BEBAN KERJA GURU

Peranan utama sekolah adalah untuk memberikan pendidikan yang sempurna (Omardin, 1996). Guru pula menjadi tunjang dalam menjalankan fungsi sesebuah sekolah. Persoalannya, apakah yang akan terjadi kepada sekolah jika guru tidak dapat memberikan prestasi baik dalam tugasnya. Tekanan emosi di kalangan guru semakin meningkat dan merupakan faktor penyumbang kepada prestasi rendah seorang guru masa kini. Merujuk kepada keratan akhbar, Utusan Malaysia bertarikh 23 Januari 2008, mantan Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mendedahkan bahawa beban kerja para guru pada masa kini adalah terlalu berat. Guru terpaksa menanggung bebanan yang berada di luar bidang tugas. Pada zaman ini, tugas guru bukan sekadar mengajar namun memainkan peranan dalam hal-hal lain seperti pembangunan fizikal sekolah, menjaga disiplin, mengurus pentadbiran. Beban kerja yang terlampau banyak memaksa guru bekerja dalam tempoh masa yang panjang dan membawa kepada tekanan kepada emosi guru. Faktor kedua adalah sikap ketua di tempat kerja. Apabila merujuk kepada µketua¶, kita membincangkan peranan guru besar di sesebuah sekolah. Apabila sekolah hendak dipantau, pelbagai bentuk baik pulih harus dijalankan bagi memenuhi kehendak pemeriksa. Sudah menjadi tanggungjawab untuk pihak sekolah memikul tugas masingmasing, namun ada sesetengah guru besar memberi tekanan dengan memaksa melakukan kerja di luar bidang kerjanya. Guru yang merupakan petugas pada peringkat dasar dikerah untuk menyempurnakan kehendak sekolah. bersesuaian dengan kenyataan, Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) dalam

kenyataannya di dalam akhbar yang sama, berpendapat guru-guru di negara ini terpaksa berdepan dengan tugas-tugas pentadbiran termasuk mengisi borang, pendaftaran dan penyeliaan sekolah. Faktor ketiga merujuk kepada kurangnya kerjasama ibu bapa dalam menjayakan fungsi sesebuah sekolah. Menurut pengkelasan yang dibuat oleh, Jawatankuasa

tahap penglibatan guru dalam ko-kurikulum serta jenis program latihan. Masalah ponteng kelas. . Dalam kenyataan Menteri Pelajaran juga. Namun. laporan awal jawatankuasa itu mendapati 12. Bimbingan dan kaunseling ada disediakan pihak sekolah untuk berhadapan dengan situasi demikian. dan mencuri antara gejala yang terpaksa dihadapi guru. guru yang menjadi fokus utama dalam menguruskan masalah ini. semua itu sia-sia sesudah murid-murid keluar dari kawasan sekolah dan cenderung melakukannya di rumah jika tidak dipantau ibu bapa. guru tidak jelas akan fungsinya malah lebih teruk jika pihak pentadbiran yang mengagihkan tugas tidak memahami kehendak yang diperlukan. dia akan ketinggalan dan tekanan akan dirasai lebih daripada guru lain. Ia adalah keperluan dan peluang memperbaiki kemahiran di dalam tugas yang diberikan. Apabila perubahan berlaku di saat akhir.7 peratus masa guru di negara ini dihabiskan untuk aktiviti ko-kurikulum.2 peratus untuk pengurusan asrama. Alangkah baiknya jika didikan bermula dari rumah dan peranan guru lebih efektif untuk mengajar. Seandainya ibu bapa tidak memberikan kerjasama dalam mendidik anakanak. Faktor keempat membincangkan kemahiran guru dalam menguasai tugas yang diberikan. dan guru yang menjadi petugasnya. Dapat dilihat peranan guru bukan sekadar mengajar tetapi menjaga dan membentuk disiplin murid-murid. Kenyataan ini menunjukkan berlakunya konflik tugas dan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan.9 peratus untuk hal ehwal murid dan 1. merokok. guru-guru mengambil masa 38 hari setahun untuk menghadiri kursus dan latihan. ada sesetengah guru tidak mengambil inisiatif untuk memperkembangkan kemahiran. Apabila cabaran baru datang. jawatankuasa perlu meneliti perbezaan antara jumlah waktu mengajar antara guru berpengalaman dengan yang tidak. Secara purata. guru ini akan terjerumus dalam keadaan tertekan kerana tidak jelas akan tugasnya. Dalam tempoh ini. guru ini tidak mengikuti perkembangan semasa dan terpaksa mengambil masa yang lebih lama untuk memperbaiki diri. 8. bergaduh.Menangani Beban Tugas Guru berdasarkan resolusi yang dipersetujui pada Persidangan Pertubuhan Buruh Sedunia (ILO) 1930. Ini bermaksud. Namun.

Jika seseorang guru mempunyai cara komunikasi berkesan. Masalah adalah perkara biasa yang boleh mendatangkan kesan positif kepada guru. Kemahiran menyelesaikan masalah dapat membantu saya menangani masalah secara rasional dan merancang penyelesaian secara sistematik. Kemahiran ini boleh membantu mencari fokus kerja dan menyelesaikannya mengikut prioriti. kebanyakan guru sering menyelesaikan masalah mengikut kebiasaannya. dan keadaan berhabuk semasa bekerja. Ini sesuai untuk guru berpengalaman namun bagaimana dengan guru permulaan seperti saya sendiri. Daripada menunggu bantuan. Bayangkan bekerja di dalam suasana yang dikelilingi bau sampah. panas melampau. Oleh itu. kita melibatkan diri di dalam persekitaran yang dipenuhi pelbagai ragam manusia. Langkah penyelesaian terakhir akan diambil berdasarkan cara yang terbaik. Sudah pasti akan menimbulkan perasaan tidak selesa semasa menjalankan tugas dan mencetus tekanan. Umur atau pengalaman tidak harus dijadikan alasan tidak menguasai kemahiran berkomunikasi. Namun ia boleh menjadi negative jika terlampau banyak dan tidak ada cara sistematik untuk menguruskannya.Sebagai guru permulaan kelak. Kemudian melaksanakannya sebelum dinilai dan dipertimbangkan semula. Seperti profesion lain. harus mengenalpasti punca ketidakselesaan dan atasi masalah tersebut sebelum ia menjadi faktor tekanan. Kerja yang diberikan tidak harus bertangguh dan diselesaikan dalam tempoh yang sepatutnya. menyenarai semua cara penyelesaian yang mungkin dan mengambil tindakan. Ia merupakan aspek penting untuk menjalankan kerja dalam keadaan kondusif dan tidak mendatangkan tekanan. Walaupun isu bebanan guru sering diperdebatkan dan cuba ditangani dengan pelbagai cara. kita harus mengambil berat dalam penjagaan sekitar tempat kerja. guru itu sendiri harus mengambil inisiatif dalam kemahiran pengurusan masa. Berdasarkan pemerhatian saya. bunyi bising. Kemahiran ini melibatkan sumbangsaran. Ini merupakan pendapat saya kerana keperluan pendidikan semakin meningkat dan harus dipenuhi. mereka mampu meluahkan buah fikiran dan memahami luahan orang lain . Sudah pasti saya harus mencari satu µformula¶ untuk menyediakan diri untuk cabaran seperti ini. namun ia adalah isu yang tak akan selesai.

. Mungkin ada yang mengambil remeh tentang cara hidup sihat dan seimbang. ia menjadi pencetus kepada motivasi untuk memberikan yang terbaik dalam prestasi kerja. Hobi dan aktiviti rekreasi mampu mengurangkan tekanan kepada emosi di samping memberi ruang kepada diri sendiri untuk membuat refleksi kendiri. Guru adalah manusia biasa dan menjalankan rutin seorang manusia. Logiknya. Kesimpulannya. kita tidak mampu memberikan terbaik jika kita berada dalam keadaan letih lesu dan sakit sepanjang masa. Sudah menjadi kebiasaan ibu bapa datang ke sekolah apabila kurang mengerti akan tindakan sekolah terhadap anak-anak mereka. tekanan emosi merupakan perkara biasa di dalam apa jua pekerjaan. jika diuruskan dengan baik sistematik. Namun.tanpa melibatkan stress. Guru yang menjadi perunding dan ia harus dibincangkan dan diselesaikan dengan aman.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful