You are on page 1of 3

KULTURA MUZIKORE E SHEKULLIT -XX- NE

FRANCE

Krahas shkalles se larte qe arriti muzika e shekullit XX ne Gjermani dhe Austri,
edhe Franca eshte vend ku zhvillohet hovshem muzika e shekullit XX.
Kompozitoret me te shquar francez, veprat e te cileve karakterizohen si vepra
moderne jane: Erik Sati, Artur Honeger, Darius Mijo, Fransis Polenk.

ARTUR HONEGER
(10.03.1892-27.11.1955)

Ishte me origjine zvicerrane por muziken e studioi dhe e zhvilloi ne Paris. Ai
kerkonte rruge te reja dhe posacerisht i afrohet muzikes polifonike te Bahut, te
cilen e trajton ne menyre moderne me tingellime te akordeve, disonancave te
ashpra dhe me harmoni atonale. Numri i veprave qe kompozoi eshte mjaft i madh,
vecojme veprat me te cilat hyri ne rradhen e kompozitorve te medhenje:

-"Mbreti David", oratorio;

-"Zhan d'Ark", oratorio (qe te dyja oratoriot jane per solist-recitues dhe kor).
5 simfoni me ciklin "Pastorala verore"

Poemat simfonike:

-"Radio panorama";

-"Ragbi" dhe

-"Pacifik 231" ne keto poema simfonike trajtohen tema te dominimit te
disonancave te ashpra.

Shkolla e mesme e muzikes, Gjilan. 2018