SMK RAPAT SETIA IPOH

FOLIO SEJARAH: TOK JANGGUT PEJUANG JIHAD

Nama: Muhammad Ikhwan b. Mohammed Pauzi Kelas: 2 Zamrud (2010) Nama Guru: Pn. Sabariah bt. Hashim

KANDUNGAN Perkara Kandungan Kisah Perjalanan Hidup Tok Janggut Faktor Penentangan Peristiwa Penentangan Kesan Penentangan Sumber Rujukan Muka Surat 1 2-7 8 9 10 10 .

maruah sebagai kuasa dunia dan bangsa yang µpintar¶ akan terjejas. Perjuangan tokoh yang nama sebenarnya. Inggeris benar-benar mahu memburukkan nama baik pejuang kebebasan itu berikutan kesan dan pengaruh Tok Janggut yang bukan kecil. Sumbangan: pejuang kebebasan Kelantan. Kelantan. Tahun kematian: 1915 (berusia 65 tahun). Apabila tokoh yang juga ulama itu meninggal. mereka sedar µaura perjuangan¶ Mat Hassan juga perlu dihapuskan bagi mengelakkan peristiwa itu berulang. Mereka mengambil keputusan membunuh Tok Janggut. Mat Hassan Panglima Munas itu cuba dinafikan. Pada mereka jika tindakan Tok Janggut tidak disekat.Kisah Perjalanan Hidup Tok Janggut Haji Mat Hassan Panglima Munas Gelaran lain: Tok Janggut Tahun lahir: 1850 Tempat lahir: Kampung Saring daerah Jeram. malah perkataan µjihad¶ yang dilancarkan Tok Janggut diganti dengan perkataan µpemberontakan¶ dan µpenderhakaan¶. .

Mat Kilau dan Datuk Bahaman. Mat Hassan juga berhubung rapat dengan pejuang Melayu Pahang seperti Tok Gajah. Umpama menyelimuti gajah dengan sapu tangan. Mat Hassan pulang ke Kelantan tatkala Sultan dan pembesar Melayu di Kota Bharu tidak terdaya melawan Inggeris. daerah Jeram. usaha itu tidak berhasil kerana masyarakat masih menyanjung sumbangan Tok Janggut berserta sahabat dan pengikutnya terhadap negara. Menara. Ketika itu. Terengganu. Inggeris mula melebarkan penjajahan ke negeri Melayu di Utara dan Timur Semenanjung selepas berjaya menguasai negeri di pantai Barat Semenanjung. Ketika berusia 52 tahun dan masih di Makkah. Syeikh Ahmad memberi amanat supaya muridnya berikhtiar membebaskan jajahan dikenali sebagai Serambi Makkah itu.Seterusnya mereka melancarkan perang saraf memburukkan Tok Janggut dan pengikutnya. Jalor dan Setol di bawah Siam. bangsa dan tanah air yang tertanam kukuh di jiwa tokoh itu masih kekal disanjung sehingga kini. Kesedaran Mat Hassan terhadap agama. Sentimen anti-Inggeris semakin meningkat apabila tercetusnya Perang Dunia Pertama pada Ogos 1914. Walaupun usahanya menentang dan mengusir penjajah dari bumi Melayu tidak kesampaian. Perjanjian Bangkok yang dimeterai antara Inggeris dan Siam menyebabkan Kelantan. Berikutan ayahandanya berkhidmat sebagai panglima istana. Patani dikuasai Siam. bangsa dan tanah air dipupuk sejak kecil. Beliau belajar ilmu agama di Makkah. Kedah dan Perlis diletakkan di bawah kuasa Inggeris manakala Patani. Kelantan pada 1850. semangat cintakan agama. Beliau menawarkan diri kepada Ungku Besar Jeram untuk menubuhkan barisan menentang penjajah itu. dia turut dibesarkan dalam istana Tengku Seri Maharaja Jeram. Kehadiran Inggeris di Kelantan tidak direstui orang Melayu dan perubahan pentadbiran yang diperkenalkan penjajah ternyata menindas penduduk watan. Beliau dilahirkan di Kampung Saring. Kerajaan Kelantan yang berada dalam keadaan tersepit akibat perjanjian Inggeris-Kelantan 1910 dipaksa menyatakan bahawa mereka menyebelahi England dalam peperangan itu. . dengan harapan generasi mendatang menganggap lelaki itu dan kumpulannya penderhaka dan pengkhianat bangsa dan negara. Gurunya.

Kekacauan bermula apabila pejabat jajahan mengambil masa tiga hari untuk mengutip hasil kerana hanya ada seorang petugas hingga menyukarkan orang kampung. Penindasan menerusi kutipan cukai yang tinggi menyemarakkan lagi kemarahan orang Melayu. Pada 29 April 1915.000 penduduk yang kebanyakannya bersenjata. Itulah permulaan peperangan antara Tok Janggut dengan Inggeris. ramai penduduk menyebelahi Tok Janggut dan kesedaran membela agama. Bagaimanapun mesyuarat sulit itu diketahui Pegawai Jajahan Pasir Puteh yang berasal dari Singapura iaitu Latiff.Keputusan Kelantan memihak kepada British dan bukan Turki Uthmaniah dalam Perang Dunia Pertama mengecewakan Tok Janggut kerana bertentangan dengan fatwa Syaikhul Islam. bangsa dan tanah air itulah menjadi prolog kisah perjuangannya. Ketika tiba di kampung itu. Berikutan itu. . untuk menangkap Mat Hassan. yang mewajibkan umat Islam berjihad menentang British dan sekutunya. Bagaimanapun polis tetap berkeras menyebabkan Mat Hassan menikam Sarjan Che Wan dengan kerisnya sehingga mati. yang kemudian mengeluarkan waran kepada Ketua Balai Polis. Mat Hassan sedang berucap di hadapan kira-kira 1. Layanan polis terhadapnya ketika itu menyebabkan timbul persengketaan. Sarjan Che Wan yang diiringi beberapa anggotanya bertolak ke Kampung Tok Akib pada pagi 29 April bagi memaksa Mat Hassan menyerah diri. Pada mulanya Tok Janggut dan pengikut turut membayar cukai walaupun tidak berpuas hati. Sarjan Che Wan Sulaiman. Mat Hassan memutuskan tidak membayar cukai dan memulakan kempen penentangan. Mat Hassan bermesyuarat dengan pengikutnya di rumah Tok Nik Bas di Kampung Tok Akib mengenai strategi menentang Inggeris dan memutuskan mengambil alih pemerintahan di Pasir Puteh dan mengisytiharkan jajahan itu merdeka. Beliau tidak setuju polis berjalan di belakangnya kerana kelihatan seolah-olah mereka mengawal tindakannya daripada melarikan diri dan mahu polis berjalan seiring atau di hadapannya. Tok Janggut bersetuju mengikut polis ke pejabat jajahan untuk memberi penjelasan mengenai tindakannya. Khayri Effendi. Disebabkan tidak sanggup menahan derita.

Langham-Carter tidak yakin dengan kemampuan Sultan menghadapi kebangkitan Tok Janggut. Malah. Sultan Muhammad ke-IV memutuskan menangkap Tok Janggut dan pengikutnya atas kesalahan menderhaka. Perkembangan di Pasir Puteh membimbangkan pihak istana di Kota Bharu kerana sebelum ini sultan sudah memberi jaminan bertulis kepada Inggeris akan memastikan kekacauan tidak berlaku di Kelantan. . Atas cadangan Penasihat British dan sokongan Datuk Bentara Setia dan Datuk Menteri. satu tawaran turut dihebahkan kepada masyarakat bahawa sesiapa yang berjaya menangkap Tok Janggut dan 21 pengikut kanannya akan menerima ganjaran. Tok Janggut berjaya menawan Pasir Puteh dan menubuhkan pentadbiran sendiri dan beliau diisytihar Ketua Menteri dan Ungku Besar Jeram sebagai Raja. Ungku Besar dan Tok Janggut menjelaskan kepada Datuk Imam Lebai Kadir bahawa beliau dan pengikutnya tidak berniat menderhaka tetapi bertujuan menghalau Latiff yang dianggap sebagai penindas.Tok janggut dan pengikutnya bergerak ke Pasir Puteh menyebabkan pegawai Inggeris di jajahan itu melarikan diri menggunakan bot ke Kota Bharu. Sejurus selepas berunding dengan Langham-Carter. Sultan Muhammad ke-IV mengarahkan Datuk Menteri Mohd Hassan Ismail dan Datuk Bentara Setia Nik Mahmud Ismail bertolak ke Pasir Puteh untuk berunding dan mereka meminta bantuan Datuk Imam Lebai Kadir.

mereka bersembunyi dan selepas seminggu. Beliau meminta Gabenor menghantar bantuan tentera ke Kelantan dan seramai 239 askar Inggeris dihantar ke negeri itu pada 3 Mei 1915. . Sebaliknya. Bagaimanapun pengikut Tok Janggut mengambil keputusan bijak dengan tidak berdepan pasukan Inggeris yang mempunyai kelengkapan senjata itu. 24 Mei 1915. Tindakan itu mencetuskan kemarahan Tok Janggut dan menyerang khemah tentera di Pasir Puteh pada jam 3 pagi.selain mengesyaki baginda dan beberapa pembesar seperti Tengku Chik Penambang bersimpati dengan Tok Janggut. AG Maxwell dan beberapa pegawai Inggeris pula memimpin pasukan Malay State Guides memburu kumpulan Tok Janggut dan menggeledah rumah Khatib Abu Bakar di Kampung Merbol kerana mengesyakinya bersembunyi di situ. Khatib Abu Bakar cuba menghalang askar Sikh daripada mencerobohi rumahnya dan akibatnya beliau ditikam mati. Pepys. Langham-Carter. Inggeris kembali membawa masuk tentera Sikh untuk membakar rumah penduduk kampung. Selepas mendapat tahu kumpulan Tok Janggut akan kembali menguasai Pasir Puteh. tentera Inggeris terpaksa kembali ke Singapura.

kepala ke bawah di Padang Merdeka sebelum dikebumikan di Pasir Pekan. Tumpat. Bagaimanapun. Tok Janggut dan pasukannya bertempur hebat.Pasukan Tok Janggut dan tentera Inggeris bertembung di Kampung Dalam Pupoh tidak jauh dari Kampung Merbol dan dengan laungan ³Allahu akbar!´. Tok Janggut syahid bersama-ramai pengikutnya. Kelantan FAKTOR PENENTANGAN . Mayatnya kemudian diarak sekitar Pasir Puteh sebelum dibawa ke Kota Bharu dan digantung dengan kaki ke atas.

-Kerbau dan lembu sebanyak 20 sen seekor . *Kerajaan Turki Uthmaniyah menyeru umat Islam di seluruh dunia berjihad menentang penjajah barat . *Mereka yang gagal membayar cukai akan ditangkap dan didenda *Penduduk tempatan marah kepada British kerana sikap biadab pegawai British . 4. *Peraturan ini membebankan rakyat 3. Pembayaran Cukai Yang Menyusahkan *Penduduk tempatan menghadapi masalah membayar cukai kerana pejabat bayaran cukai terletak jauh di bandar . *Tok Janggut menyahut seruan menentang British di Pasir Puteh . Perasaan anti-British *Sentimen anti-British meningkat apabila Britain menyerang Kerajaan Turki Uthmaniyah semasa Perang Dunia Pertama pada tahun 1914 . Pengenalan Cukai Yang Membebankan *Petani dikehendaki membayar cukai seperti : -Cukai pokok kelapa berbuah sebanyak 3 sen sepokok -Pokok pinang 1 sen sepokok -Sirih 5 sen sejunjung .1. Peraturan Tanah *Tok Janggut menentang peraturan cukai pada tahun 1915 yang mewajidkan petani membayar cukai tanah 2. * Tok Janggut telah beberapa kali pergi untuk membayar cukai tetapi gagal .

*Perbalahan berlaku menyebabkan Sarjan Che Wan mati ditikam oleh Tok Janggut . British menawarkan hadiah sebanyak 500 dolar kepada sesiapa yang berjaya menangkap Tok Janggut dan pemimpin kanannya . Kota Bharu selama 4 jam . *Tok Janggut bertindak balas menyerang Pasir Puteh . *Kemudian dikebumikan di Pasir Puteh . *Tok Janggut sebagai Perdana Menteri . Penghulu Adamdan Che Sahak Merbol mengetuai angkatan melancarkan serangan ke atasPasir Puteh . *Mayat Tok Janggut diarak ke Pasir Puteh dan Kota Bharu kemudian digantung songsang di Padang Balai Besar .PERISTIWA PENENTANGAN *Pada 28 April 1915 . British menyerang Tok Janggut yang berkubu di Kampung Dalam Pupuh . *Engku Besar Jeram iaitu Tuan Ahmad dilantik sebagai Raja Pasir Puteh . *Pada 23 Mei 1915 . Saring . Engku Besar Jeram . *Mereka menduduki Pasir Puteh selama 3 hari dan mengisytiharkan Pasir Puteh bebas daripada ancaman British . British membakar rumah Tok Janggut dan pengikutnya kerana enggan menyerah diri . *Tok Janggut terkorban . Pegawai Daerah Puteh menghantar Sarjan Che Wan untuk menangkap Tok Janggut kerana gagal membayar cukai . Tok Janggut . *Pada 24 Mei 1915 . *Pada 9 Mei 1915 . *Pada 29 April 1915 .

blogspot.wordpress. *Semangat perjuangan mereka kebanggaan kita walaupun tewas di tangan British . SUMBER RUJUKAN *Buku Teks Sejarah Tingkatan 2 *Melayari Internet -http://ibnurrahmat.com/ .blogspot.com/ -http://pembelamelayu2009.com/ -http://abdullatip.com/ -http://ikhwankulai.KESAN PENENTANGAN *Tok Janggut dan rakan-rakan terkorban sebagai pahlawan yang menentang kuasa penjajah Barat .blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful