Tamadun Islam A3003

PENGHARGAAN
Bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnianya kami berjaya membikin serta menyiapkan tugasan Tamadun Islam yang bertajuk ³ Asal ± usul Kejadian Manusia dan fungsinya mengikut perspektif Al-Quran ´ .

Jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua rakan ± rakan seperjuangan (DUB3) yang bekerjasama dalam pembikinan tugasan ini secara lansung dan tidak lansung. Segala info dan maklumat yang dikongsi amat bermakna dan sangat membantu kami dalam menyiapkan tugasan ini.

Penghargaan juga diberikan kepada pensyarah Tamadun Islam, Ustazah Dorah yang turut membantu dan membimbing kami dengan tugasan ini.

Akhir sekali, terima kasih kepada semua pihak yang turut menjayakan pembikinan tugasan kami secara lansung dan tidak lansung.

Terima kasih daun keladi, Diharap pada masa akan datang kami pula yang memberi.

1

lembaga yang lengkap. Adam berasal daripada tanah(al-tin. al-Insan. roh. Diperkenalkan pada abad ke-4 s. Anazimander. Pandangan Islam Manusia menurut al-Quran adalah makhluk yang dikurniakan akal.al-turab. al-Nas dan al-Basyar yang merujuk manusia itu diamanahkan Allah sebagai khalifah di muka bumi.segumpal darah. Kejadian manusia dari sudut pandangan Barat bersandarkan teori Charles Darwin iaitu manusia berasal daripada monyet. seketul daging. nafsu dan hati. dan Empeidocles. al-salsal). ditiupkan roh. dijadikan daripada tujuh peringkat iaitu air mani. pembentukan tulang. roh. dan jasad.m dan disokong oleh tokoh falsafah seperti Aristotle.Tamadun Islam A3003 PENGENALAN ³ Asal ± usul Kejadian Manusia dan Fungsinya Mengikut Perspektif Al-Quran ´ Kejadian manusia menurut Islam bersandarkan keterangan dalam Al-Quran sebagai kitab wahyu Allah diturunkan kepada nabi Muhammad dan isi kandungannya tidak berubah. 2 . akal. tulang dibalut daging. 5 elemen kejadian manusia untuk menggerakkan tubuh iaitu jasad. Istilah manusia dari sudut Islam bahasa bermaksud al-Ins. Manusia biasa selain hawa dan nabi Isa. Manusia adalah kejadian Tuhan yang paling unik dan istimewa ciptaanNya di antara kejadian lain di atas muka bumi ini.

Tamadun Islam A3003 PERINGKAT SATU NUTFAH : iaitu peringkat pertama bermula selepas persenyawaan atau minggu pertama. kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat " Menurut Ibn Jurair al-Tabari. Berasaskan kepada makna perkataan tersebut maksud ayat di atas ialah sesungguhnya Kami (Allah) menciptakan manusia daripada air mani lelaki dan air mani perempuan. Sementara perkataan amsyaj berasal daripada perkataan masyj yang bererti percampuran. 1b ± Sperma menembusi ovum 3 . tabung dan sebagainya. tulang dan fakulti . Ertinya air yang sedikit yang terdapat di dalam sesuatu bekas samada telaga. Maksud firman Allah dala surah al-Insan : 2 " Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada setitis air mani yang bercampur yang Kami (hendak mengujinya dengan perintah dan larangan). tingkahlaku yang berbeza serta menjadikan lelaki dan perempuan. Daripada nutfah inilah Allah menciptakan anggota-anggota yang berlainan . Daripada nutfah lelaki akan terbentunya saraf. asal perkataan nutfah ialah nutf. Gambar 1a ± Sperma . manakala dari nutfah perempuan akan terbentuknya darah dan daging. Ianya bermula setelah berlakunya percampuran air mani.

Selain itu alaqah mempunyai beberapa maksud : y y y sesuatu yang bergantung atau melekat pacat atau lintah suatu buku atau ketulan darah Peringkat alaqah adalah peringkat pada minggu pertama hingga minggu ketiga di dalam rahim. " Kemudian Kami mengubah nutfah menjadi alaqah" al-Mukminun : 14 Kebanyakan ahli tafsir menafsirkan alaqah dengan makna segumpal darah.Tamadun Islam A3003 PERINGKAT KEDUA ALAQAH : Peringkat pembentukan alaqah ialah pada hujung minggu pertama / hari ketujuh . Pada hari yang ketujuh telur yang sudah disenyawakan itu akan tertanam di dinding rahim (qarar makin). Alaqah sebenarnya suatu benda yang amat seni yang diliputi oleh darah. Firman Allah yang bermaksud. Selepas itu Kami mengubah nutfah menjadi alaqah. 4 . Ini mungkin dibuat berasaskan pandangan mata kasar.

Selain itu sistem pernafasan bayi sudah terbentuk. saraf tunjang. Untuk perkembangan seterusnya. Jantung bayi pula mula berdengup. telinga dan anggota-anggota yang lain.Vilus yang tertanam di dalam otototot ibu kini mempunyai saluran darahnya sendiri. darah mula mengalir dengan lebih banyak lagi bagi membekalkan oksigen dan pemakanan yang secukupnya. Menjelang minggu ke tujuh sistem pernafasan bayi mula berfungsi sendiri. Perkataan mudghah disebut sebanyak dua kali di dalam al-Quran iaitu surah al-Hajj ayat 5 dan surah alMukminun ayat 14 Firman Allah yang bermaksud "lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging" al-Mukminun : 14 Diperingkat ini sudah berlaku pembentukan otak.Tamadun Islam A3003 PERINGKAT KETIGA MUDGHAH : Pembentukan mudghah dikatakan berlaku pada minggu keempat. 5 .

Serentak dengan itu sistem pernafasan dan saluran pernafasan dari mulut ke hidung dan juga ke paru-paru mula kelihatan. telinga dan mulut semakin sempurna.Tamadun Islam A3003 PERINGKAT KEEMPAT IZAM DAN LAHM : Pada peringkat ini iaitu minggu kelima. Pada minggu kelapan semuanya telah sempurna dan lengkap. hati. keenam dan ketujuh ialah peringkat pembentukan tulang yang mendahului pembentukan oto-otot. otak dan tulang belakang mula terbentuk. Kaki dan tangan juga mula tumbuh. kelenjar. Pada tahap ini perut dan usus . Apabila tulang belulang telah dibentuk. Begitu juga dengan organ pembiakan. Begitu juga mata. otot-otot akan membungkus rangka tersebut. Firman Allah yang bermaksud : "Lalu Kami mengubahkan pula mudghah itu menjadi izam da kemudiannya Kami membalutkan Izam dengan daging" al-Mukminun : 14 Kemudian pada minggu ketujuh terbentuk pula satu sistem yang kompleks. buah pinggang. Janin pada usia 12 minggu 6 . seluruh saraf. pundi air kencing dan lainlain terbentuk dengan lebih sempurna lagi.

pembentukan uri menjadi cukup lengkap menyebabkan baki pranatel bayi dalam kandungan hanya untuk menyempurnakan semua anggota yang sudah wujud. Perubahan pada tahap ini bukan lagi embrio tetapi sudah masuk ke peringkat janin. semua tulang janin telah terbentuk dengan sempurnanya Kuku-kukunya pun mula tumbuh. Walaupun perubahan tetap berlaku tetapi perubahannya hanya pada ukuran bayi sahaja. Janin mendapat makanan melalui uri 7 . beberapa perubahan lagi berlaku.Tamadun Islam A3003 PERINGKAT KELIMA NASY'AH KHALQAN AKHAR : Pada peringkat ini iaitu menjelang minggu kelapan .Pada bulan ketiga. Pada bulan keempat.

w.Tamadun Islam A3003 PERINGKAT KE ENAM NAFKHUR-RUH : Iaitu peringkat peniupan roh. Dengan ini entiti roh dan jasad saling bantu membantu untuk meningkatkan martabat dan kejadian insan disisi Allah s.t melalui ikatan kesaksian sebagaimana yang disebutkan oleh Allah di dalam al-Quran surah al-A'raf : 172. Nilai kehidupan mereka telah pun bermula sejak di alam rahim lagi. 8 .w. Ketika di alam rahim perkembangan mereka bukanlah proses perkembangan fizikal semata-mata tetapi telahpun mempunyai hubungan dengan Allah s. Para ulamak Islam menyatakan bilakah roh ditiupkan ke dalam jasad yang sedang berkembang? Mereka hanya sepakat mengatakan peniupan roh ini berlaku selepas empat puluh hari dan selepas terbentuknya organ-organ tubuh termasuklah organ seks.

Tamadun Islam A3003 Fungsi Manusia Mengikut Al-Quran 9 .

haji dan lain-lain. mengajar dan sebagainya. ‡ Sungguhpun begitu. Islam telah menggariskan beberapa jenis ibadat yang perlu dilaksanakan oleh manusia sama ada dalam bentuk fardu ain atau fardu kifayah. Sehubungan dengan itu. Memelihara Alam ‡ ‡ ‡ Selain itu. puasa. zakat. contohnya sembahyang. Allah telah mencipta alam ini untuk kepentingan manusia seluruhnya. ‡ Ibadat fardu kifayah pula ialah ibadat yang jika dilakukan oleh individu atau kumpulan tertentu. berniaga. maka individu dan kumpulan yang lain tidak wajib lagi melakukannya. ‡ Ibadat fardu ain ialah ibadat yang perlu dilakukan oleh setiap individu yang menepati syarat-syarat yang telah ditentukan. manusia boleh menggunakan ciptaan ini untuk meneruskan kehidupan mereka di dunia. ‡ Mereka tidak boleh melakukan kerosakan di muka bumi ini sehingga membawa keburukan kepada manusia atau makhluk lain termasuklah binatang 10 . Oleh itu. manusia juga berperanan untuk memelihara alam ini dengan sebaik-baiknya.Tamadun Islam A3003 Beribadat Kepada Allah ‡ ‡ ‡ Menurut al-Quran. contohnya melakukan sembahyang jenazah. Fungsi utama manusia dicipta ialah untuk beribadat kepada Allah. manusia berfungsi dan berperanan tersendiri. manusia perlu menunaikan tanggungjawab yang telah diamanahkan oleh Allah dengan menggunakan ciptaan tersebut hanya untuk perkara-perkara yang boleh membawa kepada kebaikan sahaja.

‡ ‡ Mereka tidak boleh berbangga diri. begitu juga di dalam perut bumi. 11 . ‡ ‡ Perbezaan agama juga tidak boleh dijadikan alasan untuk manusia bermusuhan. ‡ Di sebalik kejadian tumbuh-tumbuhan misalnya terdapat pelbagai jenis penawar. ‡ Akal dan pancaidera yang dianugerahkan kepada manusia hendaklah digunakan untuk meneliti dan berfikir bagi memanfaatkan semua ciptaan yang sedia ada. ‡ Allah mencipta manusia dengan pelbagai puak supaya mereka dapat mengenali di antara satu sama lain.Tamadun Islam A3003 Mengenali Di Antara Satu Sama Lain ‡ Manusia juga perlu berbaik-baik di antara satu sama lain tanpa mengira bangsa. di dasar lautan juga terdapat pelbagai khazanah. agama dan keturunan. ‡ Dalam keadaan biasa hubungan baik perlu dikekalkan di antara mereka. Memakmurkan Muka Bumi ‡ Selain dari memelihara alam ini manusia juga berfungsi untuk memakmurkan muka bumi ini supaya mereka dapat menjalani kehidupan dengan lebih baik. ‡ Banyak rahsia kejadian Allah yang boleh disingkap oleh manusia dengan menggunakan akal yang ada. Sebaliknya mereka hendaklah sentiasa berbaik-baik dan bersatu-padu di dalam menghadapi sebarang masalah. sombong dan takbur. Islam hanya membenarkan penganutnya memusuhi orang bukan Islam sekiranya mereka dengan jelas menunjukkan penentangan atau cuba membahayakan orangorang Islam.

manusia perlu mengenali Allah. Fungsi ini sesuai dengan kedudukan manusia sebagai makhluk yang terbaik. 12 . ‡ ‡ ‡ Bagi mengelakkan berlakunya syirik. ‡ Syirik adalah dosa besar yang tidak akan diampunkan oleh Allah melainkan dengan taubat yang bersungguh-sungguh. dalam konteks ini manusia ditegah sekeraskerasnya melakukan sebarang bentuk perbuatan yang boleh membawa kepada syirik atau menyekutukan Allah. ‡ Selain untuk dirinya ia juga dapat memberi faedah kepada orang lain.Tamadun Islam A3003 ‡ Hanya manusia yang menggunakan akal dengan sepenuhnya akan dapat menikmati semua ini. ‡ Hal ini sesuai dengan tugas yang diamanahkan oleh Allah iaitu Amar Makruf dan Nahi Mungkar (menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran). Mentauhidkan Allah ‡ Manusia yang perlu mentauhidkan Allah. Terdapat 20 sifat yang wajib diketahui oleh manusia. Manusia boleh mengenali Allah melalui sifat-sifat-Nya. ‡ Manusia hendaklah memastikan tidak berlaku kemungkaran di muka bumi sebaliknya hendaklah memastikan berlakunya kebaikan. Mentadbir serta Menjadi Khalifah Di Muka Bumi ‡ ‡ ‡ Fungsi manusia yang seterusnya ialah mentadbir atau menjadi khalifah di muka bumi ini. Manusia hendaklah sentiasa bersikap adil sama ada terhadap dirinya sendiri atau orang lain.

Tamadun Islam A3003 Peranan Manusia Pandangan Islam Matlamat kejadian manusia. y y y y y 13 . Mengabdikan diri kepada Allah. Menjadi khalifah di muka bumi. Menuntut keredhaan Allah sebagai ³khaliq´ supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat.untuk beriman dan bertakwa kepada Allah. Mengwujudkan perpaduan antara satu sama lain.

mengenali sesama insan. kemudian Siti Hawa telah diciptakan daripada tulang rusuk Nabi Adam (Surah an Nisaa¶:1). At-Turaab. Nabi Adam telah diciptakan daripada tanah liat (Surah Al-Hijr:26). 14 .Tamadun Islam A3003 PENUTUP Manusia adalah ciptaan Tuhan yang paling unik dan istimewa kejadianNya di antara kejadian lain di atas muka bumi ini. memelihara alam. Menurut Al-Quran. Antara fungsi manusia mengikut Al-Quran ialah beribadat kepada Allah. manusia yang pertama dijadikan oleh Allah SWT ialah Adam As yang dicipta daripada tanah kering yang diambil daripada tanah hitam yang disebut sebagai At-Tiin. akhir sekali manusia biasa dicipta melalui proses biasa yang memerlukan percantuman mani di dalam rahim wanita (Surah Nuh:14). memakmurkan muka bumi. Al-Hamaa. seterusnya Nabi Isa telah dicipta tanpa bapa (Surah Maryam:3). Allah SWT telah menciptakan manusia dengan empat cara iaitu pertama. serta mentauhidkan diri kepada allah juga menjadi khalifah mentadbir muka bumi ini. Menurut islam. dan Al-Salsal.

htm 2.com/Konsep-Manusia-Mengikut-Alquran/d/6097107 15 .blogspot. http://falsafahkejadianman.com/ 3.scribd.com/proses_kejadian_manusia_menurut_al-Quran. http://www. http://lailizah.tripod.Tamadun Islam A3003 Rujukan 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful