Gozo

86 I CHECKOUT

tekst

In tegenstelling tot zijn grotere broer Malta doet de naam Gozo bij weinig mensen meteen een belletje rinkelen. Dit kleine eilandje ligt naast Malta en wordt door velen het mooiste eiland van de Middellandse zee bevonden. Als je Malta al eens bezocht hebt, zal het je zeker opgevallen zijn dat het er redelijk dor is. Niet zo in Gozo! Hier vind je een overloed aan water en plantengroei terug. Lucky us! Wij mochten persoonlijk testen hoe Gozo het doet als vakantiebestemming.
Door Tim Sterckx / Foto’s: viewingmalta

CHECKOUT I 87

reizen

G

ozo is een klein eilandje in de Middellandse Zee dat zich naast grote broer Malta bevindt: veertien kilometer lang en zeven kilometer breed. Met zijn 30.000 inwoners voel je er zo de rust en kalmte op je af komen. Drie weken vakantie boeken op Gozo zou misschien wat teveel van het goede zijn, maar als citytrip-bestemming is het zeker en vast de moeite waard. Het eerste dat je opvalt zijn de vele prachtige kerken en oude stenen boerderijen. In het totaal staan er maar liefst 365 kerken. Voor elke dag van het jaar één. Mystiek eiland Gozo heeft een mediterraans klimaat met een gemiddelde zomertemperatuur van 27 graden Celsius. Naast zijn warme klimaat en vele kerken heeft het eiland ook iets mythisch. Er wordt gezegd dat Gozo het eiland van Calypso is uit de Odyssee van Homerus – een vergeten eiland van vrede en mystiek. Gozo heeft een rotsachtig landschap en langs de zeer prachtige kustlijn vind je de beste duikplekken van de Middellandse Zee. 88 I CHECKOUT Het eiland staat verrassend vol met oude tempels en historische sites. Eén van die prehistorische tempels zijn die van Ggantija (zij maken deel uit van het werelderfgoed van Unesco; nvdr.), en zouden gebouwd zijn voor de vruchtbaarheid van de vrouwen. Volgens een legende zou een reuzin het bouwwerk in één nacht hebben gebouwd, terwijl ze ook nog haar kind op de arm hield. Gozo mag de dag van vandaag dan wel een ontspanningsoord zijn, het was enkele

millennia geleden wel anders. Het viel te pas en te onpas ten prooi aan voorbijvarende zeerovers. Omdat Gozo niet over natuurlijke havens en verdedigingswerken beschikte, was het een veel makkelijker te veroveren gebied dan Malta. Alle wegen leiden naar Victoria De echte schoonheid van Gozo ligt – naast de prachtige kustlijn – in de dorpen. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De lokale bevolking koestert de rust enorm. De dorpjes zijn vredig en bieden de toeristen een heerlijke onderbreking van hun dagelijkse sleur. Cafés openen zeer vroeg de deuren voor degenen die naar de ochtendmis gaan, en sluiten laat om de toeristen een plaats om te ontspannen te gunnen. Er is bijna geen enkele weg op Gozo die niet rechtstreeks naar Victoria leidt. De stad heeft een versterkte citadel bovenop de top van een heuvel. Victoria is niet enkel het geografische hart van het eiland, maar ook het centrum van alle activiteit. Wil je iets beleven op Gozo, dan moet je zeker Victoria eens bezoeken.

Gozo heeft een rotsachtig landschap en langs de zeer prachtige kustlijn vind je de beste duikplekken van de Middellandse Zee.

CHECKOUT I 89

reizen

BEZIENSWAARDIGHEDEN Comino en Blue Lagoon Comino is een minuscuul eilandje tussen Malta en Gozo in met een oppervlakte van slechts drieënhalve vierkante kilometer. Op het eilandje is nauwelijks bebouwing en auto’s zijn er al helemaal niet. Het eiland is vooral bekend om de zogenoemde blue lagoon. De blue lagoon is het paradijs op aarde. Het is een plaats waar totale rust heerst en waar je je rustig kunt ontspannen. Het is er zo ondiep dat het water een prachtige blauwe kleur krijgt. De plaats ronddom de Blue Lagoon is ideaal om te wandelen, snorkelen, duiken en windsurfen. Azure Window Het azure window is een gat in de kliffen van Gozo, die vijftig meter boven het water uitsteken. De rotsen bestaan uit een koraalachtig soort kalksteen waaruit - door de eeuwen heen - een groot gat is weggesleten. De naam azure window is afkomstig van de azuurblauwe zee die rondom het gat te zien is. De rots is relatief gemakkelijk te beklimmen. Vanaf de bovenkant heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Er gaat al jaren het verhaal rond dat het dak van de rotsen op het punt staat in te storten, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd.

Xewkija Xewkija is een plaats op het eiland Gozo. Het ligt op ongeveer twee kilometer ten oosten van de hoofdstad van het eiland, Victoria. De naam van het plaatsje komt van het Arabische woord xewk, dat doornen betekent. Xewkija telt ongeveer drieduizend inwoners. Xewkija is vooral bekend vanwege de Xewkija rotunda, een buitenproportioneel grote kerk, die in het centrum staat. De koepel van de kerk is zelfs zo groot dat er over de hele wereld slechts een paar kerken zijn die dezelfde afmetingen hebben. Marsalforn Marsalforn is een oud vissersdorpje aan de noordkust van Gozo. Tegenwoordig is het het grootste toeristenressort van het eiland. Marsalforn ligt op ongeveer drieënhalve kilometer ten noorden van Victoria. De naam van de plaats komt van de Arabische woorden ‘Marsa’ (=haven) en ‘Lifurna’ (=schip). Marsalforn was vanaf de Romeinse tijd tot de zestiende eeuw de belangrijkste haven van Gozo. Het was jarenlang de link tussen het eiland en de rest van de wereld.

90 I CHECKOUT

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful