Jacques Salomé – Ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viaţă?

[Club]

Jacques Salomé - Ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viaţă? @ BuyBooks.ro „Nu există limite în privinţa libertăţii de a fi, cu excepţia acelora ale condiţionărilor noastre, ale temerilor noastre sau ale dorinţelor noastre” Reinventarea propriei vieţi începe odată cu comunicarea. Majoritatea problemelor noastre se nasc din lipsa de comunicare sau din comunicarea distorsionată. De multe ori alegem singurătatea, în loc de comunicare şi împărtăţire. Metodele propuse de Jacques Salomé au la bază în primul rând atitudinea faţă de noi înşine, întrucât de aici pornesc toate evenimentele din viaţa noastră, nu de la ceilalţi. Deseori punem aspiraţiile celorlalţi mai presus de ale noastre, acţionăm în funcţie de părerile celorlalţi şi de aici se naşte un întreg lanţ de probleme. Autorul ne propune o incursiune în lumea relaţiilor interumane pe baza experienţei sale de psiholog. Cartea este structurată în mai multe părţi, fiecare de maxim 4 pagini în care sunt surprinse foarte bine diferite aspecte ale vieţii noastre. Iată câteva dintre subiectele abordate de autor în această carte:

RESPECTUL DE SINE
Respectul de sine nu e o noţiune abstractă şi nici nu ne este dat de la naştere. Noi suntem cei care îl construim în concordanţă cu propriile valori şi alegeri. „Respectul de sine nu depinde de opinia bună sau rea despre noi a anturajului nostru. Privirea, judecăţile, credinţele celuilalt despre noi îi aparţin şi îi revine aceluia care doreşte să se respecte să le lase …celuilalt.” 1

Autorul explică cum „nevoia de aprobare” şi „nevoia de afirmare” nu pot coabita pe termen lung: „ Dacă îndrăznesc să am libertatea de a mă afirma. unul dintre posibilele noastre secrete. „A împlini viaţa ce este pe cale să fie trăită şi a nu te mulţumi doar să o hrăneşti. „La baza respectului de sine se va găsi acest acord intim (…) între ceea ce simt şi ceea ce fac. Scriitorul ne dă câteva motive pentru care relaxarea e o necesitate: • • • • în stare de relaxare suntem mai deschişi la experienţe noi pentru a putea renunţa la ideea de control şi dominare pentru e ne elibera de pseudonevoile noastre şi a conştientiza inutilitatea acestora e un antidot pentru gândurile negative.” De-a lungul timpului. i-am lăsăm pe cei din anturajul nostru să ne rănească şi să ne diminueze încrederea în sine. necunoscute. Scriitorul o asociază cu o „chemare”. Prin intermediul intuiţiei putem evita experienţele dezagreabile. e dincolo de logică şi de intelect. aşteptăm aprobarea şi confirmarea lor. Din fericire. invizibile. în afirmarea mea faţă de celălalt. Acest simţ ne ajută să fim cu un pas înainte de ceea ce se întâmplă şi totodată ne confirmă că suntem parte din întreg.” Intuiţia e ceea ce simţim în legătură cu un anumit lucru. cu atât îmi va fi mai greu să mă afirm. INTUIŢIA După spusele scriitorului. dar şi să o protejezi de tulburările relaţionale ar putea fi un cadou pe care să ni-l oferim”. „La capătul intuiţiei. decepţiile şi frustrările vieţii cotidiene 2 .” A NU CONFUNDA RELAXAREA CU INDIFERENŢA Detaşarea şi relaxarea sunt aspiraţii necesare pentru cei care vor să se dezvolte personal şi spiritual. dar. care ne duce într-o anumită direcţie pentru a afla ulterior că de fapt e o „certitudine”. ” SĂ ACORDĂM MAI MULTĂ IMPORTANŢĂ VIEŢII La naştere. Cu alte cuvinte. între ceea ce gândesc şi ceea ce spun. ignorate. există o lumină care aureolează prin claritatea sa ansamblul drumului şi ne confirmă că suntem în mijlocul adevărului. fiecare dintre noi a primit o fărâmă de viaţă. cu cât nevoia de a fi aprobat de celălalt e mai mare. de asemenea şi unul dintre cele mai ascunse. trebuie să-mi asum riscul de a nu fi aprobat. stă în puterea noastră să dăm mai multă vitalitate vieţii: „Se pare că mulţi au uitat această necesitate de a se îngriji de viaţa care este în noi.Atunci când e vorba de oameni pe care îi considerăm importanţi în viaţa noastră. dar tot prin ea ne „lovim” de miracolul unui eveniment deschizător de drumuri sau al unei întâlniri care ne va schimba viaţa în bine. puţin cultivate. să o întreţii şi să o amplifici în fiecare clipă. ceea ce a dus la „maltratarea” fărâmei de viaţă din noi. intuiţia este „unul dintre simţurile cele mai sensibile. însă prezentă la mult mai multe persoane decât ne-am putea închipui. depinde de fiecare cum o creşte şi cum o protejează.

să atingi o zonă secretă. cu o prezenţă calitativă diferită: Astăzi când beau. în special în perioadele critice. mulţi copii au auzit această replică de la părinţii lor. să-i dau un loc într-un colţ ţinându-l la distanţă”. iar prezenţa lui e mai mult ca sigur dăunătoare : „Prin urmare era suficient să-l chem pe nume. ies la iveală acei „necunoscuţi” care sălăşluiau în adâncul nostru şi care ne spun lucruri noi despre noi înşine. iar „aceleaşi gesturi sunt executate într-o altă stare de spirit. în anumite lucruri care ni s-au spus şi cărora le-am dat credit. lucruri pe care nu ştiau că le pot face. AVEM NUMEROŞI SABOTORI INTERNI Fiecare poate deveni un adevărat sabotor pentru el însuşi şi pentru visele sale mai ales şi de cele mai multe ori aşa se întâmplă.• favorizează o reaşezare a valorilor personale pentru a descoperi ce e mai bun în fiecare Relaxarea nu presupune izolare sau indiferenţă la lumea exterioară. Astfel. aceasta se întâmplă atunci când atribuim altora puterea de a ne controla viaţa. să recunosc prezenţa sa poluantă în mine şi să-l pun deoparte. DAR CE VOR CREDE VECINII Cu siguranţă. „nu voi reuşi niciodată” etc. consistenţa sa. „Este uneori suficient să stimulezi un punct sensibil. să înlături un lucru interzis sau o cenzură. lăsăm „sabotorii” să ne împiedice în realizarea planului prin gândurile negative care ne vin în minte precum „Nu se poate”. În opinia autorului. Apoi să începem să le tăiem pe rând de pe listă. 3 . De regulă. în interior lucrurile vor sta altfel . să faci să cadă o regulă înscrisă în noi pentru a actualiza o creativitate uriaşă”. „sigur voi suferi”. Autorul propune să facem o listă cu toate credinţele şi gândurile negative pe care le avem în privinţa noastră şi vom observa că acestea alimentează în prezent acţiunile sau inacţiunile noastre. Prin relaxare ne reconsiderăm priorităţile şi chiar dacă în aparenţă nu se schimbă nimic. în momentul în care devenim autorul propriei vieţi descoperim în noi o imensă putere de a depăşi orice dificultate. simt gustul apei. Putem chiar să-i dăm un nume acestui sabotor intern. Autorul dă numeroase exemple de oameni care au descoperit că au puterea să facă lucruri curajoase. A te pune singur în postura de cenzurat în faţa „vecinilor” înseamnă a-ţi limita singur libertatea de a fi. odată cu schimbarea noastră şi cu hotărârea de a renunţa la ceea ce ne face rău. Originea acestor sabotori poate fi regăsită în copilărie. vibraţia sa în gură…” TOŢI ACEŞTI NECUNOSCUŢI CARE NE LOCUIESC În anumite momente ale vieţii noastre. după ce pornim pe un drum. având în vedere că este atât de prezent în mintea noastră. cuvinte care le-au rămas impregnate în subconştient pentru toată viaţa. atunci „renunţăm la teama de judecată şi la povara condiţionărilor” după cum afirmă scriitorul.

care pot să-l liniştească pe cel care ştie să le primească drept sprijin. ” SUNT CUVINTE CARE VINDECĂ Se ştie că în ziua de azi violenţa verbală a devenit extrem de puternică prin cuvinte care distrug şi care destabilizează. Acest mod de comunicare a fost foarte bine adoptat de către televiziune. de asemenea. În astfel de situaţii e important să ne menţinem respectul de sine. dezvoltare personală orice demers de schimbare în care îmi asum riscul să mă autoresponsabilizez. Nu vă împiedicaţi să le propuneţi. acest lucru va destabiliza dragostea şi energia lui. „A te respecta înseamnă să faci apel la capacitatea de a te iubi pe tine însuţi cu suficientă încredere. Salomé ne aminteşte de acele cuvinte care au putere terapeutică. afirma şi a te poziţiona în faţa aşteptărilor şi cererilor celorlalţi. care pot vindeca răni de o viaţă. Dacă îi transmitem prea des celuilalt mesaje toxice.Scriitorul observă cum aceasta face parte din controlul asupra comportamentului celorlalţi: „a te folosi de vecini pentru a-ţi cenzura apropiaţii şi a le interzice să se manifeste reprezintă. căci ele fac la fel de bine şi celui care le oferă şi celui care le recepţionează. o pasarelă care permite circulaţia (în ambele sensuri) unei comunicări vii”. sunt excesive sau prea diferite de valorile noastre”.” A ARMONIZA SENTIMENTE ŞI RELAŢII Dincolo de intensitatea emoţiilor şi de amploarea sentimentelor. mai ales dacă acestea par să ne invadeze. „Nu vă privaţi de aceste vorbe. Autorul defineşte relaţia ca „un canal. O relaţie este un spaţiu potrivit pentru schimburi. pentru a te putea defini. iar o comunicare sănătoasă îi poate da multă vitalitate. fie o poluează. El o compară cu un pasaj în care circulă mesaje care fie hrănesc dragostea. e necesar să existe un spaţiu deschis şi liber „pentru a crea şi păstra vie o relaţie”. o metodă sigură de a păstra un control asupra lor. CE ÎNSEAMNĂ DEZVOLTARE PESONALĂ? „Numesc. analizând propria istorie şi impactul celorlalţi asupra existenţei noastre 4 . Sunt mulţi cronicari de presă şi oameni de televiziune care folosesc un limbaj care agresează prin întrebări indiscrete şi „judecăţi de valoare abuzive”. în ceea ce mă priveşte. amintindu-vă că sensul mesajului este dat de cel care îl primeşte. în vederea repunerii în cauză – pentru a înţelege sensul şi pentru a dinamiza altfel felul meu de a fi”. un pod. Dezvoltarea personală se învârte în jurul a 4 poli: Relaţia cu celălalt – cum hrănim sau sabotăm relaţiile pe care le avem Relaţia cu sine – cum putem să ne dezvoltăm capacităţile astfel încât să nu ne mai provocăm suferinţă nouă înşine şi să devenim cei mai buni prieteni cu sinele nostru interior Relaţia cu istoria sa – cum putem înţelege mai bine sensul evenimentelor din viaţa noastră.

să determine o schimbare socială. Prin demersurile de dezvoltare personală ne întâlnim cu tot ce e mai bun în noi. tati. ceea ce duce la o înflorire a fiinţei: „Orice demers de dezvoltare personală poate. de asemenea.ro => Cărţi de acelaşi autor @ BuyBooks. Tal Ben-Shahar – Fii fericit! [Club] 5 . devin un agent de schimb pentru altul. meditaţie.Relaţia cu divinitatea – să înţelegem că divinul este parte din fiinţa noastră prin care suntem legaţi la infinita putere a universului pentru a ne împlini şi dezvolta în permanenţă (o putem face prin textele spirituale. iar cărţile lui au fost traduse în 27 limbi. Devenind un agent al schimbării pentru mine însumi. respiraţie sau cu ajutorul unui ghid spiritual). Să comunicăm mai bine pentru a fi mai buni…Să fim mai buni pentru a trăi mai bine… Să trăim mai bine nu doar pentru a supravieţui…” (Jacques Salomé) S-ar putea să îţi placă de acelaşi autor: „Vorbeşte-mi…am atâtea să-ţi spun” „Curajul de a fi tu însuţi” „Dacă m-aş asculta m-aş înţelege” „Mami. scriitor şi poet. „Mă adresez tuturor celor care îşi asumă responsabilitatea de a acţiona personal şi imediat. ţine cursuri de formare în multe ţări şi este iniţiatorul proiectului conform căruia comunicarea să devină materie predată în şcoli.ro 2.” „A îndrăzni în viaţă înseamnă a-ţi asuma riscul de a te naşte în permanenţă.” DESPRE AUTOR Jacques Salomé este psihosociolog francez. A scris peste 30 carţi. în vederea îmbunătăţirii relaţiilor cu ei înşişi şi cei din jur. A format numeroşi psihologi şi consultanţi. mă auziţi?” => Ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viaţă? @ BuyBooks.

Într-o lume din ce în ce mai agitată şi stresată. I. Cartea “Fii fericit! – Descoperă tot ce trebuie să ştii pentru a avea o viaţă fericită” este menită să te ajute să înţelegi natura fericirii şi mai ales natura fiinţei umane care este făcută pentru a fi fericită. înseamnă că ar fi util să ştii ce este de fapt fericirea pentru a o identifica şi simţi. dar niciunul dintre ele nu exprimă cu exactitate lucrul la care mă refer când vorbesc despre fericire.ro Eşti fericit? Dacă îţi ia ceva timp să răspunzi la această întrebare. „Cuvinte precum plăcere. „Ne dorim să obţinem fericirea pentru că este în natura noastră să o facem” spune autorul. pentru o mai bună înţelegere a fericirii.Tal Ben-Shahar . Tal Ben-Sharar este unul din cei mai apreciaţi psihologi ai momentului şi totodată lector la Universitatea Harvard unde predă cursul de psihologie pozitivă. mulţumire sunt folosite adesea în locul cuvântului fericire. CE ESTE FERICIREA Fericirea nu derivă nici din simpla satisfacere a dorinţelor. Ce este fericirea? devine întrebarea întrebărilor. scriitorul prezintă 3 arhetipuri alternative în care omul se încadrează atunci când caută fericirea şi o confundă cu orice altceva. Aceste emoţii sunt trecătoare.” Aşadar. 1. extaz. în educaţie şi în relaţii. iar ultima parte a cărţii cuprinde 7 meditaţii referitoare la fericire şi la locul pe care aceasta îl ocupă în viaţa noastră. Arhetipul maratonistului 6 . nici din infinita amânare a satisfacţiei.Fii fericit @ BuyBooks. Cartea este împărţită în 3 secţiuni: în prima parte autorul explică ce este fericirea şi componentele esenţiale pentru o viaţă fericită. în a doua parte vorbeşte despre punerea în practică a ideilor despre fericire la locul de muncă.

maratonistul confundă stare de eliberare resimţită cu fericirea. nu să urmăm calea cea mai simplă. (…)Nu primim nicio recompensă pentru că ne bucurăm de călătorie. Toate cele 3 arhetipuri prezentate suferă de nefericire prin interpretarea greşită a realităţii. trebuie să ne bucurăm de călătoria spre o destinaţie pe care o considerăm valoroasă. Nu îşi doreşte decât să îşi satisfacă propriile plăceri. ” Odată ajuns la destinaţie. „Nu putem obţine fericirea dacă nu căutăm decât plăcerea şi evităm suferinţa” afirmă scriitorul. dar atunci când dispare noutatea. Ceea ce îi diferenţiază pe maratonişti este inabilitatea lor de a se bucura de ceea ce fac – şi convingerea că. dar nici să te apuci să escaladezi fără sens muntele. Arhetipul nihilistului „În contextul acestei cărţi. vor fi fericiţi. odată ajunşi la o anumită destinaţie. oamenii nu ştiu ce au cu adevărat nevoie pentru a avea o viaţă împlinită. care s-a resemnat. Fără suferinţă nu există plăcere.Maratonistul se ghidează după principiul Trebuie să sacrifici bucuria prezentă pentru a fi fericit în viitor. Cei pentru care munca pe care o fac este o plăcere pot progresa în carieră bucurându-se în acelaşi timp de ceea ce fac”. un nihilist este acela care a renuţat la fericire. Hedonistul este cel care iniţiază o relaţie cu entuziasm. Societatea premiază rezultatele. citându-l de asemenea pe John Gardner: „Suntem construiţi să escaladăm. ci pentru că am încheiat cu succes călătoria. Pentru el plăcerea prezentă este egală cu fericirea. luând foarte puţin în calcul – sau deloc – urmările. iar efortul este egal cu suferinţa. 3. Spre surprinderea lui. Fericirea nu însemnă să ajungi în vârful muntelui. convins fiind că viaţa nu are niciun sens. sosirile. fie despre vârf”. nu călătoriile. trebuie să avem un scop personal. Fericirea este experienţa ce constă în escaladarea muntelui pentru a ajunge în vârf. 2. fie că este vorba despre vale. nefiind interesat de viitor. Tocmai de aceea. Cel mai important e ca 7 .” „Obiectivul nostru ar trebui să fie acela de a ne implica pe cât posibil în activităţi care ne pot oferi beneficiu prezent şi viitor. Cu alte cuvinte. Arhetipul hedonistului „Un hedonist caută să obţină plăcerea şi să evite suferinţa.(…) Oamenii care s-au resemnat cu nefericirea lor actuală şi se aşteaptă să aibă parte de un viitor asemănător sunt împiedicaţi să obţină fericirea de eşecurile lor din trecut”. nu procesele. autorul propune un al patrulea arhetip: Arhetipul fericirii „Pentru a obţine fericirea de durată. şi nu unul dictat de standardele societăţii sau aşteptările impuse de aceasta. acea stare durează prea puţin pentru a-l face fericit şi atunci reia maratonul. se implică într-o altă relaţie”. „Pentru ca viaţa noastră să aibă aibă un sens. „Motivul pentru care există atât de multe persoane angrenate într-un maraton al vieţii este reprezentat de cultura noastră care nu face decât să sprijine această idee.

şi nu în conformitate cu aşteptările celorlalţi.” “Banii – dincolo de nevoile de bază pe care ni le satisfac precum cele de mâncare şi adăpost. Stabilirea scopurilor Oamenii care îşi stabilesc scopuri au şanse mai mari să reuşească decât cei fără scop. adesea confundăm mijloacele cu scopurile şi sacrificăm fericirea (scopul) pentru bani (mijloc)”.” Aşadar în loc să ne aşteptăm ca doar atingerea scopurilor să producă fericire. De asemenea.” 8 . „Viaţa este prea scurtă pentru a face doar ceea ce trebuie să facem. „Singurul motiv pentru care banii şi faima sunt de preferat este acela că deţinerea lor sau gândul deţinerii lor poate produce emoţii pozitive sau un sens al vieţii.noi să ne alegem un scop în conformitate cu propriile valori şi pasiuni. Dacă nu ştim care e destinaţia călătoriei noastre sau măcar unde vrem să mergem. dar nu sunt mai fericiţi decât ceilalţi. nu omorâm timpul. Scopurile comunică credinţa conform căreia suntem capabili să depăşim obstacolele.” „Atunci când urmărim scopuri care sunt plăcute şi importante pentru noi. Scopul ţi-l alegi în conformitate cu natura ta interioară. Însă uităm că adevăratele valori nu pot măsurabile. „Dacă bogăţia materială nu conduce la fericire. Ei tind să fie mai tensionaţi şi nu petrec mai mult timp în activităţi relaxante.nu sunt altceva decât mijloace de a atinge un scop. să le privim ca mijloace care ne fac călătoria mai frumoasă. unele persoane devin mai depresive atunci când obţin prosperitatea materială decât atunci când se străduiau să o atingă. care oferă beneficiu prezent şi viitor. un CV e apreciat după câte activităţi sunt trecute în el.” Bogăţia şi fericirea Bogăţia. de ce suntem obsedaţi de ea? A stoca produse a devenit azi parte din structura noastră. e foarte probabil să se soldeze cu consecinţe negative. ci îl readucem la viaţă”. Și totuşi. Faima şi valoarea materială sunt secundare fericirii în viaţa noastră. atunci fiecare răscruce a drumului dă naştere la ezitări şi incertitudini şi pierdem momentul prezent pentru că nu mai admirăm peisajul. faima şi toate celelalte ţeluri sunt secundare şi subordonate fericirii. este important nu atât să atingem anumite scopuri. nu pot fi cuantificate. Sentimentele noastre nu pot fi cuantificate. „În viziunea mea. Acumularea bunurilor nu mai este un mijloc de a supravieţui. Însă e foarte important ce fel de scopuri avem. ci un scop în sine.” Am ajuns să apreciem totul cantitativoamenii bogaţi sunt apreciaţi după cât de multe bunuri au. etc. de exemplu dacă succesul financiar e scopul central al vieţii. şi nu trebuie să fie impus: „Cam cât timp dedic zilnic activităţilor pe care vreau să le fac în raport cu cele pe care trebuie să le fac? Fericirea mea depinde în mare măsură de raportul dintre activităţile pe care vreau să le fac şi cele pe care trebuie să le fac. Ne putem împlini scopurile materiale şi să simţim totuşi un gol interior. Studiile arată că oamenii cu venituri peste medie sunt relativ satisfăcuţi de vieţile lor. însă este suficient de lungă pentru a avea timp să facem ceea ce ne dorim. ci este important să le avem.

Cel orientat spre carieră e cel motivat de factori extrinseci precum banii. Psihologii sunt de acord în privinţa faptului că IQ-ul reprezintă 20% din totalul factorilor care determină succesul. Această persoană se simte împlinită pentru ca munceşte în concordanţă cu sinele. însă relaţiile de dragoste sunt de departe cele mai importante. Faptul că ei percep şcoala ca pe o muncă. a fi iubiţi pentru loialitatea. Depinde de noi dacă experienţa noastră este una liberă sau dacă alegem să fim robii bogăţiei materiale sau prosperităţii emoţionale. intensitatea sau căldura noastră însemnaă a fi iubiţi necondiţionat. În prima. jobul este perceput ca o corvoadă pentru a obţine o recompensă financiară. munca ar trebui să scoată la iveală o serie de talente şi abilităţi. oamenii au trei viziuni despre munca lor: job. Ei transformă atribuţiile serioase în unele plictisitoare şi dificile. pentru că nu face din muncă un scop în sine. majoritatea elevilor şi studenţilor nu sunt educaţi să înveţe cu plăcere. muncind intens cu scopul unei promovări. pentru putere sau faimă însemnă a fi iubiţi condiţionat.” De regulă. sclavii aşteptărilor celor din jur sau ai propriilor pasiuni”. şi nu o împlinire personală. fiind determinată de motive intrinseci. şcolile întăresc ideea maratonului vieţii şi reprimă dezvoltarea emoţională”. „Satisfacţia vieţii şi a muncii poate să depindă mai mult de modul în care angajatul îşi percepe munca. angajatul ar trebui să ducă la bun sfârşit atribuţia care i s-a încredinţat.” 9 . Însă persoana care îşi vede munca ca pe o vocaţie se poate declara fericită. APLICAŢII PRACTICE Fericirea în educaţie Din păcate. în final angajatul ar trebui să simtă faptul că munca lui are un impact semnificativ asupra altora. puterea şi prestigiul. şi nu să deţină un rol minor în realizarea acesteia. „Atunci când sunt încurajate realizările în detrimentul plăcerii de a studia. poziţia. decât de un venit sau de un statut social”. „Nici părinţii. II. carieră sau vocaţie. ca pe o obligaţie îi împiedică să se bucure de experienţa educaţională pentru că deja există o prejudecată socială împotriva muncii. în al doilea rând.„Ne simţim liberi atunci când alegem un drum care ne oferă sens şi plăcere. restul de 80% provine din aşa-numita inteligenţă emoţională. Autorul insistă pe cele trei întrebări fundamentale pe care ar fi indicat să ni le punem: „Ce anume îmi oferă sens? Ce anume îmi oferă plăcere? Care sunt punctele mele forte?” Fericirea în relaţii S-a concluzionat că relaţiile sociale satisfăcatoare pot avea o contribuţie serioasă la starea de fericire. Autorul delimitează dragostea condiţionată de ce necondiţionată: „A fi iubiţi pentru averea noastră. Școlile în general nu reuşesc să pună accentul pe frumuseţea unei ştiinţe…” Cum putem obţine fericirea la locul de munca „În primul rând. nici profesorii nu sunt eficienţi în a-i învăţa pe copii să obţină plăcerea din lucrurile potrivite.

Dincolo de starea de fericire temporară Să nu confundăm momentele de scurtă durată când avem parte de lucruri bune (obţinem ceva ce ne-am dorit) cu fericirea. Secretul unei relaţii fericite nu stă în găsirea persoanei potrivite cât în cultivarea relaţiei pe care am ales-o. 3. „Deşi uneori este necesar să renunţăm la beneficiul prezent de dragul scopurilor viitoare. suntem mai dispuşi să vedem dincolo de perspectiva îngustă orientată către sine şi să ne concentrăm asupra dorinţelor şi nevoilor celorlalţi”. atunci ne putem lua energia din alte activităţi (chiar de scurtă durată) care ne produc o stare de bine. atât sens cât şi plăcere. Convingerea eronată cum că găsirea partenerului potrivit e mai importantă decât orice. Dacă o persoană acţionează în propriul interes.Într-un cuplu. (Abraham Lincoln) „Nimic nu ne poate proteja de cel mai mare impediment în obţinerea fericirii – sentimentul că nu o merităm”. unii confundă atracţia sexuală cu dragostea. nu înseamnă neapărat că e egoistă şi că îi va răni pe ceialalţi. din necesitate sau din alte motive există perioade în viaţa noastră când ceea ce facem nu ne oferă satisfacţie (de exemplu pregătirea pentru un examen). e atribuită marelui ecran. dacă petrecem prea puţin timp împreună. Studiile arată că „atunci când suntem fericiţi. Pe lîngă nevoia de sens şi de plăcere în viaţa noastră. MEDITAŢII ASUPRA FERICIRII 1. ne împlinesc şi ne oferă atât beneficiu prezent cât şi viitor. relaţia va eşua”. La polul opus. Îngăduie-ţi să radiezi de fericire Majoritatea oamenilor sunt atât de fericiţi pe cât îşi propun să fie. 4. unele persoane se resemnează într-o situţie nefericită dintr-un sentiment de datorie faţă de partener. Doze de fericire Dozele de fericire ni le luăm atunci când. e necesar să ne simţim îndreptăţiţi să fim fericiţi. 10 . Pe de altă parte. 2. că sacrificiul este sinonim cu virtutea. după care ajung să creadă că dragostea e cea care a dispărut. Traiul până la adânci bătrâneţi este adevărata provocare”. adâncimea fericirii nu se schimbă şi ne readuce la acel nivel iniţial. a filmelor de dragoste cu happy-end: „problema este că filmele se termină acolo începe dragostea. copii sau chiar faţă de insituţia căsătoriei: „Ei cred în mod eronat. Egoism şi bunăvoinţă Nu trebuie să alegem între a-i ajuta pe ceilalţi şi a ne ajuta pe noi înşine. III. iar în timp aceasta dispare. este la fel de necesar beneficiul prezent şi viitor pentru a întreţine relaţia. Câştigăm sau pierdem. refuzând să recunoască faptul că dacă rămân în relaţie vor deveni nefericiţi şi frustraţi”.

” Aşa cum a susţinut şi Buddha. dar evoluţia şi fericirea noastră provin din abilitatea de a privi în interiorul nostru şi de a pune întrebări relevante.” LORETTA LaROCHE – Relaxează-te – viaţa merită trăită! [Club] Relaxează-te viaţa merită trăită @ BuyBooks. ci doar eventual bunăstare materială.ro DESPRE 11 . Înghesuim prea multe activităţi într-o perioadă scurtă de timp şi nu mai avem cum să savurăm sau să ne bucurăm de ceea ce facem. 7. „Mii de lumânări pot fi aprinse de la o lumânare. 6. „Percepţia fericirii nu se referă la refuzarea bogăţiei materiale. Mizează pe imaginaţie O carte sau un profesor ne pot ajuta să devenim mai conştienţi de ceea ce ştim. „Alternativa percepţiei materiale este percepţia fericirii care presupune abandonarea concepţiei conform căreia bogăţia materială este scopul suprem urmărit”. Nu te grăbi Constrângerea timpului ne limitează şi ne privează de fericire. ci la detronarea acesteia de pe locul cel mai înalt pe scara ierarhică.5. Fericirea nu descreşte niciodată dacă este împărţită. Soluţia o reprezintă simplificarea vieţii. Revoluţia fericirii S-a dovedit că beneficiile revoluţiei ştiinţifice nu pot garanta fericirea pentru oameni. întrucât timpul este o resursă limitată. iar durata de ardere a acesteia nu va fi scurtată.

abilităţile Acceptă că nu vei scăpa viu din această viaţă 12 .aşteptări false . văicărismele şi catastrofismele sau n-am timp! Pentru fiecare dintre ele. calităţile. susţine cu multă convingere că da.nevoia de a da vina pe ceva sau cineva pentru problemele noastre. Relaxează-te -Viaţa merită trăită! oferă soluţii practice. nu numai tratând toate situaţiile şi întâmplările cu seriozitate. O situaţie stresantă te poate ajuta să te dezvolţi personal. de genul: nimic nu e destul. altele îndrăzneţe. Obligaţiile şi responsabilităţile zilnice pun multă presiune pe umerii noştri.lipsa de responsabilitate . ghinioanelor. Poţi să te bucuri de viaţă şi să înveţi ceva din ea în acelaşi timp? Loretta LaRoche.idei nerealiste . Detaşează-te şi urmăreşte-te cum joci rolul principal. autoarea mai multor cărţi motivaţionale de succes. unele originale. şi umorul care ne poate ajuta să ne redobândim perspectiva atunci când lucrurile o iau razna. NOTIŢE DIN CARTE Cu toţii avem parte de stres. cu toţii suntem ţinte ale problemelor. de toate relele şi greutăţile care ne încearcă. de ce nu. să ai de ce face haz. Avem impresia că stresul este cauzat doar de factorii externi. Loretta LaRoche îşi propune să ne ajute să descoperim că stresul poate fi nu numai sursa problemelor. Povestioarele ei amuzante exemplifică foarte bine acest lucru şi sunt modele excelente dupa care putem să ne ghidăm atunci când ni se pare greu să ne descreţim frunţile şi să luăm lucrurile mai uşor. abilitatea de a vedea lucrurile aşa cum sunt. Cei mai mulţi dintre noi ne vom recunoaşte unele tipare de gândire care ne blochează. Prin această carte. să devii mai flexibil şi. Sursa stresului este. de criteriile noastre. Acesta însă este în cea mai mare parte generat de felul în care noi percepem lumea. în cele mai multe cazuri. dar şi un izvor fantastic de umor şi bucurie. Pune-ţi la bătaie talentele. imperfecţiunilor Paharul tău este plin atunci când ştii să te bucuri şi de cele mai mărunte lucruri Foloseşte-te cum trebuie. Stresul poate fi diminuat prin bun simţ. formată din: . Iată câteva modalităţi concrete de a detensiona situaţiile stresante: • • • • • • Imaginează-ţi că anumite aspecte ale vieţii sunt ca un serial de comedie. luptă sau fugi. dar cu siguranţă toate vor reuşi să vă stârnească râsul şi să vă provoace un declic revelator care să vă schimbe viaţa definitiv.Înţelepciunea vieţii poate fi dobândită şi râzând. Găseşte bucurie în nebunie Nu eşti centrul universului.scopuri ridicole .

a rutinii Vorbeşte-ţi într-un mod amuzant Nu te lăsa antrenat într-o văicăreală continuă Nu-ţi strica ziua suferind premeditat.• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Râde mai des. dar avem nevoie şi de momente în care să ne relaxăm şi să ne lăsăm în voia lucrurilor Nu aştepta momente speciale pentru a te bucura de viaţă Învaţă să gestionezi imperfecţiunile din viaţă Trăieşte şi lasă şi pe alţii să trăiască Mintea ta nu este administrată doar de tine. La urma urmei e viaţa ta. terorizându-te singur. Nu rata toată distracţia doar pentru că nu mai eşti copil Închide ochii şi imaginează-ţi lucruri plăcute. face minuni pentru inimă şi atenuează durerile. ci de un întreg Comitet format din cei din familie. a perfecţionismului. îţi întăreşte sistemul imunitar. Controlul ne dă siguranţă. Învaţă să spui nu Ai grijă de tine. nu a lor. relaxante. nerealiste. Nu folosi situaţia de martir pentru a obţine atenţia celorlalţi. fă cât mai repede şi cât mai bine pentru a putea merge mai departe Nu deveni obsedat de transfomare. să îţi asculţi vocea interioară Nu îţi consuma energia şi nu te aglomera cu o listă nesfârşită de “ar trebui” Ce trebuie cu adevărat făcut. Subconştientul tău nu face diferenţa între ce e real şi ce e fantezie Nu purta cu tine marile bagaje cu necazuri din trecut. prea puţin timp… nu te înrola în războiul “Să Facem Mai Mult”. etc. amuzante. nu te complace în situaţia de martir. albumele cu amintiri neplăcute şi lista cu lucrurile rele făcute pe care ceilalţi ţi le-au făcut Trage concluziile necesare atunci când e cazul şi mergi mai departe 13 . Scapă de gândirea urât mirositoare: gânduri negative. lipsa lor pot afecta starea de sănătate mai tare decât stresul Schimbă încruntarea cu un zâmbet Nu deveni scavul regulilor. convins că lucrurile vor merge prost Nu-ţi răspândi necazurile Vorbeşte în schimb despre lucruri care aduc bucurie şi speranţă Influenţează viaţa cuiva în bine Nu lăsa ca viaţa să ţi se aglomereze cu prea multe detalii inutile Învaţă să te laşi ajutat. practic le transmiţi celorlalţi că ai înceredere în ei şi calităţile lor. nu renunţa la ce te pasionează. a nevoii de a avea mereu dreptate. media. schimbare Petrece mai mult timp în aer liber pentru a mai alunga din griji Mestecă bine şi savurează mâncarea Nu lăsa teama şi grijile să devină un mod de viaţă Prea multe de făcut. frumoase. activităţilor amuzante. nu lăsa să se instaleze “seriozitatea cronică” şi în cele din urmă depresia. Râsul influenţează în mod pozitiv corpul. găseşte timp şi pentru tine fără a te simţi vinovat Acordă-ţi timp să te asculţi. Fereşte-te să dai prea multă atenţie şi putere opiniilor şi prejudecăţilor acestui Comitet. de repaus şi la nivel mental Nu îţi refuza micile plăceri. nu suferi de sindromul “nimic-nu-e-destul” Acordă mai mult timp lucrurilor simple. deformate Renunţă la tendinţa de a face din ţânţar armăsar şi de a vedea totul negativ Nu te lăsa stors de logoreea mentală. mediu înconjurător. Atunci când te laşi ajutat. Ai nevoie de odihnă.

mereu e posibil să apară ceva neaşteptat Unele lucruri trebuie acceptate aşa cum sunt Decât să stai supărat şi să te autocompătimeşti mai bine fă un efort de a găsi o abordare diferită a problemei Trăieşte-ţi viaţa cu entuziasm Trăieşte cu mintea atentă. melodia devine stridentă sau plesneşte coarda.” “Un lucru e sigur şi anume că ni se întâmplă tot felul de treburi. Ele declanşează răspunsuri emoţionale. Pot fi un remediu sau un blestem” 14 . Influenţează lumea prin energie pozitivă şi bunădispoziţie Acordă mai puţin timp obiectelor neînsufleţite şi mai mult fiinţelor dragi din viaţa ta Nu trage linie între muncă şi distracţie.” “Stresul este pentru viaţă ca presiunea pentru coarda unei viori: dacă e prea slabă melodia sună monoton şi aspru.” “Vorbele nu sunt doar descrieri. învaţă să le îmbini Prin munca pe care o faci. la calităţile tale Adu-ţi aminte cu recunoştinţă de cei care ţi-au făcut un bine. cu toate că mai nou e la modă şi e chiar şi profitabil Fă-ţi ordine în viaţă Spune stop smiorcăielii globale. nu exersa! Avem parte de suficientă suferinţă în jurul nostru şi fiecare ajunge să îşi primească porţia. şi astfel şi ţie Eşti o fiinţă unică. mulţumeşte mai des Practică bunele maniere în relaţiile cu ceilalţi Gândeşte-te la lucrurile care îţi plac. îndrăzneşte să fii diferit Fii deschis la dezvoltare şi schimbare Surprinde pe cineva cu un gest frumos Nu te strădui să fii amuzant cu orice preţ Renunţă să controlezi fiecare aspect al vieţii tale Prea multă cugetare îţi scade pofta de viaţă Concentrează-te pe ce merge bine. dacă e prea puternică. care sunt valorile pe care le preţuieşti Nu-ţi spăla rufele în public. ci prescrieri. la ceea ce faci bine. fii de folos celorlalţi. nu pe ce merge prost Nimic nu merge conform planului. pentru cele pozitive trebuie să facem noi un efort de a le aduce în prim plan Stabileşte ce e cu adevărat important pentru tine. mai ales când nu avem chef de ele. de micile minuni care au picat la fix CITATE DIN CARTE “Dar dacă e nevoie să suferi. conversaţii negative Fii mai îngăduitor.• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Nu contabiliza lucrurile făcute pentru ceilalţi Lucrurile negative şi eşecurile ne vin în minte de la sine. Caută să vezi lucrurile din mai multe unghiuri Stabileşte scopuri realiste Nu lăsa să se deruleze la nesfârşit în mintea ta amintiri neplăcute.

mai înţelegător.să rezolvi problema simptomelor unui stil de viaţă nesănătos (dureri de cap.” “În încercarea noastră de a ne trezi la realitate. e posibil să fi adormit de tot. Cu alte cuvinte.să elimini stresul din viaţa profesională şi de familie . Nimeni nu s-a plâns pe patul de moarte că a râs prea mult în timpul vieţii. mai voios. Este membră a Asociaţiei internaţionale a hipnoanaliştilor cu sediul la Bournemouth. toată lumea va râde împreună cu tine.să-ţi programezi propriul succes . Învaţă cum: • • • • • . Încearcă să-ţi păstrezi simţul umorului. de spate) . Te va ajuta să treci de greutăţi şi-ţi va lumina viaţa. atunci când râzi. Practică hipnoterapia anialitică şi psihanaliză în propriul cabinet din Londra. El ne forţează mintea să se mai relaxeze şi să se deschidă pentru a cuprinde noi percepţii.” CONCLUZIE Foloseşte mai des umorul şi vei fi mai optimist. cu atât cooperează mai puţin.“Mintea este un mic sabotor. să devii un partener mai atrăgător. Numai când ne relaxăm şi permitem să ni se întâmple tot ce ni se întâmplă.să-ţi mobilizezi forţele subconştientului prin auhipnoză şi vizualizare.” “Umorul este una dintre cele mai fireşti modalităţi de reformulare.” “Şi reţine.să-ţi faci prieteni. atunci se petrece adevărata schimbare. Da clic dreapta pe el si alege Save link as – Salvati linkul ca pentru a le salva pe calculatorul tau) => Cuprins (fişier pdf) 15 . mai tandru . chiar şi în situaţiile dificile. conduce grupuri de studiu axate pe cercetarea modalităţilor de înlăturare a stresului şi promovare a gândirii pozitive. mai rezistent VERA PEIFFER – Gândirea pozitivă [Club] Eşti tot atât de nefericit ca şi acum doi ani? Ai tot acelaşi serviciu pe care nu-l poţi suferi? Nu mai găseşti pe cine să dai vina? A sosit momentul să-ţi asumi răspunderea pentru propria viaţă! Începe chiar acum citind această carte plină de bun simţ şi idei practice – a ajutat deja multe mii de oameni. o învingem înainte să ne învingă ea pe noi. Vera Peiffer are licenţă în psihologie şi diplomă pentru hipnoterapie analitică în Anglia. La London Business School. Cu cât îi poruncim să facă ceva anume. Anglia DOWNLOAD (Clic pe linkul de mai jos pentru a citi notitele online.

=> Notiţe (fişer pdf) 16 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful