíthatok.könnyebbült meg a főszerkesztő. ami sértő egyik ismert és köztiszteletnek örvendő polgártársunkra.Így lesz.csapott Ellemeet az öklével az asztalra -.mondta a macska..mondta.Figyelj! . . legalább most már tudom. hogy továbbadja a hallottakat Tibbének.. hogy én nem is tudtam róla.De hát Tibbe.Ez az igazság . Leugrott az ablakpárkányról és szaladt Minnához.Remek megoldás! .mondta Tibbe pár perccel később Minnának. hogy az a fiatalember még ma írjon egy másik cikket. . és hogy.mondta Tibbe .mondta Tibbe.No .mondta a főszerkesztő. és eddig minden stimmelt.. amikor mindent végighallgatott. szóval hogy ez úgy került bele a lapba.Követelem! . Megszólalt a telefon.. Sértő. .Óriási bakot lőttél.Köszönöm . .előre ellenőriznem a cikkeit. hogy Ellemeet úr ütötte el a heringárust? . amiben mindezt helyreigazítja.Be kell mennem a szerkesztőségbe . . Az ég szerelmére. És Minna figyelt. A Szerkesztőségi Macska nem hallgatózott tovább. 119 . . ez igazán nem valami lehetetlen kíván- ság! . amikor lement a lépcsőn. honnan vetted ezt a sületlenséget.Most rögtön beszélni akar velem. . követelem.

Nem . izé.Nem? Hogy érted azt. hogy kibővítsék a gyárat. ha nem lenne dezodor. .. rendben? . És hogy milyen rémes volna. adok egy esélyt.Igen. A markában tartja őket. És azt is kéri.sóhajtott a főnöke -.. . Nem mernek beszélni. .. . A Szerkesztőségi Macska már megint az ablakpárkányon ült. Hogy akkor mindenki csak úgy bűzlenék.Mert félnek Ellemeet úrtól.Látta egy..Úgy? És ugyan kik? És miért nem szóltak semmit? .mondta Tibbe.Kezd komollyá válni a dolog .. hogy írj valami jót a Dezodorgyár- ról..mondta Tibbe. És hogy milyen nagy szükség van arra. Persze azt is bele kell venned. rögtön ülj le. Hogy milyen jó ott dolgozni. És most képes lennél csupa makacsságból elveszíteni az állásodat. Próbálj meg egy 120 . Egy pillanatra csend lett. hogy jóvá tedd a hibádat. és hogy a szórófejes flakonokban milyen remek illatokat árulnak.két ember . szóval érted.Az utóbbi időben igazán belejöttél. így értem .Milyen bizonyítékaid vannak? Milyen tanúid? Ki látta? . De mint már mondtam.. Úgyhogy Tibbe. és írd meg azt a cikket.. hogy nem? Hogy nem írod meg? .mondta Tibbe. . és sajnálod. . és bátorítóan odakacsintott Tibbére. Egyszerűen írj egy kedves cikket Ellemeet úrról. szerintem teljesen valószínűtlen ez az egész történet. hogy az egész ostoba tévedés volt a részedről.mondta a főnök.Na jó .

Először a macskáknak köszönhettem. és most miattuk veszítettem el mégis.. . mert már nem vagyok az újságnál.sóhajtott a főnök.Hát mit műveltél. És szomorúan hazament. hogy írj egy kis tudósítást. Mert tudod. Minna kisasszony. Tibbe? . És Tibbe elment. csak egész szelíden játszottak a cipőfűzőjével. hogy nagy baj van.mondta Minna.Sajnálom . Még a kicsik is érezték. . .. De Tibbe. Elmehetsz.. az Állatbarát Egyesület elnöke. a macskák meg nagy komolyan körül- vették. ..e a megfelelő ember. Tibbe! Tibbe a Szerkesztőségi Macska szemébe nézett . De most már nem tudom..Látja. De nem bánom. és cserbenhagyta volna áldozatát. honnan veszed ezt az egészet? Hogy juthat ilyesmi egyáltalán eszedbe? És én még meg akartalak hívni az előadásomra. .kérdezte a tanító úr. Tibbe..Épp most kaptam meg az újságot.Még nem adtuk fel . .mondta. . . hogy ő dobott volna kismacskákat a szemétbe? És hogy ő ütötte volna el a heringárust.. hogy te vagy. most mégiscsak kirúgtak.Nem is tehetném .. Leült a díványra. .Akkor nekem nincs is több mondanivalóm. Az utcán összetalálkozott Smit tanító úrral.Ma este történni 121 .Kár . És meg akartalak kérni. jövő héten tartom meg az előadásomat Évszázadok macskái címmel. hogy megmaradt az állásom.mondta Tibbe . . és mit olvasok! Pletyka! Hazugság! Ellemeet úr.kicsit értelmesen viselkedni.De nem írom meg.

A nercbundám! Van képe azt állítani. .Tibbe úr.. az százkilenc. mit látok? Még hat kismacskát is! Ráadásul azt hiszem.A kabátja. hogy 122 . hány macska lehetett ott. mint ember. . és dühösen megszólalt.És itt.Miről beszél? . Tibbe nem is sejtette. mióta maga itt lakik. . . . . a környék összes macskája a mi háztetőkön fog értekezletet tartani. Abban is van húsz macska.. Van Damné volt.dalra. . Fellihegett a lépcsőn a bundájában.. Van Damné erre rettenetes méregbe gurult. És azt mondjuk...Ez már nem rendes ház. aki szintén inkább macska.. ez már aztán tényleg a pimaszság teteje! - kiáltotta. az összesen kilenc! És még száz odakinn a háztetőn.Ezt már nem lehet kibírni .. nyávogtak. hogy ennek véget kell vetni.kérdezte Tibbe. és időnként rázendítettek a nagy miáááu. Hat kismacska.Nahát. . no meg az a kisasszony. Hallgassa csak..Plusz még húsz döglött macska .mondta Tibbe. két felnőtt macska. de a ricsajból ítélve legalább száz. megbeszéltem a dolgot a férjemmel.Ezt hogy érti? . Rikoltoztak. Úgy tizenegy tájban csöngettek. . amiket kidobtam a lakókocsimból. Amint besötétedett. ezek azok a kis dögök. .az összesen százhuszonkilenc. Hallgassa! A macskák újra rákezdtek a tetőn.folytatta Van Damné. Valóságos macskabirodalom lett.fog valami.

így is. még azt sem érezte. de utána valaki másnak adom ki a padlást. . hogy Minna mikor vonult vissza a dobozába. Bibi.mondta Bibi. a bundáról hallgatnom kellett volna. hogy hat kiscica mászkál az arcán és karmolásszák.mondta Minna . . És felmondták a szállásomat. Nem hallotta. kirúgtak.És meg akarlak kérdezni. De igazán nem volt kedves tőlem. de az már elment.. A hónap végéig maradhat. hogy Bolyhos mikor jött haza. Olyan halálosan fáradt volt. Úgyhogy megbeszéltük a férjemmel. . gondolta Tibbe.e segíteni nekünk. . gondolta. hogy felmondjuk a lakást. hogy Loncsos hangosan kiabálva hívta a kölykeit.Hogyan? Mindent pontosan elmagyarázok .macskaprémből készült? Engem is meg akar sérteni. ahogy azt a tisztességes Ellemeet urat is megrágalmazta az újságban? Mert igenis olvastam a cikkét. Nem mintha számítana. Valami rossz történt tegnap. Most pedig lefekszem. Tibbe lefeküdt. Azt sem. ha ekkora macskacsaládom van? Meg akarta beszélni a dolgot Minnával. Viszontlátásra! Hát igen.Szívesen .Killendoorn macskái kidolgoztak egy tervet . El az én padlásomról! Az egész macskagyűjteménnyel együtt. Másnap reggel nyolckor ébredt fel. Ja igen. Most mihez kezdjek? Hova mehetnék kilenc macskával? És hogyan kereshetném meg a halra valót.mondta. úgyhogy nagyon figyelj! 123 . Gyalázat. sőt azt sem. úgy is kitett volna. A parkban üldögélt Bibivel. hogy átaludta az egész macskagyűlést. hogy hajlandó vagy.

Kétszer meg majdnem elesett bennük. Szinte minden lépésnél belebotlott egybe. Néha még a lába között is átszaladt egy. És mire a bolthoz ért. ez valóságos macskavész. hogy a macskák őt követik. No. letette egy parkolóban. már több mint tízen. és kikergette 124 . már nyolcan voltak.kiáltotta Ellemeet úr mérgesen. hogy vegyen magának egy pár cipőt. Először csak egy eredt a nyomába. Először tűnt fel neki. 14 Túl sok macska Ellemeet úr az utcán sétált. és most elindult.Sicc! . Egy idő múlva aztán észrevette. majd legközelebb magammal hozom Marsot. Hatalmas kék kocsiját. hogy milyen rengeteg macska is van Killendoornban. gondolta. Igazán ideje volna nagytakarítást rendezni. . de amikor kicsit később hátranézett. Mind be- mentek vele együtt az üzletbe. mely ismét teljesen ép volt.

Nagyon szeretett volna beléjük rúgni vagy hozzájuk vágni egy jó nehéz csizmát.őket a boltból. hogy tényleg egyedül van. ha látják. . hogy ő az Állatbarát Egyesület elnöke. . És amikor fel akarta próbálni az új cipőt. És mindenki ismerte. látta.Elkergessem őket? . de az iskola közelében teljesen kihalt volt az utca. .kérdezte az eladó. hogy vagy nyolc macska ül odabenn. de most már elég sokan voltak az üzletben. a macskák is mind bejöttek vele együtt.Legyen olyan kedves! A macskákat kikergették. de amikor odaért a kocsijához. Az utcán megint az egész csapat a nyomában maradt. mind körülvették.Az öné ez a sok macska. 125 . gondolta komoran.mondta Ellemeet úr elégedetten. jó alaposan megrúgta a Pékmacskát. Akkor meg hogyan rúg- hatna bele egy macskába? Legalábbis akkor nem. Gyorsan körülnézett. A macskák szétszaladtak a szélrózsa minden irányába. Amíg látta valaki. nem mert semmit sem tenni. és tehetetlenül ült ott a zoknis lábával. Most már olyan mérges volt.Szó sincs róla! .kiáltotta Ellemeet úr egyszerűen csak utánam jöttek. El is jött. De várjatok csak! Eljön még az én időm. és amikor látta. és kinyitotta az ajtót. de amikor bejött egy újabb vevő. . Mindenki tudta. de amikor két újabb vevő érkezett az üzletbe. uram? . mind újra bejöttek és ott tülekedtek Ellemeet úr lába körül.Így ni! .

Elég sokan ellenzik a bővítést . . Ellemeet úr a gyárába hajtott. és látta. . megkínálta vendéget egy szivarral.Félnek. a tanácsos már ott várta.Ugye eljön holnap az előadásomra? Tudja. de hirtelen megszólalt mögötte egy hang. .mondta Ellemeet úr.Nicsak.Hát persze! . A macskák szép nyugodtan kimásztak a kocsiból.mondta Ellemeet úr. meglátta. Megfordult. A macskák miatt elkésett. . hogy három macska ugrik ki a nyitott ablakon..A legújabb termékünk az almavirág. Ugye ott lesz? . .. hogy Smit tanító úr mosolyog rá.Igen .Próbálja csak ki.mondta a tanító .mondta Ellemeet úr. milyen aranyos.. hát igen. Ellemeet úr elnézést kért. Fontos megbeszélése volt az irodában az egyik tanácsossal.Az a sok cica a kocsiban . ön aztán igazi állatbarát. Elnyomott egy káromkodást. és a gyár bővítéséről kezdett beszélni. hogy hozza a flakont. és mosolyt erőltetett az arcára. milyen remek illat! 126 . .mondta a tanácsos.hogy habozás nélkül durván kivágta volna őket a kocsiból. . Gyönyörű színes diákkal. így mire megérkezett az irodájába. Szagolja csak meg! Amikor elfordult. A gyár kibővítéséről akartak beszélni.De hát ezek olyan remek illatok! . . az Évszázadok macskái. hogy túlságosan illatos lesz a város. .

127 .

. nézd csak Mars. amit a saját kertjében kapott Loncsostól. és egyáltalán nem olyan gyors. Olyan hamisan. Fenyegetően morgott ugyan. cicuskák..Almavirág . és maga is nagyot szippantott.akarta mondani a tanácsos. legnagyobb meglepetésére.Gyere ki. hát rajta! De Mars. . . Halkan nyöszörgött és szemmel láthatólag nem akart kiszállni. és bár sánta volt. ennyivel nem bírna.Macskahúgy . de mivel jólnevelt ember volt. Ellemeet úr délután Marsot is magával vitte a kocsiban. És a macskák ott is voltak. .. cicuskák. 128 . Volt amelyik közelebb volt. És ráadásul ott a többi macska. körbevették a parkolót.mondta Ellemeet úr. mégis ő volt az egész társaságból a legbátrabb. Mars jól emlékezett a karmolásra. Csakhogy távolról sem almavirág illatot érez- tek. . Hát maradt a kocsiban.Mi a csuda van veled? Csak nem félsz a macskáktól? Mars azonban nem mozdult. olyan ördögi volt a mocskos macskaképe. néhányan kicsit távolabb. Meglátta Loncsost. de kiszállni nem mert. gonoszul nézett. hátha megint a nyomába ered egy csapat macska. az egész helyiségnek átható kandúrszaga volt. Ő volt hozzá a legközelebb. Rengetegen vannak. de mindenütt ott nyüzsögtek. csak annyit mondott: . benn maradt a kocsiban.Hmm. A tanácsos mélyen beszívta. jó szaga van. Ellemeet úr kinyitotta a kocsiajtót.. Mars.

Mars! . a múltkor is egy üveggel találtad telibe azt a mocskos kóbor macskát. Körülnézett. és senki nem néz arrafelé. mint egy csapat bögöly. Ellemeet úr kirohant az üveggel. . .mondta a felesége.. fogd meg! Mars izgatottan ugrált a szobában a kertbe vezető ajtó előtt. Loncsos megint elöl. De akárcsak a böglyök..Fogd meg őket. .Cicuskák. a többiek meg úgy eltűntek. Fogta a kutyakorbácsot. vissza is jöttek.mondta Ellemeet úr dühöngve a feleségének..kiáltotta Ellemeet úr.. kivéve ha tudta. fogd ezt az üveget. . Este a kertjében jelentek meg a macskák. És Ellemeet úr egészen addig nem szabadult meg a díszkísérettől.Nézd. 129 . . de kimenni nem mert... amíg újra kocsiba nem ült. És most hirtelen.. ezek a macskák mind kikaparják a rózsaágyásunkat .Micsoda kutya! . rengeteg macska. soha egyik sem mert bejönni a kertbe. mi baja van ennek a kutyának . hogy Mars be van zárva a garázsba. egy csomó macska a kertben.Nem értem. ha vizet spriccelnek rájuk. Loncsos is egy ilyen esetnek köszönhette a sántaságát.Kergesd el őket! Nesze. kevés ember.Fél a macskáktól! Hát hallottál már ilyet? Németjuhász létére fél a macskáktól. és kiosztott néhány hatalmas ütést Ökumenika kapott egyet. Mars eddig minden macskát távol tartott a háztól. és nyervogva berohant a templomba. .mondta Ellemeet úr megvetően.. .

de a tavaszi nap a lombokon át még odasütött a rózsaágyásra. de most aztán megkapjátok. diadalittasan néztek rá. Az összes rózsánk tönkremegy..Na. Simon a sziámi állt legelöl. Bement. . A macskák buzgón kaparták kifelé a gyönyörű. ez már több a soknál! .És vissza ne merjetek jönni! . Amikor meglátták.kiáltotta Ellemeet dühöngve a bokrok felé. de egy tapodtat sem mozdult.Hol? .Most pedig elkaplak benneteket. és egy tövis jól megszúrta. .mondta a férje komoran. mocskos macskák! Most aztán nem lát senki. . Még szerencse. hogy jön. Ellemeet puskával a kezében állt ki a terasz mellé. szemétládák! .sut- togta Ellemeet úr. Már esteledett. Borzasztó kancsalul nézett Ellemeetre. - Most már tényleg kemény lépéseket kell tenni.A rózsaágyásban.Szemét. Célzott.Már megint itt vannak. Jobbra. de belelépett a saját rózsáiba. Hozd csak elő a vadászpuskámat! Az asszony hozta.. hogy senki sincs a környéken. . az én kertemben vagytok.. . a felesége meg azt mondta: . aki láthatna. amikre olyan büszke volt. drága rózsáit. A macskák meg eltűntek a bokrok és fák között. 130 ..balra csapkodott. ahol vagy tíz macska buzgólkodott nagy élvezettel a virágok kikaparásán.

Őt neveti ki. Hét macska megijedt és elszaladt. szétspricceltek. Egy pillanattal azelőtt. de ő is eltűnt az árnyékban. hogy nevet. hogy eldörrent volna a lövés. újra kitört belőle a nevetés. Megragadta a gyerek karját. de amint kívül került a kerítésen. hogy válaszolni sem tudott. mintha Bibi sírna. de ekkor megpillantotta a kislányt. mögötte pedig Loncsos. mielőtt Ellemeet újra célozhatott volna. Csak Loncsos sán- tikált még a pázsiton. De a kislány olyan rettenetesen nevetett. Ellemeet úr már magánkívül volt a dühtől. Aznap este aztán már békén hagyták a rózsákat. Már indult volna.Hát ez meg micsoda? Mit keresel itt? . és megvárta. de Ellemeet látta.kiáltotta Ellemeet úr. hogy bemenjen.És most aztán tűnés a kertemből. Egy kislány állt a kertjében. és egyenként a többiek. te csavargó! Először úgy látszott. A tanácsos macskája. Megfordult. Kint a fasorban megállt. míg a sövény nyílásán át Minna is kijön a kertből. Épp hogy megúszták. de három ott maradt. . jól megrázta és lekevert neki egy pofont. . 131 . Loncsos és Kancsal Simon.

Persze Ellemeet úr is ott lesz.mondta Tibbe .. de akkor sem megyek el.Min- denféle különleges macskákról..Ma este lesz Smit úr előadása a Monopol szállóban - mondta Minna.Képeket is fognak vetíteni .bólintott Tibbe . elvégre ő az egyesület elnöke. Miért lelkesedik annyira 132 . .mondta Minna. odamenni. . 15 Évszázadok macskái .Tudom . nem dolgozom többé az újságnál.épp ezért nem akarok .felelte Tibbe .folytatta Minna. köszönöm. de nem kell elmennem. a közvetlen környezetemben is van épp elég macska. . Színesben. . .Én bizony elmegyek! . ..Pedig mindenki ott lesz .mondta Minna.. . Már nem kell cikkeket írnom.Lehet . és őt soha az életben nem akarom többet látni.Így van! . És különben is. Tibbe meglepetten felnézett.

A kisterem dugig megtelt. Tibbe úr. és roppant érdekesen tudott beszélni. az az a fiatalember az újságtól. suttogni és mutogatni kezdtek. Bár el sem tudta képzelni. mert Smit úr nagyon népszerű volt. . Két idős hölgy halkan beszélgetett közvetlenül mögöt- tük. A szálloda bejáratánál plakát lógott: Az Állatbarátok Egyesületének ma esti programja: Évszázadok macskái W Smit űr vetítéssel egybekötött előadása Tibbe és Minna utolsónak érkezett. . ahol sok ember van. Eliemeet úr az első sorban ült. 133 . és aki nem szívesen megy olyan helyre.Úgy tudtam. de egy kis habozás után mégis igent mondott. ő üdvözli majd a megje- lenteket.És nagyon örülnék. A titkárnőjével. . hogy különleges dolgokra számíthat. mire. aki olyan félénk.Minna. hogy Minna és Tibbe helyet keresnek maguknak. amiből Tibbe megértette. és amikor látták. Volt valami a hangjában.Látod. ha maga is eljönne. az emberek vidáman beszélgettek. Mivel a műsor még nem kezdődött el. És hát a killendoorniak nagyon szeretik a macskákat. már nincs az újságnál.

hogy milyen szerepet játszott a macska a középkorban. úgysem hiszünk neked.mondta Smit űr. És azt írta. .Tényleg? . ő a mi emberünk. és azt is. hogy élő kiscicákat dugott egy szemeteszsákba. Ellemeet barátságosan mosolygott és meghajolt.Igen. Közben meg nem volt semmi bizonyítéka. Ellemeet űr felállt. Tibbe minden szót hallott. aláírta a cikket. Aztán arról. Mintha azt akarták volna mondani: akármilyen ronda pletykákat összeirkálhatsz.Igen. hogy üdvözölje az egybegyűlteket. hogy ilyeneket irkált. Csak röviden beszélt. hogy a mi kedves Ellemeet urunk gázolta el a heringárust. Smit úr először a régi egyiptomiak macskáiról beszélt. Tudod ő írta azt a gyalázatos cikket Ellemeetről. Diákat is vetített. Nagyon érdekes előadás volt. . Minna egészen titokzatosan és macskásan ült mellette. aztán átadta a szót Smit úrnak. nem törődik a suttogókkal. . Gyalázat. .Ő lett volna az? . Bibi meg az édesanyja néhány sorral előttük ültek. Úgy látszott.Most egy negyedóra szünetet tartunk . Egyre rémesebben érezte magát. bárcsak mégse jött volna el. a vásznon egy újabb macska képe jelent meg. és közben sanda pillantásokat vetettek Tibbére. A teremben eloltották a lámpákat. 134 .Igen. Az emberek lelkes tapssal köszöntötték. Bízunk a kedves Ellemeet úrban. és azt kívánta. Nagyon nyugodt volt. és valahányszor Smit úr koppintott a botjával.

Ez volt a jel. Koppintott a botjával.kiáltott fel a lelkész. A lány újra barátságosan bólintott.kiáltott fel a pék. . Csakhogy a megjelenő kép egyáltalán nem reneszánsz- kori macskát ábrázolt. amin Ellemeet úr a saját kertjében áll. és Minnára nézett.suttogta a tanácsos felesége. akibe Ellemeet úr épp jól belerúg a zöldségpiacon. hogy a fiú. hanem a pék macskáját. de ez senkit sem izgatott. Tibbe hirtelen kihúzta magát.kiáltotta Smit úr felhá- borodottan. Ezen azt lehetett látni. fáradjanak át a büfébe.miután egy órát beszélt .Ez nem az a kép! Az emberek morgolódni kezdtek. .De hát ez a mi macskánk! . egy egészen különleges.A mi cicánk.. reneszánszkori macskáról. mégpedig élvezettel. . amint Ellemeet úr kutyakorbáccsal veri Ökumenikát. aki rémülten meredt Minnára. levetítse a szünet előtti utolsó diát. Tibbe hirtelen megértette. de már meg is jelent a következő kép. tévedésről szó sem lehetett. aki ránevetett. Loncsos is rajta volt a képen.. aki a gépet kezeli. kivéve Tibbét. . de éles.. De a szünet előtt még egy utolsó képet szeretnék mutatni.De hát ez az én macskám! . és a vásznon megje- lent a következő felvétel. és azt mondta: . aki a második sorban ült.De hát ez az én Simonom! . mi volt a 135 . és három macskára céloz a vadászpuskájával. . Smit úr meg mérgesen koppintott a botjával. A fotó kicsit ferde volt.

A kislány Bibi volt. hogy egy szavát sem lehetett érteni. A gépet Willem.macskák terve.Ez volt az utolsó .De hogy kerültek oda az utolsó felvételek? . hogy jutottál azokhoz a képekhez? . Ez még az előbbieknél is ferdébb volt.kiáltotta. Ilyen ferdén csak Bibi tud fényképezni. és Smit úr megpróbált rendet teremteni. de azért elég éles. ahol a vetítő állt.kiáltotta Ellemeet úr. . ..Te. trükk az egész. és megüti a gyereket. De addigra már olyan hangosan kiabált a közönség.kiáltotta Ellemeet úr. aki felállt. Odament a terem végébe. A teremben egyre hangosabban morogtak és suttogtak. a konyhásfiú kezelte.Nem én vagyok az! De már meg is jelent a következő kép.dühöngött Ellemeet .Egyszerűen levetítettem az egész tárat. Ellemeet úr látszott rajta amint megragadja egy kislány karját. . a félhomályos teremben.Nem igaz! . A teremben óriási volt a zaj. Mindenki Ellemeet úrra nézett.válaszolt Willem.mondta Willem. .Azt igazán nem tudom . .Mindent megma- gyarázok. ..mondta Willem. és előrement. . Bibi az új fényképezőgépével felvételeket készített az utcán meg Ellemeet kertjében. .. ahogy kell . 136 .Ez csalás! . .Azonnal hagyd abba! .

és azt suttogta: „jó.Az Állatbarátok Egyesületének elnöke.mondta a tanácsos felesége. Miután elment. de hát nem volt itt semmi magyaráznivaló.Nekem a gyerekemet ütötte meg . Az én cicámra lőtt! . Aztán a kólásüvege felett Tibbére nézett. Meg akarta magyarázni a dolgot.Javaslom.mondta Bibi anyja. ez az egész egy sajnálatos félreér- tésen alapul . hogy szép nyugodtan igyunk meg egy kávét. De Bibi hallgatott. Ellemeet úr tehetetlenül legyintett. utána pedig folytatom előadásomat . és kiment a teremből.Hihetetlen! . hogy megvert ez az úr? .kérdezte az anyja.De hát miért nem mondtad el.Hölgyeim és uraim. .Ki vagy rúgva! . Az emberek kis csoportokban beszélgettek és a büfés pult előtt tolakodtak.mondta. mi?" 137 . A képek túlságosan is magukért beszéltek. ahol közben felgyújtották a villanyt. Ha Ellemeet úr közeledett. közben meg macskákra lövöldöz. mindenütt újra hangosabb lett a beszélgetés. Visszament a terembe. . mint aki kettőig sem tud számolni. mindenki azonnal elhallgatott.sziszegte oda Ellemeet még gyorsan Willemnek. . . . És ráadásul még a Gyermekvédő Egyesületnek is ő az elnöke! Bibi meg úgy ült mellette. - Ez még sokkal rosszabb.

tűnődött Smit úr . én egyáltalán nem akartam..Szuper! . abban az újságcikkben.. .mondta Willem. 138 . Megkért. . hogy Ellemeet kiscicákat dobott a szemeteszsákba. belehallgatott a beszélgetésekbe. Egy ilyen ember mindenre képes.. hogy ő ütötte el a heringárust.válaszolt Tibbe.. . Nem értettem.Hol? . de nagyon kedves volt.És most. hogy újra elvesztettem az állásomat . .mondta Bibi. Amiben azt írták. . nocsak.Egy fán ült.Tibbe körülnézett. hát hogy történhetett? ....De Willem.Engem Minna fényképezett le . A tömegben elsodródtak egymástól. hogy..Igen. És nagyon szépen kérte. hogy még a szünet előtt vetítsem le ezeket is. .Ott voltam . . miért. Egy kicsit odébb Smit úr Willemmel beszélgetett. ..Amikor Ellemeet úr a kocsijával nekiment a heringesbódénak. Biztos az is igaz. . hogy hol van Minna. . - Azok a képek a végén...Lehet. A két idős hölgy is tovább csevegett.Mit? . hogy mégiscsak volt benne valami. most már azt is elmondhatom.Hát tudod.kérdezte Smit úr. nocsak. . hogy lehet.Miben? . ..Hát persze.Minna kisasszonytól kaptam őket. igen . Ahogy körbejárt. .foly- tatta Willem .

amikor valami fe- ketét pillantott meg az üvegajtó túloldalán..De hát ezt ne nekem mondjátok! .Hát akkor én is csak elmondom.mondta Smit úr - hanem a rendőrségnek. Azt hiszem.kezdte Smit úr .panaszkodott. .Gondolod? .Már nem vagyok az újságnál . . Néha elkapott egy. Az autószerelő. Kérlek.De fiacskám! . Egészen véletlenül épp van is egy rendőr a teremben. amit tudok! . . írj egy cikket a mai estéről! . Sajnálom. Odament Tibbéhez. . . ahogy megírta. És Minna nagyon elégedett volt. 139 .válaszolt Tibbe. úgy történt. Már épp vissza akart menni a helyére.kiáltott fel Smit úr. .Egész biztos. mégiscsak neked volt igazad. félek.Tibbe! . A macskatervet sikerült megvalósítani. Minna kinyitotta a szálloda előcsarnokába nyíló ajtót. Monopol állt a küszöbön. beszélgető emberek között. aki még mindig egyedül mászkált.Ellemeet kocsija bizony alaposan össze volt törve.egy megjegyzést. . Az a valami nyávogott. . hogy elhamarkodot- tan ítéltem.Mégiscsak igaza volt annak a Tibbének.Miért nem szóltál eddig? Még valaki odajött hozzájuk. .mondta. Minna is körbejárt a kávézgató.Már olyan hosszú ideje hívlak .

.. Ha a nővéréről beszéltek. Smit úr előadásának második része eseménytelenül zajlott le.válaszolta Minna . mondd meg neki. Minnának egyszerre lett melege és fázott is.Ugyan .mondta Minna. 140 .Nem. Hát számítanak az évszázadok macskái...mondta Monopol . Minden jól ment.vissza kell mennem az elő- adásra.A nővéred. . Mire Tibbe visszaért a helyére.Akkor sem megyek! . . A forgóajtón túl..Hála az összes macskának. .Nem lehet . . Kéri. a hársfa árnyékában. hogy menj oda. Épp úgy..Kicsoda? . mit érdekel az az előadás.Miért nem? Csak nem félsz a saját nővéredtől? . . hogy most nem érek rá. Mici néninél.Nem mertem bemenni abba a nagy tömegbe. . vagyis igen.mondta Monopol de igazából azért hívtalak.. ha a ma macskája vár rád? . mint a kertben. mert odakint vár rád valaki. ugye? .mondta .Remek! . Minna már ott ült a mellette levő széken. valami furcsán dobogni kezdett a torkában.Remekül! .

megünnepeljük! .Ez a legjobb hír . Hozott magával egy zacskó húst.Igen. Ökumenika annyira megvadult az örömtől. . 16 A Szerkesztőségi Macska Másnap reggel nagy volt a tetőn a forgalom. A Biztosítási Bank tetején ültek.Megünnepeljük! .kiabálta. ami igazán nem illendő. Büszke 3 1590-ben a támadók a megszállt városba tüzelőt szállító hajóban a tőzeg alá bújtak el 141 . mióta Bredát csellel visszafoglalták a spanyoloktól3. Minden macska értesült az eseményekről. mert még éjjel továbbadtak egymásnak mindent. hogy éles hangon vernyákolt.mondta Loncsos. ha valaki egyházi szolgálatban áll. . . és szétosztotta..mondta az Iskolamacska . Minnát még sosem vette körül ennyi macska. fényes nappal meg különösen nem.

142 .

És ezen most az embereket értem. . és néhány nap múlva a lakásból is mennie kell.mondta Kancsal Simon . . .Hallottam. Nem értek vele egyet. Minnával egyetemben a tetőn voltak.mondta. hogy a feleségem felmondta a lakásbérletet. Egy kicsit zavarban volt.Várj csak! . a legmagasabb tetőre is újra fel tud mászni. . 143 . .Tessék helyet foglalni . Van Dam úr leült a szék szélére. tűnj el a padlásról.mondta Minna. pedig egy csomó dolgot akart tőle kérdezni. . Van Dam úr volt. hogy sántaság ide vagy oda. Felnőtt macskái. És ezt nem lett volna szabad. A hangulat megváltozott.mondta Monopol. Hogy azt akarja. Közben Tibbe egyedül maradt a padláson a hat kiscicával. Az előadás óta alig látta.Igen. . az alsó szomszéd..Egyelőre még nincs semmi ünnepelnivaló .volt rá. le sem akart ülni. De anélkül mondott fel.Csak egy pillanatra ugrottam be . .A gazdám még mindig ki van rúgva.Az egész város csak erről beszél .mondta Tibbe. Egy kicsit elveszetten járt körbe a lakásban. Aztán csengettek. az enyém is .mondta a tanácsos macskája. A gazdám például roppant dühös rá. ma még bármi megtörténhet. . Az emberek már nem szeretik Ellemeetet. hogy megbeszélte volna velem a dolgot.

hogy tényleg Ellemeet ütötte el a heringárust. de most nincs itthon.Köszönöm! . de megkínálhatnám esetleg egy mentolos cukorkával? .Aranyos kiscicáid vannak . és hogy a rendőrség talált végre egy pár tanút. . De én meg azt mondom. Odakint ül a háztetőn.Semmi akadálya.folytatta Van Dam úr. .Azért haragudott. . Cigarettám nincs. ez egyszerűen ilyen környék..mondta Tibbe. mert nem dohányzom. ennek örülök.. .Igen .. De erre én azt válaszoltam. . Sok a macska és kész.. vagy nem? . hogy mennyire igazad volt.biccentett Van Dam úr. ahogy megírtad. erről nem Tibbe tehet. ha kicsit nagyobbak lesznek - válaszolta Tibbe. mert a feleségem nem szereti a 144 . hogy nem.mondta Tibbe . . mert annyi macska gyűlt össze a tetőn. . . van akadálya. Minden úgy történt.folytatta Van Dam úr . Tibbe bólintott. .és bizonytalanul körül- nézett.mondta Tibbe . - Szívesen elfogadnék egyet. .. .De.Köszönöm . .folytatta.Izé. Épp most hallottam.Ó .De most már mindannyian tudjuk. Az asszony azt mondja.És hogy neked is vannak cicáid . egy tit- kárnőd is volt valahol.És amiatt az újságcikk miatt is nagyon haragudott - folytatta Van Dam úr. hát az igazán nem zavar. hogy igen.Egy kicsit heves az asszony .

.. hogy be tudna-e most rögtön menni a szerkesztőségbe. Megkérdezte.válaszolta Tibbe . megszólalt a telefon. Tibbe főnöke volt. és rákacsintott. akkor ezt megbeszéltük.macskákat. És. amit írtál. . És ahogy Van Dam úr lement a lépcsőn. ez a jövőben nem fog többet előfordulni. változatlanul állítom. . Tibbe.sóhajtott Tibbe. hogy továbbra is itt akarsz dol- gozni az újságnál. Ám egy dolgot nagyon komolyan mondok. hogy nem volt semmi bizonyítékod. .. szóval. hogy mégiscsak igazad volt. nagyon szívesen .Várj egy percet . Tibbe . Úgyhogy erről ennyit.Úgy néz ki. hogy igaz volt . A Szerkesztőségi Macska is ott ült. És soha semmit nem szabad leírni.... itt maradsz lakni.mondta Tibbe. és kész! .Hát persze. Tibbe. amire nincs bizonyíték. .A jövőben? .Nagyszerű! . Néha azért szabad.Ó. már régóta nem írtál semmit a macskákról.mondta a főszerkesztő. . ..mondta a főnök .Rendben. 145 . Legszívesebben rögtön elmesélte volna Minnának. különben nem írtam volna meg. Tibbe felnézett. De reméljük. Egy fél óra múlva Tibbe megint ott ült a jól ismert széken a főnöke irodájában.Igaz volt. Csak nem túl gyakran. de hát a lány nem volt otthon.Igen. Tehát mégiscsak hibát követtél el. Mert remélem.

. Attól lett bátor.Nem.Útközben hallottam. . 146 .mondta a macska. Szóval érted jön..Nagyszerű! .Hiszen van gazdám. A Szerkesztőségi Macska a beszélgetés végeztével leugrott az ablakpárkányról.Úgyhogy most már elmehetsz . igazad van.Ez igaz . hogy tudassa vele a hírt. . .lelkesedett Tibbe. Nem találkoztál még a nővéreddel? .De nem akarom .és Minna nagyon összezavarodott.Akkor majd hamarosan felkeres. Ugyan ki mástól tudná meg a híreket? Már nincs rád szüksége . hogy annyira megharagudott Ellemeetre. és a tetőkön át Minnához rohant. . . .mondta a Szerkesztőségi Macska .Hát .Nem is tudom. .El? Hova? .. Egy pár macska beszélte. .tudod. Hát nem vetted észre? . és mindent meg mer kérdezni. És még mindig szüksége van rám. . hogy a nővéred vissza akar fogadni. Mindenkihez oda mer menni. Mostanában mindenhez van mersze.bólintott Minna .A gazdádat visszavették az újsághoz! Minna nagyot sóhajtott megkönnyebbülésében. Már egyáltalán nem szégyellős..Teljesen megváltozott.mondta a Szerkesztőségi Macska. A régi házadba. Megtanult merni.Ki mondta? .mondta Minna. .

.Csuda jó volna újra macskának lenni.A nővéred kéri.. hogy látogasd meg . 147 . vagy talán nem? ..mondta Loncsos. hogy talált egy szert... . izé. - Ezt rengeteg sült hallal fogjuk megünnepelni.. .mondta. Tibbét. Annyira örült. ami meggyógyítana. aki szintén rögtön a nővéréről kezdett beszélni.habozott Minna. . milyen hallgatag Minna.Hallottam. . a nappaliban találta. és sárga szemével gyanakodva méregette Minnát.Én.Hát.mondta Minna. .. én már nem is tudom . .kérdezte. de körbejár az üzenet. hogy észre sem vette. Az aztán nagyszerű lenne! . aki nagyon boldog volt.. Én elmennék a helyedben.kiáltotta.. Hazafelé menet Minna Loncsossal is találkozott. Hallgatag. elgondolkozó és csöppet sem vidám. .Visszakaptam az állásom és a lakásom! .Én magam nem beszéltem vele.

A kiscicák a dobozban játszottak. Menj csak oda Minnához. Tibbe ránézett az ébresztőórára. Lassan már pirkadt.Hajnali negyed négy. amíg Tibbe fel nem kelt. hogy nem értelek. Bolyhos. hogy egy szőrös lábacska simogatja az arcát. hogy Tibbe menjen oda vele a konyhaablakhoz. .Beszélni akarsz velem? Mondani akarsz valamit? De hát tudod. és addig nyávogott. 148 . De Bolyhos nem hallgatott el. . Biztosan kint van még a tetőn. Bolyhos volt. De Bolyhos erőszakosan nyávogott. és Bolyhos mindenképpen azt akarta. már biztosan ott van a dobozában. miért ébresztettél fel? Gyorsan feküdj vissza a lábamhoz. 17 Újra cica? Tibbe arra ébredt. Minna nem feküdt a dobozában.

és mindenáron mondani akart valamit. csak most egészen macska. Minna volt.. Az egyik Loncsos volt.. Bolyhos csak keringett körülötte. hogy valami történt. A közelben egy kis ferde tetőn két macska ült. A másik meg egy gyönyörű. A vörös cica ránézett.motyogta .. hogy Minna.De hát mi van? Azt akarod. hogy kinézzek? Tibbe kihajolt az ablakon és körülnézett a tetőkön. Loncsos maradt. és néhány ugrással eltűnt a tetők között. . . de a rémülettől teljesen berekedt. hogy elveszítette az egyensúlyát és az ablakkeretbe kellett kapaszkodnia. és elállt a szava. . Bolyhos. Tibbe beszédelgett a szobába... megint macska lett? 149 . és titokzatosan nézett rá sárga szemével.. amit olyan jól ismert.Ostobaság. nagy vörös cica. azt megértette. A farka vége is fehér volt. A vörös cica megfordult. Az egész csak egy pillanatig tartott. fehér nyakörvvel. Megcsóválta a farkát. . És tisztára Minna arcocskája. Tibbe még jobban kihajolt.Mit akartál mondani. Tibbe úgy megijedt. Hogy mik nem jutnak eszembe! Minna kisasszony nemsokára szépen hazajön. Oda akart neki kiáltani. és az ablak megnyikordult. leült a díványra és a körmét rágta. lehetetlen. Minna szeme. Tibbe még sosem szeretett volna ennyire érteni macskául.

Tibbe . amikor világosodni kezdett. Reggel hat. de annyira megijedtem. De Tibbe komoly maradt.gondolta Tibbe. . Minden megvolt. Mindjárt megbolondulok. Minna rendszerint akkor jött haza. . Hál' isten. Hál' isten? Miért hál' isten? Ha macska lett. hogy Tibbe ki fogja nevetni. nekem is a tetőkre nyílik az ablakom. akkor vonult el a dobozába.. és Tibbe egyre nyugtalanabb lett. .. Minna még mindig nem jött haza.Nagyon korán jöttem. 150 . ostobaság! .mondta Tibbe . de nem sikerült. hanem Bibi..Újra cica .. Ma reggel kinéztem az ablakon. hogy csináljon magának egy csésze kávét. és láttam Minnát. Bibi! .. Csenget! .. és tanácstalanul elhallgatott. és.Ugyan. Habozva mondta.Folytasd csak. A mosdókesztyűje.. Tibbe megnézte. hogy ott van-e még a holmija. Vissza is fekszem az ágyba. akárcsak neked. akkor ezekre már amúgy sincs szüksége. a fogkeféje meg minden. tudod. A kiskoffere is ott volt a kamrában. Végül is felkelt. Negyed hétkor csengettek. Várt. mindenféle ostobaság jár az eszemben..mondta .Félig még alszom. De most nem jött..mondta aztán újra. .Igen . gondolta Tibbe.. Megpróbált újra elaludni. Az ajtón akar bejönni! De nem Minna jött fel a lépcsőn. Félt. Bibi ránézett. . Arra jött.mondta Bibi.

. Amikor még macska volt.Micsoda? A saját kertjébe? . ott lakott Bolyhos újra nyávogni kezdett.De tényleg igaz! ..Ugyan. hogy úgy van.mondta Bibi .erősködött Bibi.. Vajon hol járhat? . Nagyon messze volt.Azt hiszem. Mit csináljunk.de nem valami nagy meggyőződéssel mondta. hogy még senki sincs ébren..Semmit .Mi kellene tennünk? .Ugyan.Az Emma sétányon.e..mondta Tibbe . és aranyesőbokrot sem látok sehol.. A saját kertjébe. ahol aranyesőbokor áll a terasz mellett. de elment. . de biztosan ő is azt mondja. .mondta Tibbe.mondta Bibi. a régi házába ment.Hívni akartam. . . Nézzük meg. Tibbe? .Menjünk oda! Az Emma sétányra. Olyan korán van.Nem értem .. micsoda butaság . Egy olyan házban lakott.Benézek a hátsó kertekbe.. . . hogy megtalálják a görbe kis utcát a fehér házakkal és nagy előkertekkel. 151 .Az a ház mögött kell legyen .mondta Tibbe. hogy az Emma sétányról jött. és keresgélniük is kellett.Azt hiszem. . De tíz perccel később már együtt siettek a kora reggeli utcán.mondta Tibbe. hogy én is láttam . Micsoda butaságokat beszélsz . Bibi. . Egyszer mesélte. tényleg ott van. .Sehol nem látok vörös cicát . .

vagy már félholt. a szájában a madárral. hogy Bibi visszajöjjön. és a macska a következő pillanatban eltűnt a ház mögött. Akkor kinevette. A vörös cica ott állt az előkertben. de Tibbe visszatartotta. hadonászott. A kerítésen fekete betűs tábla: Biokémiai Kutatóintézet. ami nem sikerült. hogy bement. egy orgonabokor alatt.. 152 .. Bibi újra feltűnt. hogy attól változott át. . Az egyik villa előtt hatalmas kuka állt. biztos csak úgy kidobtak valamit. mert a madár még élt. Odanézz! Tibbe odanézett. ha hagyjuk. És mindketten Minna szemét látták. Most fogta.mutatott a kutatóintézet melletti épületre. Nem lakóház volt.Ne! . De a legrémesebb az volt. hanem valami irodaszerűség. de most arra gondolt. Egyenesen a szemükbe. Lehet. hogy cicaként evett valamit egy kukából.Ott van mögötte az aranyesőbokor. Az utcácska nagyon csendes volt ilyenkor kora reggel. Csak a madarak énekeltek.A madárka valószínűleg megsebesült. ez a sok modern tudományos kísérlet. és a virágok lengedeztek a szélben. csapkodott a szárnyával... Tibbe egy alacsony kerítésen ülve várta.mondta. . ki tudja. De macskát nem láttam. Tlibbének erre eszébe jutott: Minna valami olyasmit mesélt. jobb. .. .kiáltotta Bibi. . Bibi felkiáltott. hogy a cica egy rigót tartott a szájában. Tibbére és Bibire nézett..Ez az a ház .Utána megyek! .

vajon becsöngessen-e. hallgatva sétáltak vissza. A macskák macskák maradnak.Ez is hozzátartozik.mondta. Ott álltak a kerítés előtt. Tibbe csak félig figyelt rá.Gyere. Hogy megkérdezze: „Asszonyom. . Én meg megijedtem. Azon gondolkozott. egy időre eltűnt. hogy nem szabad. . akkor mindig így nézett.Amikor a parkban üldögéltünk.Ne sírj! . .Minna gyakran nézett így . az a vörös cicája nem kóborolt el egy időre?" De hát az az asszony. de most visszajött.." Azzal meg mit érne.mondta Bibi.kérdezte Bibi. .válaszolta Tibbe .Nem akarnád magaddal vinni?. . és egy madárka közel jött. 153 . . aki itt lakik. és akkor madárkákat is fog- nak.valaki másnak a cicája. az ő kedves Minnájuk egy élő madárral a foga között. . és mindig rákiáltottam.vigasztalta Tibbe. És akkor mindig úgy elszégyellte magát.. De most már nem is szégyellte magát. Még olyan korán van. És különben is: akkor mi van?! Az asszony valószínűleg azt mondaná. „Igen. gondolta. Lassan. És nekem még nyolc másik macskám van. És azért sírok. Minna eltűnt a zsákmányával és Bibi sírva fakadt. menjünk haza! .Nem . valószínűleg fel sem kelt még. Nem volt valami szép látvány.

és később sem lehet majd. Ez az utolsó esélyed.. Méghozzá még ma éjjel.Azonnal gyere! A nővéred vár! Nagyon sürgős! Minna megérezte a családi szagot még mielőtt meglátta volna a nővérét.. hogy most van itt a lehetőség. . úgyhogy rögtön azzal kezdte: . ismerős szagát.Majd ha újra tisztességes macska leszel.e valaha is. Előbb nem lehetett.. Eljött a pillanat.De igen. .Úgy értem. 154 . . megtörténik. A Pékmacska hozta a hírt.. Az otthon egészen sajátos. . Szóval gyere velem. ez megtörténik. 18 A vörös testvér Még koromsötét éjszaka volt. amikor Minna találkozott a nővérével a Biztosítási Bank tetején.vetette oda mérgesen a nővére.Nem tudom.Hova? .Egy kis orrdörgölés.Szó sem lehet róla! . . .

. Mici néni mesélte. . mint nálad. . Hát nem emlék- szel? .. A mi kertünkbe. .De a legdühösebb azért voltál. hogy velem is majdnem ugyanez tör- tént. . .Talán hallottad. . Hiszen annyi koffere és annyi ruhája van. . és a farkam egyre rövidebb és rövidebb lett. Mintha kelet felől kicsit világosodni kezdett volna az ég a tetők fölött. A hátsó lábaimon 155 .Minden el van feledve és meg van bocsátva . Minna most már tisztán látta a nővérét.Az akkor volt ..szólt a nővére .Nem volt olyan súlyos.felelte gyorsan a nővére. És szörnyű dolgok történtek velem. .Az asszony még csak észre sem vette.Igen.Figyelj.Úgy érted. . a házadba? . mert már nem vagyok cica.Így.Most hazajöhetsz. A karmoddal kergettél ki a kertből! . Pedig hát nem mehettem el csak úgy. ma éjjel meggyógyulhatsz. mert elemeltem egy kis koffernyi ruhát az Asszonytól.Úgy értem. És olyan fura vágyaim támadtak.mondta a nővére. .. Ma éjjel vagy legkésőbb hajnalban. Még azért is dühöngtél. Hát még mindig nem volt valami barátságos.Te kergettél el! .mondta Minna.Hogy lehetsz benne ilyen biztos? . A bajuszom kihullott. De én is beleettem abba a kukába. ahogy most vagyok? . hogy soha többet nem akarsz látni.Azt mondtad. a mi házunkba.

. .kérdezte a nővére. . hogy vadásztunk együtt seregélyekre a kertben? . . Minna némán ült és gondolkozott.Emlékszel még.Emlékszel még. hogy az erdei rigók olyan gyógynövényeket esznek. A tiédet is.De hát van otthonom! . És olyan jelentéktelennek. átsétálhatsz az aranyesőbokor alatt. hamarosan újra lesz bundád. hogy nyállal mosakodtam volna. gyere velem haza! .kérdezte Minna. ami macskai és normális. . Most virágzik! Ha újra kinő a farkad. A padlás meg a gazda hirtelen olyan nagyon távolinak tűntek. Odaülhetsz az asszony ölébe és dorombolhatsz.felelte Minna. És akkor elmúlt.Otthonom és gazdám.. hogy milyen ritkán tűnnek fel nálunk a kertben. 156 . Mindent újra megtehetsz. Minna fázott. És akkor még itt habozol és tépelődsz! Reszketsz és fázol... Csak néha-néha.És aztán? .És most megint itt vannak? . . meggyógyultam. Gyere. - Egyszerűen megettem egy erdei rigót. A nővérének pedig meleg és jó szaga volt. Csodálatos lenne.sürgette a nővére . És be akartam állni a zuhany alá. vonulás közben állnak meg.. Ahelyett. . ahogy kell.mondta a nővére. . ha újra volna bundája. És talán még hajnalban.Csak ma éjjel. Tudod..Gyere! . Azért kell azonnal velem jönnöd. De egész véletlenül megfogtam egyet.elhallgatott. milyen gyönyörű a kertünk tavasszal? Gondolj csak az aranyeső- bokorra. amik minden betegséget meggyógyítanak. Már virrad. .Egy erdei rigó gyógyított meg ..akartam járni. tudom.

ne akadékoskodj már annyit! . .Arra gondoltam: talán visszaadnám. izé.. .Nem.Arra meg mi szüksé- ged volna? Minek egy macskának koffer? .Akkor legalább Loncsostól hadd búcsúzzam el! . Mindjárt felkel a nap. . vörös bundájában. Bezár..Veled megyek .De hát még el is kell búcsúznom! .. . ...mondta Minna . 157 .Jaj. miközben az egyik lábát a magasba emeli.Hogy megmagyarázzam neki... És jól összekarmolni egy vadonatúj szék lábát.dadogta Minna. . - Különben még újra meggondolod magad..sziszegte a nővére. Majd én beszélek vele .De várj még egy percig.Elbúcsúzni? Kitől? A gazdádtól? Meg vagy te bolondulva? Lehet.. ha a körmeit tetszés szerint behúzhatja vagy kimeresztheti. . .. Csak négy háztetővel odébb van..Micsoda? . Ha elnyúlna a napsütötte járdalapokon a dús.és a lábujja közét rágcsálni. Valahova letenném . Úgy gondoltam.. Majd én odamegyek Loncsoshoz az ereszcsatornátokba. Maradj itt ülve. És milyen remek..kiáltotta a nővére.Várj itt. .kö- nyörgött Minna kétségbeesetten. Pompás volna végignyalni magát.gondolta. hogy nem is enged elmenni. Mit akarsz még? . nem várok. mi történik.Hát csak. hogy hozom a kis- kofferemet a mosdókesztyűmet meg.

Végigsétált a félhomályos tetőkön, elhaladt Bibi ablaka
előtt Tibbe ereszcsatornájáig. Amikor visszajött, azt
mondta.
- Üdvözöltek
- Kicsoda?
- Nem a gazdád. Őt is láttam, ott állt az ablakban, úgy-
hogy gyorsan leléptem. De Loncsos üdvözöl. Azt mondja,
reméli, meglátogatod, ha újra lesz farkad. Meg hogy
nagyon hasonlítok rád!
Közben napsütötte reggel lett.
Minna már órák óta ott ült a sufniban a hátsó kertben, az
Emma sétányon. A fűnyíró mellett. Egy kicsit még
reszketett, de inkább az izgalomtól, mint a hidegtől. De
nemsokára bundám lesz, gondolta, legalábbis ha sikerül.
De eddig még nem sikerült, a nővére még nem tudott
erdei rigót fogni.
- Még sokáig tart? - kérdezte Minna a sufni félig nyitott
ajtaján keresztül. - Már felkelt a nap.
- Na még csak az hiányzik, hogy siettess is! - vágta oda
a nővére. - Azzal aztán nagyon tudsz segíteni, ha sürgetsz...
De megyek, lesben állok az előkertben...
Minna a sufniból odalátott a ház végére. Itt született, itt
élt mint kiscica.
Nemsokára újra bemehet, kap egy tálka tejet és
megsimogatják. És ha dorombolni kezd, senki nem fogja
azt mondani, fúj, Minna kisasszony.
Minden fát és bokrot ismert itt a kertben. Régebben
békákat fogott ott a pázsiton, sőt egyszer még egy
158

vakondot is. A virágágyásban szokott magának gödröt
kaparni a begóniák között, aztán reszkető farkincával és
elgondolkozó szemmel fölé guggolt, ahogy a macskák
szokták. Dolga végeztével mindig gondosan betemette a
gödröt.
Ahogy mélázott, egyre macskábbnak érezte magát. Itt
sikerülni fog, ezt egészen biztosan tudta. Nemsokára...
Aztán valami rettenetes sipákolásra riadt fel.
Jött a nővére. Az előkertben elkapta az egyik erdei rigót,
és most a szájában hozta. Tibbe meg Bibi ebben a
pillanatban ott álltak a ház előtt, de Minna nem tudta. A
nővére nagy diadallal szaladt oda hozzá.
Mivel a szája tele volt a rigóval, nem tudott beszélni, de
a szeme azt mondta: hát nem remekül összehoztam?
A madár csipogott, kiabált és tehetetlenül vergődött a
nővére fogai között. Minna egy pillanatra azt gondolta: juj
de fincsi!
De amikor a nővére a közelébe ért, Minna hirtelen
odacsapott, és rákiáltott.
- Engedd el, de rögtön!
A nővére ijedtében elengedte a zsákmányát. A rigó
azonnal elrepült, először kicsit ferdén és dülöngélve, de
aztán egyenesen fel a magasba, és szabadulása feletti örö-
mében csicseregni kezdett.
- Nahát, ez aztán mindennek a teteje! - mondta a vörös
nővér fenyegetően.
- Izé... nagyon sajnálom - dadogta Minna. Rettenetesen
szégyellte magát.
- Még csak ez hiányzott! - sziszegett tovább a nővére.
159

- Egész éjjel... egész éjjel csak a te kedvedért güriztem.
És amikor végre sikerül minden erőm és leleményességem
bevetésével megfogni ezt a ritka erdei rigót... Mert tudom,
hogy ez az utolsó esélyed... mert a húgom vagy... és akkor
tessék!
- Nem tehetek róla - nyögte Minna - , nem
gondolkodtam.
- Nem gondolkodtál! Hát ez aztán szép! Mindazok után,
amit érted tettem kivered a számból azt a madarat.
- Olyan gyorsan történt, hogy nem is tudtam, mit
csinálok - siránkozott Minna. - És van még egy. Nem te
mondtad, hogy kettő volt?
- Csak nem képzeled, hogy még egyszer vadászni
megyek a kedvedért? - A nővére már magán kívül volt a
dühtől. - Tudod, hogy mi vagy te? Ember! Ugyanolyan
vagy, mint az asszonyom. Mint az asszonyunk, mert
régebben a tied is volt. Ő bezzeg megeszi a pipihúst, de jaj
nekünk, ha mi is madarat fogunk. Akkor kiveri a szánkból.
Emlékszel? Amikor még itt laktál, emlékszel milyen
gyakran beszéltünk erről? Hogy hogy dühöngtél! A
képmutató, azt mondtad rá, képes csirkét enni, a mi
madárkáinkat meg elszedni.
- Emlékszem - mondta Minna.
- Hát akkor miért viselkedtél most ugyanúgy?
- Nem tudom. Azt hiszem, megváltoztam.
- Túlságosan is megváltoztál! - mondta a nővére. - Te
már sosem jössz rendbe. És ezzel vége, nem vagy többet a
testvérem. Eridj innen! Örökre tűnj el a kertemből. És jaj
neked, ha még egyszer meglátlak itt!
160

De nem ám! A macskák sosem éreznek együtt a madárkákkal. hogy félt. hogy eljátszottam az utolsó esélyemet. és így tovább. kertről kertre futott. egyre a választ kereste. 161 . Olyan dühösen fújt. megmenteni egy madarat? Ahogy ballagott. aztán a sövény egy nyílásán átbújt a szomszédba. ilyen nem. akkor már nem vagyok macska. hogy a madárnak fáj. Átéreztem. Bolyongás közben gondolkodott. De ha ilyesmit át tudok érezni. jutott eszébe. Át tudtam érezni. hogy Minna kimenekült a hátsó kertbe.macskai módra? Micsoda hülyeség ez. Akkor miért viselkedtem ilyen természetellenesen. De hát hogy történhetett? Hiszen vágyakozva gondoltam a vadászatra és a madárfogásra. egyre messzebb. de még sokáig hallotta maga mögött vörös nővére fújását és nyávogását. Azt hiszem.

Meg tudom csinálni? És meg merem csinálni? . hogy igen! . 19 Most meg Karlos Miközben Tibbe és Bibi hazafelé tartottak. gondolta Tibbe. 162 .Hát persze. Csak a titkárnőmet veszítettem el.kérdezte Tibbe. Megérkeztek a zöldségpiacra. Tehát minden rendbejött. Nem kapok híreket a macskáktól. Leültek.szólt rá szigorúan önmagára. megváltozott az idő.Álljunk meg egy kicsit.Nem .mondta Bibi . és Tibbe azt mondta: . Visszakaptam az állásomat. beborult és cseperészni kezdett az eső. ott a fa alatt. Feltámadt a szél. és kicsit szomorúan elszopogattak egy-egy mentolos cukorkát. még száraz. még sokára lesz fél kilenc.Nem fogsz elkésni az iskolából? . . . Az a pad.. egyedül kell utánanéznem a dolgoknak. És nem kell kiköltöznöm. Vége a macska sajtószolgálatnak.

akkor soha többet nem haragudnék meg rá. de szót fogadott. ha kérdéseket kell nekik feltenni. Még annyi mindent akartam kérdezni tőle. amíg a gazdája nem hívta.. A tejeskocsi épp befordult a zöldségpiac sarkán. ha macskaian viselkedett. De mégis szomorú vagyok. És dörgölőzzék. Ekkor egy kutya hirtelen vadul ugatni kezdett a padjuk mögött Egy nagy dán dog volt. hogy még megkarmol valakit. Tibbe és Bibi némán felugrottak és odaszaladtak. mint ember.. . A kutya tombolt és fel-felugrált a fa törzsére. soha.Már nem vagyok olyan szégyenlős. hát arra már nemigen lesz szüksége. akármilyen macskai kisasszony volna is. és a fa koronáját ugatta. No. de hát visszaváltozott cicává. Mindig csak szapultam. De ettől a gondolattól sem vidult fel egy cseppet sem. Tulajdonképpen akkor volt a legaranyosabb. és akkor sem félek.. hogy néha karmoljon. Miért nem tudok legalább egy egészen kicsit örülni? Minna kisasszony. Egyáltalán. Mindenkihez oda merek menni. És doromboljon.. és a magasban megpillantottak egy cipőt és egy lábat. Ha valaha visszajönne. Még jó is.. mert féltem.Karlos! Karlos. Csak egy pár kesztyűt. hogy magamnak kell megszereznem a híreket. Tibbe meg Bibi felbámultak az esőáztatta lombok közé. jössz ide rögtön! Karlos még nyüszített egy kicsit. . megköszöntem neki? Nem. 163 . semmi mást nem kapott tőlem. Megengedném. amikor dorombolt.. És fizetést sem adtam neki soha. és azt is csak azért.

hogy segítsen? . A nővérem. Minna kisasszony . és a kosztümje teli zöld foltokkal. hogy maga az.A titkárnőm ott ül a fa tetején. gyerünk haza! - mondta Tibbe. És amikor azt mondta. Minna két perc múlva már az utcán állt.Oda- mentünk. Hogy is hihettünk ilyesmit? . .És aztán az Emma sétányon .szólította meg Tibbe a sofőrt. . És nem mer lemászni. .mondta Tibbe.kérdezte Minna.mondta Minna. hogy légszívesebben hangosan 164 .mondta Tibbe. Most már zuhogott. . . . A lány csurom víz volt. . Egyáltalán nem volt igaz. ide állok a kocsival közvetlenül a fa alá. de egyikük sem érezte. mi környékbeliek már megszoktuk. . és átölelték a nedves vállát. .mondta Bibi.Nagyszerű! Szóval csak képzeltük az egészet.Egy vörös cica . és egyre jobban eláztak.Megkérhetném.De hát már csuromvizesek vagyunk. Várjon csak.Mi nem volt igaz? . .A nővérem volt . Egy rigóval. .kérdezte a tejesember. . ugye? . . . Tibbe és Bibi megkönnyebbülten nevettek. és nagyon hasonlít rám.Csodálatos! .folytatta Tibbe. és a tejesember továbbhajtott. - Tudjuk. az is ő volt.Először a háztetőnkön láttuk. És újra láttuk azt a macskát.Legalábbis azt hittük.Láttuk ma hajnalban.Igen.Ötösikrek voltunk. akkor olyan rettenetesen boldog volt. de nem számított. .Egy kutya volt. hogy haza.

. 165 . és akkor most nem fogom megtudni. Loncsos és Bolyhos és a kiscicák mind dorombolva és nyávogva keringtek körülöttük. Szívesebben vagyok ember. hogy még mindig rengeteg macskai tulajdonságom marad. Amikor jött az a kutya.Nem mehetek veletek.mondta Minna. és arról hogy miért ment el. nekem iskolába kell mennem - mondta Bibi mérgesen .Először vegyünk fel valami száraz ruhát. már nem akartam. . . .Gyere fel hozzánk.énekelni kezdett volna az esőben.felelte Tibbe. És Minna mesélt.Legalábbis azt hittem. . és aztán az egész történetet hallani akarom . . De amikor elérkezett a döntő pillanat.és akkor még egyszer elmesélem az egészet. A nővéréről. Az összes macska ott várta őket. .. Nagyon sokáig kétkedtem és haboztam.mondta.És érzem.És ennek most vége? .mondta Tibbe.Azt hiszem .Annyira szerettem volna újra cicává változni! .A kétkedésnek és a habozásnak vége. .Nem számít . hogy mindjárt újra dorombolni kezdek. hogy pontosan mi is történt. De félek. . Tibbe és Minna csuromvizesen értek fel a padlásra. amikor vége van a tanításnak - mondta Minna . Hiszen megint felmásztam a fára.

166 .

hogy már nem mondja azt. hogy már nincs rám szüksége. Érted. Itt a házban. . ígérje meg! . .Inkább most menj ki a tetőre .. hogy mellettem legyél.: dorombolni és karmolni és dörgölőzni. hogy kisasszony. Minna .. Csak most tudom.mondta Minna .mondta Tibbe. Kicsit félve nézett rá... . mert vörös haja még nem száradt meg egészen. hanem.Tibbe. .Nemcsak mint titkárnőre.Nem kóborlók többet el.addig én pompás reggelit készítek. Egy egész doboz szardíniát.. hogy soha többet nem fogom magát látni.mondta Tibbe . úgy szeretnék reggelizni. hogy négyszemközt akar beszélni velem. és ő is mindig udvariasan Tibbe úrnak szólította. hiszen elmúlt a szégyenlőssége. milyen borzasztóan hiányzott. . .dadogta Tibbe . Eddig Minna ragaszkodott a magázáshoz..de egy kicsit dörgölőzni.mondta Tibbe .Szóval izé. . csak úgy. és hogy tegezi.. Mert Loncsos azt mondja. de most csak mosolygott rá. Kiment a konyhába. De attól féltem.Mindent szabad . Minna kisasszony. annyira féltem. Soha többet ne kóboroljon el. 167 . Minna meg Loncsossal együtt ki- lépett a konyhaablakon a tetőre. . .Csak rajta! Minna odadörgölte hozzá vizes fejét.De borzasztó nagy szükségem van rád.. És utána ki kell mennem a tetőre. Minna? Nem is vette észre.Olyan borzasztóan megijedtem .Most nincs kedvem karmolni .. - elpirult.

A gyerekeim már tálkából esznek.És újra a dobozodban fogsz aludni? .folytatta Loncsos. mit beszélek. miért is ne. Csak nézd. Minden úgy lesz. . .mondta Minna. Mondd meg a gazdádnak.. Majd még elmész a halashoz.Mi az? Mintha nem örülnél valami nagyon annak. Persze . a kezéből. hogy újra útra kelek .kérdezte Loncsos.Tovább kóborlók. Most mondta a Dezodormacska.válaszolta Minna . de ilyesmit még soha! Hogy egy macska megsajnáljon egy madarat! Hánynom kell. Ne is haragudj.kérdezte Loncsos. bocsánat. és még egy hírem is van a számodra. Nem bővítik az illatgyárat. Ha így folytatod. . még a halakat is sajnálni fogod. kicsit csalódtam benne. Ez tényleg egy kicsit erős volt.Persze.mondta Minna. egyáltalán nem erről van szó. Ja.Köszönöm . .Nem. 168 .. és kivered a heringet a mancsából.És még csak annyit akartam mondani.. hogy visszajöttél .fordult Minna Loncsoshoz. Már nincs szükségük rám. . . A tanácsos nem akar engedélyt adni. mint eddig.Igen. eléggé ronda szád van .. Szép lassan el lehet őket ajándékozni.Persze hogy örülök. . . Kóbor macskaként sok mindent megéltem.Mert a macska sajtószolgálat azért ugye továbbra is működik? .Micsoda? Hogy visszajöttem? .mondta Loncsos . hanem az az eset a rigóval meg a nővéreddel. hogy visszajöttem. de azt sem tudom. . . .

Hát ezt meg honnan veszed? .Loncsos gyanakodva méregette sárga szemével. és elkiáltotta magát. Tibbe kihajolt a konyhaablakon.mondta Minna. . Sőt. nem is tudom . .Itt azért még nem tartunk .Hát. . hirtelen az az érzésem támadt. akkor a legeslegutolsó esélyedet is eljátszottad. Soha többet nem leszel macska. De még odáig is fajulhat a dolog.Tudod .Kész a reggeli! Cicáknak és embereknek! . Megint nagyon tépettnek és koszlottnak látszott...kérdezte Minna. hogy összeházasodtok..folytatta halkan .Gyere be te is! .Csak egy olyan megérzés . . hogy elfelejtesz macskául.És figyelmeztetni akarlak.mondta Loncsos.szólt Minna Loncsosnak. ha ezt megteszed. . hogy még a miááu-dalt is elfelejted! . . Vége ---- 169 .

De győzhet-e az igazság egy ilyen befolyásos emberrel szemben. Sok izgalmas kérdésre azonban tudja a választ. még ha egész macskakülönítmény siet is a segítségére? fák fordulatos és humoros könyv holland szerzője a gyerekkönyv írók Nobel-díjaként számontartott Andersen-díj egyik kitüntetettje. kétévente adományozza az IBBY. hálából. amiért az befogadta. a Macskahírügynökség jóvoltából. 170 . Tibbe.Macskák társasága Annie M. mert unalmasnak tartott cikkei miatt elbocsátás fenyegeti. Schmidt Visszaváltozzék vagy sem? Ez az. G. amire Minna. titkos hírforrásainak köszönhetően sztárriporter lesz. Az értékes és érdekes híreket a fiatal újságíróval. sehogyan sem tud válaszolni. aki titokzatos körülmények között változott át macskából lánnyá. A fé- lénk fiúra nagyon is ráfér a súgás. Az Andersen-díjat 1956 óta. Tibbével osztja meg. aki már a városka nagyhatalmú dezodorgyárosától sem fél. a gyermek-és ifjúsági irodalom világszervezete.