sinha@kotatimes.

com

http://www.sinhaiitchemistry.com

SINHA IIT CHEMISTRY
Mole concept (Solution-1)
1. Fluoxmesterone, C20H29FO3, is an anabolic steroid. A solution is prepared by dissolving 10 mg of the steroid in 500 ml of water, 1.0 ml portion of this solution is diluted to a final volume of 1.00 L. What is the resulting molarity ? (a) 1.19 × 10-10 (b) 1.19 × 10-7 (c) 5.95 ×10-8 (d) 2.38 × 10-11 The lead nitrate, Pb(NO3)2 , in 25 ml of a 0.15 M solution reacts with all of the aluminium sulphate, Al2(SO4)3, in 20 ml of solution. What is the molar concentration of the Al2(SO4)3 ? 3Pb(NO3)2 (aq.) + Al2(SO4)3 (aq.)  3PbSO4 (s) + 2Al(NO3)3 (aq.) (a) 6.25 × 10-2 M (b) 2.421 × 10-2 M (c) 0.1875 M (d) None Concentrated HNO3 is 63 % HNO3 by mass and has a density of 1.4 g/ml. How many mililitres of this solution are required to prepare 250 mL of a 1.2 M HNO3 solution ? (a) 18.0 (b) 21.42 (c) 20 (d) 14.21 The density of a 56 % by weight aqueous solution of 1-propanol (CH3CH2CH2OH) is 0.888975 g/cm2. What is the mole fraction of the compound ? (a) 0.292 (b) 0.227 (c) 0.241 (d) 0.276 Three solutions X,Y, Z of HCl are mixed to produce 100 ml of 0.1 M solution. The molarities of X, Y and Z are 0.07 M, 0.12 M and 0.15 M respectively. What respective volumes of X, Y and Z should be mixed ? (a) 50 mL, 25 mL, 25 mL (b) 20 mL, 60 mL, 20 mL (c) 40 mL, 30 mL, 30 mL (d) 55 mL, 20 mL, 25 mL What is the molarity of SO42- ion in aqueous solution that contain 34.2 ppm of Al2(SO4)3 ? (Assume complete dissociate and density of solution 1g/mL) (a) 3 × 10-4 M (b) 2 × 10-4 M (c) 10-4 M (d) None 50 mL of 20.8 % (w/V) BaCl2 (aq.) and 100 ml of 9.8 % (w/V) H2SO4 (aq.) solutions are mixed. Molarity of Cl- ions in the resulting solution s (At.wt. of Ba = 137) (a) 0.333 M (b) 0.666 M (c) 0.1 M (d) 1.33 M Molarity and molality of a solution of an liquid (mol.wt. = 50) in aqueous solution is 9 and 10 respectively. What is the density of solution ? (a) 1 g/cc (b) 0.95 g/cc (c) 1.05 g/cc (d) 1.35 g/cc An aqueous solution of ethanol has density 1.025 g/mL and it is 2 M. What is the molality of this solution? (a) 1.79 (b) 2.143 (c) 1.951 (d) None 0.2 mole of HCl and 0.2 mole of barium chloride were dissolved in water to produce a 500 mL solution. The molarity of the Cl- ions is (a) 0.06 M (b) 0.09 M (c) 1.2 M (d) 0.80 M Calculate the mass of anhydrous HCl in 10 ml of concentrated HCl (density = 1.2 g/mL) solution having 37 % HCl by weight. (a) 4.44 g (b) 4.44 mg (c) 4.44 × 10-3 g (d) 0.444 g 100 ml of 10 % NaOH (w/V) is added to 100 ml of 10 % HCl (w/V). The resultant solution becomes. (a) alkaline (b) strongly alkaline (c) acidic (d) Neutral Calculate the molality of 1 L solution of 80 % H2SO4 (w/V), given that the density of the solution is 1.8 g mL-1. (a) 8.16 (b) 8.6 (c) 1.02 (d) 10.8 How many mililitres of 0.1 M H2SO4 must be added to 50 mL of 0.1 M NaOH to give a solution that has a concentration of 0.05 M in H2SO4 ? (a) 400 ml (b) 200 ml (c) 100 ml (d) None 1 M HCl and 2M HCl are mixed in volume ratio of 4 : 1. What is the final molarity of HCl solution ? (a) 1.5 (b) 1 (c) 1.2 (d) 1.8

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

1-D-10, Talwandi, Commerce College Road , Kota Mo. 9314905055 , Ph. 0744-2422383

SINHA IIT CHEMISTRY
Mole concept (Solution-1) Answers
1. ( c) 2.(a) 3.(b) 4.(d) 13.(a) 14.(c) 15.(c) 5.(d) 6.(a) 7.(b) 8.(d) 9.(b) 10.(c) 11.(a) 12.(c)

1-D-10, Talwandi, Commerce College Road , Kota Mo. 9314905055 , Ph. 0744-2422383