Dramatis Personae

Oedip Preotul lui Zeus Creon Cor de Bătrânii teban TEIRESIAS JOCASTA MESSENGER Turma de LAIUS

Scenă
Teba. Înainte de Palatul lui Oedip. Suppliants de toate vârstele sunt aşezaţi în jurul altarului la uşi palat, la capul lor un PRIEST al lui Zeus. Pentru a le introduce Oedip. Oedip Copiii mei, cele mai recente născut la Cadmus vechi, De ce voi sta aici ca suppliants, în mâinile tale Ramuri de măsline filetat cu lână? Ce înseamnă acest miros de tămâie peste tot, Şi peste tot se plânge and litanii? Copii, nu au fost îndeplinesc că eu ar trebui să înveţe De la alţii, şi am venit aici, eu însumi, I Oedip, regele dvs. de renume mondial. Ho! Sire vârstă, a căror venerabile încuietori Purtătorul de cuvânt al proclama tine de aceasta companie, Explicaţi dumneavoastră dispozitie si pretinde. Este groază Relelor care se misca dumneavoastră sau un voi aştepta cu nerăbdare binecuvântare? Meu de zel în voi numele dvs. nu poate pune la îndoială; Într-adevăr au fost lipsiti de scrupule I şi încăpăţânat În cazul în care petiţionarii, cum ar fi tine am nesocotit. PRIEST Da, Oedip, domnul meu, suveran şi rege, Tu o vezi cum cele două extremităţi ale asedieze vârstă Tale altare palat - fledglings greu cu aripi, And greybeards plecat cu ani, preoţi, după cum am I De Zeus, iar aceste floarea tineretii noastre. Între timp, folk comune, cu crengi incununata Crowd cele două locuri de pe piaţă, sau înainte de Ambele altare de adună Pallas, sau în cazul în care Ismenus dă oracole lui de foc. Căci, aşa cum tu însuţi vezi, nava noastră de stat, Sore lovit, nu mai poate ridica capul ei, Scufundat sub un val weltering de sânge.

Un flagel este pe recolta noastră în ureche, O pacoste asupra turmelor şi cirezilor de păşunat, O pacoste pe nevestele în durerile naşterii, şi pe deasupra Înarmat cu lanterna lui uimitoare Dumnezeu de ciumă Oare swooped asupra cetăţii noastre golire Casa de Cadmus, şi tărâmul tulbure Lui Pluto este alimentat plin cu gemetele şi lacrimi. Prin urmare, O, rege, aici, la vatra ta stăm, I şi aceşti copii, nu la fel de asimilare tine O divinitate nouă, dar primul a oamenilor; În primul rând în accidente comun de viaţă, Şi primul în vizitele of the Gods. Arta nu tu cel care vine la oraş Of Cadmus ne-a eliberat din impozitul am platit Pentru a căzut cantareata? Nici nu ai fi primit Determinat de la noi sau de alţii fost scolarizati; Nu, inspirat de un zeu (deci toţi oamenii consideră, Şi depune mărturie) tu-ai reînnoi viaţa noastră. Şi acum, O, Oedip, regele nostru fără pereche, Toate adepţi ne tale te rugăm, găsi Unele ajute, fie printr-un glas din cer Şopti, sau la întâmplare cunoscut om de spirit. consilieri Am încercat, se pare, sunt aptest găsite Pentru a furniza pentru gravide ghici viitorul. Upraise, şeful O a bărbaţilor, upraise statul nostru! Uita-te la lauri tău! pentru zelul tău de altădată arta ţării noastre tu salvatorul drept salutat: O, nu putem înregistra astfel domnia ta: "El ne-a ridicat doar pentru a ne arunca în jos." Înălţa noi, construim orasul nostru pe o stâncă. ascendent Ta star fericit ne-a adus noroc, O să-l nu declin! Dacă tu ai vrea regulă Acest teren, ca şi acum reignest tu, mai bine sigur Să se pronunţe o populat decât un tărâm deşert. Nici creneluri, nici bucătării folos aught, Dacă oamenii pentru om şi poliţiştii de la paza le coada. Oedip Ah! copiii mei săraci, cunoscut, ah, cunoscut prea bine, Căutarea că va aduce aici şi au nevoie de dumneavoastră. dezgusta voi toate, bine wot I, dar durerea mea, Cum a ta şi cereri mari, outtops totul. atinge dvs. de durere fiecare om separat, El şi nimeni altul, dar mă întrista puţin o dată Atât pentru generale şi eu şi tu. Prin urmare, voi trezi nu leneşule de la o zi-vise. Mulţi, copiii mei, sunt lacrimi le-am plâns, Şi filetate mulţi un labirint de gândire obosit. pondering Astfel, un indiciu de speranţă am prins,

Şi pe senile-te, am trimis pe fiul Menoeceus ", Creon, fratele meu soţia lui, să se intereseze Of Phoebus Pythian la altar lui Delphi Cum mi-am s-ar putea salva de stat, prin act sau cuvânt. Şi acum Cred că până poveste de zile Deoarece el stabilite, şi minunaţi-vă cum el tarifele. "Tis ciudat, acest zăbovitor fără sfârşit, care trece ciudat. Dar când vine, apoi am fost într-adevăr de bază, Dacă nu aş îndeplini toate zeul declară. PRIEST cuvintele Tale sunt bine cronometrat; chiar ca vorbesti tu Strigând că mi-a spus Creon este la îndemână. Oedip O, rege Apollo! poate sa pare bucurie Fi prevesti de ştiri vesele el aduce! PRIEST Aşa cum am presupus, 'tis binevenit; altceva capul Rare au fost încununate cu golfuri boabe-Laden. Oedip Noi curând se cunoaşte, el este acum în gama auditivă. Introduceţi Creon. Vărul meu regal, să zicem, Menoeceus copil ", Ce-ai mesaj ne-a adus de la Dumnezeu? Creon Veşti bune, pentru relele prea bine intolerabil, Găsirea dreptul de problemă, au tendinţa de a nimic, dar bun. Oedip Cum ruleaza oracolul? cuvintele până acum tale Dă-mi nici un motiv de încredere sau teamă. Creon Dacă ai vrea auzi mesajul meu public, Voi spune tine drepte, sau cu tine trece în. Oedip Vorbi înainte de toate, povara pe care o voi purta Este mai mult pentru aceste subiecte meu decât mine. Creon Permiteţi-mi un raport, atunci toate zeu declarate. Regele Phoebus ne porunceşte să ne straitly extirpa O poluare a căzut că infests teren, Şi nu port mai mult un inveterat inflamat.

Oedip A venit acolo nici o veste. dar nu a vazut niciodata pe om. aşa că ne-a spus. iar acum comanda lui Dumnezeu este clar: Pedepsirea lui factorii-off. atunci când Laius întâlnit soarta lui? Creon În străinătate. Sau de călătorie. el a început. Creon A căzut. dar un lucru sigur. Putea spune de tot ce a văzut. Oedip Cine poate el să spună.Oedip Ce ispăşire înseamnă el? Care-i necazul? Creon Surghiun. legat Pentru Delphi. dar acolo nu sa mai întors. sau vărsarea de sânge pentru sânge. Dar cu o scânteie de speranţă a ghida căutarea noastră. care se caută găsi. Oedip Şi ce a fost asta? Un indiciu ar putea sa ne conduca Până în prezent. leşin urme de o crimă apuse? Creon În ţara aceasta. astfel denunţat ticălos? Creon Înainte de-ai asuma conducerea de stat. Oedip Am auzit la fel de mult. Oedip În cazul în care sunt ele? În cazul în care în lumea largă pentru a găsi Extrema. ". " Oedip A fost el în palatul său. . sau departe. whoe'er fi ele. Cine sta cu mâinile îndoite sau doarme este orb. nici colegi-călător Pentru a da un indiciu care ar putea fi urmate? Creon Dar într-o evadare. a declarat zeul. care zboară pe viaţă dragă. Suveran de acest teren a fost Laius. Această pată de sânge face naufragiu a statului nostru.

De asemenea. copii. eu slujesc. Excepţia cazului în care. Exeunt PRIEST şi SUPPLIANTS. PRIEST Hai. va acorda ajutorul meu Pentru a razbuna acest greşit să Teba şi la Dumnezeu. Luaţi prin urmare. Voi expulza această otravă în sânge. Oedip Exeunt and Creon. Şi fie ca Dumnezeu. Oedip Ce probleme pot avea împiedicat o căutare completă. . du-te cheme aici Commons Teba. renunţ aceste scari altar. tis "ruina. dar nici unul nu a fost găsit la răzbuna Sa omor mijlocul probleme care a urmat. copii. dar un bandit O trupă de knaves. prin urmare. voi începe din nou şi din nou A face lucrurile mai clare întuneric. ta prea demn. astfel de redevenţe mizerabil? Creon Enigmatic Sfinxul ne obligat să lase diapozitiv Slabă din trecut şi să participe la nevoile instant. aceste milostiv cuvinte Preveni foarte scopul de costum noastre.Creon Robbers. în redresare el. dacă nu reuşim. Oedip A făcut orice bandit îndrăzni atât de îndrăzneţ un accident vascular cerebral. Nu pentru unele rudă îndepărtată. pentru morţi. Prin urmare. atacat şi la omorât. For ucis pe oricine care regele ar putea avea o minte La grevă mă prea asasinul cu mâna lui. Up. ca este bine. Cu ajutorul zeului bun Succesul este sigur. rugător. care a trimis acest oracol Salvaţi-ne pe deasupra şi RID ne a acestui parazit. el ne-a spus nu. ne-a lăsat. voi grabă. Oedip Ei bine. Dreapta demn preocuparea De Phoebus. într-adevăr el au fost suborned de la Teba? Creon Twas Deci "a presupus. Când a căzut. baghete dvs. dar eu. CHORUS o strofă fiica Sweet-a exprimat de Zeus din tău Pythian aur-pavat altar Împinsă divină Teba. am.

a cărui voce este ca strigatul de lupta. Mai rapid decât s-ar putea de Foc-lui Dumnezeu. Urla pe scara altar Soţiile şi grandams rupe aer Long-trase gemetele şi strigătele piercing Blent cu rugăciuni şi litanii. Copilul de Aur a lui Zeus. Weaponless duhul meu se află. Sau pat Amphitrite lui. de moartea pe moarte Toate oraşul nostru pieritoare. Deşi fără targe sau din oţel El tulpini. antistrofă 1 În primul rând pe Athene Fac apel. nemuritor tu voce. Nici unul să tindă sau plânge este găsit. să fie aproape de noi acum si ne apara! strofă 2 Ah-mi. Pământ ei neagă fructe milostiv. La apele unharbored trac accelerat. ce problemele nenumărate sunt ale mele! Toate noastră gazdă este în declin. O spune-mi. Se poate transforma în debandadă bruscă. de înaltă throned în mijlocul nostru mart! Domnul DART moarte cu aripi! Dvs. Artemis. Viaţa pe downstriken viata merge mai departe. . când am avut aproape pierit. Mai rapide decât zbor de pasăre vantului. antistrofă 2 Irosite prin urmare. Cadavre răspândirea infecţiei rotund. La malul westering de noapte. zeiţa O Zeus-născut. ajutor de trei ori Eu tanjesc dupa De la moarte şi ruina orasul nostru pentru a salva. apere! Zeita şi sora. auzi! Ai unele necunoscute înainte de durere. Lady de Teba. voi drave Din ţara noastră de foc ciuma. Femeile wail în chinurile stearpă.Ceea ce tu Dost-mi aduc? Sufletul meu este chinuit and fiori cu frica. O aud Să se confruntă cu îngerul tău să apară! strofă 3 Şi acordarea că Ares a căror respiraţie fierbinte mă simt. Dacă în zilele de ani. Sau cu renewest ani circling o penitenţă de altădată? Offspring de Hope de aur. Vindecătorul din Delos. împrietenesc.

Vesel Dumnezeu pe care îl adorăm. Ucide-l. campioni ai drepturilor noastre. Dar dacă voi încă mai păstrează tăcerea. Lasă-l să vorbească cine ştie. m-am întins ban meu Pe asasin whosoe'er fi el. şi el trebuie să aibă Datorită recompensa de la mine şi datorită boot. Tatăl lui Zeus. Lycean King.neatinsă el trebuie să se abată. lasă-l să reflecte faptul că astfel Mărturisind el "peisaj de capital. Căror nume poartă noastre doth teren. tis "bine. cu care Huntress ăsteia Peste tot în abrupturile Lycian. debandadă. a cărui mână Doth exercita marca fulger. ne rugăm. dacă orice om ştie de către cine Laius. Zeul care zeii detestă. în cazul în care prin frica Pentru sine sau prieteni voi ignora Hest meu. port sau vorbi cu el. dar ar voi auzi mea cuvinte Şi le aminte şi se aplică remediu. Şi dacă el se micşorează. Pentru cel mai rău pedeapsa pe care-l va întâmpla Este surghiun . . Căci cum aş putea să-l liber urmări departe Fără un indiciu? Care lipsesc (pentru prea târziu Am fost inscris un cetăţean de Teba) Această proclamaţie am adresa la toate: Tebanii. eu vorbesc ca unul care vine un strain În acest raport. şi lumini intermitente Lui Artemis. Din şir care arcul întins lui de aur. Smit de soare a doua zi de Pieritoare. fiul lui Labdacus. Bacchus cărora tău strige Maenads Evoe. Să nici un om în ţara aceasta. nu mai puţin de la crima. Vino cu lanterna luminoase tău. Tine minte. Oedip Vă rugaţi. Voi s-ar putea cumva găsi confort şi relief. Da. Auzit ce-am rezolva atunci. Tine prea Fac apel cu părul de aur-snooded. Dar dacă un străin dintr-o tara straina Fie cunoscut de orice drept criminal. Introduceţi Oedip. omoare O! antistrofă 3 O că săgeţile tale prea. S-ar putea zbura în străinătate. Ucide-l sub Levin ta bold. Am chema-l să facă neglijeaza curat pentru mine. despre care am apăsat Suveran regulă. a fost ucis.Pentru ce noapte frunze anulate.

(Şi a avut el nu a fost frustra. nici nu pot eu nume Slayer. Succesorul la tronul lui. precum şi Agenor prima parte a cursei. Eu nu l-am ucis. şi se lasă nici o piatră Neintoarsa pentru a urmări asasin sau răzbuna . eu Său sânge-răzbunătorul va menţine cauza lui Ca şi cum el ar fi Sire mea. dar l-câine de la casele voastre. Of Cadmus. în cazul în care cu caracter secret mea El a obţine admiterea la inima mea. nici teeming creştere a uterului. Iar pentru cei neascultători astfel mă rog: Fie ca zeii să trimiteţi-le nici fructe în timp util De pământ. De dragul meu şi lui Dumnezeu şi pentru ţara noastră. Astfel ca campion lor. Un desert criticat de mânia cerului. soţia sa. de Polydore. iau şi Jur. care a propus ghicitoare. am menţine cauza Atât a lui Dumnezeu şi al regelui ucis. dar nici un om nu poate trai speranţă Pentru a forţa zeii să vorbească împotriva voinţei lor. şi toţi zeii Fie plin de har şi să participe la tine tot mai. el însuşi Ar trebui să dea răspuns .cine a fost criminalul. Nici nu-l urmări acasă. poate el pin de mizeria total! Şi pentru mine. Da şi mai rău lovit. Oedip Bine argumentat. prin urmare. patul lui. "twere bine. ca deşeuri acum. Dar soarta swooped coborât peste el). Pentru. Fiul lui Labdacus. se pare Că Phoebus. Pentru aceasta este pângărirea noastră.Dă-i nici o parte în rugăciune sau sacrificiu Sau ritualuri lustral. astfel încât zeul Oare mi-a arătat în ultimul timp de oracole. Şi pe criminal acest blestem m-am întins (Pe el şi toţi partenerii din vina lui): Mizerabil. A se vedea ca voi da curs tuturor meu Hest. Pentru căutarea. CHORUS . mă rog Blestemul-am pus pe altii cad pe mine. CHORUS Miile de profferest jurământul. copii comun de un uter Au forţat o legătură mai strânsă twixt-l şi pe mine. Sire. aliatul nostru. Şi acum că eu sunt Domnul. Mea subiecţii loiali care aprobă actele mele. dar la voi toti. în speranţa Eliberării. Mai Justiţie. Ar fi fost un scandal voi ar trebui să plece unpurged Uciderea unui om mare şi regele vostru. să nu mai vorbim comanda zeului expres. Dar poate ei a deşeurilor şi pin.

dacă există o treilea cel mai bun. Oedip Asa ca am auzit. dacă el ştie ce este frica. el a tuturor oamenilor cele mai bune s-ar putea ghida Un căutător de această chestiune la lumina.Pot să spun atunci ceea ce pare lângă cel mai bine pentru mine? Oedip Da. în cazul în care orice om vede ochi pentru ochi Cu Phoebus. condus de un băiat. Ce ciumă infectează oraşul nostru şi ne întoarcem Către tine. Dar nici unul nu a văzut pe omul care l-au văzut toamna. la lungime Ele aduc văzătorul inspirate de Dumnezeu în care Mai presus de toţi ceilalţi oameni este înnăscută adevărul. CHORUS "Twas a spus că a căzut de călători. Lo. văzătorul comprehendest care toate. o spun prea. Şi lung Mă minunez de ce el nu este aici. Introduceţi TEIRESIAS. CHORUS Dar aici este una să-l chema. Oedip Cuvintele nu-l speria pe care nu blenches la fapte. Oedip Aici prea râvna mea nu are nimic rămas. Oedip Spune-le. Oedip Teiresias. eu ştiu toate ar fi fain. CHORUS Ei bine. singura noastră de apărare şi scut. CHORUS Liege meu. CHORUS Am mintea-mi prea mult timp în urmă de zvonuri Mere bârfă. pentru de două ori La exemplu Creon au i-am trimis să-l aducă. el va prepeliţă Şi să fugă înainte de teroarea de blestem tale. Tu ştii. văzătorul O. deşi tău ochi orbiţi a se vedea nimic. . "tis profetul nostru. domnul Teiresias. Domnul nostru. Lore a tainelor înţelept şi ascunse. lucruri de mare de cer şi cele de mică de pe pământ.

în cazul în care know'st tu. nu mă împiedica. Mesagerii au spus. nu. Oedip Oh vorbesc. Te jur. nici tine. ştii tu. Prin urmare. Salvează toate din acest întinarea sângelui vărsat. Pentru a de servicii. Oedip De ruşine! nu get-beget Teba patriot Ar refuza astfel cuvântul de profeţie.Pretinde a răspuns că Dumnezeu Revenit la noi care au căutat oracle lui. împărate. Acest lucru este cel mai înalt scop al omului. şi regele tău. TEIRESIAS Vai. De ce întrebaţi Astfel. TEIRESIAS Da. toate puterile sale pentru a împrumuta. alene ce de la mine tu nu vei învăţa? . "cele mai bune twere Că tu shouldst purta sarcina ta si a mea eu.. pentru voi toţi sunt imbecil. Reţine. Pentru a găsi criminali de Laius. Oedip Ce apoi. cunoştinţe Ta.cum Un curs singur ar putea să ne scape de parazit. ţara ta. şi I De teama ca nu cumva eu călătoria ca Tine . care sunt ale tale. tine . O salva pe tine însuţi. sunt largi a mărcii. Oedip Ce ai tine? De ce aceasta stare melancolie? TEIRESIAS Lasă-mă să merg acasă. altfel nu am fost aici. dar vocea mea Personajele negative va dezvălui mizeriile meu . vai. nici begrudging prevestire Nici alte divinatie.sau tău. altele ". Şi de a le ucide sau le expulza din tara. ce mizerie a fi înţelept Când înţelepciune nimic profiturile! Acest vechi lore Am uitat. TEIRESIAS cuvintele Tale. şi totuşi nu willst vorbesc! tu Vrei sa ne trădează şi de a distruge statul? TEIRESIAS Eu nu o să mă contrarieze. Pe tine ne odihnim.. fără îndoială. Suntem cu toţii suppliants tale.

Oedip Vile calomniator. And think'st văzător într-adevăr ca să meargă Scot liber. Da. Oedip Şi cine ar putea sta mânie lui când a auzit Cum insolenţă dispreţ Dost ai statului? TEIRESIAS Ei bine. de la această zi Vorbi sau nu la aceste mine. Şi să dea frâu la toate furie tău Pent-up. Dar vorbesc mintea mea. şi nu va stint cuvintele mele. puternic în puterea adevărului. blurtest tu mai departe aceste taunts. TEIRESIAS Este aşa? Apoi. Sau se agită perseverent taciturnity tău? TEIRESIAS Tu blam'st starea mea de spirit şi nu o vezi ta proprii Cu ce vei arta s-au împerecheat. am mâniat. va veni ceea ce vor. nu. Oedip Da. TEIRESIAS Tu. datoria ta este să-mi spună. TEIRESIAS Nu am mai multe de spus. mă vei taxest. Eşti blestemat poluatorul de acest teren. . Tu eşti om. nimic nu va pierde limba ta? Nimic nu se poate topi tine. Toate salva asasinarea. Tu eşti methinks el.Oedip Monstru! tăcerea ta ar tămâie o cremene. Cine a planificat crima. deşi am fi mut. şi dacă tu Ai fi nu a fost orb. mă împingă împotriva voinţei mele să vorbească. şi efectuate prea. eu sunt liber. TEIRESIAS Da. am fost jurat să boot Că tu singur nu-ai fapta sângeroase. furtună ca willst tu. Oedip Cine a fost profesorul tău? methinks nu arta ta. îţi poruncesc să respect Prin proclamarea ta proprie. Oedip Din moment ce vin trebuie.

ea va fi. Oedip Cu alţi bărbaţi. TEIRESIAS Trebuie sa spun mai mult pentru a agrava furie tău? Oedip Spune toate voieşti. dacă s-ar putea de adevărul poate prevala aught. TEIRESIAS Eu spun livest tu cu rude mai apropiate ta In infamie. I se lasă să se Apollo ceea ce priveşte Dumnezeu. in arta totul orb. pentru ta nu este ciudat să scadă de mine. Oedip Offspring de nesfârşită noapte. TEIRESIAS Nu. dar deşeuri de respiraţie. spun că din nou. TEIRESIAS Eu zic Tu eşti criminal de om Căror criminal pursuest mii. .Oedip Ce discurs? repeta-l şi rezolva îndoială meu. dar nu cu tine. Oedip Tu-l vei rue De două ori pentru a repeta astfel brut o calomnie. nu ai putere Peste mine sau orice om care vede soarele. ochi. spirit. pentru ai La ureche. involuntar în ruşine ta. TEIRESIAS prost limitat la gibes rosti la mine care toate Aici prezent va arunca din nou pe tine ere lungi. Oedip mii Think'st pentru aye neatinsă de limba ta bâţâi? TEIRESIAS Da. TEIRESIAS Tu mi-ai dor de ai vrea sens mă îndemna pe? Oedip Am prins. dar jumătate sensul tău.

Se pare că tu şi instigator ta curând Va rue complot dumneavoastră de a conduce în ţap ispăşitor. Cu toate acestea. au vorbit cuvinte supărat. libertatea de exprimare este cel puţin a mea Pentru a face răspunde. dar am venit. pe tine însuţi arta ta vei Bane proprii. dar în piatra sa de arta propriu-orb. . Acest poznaş cerşetor-preot. tu nu know'st. Nici tu. Vă mulţumim firele de păr gri ta că ai în continuare pentru a afla Ce aroganţă astfel de pedeapsă merită. ghicitoare nu a fost să fie rezolvate De ghicit de muncă. pentru un câştig singur Keen-ochi. în acest eu sunt la egal la egal tău. Oedip O avere şi empiry şi aptitudinile de calificare Păcălită în câmpul de luptă de viaţă. Oare zăcut în aşteptaţi să mă elimina and suborned Acest escroc. sau ale tale? TEIRESIAS Nu Creon. nici păsările Nici un semn din cer a ajutat tine.Oedip Este aceasta o parcelă de Creon. dar necesare artă profetului. acest sarlatan jonglerie. Ce ciuda si invidie urmaţi în tren ta! A se vedea. pentru această coroană de stat conferite pe mine. pentru acest coroană The Creon de încredere. dar consulta Cum cel mai bun am putea îndeplini Oracle. apoi m-am răspuns: din moment ce nu ai cruţată Pentru a mă mustra cu orbirea mea . Spun. l-ai vreodată pe tine însuţi s-au dovedit Un profet? Când enigmatic Sfinxul a fost aici De ce nu ai fi tu izbavire pentru acest folk? Şi totuşi. dar nici un lord Loxias. O Oedip.ochi-ai. prietenul meu familiar. Acesta nu este timp pentru a se certa. Am propriu. m-am oprit gura ei De spirit mama. Oedip simplu. CHORUS Pentru noi se pare că atât văzător şi tu. neştiutori de auguri. TEIRESIAS Asa cum tu esti rege. cu cine de mate. sirrah. Un cadou.-l slujesc And personajele negative pot sta înscrişi ca şi omul lui Creon. erai pe care te bizuiesti găsit lipseşte. Astfel. Acesta este omul pe care tu ai vrea să submineze. nici în cazul în care locuieşti. nu see'st în ceea ce eşti mizerie căzut. În speranţa de a domni cu Creon în locul meu. un lucru nu am căutat. stiu Dost filiaţie tău? Ba.

vorbesc? TEIRESIAS Această zi va fi ta de naştere-zi. TEIRESIAS Şi totuşi.Şi toate arta involuntară un duşman dublu To ta rude proprii. TEIRESIAS Sunt astfel . altfel Long tu ai fi aşteptat să fie chemat aici. Dar pentru părinţii care a născut pe tine. atunci când ai găsit Cu ce erai tu himeneal suportate Acasă. dar trebuie apoi Reverbera boci tău. nu mă poruncit. Ah unde ta va striga amar nu ajunge. şi un potop nu a guessest mii boli Stabilesc te pe tine însuţi şi copiii într-o singură linie. Oedip Trebuie să mă îndura insolenţă acest coleg? O molimă pe tine! Du-te de aici! Begone Pleacă piei din faţa mea! şi niciodată nu-mi mai calce pragul. pe furtuna! Da. TEIRESIAS In ghicitori lectură care au calificat ca tu? Oedip Mustra-mă cu cel în care se află măreţie meu. şi ochii care acum Se vedea clar noapte de acum înainte fără sfârşit. pentru nici unul Muritorilor striken trebuie să fie mai rău decât mii. Nu ţină seama atunci ambele Creon şi cuvintele mele. această măreţie s-au dovedit foarte Bane ta. dar la nici Fair Haven.după cum se pare ţie un nebun. . şi mormântul tău. Dincolo de frontierele noastre. Oedip Ce zici tu ."părinţii"? Cine mi-a născut. Oedip lov'st Tu să vorbească în ghicitori şi cuvinte întuneric. Ceea ce colţ de stâncă în toate Cithaeron. TEIRESIAS Am personajele negative au venit tu ai fi. ca o sabie cu două tăişuri. Oedip Eu nu ştiu ai vrea nebunie totală. Da şi blestemul dogging a mamei şi sire Într-o zi va conduce tine. înţelept. cei vii şi cei morţi.

Pentru orbi de a vedea. băiete. nativ născut. şi asasinul de sire sale. dar acum fulgeră mai departe citaţia de la zăpadă poeţi " de vârf. nu poţi tu pentru mine rău. îmbrăcat în buruieni cerşetor lui. antistrofă 1 Da. TEIRESIAS "Tis timp am plecat tine. El va fi dovedit fratele şi sire. deţinuţii din ţara sa de origine. TEIRESIAS Exeunt and Oedip. dar mai întâi îţi va spune de ce am venit. nu poţi tu ciuma-mi mai multe. care ia născut şi soţul ambele. Du-te şi gândeşte în acest. groază mânia Ta nu am. să mă ia acasă.că omul este aici. Pentru pe urmele lui doth urmeze. TEIRESIAS Mă duc. averea sa-l aduce puţină bucurie. şi sprijinindu-se de personalul său. ia-l repede. declara acum înainte Nu am nici inteligenţa. Hai. CHORUS o strofă Cine el este nemuritor prin voce numit de la Pythia lui stâncos celulă. "Aproape si departe autorul nedescoperite ale acestei crime cauta! " Acum. Făcător de fapte fault de vărsare de sânge. Ca detectiv-haită prea Urmări destinele. Apollo. Înarmat cu fulgerele de Sire său. nici calificare în profeţie. Co-partener. ca un taur ursuz el roves Frâne prin pădure şi plantaţii de munte. Şi totuşi. Într-o ţară străină el în curând va bâjbâi calea lui. For hainele mov.Oedip Nu contează dacă am salvat comunitate. Oedip Da. Ascultaţi atunci: acest om care l-ai căutat să-i aresteze Cu ameninţări şi garantează această vreme. El a trece de un străin în ţara Dar în curând va dovedi un Tebani. pentru prezenţa sa irks Şi eu vă permite. . nenorocit Cine a ucis Laius . plecat. De fiul ei. Şi a copiilor. ororile că limba nu poate spune? Un picior de zbor el are nevoie de Fleeter decât armăsari de furtună rapidă. şi dacă vei găsi Că am ratat marca.

Ceartă de data antice sau în zile mai stiu lângă I nici unul Twixt casa Labdacidan şi conducătorul nostru. Dacă el consideră Care le-am lezat sau răniţi el în aught Prin cuvântul sau cu fapta în acest necaz noastre actuale. pentru calomnie Hit-uri nu o pată singur. Polybus " fiul. Cum într-un sânge-conflict se alăture pentru o untracked fapta de ruşine? antistrofă 2 Toate înţelept sunt Zeus şi Apollo. nici viitor este clare. dar explozii numele meu. Dovada este că nici unul: atunci cum pot contesta noastre King's bun nume. Sunt adevărate. cu ceea ce intenţie nu ştiu. CHORUS Această batjocură. Dacă. am afla regele Oedip Oare stabilite împotriva mea o taxă mai gravă.And zadar încearcă să zboare Doom vreodată că aproape Flits Peste capul. strofă 2 Sore nedumerit am de cuvintele proorocului master. Testat şi a încercat în lumina de noi toţi. Flutura cu presupune vagi. bolnav-reputate. Dar că un văzător muritor ştie mai multe decât ştiu . Ei sunt zei. Vocea divină. Astfel. pot vină El care a salvat statul nostru atunci când aripi cantareata a venit. ea poate fi bine. ca de aur determinată? Cum pot acum aviz conform atunci când o crimă este pe Oedip prevăzute? Creon Prieteni. şi nimic nu este ascuns de la lor ken. iar în minte un om poate depăşi colegii lui bărbaţi. . nu vorbit diligente. ele sunt false? Eu nu ştiu şi căpăstru limba mea de frică. Şi vin la tine protesteze.în cazul în care Oare acest lucru a fost dovedit? Sau cum fără semn asigurat. nici prezent. prin vocea general am denunţat False la stat şi fals de tine mei prieteni. conaţionalii. Creon A făcut orice îndrăznesc pretind că am fost Determinat văzătorul să rostească o taxa de falsificat? CHORUS Astfel de lucruri s-au spus. Nu am grijă să prelungească durata de viaţă. a fost dat drumul out În irascibilitate. Încă de răzbunării Phoebus accelerat. De la altar Pamantului mijlocul.

iată. să răspundă la această. Ce te face întreprinde această întreprindere? Mi se părea într-adevăr prea simple pentru a percepe Şarpele fură pe mine în întuneric. Dar. . Creon Aici judeci tu pe bună dreptate. dar eu sunt lente la învăţa De la tine. Sau altceva prea slab pentru a scotch-o atunci când am văzut. Oedip O. dar acest lucru greşit Că allegest tu . Oedip Dost dacă vei organiza o rudă poate fi nedreptăţit. Tu ai spus. rogue mii de aramă cu care se confruntă. Un premiu ca urmaşii şi bogăţie trebuie să câştige.spune-mi ce este. Creon Participa la mine. Turbulent prin urmare. Meu criminal şi filcher a coroanei mele? Vino.Creon Nu au fost inteligenta lui şi viziunea toate greşit Când asupra mea a fixat această taxă monstruos? CHORUS Eu nu ştiu. tu-ai detecta în mine Unele dram de laşitate sau witlessness. 'tis randul meu Pentru a face răspunde. nu susţin că nu eşti un rogue. să-mi actele suveran eu sunt orb. Introduceţi Oedip. ceea ce mak'st tu aici? Dost mii presupune Pentru a abordare usi meu. având în ma auzit. eşti mult mai rătăcit. Creon În primul rând aş argumenta acest punct foarte. el vine să răspundă pentru el însuşi. Creon Dacă tu Dost contorizează o încăpăţânare virtute. Şi nici dureri urmeze. eşti mult să caute. Oedip Tu eşti fluent de limba. Apoi. judecător. ştiu urâm prea bine tău veninos. Oedip Sirrah. Acest eşti imbecil care doresc să posede Fără un text sau prieteni coroana.

. deoarece ..Oedip Tu-ai tu ai făcut sau nu la cunoştinţă faptul că I Ar trebui să apel preotul? Creon Da. şi eu stau să-l. Creon Ce este mean'st tu? Tot ce ştiu că va declara. căutarea completă a fost făcută. nu atunci când am fost de. Oedip Dar a fost nu de căutare şi Inchiziţia a făcut? Creon Desigur. Creon Deoarece Laius . Oedip Prin mâinile violent a fost Spirited Away. şi nu ştie ţine limba mea. Oedip Acest tu ştii mai mult şi poţi spune cu siguranţă. Oedip De ce nu a reuşit văzătorul să spună povestea lui de atunci? Creon Eu nu ştiu. un mulţi ani agone. dar au învăţat nimic. Oedip Spune-mi cât timp acesta este Laius. calificat ca acum şi în nici un reputaţie mai puţin. Creon În trecut dim.. Oedip A făcut el la acea dată vreodată privire la mine? Creon Nu cunoştinţele mele. Oedip A făcut profetul acelaşi apoi continua meseria? Creon Da.? Eu nu urmeze derivă ta.. .

Orice muritor ar alege o domnie tulburată Teroare. daca ai vrea tu motiv cu tine însuţi. Oedip Întrebarea şi-mi dovedi criminal dacă poţi.Oedip Dar niciodată pentru a determinat ta a avut văzătorul Atribuit pentru mine moartea lui Laius. Nu am nici o pofta naturale pentru numele De rege. astfel încât să profite de Umbra atunci când am apăsat repede substanţa. toţi oamenii mă plâng Mergi cu Dumnezeu! bine-mi doresc. În cazul în care aceeaşi putere s-au dat el? Ca pentru mine. Creon Apoi.-ai casatorit cu sora mea? Oedip Un fapt atat de simpla nu pot nega bine. Creon Dacă aşa că tu ştii cel mai bine. preferând să facă fapte imparatesti. Cum ar putea un titlu apoi au farmece pentru mine Deasupra dulciuri de influenţă fără margini? Eu nu sunt scoate din minţi. Acum. dar am fost rege. dar eu Ar pune te la întrebare în rândul meu. Dacă el ar fi speranţa de a câştiga un har de la tine. Şi am nimic să se teamă. alege mai rău? . mai degrabă decât repaus sigure. actele mele ar fi adesea contrar voinţei mele. Şi crede că astfel ca fiecare om sobru-minded. Aşa cum am cu mine. Creon Nu este asa. pot licita te cred. Acum. În primul rând. Şi fiecare pretendent încearcă să câştige urechea mea. toate nevoile mele sunt îndeplinite prin tine. Creon Şi cu tine Twain împărtăşesc regula triplu? Oedip Da. şi se dovedeşte că tine un prieten fals. lasă-mă să te întreb tu. Creon Şi ca regină consoartă ta ea împărtăşeşte tron? Oedip Am acorda-o în mod liber toate dorintele ei inima. De ce ar trebui să plec mai bine.

şi eu nu sunt nebun. vei invata in timp Adevărul. dar a mea şi ale Tale. Oedip Nici unul. O. Un bandit este detectat într-o zi. Creon Tu eşti nu înţelept. pentru el Este sigur de succes. pentru timp de unul singur dezvăluie doar. pentru mine asigurat înfrângerea. dar nu mă condamnă. în primul rând la Delphi merge. fără drept de apel. Creon De ce nu pentru mine? . CHORUS La unul care umblă precaut cuvintele sale Felicit pe ei înşişi. bun sau rău oamenilor. nu. Creon Văd nu vei randament. Oedip Wise pentru mine cel puţin. rapide sfaturi nu sunt sigur. Pentru a aştepta debutul său pasiv. cum ar fi tu. Şi dacă tu mă îndoială. dar mort.Care au fost nebunie curată. următoare investiga Dacă cu văzătorul I reprezentate grafic sau conspirat. mă teză la moarte. nici de credit mine. Oedip Când cu paşi rapidă ascuns plotter tulpini Eu trebuie să fie prea rapid cu contrauneltire meu. dar un nebun ar putea de credit. Pe suspiciune goale. Nici o ambiţie astfel de mine vreodată tentat. dispreţ Ca un prieten adevărat. Şi dacă se dovedeşte acest lucru. Tis "dreptul de a nu adjudeca Bad oameni buni la întâmplare. propria sa viaţă. Aş bucuros ca un om ar trebui să lepădat Lucru pe care el contează cel mai preţios. Creon Ce este atunci ta va? A alunga-mi pământul? Oedip Eu nu te-ar fi alungat. Ca barbatii pot marca salariile invidia seceră. Nu numai prin voce ta. Nici nu aş avea o pondere în astfel de intrigă. Nu a verifica dacă raportul meu a fost adevărat De răspuns lui Dumnezeu.

Oedip. l-auzi! Creon Tău Tebanii? Nu sunt eu prea Teba? CHORUS Încetaţi. domnul meu. astfel. prinţi. voi de ce au ridicatã Acest prolix ceartă? Oare nu sunteţi voi ruşine. să-şi exprime Dvs. l-am prins practicarea Împotriva persoanei mele regale de arte lui josnic. Jocasta de la palat. JOCASTA Crede-l.? Introduceţi JOCASTA. leziuni privat? Du-te. . Cine se potrivesc atât de As pacificator de a reconcilia vrăjmăşie dvs. Te jur. În primul rând de dragul jurământul solemn. şi strămoş pentru a face Un scandal public al unui mic durere. Oedip Oh Tebanii meu.Oedip De ce pentru o astfel de ticălos? Creon Să presupunem că tu lackest sens. regii trebuie să se pronunţe. fratele meu. Creon Pot personajele negative viteză. Şi de dragul bătrânii tăi "care asteapta pe tine. Oare bid-mă să aleg (alternative O groază!) Un haiduc de exil sau moartea lui un infractor. şi nu prea în curând. atunci pentru mine. Creon Nu în cazul în care regula bolnav. Oedip Da. dar muri blestemat. Du-te acasă. În timp ce toată ţara se află striken. iată acolo vine. Oedip. dacă am În nici un fel sunt vinovat de această taxă. Oedip Cu toate acestea. stăpânul tău. doamnă. JOCASTA principi greşit. Creon Sora mea regal.

Unblest. reflecta.CHORUS o strofă Ascultaţi. ne te rog. dar înmuia. la coroana vai noastre. King. dar nu încăpăţânat. CHORUS Marca nu un prieten care murmur limbi asalta. Să nu gainst suspiciune "lui jurământ prevalează. Sau moarte sigură sau ruşinoasă exilul. fără prieteni poate am pieri. şi el. ştiu. în căutarea aceasta voi căuta În adevăr foarte moartea mea sau exilare? CHORUS Nu. indiferent de ceea ce cost mine. de către liderul de divin gazdă! strofă 2 Martor. Where'er fi el. Oedip Ei bine. Dacă vreodată am făcut doresc. Creon . lasă-l să meargă. De dragul tau am dat bătut. inima mea se scârbi încă. cum ar păstra în suflet! Dar O inima mea este pustiu Meditaţie asupra statului nostru striken. tu Sun. a crezut astfel nu a fost niciodată a mea. Oedip Spune la ceea ce ar Sunt de acord? CHORUS Respect un om ale cărui probitate şi fidelitate Sunt cunoscute de toţi şi acum confirmate de jurământ. Oedip Dost ştiu ce cravest tu har? CHORUS Da. Oedip Declare şi să facă apoi sensul tău clar. De două ori fall'n ar trebui să crească discordie Twixt vă Twain. nu lui. Oedip Vă aminti că.

Creon Exeunt. CHORUS antistrofă 2 King. Creon Mă duc. dar justificate de aceste. Terenul este inflamat în dificultate. prieten! Ştiu că tu mă mean'st bine. Oedip sfat Ciudat. tempereaza Astfel de ciumă pe bună dreptate. eu o spun încă o dată.Tu eşti as ursuz în starea de spirit cedarea ta Ca şi în mânia ta când ai fost agresiv. Pilot care. interior conduce consort ta. în pericol căutat. Într-un loc liniştit adus . Oedip Lasă-mă în pace şi du-te plecat. atenua would'st şi deschis zelul meu. S-au dus pe gânduri am dovedit. Dacă am pus uşor departe Tine ţării mele a propunerii şi de şedere. s-au cel mai mult. JOCASTA Au fost atât de vina? CHORUS Ambele. nebun. De tine am judecat gresit. CHORUS Zvonurile de rasă rankles nedrept suspecte şi nedreptate inflamat. CHORUS antistrofă 1 Lady. Şi totuşi. JOCASTA Care a fost poveste? CHORUS Întreabă-mă nu mai mult. aceea mai întârziere aici? JOCASTA Spune-mi mai întâi cum a crescut turbulentelor de pe piata. "Twere mai bine dormit relele să plece la odihnă.

gleznele sale străpuns şi la numărat pe Împreună. Ce cauza a stârnit mânia această necruţătoare. dar tu? JOCASTA Permiteţi-mi prea. şi acum Cine ne poate ghida dreapta. Aceasta a fost horoscop profetului. Aici este o dovadă în scurt. atunci Apollo a adus-o să nu treacă Copilul ar trebui să fie ucigaşul tatălui său. Acum Laius . Deci. căci tu eşti mai mult pentru mine decât acestea. JOCASTA Dar ceea ce a provocat cearta? face acest lucru clar. JOCASTA De cunoştinţele sale proprii sau la raport? Oedip El este prea viclean să se angajeze. JOCASTA Apoi să poţi uşura conştiinţa ta pe care scor. Ascultaţi şi voi convinge tine că nici un om Oare Scot sau lotul în arta profetic.Noastre de stat distras. cauza este Creon şi parcelele lui. fara ajutor se va revela. Unui oracol Odată a venit la Laius (nu voi spune "Twas de la Delfi însuşi Dumnezeu. Nu localnici. Sau teroarea spaima găsi realizarea. O.cel puţin aşa a afirmat raport A fost ucis într-o zi de drumul mare. Oedip . And Laius fi ucis de fiul său. la un loc unde trei drumuri întâlni. Când Laius. rege. dar acesta a fost trei zile. împărate. Te jur. ştiu. Ceea ce nu-l. Lady. dar de la miniştrii lui) declară el a fost sortit Să piară de mâna fiului său. Un copil care ar trebui să fie născut să-l de mine. În ceea ce pentru copil. Oedip Voi. a dat-o fi aruncat departe De alţii pe partea poteci de munte. Oedip El mi-a atrage atenţia ca Laius criminal ". Whate'er zeul consideră de cuviinţă Pentru a căuta. Şi face un purtător de cuvânt de un văzător mârşava.

tell me the build and height Of Laius? Was he still in manhood's prime? JOCASTA Tall was he. what hast thou willed to do with me! JOCASTA What is it. Oedip Where did this happen? Dost thou know the place? JOCASTA Phocis the land is called. Oedip O woe is me! Mehtinks unwittingly I laid but now a dread curse on myself. JOCASTA So ran the story that is current still. Oedip O Zeus. and not unlike thee in form. my king. doamnă. JOCASTA What say'st thou? When I look upon thee. Oedip And how long is it since these things befell? JOCASTA 'Twas but a brief while were thou wast proclaimed Our country's ruler that the news was brought. ce tumultul sălbatic al sufletului Peste mine a venit. Oedipus. the spot is where Branch roads from Delphi and from Daulis meet. that moves thee so? Oedip Ask me not yet. cum am auzit vorbesc cu tine! JOCASTA Ce tu mean'st? Ceea ce a şocat şi surprins tine? Oedip Methought I heard thee say that Laius Was murdered at the meeting of three roads. and his hair was lightly strewn With silver. Oedip . I tremble.Ce amintiri.

JOCASTA I quail. for as soon as he returned and found Thee reigning in the stead of Laius slain. but may not I too claim To share the burden of thy heart. Oedip Fetch him at once. but ask. like a prince? JOCASTA They were but five in all. 'Twas an honest slave And well deserved some better recompense. who carried this report to Thebes? JOCASTA A serf. But say.'Tis a dread presentiment That in the end the seer will prove not blind. One further question to resolve my doubt. I fear my tongue has overrun Discretion. my king? Oedip . Oedip Haply he is at hand or in the house? JOCASTA No. therefore I would question him. And so I sent him. but wherefore summon him? Oedip Lady. He clasped my hand and supplicated me To send him to the alps and pastures. I fain would see the man. and one of them A herald. he shall come. Oedip Had he but few attendants or a train Of armed retainers with him. and I will answer all. the sole survivor who returned. where He might be farthest from the sight of Thebes. Laius in a mule-car rode. JOCASTA Well. Oedip Vai! 'tis clear as noonday now. Lady. JOCASTA He shall be brought.

and Apollo sent me back Baulked of the knowledge that I came to seek. Say. who more miserable than I. Then. My sire was Polybus of Corinth. Yea with these hands all gory I pollute The bed of him I slew. But if Betwixt this stranger there was aught in common With Laius. Shouted "Thou art not true son of thy sire.And thou shalt not be frustrate of thy wish. on the morrow I sought out My mother and my sire and questioned them.--thou shalt hear the very truth-As I drew near the triple-branching roads. What mortal could you find more god-abhorred? Wretch whom no sojourner. Yet scarce deserving all the heat it stirred. Watched till I passed and from his car brought down Full on my head the double-pointed goad. one stroke Of my good staff sufficed to fling him clean Out of the chariot seat and laid him prone. Woes. And this same curse Was laid on me. And I was held the foremost citizen. A herald met me and a man who sat In a car drawn by colts--as in thy tale-The man in front and the old man himself Threatened to thrust me rudely from the path. And slay the father from whose loins I sprang. But other grievous things he prophesied. and the old man. and laid by none but me. portents dire. To wit I should defile my mother's bed And raise up seed too loathsome to behold. Now my imaginings have gone so far. a Dorian. for still the scandal spread and grew. lady. strange indeed. no citizen May harbor or address. seeing this. lamentations. They were indignant at the random slur Cast on my parentage and did their best To comfort me. and My mother Merope. whom all are bound To harry from their homes. Yet was I quits with him and more. Till a strange thing befell me. And so I slew them every one. a wretch . flown with wine. So privily without their leave I went To Delphi. Then jostled by the charioteer in wrath I struck him. but still the venomed barb Rankled. Who has a higher claim that thou to hear My tale of dire adventures? Listen then. A roisterer at some banquet. mourning." It irked me. but I stomached for the nonce The insult. am I vile? Am I not utterly unclean.

JOCASTA And what of special import did I say? Oedip In thy report of what the herdsman said Laius was slain by robbers. if his tale agrees With thine. lady. rest assured. "one" with "many" cannot square. E'en should he vary somewhat in his story. O king. He cannot make the death of Laius In any wise jump with the oracle. I shall have 'scaped calamity. but till thou Hast questioned the survivor. are troubled. For Loxias said expressly he was doomed To die by my child's hand. . still hope on.Doomed to be banished. poor babe. who begat me and upreared? If one should say. Oedip My hope is faint. I Slew him not. but he. So much for divination. this is the handiwork Of some inhuman power. forbid that I should see that day! May I be blotted out from living men Ere such a plague spot set on me its brand! CHORUS We too. what wouldst thou learn of him? Oedip I'll tell thee. And never tread again my native earth. Or else to wed my mother and slay my sire. his tale ran thus at first. Nor can he now retract what then he said. but still enough survives To bid me bide the coming of this herd. Not I alone but all our townsfolk heard it. now if he Still speaks of robbers. JOCASTA Suppose him here. But if he says one lonely wayfarer. Polybus. but perished first himself. JOCASTA Well. Forbid. He shed no blood. and in banishment Forgo the sight of all my dearest ones. not a robber. ye pure and awful gods. The last link wanting to my guilt is forged. Henceforth I Will look for signs neither to right nor left. who could blame His judgment? But.

Come. If. Olympus their progenitor alone: Ne'er shall they slumber in oblivion cold. No foothold on that dizzy steep. I would do nothing that my lord mislikes. antistrofă 1 Of insolence is bred The tyrant. Exeunt OEDIPUS and JOCASTA. on him I wait. or in word or deed. God is my help and hope. Still I would have thee trimite And fetch the bondsman hither. Perdition seize his vain imaginings. Who when such deeds are done Can hope heaven's bolts to shun? If sin like this to honor can aspire. But O may Heaven the true patriot keep Who burns with emulous zeal to serve the State.Oedip Thou reasonest well. See to it. With empty riches surfeited. insolence full blown. Nor reverence the shrine Of images divine. That will not Justice heed. JOCASTA That will I straightway. Then topples o'er and lies in ruin prone. Scales the precipitous height and grasps the throne. urged by greed profane. Why dance I still and lead the sacred choir? . To follow still those laws ordained on high Whose birthplace is the bright ethereal sky No mortal birth they own. He grasps at ill-got gain. CHORUS strophe 1 My lot be still to lead The life of innocence and fly Irreverence in word or deed. And lays an impious hand on holiest things. The god in them is strong and grows not old. let us within. strophe 2 But the proud sinner.

antistrofă 2 No more I'll seek earth's central oracle. JOCASTA My greetings to thee. MESSENGER My masters. Enter Corinthian MESSENGER. If before all God's truth be not bade plain. His weird. ye look amazed to see your queen With wreaths and gifts of incense in her hands. stranger. alarmed With terrors manifold. where's the king. all-seeing. Lord Lycean. as of old. MESSENGER All happiness attend her and the house. He will not use His past experience. thy fair cuvinte Deserve a like response. CHORUS Here is the palace and he bides within. but lends an ear To any croaker if he augurs ill. To judge the present need. Lighten us. Blessed is her husband and her marriage-bed. King. O Zeus. reveal thy might. or better. Since then my counsels naught avail. Nor to Olympia bring My votive offering. Enter JOCASTA. For Oedipus is overwrought. and cleanse us from this curse! For now we all are cowed like mariners Who see their helmsman dumbstruck in the storm. I had a mind to visit the high shrines. . like a man of sense. our present help in time of trouble. But tell me why Thou comest--what thy need or what thy news. lord. I turn To thee. This is his queen the mother of his children. Apollo is forsook and faith grows cold. tell me where the palace is Of Oedipus. Or Abae's hallowed cell. Apollo. men heed it not. if thou'rt named aright Omnipotent. and to thee My prayers and supplications here I bring. JOCASTA My lords. For Laius is forgot.

Enter OEDIPUS. may I die myself. And as thou hearest judge what has become Of all those awe-inspiring oracles. Oedip Who is this man. where stand ye now! This is the man whom Oedipus long shunned. stranger. and now He dies in nature's course. and what his news for me? JOCASTA He comes from Corinth and his message this: Thy father Polybus hath passed away. Jocasta. Ye god-sent oracles. maiden. my queen. JOCASTA What! is not aged Polybus still king? MESSENGER No. he's dead and in his grave.MESSENGER Good for thy consort and the royal house. why hast thou Summoned me from my palace? JOCASTA Hear this man. JOCASTA Quick. JOCASTA What may it be? Whose messenger art thou? MESSENGER The Isthmian commons have resolved to make Thy husband king--so 'twas reported there. not by his hand. bear these tidings to my lord. the sire of Oedipus? MESSENGER If I speak falsely. In dread to prove his murderer. Oedip My wife. verily. Oedip Ce? let me have it. . from thy mouth. JOCASTA What! is he dead.

Oedip By treachery. But. JOCASTA Say. With no assured foreknowledge. did not I foretell this long ago? Oedip Thou didst: but I was misled by my fear. dead as Polybus. This wedlock with thy mother fear not thou. JOCASTA Why should a mortal man.MESSENGER If I must first make plain beyond a doubt My message. How oft it chances that in dreams a man Has wed his mother! He who least regards Such brainsick phantasies lives most at ease. nothing. Unless the longing for his absent son Killed him and so I slew him in a sense. be afraid? Best live a careless life from hand to mouth. ashes. the oracles are dead-Dust. or by sickness visited? MESSENGER One touch will send an old man to his rest. poor man. Oedip Must I not fear my mother's marriage bed. Oedip So of some malady he died. JOCASTA Then let I no more weigh upon thy soul. lady! why should one regard The Pythian hearth or birds that scream i' the air? Did they not point at me as doomed to slay My father? but he's dead and in his grave And here am I who ne'er unsheathed a sword. as they stand. the sport of chance. know that Polybus is dead. Oedip . MESSENGER Yes. Oedip Out on it. having measured the full span of years.

or may a stranger hear it? Oedip Aye. MESSENGER Who may this woman be whom thus you fear? Oedip Merope. King. JOCASTA And yet thy sire's death lights out darkness much. But missed the sweetest sight.I should have shared in full thy confidence. wife of Polybus. MESSENGER Why. MESSENGER And what of her can cause you any fear? Oedip A heaven-sent oracle of dread import. Hence Corinth was for many a year to me A home distant. and the dread of slaying my own sire. 'tis no secret. Oedip Much. my parents' face. thou shalt have due guerdon for thy pains. Were not my mother living. and I trove abroad. since I came to give thee pleasure. I confess what chiefly made me come Was hope to profit by thy coming home. MESSENGER Well. Loxias once foretold That I should mate with mine own mother. since she lives Though half convinced I still must live in dread. MESSENGER Was this the fear that exiled thee from home? Oedip Yea. MESSENGER A mystery. . stranger. Have I not rid thee of this second fear? Oedip Well. and shed With my own hands the blood of my own sire. but my fear is touching her who lives.

OEDIPUS My sire no more to me than one who is naught? MESSENGER Since I begat thee not. 'tis plain. MESSENGER Dost thou not know thy fears are baseless all? Oedip How baseless.Oedip Nay. Oedip How so. if I am their very son? MESSENGER Since Polybus was naught to thee in blood. old man? For heaven's sake tell me all. Oedip What say'st thou? was not Polybus my sire? MESSENGER As much thy sire as I am. no more did he. OEDIPUS What reason had he then to call me son? MESSENGER Know that he took thee from my hands. thou know'st not what thou doest. MESSENGER If this is why thou dreadest to return. MESSENGER My son. Oedip Yea. I will ne'er go near my parents more. MESSENGER Lest through thy parents thou shouldst be accursed? Oedip This and none other is my constant dread. a gift. and no more. lest the god's word be fulfilled in me. Oedip .

from my cradle that dread brand I bore. OEDIPUS A vagrant shepherd journeying for hire? MESSENGER True.Yet. my son. why remind me of that ancient sore? MESSENGER I loosed the pin that riveted thy feet. Oedip What led thee to explore those upland glades? MESSENGER My business was to tend the mountain flocks. The man from whom I had thee may know more. MESSENGER Whence thou deriv'st the name that still is thine. was it father. OEDIPUS Yes. MESSENGER A childless man till then. this child? MESSENGER I found thee in Cithaeron's wooded glens. OEDIPUS Who did it? I adjure thee. Oedip . OEDIPUS My savior? from what harm? what ailed me then? MESSENGER Those ankle joints are evidence enow. tell me who Say. Oedip Ah. mother? MESSENGER I know not. he warmed to thee. Oedip A foundling or a purchased slave. if no child of his. he loved me well. but thy savior in that hour.

OEDIPUS Madam. 'Twere waste of thought to weigh such idle words.What. Enough the anguish I endure. as thou carest for thy life. Oedip No. Oedip Doth any bystander among you know The herd he speaks of. . JOCASTA Oh. but that Our queen Jocasta best of all could tell. give o'er This quest. Oedip And is he living still for me to see him? MESSENGER His fellow-countrymen should best know that. CHORUS Methinks he means none other than the hind Whom thou anon wert fain to see. dost know the man we sent to fetch? Is the same of whom the stranger speaks? JOCASTA Cine este omul? What matter? Let it be. or by seeing him Afield or in the city? answer straight! The hour hath come to clear this business up. did another find me. with such guiding clues I cannot fail To bring to light the secret of my birth. OEDIPUS Who was he? Would'st thou know again the man? MESSENGER He passed indeed for one of Laius' house. another shepherd gave thee me. Oedip The king who ruled the country long ago? MESSENGER The same: he was a herdsman of the king. not thyself? MESSENGER Not I.

She is my mother and the changing moons My brethren. The giver of good gifts. poor wretch! With that last cuvânt I leave thee. aye.Oedip Be of good cheer. JOCASTA O woe is thee. why stung with passionate grief Hath the queen thus departed? Much I fear From this dead calm will burst a storm of woes. though I be proved the fiul Of a bondwoman. do not this. It may be she with all a woman's pride Thinks scorn of my base parentage. thy honor is unsmirched. fetch me here the herd. JOCASTA Ah mayst thou ne'er discover who thou art! Oedip Go. Oedipus. my fixed resolve still holds. be it ne'er so low. To learn my lineage. JOCASTA 'Tis for thy sake I advise thee for the best. CHORUS strophe . shall not be shamed. JOCASTA Yet humor me. I must probe this matter home. henceforth silent evermore. through three descents Triply a slave. I pray thee. Oedip I cannot. Oedip Let the storm burst. Thus sprung why should I fear to trace my birth? Nothing can make me other than I am. and with them I wax and wane. Oedip I grow impatient of this best advice. and leave yon femeie To glory in her pride of ancestry. CHORUS Why. Dar eu Who rank myself as Fortune's favorite child. Exit JOCASTA.

look up and answer all I ask thee. if my wisdom aught avail. His time-worn aspect matches with the years Of yonder aged messenger. Cithaeron. methinks I see the herdsman who we long have sought. Of did Loxias beget thee. Enter HERDSMAN. dweller on the hilltops cold? Did some Heliconian Oread give him thee. Oedip And now old man. nymph or goddess? sure thy sure was more than man. Haply the hill-roamer Pan. or Bacchus. Dance and song shall hymn thy praises. May better by sure knowledge my surmise. As the nurse and foster-mother of our Oedipus shall greet Ere tomorrow's full moon rises. who never yet before Have met the man.If my soul prophetic err not. may make a guess. for he haunts the upland wold. I shall hail. a thrall. stranger. lover of our royal rasă. But you. besides I seem to recognize the men who bring him As servants of my own. CHORUS I recognize him. if I. perchance. A simple hind. Is this the man thou meanest! MESSENGER This is he. may my words find grace! antistrofă Child. I address thee first. Having in past days known or seen the herd. but true as any man. not purchased but home-bred. Thee. a new-born joy? Nymphs with whom he love to toy? Oedip Elders. who bare thee. Oedip Corinthian. and exalt thee as is meet. Or Cyllene's lord. Oedip What was thy business? how wast thou employed? HERDSMAN . Phoebus. Wast thou once of Laius' house? HERDSMAN I was. one of Laius' house.

master. having met him in past times... I one. For three long summers. then in winter time I led mine home. I his mate from spring Till rose Arcturus. OEDIPUS Then there Thou must have known yon man. at least by fame? HERDSMAN Yon man? in what way? what man dost thou mean? Oedip The man here. Sure he can recall What time together both we drove our flocks. But I will revive His blunted memories. on the Cithaeron range. Oedip What were the pastures thou didst most frequent? HERDSMAN Cithaeron and the neighboring alps. HERDSMAN Off-hand I cannot call him well to mind.The best part of my life I tended sheep. He two. he h . MESSENGER No wonder.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful