You are on page 1of 44

HARYANA

AE - CIVIL

PAPER

SOLUTIONS
EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

HARYANA PAPER
1. If ‘f’ the friction factor, then the Chezy’s coefficient is proportional to
a)
b) √
c) 1/
d) 1/√

Ans: (C) From Chezy & Darcy equation

C=√

2. The critical section for finding maximum bending moment for footing under masonry wall is
located
a) At the middle of the wall
b) At the edge of the wall
c) Halfway between the middle and edge of the wall
d) At a distance equal to effective depth of footing from the edge of the wall

Ans: (c) The critical section for finding maximum bending moment for footing.

Under column
(at the face of column,
pedestal or wall, for footing
supporting a concrete Half way between the centre
Halfway between face of
column, pedestal or wall) line & edge of the wall, for
column or pedestal and the
footing under masonry wall
edge of the gusseted base, for
footing under gusseted base
This is our question.
Hence correct option is (c).

3. In station the gradient provided is


a) Zero per cent
b) Equal to ruling gradient
c) Steeper than ruling gradient
d) Flatter than ruling gradient

Ans: (B)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 1


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

4. Shear stress on principal planes is


a) Zero
b) Maximum
c) Minimum
d) None
Ans: (A) Principle planes are the planes on which –
i. Normal stress is either maximum or minimum.
ii. Shear stress is always equal to zero.

5. Minimum potential theory of a system will be in the position of


a) Stable equilibrium
b) Unstable equilibrium
c) Neutral equilibrium
d) All of the above

Ans: (a) It will be in stable equilibrium

6. Select the non-dimensional parameter from the following:


a) Specific weight
b) Manning’s coefficient
c) Angular velocity
d) Specific gravity
( )
Ans: (D) Specific gravity =
( )
= no units
Dimensionless

7. Water is flowing through a uniformly tapering pipe with a constant discharge. The flow is
a) Steady – uniform
b) Steady – non-uniform
c) Unsteady – uniform
d) Unsteady –non-uniform

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 2


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

Ans: (B)

 Steady as conditions are not changing with respect to time.


 Non – uniform, because velocity is changing with respect to length.

8. Given below are the time estimates obtained from two persons, X and y, for the execution
of a particular job

Estimate by X 7 9 11
Estimate by Y 6 8 12

Now, choose the correct answer from the following:


a) X was more uncertain about his estimate than Y
b) X and Y were equally certain about their estimates
c) Uncertainty in time estimate can not be predicted by the given data
d) Y was more uncertain about his estimate than X
Ans: (D) deviation =
Deviation in B =
More deviation less certainty

9. Which of the following is not a function of reinforcement in a concrete pavement?


a) To increase the resisting moment of slab
b) To control openings of cracks
c) To prevent crack from widening
d) To counteract stresses caused by shrinkage and contraction due to changes in
temperature and moisture content
Ans: (d)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 3


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

10.Which of the following should be used for hearting of thicker walls?


a) Headers
b) Stretchers
c) Brick bats
d) Queen closer
Ans: (a) headers is the hearting of thicker wall.

11.The vertical distance between the springing line and highest point of the inner curve of an
arch is known as
a) Intrados
b) Rise
c) Spandrel
d) Extrados
Ans: (B) The vertical distance between the springing line and highest point of the inner curve
of an arch is known as Rise.

12.For damped vibration the time period is given by


a) T = 2 D/ √
b) T = 2 / √
c) T = 2 / √
d) T = 2 D/ √

Ans: (B)

 Frequency of vibration with damping = wd


 Frequency of vibration with natural frequency = wn

( )

is the damping ratio

√ …(i)

…(ii)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 4


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

From (i) and (ii)

Time period = T =

13.The size of a fillet weld is taken equal to the


a) Side of the triangle of the fillet
b) Throat of the fillet
c) Size of the plate
d) Length of the fillet weld

Ans: (A) Size of fillet weld is side of triangle of fillet

S – size of weld

t – throat thickness

14.The surface dressing over an existing worn out flexible pavement is known as
a) Prime coat
b) Seal coat
c) Track coat
d) Grout coat
Ans: (C) Prime coat is surface dressing over an existing worn out flexible pavement.

15.Two pipes running full of water, at the same elevation, are connected to a differential
manometer using mercury which gives a reading of 0.6 m. The difference in pressure, in
metres of water, is
a) 0.6
b) 7.56
c) 7.86
d) 8.16

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 5


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

Ans: (B)

( )
(13.0) – 0.0
= 0.6 x 12.6
= 7.56 m

16.Dissolved oxygen in streams or rivers is


a) Maximum at noon
b) Minimum at noon
c) Minimum at midnight
d) Same throughout the day

Ans: (A, C) Dissolved oxygen content of a river or stream is maximum at noon (afternoon) &
minimum at midnight.

At noon, maximum amount of sun energy reaching towards algae that are present at
the bottom of river with the help of this sun energy algae performs photo synthesis and
produces O2 in system and this O2 gets dissolved in river water. Hence at noon dissolved
O2 content of river is more but at mid night due to absence of sun dissolved O2 content
of river water will be less. Hence both (A) & (c) are correct.

17.In which of the following situations, surface tension force is not important,
a) Flow of incompressible fluids is closed pipes
b) Motion of airplanes
c) Capillary waves in channels
d) Resistance to motion of ships
Ans: (a, b) Surface tension force is pre – dominant where Weber model law is applicable.
Weber model law – flow over weirs involving very low heads, very thin sheet of liquid
flowing over surface, capillary waves in channels.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 6


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

Reynold’s model law (viscous force is pre – dominant) flow of incompressible fluid in
closed pipe, motion of air planes
Surface tension is not important in option (a) & (b).

18.The thickness of base slab of a retaining wall generally provided, is


a) One half of the width of the stem at the bottom
b) One-third of the width of the stem at the bottom
c) Width of the stem at the bottom
d) One fourth of the width of the steam at the bottom

Ans: (c) Thickness of base slab =

Hence correct option is C i.e. width of stem at bottom.

19.While designing the pile as a column, the end conditions are nearly
a) Both ends hinged
b) Both ends fixed
c) One end fixed and other end free
d) One end fixed and other end hinged
Ans: (D) Generally pile is designed as a column by assuming one end fixed & other end hinged.

20.Before testing setting time of cement one should test for


a) Soundness
b) Strength
c) Fineness
d) Consistency

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 7


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

Ans: (D) Consistency to find the amount of water % required.

21.The ratio of width to depth of a strongest beam that can be cut out of a cylindrical log of
wood is
a) ½
b) 1/√
c) 1/3
d) √ /√

Ans: (b) Strongest beam

D2 = b2 + d2

For strongest beam

Z=

Z= ( )

( )


d=

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 8


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

22.The point of contraflexure is the point where


a) B.M. is minimum
b) B.M. is maximum
c) B.M. changes sign
d) S.F. is zero
Ans: (C) Point of contra flexure is the point where BM changes sign.

23.The value of Froude number can be


a) Less than 1
b) Equal to 1
c) Greater than 1
d) All of the above
Ans: (D) Superciritcal flow
Critical flow
Sub – critical flow

24.If, D dia diameter of sphere, then volumetric strain is


a) Two times the strain of diameter
b) 1.5 times the strain of diameter
c) Three times the strain of diameter
d) The strain of diameter

Ans: (C) Volume = V =

V= … (i)

dv = [ ] … (ii)

Divide (i) from (ii)


( )

volumetric strain = 3 = 3 x diameter strain

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 9


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

25.Modulus of rupture of concrete is a measure of


a) Direct tensile strength
b) Flexural tensile strength
c) Split tensile strength
d) Compressive strength
Ans: (B) Flexural strength, also called as modulus of rupture, or bend strength, or transverse
rupture strength is a material property, defined as the stress in a material just before it
hields in a flexure test hence option (B) is right answer.

26.In symmetrically reinforce sections, shrinkage stresses in concrete and steel are
respectively.
a) Tensile and compressive
b) Compressive and tensile
c) Both compressive
d) Both tensile
Ans: (A) The action of reinforcing steel in resisting the decrease in volume or concrete places
the steel in compression. Hence due to shrinkage compression will develop in steel &
tension will develop in concrete. Option (A) is correct.

27. Half turn stairs are the stairs which changes their direction through
a)
b)
c)
d)
Ans: (B) In case of half turn stain its direction reversed or changed for 180o, such stain are
quite common.

28.Expansion joints in masonry walls are provided in wall lengths greater than
a) 10 m
b) 20 m
c) 30 m
d) 40 m
Ans: (d)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 10


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

29.The consolidation settlement of a pile group in a homogeneous clay is based on the


following assumption.
a) Load is spread at a depth of two-third of length of piles below pile cap making an angle
of from the vertical pile axis
b) Load is spread at a height of two-third of length of piles above the bottom of the pile
making an angle of from the vertical pile axis
c) Load is spread at a depth of two-third of length of piles below pile cap making an angle
of from the vertical pile axis
d) Load is spread at a height of two-third of length of piles above the bottom of the pile c
making an angle of from the vertical pile axis

Ans: (c) The consolidation settlement of a pile group in a homogeneous clay is based on the
assumption that load is spread at a depth of 2/3 of length of pile below pile cap making an
angle of 30o from the vertical pile axis. (on page 740m, BC Punamia)

30.The sequence of four stages of survey in a highway alignment is


a) Reconnaissance, map study, preliminary survey and detailed survey
b) Map study, preliminary survey, reconnaissance and detailed survey
c) Map study, reconnaissance, preliminary survey and detailed survey
d) Preliminary survey, map study, reconnaissance and detailed survey
Ans: (C) Map survey Reconnaissance Preliminary Detailed

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 11


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

31.In which of the following situations, the inertia force would be unimportant.
a) Flow over spillway crest
b) Flow through an open channel transition
c) Flow through a long capillary tube
d) All of the above
Ans: (C) In flow over spillway crest and flow through an open channel we used Froude
Number which is the ratio of inertia force to gravitational force.

32.The variation of bending moment in the portion of a beam carrying linearly varying load is
a) Linear
b) Parabolic
c) Cubical
d) Constant

Ans: (c) Take UVL

(B.M) = *( ) +

= cubic

B.M [cubical relation]

33.Leaf springs are subjected to


a) Shear stress
b) Direct stress
c) Bending stress
d) None
Ans: (C) Leaf springs are subjected to bending stresses. They are composed of flat bars of
varying lengths clamped together so as to obtain greater efficiency. Leaf springs may be
full elliptic, semi elliptic or cantilever types. In these type of springs the major stresses
which come into picture are bending stress.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 12


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

34.To produce low heat cements, it is necessary to reduce the compound


a) S
b) S
c) A
d) AFS

Ans: (c) Lower % of C3A


High % of C2S

35.The number of steps in a flight generally, should not be less than


a) 2
b) 3
c) 5
d) No limit
Ans: (B) 3

36.Minimum thickness of wall where single Flemish bond can be used is


a) Half brick thick
b) One brick thick
c) One and a half bricks thick
d) Two bricks thick
Ans: (C) One and a half bricks thick

37.Conduit laid on a natural ground surface an then covered with embankment is known as a
a) Ditch conduit
b) Negative projecting conduit
c) Positive projecting conduit
d) Imperfect ditch conduit
Ans: (c) Underground conduit (sewers) may fall under the following three categories –
1. Trench ditch condition]
2. Embankment condition
3. Tunnel condition

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 13


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

Placement Condition

Embankment Condition
Trench Condition

Top of embankment Top of embankment Top of embankment

Bd

National GL National National


GL GL
(Positive Projecting)
(zero Projecting) (Negative Projecting)

38.The minimum and maximum diameters of sewers generally adopted in design may be
a) 15 cm and 100 cm
b) 15 cm and 300 cm
c) 30 cm and 450 cm
d) 30 cm and 600 cm

Ans: (B) Minimum diameter of sewer = 15 cm = 0.15 m


Maximum diameter of sewer = 300 cm = 3.0 m

39.The horizontal component of force on a curved surface immersed in a static fluid, is equal
to the
a) Weight of liquid vertically above the curved surface
b) Weight of liquid retained by the curved surface
c) Product of pressure at its centroid and area
d) Force on a vertical projection of the curved surface
Ans: Horizontal component – Force on a vertical projection of the curved surface.
Vertical component – Weight of liquid vertically above the curved surface.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 14


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

40.Terzaghi’s theory of one-dimensional consolidation assumes


a) The clay strata is drained on one surface only
b) The voids in the soil are partly filed with water an partly with air
c) Darcy’s law is strictly valid
d) All of the above

Ans: (C) Assumptions of Terzaghi Analysis:-

i. The soil is homogeneous & isotropic.


ii. The soil is fully saturated (option B wrong).
iii. The soil is particles & water in the voids are incompressible.
iv. The coefficient of permeability of the soil has the same value at all the points.
v. Darcy low strictly valid (option C correct)
vi. Drainage of water occurs in vertical direction
vii. Unique relationship between voids ratio & effective stress.

41.Coefficient of friction is less when the pavement surface is


a) Rough
b) Dry
c) Smooth and dry
d) Smooth and wet
Ans: (d) Coefficient of friction is less when pavement surface is smooth & wet.

42.For a circular slab carrying a uniformly distributed load, the ratio of the maximum negative
to maximum positive radial moment, is
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Ans: (B) Negative radial moment only occurs when circular slab fixed at edges & carrying UDL.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 15


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

43.The effect of adding calcium chloride in concrete is


I. To increase shrinkage
II. To decrease shrinkage
III. To increase setting time
IV. To decrease setting time
To correct answer is:
a) (II) and (III)
b) (II) and (IV)
c) (I) and (IV)
d) (I) and (III)
Ans: (C) (I) to increase shrinkage
(II) to decrease setting time as it accelerator.

44.The fineness is tested by


a) Air content method
b) Air permeability method
c) Le-Chatelier apparatus
d) Vicat’s apparatus
Ans: (B) Air permeability method

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 16


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

45.Lead is given by
a) Curve lead
b) Switch lead
c) Switch lead-curve lead
d) Curve lead-switch lead
Ans: (c) Lead = Switch lead – curve dead

46.A simply supported beam carries varying load from zero at one end and w at the other end.
If the length of the beam is , the maximum bending moment will be
a)

b)

c)

d)

Ans: (d)

Total load RA + RB = w L

RA + RB = … (i)

Take moment about A ∑

RB L=( )

RB = RA =

B.M equation from R.H.S to L.H.S

M = RB - ( )

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 17


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

M=

( )

( )

( )
√ √

( )
=
√ √ √

47.The motion of air mass in a tomado is a


a) Free vortex motion
b) Forced vortex motion
c) Free vortex at centre and forced vortex outside
d) Forced vortex at centre and free vortex outside
Ans: (d) Forced vortex at centre
Free vortex at outside

48.As compared to stretcher course, the thickness of joints in header course should be
a) Less
b) More
c) Equal
d) Equal or more
Ans: (a) the thickness of joints in header course should be less as compared to stretcher
course.

49.The natural frequency vibration system is given by

a) √

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 18


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

b) √

c) √

d) √

Ans: (D) T = √

50.Minimum permissible pitch allowed in a bolted connection is


a) 2.5 x diameter of bolt
b) 1.5 x diameter of bolt
c) 3.0 x diameter of bolt
d) 2.0 x diameter of bolt
Ans: (a) Maximum pitch 2.5 x d d – nominal diameter

51.If the depletion of oxygen is found to be 2 mg/l after incubating 3 ml of sewage diluted to
300 ml at C for 5 days, then the of the sewage would be
a) 200 mg/l
b) 300 mg/l
c) 500 mg/l
d) 600 mg/l

Ans: (A) (BOD)s = Do consumed

(BOD)s = Do consumed dilution factor

(BOD)s = 2 mg/ mg/

52.When the path travelled along the road surface is more than circumferential movement of
the wheels due to rotation, then result in
a) Slipping
b) Skidding
c) Turning

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 19


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

d) Revolving

Ans: (A) When path travelled along road is more than circumferential movement of wheels it
is called skidding.

When path travelled along road is less than circumferential movement of wheels it is
called slipping.

53.The pressure head term in Bernoulli’s equation is


a) z
b)
c)
d)
Where, z is elevation head; V is velocity; p is pressure, is unit weight; g is
acceleration due to gravity.
Ans: (C) Pressure head

Kinetic head
Datum head

54.In a BOD test, 1.0 ml of raw sewage was diluted to 100 ml and dissolved oxygen (DO)
concentration of the diluted sample at the beginning was 7 ppm and it was 4 ppm at the
end of 5-day incubation at C. The BOD of the raw sewage will be
a) 100 ppm
b) 200 ppm
c) 300 ppm
d) 400 ppm

Ans: (C) (BOD)Row sewage = Do consumed x dilution factor

Do consumed = 7 mg/ – 4 mg/

DF = = 100

(BOD)Row sewage = 100 x 3 = 300 mg/

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 20


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

55.The stopping sight distance depends upon


a) Total reaction time of driver
b) Speed of vehicle
c) Efficiency of brakes
d) All of the above
Ans: (d) SSD = vt +
( )

56.Steel in concrete pavement is provided at


a) About 50 mm from top surface
b) About 50 mm from the bottom surface
c) At mid depth
d) At 1/3 depth of concrete
Ans: (c) Steel is provided at mid depth in concrete. Pavement i.e. rigid pavements.

57.The core of a rectangular section with sides b and d is a


a) Square with side (√ )/6
b) Rhombus with side (√ )/6
c) Rectangle with sides b/3 and d/3
d) Parallelogram with sides b/6√ and d/6√
Ans: (B)

To avoid tensile stress:-


and

For rectangular x – section, shape of core is rhombus.

Side of rhombus = √( ) ( ) √

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 21


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

58.In a beam of 1 section the maximum shear force is carried by


a) Web
b) Upper flange
c) Lower flange
d) None

Ans: (A) section

Flange

Web

In beam we assumed that

 Web bears shear stress.


 Flange bears bending stress.

59.For a trapezoidal channel section to be most economical, the hydraulic radius must be
equal to
a) y/4
b) y/2
c) y/2√
d) y/3√
Ans: (B) Hydraulic radius =

60.The pressure coefficient is the ratio of pressure forces to


a) Gravity forces
b) Viscous forces
c) Inertial forces
d) None of the above
Ans: (c) Pressure coefficient (Euler number) is the ratio of pressure force to inertia force.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 22


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

61.The drawback of electric seasoning of timber is


a) Checks
b) Splitting
c) Cracks
d) Reduced strength
Ans: (c)

62.A mortar joint in masonry which is normal to the face of wall is known as
a) Bed joint
b) Wall joint
c) Cross joint
d) Bonded joint
Ans: (C) Mortar joint in masonry which is normal to the face of wall is known as Cross Joint.

63.Logarithmic decrement is defined as


a) ( )

b) ( )

c) ( )

d) ( )

Ans: (A) Logarithmic decrement is –

( )

64.The shear spacing between the effective lengths of the intermittent welds in plates
subjected to compression should be
a) Not less than 16 times the thickness of the thinner plate
b) Between 12 to 16 times the thickness of the thinner plate
c) 12 times the thickness of the thinner plate
d) 16 times the thickness of the thinner plate

Ans: Maximum pitch in compression is 12t or 200 min.

Maximum pitch in tension is 16 t or 200 min.

t = thicker of thinner plate

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 23


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

65.The shear strength parameters ‘c’ and ‘ ’ depend upon


a) Past history of soil
b) Permeability characteristics of the soil
c) The conditions of drainage
d) All of the above

Ans: (C) C & ф only depends upon drainage conditions of test. Like if we will perform CD
test than C is called as drained cohesion & ф is for UU test C is called as undrained
cohesion & ф is called as undrained angle of internal friction.

66.A plane area 50 cm x 50 cm is immersed vertically in water with its upper side 10 cm below
the water surface. The vertical distance of the centre of pressure from the water surface, in
metres, is
a) 0.35
b) 0.06
c) 1.06
d) 0.409

Ans: (D) Expression for locating centre of pressure:-


̅ ̅
̅
As surface is impressed vertically :-

̅ ̅
̅

cm = 0.409 m

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 24


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

67.The microbial utilization of organics is a


a) First order reaction
b) Second order reaction
c) Third order reaction
d) Fourth order reaction
Ans: (B)

Strongest x – section means moment of resistance would be maximum

…(i)
( )

For max. section modulus i.e. Z

√ Using in Equation (i)


68.Apart from inertia force, which of the following forces is most important in the motion of
submarines under water
a) Viscous force
b) Gravity force
c) Compressive force
d) Surface tension force

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 25


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

Ans: (C)

69.High alumina cement is produced by using together a mixture of


a) Limestone and bauxite
b) Limestone, bauxite and gypsum
c) Limestone, gypsum, clay
d) Limestone, gypsum, bauxite, clay, and chalk
Ans: (A) High alumina cement is produced by using together a mixture of Limestone &
bauxite.

70.Pick up the correct statement(s)


1. The spacing of sleepers on railway track depends upon lateral thrust of locomotive
2. For welded railway track concrete sleepers are the best choice
3. Staggered rail joints increases the tendency of centrifugal force on curved tracks
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 3 and 1
d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

71.The critical state of flow in a non-rectangular channel section is expressed by


a) =( )
b) ( )=( )
c) ( ) = (A2/T)
d) ( )=( )
Ans: (d)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 26


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

72.Which of the following tests compares the dynamic modulus of elasticity of samples of
concrete
a) Compression test
b) Ultrasonic pulse velocity test
c) Split test
d) Tension test
Ans: (B) Ultrasonic pulse velocity test.

73.Pick up the correct from the following:


a) A pile is a slender member which its load to the surrounding soil
b) A pole is a cylindrical body of concrete which transfers the load at a depth greater than
its width
c) A pile is a slender member which transfers the load through its lower end on a strong
strata
d) All of the above

Ans: (D) Pile is a slender member (column) transfer its load to the surrounding soil (friction
pile). Pile is of cylindrical shape & since it is deep foundation (Df > B) & hence it transfers load
at a depth greater than its width.
End bearing piles transfer the load to stronger strata through its lower ends.

74.If the physical quantities involved in a fluid flow phenomenon are discharge Q, diameter D,
acceleration due to gravity g, dynamic viscosity , and density p, then the number of
parameters needed to express the function F(Q, D, g, , p) = 0 are
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
Ans: (D)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 27


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

… (i)

( ) ( )( )( )

( ) ( )

√ √ √ √

= =
√ √

75.Froude number is the ratio of inertia forces to


a) Viscous force
b) Surface tension
c) Gravity force
d) Compressive force
Ans: (C) Froude no. =

76.The unit mass of structural steel may be taken as


a) 7620 kg/
b) 7850 kg/
c) 7260 kg/
d) 8150 kg/

Ans: (b) Unit mass of steel – 7850 kg/m3

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 28


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

77.The compression resulting from a long term static load and consequent escape of pore
water, is known as
a) Compaction
b) Consolidation
c) Shrinkage
d) Swelling
Ans: (B) Consolidation = remove of water
Compaction = remove of air.

78.Both fish life and algae are absent in the river zone known as
a) Zone of degradation
b) Zone of active decomposition
c) Zone of recovery
d) Zone of clear water
Ans: (b) Zone of degradation – Fish will survive but algae disappear.
Zone of active decomposition – Both disappears.
Zone of recovery – Both starting appearing.
Zone of clear water – Fish and algae exists.

79.The shoulder provided along the road edge should be


a) Rougher than the traffic lanes
b) Smoother than the traffic lanes
c) Of same colour as that of the pavement
d) Of very low load bearing capacity
Ans: Shoulder provided along the road edge should be rougher than pavement or
carriageway also of different colour contrast.

80.Sensitivity of a clay can be measured by


a) Conducting liquid and plastic limit tests
b) Conducting shrinkage limit tests
c) Conducting shear strength tests
d) Conducting particle size analysis tests
Ans: (C) Sensitivity of a clay can be measured by Conducting shear strength tests

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 29


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

81.In case of simple hermetic motion


a) Acceleration = velocity
b) Velocity = displacement
c) Acceleration = displacement
d) Velocity = time
Ans: (A)

82.In case of foundations on back cotton soils, the most suitable method to increase the
bearing capacity of soil is
a) By increasing the depth of foundation
b) By draining the soil
c) By compacting the soil
d) By replacing the poor soil

Ans: (D) If a soil has a high swell potential, preventive measures are required. These measures
can be broadly classified into following categories:-
i. Replacement of the expansive soil
ii. Modification of the expansive soil (Stabilization, compaction, installation of
moisture barriers, power & pressure injection)
iii. Design of foundations to withstand swelling.

83.For the resistance to motion of ship’s model through water, the basic similitude criteria is
1. Reynold’s Law
2. Froude’s law
3. Weber’s Law
The correct answer is
a) Only (1) is correct
b) Only (3) is correct
c) Both (1) and (2) are correct
d) Both (1) and (3) are correct
Ans: (C)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 30


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

84.For an element under a tri-axial state of stress =- in the xy plane, the radius of Mohr’s
circle is
a) 2
b) 2
c)
d) 3
Ans: (C)

A=( )
A=( )
Diameter of Mohr Circle:-
√( ) ( )
√( ) ( )

Radius of Mohr Circle =

85.The ratio of strain energy stored by a hollow shaft of external and internal diameter D & d
respectively to the strain stored by a solid shaft of diameter D will be
a) ( )/
b) ( )/

c)

d)

Ans: (a) ( )

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 31


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

86.If in a pin-jointed plane frame (m + r) > 2j, then the frame is


(where m is number of members, r is reaction components and j is number of joints)
a) Unstable
b) Stable and statically indeterminate
c) Stable and statically determinate
d) None of the above

Ans: (b)

i. m + r = 2j Stable and statically determinate


ii. m + r > 2j Stable and statically indeterminate is redundant
iii. m + r < 2j Unstable or deficient tresses

87.Magnification factor is defined as the ratio of


a) Static force to dynamic force
b) Dynamic force to static force
c) Static force to static deflection
d) Dynamic force to static deflection
Ans: (None option) It is the ratio of dynamic deflection to static deflection.

88.The minimum edge distance in a bolted connection with rolled edge should not be less than
a) 1.5 x diameter of hole
b) 2.0 x diameter of bolt
c) 1.7 x diameter of hole
d) 1.7 x diameter of bolt

Ans: (a) Minimum edge or end for machine cut (Rolled edge) – 1.5 d1
Minimum edge or end for machine cut – 1.7 d1
d1 = diameter of hole

89.For shear strength, a triaxial test is preferred to direct shear test, because
a) It can be performed under all drainage conditions
b) Stress distribution on failure plane is uniform
c) Precise measurement of the pore water and volume change during the test is possible
d) All of the above

Ans: (D) Triaxial test is prefer over direct shear test because in direction shear test use cannot
measure pore water pressure hence it is performed under drained conditions only.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 32


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

But in triaxial test we can measure pore water pressure hence it is performed under
drained or underdained conditions both.

In direct shear test failure plane is pre – determined but in triaxial shear test soil fails
about that plane at which resultant stress is inclined to maximum angle with its
normal stress & also stress distribution is uniform. Hence all options are correct.

90.Steady flow occurs when


a) Conditions do not change with time at any point
b) Conditions are the same at adjacent points at any instant
c) When = constant. (V is Velocity, and s is space parameter)
d) Conditions change steadily with time

Ans: Steady flow means conditions do not change with time at any point.

91.In I section, symmetrical about XX and YY axes, shear centre lies at


a) Centroid of top flange
b) Centroid of bottom flange
c) Centroid of web
d) None

Ans: (c)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 33


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

92.Which of the following R.C. retaining walls is suitable for heights beyond 6 m?
a) L-shaped wall
b) T-shaped wall
c) Counterfort type
d) All of the above

Ans: (C) If the height of retaining wall is more than 6 m the counter fort retaining wall is
preferred. (Reference page no. 508, BC Punamia WSM book).

In cantilever retaining wall, the bending moment in the vertical stem varies as h3,
where h is the height of the stem. When this height 6 m, at thick stem is required
that makes the design uneconomical. In that case counter forts retaining walls are
need.

93.An R.C.C. beam not provided with shear reinforcement may develop cracks in its bottom
inclined roughly to the horizontal at
a)
b)
c)
d)

Ans: (C) Without shear reinforcement diagonal tension crack may develop, that inclined at an
angle of 45o with horizontal.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 34


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

94.In a combined footing if shear stress exceeds 5 kg/ , the nominal stirrups provided are:
a) 6 legged
b) 8 legged
c) 10 legged
d) 12 legged

Ans: (D) In case of combined footing, if nominal shear stress > design shear strength
(5kg/cm2), we can provide 10 or 12 legged stirrups.

If < 5kg/cm2 then use 8 legged stirrups.

95.Super critical flow can occur in a


a) Channel with mild slope
b) Channel with a steep slope
c) A horizontal channel
d) All of the above

Ans: (d)

96.If drainage is permitted throughout, in a shear strength test during the application of both
normal and shear stresses, so that full consolidation occurs and no excess pore water
pressures develop at any stage of the test, is known as
a) Consolidated undrained test
b) Consolidation drained test
c) Unconsolidated undrained test
d) Unconfined compression test

Ans: (B) Triaxial Shear Test

CD test UU test
Consolidation stage – drained CU test Consolidation stage – undrained
Deviator stage – drained Deviator stage – undrained
Consolidation stage – drained
(PWP is zero during both the process) (PWP exist in both stages)
Deviator stage – undrained
(PWP is zero only in first stage but in
deviator stage it exists)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 35


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

97.To avoid the resonance in high speed machine it is best to keep the natural frequency at k
times the operating frequency where k times the operating frequency where k is
a) 1/3 to ½
b) 1/3 to ¼
c) ¼ to 1/5
d) 1

Ans: (b)

98.If the principal stresses at a point in a strained body are and ( > ) then the
resultant stress on a plane carrying the maximum shear stress is equal to
a) √

b)

c)

d)

Ans: no option

√( ) ( )

=√

99.The ratio of modulus of rigidity to modulus of elasticity for Poisons ratio of 0.25 would be
a) 0.5
b) 0.4
c) 0.3

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 36


EDUZPHERE – INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

d) 1.0

Ans: (B) E = 2G(1+ )

If .25 (Given)
E = 2G (1.25)

100. Maximum bending moment in a beam occurs where


a) Deflection is zero
b) Shear force is maximum
c) Shear force is minimum
d) Shear force changes sign
( )
Ans: (D) ( )

( )
When is equal to zero, we get maximum or minimum bending moment
and this point occurs where SF changes its sign.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 37