You are on page 1of 41

HARYANA

AEE - CIVIL
PAPER
PUBLIC HEALTH
SOLUTIONS
EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

1. The maximum permissible slenderness ratio in steel tiles which may be subjected to
compression under wind load condition is
a) 250
b) 350
c) 400
d) 180

Ans – (a) Description Maximum slenderness Ratio

 Maximum slenderness ration


for compression member on 180
which DL & CC acts
 Maximum slenderness ratio
for compression member due 250
to wind or earthquake loads

2. The impact allowance for drag forces along the rail for an electrically operated overhead
travelling crane is
a) 10% of the static wheel load
b) 5% of the static wheel load
c) 10% of the weight of crab and the weight lifted on the crane
d) 5% of the weight of crab and the weight lifted on the crane

Ans – (b) As per code

 For electric overhead cranes Impact allowance is 10% weight of crane


with trolley having rigid mass and weight lifted on the crane
for suspension of lifted weight
 For all the electric overhead 5% of weight of crane an weight lifted by
cranes & hand operated cranes the cranes

3. Soluble organics in sewage includes


a) Carbohydrates
b) Proteins
c) Lipoids
d) Carbohydrates, proteins and lipoids

Ans – (d)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 1


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

4. For water bound macadam roads in localities of heavy rainfall, the recommended value of
camber is
a) 1 in 30
b) 1 in 36
c) 1 in 48
d) 1 in 60

Ans – (b)

Type of Pavement Heavy rainfall Light


Concrete Pavement 2% 1.7%
Bitumen Pavement 2.5% 2%
WBM 3% (1 in 33) 2.5%
Earthen 4% 3%

5. Two lines of a M.G. and a B.G. cross a river and are carried over the same bridge by
providing three rails with one common rail to both the gauges. The points where the two
lines diverge, the arrangement provided is known as
a) Scotch block
b) Fixed point
c) Three throw
d) Tandem

Ans – (b)

Fixed point

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 2


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

6. Which of the following materials is highly elastic


a) Rubber
b) Brass
c) Steel
d) Glass

Ans – (c) Steel as young’s modulus of elasticity for steel is highest.

7. Water level in an unconfined well:


a) Increases with the increase in the atmospheric pressure
b) Decreases with the increase in the atmospheric pressure
c) Does not undergo any change with the change in the atmospheric pressure
d) All of the above are possible

Ans – (c) Water level in an unconfined well will be according to the natural ground water level.
Hence it does not change with change in atmospheric pressure.

8. A perched aquifer is essentially found within :


a) An unconfined aquifer
b) A confined aquifer
c) An aquiclude
d) None of these

Ans – (a) Perched Aquifer is a special case which is sometimes found to occur within an
unconfined aquifer.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 3


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

9. Hydraulic jump is used in hydraulic structures for


a) Increasing the depth of flow
b) Reducing the energy of flow
c) Decreasing the velocity of flow
d) Reducing turbulence

Ans – (b) Hydraulic jump is used in hydraulic structures for reducing the energy of flow
because it is used as energy dissipater. The loss in hydraulic jump = hL
( )
hL =

= depth of Jump before fall

= depth of Jump after fall

10. Read the following statements


The Loessic soil deposits are characterized by
i. Low undisturbed densities, that may be as low as 1.20 g/cm3
ii. High clay content, usually not less than 25%

Which of the above statements are correct, choose from the following

a) Both (i) and (ii)


b) None of (i) and (ii)
c) Only (i)
d) Only (ii)

Ans – (c) Loess is a silt deposit made by winds. These deposits have low density & high
compressibility. The bearing capacity is also very low. The permeability in vertical direction
large.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 4


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

11. If seepage in taking place through a cohesion less soil the grains will be lifted if
a)
b)
c) Both (A) & (B)
d) Neither (A) nor (B)

Ans – (b) When ( )

Critical hydraulic gradient

The soil particles move upward & the soil surface appears to be boiling.

