You are on page 1of 9

08.10.

2018

FORMELE FARMACEUTICE

Formele farmaceutice reprezinta modalitatile concrete de conditionare a
substantei/substantelor medicamentoase sub forma ce urmeaza a fi administrate
pacientului in scop profilactic sau therapeutic.

Exista mai multe criteria de clasificare a formelor farmaceutice:

1.DUPA ORIGINE

*Forme farmaceutice de origine naturala

-minerale(carbonati,etc)

-vegetale (ex. Pasiflora etc)

-animale (ex. Triferment, mezim)

*De sinteza, preparate in industrie( peste 90% din formele farmaceutice de pe piata)

2.DUPA LOCUL PREPARARII

*Cele preparate in FARMACIE

-preparate magistrale= se prepara in farmacie dupa reteta medicului care stabileste
substantele medicamentoase, cantitatea din fiecare substanta medicamentoasa, forma
farmaceutica, calea de administrare si intervalul dintre doua doze (de la
Magistru=medicul)

-preparate oficinale= preparate in farmacie dupa Farmacopeea Romana X

*TIPIZATE=preparate in industria farmaceutica

3.IN FUNCTIE DE STAREA DE AGREGARE

*SOLIDE

*SEMISOLIDE

*LICHIDE

*GAZOASE

In farmacopeea romana 10 sunt prevazute 10 site farmaceutice care au un anume numar de orificii egale intre ele pe cm patrat notate de la 1 la 10 cu cifre romane. Heterogenitatea consta in faptul ca particulele componente nu au intotdeauna aceleasi dimensiuni. PULBERILE NEDOZATE. care la randul lor pot fi -nedozate. care prezinta in anumite limite contractie de volum. nedivizate -dozate. fara forma proprie.dozate in casete(capsule amilacee) c.FORMELE FARMACEUTICE SOLIDE Sunt reprezentate de: *PULBERI. NEDIVIZATE . prin care se cern pulberile echivalente.PILULE -GRANULATE -SUPOZITOARE -OVULE -CREIOANE MEDICINALE PULBERILE Forme farmaceutice solide heterogene.dozate in pachete b.capsule operculate (capsule) *COMPRIMATE .DRAJEURI . Dupa dimensiunea maxima a particulelor componente pulberile se clasifica in 10 tipuri de dimensiuni notate cu cifre arabe de la 0 la 9. divizate a.

15ml) Varful de cutit(0. pentru administrare locala pe tegumente sau mucoase (se numesc si PUDRE). pulberile nedoz nediv pot fi de uz intern (se inghit). aceste pudre trebuie sa fie STERILE! Dupa desfacerea flaconului.5-1g) Avantajele pulberilor nedoz nediv= -absorbtie relative rapida (umectare-absorbtie) Dezavantaje= -dozare inexacta -contactul cu gustul si mirosul neplacut al formei medicamentoase -conservabilitate scazuta (poate atrage apa din aerul atmospheric. lingurita cu varf 5- 8g) lingura (12-22g. se umecteaza) Cele de uz EXTERN:  PUDRE MEDICAMENTOASE  PUDRE COSMETICE Daca se aplica pe tegumentul copilului mai mic de 1 an sau pe tegumente cu plagi sau arsuri. Cele pentru administrare interna sunt administrate chiar de pacient cu unitati de masura aproximative =>lingurita (volum 5mL (FRX) lingurita fara varf 3-5g. Dupa calea de administrare. Intreaga cantitate de pulbere ce urmeaza a fi administrata pacientului pe parcursul tratamentului se elibereaza acestuia intr-un singur recipient. conservabilitatea este limitata la 2-4 saptamani! PULBERILE DOZATE DIVIZATE *IN PACHETE(MAGISTRALE SAU OFICINALE) Avantaje: -dozare exacta -absorbtia rapida .

usor inegale. Aceste capsule prezinta avantajul ca au conservabilitate mare. se administreaza atunci cand substanta medicamentoasa este degradata de pHul acid gastric (ex Omeprazol) SAU cand substanta medicamentoasa este iritanta pentru mucoasa gastric ( ex.-pentru cele tipizate. la acestea zona de imbinare nefiind vizibila. fara pori. Aspirina) -Capsule cu pereti CONTINUI sau MOI ( cele sferice se numesc PERLE.ce se pot imbina intre ele si sunt preparate dintr- un amestec de amidon si apa). absorbtia este rapida -Capsule ENTEROSOLUBILE (enterosolubilitatea se obtine prin acoperirea capsule cu un strat de KERATINA Generic vorbind.25 si 3g de pulbere. Acestea au pori. cu extremitati emisferice si pot contine intre 0. ci contin GRANULE cu EXCIPIENTI SPECIALI. de regula de forma cilindrica. pentru ca plicurile sunt din folie de staniol-aluminiu Dezavantaje: -conservabilitate mica la cele facute in farmacie -contact cu gust si miros neplacut *IN CASETE Capsule de forma cilindrica. pana la 2-3 ani. *CAPSULE OPERCULATE Se prepara in industria farmaceutica. cu suprafata neteda. de cele mai multe ori acestea continand lichide) -Capsule care nu mai contin pulbere. forme farmaceutice tipizate.Ele se livreaza farmaciilor doar ca forma continatoare. nu exista contact cu gustul si mirosul neplacut. Se prepara dintr-un amestec de apa si glycerol. care constituie preparate de tip slow-releasing sau retard COMPRIMATE . permit conditionarea amestecurilor de pulberi EUTECTICE( pulberile care aduse in contact trec in faza lichida ) si pot fi conditionate lichide in aceste capsule. conservabilitatea e mare.

inlatura gustul si mirosul neplacut -excipienti COLORANTI Intalniti la orice fel de comprimat. Pe suprafata comprimatelor pot exista simboluri sau diverse santuri si puncte. La comprimate speciale se intalnesc si -excipienti EFERVESCENTI PT SLOW RELEASING Forma comprimatului poate fi variata. (scade cantitatea de excipient care ingreuneaza eliberarea) Cale de administrare: -de uz intern -comprimate bucale -eferveascente -vaginale -subcutanate . in anumite conditii de mediu desfac agregantul -excipienti EDULCORANTI. Forme farmaceutice solide obtinute prin comprimarea pulberilor medicamentoasei in prezenta excipientilor! Excipienti utilizati la prepararea comprimatelor: -excipienti AGREGANTI -excipienti DEZAGREGANTI. Important de mentionat este faptul ca ESTE INTERZISA RUPEREA MEDICAMENTELOR DE TIP SR PE ACEA LINIE DE SUPRAFATA.microcomprimatele Comprimatele de uz intern: Avantaje: -dozare exacta -se evita contactul cu gustul si mirosul neplacut -conservabilitate mare .

SR-urile. tantum verde. absorbtia intestinala dureaza mult si se instaleaza criza anginoasa.dozare exacta -absorbtie foarte rapida( umectare. aceasta fiind bogat vascularizata=>effect coronarodilatator cu inlaturarea crizei de angina pectorala. cele doua substante reactioneaza => h2co3 Avantaje:.Dezavantaje: -absorbtia este mai lenta Comprimate de uz intern DERIVATE: Comprimate enterosolubile Comprimate RETARD Comprimate efervescente In cazul comprimatelor enterosolubile. sunt acoperite cu un strat de keratina. sunt de tip antiseptic/dezinfectant/ rar antibiotic => faringosept. Nitroglicerina nu se poate administra intern deoarece sufera procesul de prim pasaj hepatic si se metabolizeaza la acest nivel 98%. numite si COMPRIMATE FILMATE. se absoarbe foarte rapid in mucoasa cavitatii bucale. in plus. ca antibiotic(bacitracina. tartric).dizolvare depasita) Comprimatele bucale se aplica la nivelul mucoasei cavitatii bucale: -pentru effect local. dupa metoda tehinca utilizata sunt de 3 feluri -multidoza sau multistrat -comprimate ce utilizeaza o matrice inerta poroasa -utilizarea de excipienti speciali ( cu liganzi care leaga molecula de medicament si o elibereaza in anumite conditii de ph/umiditate) Comprimatele efervescente contin un bicarbonate de sodium sau de potasiu si un acid slab (lactic. cu limitare de risc reactie alergica) -pentru effect systemic(nitroglicerina. substanta foarte liposolubila. cu marginile rotunjite pentru a nu leza mucoasa. in timp ce efectul dupa administrarea bucala apare dupa 30 s) .dezagregare.

datorita consistentei vascoase pot sa adere intre ele. Exista drajeuri derivate. si distribuie substantele medicamentoase pe intreaga suprafata a mucoasei vaginale. motiv pentru care se acopera cu o pulbere inerta. in ultimul strat introducandu-se si un colorant. care are rol spumogen.forma de prisma triunghiulara cu marginile si unghiurile rotunjite sau forma ovoidala. Aceste comprimate vaginale contin substante spumogene. Marginile sunt rotunjite. Se prepara in farmacie. antimicotice.comprimate de mici dimensiuni. .2 si 0. care necesita pentru preparare excipienti speciali si pot contine intre 0. Comprimatele subcutanate sunt aplicate de catre medic in urma unei incizii. De regula sunt preparate de tip hormonal si se aplica o data la doua-trei luni. dezinfectante. Microcomprimatele. De regula au forma sferica sau ovoidala. necesar sa fie sterile -comprimate pentru realizarea antibiogramei DRAJEURILE Forme farmaceutice solide obtinute prin acoperirea comprimatelor cu straturi succesive de ZAHAR. trebuie sa fie sterile si apirogene. antiseptice.sa nu provoace febra. dizolvate de filmul lacrimal si miscarile pleoapelor. substante pentru effect local. Acestea se mai numesc si PELETE. existand si unele de forma discoidala (numite si trochisti). pentru a nu leza mucoasa vaginala. process numit CONSPERGARE. invelirea unui comprimat retard in zahar farmaceutic.Se administreaza doar substante cu effect local.Comprimatele Vaginale. de regula. laurilsulfat de sodium. cu doua utilizari: -comprimate oftalmice. PILULELE Forme farmaceutica solide de consistenta vascoasa. si. In primul rand. aplicate pe mucoasa conjunctivala. intrucat nu exista enzyme gastrice care sa actioneze asupra straturilor drajeului. => substante antibiotice. Zaharul utilizat trebuie sa fie de puritate farmaceutica.3 grame de substanta/substante medicamentoase. forma farmaceutica devine devine enterosolibila.

substante de tip antiinflamator. care se topesc rapid la temperature corpului. ovoidala sau riziforma. Cele pentru effect local. (ex untul de cacao. SUPOZITOARE Forme farmaceutice solide la temperatura camerei. utilizata in primul rand la supozitoare de uz pediatric si excipienti sintetici) Dupa calea de administrare. si de asemenea. Exista forma derivata. Doza administrate trebuie sa fie cu 30-35% mai mare decat doza administrate intern. OVULELE Ovulele pot fi vaginale. Supozitoarele auriculare. sau MASA GELATINOASA. preferate in cazul infectiilor otice micotice. supozitoarele pot fi anorectale. Supozitoarele anorectale pot fi pentru uz systemic sau pentru effect local.GRANULATE Forme farmaceutice solide de mici dimensiuni. de exemplu granulele efervescente. Cele pentru effect systemic=> mucoasa rectal permite absorbtia subst medicamentoase.. De regula sunt preparate polimineralizate. Supozitoarele uretrale. contin laurilsulfat de sodium. care se utilizeaza pentru oprirea micilor . administrate doar la barbate. polivitaminizate. pentru uz pediatric. care are dezavantajul ca este scump. de forma sferica. cu substante medicamentoase cu effect local antiseptic ddezinfectante antibiotic antimicotice. Cea mai mare parte a substantei va ocoli ficatul. CREIOANELE MEDICINALE Forme farmaceutice solide de forma cilindrica cu diametrul bazei mult mai mic decat inaltimea. Creioane cu sulfat de cupru. de ex. care se prepara in industria farmaceutica si necestia excipienti speciali. antimicotic. Necesita pentru preparare excipienti speciali care se topesc rapid la temperature corpului. cu excipienti care fac ca aceste ovule sa se topeasca rapid. antibiotic. auriculare(rar) si uretrale (rar).

ALTELE .UNGUENTE 2. de ex dupa barbierit sau creioane cu azotat de argint utilizate pt tratamentul fisurilor tegumentare.hemoragii. FORME FARMACEUTICE SEMISOLIDE 1.EMPLASTE 3.