You are on page 1of 7

Forrás: http://www.doksi.

hu

A kínai filozófia öt elemet különböztet meg: a fát, a tüzet, a földet, a
fémet és a vizet.
Az elemek ismét csak egy teremtésből és rombolásból álló ciklus részesei,
azaz kölcsönhatásban állnak egymással. A Jin és Jang az ég és a föld útja,
a Feng Shui elveinek alapja.

Az öt elem, a Csi megjelenési formái:
A látható és láthatatlan világ minden dolgát - minket magunkat is - ez az
öt elem képviseli. A természetben megtalálhatók eredeti formájukban: így a
tó a vizet képviseli, az élő fa magát a fát, a lábunk alatti talaj pedig a
földet. De az emberi kéz minden alkotása is ezen elemek keveréke. Hogy
éppen melyik a legerősebb, azt a tulajdonságok alapján tudjuk meg, tehát
például a forma és a szín alapján, egyszóval az adott elemet szimbolizáló
energiaminőség alapján.

A fa

A tavasznak, az év kezdetének szimbóluma. Ahogy ebben az évszakban a
természet felébred és ahogy a talajból új élettel szökken szárba, úgy
szimbolizálja a fa azt, ami magas, egyenes és az ég felé nyújtózik - mint
egy fa. A fa terjeszkedő, rugalmas, rögzített, erős. A fának mint elemnek a
színe a zöld, égtája pedig kelet. A fa egypár éve egyre kedveltebb
építőanyag mifelénk is. Tápláló tulajdonságai miatt elsősorban gyermekbútor
alapanyagnak alkalmas.

A faelemhez tartozó embereket atletikus testfelépítésükről lehet
felismerni. A tavasz dinamikus, tettre kész és alkalmazkodó képes emberekké
teszi őket. Nagy célokat tűznek ki maguk elé, és mivel aktív, célirányos
lények, tartós sikereket érnek el. Ha a magasabb célok utáni törekvéseikben
a külvilág lassítja vagy akár megakadályozza őket, arra nyugtalanul
reagálnak, haragosa, indulatosak lesznek. Néha igazságtalanok
embertársaikkal szemben.

Híres "faemberek": Giorgio Armani, a divatkirály; Bing Crosby, énekes,
Steven Paul Jobs, számítógépes úttörő; Sophia Loren és Shirley McLaine,
színésznők; Elvis Presley rocksztár; Edith Piaf, sanzonénekesnő.

A fa a tavaszt képviseli, az év kezdetét - a természet ébredését.

Mit testesít meg a fa eleme?

Szín: zöld
Szimbólum és forma: magas, egyenes, henger alakú
Égtáj: kelet
Évszak, napszak: tavasz, hajnal
Érzékszerv: szem
Holdfázis: növekvő hold
Érzések, szellemi tartás: nagyvonalúság és tolerancia
A teremtés körforgása: harag és düh
A rombolás körforgása: a tüzet táplálja azáltal, hogy elég, a fát pedig a
víz táplálja (mint a növekedés eleme). Rombolja a földet azáltal, hogy
tápanyagot von el belőle, a fát pedig a fém rombolja (szétfűrészeli,
feldarabolja)
Környezet: erdők, magas hegyek
Jellegzetes épület: toronyházak, tornyok, gyárkémények
Anyagok: fa, kosárkötő fűz, parafa, bambusz
Tárgyak: magas dísztárgyak, gyertyatartók
Bútorok: fa- és nádbútorok, oszlop formájú bútorok
Növényi formák: felfelé hajtó, magas törzsű, bonsai

Égtája a dél. s ez olykor megakadályozza. Werner Schneyder kabarészínész. ami gyengíti a Csit.hu Textíliák: pamut. A tűz eleme a hőséget és a nyarat szimbolizálja. éles peremü Égtáj: dél Évszak. hogy élvezze is a sikert. a nyarat szimbolizálja. latex. püspök. Híres "tűzemberek": Franziska van Almsick. A tűz jellegzetes színe a piros.doksi. Mel Brooks. Ennek az elemnek a csúcspontját délben élhetjük át. A nedves tésztából a sütőben a forróság következtében lesz kenyér Lakásunkban ezt az elemet a konyha szimbolizálja . a szabadban használni. zöld anyagok Minta: függőleges csíkozás A tűz A tűzelem a hőséget képviseli és a legmelegebb évszakot. Mit testesít meg a tűz eleme? Szín: piros Szimbólum és forma: hegyes. mert mielőtt egészen magasra jutna. úszónő. akkor csökken az oxigénszint. David Hockney. mert ez az elem . karcsú alakjukról ismerjük fel. de gyakran elégetik önmagukat. szárító és alakító tulajdonságai vannak. a kazánhelyiség. De ha túl sok gyertya van egy helységben. müanyag butorok. Rita Süssmuth. háromszög alakú asztalok Növényi formák: virágos növények Textíliák: müszál. ami állandó tevékenységre készteti. aktív. a fa pedig táplálja ( mint tüzelőanyag ) A rombolás körforgása: rombolja a fémet azáltal. politikus. Wolf Graf Baudissin ezredes. zegzugos vonal A föld A föld eleme az aratást. Száraz. Karl Lehmann. hogy elolvasztja. a fűtés és a gyertyák is a tűz elemét képviselik. a termékenységet és a növekedést képviseli. Évszaka a késő nyár energiája nyugodt és kiegyensúlyozott. a víz pedig szétrombolja. Ide-oda kap.Forrás: http://www. dél Érzékszerv: száj Holdfázis: telihold Érzések. müanyag Tárgyak: gyertyák. Otthonunkban a tűzhely. a kandalló vagy a kályha.pontosabban a tűzhely. festő. igen hajlékonyak és izmosak. tornyok Anyagok: műbőr. eloltja Környezet: meredek hegycsúcsok Jellegzetes épület: meredek háztetők. Szívesen beszélnek. napszak: nyár. Másoktól is elvárja a maximális erőbefektetést. A "tűzembereket" sportos. néha gátlástalanul törekednek felfelé (ahogy a lángnyelvek csapnak magasra). forró. igen gyors gondolkozású típus. magasra törő. Ajánlatosabb a gyertyákat. Az energia felfelé áramlik. hegyes lángnyelvei magasra csapnak. komikus. szellemi tartás: öröm és gyülölet A teremtés körforgása: a földet táplálja(mint hamu ). lámpák. nyitott tűzhelyek Bútorok: piros butorok. kialszik benne az érdeklődés és a szenvedélye másfelé hajtja. A "tűzember" forróvérű. amikor a nap a legmagasabban áll. A tűz a meleg forrása. Kurt Masur karmester. piros anyagok Minta: háromszög. jellegzetes színe a piros.

volt német miniszterelnök. Mit testesít meg a föld eleme? Szín: sárga. Az ezüstös fémet a föld táplálja (a föld gyermeke). A rombolás körforgása: rombolja a vizet /azáltal. Liselotte Strelow. Ezeket aztán megolvasztják. és pénzt vernek belőlük. szobrász.igen terjengősen beszélnek. így keletkeznek a különböző fémek. vezető. A föld eleme az aratás idejét. porcelán Tárgyak: lapos tálak. A fémelemhez tartoznak a templomok felett boltosodó kupolák. Színe a sárgásbarna. a fa pedig szétrombolja (azáltal. hogy belőle bányásszák ki. kemény. padok Növényi formák: lefelé csüngő Textíliák: vászon.Forrás: http://www. nyugalom és aggodalom. az élő focilegenda. Elsa Morante. kerámia. Anna Moffo. de próbálják megvalósítani is saját életükben ezeket az eszményi célokat. zoológus. Híres "fémemberek": Umberto Eco. Niki de Saint-Phalle. Biztosan lehet rájuk számítani. Inge Meysel. Bőséges. Romy Schneider színésznő. John Kenneth Galbraith. író. értelem és stabilitás A teremtés körforgása: a fémet táplálja (azáltal.amely elsősorban őket magukat érdekli . etológus. sárga. háborús időszakokban pedig fegyvert kovácsolnak ebből az elemből. írónő.hu szimbolizálja a közepet. akik két lábbal állnak a talajon. tányérok Bútorok: alacsony szekrények vagy ládák. Diane Fossey. nemzetgazdász. hogy kivonja belőle a tápanyagot Környezet: lapos dombok. színésznő. Pelé. a fém maga pedig a fát "ellenőrzi" (hisz a fejsze vágja a fát).doksi. fennsíkok Jellegzetes épület: derékszögű alaprajz. Alfred Hrdlicka. Nemcsak beszélnek az erkölcsről és etikáról. napszak: késő nyár minden átmeneti időszak Érzékszerv: nyelv Holdfázis: telihold és minden átmeneti szakasz Érzések/szellemi tartás: tépelődés. hajlamosak pocakot ereszteni. bézs Szimbólum és forma: derékszögű. Híres "földemberek": Balthus. és már az őszi időszakhoz tartozik. négyzetes. a tűz pedig őt táplálja (a hamuval). Hans Hass. hogy felszívja. barna. Helmut Kohl.növekedést segítő. A föld a tűz hamujából keletkezik. Gyakran választanak szociális szakmát vagy papi pályát. Éles. A "fémemberek" gyakran görbe hátúak. lapos tetők Anyagok: terrakotta. Az ehhez az elemhez tartozó épületek négyzet alakúak. . A Föld belsejében uralkodó nyomás miatt az ásványi anyagok összepréselődnek. az ebből fakadó belső küzdelem bőrhibákban nyilvánulhat meg. Jellegzetes "földemberek" például a hivatalnokok és kiskerttulajdonosok. lapos Égtáj: középpont Évszak. termetük zömök. politikus. operaénekesnő. Ha ez nem sikerül nekik. termékeny. Mihail Nyikolajevics Barisnyikov táncos. a termékenységet és gyarapodást képviseli. Egy adott témáról . A fémes formák lágyan lekerekítettek. szobrásznő. fényképész. festő. Eva Perón. lapos tetejüek. még ha a velük való beszélgetés olykor unalmas is. barna anyagok Minta: márványos. vízszintes csíkok A fém A fém eleme a legmarkánsabb az öt elem közül.

hogy a legkisebb ellenállás irányába folyik. A rombolás körforgása azért kezdődik meg. napszak: ősz. boltívek Anyagok: arany. lurex. hajlékony. tenger Jellegzetes épület: szabálytalan. Színe a kéktől a sötétkékig tejed. a fém pedig a vizet táplálja azáltal. ereszkedő. vörösréz. hideg. Mit testesít meg a víz eleme? Szín: kék. ezüst.Forrás: http://www. kerek levelek.doksi. Ha pedig megszűnik az energiaminőségek kiegyensúlyozottsága. Nedves. a tűz pedig a fémet rombolja Környezet: lekerekitett dombtetők Jellegzetes épület: kupolák. ágyak. sötétkék. a nyugalom és mélység jelképe. sárgaréz. félkör mintás A víz A víz eleme a hideg évszakot. a föld pedig táplálja A rombolás körforgása: rombolja a fát ( kivágja ). szerénység. hullám alakú Égtáj: észak Évszak. hogy folyékonnyá válik). ovális Égtáj: nyugat Évszak. akváriumok Bútorok: üvegasztalok. tó. vízszintes. a telet képviseli. a nyugalmat és a mélységet jelképezi. szomorúság A teremtés körforgása: a vizet táplálja (azáltal. a víz pedig féken tartja a tűzet. gömb alakura vágott növények. ezüst. A víznek az a tulajdonsága. fekete Szimbólum és forma: rendszertelen. az egyik elem túlsúlyba kerül. A vizet a fém táplálja. bánat. kora este Érzékszerv: orr Holdfázis: fogyó hold Érzések/szellemi tartás: bizalom. a föld pedig szétrombolja (felszívja) Környezet: patak. értelem és stabilitás A teremtés körforgása: a fát táplálja (mint a növekedést szolgáló eszköz). hogy folyékony lesz) A rombolás körforgása: rombolja a tüzet (eloltja). napszak: tél. folyékony. tűlevelűek Textíliák: himzett anyagok. nagy üvegablakok Anyagok: üveg Tárgyak: szobakútak. folyó. A régi kínaiak a vizet "az élet vérének" nevezték. vas Tárgyak: kovácsolt vas. vitrinek Növényi formák: szabálytalan. hogy kiegyenlítse a teremtés körforgásában keletkezett diszharmóniát. A víz eleme a hideg évszakot a telet.hu Mit testesít meg a fém eleme? Szín: fehér. brokát Minta: pöttyös. A rombolás körforgásában az elemek tulajdonképpen ellenőrzik egymást. kerek képkeretek Bútorok: fémbutorok (polcok. szekrények) Növényi formák: nagy. szökőkutak. és megszünteti az összes többi egyensúlyát megkezdődik a teremtés körforgásában a kiegyenlítés. szürke Szimbólum és forma: kerek. éjszaka Érzékszerv: fül Holdfázis: újhold Érzések: félelem és bátorság. hullámzó .

fém 1942. február 17. . . február 06. január 24.1944. január 24. melyik elemjegyében látta meg a napvilágot. a víz.1972. tűz 1958. szükség van egy kis bevezetésre. . mint a miénk.1982. víz 1984. február 07. január 27. január 22.doksi. fém 1982. a kínaiak naptára a Holdhoz igazodik és nem a Naphoz. január 29. január 24. január 27. .1946. február 09. . szatén Minta: hullámvonalak. tűz 1978. február 02. . víz 1954.hu Textíliák: selyem. február 08.1942. . mint nálunk. fa 1976. . február 07. .1966. Az öt elem. február 12. február 06. február 10. január 25. a fa vagy a föld. tűz 1938. .1950. január 31. . . február 04. . fém 1952. föld 1980. . A táblázat alapján meghatározhatod személyes elemed. van rá döntő hatással a tűz. a fém.1956. február 14. víz 1944. január 16. február 16. január 28. .1970. . február 11. tűz 1968. január 15.1958. tűz 1948.1968.1980. január 25. február 05. február 17. víz 1974. január 31. Ahogy már látthattuk. hogy ki mikor született. nem egységes minta A személyes elem Mielőtt részletesebben foglalkoznánk a személyes elemmel. fa . fém 1972. föld 1950. február 01. . . .1948.1964. február 13. 1936. február 05. január 30. vagy a Hold világát.1954.1938.1984. föld 1960.1952. . . február 02. Az "ég fiai" tehát az újévet a holdciklusok alapján számolják ki. február 08. február 15. január 21 . február 16. január 23. január 30. .1976.1986. melyek közül egy mindenkinek az életére rányomja a bélyegét. február 03. február 15.Forrás: http://www. január 20. február 01. február 18. fa 1946. víz 1964. fa 1956. hanem a január közepe és február közepe közötti időszakra. És attól függően. s ezért náluk nem január elsejére esik. föld 1940.1974.1940. . . február 12. január 26. január 30.1978.1960. . február 02. föld 1970. mindig a Csi egy bizonyos tulajdonságát jeleníti meg. fa 1966. fém 1962.1962.

2004. február 18. Az ilyen pároknak természetesen szükségük van egy közvetítő személyre.2002. hogy a pillanatnyi hatásokat felismerjük és célirányosan kiegyenlítsük. Fém. . Milyen elemek illenek össze? A bennünket és környezetünket megtestesítő elemek az élet minden területére . február 09. január 26. . elemhez kötik. fa 1996. . .1998. fém 1992. . február 10. február 09. fém 2002. február 05 . átmeneti időszakok Az elemek tápláló ciklusa: Az elemek pusztító ciklusa: Fa. . január 28. Víz. február 11. egy közös barátra vagy barátnőre. tűz 1988. január 28. Föld.doksi. január 21. föld 2000. . a lakás berendezésének is megfelelőnek kell lennie. Az élő Feng Shui éppen azt jelenti. Víz Fa.1996.2000.Forrás: http://www.1988. víz 1994. .hu 1986. víz 2004. február 17. És ne csak ezt tegyük! Tapasztalataink szerint gyakran éppen ezek az olykor viharos és próbára tevő kapcsolatok jelentenek kihívást a szerelmesek számára. február 19. Fa Az elemek kedvező és kedvezőtlen kombinációja A tulajdonképpen diszharmonikus elemek kapcsolódásánál is gondolkodjunk nagyon pozitívan és a nyugati közmondással együtt mondjuk: "Az ellentétek vonzzák egymást.1992.2006. . Ily módon lehet elősegíteni a személyes fejlődési folyamatokat. Tűz. Föld. február 04. Tűz. föld 1990. Az élő Feng Shui azt jelenti. február 12. aki jó tanáccsal vagy még inkább megértő odafigyeléssel újra összhangot teremthet közöttük. Nem kell tehát személyes elemed feltétlenül kényszerítő erejű elrendelésnek tekinteni.1990. január 27. tűz 1998. fa Az elemek jelentése Elem Színe Irány Évszak Tűz vörös dél nyár Víz fekete és a kék észak tél Fa zöld kelet tavasz Fém fehér és az arany nyugat ősz Föld sárga és a barna A dolgok középpontját mindig a föld Késő nyár. felismerjük és hatékonyan ellensúlyozzuk a pillanatnyi hatásokat is. február 16. De ahhoz. hogy az egyensúly létrejöjjön. január 22. január 27. február 04.1994. február 03.

mert a tűz kioltja a vizet. Elem 2.sárga fém fa diszharmonikus víz .sárga tűz víz diszharmonikus fa . 1.zöld A jól művelt Feng Shui a Jin és Jang ellentéte között megteremtett egyensúly. Elem Viszonyuk Kiegyenlítő Elem fa fa harmonikus zöld fa tűz harmonikus zöld fa föld diszharmonikus tűz .Forrás: http://www.piros fa fém diszharmonikus víz .szürke víz fém harmonikus fehér víz tűz harmonikus fa .zöld tűz fa harmonikus zöld föld föld harmonikus sárga föld fém harmonikus sárga föld víz diszharmonikus fém .: Ha a férfi "vízember" és a nő tűz akkor a fa közvetítő közöttük. Pl.szürke föld fa diszharmonikus tűz .kék fa víz harmonikus kék tűz tűz harmonikus piros tűz föld harmonikus piros tűz fém diszharmonikus föld .piros föld tűz harmonikus piros fém fém harmonikus fehér fém víz harmonikus fehér fém föld harmonikus sárga fém tűz diszharmonikus föld . . A jó Feng Shui tehát a Jin és Jang ellentéte közötti egyensúly (tao) kérdése. Így például egy "vízember" és egy "tűzember" közötti kapcsolat igen problematikus lehet.doksi.hu hatnak.kék víz víz harmonikus kék víz fa harmonikus kék víz föld diszharmonikus fém .