12. When a structural load comes on a soil strata which soil will be having minimum
settlement
a) Over consolidated clay stratum
b) Normally consolidated clay stratum
c) Clay silt stratum
d) A silt clay stratum

Ans – (a) Over consolidated soil are those that have experienced heavy load in the past, hence
if in the present any load is applied on such soil will cause very less settlement.

13. Read the following statements carefully


i. PERT network is event oriented and CPM network is activity oriented
ii. In PERT based network analysis no allowance is made for the uncertainties in the
duration of time involved.
iii. In CPM times are related to costs.

Now, choose the correct answer from the following

a) Only (i) and (ii) are correct


b) Only (ii) and (iii) are correct
c) Only (i) and (ii) are correct
d) All (i), (ii) and (iii) are correct

Ans – (c) PERT is event oriented, 3 times estimation in which allowance of uncertainties but in
CPM, it is activity oriented and one time estimation also an allowance for uncertainties. Also
CPM relates time & cost.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 5


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

14. The correct expression for the hydraulic radius (R) of an open channel is
a) A/P
b) P/A
c) A/T
d) T/A

Ans – (a): Hydraulic radius/hydraulic mean depth

Hydraulic depth D =

15. An egg shaped sewer when compared to a circular sewer


a) Is economical
b) Is more suitable
c) Is easier to construct
d) Provides better self cleansing velocity at low discharges

Ans – (d) Egg shaped sewers, which for low discharges maintain hydraulic depth nearly
uniform and give 2 – 15% higher velocities than provided by hydraulically equivalent circular
sections.

16. The structural steel used in general construction shall conform to the following BIS code
a) IS 1608
b) IS 800
c) IS 2062
d) IS 7557

Ans – (c) Structural steel shall confirm the IS : 2062.

17. A queen closer is the


a) Brick laid with its length parallel to the face or direction of wall
b) Brick laid with its breadth parallel to the face or direction of wall
c) Brick having the same length and depth as the other bricks but half the breadth
d) Brick with half the width at one end and full width at the other

Ans – (c) Queen closer

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 6


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

It is brick having the same length and depth as other bricks but half the breath.

18. Pick out the incorrect statement


a) Turn table is used to turn the direction of locomotive in station yards
b) The tread of wheel of railway vehicles is sloped at 1 in 20
c) For B.G. track the length of rail adopted is 11.89 m
d) The sleeper density on meter gauge track adopted is n + 5

Ans – (c) For B.G. Track length adopted = 12.8 13 m

For M.G. Track length adopted = 11.9 12 m

19.A turbine in which the entire total energy of water available is converted to kinetic energy,
is
a) Reaction turbine
b) Mixed flow turbine
c) Impulse turbine
d) Axial flow turbine

Ans – (c) Impulse turbine – it converts all hydraulic energy to kinetic energy.

20. The centre of gravity of semi-circle of radius r from the diameter is


a)

b)

c)

d)

Ans – (b)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 7


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

21. The ratio of direct tensile strength to that of modulus of rupture of concrete is
approximately
a) 0.25
b) 0.5
c) 0.75
d) 1.0

Ans – (c) Modulus of rupture = 0.7 √

Direct tensile strength = (0.25 – 0.40) √

√ √
or
√ √

22. The type of siding which may be omitted in case if there is a large interval between the
departure of successive goods trains, is
a) Reception siding
b) Departure siding
c) Sorting siding
d) Catch siding

Ans – (b) The type of siding which may be omitted if there is large interval between the
departure of successive good trains is departure siding.

23. A fluid flows through a round pipe with Reynolds number 1000. The shear stress is
a) Zero at the wall and increases parabolically to the centre.
b) Zero at the wall and increases linearly to the centre
c) Maximum at the wall and decreases linearly to zero at the centre.
d) Constant over the cross – section

Ans – (c)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 8


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

Re = 1000, means flow is laminar

( )

24. Number of vertical joints in a stretcher course is timers the number of joints in the
header course, where is equal to
a) 1/2
b) 1
c) 2
d) 1/4

Ans – (a) Stretcher Course

Header Course

The no. of vertical joints in a stretcher course is half (1/2) times the number of joints in
the header course.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 9


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

25. Which of the following method is used for finding natural frequency of the soil foundation
system –
a) Terzaghi’s method
b) Pauw’s method
c) Casagrande’s method
d) Proctor’s method

Ans – (b)

 Method is used for finding nature frequency of the soil foundation system is Pauw’s
method (to measure the resistivity of the sample)
 Terzaghi’s method = bearing capacity
 Casagrande’s method = consolidation co – efficient
 Proctor’s method = compaction

26. The best suited foundation for rock fill dams are of
a) Hard and erosion resistant rocks
b) Sand and gravel
c) Silt and clay
d) Lime stone and shale

Ans – (b) Sand Gravel.

27. The maximum lateral deflection allowed in a compression member in industrial buildings
with elastic as per IS 800 : 2007 is
a) L/250
b) L/325
c) L/150
d) L/240

Ans – (c) L/150 kindly refer page no. 31 on IS : 800 – 2007.

28. The unit weight of concrete is taken as


a) 20000 N/m3
b) 24000 N/m3
c) 10000 N/m3
d) 30000 N/m3

Ans – (b) Unit weight of concrete =

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 10


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

Plain concrete = 2400 kg/m3

RCC = 2500 kg/m3

Plain concrete = 2400 x 9.81

= 23544 N/m3

29.The pressure acting on the stones in stone masonry construction should be


a) Along the direction of bedding planes
b) At 45o to the direction of bedding planes
c) At 60o to the direction of bedding planes
d) Perpendicular to the direction of bedding planes

Ans – (d) Pressure acting on stones masonry construction should be perpendicular to the
direction of bedding planes.

30. The Pitot – tube measures


a) The dynamic pressure
b) The static pressure
c) The total pressure
d) The difference of dynamic and static pressure

Ans – (c)

Stagnation Pressure = Total Pressure

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 11


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

31. A critical hydraulic gradient may occur when


a) There is no flow through the soil
b) Flow takes place through the soil in the direction of gravity
c) Flow takes place through the soil in the direction opposite to gravity
d) All of the above

Ans – (c) The hydraulic gradient at which effective stress = 0 called as critical hydraulic gradient
effective stress = 0 only when flow takes place through the soil in direction opposite to gravity
(upward).

32. A scissor over consists of


a) Four points of switches
b) Four pairs of switches and one diamond
c) Two pairs of switches and two diamonds
d) Two pairs of switches

Ans – (d) A scissor cross over consist of two pairs of switches or points.

33.Effective length of tubular chimney of 20 m height is taken as


a) 10 m
b) 20 m
c) 28.27 m
d) 40 m

Ans – (d) Since tubular chimney has one end fixed & other free hence effective length = 2 x 20
= 40 m.

34. A cantilever beam carries a load W uniformly distributed over its entire length. If the same
load is placed at the free end of the cantilever, the ratio of maximum deflection in the first
case to that in the second case is
a) 3/8
b) 8/3
c) 5/8
d) 8/5

Ans – (a)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 12


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

35. Surkhi is added to lime mortar to


a) Prevent shrinkage
b) Decrease setting time
c) Increase bulk
d) Impart hydraulicity

Ans – (d) Surkhi is added to lime mortar to impart hydraulicity. Surkhi performs the same
function as sand. But in addition, it imparts strength & improve hydraulic property of mortar.

36. In a rectangular shaft subjected to torsion, the maximum shear stress occurs at
a) Centre
b) Corners
c) Middle of smaller side
d) Middle of longer side

Ans – (d)

37.If the load passes through shear centre of the section of the beam, there will be
a) No bending of beam
b) Only bending in beam
c) Bending accompanied by twisting
d) Only twisting in beam

Ans – (b) Shear centre is point which has not twisting moment. Bending moment may occur.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 13


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

38. A pile 0.5 m in diameter is driven in a clay deposit, having an undrained shear strength of
50 kN/m2 at the base of the pile. The base capacity of the pile is given by
a) 88.36 kN
b) 9.82 kN
c) 55.96 kN
d) 78.54 kN

Ans – (a) ф = 0.5 m

C = 50 kN/m2

Base capacity of pile = 9c x ( /4 x 0.52)

= 9 x 50 x ( /4 x 0.52)

= 88.3125 kN

39.The mechanical widening required in a 4 – lane highway at a curve of radius 300 m for a
bus of wheel base 6 m long and speed 50 km/hr is
a) 0.24 m
b) 0.53 m
c) 0.06 m
d) 0.71 m

Ans – (a) mechanical widening =

= m

40. “Specific yield” for an unconfined aquifer is:


a) Greater than porosity
b) Less than porosity
c) Equal to porosity
d) Unrelated to porosity

Ans – (b) Specific yield + specific retention = porosity

Hence specific yield < porosity

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 14


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

41. Higher compressive strength concrete mixes have w/c ratio


a) Lower
b) Higher
c) Same
d) Negligible

Ans – (a) Shear centre is point which has no twisting moment. Bending moment may occur.

42. Which of the following is not the rotation about x, y and z axes
a) Rocking
b) Rolling
c) Yawing
d) Pitching

Ans – (a)

43.For anchored sheet pile wall, the earth pressures below the dredge line are
a) Only active
b) Only passive
c) Active and passive both
d) Neither active nor passive

Ans – (c) Active & Passive both. Since no soil type is mentioned in question hence assume
cohesion less soil.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 15


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

44.If ‘L’ is the unsupported length, the effective length of a column fixed at both ends is taken
as
a) 0.50 L
b) 0.65 L
c) 0.85 L
d) L

Ans – (a) As per SOM, if a column has both of its ends fixed, then effective length = 0.50 L.

45. The slenderness ratio of lacing bars in a built – up column should not exceed
a) 180
b) 145
c) 200
d) 140

Ans – (b) Slenderness ratio of Lacing Bars in Built up column is 145

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 16


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

46. Pathogenic bacteria enter primarily from


a) Domestic wastes
b) Industrial wastes
c) Both industrial as well as domestic wastes
d) Infiltration in sewers from surrounding soils

Ans – (a) Pathogenic bacteria enter primarily from domestic

47. The minimum and maximum rates of groundwater infiltration for sewer in liters per day
per hectare are respectively
a) 250 and 500
b) 500 and 5000
c) 5000 and 50000
d) 50000 and 500000

Ans – (c) As per CPHEEO Mannual, 1993 –

Minimum ground water infiltration = 5000 /day/he.

Maximum ground water infiltration = 50000 /day/he.

48. Effective pressure (̅) in the capillary zone is given by


a) ̅
b) ̅
c) ̅
d) All the above

Ans – (b) In capillary zone, pore water pressure is – ve.

Hence ̅ = ( )

49. In a Francis turbine ‘B’ and ‘D’ represent the width and diameter of the runner
respectively. A large quantity of water is required to be admitted into a Francis turbine of a
certain runner diameter to develop power under a low head. This can be achieved by
a) Increasing the B/D ratio only
b) Increasing the flow ratio only
c) Increasing flow ratio and decreasing B/D ratio
d) Keeping B/D ratio and flow ratio constant

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 17


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

Ans – (a) Increasing the B/D ratio only.

50. Reynolds number may be defined as the ratio of


a) Viscous forces to inertial forces
b) Elastic forces to pressure forces
c) Inertial forces to viscous forces
d) Gravity forces to inertial forces

Ans – (c) Reynold’s number =

51.As per IS Code of practice, concrete should be cured at


a) 5
b) 10
c) 27
d) 40

Ans – (c) Curing temperature - 27

52. Maximum shear stress theory of failure was postulated by


a) St Venent
b) Rankine
c) Tresca
d) Castigliano

Ans – (c) Maximum Principle stress theory – Rankine’s theory

Maximum shear stress theory – Guest and Tresca’s theory

53. The resultant of two forces P and Q is R. If Q is doubled, the new resultant is perpendicular
to P, then
a) P = R
b) Q = R
c) P = Q
d) None

Ans – (b) ⃗ ⃗ ⃗

|⃗ | √ …(1)

⃗ ⃗ ⃗⃗⃗⃗⃗ …(2)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 18


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

As ⃗ is ⊥ to ⃗

⃗ .⃗

From eq. 2

(⃗ + 2⃗ ) . ⃗ = 0

=0

Use this value of in eq. (1)

( )
|⃗ | √ √

|⃗ | |⃗ |

54. The water level in a confined well :


a) Increases with the increase in the atmospheric pressure
b) Decreases with the increase in the atmospheric pressure
c) Does not undergo any change with the change in the atmospheric pressure
d) All of the above are possible

Ans – (b) For confined well, pressurized flow will occur hence if atmospheric pressure
increases then water level decreases.

55. If a hydro – power plant operates under a head of 100 m, it may be classified as
a) A very high speed plant
b) High head plant
c) Medium head plant
d) Low head plant

Ans – (c) Low Head – Head of water available is below 30 m

Medium Head – Head of water available is between 30 to 100 m

High Head – Head of water available is more than 100 m.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 19


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

56. The backsight of A is 1.535 m and foresight on B is – 1.835 m. the difference in level
between A and B is
a) 0.300 m
b) 1.685 m
c) 1.535 m
d) 3.370 m

Ans – (d) difference in = B.Sat – F.Sat

Level A B

= 1.535 – (– 1.835)

= 3.370 m

57. Match the following


Tests Properties
A. Impact test 1. Ductility
B. Fatigue test 2. Toughness
C. Tension test 3. Endurance limit
D. Hardness test 4. Resistance to penetration
Codes:

A B C D
a) 2 3 1 4
b) 1 2 3 4
c) 2 3 4 1
d) 4 3 2 1

Ans – (a) Impact test – toughness

Fatigue test – endurance limit

Tension test – ductility

Hardness test – resistance to penetration

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 20


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

58. A beam of triangular cross section is placed with its base horizontal. The maximum shear
stress intensity in the section will be
a) At the neutral axis
b) At the base
c) Above the neutral axis
d) Below the neutral axis

Ans – (c)

59.In cohesion less soils


a) Particles are finer than 0.075 mm.
b) Interparticle forces are predominant
c) Gravitational forces determine the engineering characteristics
d) All of the above

Ans – (b) Interparticle forces are predominant.

60. In the design of rigid pavements most often the highest magnitude of stress is due to
a) Friction stress during construction
b) Corner load stress
c) Edge load stress
d) Interior load stress

Ans – (b) In design of rigid pavement by Westergard formula the highest magnitude of stress is
due to corner load stress.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 21


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

61.The edge factor of concrete after 1 year as compared to its 28 days compression strength is
about
a) 100
b) 1.10
c) 1.15
d) 1.20

Ans – (d) As per IS SP – 24

3 days - 0.42 2 days - 0.86

7 days - 0.66 28 days - 1.00

10 days - 0.77 180 days - 1.16

360 days - 1.18

62. The slenderness ratio for masonry walls should not be more than
a) 10
b) 20
c) 30
d) 40

Ans – (b)  Slenderness ratio for masonry wall

 < 30 (non – load bearing wall)

 < 20 (load – bearing wall)

Assuming load bearing wall.

63.Following field test is used for finding the soil module


a) Cyclic lead test
b) Hammer test
c) Block resonance test
d) Vane shear test

Ans – (b) Hammer test is only filed test.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 22


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

64.In plate girders, the portion of the web that acts integrally with the vertical stiffener in
resisting the load, is taken as
a) 20 times the thickness of the web on either side of the stiffener
b) 40 times the thickness of the web on either side of the stiffener
c) 12.5 times the thickness of the web on either side of the stiffener
d) Total width of stiffeners times the thickness of the web

Ans – (a) In design of plate girders, the portion of web that acts with vertical stiffeners in
resisting the load or buckling resistance of stiffeners is 20 tw on either side of stiffener.

65. The self cleansing velocity for all sewers in India is usually
a) Less than 1 m/s
b) 1.0 m/s to 1.2 m/s
c) 1.5 m/s to 2.0 m/s
d) 3.0 m/s to 3.5 m/s

Ans – (b) Self cleansing velocity (0.45 m/sec) at minimum discharge can also be ensured by
keeping the minimum design velocity to a value as high as 0.8 m/sec. At running full condition,
will even be more than that, say about 1 m/sec. But generally according to average Indian
condition it is in between 0.9 m/sec to 1.2 m/sec.

66. In turbulent flow through pipes, the friction factor depends upon
a) The relative roughness only
b) The Reynolds number only
c) The size of the pipe and the discharge
d) The Reynolds number and the relative roughness

Ans – (d) In laminar flow, friction factor is a functions of Reynolds number only i.e. .

In turbulent flow, friction factor is a function of both the Reynolds number and the
roughness of pipe surface.

67.Read the following statements carefully, for a network based project analysis
i. A critical path is one that consumes the maximum resources – time, men, or
material.
ii. The earliest expected time is also called contractual obligation time.
iii. The difference between the latest allowable time and the earliest expected time is
known as slack time.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 23


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

Now, choose the correct answer from the following

a) Only (i) and (ii) are correct


b) Only (ii) and (iii) are correct
c) Only (i) and (iii) are correct
d) All (i), (ii) and (iii) are correct

Ans – (c) Critical path is longest path in network that uses maximum resources. Also difference
between latest allowable & earliest time is called slack.

68. The observed standard penetration test value in a deposit of fully saturated fine silty sand
was 43. The corrected SPT value for dilatancy will be
a) 29
b) 43
c) 44
d) 45

Ans – (a) Nobserved = 43


( )
Ncorrected (dilatency) =

( )
=

= 15 + 14 = 29

69.In a saturated clay layer consolidating with single drainage the initial isochrones is a
a) Triangle
b) Square
c) Rectangle
d) Parabola

Ans – (a) Triangle.

70. One of the main demerit in using the lime mortar is that it
a) Is not durable
b) To stiffness the plaster
c) To smoothen the plaster for ease of spread
d) To make plaster non – shrinkable

Ans – (b) Limitation of lime mortar is that it doesn’t set quickly i.e. to stiffen the plaster.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 24


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

71. In India the stopping of wagons in hump yards is affected by


a) Men running along the wagons and applying the wagon brakes at the stoppage
b) The use of retarders pressing the sides of wheels of the moving vehicles
c) Placing skids on the rails
d) Providing a rising gradient

Ans – (c)

72. The entrained air in concrete results in


a) Increased strength
b) Increased workability
c) Decreased workability
d) Decreased strength

Ans – (b, d) Entrained concrete increases the workability of concrete without much increase in
w/c ratio.

Compressive strength of concrete

When workability of concrete increases, its compressive strength decreases. Hence B &
D both are correct.

73. The value of cu recommended by Barkan are for a base area of A m2 or less where A is
a) 10 m2
b) 100 m2
c) 1000 m2
d) None

Ans – (a) 10m2

74. The coefficient of earth pressure at rest (K0) for sands can be estimated by
ф
a)
ф
ф
b)
ф
c) ф
d) ф

Ans – (c) Earth pressure at rest (K0) = ф

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 25


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

75. The Manning’s formula to calculate velocity (V) in an open channel is given by
a) V = NR2/3Sf ½
b) V =
c) V = √
d) V = √

Ans – (b) Manning’s formula

⁄ ⁄
Velocity = V = ( ) ( )

76. The chloride content in sewage


a) Retards biological activity of micro – organisms
b) Accelerates biological activity of micro – organisms
c) Does not affect biological activity of micro – organisms
d) Upto certain limit retards and then accelerates the biological activity of micro –
organisms

Ans – (c) Does not affect biological activity of micro – organisms.

77.The minimum dissolved oxygen (DO) which should always be present in water in order to
save the aquatic life in a river or stream is
a) 2 ppm
b) 4 ppm
c) 8 ppm
d) 10 ppm

Ans – (b) For survival of fishes minimum DO = 4 ppm

78. For a longitudinal joint spacing of 15 m, cement concrete pavement slab 200 mm thick,
weight of concrete 2400 kg/cc and steel with working stress 1400 kg/m3, the area of
longitudinal steel required is
a) 386 cm2
b) 3.86 cm2
c) 2.2 cm2
d) 220 cm2

Ans – (b) Unit weight of concrete = working stress of steel X Area

None of option is correct.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 26


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

79. The shape of the camber best suited for cement concrete pavements is
a) Straight line
b) Parabolic
c) Elliptical
d) Combination of straight and parabolic

Ans – (a) Straight line.

80. A mass of 1 kg is attached to the end of a spring with stiffness 16 N/cm. Determine the
critical damping coefficient.
a) 32 N sec/m
b) 40 N sec/m
c) 64 N sec/m
d) 80 N sec/m

Ans – (d) 80 sec/m

81. According to IS code, full strength of concrete for design purposes is achieved
a) 7 days
b) 10 days
c) 14 days
d) 28 days

Ans – (d) 28 days (concrete will achieve full strength)

82. The mixing time of concrete constituents in a mixer is


a) 5 – 10 minutes
b) minutes
c) minutes
d) 10 – 15 minutes

Ans – (b) Mix the concrete for about 1.5 - 2 minutes, until a uniform, workable consisting is
achieved.

83.For laminar flow through round pipes. The discharge varies


a) Inversely as the viscosity
b) Inversely as the pressure drops
c) Directly as the square of the diameter
d) Inversely as the square of the diameter

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 27


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

Ans – (a) In laminar flow –

( )

Therefore Q varies inversely as the viscosity

84.Read the following statements:


i. The base diameter of cone in dynamic cone test is 50 mm
ii. The base diameter of cone in static cone test is 35.7 mm

Choose the correct answer from the following:

a) Both (i) and (ii) are correct


b) Only (i) is correct
c) Only (ii) is correct
d) Both are incorrect

Ans – (a) Dynamic cone test Static cone test

Ф = 35.7 mm Ф = 50 mm

85. The weight of a machine foundation is 30 kN, and the spring constant of the soil is 7646
kN/m, the natural frequency of the system is
a)

Ans – (d) frequency = √

mass

Frequency = √

= 7.96 cps

86. The area ratio a shelly tube having 51 mm external diameter and 48 mm internal diameter
will be
a) 11.4%
b) 6.3%
c) 12.9%
d) 5.9%

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 28


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

Ans – (c) Ar =

87. The power transmitted by hollow shaft will be more than that of solid shaft if their
weight & density both are
a) Same
b) Different
c) Not known
d) None

Ans – (a) If weight and density are same, it means same amount of material is used in solid as
well as hollow shaft. In this case Polar modulus of hollow shaft will be more than polar
modulus of solid shaft, thus hollow shaft can transmit more power.

88. Match the following


Properties Testing machines
A. Tensile strength 1. Rotating bending machine
B. Impact strength 2. Three point loading machine
C. Bending strength 3. Universal testing machine
D. Fatigue strength 4. Izod testing machine
Codes:

A B C D
a) 4 3 2 1
b) 3 2 1 4
c) 2 1 4 3
d) 3 4 2 1

Ans – (b) Tensile Strength - Universal testing machine

Impact Strength - Izod testing machine

Bending Strength - Three point loading machine

Fatigue Strength - Rotating bending machine

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 29


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

89.Drop pits are provided to


a) Collect ashes from the locomotives
b) Examine the engines from underneath
c) To lower and remove the engine wheels for examination
d) To check and repair the brakes

Ans – (c)

90.Maximum shear stress intensity in a circular cross section is


a)
b)
c)
d)

Where is average shear stress

Ans – (b)

at centre

91.A cantilever of length is subjected to a moment M at free end. The deflection at free end
is
a)

b)
c)

d)

Ans – (b)

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 30


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

92.Fir a grit chamber, if the recommended velocity of flow is 0.2 m/s, and 2 minutes, te length
of the tank is
a) 30 m
b) 20 m
c) 16 m
d) 24 m

Ans – (d) v = 0.2 m/sec

t = 2 minutes

Length of Tank = 0.2 x 2 x 60 = 0.4 x 60 = 24 m

93. The straight lines PQ and QR intersect at Q. the angle of intersection being 70o. The length
of circular curve of radius 400 m which can be accommodated between the two lines is
a) 280.1 m
b) 488.7 m
c) 400.0 m
d) 340.3 m

Ans – (b) length of circular curve =

= 488.7 m

94. In the classification of fine – grained soils, ‘ML’ means


a) Inorganic silts of high compressibility
b) Inorganic silts of low compressibility
c) Inorganic silts of low compressibility
d) Inorganic clays of low compressibility

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 31


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

Ans – (b) M – silt

L – low compressible ( )

95.‘If a remoulded clay sample with sensitivity greater than 1 is allowed to stand without
further disturbance and change in water content, it may regain at least part of its original
strength and stiffness.’ The property is known as
a) Thixotropy
b) Dilatancy
c) Plasticity
d) Dispersion

Ans – (a) Thixotropy is a property by a virtue of which any soil mass regain at least part of its
original strength and stiffness.

96.The moment of inertia about the base of a triangle of mass m and height h is
a) mh2/6
b) mh2/4
c) mh2/36
d) mh2/12

Ans – (a)

( )

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 32


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

( )

∫ ( )

( ) ( )

( ) ( )

97.A proper lining will be required, if a tunnel is excavated through the following rock
a) Basalts
b) Sand stones
c) Shales
d) Gneisses

Ans – (c) Shales

98. Read the following statements carefully


If a solid circular shaft and a hollow circular shaft have the same torsional strength, then
i. The weight of hollow shaft will be less than that of the solid shaft.
ii. The external diameter of the hollow shaft will be greater than that of solid shaft.
iii. The stiffness of the hollow shaft will be equal to that of the solid shaft.

Now, choose the correct answer from the following

a) Only (i) and (ii) are correct


b) Only (ii) and (iii) are correct
c) Only (i) and (iii) are correct
d) All (i), (ii) and (iii) are correct

Ans – (a) T=

If materials are same will be same for both the shafts.

As of hollow is more than solid, less material can bear same torque. Thus weight of
hollow shaft will be less. But external diameter will be more.

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 33


EDUZPHERE - INSTITUTE FOR CIVIL ENGINEERS

99. Froude number is a significant parameter in the study of


a) Water hammer
b) Hydraulic jump
c) Flow through pipes
d) Flow of compressible fluid

Ans – (b) Froude no. is significant parameter where gravity forces predominates i.e. open
channel flow. Hydraulic jump is Rapid Varied Flow under open channel.

100. The minimum stopping distance for vehicles moving on road with a design speed of 80
km/hr, is
a) 80 m
b) 100 m
c) 120 m
d) 150 m

( )
Ans – (c) SSD = vt +

127 m

HEAD OFFICE SCO-188-189-190, LEVEL 1-4, SECTOR-34A CHANDIGARH. 9023791111/9878791111 Page 34