1.

0
1.1

SEJARAH KHALIFAH UMAR BIN ABDUL AZIZ
BIOGRAFI KHALIFAH UMAR BIN ABDUL AZIZ

Nama sebenar khalifah Umar bin Abdul Aziz ialah Umar bin Abdul Aziz bin Umar bin Al-Khattab. Bapa khalifah Umar Abdul Aziz ialah Abdul Aziz, Gabenor Mesir dan adik kepada Khalifah Abdul Malik bin Marwan. Khalifah Umar Abdul Aziz juga merupakan cicit kepada Khalifah kedua Khulafa alRasyidin iaitu Saidina Umar Al-Khatab daripada sebelah iunya iaitu Laila Hashim bin Umar bin al-Khatab. Umar bin Abdul Aziz dilahirkan pada tahun 682. Ada dua pendapat mengenaai tempat kelahirannya iaitu pendapat pertama dia dilahirkan di Madinah manakala pendapat kedua mengatakan dia dilahirkan di Mesir. Umar bin Abdul Aziz merupakan khalifah umaiyah yang kelapan daripada 14 orang khalifah Umaiyah. 1.2 KHALIFAH UMAR BIN ABDUL AZIZ MENJADI GABENOR MADINAH

Khalifah Umar Abdul Aziz dibesarkan di Madinah dan tinggal di sana sehinggalah kematian ayahnya. Selepas itu dia dipanggil oleh Khalifah Abdul Malik ke Damsyik untuk mengahwini anak Khalifah Abdul Malik, Fatimah. Tidak lama kemudian Khalifah Abdul Malik meninggal dunia dan digantikan dengan anaknya Al-Walid I yang kemudian melantik Umar sebagai Gabenor Madinah. Tidak seperti gabenor terdahulu, Umar menubuhkan sebuah majlis untuk membantunya menguruskan Madinah.

1

3 KHALIFAH UMAR BIN ANDUL AZIZ MENJADI KHALIFAH Umar terus tinggal di Madinah sepanjang pemerintahan Khalifah Al-Walid dan Khalifah Sulaiman. 2 . Umar tidak mementingkan kekayaan dan kemegahan dan memilih untuk hidup dalam kesederhanaan. Hal ini mendatangkan kemarahan Gabenor Iraq yang kemudiannya mendesak Khalifah Al-Walid supaya memecat Umar.4 KEWAFATAN KHALIFAH UMAR ABDUL AZIZ yang dilakukannya menimbulkan kemarahan golongan bangsawan Perubahan Ummaiyyah yang kemudiannya merasuah seorang hamba untuk meracuni makanannya. Umar dengan berat hati menerima jawatan ini walaupun mencuba beberapa kali untuk mengubah keputusan Khalifah Sulaiman. Beliau wafat pada tahun 720 di Aleppo. Khalifah Al-Walid terpaksa tunduk kepada tuntutan Hajjaj. Umar mengetahui mengenai perkara ini dan memaafkan pesalah ini.Ramai orang berhijrah dari Iraq ke Madinah mencari perlindungan daripada kekejaman gabenor Iraq iaitu Hajjaj ibn Yusuf. Walaupun mendapat bantahan penduduk Madinah. 1. Khalifah Sulaiman yang juga merupakan sepupu Umar amat mengaguminya dan melantik Umar sebagai penggantinya walaupun ditentang oleh saudara terdekatnya. Beliau digantikan oleh sepupunya Yazid II. 1.

kita dapat merenung sendiri betapa tenangnya Umar walaupun beliau merupakan seorang khalifah dan mampu untuk menghukum lelaki yang bercakap kasar terhadapnya.0 2. Umar sentiasa keluar pada waktu malam untuk mengetahui dan menyaksikan sendiri masalah rakyatnya. Umar keluar dengan ditemani oleh seorang pengawal untuk mengetahui keadaan rakyatnya. “Jangan. 3 . Melalui kisah ini. Apabila pengawal Umar melihat kejadian tersebut. Beliau juga telah berusaha melaksanakan hukuman seadil-adilnya tanpa mengira darjat dan pangkat pesalah. Ketika memasuki masjid. beliau menggalakkan rakyat supaya memilih khalifah yang baru sekiranya mereka tidak berpuas hati dengan pemerintahannya. beliau mengamalkan dasar sama taraf di antara orang arab dan bukan arab telah membawa kepada penyebaran Islam Walaupun mendapat sokongan yang tidak berbelah bahagi rakyat. Lelaki itu kemudian mengangkat kepalanya sambil berkata. Sepanjang tempoh beliau menjadi khalifah. Beliau juga telah memberhentikan penguasaan wilayah dan diganti dengan kerajaan islam. “Gilakah engkau?”. beliau melewati seseorang yang sedang tidur dan secara tidak sengaja tersadung lelaki itu. dia cuba untuk memukul lelaki itu. Pada suatu malam seperti biasa. Namun Umar menghalangnya dengan berkata. Umar menjawab pertanyaan lelaki itu dengan tenang. tidak”. Suasana pada waktu itu gelap. “Tidak”. Aku pun menjawab.2.1 SUMBANGAN KHALIFAH UMAR ABDUL AZIZ POLITIK Khalifah Umar Abdul Aziz telah memecat pegawai-pegawai yang kurang cekap bagi memastikan pentadbiran berjalan lancar. Setelah Umar dilantik menjadi khalifah. Beliau membahagikan tanah jajahan Ummayyah kepada rakyat dan amat jarang menerima hadiah kerana takut dirasuah. dia hanya bertanya kepadaku apakah aku gila?.

4 . Walaupun beliau tidak berminat untuk mengembangkan empayar Ummaiyyah. Hasan al-Basri (dalam bidang Usuluddin). 2. Ibnu Jareed (dalam bidang Tafsir dan al-Quran). 2. Khalifah Umar juga menguatkuasakan undang-undang Syariah. beliau berjaya menumpaskan beberapa pemberontakan dan penentangan.3 EKONOMI Ekonomi negara yang diterajui oleh Khalifah Umar Abdul Aziz berada di tahap paling tinggi dimana kewangan negara melebihi keperluan. Dia menghapuskan amalan menyumpah Saidina Ali Abi Talib semasa khutbah Jumaat. Beliau juga mendesak kaum keluarganya supaya mendermakan barang kemas kepada perbendaharaan awam. Khalifah Umar Abdul Aziz telah menghapuskan amalan pembayaran cukai Jizyah terhadap saudara baru Islam walaupun mereka telah memeluk Islam.4 PENDIDIKAN Beliau juga merupakan khalifah pertama yang meminta supaya hadis-hadis rasulullah ditulis dan dibukukan sehingga lahir tokoh-tokoh seperti Urwah Ibnu az-Zubair (dalam bidang ilmu Hadis).2 SOSIAL Umar juga melakukan beberapa perubahan keagamaan. Rakyat Madinah berada dalam keadaan senang dan aman.2.

Kita juga sepatutnya mencontohi mereka dan menyedari peranan yang patut diambil. Antara pra-syarat untuk mengembalikan kegemilangan lampau ialah dengan menghidupkan semangat Jihad. tawwadduq’ dan menyayangi rakyatnya. bersesuaian dengan tuntutan kehidupan hari ini dan akan datang. Pada zaman pemerintahan beliau. Selain itu. sikap dan pemerintahannya yang mempunyai persamaan dengan pemerintahan khulafa’ al-Rasyidin.0 KESIMPULAN Khalifah Umar bin Abdul Aziz telah berjaya menaikkan martabat diri dan agama Islam di mata dunia. Beliau mempunyai sifat peribadi yang luhur. Sejarah hendaklah dijadikan iktibar untuk pembangunan diri dan negara bukan untuk berbangga dengan pencapaian generasi silam tanpa melakukan sesuatu untuk generasi akan datang. umat Islam telah menjadi kaya sehingga tidak seorang pun layak menerima wang zakat. Khalifah Umar bin Abdul Aziz telah menjadi salah seorang khalifah yang terkenal berikutan kejayaan beliau mengembangkan ekonomi negara. Jihad dalam erti kata yang luas ialah berusaha bersungguh-sungguh menguasai pelbagai bidang ilmu dan kemahiran. Pada pemerintahan beliau.3. umat Islam telah berjaya menguasai pelbagai ilmu dan kemahiran. Malahan beliau telah dianggap sebagai khalifah al-rasyidin kelima bagi sesetengah ahli sejarawan kerana sifat. 5 . Khalifah Umar bin Abdul Aziz telah menyumbang kepada zaman kegemilangan Islam.

Muhd. Nik Hassan Shuhaimi bin Nik Abdul Rahman. 18 september 2010.org/wiki/Umar_ibn_Abd_al-Aziz http://ms. Pendidikan Islam Tingkatan 4 (buku teks): Kerajaan Bani Umaiyah. 2006. Muhammad Bukhari bin Ahmad.org/wiki/Kerajaan_Bani_Ummaiyyah Peribadi mulia lahir insan hebat.RUJUKAN Fauziah binti Haji Mahmud Ramli. Harian Metro.wikipedia. Aminah binti Idris. Dewan Bahasa dan Pustaka. Sejarah Tingkatan 4 (buku teks): Pembentukan Kerajaan Islam dan Sumbangannya. Kementerian Pendidikan Malaysia. 2005. Rosnanaini binti Sulaiman.wikipedia. Yusof bin Ibrahim. http://en. Dewan Bahasa dan Pustaka. 6 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful