You are on page 1of 130

Plumbing Arithmetic – Set 1

1. The absorption of ink by blotting paper involves which phenomenon?

a. siphon action
b. diffusion of ink through the blotting
c. viscosity of ink
d. capillary action phenomenon

Click here to show/hide answer

Answer: d. capillary action phenomenon

2. The curved surface area of a cylindrical pillar is 264 m2 and its volume is 924 m3. Find the ratio of its
diameter to its height.

a. 3 : 7
b. 7 : 3
c. 6 : 7
d. 7 : 6

Click here to show/hide answer

Answer: b. 7: 3

3. Let a thin capillary tube be replaced with another tube of insufficient length then, what will happen to
water?

a. depressed
b. will overflow
c. change its meniscus
d. will not rise

Click here to show/hide answer

Answer: d. will not rise

4. A right circular cone has a volume of 21 π and height of 7. Find the area of its base.

a. 6 π
b. 9π
c. 9
d. 36

Click here to show/hide answer

Answer: b. 9π
5. A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of a leak, it took 2 1/3 hours to fill the tank. The
leak can drain all the water of the tank in:

a. 4 1/3 hours
b. 7 hours
c. 8 hours
d. 14 hours

Click here to show/hide answer

Answer: d. 14 hours

6. Two pipes A and B can fill a tank in 15 minutes and 20 minutes respectively. Both the pipes are
opened together but after 4 minutes, pipe A is turned off. What is the total time required to fill the
tank?

a. 14 min & 40 sec


b. 11 min & 45 sec
c. 12 min & 30 sec
d. 10 min & 40 sec

Click here to show/hide answer

Answer: a. 14 min & 40 sec

7. The diagonal of a rectangle is √41 cm and its area is 20 sq. cm. The perimeter of the rectangle must
be:

a. 9 cm
b. 18 cm
c. 20 cm
d. 27 cm

Click here to show/hide answer

Answer: b. 18 cm

8. The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then
its area is:

a. 1520 m2
b. 2420 m2
c. 2480 m2
d. 2520 m2

Click here to show/hide answer


Answer: d. 2520 m2

9. An anvil weighs 1648 N on Earth where g = 9.81 m/s2. Determine its weight on (a) the moon, and (b)
on mars with g = 1.67 m/s2, and g = 3.92 m/s2 respectively.

a. 208.56 N , 658.56 N
b. 280.56 N , 658.56 N
c. 280.56 N , 685.56 N
d. 208.56 N , 685.56 N

Click here to show/hide answer

Answer: b. 280.56 N, 658.56 N

10. An airplane is flying horizontally with a velocity of 600 km/h and at a height of 1960 m. When it is
vertically at a point A on the ground a bomb is released from it. The bomb strikes the ground at point B.
The distance AB is:

a. 1200 km
b. 0.33 km
c. 33.33 km
d. None of the above

Click here to show/hide answer

Answer: d. None of the above

11. Sound produced at a point is heard by a person after 5 second, while same sound is heard by
another person after 6 seconds. If the speed of sound is 300 m/s, what could be the maximum and
minimum distances between the two persons?

a. 1.8 km, 0.15 km


b. 2.2 km, 0.20 km
c. 2.8 km, 0.25 km
d. 3.3 km, 0.30 km

Click here to show/hide answer

Answer: d. 3.3 km, 0.30 km

12. Why metals are good conductors of electricity?

a. they contain free electrons


b. the atoms are lightly packed
c. they have high melting point
d. letters a, b, & c
Click here to show/hide answer

Answer: d. letters a, b, & c

13. What is the total surface area of a right circular cone of height 14 cm and base radius 7 cm?

a. 344.35 cm2
b. 462 cm2
c. 498.35 cm2
d. 489.53 cm2

Click here to show/hide answer

Answer: c. 498.35 cm2

14. The top of a lighthouse is 230 feet above the sea. How far away is an object which is just “on the
horizon”? [Assume the earth is a sphere of radius 3956 miles]

a. 16.56 miles
b. 17.56 miles
c. 18.56 miles
d. 20.56 miles

Click here to show/hide answer

Answer: c. 18.56 miles

15. On 8th Feb, 2005 it was Tuesday. What was the day of the week on 8th Feb, 2004?

a. Tuesday
b. Monday
c. Sunday
d. Wednesday

Click here to show/hide answer

Answer: c. Sunday

16. In 100 m race, A covers the distance in 36 seconds and B in 45 seconds. In this race A beats B by:

a. 20 m
b. 25 m
c. 22.5 m
d. 9 m

Click here to show/hide answer

Answer: a. 20 m
17. A five-pointed star is also known as:

a. Pentagon
b. Pentagram
c. Pentatron
d. quintagon

Click here to show/hide answer

Answer: b. pentagram

18. In how many different ways can the letters of the word ‘CORPORATION’ be arranged so that the
vowels always come together?

a. 810
b. 1440
c. 2520
d. 50400

Click here to show/hide answer

Answer: d. 50400

19. A boat can go 10 miles upstream in 30 minutes. The return trip downstream takes only 20 minutes.
What is the speed of the boat in still water and the speed of the current in Mph?

a. 35 , 5
b. 25 , 5
c. 45 , 5
d. 25 , 15

Click here to show/hide answer

Answer: b. 25, 5

20. Mario’s hat is four more than Alex’s hat and one-half that of Miguel’s hat. If the total number of hats
is 24, how many hats does Miguel have?

a. 14
b. 7
c. 3
d. 16

Click here to show/hide answer

Answer: a. 14
21. A flagstaff 17.5 m high casts a shadow of length 40.25 m. The height of the building, which casts a
shadow of length 28.75 m under similar conditions will be:

a. 10.00 m
b. 12.50 m
c. 17.50 m
d. 21.25 m

Click here to show/hide answer

Answer: b. 12.50 m

22. How many kilograms of water must be evaporated from 10 kg of an 9% salt solution to produce 5%
salt solution?

a. 6.6
b. 6.4
c. 6.2
d. 6.0

Click here to show/hide answer

Answer: b. 6.4

23. If one-third of one-fourth of a number is 15, then three-tenth of that number is:

a. 35
b. 36
c. 45
d. 54

Click here to show/hide answer

Answer: d. 54

24. A 50,000 gallon tank receives 250,000 gph flow. What is the detention time in hours?

a. 6.1 hrs
b. 5.4 hrs
c. 4.8 hrs
d. 4.2 hrs

Click here to show/hide answer

Answer: c. 4.8 hrs


25. A right triangle with sides 3 cm, 4 cm and 5 cm is rotated the side of 3 cm to form a cone. The
volume of the cone so formed is:

a. 37.70 cm3
b. 47.12 cm3
c. 50.26 cm3
d. 62.83 cm3

Click here to show/hide answer

Answer: c. 50.26 cm3

26. A water tank is filled with water to a height of 3.2m above the orifice which is connected at the side
of the tank. If the orifice is 3.5m above the ground find the time for the water to hit the ground?

a. 0.81 sec
b. 0.75 sec
c. 0.85 sec
d. 0.95 sec

Click here to show/hide answer

Answer: c. 0.85 sec

27. A trough having an equilateral triangle and section has sides equal to 0.4 m. If the trough is full of
water and is 8 m long, compute the volume of water in the trough.

a. 0.554 m3
b. 0.654 m3
c. 0.754 m3
d. 0.854 m3

Click here to show/hide answer

Answer: a. 0.554 m3

28. A stone is projected from the ground with a velocity of 15 m/s at an angle 30° with the horizontal
ground. How high in feet will it rise? Use g = 9.81 m/s2

a. 9.40 ft
b. 8.40 ft
c. 7.40 ft
d. 6.40 ft

Click here to show/hide answer

Answer: a. 9.40 ft
29. A pole cast a shadow of 15 meters long when the angle of elevation of the sun is 61°. If the pole has
lean 15° from the vertical directly toward the sun, what is the length of the pole?

a. 45.23 m
b. 54.23 m
c. 65.23 m
d. 53.23 m

Click here to show/hide answer

Answer: b. 54.23 m

30. The surface area of a sphere is 4πr2. Find the percentage increase in its diameter when the surface
area increases by 21%.

a. 5 %
b. 10 %
c. 15 %
d. 20 %

Click here to show/hide answer

Answer: b. 10 %

31. The section of the sphere cut by a plane through its center is termed as:

a. small circle
b. semi-circle
c. big circle
d. great circle

Click here to show/hide answer

Answer: d. great circle

32. The statement “ a + b = b + a “ is a

a. associative law of addition


b. commutative law of addition
c. associative law of multiplication
d. commutative law of multiplication

Click here to show/hide answer

Answer: b. commutative law of addition


33. From the top of a building 50 feet high the angles of elevation and depression of the top and bottom
of another building are 19° 41’ and 26° 34’ respectively. What are the height and distance of the second
building?

a. 85’ 9” and 100 ft


b. 87’ 9” and 100 ft
c. 88’ 9” and 100 ft
d. 82’ 9” and 100 ft

Click here to show/hide answer

Answer: a. 85’ 9” and 100 ft

34. Today is Monday. After 61 days, it will be:

a. Wednesday
b. Saturday
c. Sunday
d. Thursday

Click here to show/hide answer

Answer: b. Saturday

35. What value of x will result to an infinity answer in the expression

a. 5
b. 3
c. -3
d. -5

Click here to show/hide answer

Answer: c. -3

36. How many minutes after 3pm will be minute hand of the watch coincide with the hour hand?

a. 18’
b. 16 4/11’
c. 17 ½’
d. 16 ½’

Click here to show/hide answer

Answer: b. 16 4/11’
37. The frustum of a regular triangular pyramid has equilateral triangles for its bases. The lower and
upper base edges are 9cm and 3cm, respectively. If the volume is 118.2 cu m., how far apart are the
base?

a. 9m
b. 7m
c. 10m
d. 6m

Click here to show/hide answer

Answer: b. 7m

38. If 9x = 81, what is the value of x?

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Click here to show/hide answer

Answer: b. 2

39. What is the ratio of the length of the diagonals of a cube to its side?

a.
b. 1/2
c. 2
d.

Click here to show/hide answer

Answer: a.

40. If two bodies of different masses, initially at rest, are acted upon by the same force for the same
time, then what will be the same in both bodies?

a. velocity
b. acceleration
c. kinetic energy
d. momentum

Click here to show/hide answer


Answer: d. momentum

41. A man complete a journey in 10 hours. He travels first half of the journey at the rate of 21 km/hr and
second half at the rate of 24 km/hr. Find the total journey in km.

a. 220
b. 224
c. 230
d. 234

Click here to show/hide answer

Answer: b. 224

42. A father said to his son, “I was as old as you are at the present at the time of your birth”. If the
father’s age is 38 years now, the son’s age five years back was:

a. 14 yrs old
b. 19 yrs old
c. 33 yrs old
d. 38 yrs old

Click here to show/hide answer

Answer: a. 14 yrs old

43. What is so very special about the number 8549176320?

a. it’s a cyclic number


b. it’s a Fibonacci series
c. It is the largest number yet enumerated orally
d. It contains digits in an alphabetical order.

Click here to show/hide answer

Answer: d. It contains digits in an alphabetical order

44. Twenty men can finish the job in 30 days, Twenty five men were hired at the start and 10 quits after
20 days. How many days will it take to finish the job?

a. 30 days
b. 27 days
c. 25 days
d. 15 days

Click here to show/hide answer


Answer: b. 27 days

45. The height of an equilateral triangle is 24 meters. What is its area?

a. 332.55 m2
b. 342.55 m2
c. 352.55 m2
d. 312.55 m2

Click here to show/hide answer

Answer: a. 332.55 m2

46. How many gallons of water will a tank with dimensions of 1200 mm in length 90 cm in diameter
hold?

a. 201.53
b. 214.19
c. 249.11
d. 294.49

Click here to show/hide answer

Answer: a. 201.53

47. A line segment joining two points on a circle is called:

a. arc
b. tangent
c. sector
d. chord

Click here to show/hide answer

Answer: d. chord

48. The plumbing fixture unit is equivalent to

a. 7.5 liters/min
b. 7.5 psi
c. 7.5 gpm
d. 7.5 cpm

Click here to show/hide answer

Answer: c. 7.5 gpm


49. A tank is 60′ x 80′ x 10′ and the flow is 2.0 mgd? What is the detention time in hours?

a. 3.3 hours
b. 4.3 hours
c. 5.3 hours
d. 6.3 hours

Click here to show/hide answer

Answer: b. 4.3 hours

50. A tank is 100′ in diameter and 22 feet deep. If the flow into the tank is 1500 gpm and the flow out of
the tank is 300 gpm, how many hours will it take to fill the tank?

a. 17.9 hours
b. 18.9 hours
c. 19.9 hours
d. 20.9 hours

Click here to show/hide answer

Answer: a. 17.9 hours


Plumbing Arithmetic – Set 2
1. A normal to a given plane is:

a. lying on the plane


b. coplanar
c. perpendicular to the plane
d. parallel to the plane

Click here to show/hide answer

Answer: c. perpendicular to the plane

2. Three circles of radii 110m, 70m, and 55m are tangent to one another. What is the area of the triangle
formed by joining the centers of the circles?

a. 9967 sq m
b. 9976 sq m
c. 9986 sq m
d. 9996 sqm

Click here to show/hide answer

Answer: b. 9976 sq m

3.

a. 1
b. 3
c. 9
d. 3n

Click here to show/hide answer

Answer: a. 1

4. What should come in place of both x in the equation

a. 12
b. 14
c. 144
d. 169

Click here to show/hide answer

Answer: a. 12
5. An observer 1.6 m tall is 203 away from a tower. The angle of elevation from his eye to the top of the
tower is 30º. The height of the tower is:

a. 21.60 m
b. 23.20 m
c. 24.72 m
d. 25.15 m

Click here to show/hide answer

Answer: a. 21.60 m

6. Two flies flew at the same time from the same point in different directions. One fly flew at 0.7 m/s
and the other fly 0.5 m/s. If the angle between their paths if 85º, find their distance after 2.5 seconds.

a. 2.06 m
b. 2.34 m
c. 1.81 m
d. 3.0 m

Click here to show/hide answer

Answer: a. 2.06 m

7. A plane section cut from a right circular cone by a plane perpendicular to the base of the cone is:

a. parabola
b. circle
c. hyperbola
d. ellipse

Click here to show/hide answer

Answer: c. hyperbola

8. Which of the following statements is true?

a. All squares are rectangles and rhombuses.


b. All rectangles are rhombuses, but not all rhombuses are rectangles.
c. all squares are parallelograms, but not all squares are rectangles.
d. All rhombuses are parallelograms and all parallelogram are rhombuses.

Click here to show/hide answer

Answer: b. All rectangles are rhombuses, but not all rhombuses are rectangles.
9. What is the volume of a spherical sector with angle 60º in a sphere of radius 30cm?

a. 7576 cc
b. 7934 cc
c. 8212 cc
d. 7222 cc

Click here to show/hide answer

Answer: a. 7576 cc

10. Find two consecutive even integers such that the square if the larger is 44 greater than the square of
the smaller integer?

a. 6 & 8
b. 10 & 12
c. 12 & 14
d. 14 & 16

Click here to show/hide answer

Answer: b. 10 & 12

11. A nozzle with a radius of 0.250 cm is attached to a garden hose with a radius of 0.900 cm. The flow
rate through hose and nozzle is 0.500 L/s. Calculate the speed of the water (a) in the hose and (b) in the
nozzle.

a. 2.95, 26.5
b. 0.95, 25.2
c. 1.95, 25.5
d. 0.95, 26.2

Click here to show/hide answer

Answer: c. 1.95, 25.5

12. A lift station sewage pump initially costs $20,000. Annual maintenance costs are $300. The pump
salvage value is 10 percent of the initial cost in 20 years. Using 4% interest, the annual cost of the pump
is most nearly:

a. $1,200
b. $1,705
c. $1,772
d. $1,840

Click here to show/hide answer


Answer: b. $1,705

13. By what percentage will the area of a circle be increased if its radius is doubled?

a. 57%
b. 300%
c. 100%
d. 29%

Click here to show/hide answer

Answer: b. 300%

14. Find the central angle subtended by circular arc of radius 720 cm if the chords is 1107 cm long.

a. 90.20º
b. 100.48º
c. 50.50º
d. 85.40º

Click here to show/hide answer

Answer: b. 100.48º

15. When a solid (ice and snow) changes into water vapor (gas) without moving through the liquid
phase, the process is called

a. condensation
b. evaporation
c. deposition
d. sublimation

Click here to show/hide answer

Answer: d. sublimation

16. A handbag costs P488.00 after having a 20% discount. Find the original cost of the bag.

a. Php 640
b. Php 700
c. Php 610
d. Php 660

Click here to show/hide answer

Answer: c. Php 610


17. A government employee has a monthly salary of P 1,990. He rendered an overtime of 25 hours for
two weeks. What was his overtime pay if the number of working days for the month was 22 days?

a. P269
b. P280
c. P270
d. P282

Click here to show/hide answer

Answer: d. P282

18. Jennifer takes 4 hours to do a job. John takes 6 hours to do the same job. Working together, how
many hours will it take them to do the job?

a. 5/12 hours
b. 12/5 hours
c. 12 hours
d. 5 hours

Click here to show/hide answer

Answer: b. 12/5 hours

19. A plane passes thru the diameter of the upper base of a cylinder and is tangent to the lower base. If r
= h = 2, find the area of this section.

a. 4.44
b. 8.88
c. 7.77
d. 6.24

Click here to show/hide answer

Answer: b. 8.88

20. Two intersecting circles with radius 2 and 3 with center to center distance 4, and length of common
chord.

a. 2.9
b. 57
c. 5.9
d. 6.7

Click here to show/hide answer

Answer: a. 2.9
21. Two cars left, at 8 am, from the same point, one traveling east at 50 mph and the other travelling
south at 60 mph. At what time will they be 300 miles apart?

a. 11:42am
b. 11:51am
c. 12:01pm
d. 12:02pm

Click here to show/hide answer

Answer: b. 11:51am

22. A Grocer sells peanut for $3.20 per lbs and a mix of fancy nuts for $5.60 per lbs. He wants to make
20 pounds of a new mix that will sell for $4.00 per pound. How many pounds of each does he need?

a. 13.33 & 6.667


b. 13.44 & 6.888
c. 13.55 & 6.555
d. 13.66 & 6.333

Click here to show/hide answer

Answer: a. 13.33 & 6.667

23. A cistern of capacity 8,000 liters measures externally 3.3 m by 2.6 m by 1.1 m and its walls are 5 cm
thick. The thickness of the bottom is:

a. 90 cm
b. 1 dm
c. 1 m
d. 1.1 cm

Click here to show/hide answer

Answer: b. 1 dm

24. Each dimension of a cube has been increased to twice its original size. If the new cube has a volume
of 64,000 cubic centimeters, what is the area of one face of the original cube?

a. 400 sq cm
b. 410 sq cm
c. 420sq cm
d. 390 sq cm

Click here to show/hide answer

Answer: a. 400 sq cm
25. Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, … What number should come next?

a. 22
b. 24
c. 25
d. 26

Click here to show/hide answer

Answer: c. 25

26. Which one of the following is not a prime number?

a. 103
b. 113
c. 233
d. 243

Click here to show/hide answer

Answer: d. 243

27. Find the 21-th term of the arithmetic progression if its 11th term is 53 and the 17th term is 71.

a. 73
b. 83
c. 93
d. 103

Click here to show/hide answer

Answer: b. 83

28. A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the
work if he is assisted by B and C on every third day?

a. 12 days
b. 15 days
c. 16 days
d. 18 days

Click here to show/hide answer

Answer: b. 15 days

29. The inside walls and bottom of a concrete tank must be plastered. The floor of the tank is 25 feet
long by 15 feet wide. If the tank is 12 feet deep and does not have a top, how many square
feet must be plastered?

a. 1335 sq ft.
b. 1355 sq ft.
c. 1535 sq ft.
d. 1555 sq ft.

Click here to show/hide answer

Answer: a. 1335 sq ft.

30. Any number multiplied by __________ equals unity?

a. infinity
b. itself
c. its reciprocal
d. zero

Click here to show/hide answer

Answer: c. its reciprocal

31. A wooden plank x meters long has one end leaning on top of a vertical wall 1.5m high and the other
end resting on a horizontal ground. Neglecting friction, find x if a force (parallel to the plank) of 100 N is
needed to pull a 400 N block up the plank.

a. 6 meters
b. 5meters
c. 4 meters
d. 3 meters

Click here to show/hide answer

Answer: a. 6 meters

32. How many gallons are in one cubic meter of water?

a. 246
b. 264
c. 624
d. 462

Click here to show/hide answer

Answer: b. 264
33. A polygon with fifteen sides is called:

a. pentagon
b. dodecagon
c. pentadecagon
d. nonagon

Click here to show/hide answer

Answer: c. pentadecagon

34. The length of the bridge, which a train 130 meters long and travelling at 45 km/hr can cross in 30
seconds, is:

a. 200 m
b. 225 m
c. 245 m
d. 250 m

Click here to show/hide answer

Answer: c. 245 m

35. When ¼ of 720 is subtracted from 3/7 of 567, the result is;

a. 71
b. 63
c. 61
d. 64

Click here to show/hide answer

Answer: b. 63

36. The chord passing through the focus of the parabola and perpendicular to its axis is termed as:

a. directrix
b. translated axis
c. latus rectum
d. asymptotes

Click here to show/hide answer

Answer: c. latus rectum

37. Find the odd man out. 396, 462, 572, 427, 671, 264
a. 396
b. 572
c. 427
d. 264

Click here to show/hide answer

Answer: c. 427

38. Determine the present worth of an annual payment of P2,500.00 at the end of each year for 12
years at 8% compounded annually.

a. P18,840.20
b. P30,000.00
c. P15,000.00
d. P17,546.04

Click here to show/hide answer

Answer: a. P18,840.20

39. From a speed of 75 kph, a car decelerates at the rate of 500m/ min2 along a straight path. How far in
meters, will it travel in 45 sec?

a. 795
b. 791
c. 797
d. 793

Click here to show/hide answer

Answer: c. 797

40. A 12″ pipe carries water at a velocity of 5.0 fps. What is the flow in cfs?

a. 7.9 cfs
b. 5.9 cfs
c. 4.9 cfs
d. 3.9 cfs

Click here to show/hide answer

Answer: d. 3.9 cfs

41. How long will it take for an investment to double its amount if invested at an interest rate of 6%
compounded bi-monthly?
a. 10 years
b. 12 years
c. 14 years
d. 16 years

Click here to show/hide answer

Answer: b. 12 years

42. If 5a = 3125, then the value of 5(a – 3) is:

a. 25
b. 125
c. 625
d. 1625

Click here to show/hide answer

Answer: a. 25

43. For Ordinary Annuity, What is the value for periodic payment “A”?

a.

b.

c.

d.

Click here to show/hide answer

Answer:a.

44. In a regular polygon, the perpendicular line drawn from the center of the inscribed circle to any one
of the sides is called:

a. radius
b. altitude
c. median
d. apothem

Click here to show/hide answer

Answer: d. apothem

45. For a Flush tank type water closet, what is the main purpose of the tank?
a. serves as a back rest
b. to give water surge
c. to hold a supply of water
d. for rim support

Click here to show/hide answer

Answer: c. to hold a supply of water

46. A car starting from rest moves with a constant acceleration of 10km/hr2 for 1 hour, then decelerates
at a constant -5km/hr2 until it comes to a stop. How far has it traveled?

a. 10 km
b. 20 km
c. 12 km
d. 15 km

Click here to show/hide answer

Answer: d. 15 km

47. A cylindrical water tank which is 12.0 m in diameter and 20 m in length is placed temporarily on a
30º slope. The filler is located flush with the top of the tank at mid-point. What is the maximum volume
of water which can be placed in the tank?

a. 2013.50
b. 2012.50
c. 2,643.27
d. 2,743.27

Click here to show/hide answer

Answer: b. 2012.50

48. The amount of P1,500.00 was deposited in a bank account, 20 years ago. Today is worth P3,000.00.
Interest is paid semi-annually. Determine the interest rate paid on this account?

a. 3.5%
b. 2.5%
c. 2.9%
d. 4.5%

Click here to show/hide answer

Answer: a. 3.5%

49. A circular tank has a diameter of 40 feet and is 10 feet deep. How many gallons will it hold?
a. 96,200 gallons
b. 95,200 gallons
c. 94,000 gallons
d. 92,200 gallons

Click here to show/hide answer

Answer: c. 94,000 gallons

50. According to Coulomb’s law, if the distance between two charges is doubled, the force each charge
exerts on the other will be ___ its previous value.

a. the same as
b. double
c. one half of
d. one fourth of

Click here to show/hide answer

Answer: d. one fourth of


Plumbing Arithmetic – Set 3
1. In the absence of air resistance, the magnitude of the vertical component of a projectile’s acceleration

A. is constant until the projectile hits the ground.


B. always decreases with time until the projectile hits the ground.
C. is equal to the magnitude of the horizontal component of the projectile’s acceleration.
D. increases and/or decreases with time, depending on the projectile’s velocity.

Click here to show/hide answer

Answer: A. is constant until the projectile hits the ground.

2. A ball is thrown horizontally with a speed of 25 m/s from the top of a tower 20 meters high. Assuming
level ground below and negligible air resistance, what will be the magnitude of the vertical velocity
component when the ball hits the ground?

A. 25 m/s
B. 15 m/s
C. 20 m/s
D. 50 m/s

Click here to show/hide answer

Answer: C. 20 m/s

3. Which of these is the best description of the trajectory of a projectile shot from the top of a high cliff
at an angle of 60° below the horizontal (neglecting air resistance)?

A. The projectile will move downwards at a 60° angle in a straight line at a constant speed until it stops
and then falls straight down.
B. The projectile will move downwards at a 60° angle in a straight line at a gradually diminishing speed
until it stops and then falls straight down.
C. The projectile will move downwards at a 60° angle in a straight line at a gradually increasing speed
until it stops and then falls straight down.
D. The projectile will gradually arc downward, following the curve of a parabola.

Click here to show/hide answer

Answer: D. The projectile will gradually arc downward, following the curve of a parabola.

4. A firefighter with a mass of 70 kg slides down a vertical pole, accelerating at 2 m/s2. The force of
friction that acts on the firefighter is

A. 70 N.
B. 560 N.
C. 140 N.
D. 700 N.

Click here to show/hide answer

Answer: B. 560 N.

5. The _______ of an object on the Earth’s surface are directly proportional to each other.

A. acceleration and mass


B. mass and weight
C. force and velocity
D. weight and acceleration

Click here to show/hide answer

Answer: B. mass and weight

6. The Moon’s gravity is 1/6 of the Earth’s gravity. The weight of a bowling ball on the Earth would be
____ its weight on the Moon.

A. equal to
B. 1/6 of
C. 6 times
D. 36 times

Click here to show/hide answer

Answer: C. 6 times

7. When a certain net force is applied to one brick on a frictionless surface, it accelerates at 6 m/s².
When the same net force is applied to three bricks that are cemented together,

A. they accelerate at 3 m/s².


B. they accelerate at 6 m/s².
C. they accelerate at 18 m/s².
D. they accelerate at 2 m/s².

Click here to show/hide answer

Answer: D. they accelerate at 2 m/s².

8. To accelerate a 6 kg mass at 2 m/s² requires a net force of ____ .

A. 3 N
B. 8 N
C. 12 N
D. 6 N

Click here to show/hide answer

Answer: C. 12 N

9. A falling object is said to reach terminal speed

A. when it lands on the ground.


B. when its air resistance equals the force of gravity on it.
C. when there is no air resistance acting on it.
D. when there is no gravitational force acting on it.

Click here to show/hide answer

Answer: B. when its air resistance equals the force of gravity on it.

10. For every action there is an equal and opposite reaction. This is a statement of

A. Newton’s First Law of Motion.


B. Newton’s Second Law of Motion.
C. Newton’s Third Law of Motion.
D. Newton’s Fourth Law of Motion.

Click here to show/hide answer

Answer: C. Newton’s Third Law of Motion.

11. A book is at rest on top of a table. Which of the following is correct?

A. There is no force acting on the book.


B. The book has no inertia.
C. There is no force acting on the table.
D. The book is in equilibrium.

Click here to show/hide answer

Answer: D. The book is in equilibrium.

12. The property of a moving object to continue moving is what Galileo called

A. velocity.
B. speed.
C. acceleration.
D. inertia.

Click here to show/hide answer


Answer: D. inertia.

13. According to Newton’s First Law of Motion,

A. an object in motion eventually comes to a halt.


B. an object at rest eventually begins to move.
C. an object in motion moves in a parabolic trajectory unless acted upon by a net force.
D. an object at rest remains at rest unless acted upon by a net force.

Click here to show/hide answer

Answer: D. an object at rest remains at rest unless acted upon by a net force.

14. If an object is moving, then the magnitude of its ____ cannot be zero.

A. speed
B. velocity
C. acceleration
D. A and B

Click here to show/hide answer

Answer: D. A and B

15. A car initially at rest accelerates in a straight line at 3 m/s². What will be its speed after 2 seconds?

A. 0 m/s
B. 5 m/s
C. 3 m/s
D. 6 m/s

Click here to show/hide answer

Answer: D. 6 m/s

16. A body in free fall in a vacuum

A. will drop the same distance during each second of its fall.
B. will have the same average speed during each second of its fall.
C. will have a constant velocity during each second of its fall.
D. will have the same acceleration during each second of its fall.

Click here to show/hide answer

Answer: D. will have the same acceleration during each second of its fall.
17. A bowling ball at a height of 36 meters above the ground is falling vertically at a rate of 12 meters
per second. Which of these best describes its fate?

A. It will hit the ground in exactly three seconds at a speed of 12 m/s.


B. It will hit the ground in less than three seconds at a speed greater than 12 m/s.
C. It will hit the ground in more than three seconds at a speed less than 12 m/s.
D. It will hit the ground in less than three seconds at a speed less than 12 m/s.

Click here to show/hide answer

Answer: B. It will hit the ground in less than three seconds at a speed greater than 12 m/s.

18. The speedometer in your car tells you the ____ of your car.

A. acceleration
B. average speed
C. instantaneous speed
D. velocity

Click here to show/hide answer

Answer: C. instantaneous speed

19. To report the ____ of an object, we must specify both its speed and its direction.

A. acceleration
B. mass
C. velocity
D. length

Click here to show/hide answer

Answer: C. velocity

20. Projectile ‘A’ is fired at an angle of 50° above the horizontal; projectile ‘B’ is fired with the same
speed at an angle of 40° above the horizontal. Assuming level ground and negligible air resistance, which
of the following is true?

A. ‘A’ will reach a greater height and have a greater range than ‘B’.
B. ‘A’ will reach a greater height and have the same range as ‘B’.
C. ‘A’ will reach a greater height and have a shorter range than ‘B’.
D. ‘A’ will reach the same height and have the same range as ‘B’.

Click here to show/hide answer

Answer: B. ‘A’ will reach a greater height and have the same range as ‘B’.
21. An element with an atomic number of 92 and an atomic mass number of 238 would have

A. 92 protons, 146 neutrons, and 92 electrons.


B. 92 protons, 146 neutrons, and 238 electrons.
C. 92 protons, 238 neutrons, and 146 electrons.
D. 146 protons, 92 neutrons, and 92 electrons.

Click here to show/hide answer

Answer: A. 92 protons, 146 neutrons, and 92 electrons.

22. Brownian motion is the

A. random motion of microscopic particles being bombarded by even smaller atoms and molecules.
B. random motion of atoms and molecules being bombarded by larger microscopic particles.
C. vibration of atoms and molecules in a solid.
D. movement of electrons circulating within the atom.

Click here to show/hide answer

Answer: A. random motion of microscopic particles being bombarded by even smaller atoms and
molecules.

23. Chemical combinations of elements are called

A. mixtures.
B. groups.
C. shells.
D. compounds.

Click here to show/hide answer

Answer: D. compounds.

24. Which of the following is a list of elements?

A. hydrogen, nitrogen, air


B. hydrogen, oxygen, water
C. hydrogen, oxygen, nitrogen
D. air, nitrogen, oxygen

Click here to show/hide answer

Answer: C. hydrogen, oxygen, nitrogen


25. Where on the periodic table would we find an element with one more proton and one more electron
than silver?

A. Just above silver.


B. Just to the left of silver.
C. Just below silver.
D. Just to the right of silver.

Click here to show/hide answer

Answer: D. Just to the right of silver.

26. Density is

A. mass times volume.


B. mass divided by volume.
C. mass plus volume.
D. volume divided by mass.

Click here to show/hide answer

Answer: B. mass divided by volume.

27. 1000 cubic centimeters of water should have a mass of approximately ____ .

A. 100 grams
B. 10 grams
C. 1 gram
D. 1 kilogram

Click here to show/hide answer

Answer: D. 1 kilogram

28. A material is said to be ____ if it changes shape when a deforming force acts on it and returns to its
original shape when the deforming force is removed.

A. elastic
B. inelastic
C. plastic
D. stretchy

Click here to show/hide answer

Answer: A. elastic
29. Hooke’s Law relates the

A. distance a spring stretches to the force applied to the spring.


B. distance a spring stretches to the mass of the spring.
C. distance a spring stretches to the density of the spring.
D. density of a spring to the force applied to the spring.

Click here to show/hide answer

Answer: A. distance a spring stretches to the force applied to the spring.

30. When the length of each edge of a cube is doubled, the cube’s surface area increases by a factor of
__.

A. 2
B. 4
C. 6
D. 8

Click here to show/hide answer

Answer: B. 4

31. When the length of each edge of a cube is tripled, the cube’s volume

A. increases by a factor of 3.
B. decreases by a factor of 1/3.
C. increases by a factor of 9.
D. increases by a factor of 27.

Click here to show/hide answer

Answer: D. increases by a factor of 27.

32. The weight of a dome produces

A. tension forces parallel to the curve of the dome.


B. compression forces parallel to the curve of the dome.
C. compression forces perpendicular to the curve of the dome.
D. tension forces acting vertically.

Click here to show/hide answer

Answer: B. compression forces parallel to the curve of the dome.

33. The buoyant force


A. is the force of gravity acting on a submerged object.
B. is the difference between a submerged object’s weight and the weight of an equal mass of water.
C. is the net upward force of the surrounding liquid acting on a submerged object.
D. is the net downward force of a submerged object acting on the surrounding liquid.

Click here to show/hide answer

Answer: C. is the net upward force of the surrounding liquid acting on a submerged object.

34. The buoyant force on a block of wood floating in water

A. is equal to the weight of a volume of water with the same volume as the wood.
B. is equal to the weight of the wood.
C. is greater than the weight of the wood.
D. is less than the weight of the wood.

Click here to show/hide answer

Answer: B. is equal to the weight of the wood.

35. An object with a mass of 1 kg displaces 700 ml of water. Which of the following is true?

A. The weight of this object is 10 N.


B. The weight of this object is 7 N.
C. The weight of this object is 3 N.
D. The buoyant force on this object is 3 N.

Click here to show/hide answer

Answer: A. The weight of this object is 10 N.

36. An object with a mass of 1 kg displaces 0.6 kg of water. Which of the following is true?

A. The buoyant force on this object is 10 N.


B. The buoyant force on this object is 6 N.
C. The buoyant force on this object is 4 N.
D. The density of this object is less than that of water.

Click here to show/hide answer

Answer: B. The buoyant force on this object is 6 N.

37. The water pressure in a lake behind a dam depends on

A. the volume of lake water behind the dam.


B. the surface area of the lake.
C. the distance from the dam at which the pressure is measured.
D. the depth below the surface at which the pressure is measured.

Click here to show/hide answer

Answer: D. the depth below the surface at which the pressure is measured.

38. When air is removed from a metal can by a vacuum pump, the can buckles inwards and is crushed.
This occurs because

A. the air pressure on the inside of the can is greater than the air pressure on the outside of the can.
B. the air pressure on the outside of the can is greater than the air pressure on the inside of the can.
C. the loss of air molecules from inside the can weakens the metal.
D. the opposite sides of the empty can strongly attract each other.

Click here to show/hide answer

Answer: B. the air pressure on the outside of the can is greater than the air pressure on the inside of
the can.

39. Bernoulli’s principle explains why

A. a hot air balloon rises.


B. liquid rises in a drinking straw.
C. airplanes fly.
D. dead fish float.

Click here to show/hide answer

Answer: C. airplanes fly.

40. In order to decrease the pressure in an automobile tire, one normally

A. decreases the temperature of the tire.


B. increases the volume of the tire.
C. increases the density of air in the tire.
D. decreases the number of air molecules in the tire.

Click here to show/hide answer

Answer: D. decreases the number of air molecules in the tire.

41. The pattern formed by overlapping waves in a bow wave is in the shape of the letter __ .

A. B
B. U
C. V
D. I

Click here to show/hide answer

Answer: C. V

42. The Doppler Effect causes

A. the observed pitch of a sound to be lower if the source of sound is approaching the observer.
B. the observed pitch of a sound to be higher if the source of sound is moving away from the observer.
C. the observed pitch of a sound to be lower if the source of sound is moving away from the observer.
D. the speed of sound to increase if the source of sound is moving away from the observer.

Click here to show/hide answer

Answer: C. the observed pitch of a sound to be lower if the source of sound is moving away from the
observer.

43. In a ______ wave, the medium vibrates in a direction that is perpendicular to the direction the wave
travels.

A. sound
B. longitudinal
C. perpendicular
D. transverse

Click here to show/hide answer

Answer: D. transverse

44. The period of a pendulum depends on

A. the mass of the pendulum and the size of the arc it swings through.
B. the length of the pendulum and the size of the arc it swings through.
C. the mass of the pendulum and the acceleration of gravity.
D. the length of the pendulum and the acceleration of gravity.

Click here to show/hide answer

Answer: D. the length of the pendulum and the acceleration of gravity.

45. A wave that has a relatively long wavelength will also have a relatively

A. high frequency.
B. long period.
C. large amplitude.
D. high speed.

Click here to show/hide answer

Answer: B. long period.

46. A train of freight cars, each 10 m long, rolls by at the rate of 2 cars each second. What is the speed of
the train?

A. 10 m/s
B. 2 m/s
C. 5 m/s
D. 20 m/s

Click here to show/hide answer

Answer: D. 20 m/s

47. Compared to a 500-Hz sound, a 300-Hz sound would have

A. a longer wavelength and the same speed.


B. a longer wavelength and a lower speed.
C. a longer wavelength and a higher speed.
D. a shorter wavelength and a lower speed.

Click here to show/hide answer

Answer: A. a longer wavelength and the same speed.

48. A vibrating string is being tuned to match a tuning fork with a frequency of 256 Hz. When 3 beats per
second are heard, the vibration frequency of the string must be

A. 256 Hz.
B. 253 Hz.
C. 259 Hz.
D. either 253 or 259 Hz.

Click here to show/hide answer

Answer: D. either 253 or 259 Hz.

49. Constructive interference of sound waves occurs

A. whenever there is an echo.


B. when two waves arrive at the same point in phase with each other.
C. when two waves arrive at the same point out of phase with each other.
D. whenever sound waves are refracted by air layers of different temperatures.

Click here to show/hide answer

Answer: B. when two waves arrive at the same point in phase with each other.

50. Pushing a person on a swing at the same rate as the natural frequency of the swing/pendulum is an
example of _______.

A. destructive interference.
B. constructive interference.
C. resonance.
D. the Doppler Effect.

Click here to show/hide answer

Answer: C. resonance.
Plumbing Arithmetic – Set 4
1. An airplane flying east at an airspeed of 200 km/h has a headwind blowing from the east at 50 km/h.
How far will the plane fly relative to the ground in two hours?

A. 500 km
B. 250 km
C. 300 km
D. 400 km

Click here to show/hide answer

Answer: C. 300 km

2. An airplane heading west at an airspeed of 100 km/h has a crosswind blowing from the south at 100
km/h. What will be the airplane’s speed relative to the ground?

A. 0 km/h
B. 71 km/h
C. 100 km/h
D. 141 km/h

Click here to show/hide answer

Answer: D. 141 km/h

3. ____ are examples of vector quantities.

A. Acceleration and time


B. Velocity and acceleration
C. Volume and velocity
D. Mass and volume

Click here to show/hide answer

Answer: B. Velocity and acceleration

4. A green ball moving to the right at 3 m/s strikes a yellow ball moving to the left at 2 m/s. If the balls
are equally massive and the collision is elastic,

A. the green ball will move to the left at 3 m/s while the yellow ball moves right at 2 m/s.
B. the green ball will move to the left at 2 m/s while the yellow ball moves right at 3 m/s.
C. The green ball will stop while the yellow ball moves right at 2 m/s.
D. The yellow ball will stop while the green ball moves left at 3 m/s.

Click here to show/hide answer

Answer: B. the green ball will move to the left at 2 m/s while the yellow ball moves right at 3 m/s.
5. An impulse of 100 N-s is applied to an object. If this same impulse is delivered over a longer time
interval,

A. the force involved will be decreased.


B. the force involved will be increased.
C. the momentum transferred will be increased.
D. the momentum transferred will be decreased.

Click here to show/hide answer

Answer: A. the force involved will be decreased.

6. Case 1: A net force of 10 N acts on a mass of 1 kg for a time of 0.2 s. Case 2: A net force of 20 N acts
on a mass of 1 kg for a time of 0.2 s. Both cases result in acceleration of the mass. In comparison, Case 1
and Case 2 will

A. involve the same impulse and produce the same acceleration.


B. involve the same impulse and produce different accelerations.
C. involve different impulses and produce different accelerations.
D. involve different impulses and produce the same acceleration.

Click here to show/hide answer

Answer: C. involve different impulses and produce different accelerations.

7. Momentum is the product of

A. mass and velocity.


B. mass and acceleration.
C. velocity and acceleration.
D. force and inertia.

Click here to show/hide answer

Answer: A. mass and velocity.

8. If a moving object cuts its speed in half, how much momentum will it have?

A. the same amount as before


B. twice as much as before
C. one half as much as before
D. four times as much as before

Click here to show/hide answer

Answer: C. one half as much as before


9. A 1-kg ball moving horizontally to the right at 3 m/s strikes a wall and rebounds, moving horizontally
to the left at the same speed. What is the magnitude of the change in momentum of the ball?

A. 0 kg-m/s
B. 2 kg-m/s
C. 3 kg-m/s
D. 6 kg-m/s

Click here to show/hide answer

Answer: D. 6 kg-m/s

10. Potential energy is the energy possessed by an object due to

A. its momentum.
B. its position.
C. its velocity.
D. its acceleration.

Click here to show/hide answer

Answer: B. its position.

11. Which of the following is true?

A. A body with zero velocity cannot have any potential energy.


B. A body with zero acceleration cannot have any kinetic energy.
C. A body with zero acceleration cannot have any potential energy.
D. A body with zero velocity cannot have any kinetic energy.

Click here to show/hide answer

Answer: D. A body with zero velocity cannot have any kinetic energy.

12. If two objects of different mass have the same non-zero momentum,

A. the one with less mass will have the greater kinetic energy.
B. the one with more mass will have the greater kinetic energy.
C. they will have the same kinetic energy.
D. the one with the higher speed will have the greater mass.

Click here to show/hide answer

Answer: A. the one with less mass will have the greater kinetic energy.
13. A car traveling at 60 km/hr passes a truck going 30 km/hr that has four times the mass of the car.
Which of the following is true?

A. The car and the truck have the same momentum and the same kinetic energy.
B. The car has the same momentum and twice as much kinetic energy as the truck.
C. The car has the same momentum and four times as much kinetic energy as the truck.
D. The car has the same kinetic energy and half as much momentum as the truck.

Click here to show/hide answer

Answer: D. The car has the same kinetic energy and half as much momentum as the truck.

14. A swinging pendulum has ____ at the bottom (middle) of its arc.

A. minimum kinetic energy


B. minimum total energy
C. minimum potential energy
D. maximum total energy

Click here to show/hide answer

Answer: C. minimum potential energy

15. Real machines are not 100% efficient because

A. some of the energy input is always transformed into thermal energy.


B. some of the energy input is always transformed into gravitational potential energy.
C. the energy input is always less than the energy output.
D. that would require the work output to be 100 times the work input, which is impossible.

Click here to show/hide answer

Answer: A. some of the energy input is always transformed into thermal energy.

16. A physicist does 100 joules of work on a simple machine that raises a box of books through a height
of 0.2 meters. If the efficiency of the machine is 60%, how much work is converted to thermal energy by
this process?

A. 40 joules
B. 60 joules
C. 80 joules
D. 20 joules

Click here to show/hide answer

Answer: A. 40 joules
17. When you run up two flights of stairs instead of walking up them, you feel more tired because

A. you do more work when you run than when you walk.
B. your power output is greater when you run than when you walk.
C. the gravitational force is greater on a running person than on a walking person.
D. the gravitational acceleration is greater on a running person than on a walking person.

Click here to show/hide answer

Answer: B. your power output is greater when you run than when you walk.

18. The work done against gravity in moving a box with a mass of 5 kilograms through a height of 3
meters is

A. 150 joules.
B. 150 newtons.
C. 15 joules.
D. 15 newtons.

Click here to show/hide answer

Answer: A. 150 joules.

19. Angular momentum is the product of

A. rotational inertia and rotational velocity.


B. linear momentum and angle.
C. mass and velocity.
D. force and impulse.

Click here to show/hide answer

Answer: A. rotational inertia and rotational velocity.

20. When you stand in equilibrium on only one foot,

A. your center of mass will be directly above that foot.


B. your center of mass will be directly above the other foot.
C. your center of mass will be directly above a point equidistant between your two feet.
D. your rotational inertia will be zero.

Click here to show/hide answer

Answer: A. your center of mass will be directly above that foot.

21. When a car rounds a curve at high speed,


A. the tires exert a centripetal force on the road.
B. the road exerts a centripetal force on the tires.
C. the car exerts a centripetal force on the road.
D. the car body exerts a centripetal force on the tires.

Click here to show/hide answer

Answer: B. the road exerts a centripetal force on the tires.

22. On a spinning disk, points closer to the outer edge will have ____ points near the center.

A. the same rotational speed as and greater tangential speed than


B. the same rotational speed as and lower tangential speed than
C. the same tangential speed as and greater rotational speed than
D. the same tangential speed as and lower rotational speed than

Click here to show/hide answer

Answer: A. the same rotational speed as and greater tangential speed than

23. A merry-go-round rotates 9 times each minute such that a point on its rim moves at a rate of 3 m/s.
At a point 2/3 of the way out from the center to the rim, the tangential speed would be ____.

A. 6 RPM
B. 2 m/s
C. 3 m/s
D. 9 RPM

Click here to show/hide answer

Answer: B. 2 m/s

24. An empty soup can and a full one are rolled side-by-side down an incline. If they start together,
which one will reach the bottom first?

A. The empty can arrives first.


B. The full can arrives first.
C. They will arrive together.
D. It depends on the diameters of the cans.

Click here to show/hide answer

Answer: B. The full can arrives first.

25. A mass of 1 kilogram is tied to a string and swung in a horizontal circle of radius 1 meter; if the mass
is then decreased to 0.5 kilogram, the rotational inertia of this new system will be ____ as before.
A. twice as much
B. four times as much
C. the same
D. one half as much

Click here to show/hide answer

Answer: D. one half as much

26. Torque is the product of

A. lever arm and force.


B. mass and radius.
C. rotational inertia and velocity.
D. force and velocity.

Click here to show/hide answer

Answer: A. lever arm and force.

27. A 60-kg grandfather and his 30-kg granddaughter are balanced on a seesaw. If the granddaughter is
sitting 2 meters from the pivot point, the grandfather must be sitting ____ from it.

A. 4 meters
B. 2 meters
C. 3 meters
D. 1 meter

Click here to show/hide answer

Answer: D. 1 meter

28. Protons have ___ charge, neutrons have ___ charge, and electrons have ___ charge.

A. negative; positive; no
B. positive; no; negative
C. positive; negative; no
D. negative; no; positive

Click here to show/hide answer

Answer: B. positive; no; negative

29. Which of the following is true?

A. Some atoms do not belong to any particular element.


B. Some atoms belong to more than one element.
C. All atoms are identical.
D. The number of protons in an atom determines which element it is.

Click here to show/hide answer

Answer: D. The number of protons in an atom determines which element it is.

30. The mass of one hydrogen atom is approximately

A. One atomic mass unit.


B. Two atomic mass units.
C. 12 atomic mass units.
D. 16 atomic mass units.

Click here to show/hide answer

Answer: A. one atomic mass unit.

31. Sound travels faster in air at

A. lower temperatures because the molecules move faster and collide more frequently.
B. lower temperatures because the molecules are closer together and collide more frequently.
C. higher temperatures because the molecules move faster and collide more frequently.
D. higher temperatures because the molecules are closer together and collide more frequently.

Click here to show/hide answer

Answer: C. higher temperatures because the molecules move faster and collide more frequently.

32. An intensity of 60 decibels is ___ times as intense as an intensity of 30 decibels.

A. 2
B. 30
C. 60
D. 1000

Click here to show/hide answer

Answer: D. 1000

33. The “highness” or “lowness” of a musical tone is called the ____ .

A. loudness
B. rhythm
C. scale
D. pitch

Click here to show/hide answer


Answer: D. pitch

34. Partial tones whose frequencies are whole number multiples of the fundamental frequency are
called

A. noise.
B. integers.
C. radicals.
D. harmonics.

Click here to show/hide answer

Answer: D. harmonics.

35. When a guitar string vibrates at the frequency of its third harmonic, it will have a node at each end
and _____ in between.

A. no nodes
B. one node
C. two nodes
D. three nodes

Click here to show/hide answer

Answer: C. two nodes

36. A capacitor is a device used to

A. convert electricity into light.


B. convert electricity into heat.
C. force current through a wire.
D. store separated electrical charges.

Click here to show/hide answer

Answer: D. store separated electrical charges.

37. A positively charged object

A. has a deficiency of protons.


B. has a deficiency of neutrons.
C. has a deficiency of electrons.
D. has an excess of electrons.

Click here to show/hide answer

Answer: C. has a deficiency of electrons.


38. Good electrical insulators are usually

A. good thermal conductors.


B. poor thermal conductors.
C. good electrical conductors.
D. poor thermal insulators.

Click here to show/hide answer

Answer: B. poor thermal conductors.

39. The lines of force for a point charge

A. form concentric circles about it.


B. extend radially outward from it.
C. connect points of equal electric potential.
D. connect points of equal charge.

Click here to show/hide answer

Answer: B. extend radially outward from it.

40. According to Boyle’s Law, if the volume occupied by a certain gas is doubled,

A. the pressure of the gas will be doubled.


B. the pressure of the gas will be quadrupled.
C. the pressure of the gas will remain constant.
D. the pressure of the gas will be halved.

Click here to show/hide answer

Answer: D. the pressure of the gas will be halved.

41. Archimedes’ Principle states that an object surrounded by air is buoyed up by a force equal to the

A. weight of the air it displaces.


B. weight of the object.
C. total pressure on the object.
D. difference between the weight of the object and the weight of the air it displaces.

Click here to show/hide answer

Answer: A. weight of the air it displaces.

42. In general, when a liquid is heated


A. it will neither expand nor contract.
B. it will expand at a greater rate than a solid.
C. it will expand at a lesser rate than a solid.
D. it will contract at a greater rate than a solid.

Click here to show/hide answer

Answer: B. it will expand at a greater rate than a solid.

43. If a flat metal plate with a circular hole cut through it is heated,

A. the hole gets smaller.


B. the hole gets larger.
C. the hole stays exactly the same size.
D. the hole may get larger or smaller, depending on the material of the plate.

Click here to show/hide answer

Answer: B. the hole gets larger.

44. Water has a higher specific heat capacity than iron. This means that

A. water is more dense than iron.


B. water is hotter than iron.
C. water heats more rapidly than iron.
D. water heats more slowly than iron.

Click here to show/hide answer

Answer: D. water heats more slowly than iron.

45. The specific heat capacity of water is 1 calorie per gram per degree Celsius. This means that it will
take ____ calorie(s) to increase the temperature of 10 grams of water by 10 degrees.

A. 20
B. 0.1
C. 1
D. 100

Click here to show/hide answer

Answer: D. 100

46. Water reaches its highest density at a temperature of ____ degrees Celsius.

A. 0
B. 4
C. 10
D. -10

Click here to show/hide answer

Answer: B. 4

47. Which of these is an example of heat transfer by conduction?

A. The handle of a metal spoon becomes hot when you use it to stir a pot of soup on the stove.
B. The air near the ceiling is normally warmer than air near the floor.
C. You can boil water in a microwave oven.
D. You feel the heat from a bonfire even though you are several meters away from it.

Click here to show/hide answer

Answer: A. The handle of a metal spoon becomes hot when you use it to stir a pot of soup on the
stove.

48. Rising air tends to

A. expand and become cooler.


B. expand and become warmer.
C. become denser and warmer.
D. become denser and cooler.

Click here to show/hide answer

Answer: A. expand and become cooler.

49. Radiation is heat transfer by

A. molecular and electronic collisions.


B. electromagnetic waves.
C. bulk fluid motions.
D. atmospheric currents.

Click here to show/hide answer

Answer: B. electromagnetic waves.

50. In the laboratory, the speed of sound is measured to be 344 meters per second, different from the
actual value of 343 meters per second. What is the percent error in the measurement?

A. 1%
B. 0.1%
C. 3%
D. 0.3%

Click here to show/hide answer

Answer: D. 0.3%
Plumbing Arithmetic – Set 5
1. One gallon is equal to?

A. 2.31 cu.m
B. 0.0023 cu.m
C. 3.65 liters
D. 22.8725 mm

Click here to show/hide answer

Answer: C. 3.65 liters

2. 11/16 of an inch is equal to?

A. 16.2350 mm
B. 12.3375 mm
C. 17.4625 mm
D. 22.8725 mm

Click here to show/hide answer

Answer: C. 17.4625 mm

3. The volume of a cube is equal to the cube of the measure of its?

A. Angle
B. Corner
C. Edge
D. Diagonal

Click here to show/hide answer

Answer: C. Edge

4. If each of two lines is perpendicular to the same line, then the lines are?

A. Perpendicular
B. Parallel
C. Tangent
D. Converging

Click here to show/hide answer

Answer: B. Parallel

5. Is a branch of mathematics dealing with integers and more generally, numeral computation?
A. Algebra
B. Trigonometry
C. Geometry
D. Arithmetic

Click here to show/hide answer

Answer: D. Arithmetic

6. One pound per square inch is equivalent to how many feet of water?

A. 4.21 ft
B. 3.27 ft
C. 1.24 ft
D. 2.31 ft

Click here to show/hide answer

Answer: D. 2.31 ft

7. The power to which a number is raised is indicated by a small superior figure called?

A. Logarithm
B. Increment
C. Exponent
D. Mantissa

Click here to show/hide answer

Answer: C. Exponent

8. A number that be exactly divided by two is?

A. Real
B. Original
C. Integer
D. Even

Click here to show/hide answer

Answer: D. Even

9. A space that is devoid of matter and in which the pressure is zero?

A. Block hole
B. Outer space
C. Vacuum
D. Inner space

Click here to show/hide answer

Answer: D. Outer space

10. Decrease in the value of a physical property due to the passage of time?

A. Inflation
B. Depletion
C. Recession
D. Depreciation

Click here to show/hide answer

Answer: D. Depreciation

11. We may classify an interest rate which specifies the actual rate of interest on the principal for one
year as?

A. Nominal rate
B. Rate of return
C. Exact interest rate
D. Effective rate

Click here to show/hide answer

Answer: D. Effective rate

12. The ratio of the interest payment to the principal for a given unit of time and usually expressed as a
percentage of the principal?

A. Interest
B. Interest rate
C. Investment
D. Rate

Click here to show/hide answer

Answer: B. Interest rate

13. Additional information of prospective bidders on contract documents issued prior to bidding date?

A. Depict
B. Escalate
C. Assessment
D. Bid bulletin

Click here to show/hide answer

Answer: D. Bid bulletin

14. What is the corresponding effective rate of 18 % compound semi-quarterly?

A. 19.25%
B. 19.48%
C. 18.46%
D. 18.95%

Click here to show/hide answer

Answer: A. 19.25%

15. If the charges in an electrical circuit always flow in the same direction, the current is called

A. an alternating current.
B. a constant current.
C. a direct current.
D. an oscillating current.

Click here to show/hide answer

Answer: C. a direct current.

16. If the current in a wire is 6 amperes, how much charge will flow through it in 2 seconds?

A. 12 coulombs
B. 2 coulombs
C. 8 coulombs
D. 6 coulombs

Click here to show/hide answer

Answer: A. 12 coulombs

17. If a voltage of 110 volts produces a current of 2 amps in an electrical device, the resistance must be

A. 110 ohms.
B. 2 ohms.
C. 108 ohms.
D. 55 ohms.

Click here to show/hide answer


Answer: D. 55 ohms.

18. If 120 volts are used to light a 30-watt light bulb, the current in the bulb will be

A. 120 amps.
B. 30 amps.
C. 150 amps.
D. 0.25 amps.

Click here to show/hide answer

Answer: D. 0.25 amps.

19. Wires that are _____ have lower resistance.

A. longer and thicker


B. longer and thinner
C. shorter and thicker
D. shorter and thinner

Click here to show/hide answer

Answer: C. shorter and thicker

20. If light bulb A has four times the resistance of light bulb B and the same current passes through each
bulb, the voltage across bulb A will be ___ the voltage across bulb B.

A. two times
B. equal to
C. one fourth of
D. four times

Click here to show/hide answer

Answer: D. four times

21. If the total fall of house sewer is 24 inches per 120 feet. What is the slope per foot in sewer?

A. 0.01
B. 0.02
C. 0.03
D. 0.04

Click here to show/hide answer

Answer: B. 0.02
22. Find the area at the cross section of a pipe with the inside diameter of 14 inches and outside
diameter of 17 inches?

A. 38.92 sq.in
B. 73.04 sq. in
C. 153.94 sq. in
D. 220.42 sq. in

Click here to show/hide answer

Answer: C. 153.94 sq. in

23. The amount of heat required to change ice to liquid water is?

A. 344 Btu
B. 144 Btu
C. 114 Btu
D. 214 Btu

Click here to show/hide answer

Answer: B. 144 Btu

24. For any two triangles, if an angle of one triangles is congruent to an angle of the other and if the two
sides of one triangle are proportional to two sides of the other, they are what kind of triangles?

A. Complementary
B. Supplementary
C. Similar
D. Dissimilar

Click here to show/hide answer

Answer: C. Similar

25. A temperature of 1800 F is approximately equal to?

A. 52.22 C
B. 62.22 C
C. 72.22 C
D. 82.22 C

Click here to show/hide answer

Answer: D. 82.22 C
26. An angle inscribe in a semi-circle is always?

A. Unaligned
B. More than 90
C. Less than 90
D. 90

Click here to show/hide answer

Answer: D. 90

27. A factor repeated to produce a power is?

A. Numerator
B. Square
C. Quotient
D. root

Click here to show/hide answer

Answer: D. root

28. A polygon with ten sides is?

A. Dodecagon
B. Undecagon
C. Decagon
D. tendicagon

Click here to show/hide answer

Answer: C. Decagon

29. A rectangle reservoir has the following dimensions, L=4m, W=2m, H=3m. What is the maximum
volume of water that can be accommodated in the tank?

A. 24,000 liters
B. 1,000 cu.m.
C. 813 cu. Ft.
D. 240 cu.m

Click here to show/hide answer

Answer: A. 24,000 liters


30. Two angles having the same vertex and the side of one is the prolongation of the side of the other
is?

A. Acute angle
B. Scalene angle
C. Obtuse angle
D. Vertical angle

Click here to show/hide answer

Answer: D. Vertical angle

31. A water supply system is to be installed at a distance of 54 meters using 6 meters long PVC pipe with
a diameter of 100 mm. determine the number of length of PVC pipe to be used?

A. 7
B. 8
C. 9
D. 10

Click here to show/hide answer

Answer: C. 9

32. What is the number of horsepower required to raise 25,000 lbs of water for a height of 30 meters
within 10 minutes?

A. 5 hp
B. 6 hp
C. 7 hp
D. 8 hp

Click here to show/hide answer

Answer: D. 8 hp

33. A city of 25,000 uses 15 gallons of water per day per capita. If it is required to raise this water 150
feet, what is the number of horsepower required?

A. 9 hp
B. 10 hp
C. 11 hp
D. 12 hp

Click here to show/hide answer

Answer: B. 10 hp
34. Twenty less than four times a certain number is 4. Determine the number

A. 6
B. 5
C. 4
D. 3

Click here to show/hide answer

Answer: C. 4

35. What is the number of the horsepower to lift 10,000 gallons of water per hour top to a height of 90
ft? Assume the weight of water to be 8- ½ lbs per gallon

A. 3.56
B. 3.86
C. 4.86
D. 4.56

Click here to show/hide answer

Answer: B. 3.86

36. How many gallons of water can a 75 hp engine raise 150 ft in 5 hours? One gallon of water weights
8-1/2 lbs.

A. 595,238 gallons
B. 594,238 gallons
C. 593,238 gallons
D. 594,328 gallons

Click here to show/hide answer

Answer: C. 593,238 gallons, 582,352 gallons

37. One cubic foot of water is assumed to weight 62.5 lbs. what is the weight of one cubic inch of water?

A. 0.0361
B. 0.0316
C. 0.0416
D. 0.0461

Click here to show/hide answer

Answer: A. 0.0361
38. A man bought plumbing tools worth 2100. The sales tax was 8%. How much did the man pay?

A. 2368
B. 2268
C. 2278
D. 2378

Click here to show/hide answer

Answer: B. 2268

39. A drainage pipe line 1000 ft long is laid at a slope of 2%. What is the total drop of the lower end?

A. 10 ft
B. 15 ft
C. 20 ft
D. 25 ft

Click here to show/hide answer

Answer: C. 20 ft

40. What is the travel length of a plastic pipe 4” in diameter if the offset angle is 11.250 and the offset
length is 60 cm.

A. 2m
B. 3m
C. 4m
D. 5m

Click here to show/hide answer

Answer: B. 3m

41. If three light bulbs of different wattage are connected in series to a battery,

A. the voltage drop across each bulb will be the same.


B. the current in each light bulb will be the same.
C. the resistance in each light bulb will be the same.
D. the power consumed by each light bulb will be the same.

Click here to show/hide answer

Answer: B. the current in each light bulb will be the same.

42. The speed of light in a vacuum


A. is found by averaging the different speeds of all the different colors of light.
B. is higher for blue light than for red light.
C. is higher for green light than for violet light.
D. is the same for all the different colors of light.

Click here to show/hide answer

Answer: D. is the same for all the different colors of light.

43. A material is said to be transparent if

A. light can pass freely through it in a straight line.


B. it absorbs light and redistributes the energy as thermal energy.
C. it reflects light.
D. it can vibrate at a resonant frequency to match the frequency of the light.

Click here to show/hide answer

Answer: A. light can pass freely through it in a straight line.

44. Of all the electromagnetic waves, those with highest energy are ____ and those with lowest energy
are ____.

A. gamma rays; radio waves


B. radio waves; x-rays
C. X-rays; microwaves
D. microwaves; ultraviolet

Click here to show/hide answer

Answer: A. gamma rays; radio waves

45. Which of the following is true?

A. Only virtual images can be projected on a screen.


B. A light ray passing through the center of a converging lens will be bent to pass through the focus.
C. A virtual image is formed where the rays from an object meet after passing through a lens.
D. The image seen in a plane mirror is a virtual image.

Click here to show/hide answer

Answer: D. The image seen in a plane mirror is a virtual image.

46. When a converging lens is used as a magnifying glass, the image produced is

A. real and inverted.


B. real and upright.
C. virtual and inverted.
D. virtual and upright.

Click here to show/hide answer

Answer: D. virtual and upright.

47. Which of the following is true? When used alone,

A. converging lenses can form only real images.


B. converging lenses can form only virtual images.
C. converging lenses can form only inverted images.
D. diverging lenses can form only virtual images.

Click here to show/hide answer

Answer: D. diverging lenses can form only virtual images.

48. The colors seen in a rainbow

A. are produced by raindrops of different colors.


B. are produced by raindrops of different shapes.
C. are the colors of the different atoms that make up water.
D. are produced when sunlight is refracted by raindrops.

Click here to show/hide answer

Answer: D. are produced when sunlight is refracted by raindrops.

49. The law of reflection says

A. all reflected rays are perpendicular to the incident ray.


B. all reflected rays are parallel to the incident ray.
C. all reflected rays are parallel to each other.
D. the angle of reflection equals the angle of incidence.

Click here to show/hide answer

Answer: D. the angle of reflection equals the angle of incidence.

50. A light ray passing from air into water at an angle of 30° from the normal in air

A. would make an angle of 30° from the normal in water.


B. would make an angle greater than 30° from the normal in water.
C. would make an angle less than 30° from the normal in water.
D. would be completely reflected by the water surface.

Click here to show/hide answer


Answer: C. would make an angle less than 30° from the normal in water.
Plumbing Arithmetic – Set 6
1. A 150 mm diameter pipe, 50 ft long is installed vertically. It is filled with water at atmospheric
pressure, what is the total pressure in psi at the bottom?

A. 20.65 psi
B. 21.66 psi
C. 22.66 psi
D. 23.65 psi

Click here to show/hide answer

Answer: B. 21.66 psi

2. What is the pressure in pounds per square inch at the base of a 10 foot water cylinder?

A. 0.433 psi
B. 4.33 psi
C. 4.36 psi
D. 4.63 psi

Click here to show/hide answer

Answer: B. 4.33 psi

3. If the total working area of the plunger of a pump is 10 sq. in. What is the total pressure in pounds on
the plunger when pumping against 125 lbs per square inch?

A. 11.5 lbs
B. 12.5 lbs
C. 13.5 lbs
D. 14.5 lbs

Click here to show/hide answer

Answer: B. 12.5 lbs

4. 350 is to be divided between Jones and Smith so that Jones will receive 25 more than Smith. How
much Jones received?

A. 185.50
B. 187.50
C. 178.50
D. 186.50

Click here to show/hide answer

Answer: B. 187.50
5. 350 is to be divided between Jones and Smith so that jones will receive 25 more than Smith. How
much Smith received?

A. 167.50
B. 155.50
C. 165.50
D. 162.50

Click here to show/hide answer

Answer: D. 162.50

6. Find two consecutive even integers such that the square of the larger is 44 greater that the square of
the smaller integers.

A. 8 and 10
B. 10 and 12
C. 12 and 14
D. 10 and 11

Click here to show/hide answer

Answer: B. 10 and 12

7. A messenger traveling 65 miles per hour pursues a truck which has a start of 2 hours and overtakes it
in 3 hours. Find the trucks’ speed?

A. 37 miles/hr
B. 38 miles/hr
C. 39 miles/hr
D. 40 miles/hr

Click here to show/hide answer

Answer: C. 39 miles/hr

8. A motorboat went 70 miles in 4 hours when traveling at full speed upstream on a river whose current
flows at the rate of 6 miles per hour. How fast can the boat travel in still water?

A. 21.5 miles/hr
B. 22.5 miles/hr
C. 23.5 miles/hr
D. 24.5 miles/hr

Click here to show/hide answer

Answer: C. 23.5 miles/hr


9. Two coats of paint are required for an elevated water pipe line 7 inches in diameter (outside
diameter) and 200 ft long. If a gallon of paint covers 200 sq. ft. on the first coat and 250 sq. ft. on the
second coat, how many gallons are needed?

A. 30 gallons
B. 31 gallons
C. 32 gallons
D. 33 gallons

Click here to show/hide answer

Answer: D. 33 gallons

10. One cubic yard can give a volume equivalent to?

A. 0.7651 cu.m
B. 0.2835 cu.m.
C. 0.9232 cu.m
D. 0.2024 cu.m

Click here to show/hide answer

Answer: A. 0.7651 cu.m

11. The critical angle is

A. the angle of incidence for which the angle of the refracted beam is 0°.
B. the angle of incidence for which the angle of the refracted beam is 90°.
C. the angle of incidence for which the angle of the refracted beam is the same.
D. the angle of incidence for which the angle of the reflected beam is the same.

Click here to show/hide answer

Answer: B. the angle of incidence for which the angle of the refracted beam is 90°.

12. How long is a meter stick?

A. 36 inches
B. 100 mm
C. 10 cm
D. 100 cm

Click here to show/hide answer

Answer: B. 100 mm
13. If T is directly proportional to L, then a plot of T vs L should be

A. a parabola.
B. a circle.
C. a curve that is concave upward.
D. a straight line passing through the origin.

Answer: D. a straight line passing through the origin.

14. 3x2 + 2x – 5y + 7 = 0. Determine the curve.

A. Ellipse
B. Parabola
C. Circle
D. Hyperbola

Click here to show/hide answer

Answer: B. Parabola

15. What is the corresponding effective rate of 18% compounded semi quarterly?

A. 19.48%
B. 18.46%
C. 18.95%
D. 19.25%

Click here to show/hide answer

Answer: A. 19.48%

16. _____ is the quality of being plastically elongated.

A. Flexibility
B. Plastically
C. Malleability
D. Ductility

Click here to show/hide answer

Answer: B. Flexibility

17. A freely falling body is a body in rectilinear motion and with constant.

A. velocity
B. acceleration
C. speed
D. deceleration

Click here to show/hide answer

Answer: B. acceleration

18. If the roots of an equation are 0, then they are classified as

A. zeros of function
B. hypergolic solution
C. extraneous solution
D. trivial solution

Click here to show/hide answer

Answer: D. trivial solution

19. (cos A)4 – (sin A)4 is equal to

A. sin 2A
B. cos 2A
C. cos 4A
D. sin 4A

Click here to show/hide answer

Answer: B. cos 2A

20. A frequency curve which is composed of series rectangles constructed with the steps as the base and
the frequency as the height.

A. Histogram
B. Ogive
C. Frequency distribution
D. Bar graph

Click here to show/hide answer

Answer: A. Histogram

21. Given: f(x) = (x + 3)(x – 4) + 4. When f(x) is divided by (x – k), the remainder is k. Find k.

a) 4
b) 6
c) 8
d) 2
Click here to show/hide answer

Answer: A. 4

22. The reciprocal of bulk modulus of any fluid is called

A. compressibility
B. shape elasticity
C. volume stress
D. volume strain

Click here to show/hide answer

Answer: A. compressibility

23. sin (B – A) is equal to ______, when B = 270° and A is an acute angle.

A. sin A
B. cos A
C. -cos A
D. -sin A

Click here to show/hide answer

Answer: C. –cos A

24. If one third of the air is a tank is removed by each stroke of an air pump, what fractional part of the
total air is removed in 5 strokes?

A. 0.8122
B. 0.9122
C. 0.7122
D. 0.6122

Click here to show/hide answer

Answer: B. 0.9122

25. Find the mean proportional of 4 and 36.

A. 72
B. 24
C. 20
D. 12

Click here to show/hide answer

Answer: 12
26. It is the worth of a property as recorded in the book of an enterprise.

A. Salvage value
B. Book value
C. Scrap value
D. Price

Click here to show/hide answer

Answer: B. Book value

27. At what quadrant is A, if sec A is positive and csc A is negative?

A. I
B. III
C. II
D. IV

Click here to show/hide answer

Answer: D. IV

28. The amount of P 50, 000 was deposited in the bank earning at interest of 7.5% per annum.
Determine the total amount at the end of 5 years, if the principal and interest were not withdrawn
during the period?

A. P 70, 374.90
B. P 71, 781.47
C. P 72, 475.23
D. P 78, 536.34

Click here to show/hide answer

Answer: B. P 71, 781.47

29. Determine x so that: x, 2x + 7, 10x – 7 will be a geometric progression.

A. 7, -7/12
B. 7, -14/5
C. 7, -7/6
D. 7, -5/6

Click here to show/hide answer

Answer: C. 7, -7/6
30. Find the coordinates of the vertex of the parabola y = x2 – 4x + 1 by making use of the fact that at the
vertex, the slope of the tangent is zero.

A. (-1, -3)
B. (-2, -3)
C. (3, -2)
D. (2, -3)

Click here to show/hide answer

Answer: D. (2,-3)

31. A ball is dropped from a building 100 m high. If the mass of the ball is 10 gm, after what time will the
ball strike the Earth?

A. 5.61 s
B. 4.52 s
C. 2.45 s
D. 4.42 s

Click here to show/hide answer

Answer: B. 4.52 s

32. Equation relating x and y that cannot readily be solved explicitly for y as a function of x or for x as a
function of y. Such equation may nonetheless determine y as a function of x or vice versa. Such a
function is called

A. implicit function
B. logarithmic function
C. explicit function
D. continuous function

Click here to show/hide answer

Answer: A. implicit function

33. If the points (-2, 3) and (¬3, 5) lie on a straight line, then the equation of the line is.

A. x + 2y – 1 = 0
B. 2x + y – 1 = 0
C. x – 2y – 1 = 0
D. 2x + y + 1 = 0

Click here to show/hide answer

Answer: D. 2x + y + 1 = 0
34. Two balls whose masses are 5 kg and 0.5 kg are placed with their centers 0.5 cm apart. With what
force do they attract each other?

A. 6.67 x 108 N
B. 6.67 x 10-9 N
C. 6.67 x 10-11 N
D. 6.67 x 10-10 N

Click here to show/hide answer

Answer: C. 6.67 x 10-11 N

35. The depth of water in a cylindrical tank 4 m in diameter is increasing at the rate of 0.7 m/min. Find
the rate at which the water flowing into the tank.

A. 2.5
B. 6.4
C. 8.8
D. 1.5

Click here to show/hide answer

Answer: C. 8.8

36. Two vertices of a triangle are (2,4) and (-2,3)) and the area is 2 square units, the locus of the third
vertex is

A. x – 4y = -4
B. x + 4y = 12
C. 4x – y = 14
D. 4x + 4y = 14

Click here to show/hide answer

Answer: A. x – 4y = -4

37. It is a sequence of numbers such that successive terms differ by a constant.

A. Harmonic progression
B. Infinite progression
C. Geometric progression
D. Arithmetic progression

Click here to show/hide answer

Answer: D. Arithmetic progression


38. Centrifugal force is

A. Directly proportional to the square of a tangential velocity.


B. Directly proportional to the radius of the curvature.
C. Inversely proportional to the square of a tangential velocity.
D. Directly proportional to the square of the weight of the object.

Click here to show/hide answer

Answer: A. Directly proportional to the square of a tangential velocity.

39. If sec2A is 5/2, the quantity 1- sin2A is equivalent to

A. 0.4
B. 2.5
C. 0.6
D. 1.5

Click here to show/hide answer

Answer: A. 0.4

40. If you borrowed money from your friend with simple interest of 12%, find the present worth of P
50,000 which is due at the end of 7 months.

A. P 46,730
B. P 45,789
C. P 46,200
D. P 44,893

Click here to show/hide answer

Answer: A. P 46,730

41. The average horsepower required to raise a 150 kg drum to a height of 20 m over a period of one
minute is.

A. 1.12 hp
B. 0.41 hp
C. 0.81 hp
D. 0.66 hp

Click here to show/hide answer

Answer: D. 0.66 hp
42. Find the equation of the normal to x2 + y2 = 1 at the point (2, 1).

A. y = 2x
B. 2x + y = 1
C. x + y = 1
D. x = 2y

Click here to show/hide answer

Answer: D. x = 2y

43. The angular distance of a point on the terrestrial sphere from the North Pole is called its.

A. altitude
B. latitude
C. codeclination
D. colatitude

Click here to show/hide answer

Answer: D. colatitude

44. .In how many years is required for P 2,000 to increase by P 3,000 if interest at 12% compounded
semi¬annually?

A. 9
B. 7
C. 10
D. 8

Click here to show/hide answer

Answer: D. 8

45. What is the quotient when 4 + 8i is divided by i3?

A. -8 + 4i
B. -8 – 4i
C. 8 + 4i
D. 8 – 4i

Click here to show/hide answer

Answer: A. -8 + 4i

46. What is the moment of inertia of a cylinder of radius 5 m and mass of 5 kg?
A. 62.5 kg-m2
B. 120 kg-m2
C. 72.5 kg-m2
D. 80 kg-m2

Click here to show/hide answer

Answer: A. 62.5 kg-m2

47. If the second derivative of the equation of the curve is equal to the negative of the equation of that
same curve, curve is

A. a paraboloid
B. an exponential
C. a sinusoid
D. a cissoids

Click here to show/hide answer

Answer: C. a sinusoid

48. Find the minimum distance from the point (4, 2) to the parabola y2 = 8x

A. 2(sqrt(2))
B. sqrt(3)
C. 2sqrt(3)
D. 4(sqrt(3))

Click here to show/hide answer

Answer: A. 2(sqrt(2))

49. Find the present worth of a future payment of P 100,000 to be made in 10 years with an interest of
12% compounded quarterly.

A. P 30,655.68
B. P 30,444.44
C. P 33,000.00
D. P 30,546.01

Click here to show/hide answer

Answer: A. P 30,655.68

50. Find the inclination of the line passing through (-5, 3) and (10, 7).
A. 14.73
B. 14.83
C. 14.63
D. 14.93

Click here to show/hide answer

Answer: D. 14.93

Plumbing Arithmetic – Set 7


1. The times required for the examinees to solve the same problem differ by two minutes. Together they
can solve 32 problems in one hour. How long will it take for the slower problem solver to solve a
problem?

A. 3 minutes
B. 2 minutes
C. 4 minutes
D. 5 minutes

Click here to show/hide answer

Answer: D. 5 minutes

2. If y = x ln x, find (d2y)(dx2)

A. 1/x2
B. -1/x
C. 1/x
D. -1/x2

Click here to show/hide answer

Answer: C. 1/x

3. What nominal rate compounded semi-annually, yields the same amount as 16% compounded
quarterly?

A. 16.64%
B. 16.32%
C. 16.00%
D. 16.16%

Click here to show/hide answer

Answer: B. 16.32%

4. A 40-gm rifle with a speed of 300m/s strikes into a ballistic pendulum of mass 5 kg suspended from a
cord 1 m long. Compute the vertical height through which the pendulum rises.

A. 28.45 cm
B. 29.88 cm
C. 28.87 cm
D. 29.42 cm

Click here to show/hide answer

Answer: C. 28.87 cm

5. A regular octagon is inscribed in a circle of a radius 10. Find the area of the octagon.

A. 228.2
B. 282.8
C. 238.2
D. 288.2

Click here to show/hide answer

Answer: B. 282.8

6. What is the area of the largest rectangle that can be inscribed in a semi-circle of radius 10?

A. Sqrt(50) sq. units


B. 100 sq. units
C. 2(sqrt(50)) sq. units
D. 1000 sq. units

Click here to show/hide answer

Answer: B. 100 sq. units

7. Given the points (3, 7) and (-4, -7). Solve for the distance between them.

A. 16.56
B. 17.65
C. 14.65
D. 15.65

Click here to show/hide answer

Answer: D. 15.65

8. Determine the vertical pressure due to column of water 85-m high.

A. 8.33 x 103 N/m2


B. 8.33 x 105 N/m2
C. 8.33 x 105 N/m2
D. 8.33 x 104 N/m2

Click here to show/hide answer

Answer: C. 8.33 x 105 N/m2

9. The integral of any quotient whose numerator is the differential of the denominator is the ______.

A. product
B. derivative
C. cologarithm
D. logarithm

Click here to show/hide answer


Answer: D. logarithm

10. You loan from a loan firm an amount of P 100, 000 with a rate of simple interest of 20% but the
interest was deducted from the loan at the time the money was borrowed. If at the end of one year, you
have to pay the full amount of P 100, 000 what is the actual rate of interest?

A. 30.0%
B. 18.8%
C. 25.0%
D. 27.5%

Click here to show/hide answer

Answer: C. 25.0%

11. Find the distance of the directrix from the center f the ellipse if its major axis is 10 and its minor axis
is 8.

A. 8.3
B. 8.7
C. 8.1
D. 8.5

Click here to show/hide answer

Answer: A. 8.3

12. Evaluate the expression (1 + i2)10 where i is the imaginary number.

A. 1
B. -1
C. zero
D. 10

Click here to show/hide answer

Answer: B. -1

13. The point of intersection of the planes x + 5y – 2z = 9, 3x – 2y + z = 3 and x + y + z = 2 is at

A. (1, -1, 2)
B. (2, 1,-1)
C. (1, 2, 1)
D. (-1, -1, 2)

Click here to show/hide answer


Answer: B. (2, 1, -1)

14. If arctan x + arctan (1/3) = n/4, then the value of x is

A. 1/5
B. 1/4
C. 1/2
D. 1/3

Click here to show/hide answer

Answer: C. 1/2

15. A 200-gram apple is thrown from the edge of a tall building with an initial speed of 20m/s. What is
the change in kinetic energy of the apple if it strikes the ground at 50m/s?

A. 210 Joules
B. 81 Joules
C. 130 Joules
D. 100 Joules

Click here to show/hide answer

Answer: 210 Joules

16. Find the probability of getting exactly 12 out of 30 questions on a true or false.

A. 0.15
B. 0.08
C. 0.04
D. 0.12

Click here to show/hide answer

Answer: B. 0.08

17. The sum of the digits of a two-digit number is 11. If the digits are reversed, the resulting number is
seven more than twice the original number. What is the original number?

A. 44
B. 38
C. 53
D. 83

Click here to show/hide answer

Answer: B. 38
18. If a regular polygon has 27 diagonals, then it is a,

A. heptagon
B. pentagon
C. hexagon
D. nonagon

Click here to show/hide answer

Answer: D. nonagon

19. A point moves so that its distance from the point (2, -1) is equal to the distance from the x -axis. The
equation of the locus is

A. x2 – 4x -2y + 5 =0
B. x2 + 4x – 2y – 5 =0
C. x2 + 4x +2y + 5 = 0
D. x2 – 4x + 2y + 5 = 0

Click here to show/hide answer

Answer: D. x2 – 4x + 2y + 5 = 0

20. What rate of interest compounded annually is the same as the rate of interest of 8% compounded
quarterly?

A. 8.48%
B. 8.42%
C. 8.86%
D. 8.24%

Click here to show/hide answer

Answer: D. 8.24%

21. The amount of heat needed to change solid to liquid is

A. condensation
B. solid fusion
C. latent heat of fusion
D. cold fusion

Click here to show/hide answer

Answer: C. latent heat of fusion


22. If a = b, then b = a. This illustrates which axiom in Algebra?

A. Transitive axiom
B. Symmetric axiom
C. Reflexive axiom
D. Replacement axiom

Click here to show/hide answer

Answer: B. Symmetric axiom

23. Find the sum of the roots of 5x2 – 10x + 2 = 0.

A. -1/2
B. 2
C. 1/2
D. -2

Click here to show/hide answer

Answer: B. 2

24. It is a measure of relationship between two variables.

A. Function
B. Relation
C. Equation
D. Correlation

Click here to show/hide answer

Answer: D. Correlation

25. A VOM has a selling price of P 400. If its selling price is expected to decline at the rate of 10% per
annum due to obsolesce, what will be its selling price after 5 years?

A. P 200.00
B. P 236.20
C. P 213.10
D. P 249.50

Click here to show/hide answer

Answer: B. P 236.20

26. Find the area bounded by the curve y = 9 – x2 and the x axis.
A. 30 units2
B. 18 units2
C. 25 units2
D. 36 units2

Click here to show/hide answer

Answer: D. 36 units2

27. To compute the value of n factorial, in symbolic form (n!); where n is large number, we use the
formula called

A. Matheson’s Formula
B. Richardson-duchman Formula
C. Diophantine Formula
D. Stirling’s Formula

Click here to show/hide answer

Answer: D. Stirling’s Formula

28. Find the nominal rate, which if converted quarterly could be used instead of 12% compounded semi-
annually.

A. 11.83%
B. 11.29%
C. 21.34%
D. 14.02%

Click here to show/hide answer

Answer: 11.83%

29. What is the distance in cm between two vertices of a cube which are farthest from each other, if an
edge measures 8 cm?

A. 12.32
B. 13.86
C. 16.93
D. 14.33

Click here to show/hide answer

Answer: B. 13.86

30. The distance between the points AB defined by A (cos A, – sin A) an B (sin A, cosA) is equal to
A. Sqrt(2)
B. 1
C. 2 tan A
D. Cos A

Click here to show/hide answer

Answer: A. Sqrt(2)

31 .Find the length of the vector (2, 4, 4).

A. 5.16
B. 7.00
C. 6.00
D. 8.50

Click here to show/hide answer

Answer: C. 6.00

32. Mr. J. Reyes borrowed money from the bank. He received from the bank P 1,842 and promise to
repay P 2,000 at the end of 10 months. Determine the simple interest.

A. 15.70%
B. 19.45%
C. 16.10%
D. 10.29%

Click here to show/hide answer

Answer: D. 10.29%

33. It is a polyhedron of which two faces are equal polygons in parallel planes and the other faces are
parallelograms.

A. Prismatoid
B. Frustum
C. Prism
D. Tetrahedron

Click here to show/hide answer

Answer: C. Prism

34. A regular hexagonal pyramid has a slant height of 4 cm and the length of each side of the base is 6
cm. Find the lateral area.
A. 72 cm2
B. 62 cm2
C. 52 cm2
D. 82 cm2

Click here to show/hide answer

Answer: A. 72 cm2

35. According to this law, “The force between two charges varies directly as the magnitude of each
charge and inversely as the square of the distance between them.”

A. Inverse square Law


B. Law of Universal Gravitation
C. Newton’s Law
D. Coulomb’s Law

Click here to show/hide answer

Answer: D. Coulomb’s Law

36. A loan of P 5,000 is made for a period of 15 months, at a simple interest rate of 15%, what future
amount is due at the end of the loan period?

A. P 5,937.50
B. P 5,842.54
C. P 5,637.50
D. P 5,900.90

Click here to show/hide answer

Answer: A. 5,937.50

37. If tan 4A = cot 6A, then what is the value of angle A?

A. 14°
B. 10°
C. 12°
D. 9°

Click here to show/hide answer

Answer: D. 9°

38. At the surface of the earth 9 = 9.806m/s2. Assuming the earth to be a sphere of radius 6.371 x 10A6
m, compute the mass of the earth.
A. 5.12 x 1024 kg
B. 5.97 x 1023 kg
C. 5.62 x 1024 kg
D. 5.97 x 1024 kg

Click here to show/hide answer

Answer: D. 5.97 x 1024 kg

39. Find the approximate change in the volume of a cube of side “x” inches caused by increasing its side
by 1%.

A. 0.02 x2 in3
B. 0.03 x2 in3
C. 0.10 x2 in3
D. 0.30 x2 in3

Click here to show/hide answer

Answer: B. 0.03 x2 in3

40. The energy stored in a stretched elastic material such as spring is

A. internal energy
B. mechanical energy
C. kinetic energy
D. elastic potential energy

Click here to show/hide answer

Answer: D. elastic potential energy

41. A boat can travel 8 miles per hour in still water. What is its velocity with respect to the shore if it
heads 35° East of North?

A. 8.963
B. 6.743
C. 4.588
D. 5.400

Click here to show/hide answer

Answer: C. 4.588

42. A railroad is to be laid-off in a circular path. What should be the radius if the track is to change
direction by 30° at a distance of 157.08 m?
A. 300 m
B. 250 m
C. 150 m
D. 200 m

Click here to show/hide answer

Answer: A. 300 m

43. A central angle of 45 degrees subtends an arc of 12 cm. what is the radius of the circle?

A. 15.82 cm
B. 15.28 cm
C. 12.82 cm
D. 12.58 cm

Click here to show/hide answer

Answer: B. 15.28 cm

44. A metal washer 1-inch in diameter is pierced by 1/2-inch hole. What is the volume of the washer if it
is 1/8 inch thick?

A. 0.028
B. 0.074
C. 0.082
D. 0.047

Click here to show/hide answer

Answer: B. 0.074

45. A machine cost P 8,000 and an estimated life of 10 years with a salvage value of P 500. What is its
book value after 8 years using straight-line method?

A. P 4,000
B. P 2,000
C. P 2,500
D. P 3,000

Click here to show/hide answer

Answer: B. P 2,000

46. The volume of the two spheres is the ratio 27:343 and the sum of their radii is 10. Find the radius of
the smaller sphere.
A. 3
B. 5
C. 4
D. 6

Click here to show/hide answer

Answer: A. 3

47. The perimeter of an isosceles right triangle is 6.6824. Its area is

A. 4
B. 1/2
C. 1
D. 2

Click here to show/hide answer

Answer: D. 2

48. If (2 log x to the base 4) – (log 9 to the base 4) = 2, find x

A. 10
B. 11
C. 13
D. 12

Click here to show/hide answer

Answer: D. 12

49. Two post, one 8 m and other 12 m high are 15 cm apart. If the posts are supported by a cable
running from the top of the first post to a stake on the ground and then back to the top of the second
post, find the distance from the lower post to the stake to use minimum amount of wire?

A. 8 m
B. 4 m
C. 9 m
D. 6 m

Click here to show/hide answer

Answer: D. 6 m

50. In a box there are 25 coins consisting of quarters, nickels and dimes with a total amount of $ 2.75. If
the nickels were dimes, and dimes were quarters and the quarters were nickels, the total amount would
be $ 3.75. How many quarters are there?
A. 5
B. 10
C. 16
D. 12

Click here to show/hide answer

Answer: A. 5

Plumbing Arithmetic – Set 8


1. csc 520° is equal to

A. sin 20°
B. tan 45°
C. csc 20°
D. cos 20°

Click here to show/hide answer

Answer: C. csc 20°


2. How far does an automobile move while its speed increases uniformly from 15 kph to 45 kph in 20
seconds?

A. 200 m
B. 185 m
C. 167 m
D. 172 m

Click here to show/hide answer

Answer: C. 167 m

3. If log of 2 to the base 2 plus log of x to the base 2 is equal to 2, then the value of x is

A. -1
B. -2
C. 4
D. 2

Click here to show/hide answer

Answer: D. 2

4. A measure of the resistance of a body it offers to any change in its angular velocity, determine by its
mass and distribution of its mass about the axis of rotation is known as

A. Friction
B. Moment of inertia
C. Torsion
D. Angular acceleration

Click here to show/hide answer

Answer: B. Moment of inertia

5. Each angle of a regular dodecagon is equal to _____.

A. 135°
B. 125°
C. 150°
D. 105°

Click here to show/hide answer

Answer: C. 150°
6. If an equilateral triangle is circumscribed about a circle of radius 10 cm, determine the side of the
triangle.

A. 64.12 cm
B. 34.64 cm
C. 36.44 cm
D. 32.10 cm

Click here to show/hide answer

Answer: B. 34.64 cm

7. What is the moment of inertia of a circle of radius 5 m with respect to its tangent?

A. 1473 m4
B. 490 m4
C. 2054 m4
D. 2454 m4

Click here to show/hide answer

Answer: D. 2454 m4

8. At an interest rate of 10% compounded annually, how much will a deposit of P1,500 be in 15 years?

A. P 6,265.87
B. P 6,437.90
C. P 6,234.09
D. P 6,100.00

Click here to show/hide answer

Answer: A. P 6,265.87

9. A man expects to receive P 25,000 in 8 years. How much is that money worth now considering
interest at 8% compounded quarterly

A. P 13,265.83
B. P 13,859.12
C. P 13,958.33
D. P 13,675.23

Click here to show/hide answer

Answer: A. P 13,265.83
10. Evaluate the integral of whose limit is from -6 to -10.

A. 1/2
B. sqrt(2)
C. ln 3
D. ln 2

Click here to show/hide answer

Answer: D. ln 2

11. Given a cone of diameter x and altitude of H. What percent is the volume of the largest cylinder
which can be inscribed in the cone to the volume of the cone?

A. 56%
B. 46%
C. 65%
D. 44%

Click here to show/hide answer

Answer: D. 44%

12. What is the allowable error in measuring the edge of the cube that is intended to hold 8 cu. meter, if
the error of the computed volume is not exceed 0.03 cu.m.?

A. 0.001 m
B. 0.003 m
C. 0.0025 m
D. 0.002 m

Click here to show/hide answer

Answer: C. 0.0025 m

13. Find the equation of the family of orthogonal trajectories of the system of parabolas y2 = 2x + c.

A. y = cex
B. y = ce(-2x)
C. y = ce(-x)
D. y = ce(2x)

Click here to show/hide answer

Answer: C. y = ce(-x)
14. What is the accumulated amount of five year annuity paying P 6,000 at the end of each year, with
interest at 15% compounded annually?

A. P 41,114.29
B. P 41,454.29
C. P 40,544.29
D. P 40,454.29

Click here to show/hide answer

Answer: D. P 40,454.29

15. Find the 30th term of the arithmetic progression 4, 7, 10,

A. 88
B. 75
C. 90
D. 91

Click here to show/hide answer

Answer: D. 91

16. A man rows downstream at the rate of 5 mph and upstream at the rate of 2 mph. How far
downstream should he go if he is to return in 7/4 hours after leaving?

A. 2.5 miIes
B. 2.7 miles
C. 3.1 miles
D. 3.3 miles

Click here to show/hide answer

Answer: A. 2.5 miles

17. A club of 40 executives, 33 likes to smoke Marlboro and 20 like to smoke Philip Morris. How many
like both?

A. 10
B. 12
C. 13
D. 11

Click here to show/hide answer

Answer: C. 13
18. What will be the future worth of money after 12 months, if the sum of P 25,000 is invested today at
simple interest rate of 1% per month?

A. P 29,000
B. P 30,000
C. P 27,859
D. P 28,000

Click here to show/hide answer

Answer: D. P 28,000

19. It is the characteristics of a population which is measurable.

A. Parameter
B. Sample
C. Frequency
D. Distribution

Click here to show/hide answer

Answer: C. Frequency

20. Find the area of the triangle which the line 2x – 3y + 6 = 0 forms with the coordinate axes.

A. 2 sq. units
B. 4 sq. units
C. 3 sq. units
D. 5 sq. units

Click here to show/hide answer

Answer: C. 3 sq. units

21 .Find the value of (1 + i)5, where i is an imaginary number.

A. 1 + i
B. -4(1 + i)
C. 4(1 + i)
D. 1 – i

Click here to show/hide answer

Answer: B. -4(1+i)

22. The function is discontinuous at x = ?


A. 1
B. 2
C. -2
D. 3

Click here to show/hide answer

Answer: C. -2

23. ABC Corporation makes it a policy that for any new equipment purchased; the annual depreciation
cost should not exceed 20% of the first cost at any time with no salvage value. Determine the length of
service life necessary if the depreciation used is the SYD method

A. 19 years
B. 10 years
C. 9 years
D. 12 years

Click here to show/hide answer

Answer: C. 9 years

24. Determine the coordinates of the point which is three-fifths of the way from the point (2, -5) to the
point (-3, 5 )

A. (-1,-2)
B. (1,-1)
C. (-1,1)
D. (-2,1)

Click here to show/hide answer

Answer: C. (-1,1)

25. Integrate the

A.
B.

C.

D.

Click here to show/hide answer

Answer: C.
26. A line passes through point (2, 2). Find the equation of the line if the length of the line segment
intercepted by the coordinate axes is the sqrt(5)

A. 2x + y – 2 =0
B. 2x – y + 2 = 0
C. 2x – y – 2 = 0
D. 2x + y + 2 = 0

Click here to show/hide answer

Answer: C. 2x – y – 2 = 0

27. Two triangles have equal bases. The altitude of one triangle is 3 units more than its base and the
altitude of the other is 3 units less than its base. Find the altitudes, if the areas of the triangle differ by
21 sq. units.

A. 3 and 9
B. 6 and12
C. 4 and 10
D. 5 and 11

Click here to show/hide answer

Answer: C. 4 and 10

28. A function F(x) is called of f(x) if F'(x) = f(x)

A. implicit function
B. antiderivative
C. derivative
D. Explicit function

Click here to show/hide answer

Answer: B. antiderivative

29. Solve for A in the equation: cos2A = 1 – cos2A

A. 45° , 150° , 220° , 315°


B. 45° , 125° , 225° , 335°
C. 45° , 125° , 225° , 315°
D. 45° , 135° , 225° , 315°

Click here to show/hide answer

Answer: D. 45°, 135°, 225°, 315°


30. A block weighing 500 kN rest on a ramp inclined at 25° with the horizontal. The force tending to
move the block down the ramp is

A. 121 kN
B. 265 kN
C. 450 kN
D. 211 kN

Click here to show/hide answer

Answer: D. 211 kN

31. A load of 100 lb is hung from the middle of a rope, which is stretched between two rigid walls 30 ft
apart. Due to the load, the rope sags 4 ft in the middle. Determine the tension in the rope.

A. 149 lbs
B. 165 lbs
C. 173 lbs
D. 194 lbs

Click here to show/hide answer

Answer: D. 194 lbs

32. In an ellipse, a chord which contains a focus and is in a line perpendicular to the major axis is a

A. Latus rectum
B. Minor axis
C. Conjugate axis
D. Focal width

Click here to show/hide answer

Answer: A. Latus rectum

33. A 16 gram mass is moving at 30 cm/sec while a 4 gram mass is moving in an opposite direction at 50
cm/sec. They collide head on and stick together. Their velocity after collision is

A. 0.14 m/s
B. 0.21 m/s
C. 0.28 m/s
D. 0.07 m/s

Click here to show/hide answer

Answer: A. 0.14 m/s


34. A market whereby there is only one buyer of an item for when there are no goods substitute

A. Monopoly
B. Oligopsony
C. Monopsony
D. Oligopoly

Click here to show/hide answer

Answer: C. Monopoly

35. Find the ratio of an infinite geometric progression if the sum is 2 and the first term is 1/2.

A. 1/2
B. 1/4
C. 1/3
D. 3/4

Click here to show/hide answer

Answer: D. 3/4

36. It is the ratio of the ultimate stress to the allowable stress

A. Factor of safety
B. Modulus
C. Proportionality constant
D. Strain

Click here to show/hide answer

Answer: A. Factor of safety

37. Momentum is the product of mass and

A. force
B. velocity
C. time
D. Acceleration

Click here to show/hide answer

Answer: A. force

38. 4x2 – 256 = 0 is the equation of


A. circle
B. Parallel lines
C. ellipses
D. parabola

Click here to show/hide answer

Answer: B. Parallel lines

39. Convergent series is a sequence of decreasing numbers or when the succeeding term is than the
preceding term.

A. greater
B. lesser
C. equal
D. none of these

Click here to show/hide answer

Answer: B. lesser

40. If all the y – terms have even exponents, the curve is symmetric with respect to the

A. X-axis
B. Y-axis
C. origin
D. Line 45° with the axis

Click here to show/hide answer

Answer: A. X-axis

41. The graph of r = a + b cos θ is a

A. limacon
B. lemniscate
C. cardoid
D. lituus

Click here to show/hide answer

Answer: A. limacon

42. A debt of P 10,000 with 10% interest compounded semi¬annually is to be amortized by semi-annual
payment over the next 5 years. The first due in 6 months. Determine the semi¬annual payment.
A. P 1,193.90
B. P 1,295.05
C. P 1,400.45
D. P 1,200.00

Click here to show/hide answer

Answer: B. P 1,295.05

43. Find the slope of x2y = 8 at the point (2, 2)

A. -2
B. 2
C. -1/2
D. -1

Click here to show/hide answer

Answer: A. -2

44. If 15 people won prizes in the state lottery (assuming that there are no ties), how many ways can
these 15 people win first, second, third, fourth and fifth prizes?

A. 116,260
B. 3,003
C. 360,360
D. 4,845

Click here to show/hide answer

Answer: C. 360,360

45. The effective rate of 14% compounded semi-annually is

A. 14.94%
B. 14.49%
C. 12.36%
D. 14.88%

Click here to show/hide answer

Answer: B. 14.49%

46. A rotating wheel has radius of 2 ft and 6 inches. A point on the rim of the wheel moves 30 ft in 2
seconds. Find the angular velocity of the wheel
A. 4 rad/s
B. 5 rad/s
C. 2 rad/s
D. 6 rad/s

Click here to show/hide answer

Answer: D. 6 rad/s

47. Find the equation of the curve at every point of which the tangent line has a slope of 2x

A. y = -x2 + c
B. x = -y2 + c
C. x = y2 + c
D. y = x2 + c

Click here to show/hide answer

Answer: D. y = x2 + c

48. It is a series of equal payments occurring at equal interval of time where the first payment is made
after several periods, after the beginning of the payment.

A. Deferred Annuity
B. Progressive Annuity
C. Delayed Annuity
D. Simple Annuity

Click here to show/hide answer

Answer: A. Deferred Annuity

49. The apothem of the polygon is the _____ of its inscribed circle.

A. diameter
B. circumference
C. length
D. radius

Click here to show/hide answer

Answer: D. radius

50. Each of the faces of a rectangular hexahedron is a

A. square
B. rectangle
C. triangle
D. hexagon

Click here to show/hide answer

Answer: A. square
Plumbing Arithmetic – Set 9
1. A man wishes his son to receive P 500,000 ten years from now. What amount should he invest today
if it will earn interest of 12% compounded annually during the first 5 years and 15% compounded
quarterly during the next 5 years?

A. P 123,433.23
B. P 145,345.34
C. P 134,678.90
D. P 135,868.19

Click here to show/hide answer

Answer: D. P 135,868.19

2. A plane headed due east with airspeed of 240 mph. If a wind at 40 mph is blowing from the north,
find the ground speed of the plane.

A. 274 mph
B. 200 mph
C. 243 mph
D. 281 mph

Click here to show/hide answer

Answer: C. 243 mph

3. Given an ellipse . Determine the distance between foci.

A. 4
B. 3
C. 18
D. 2

Click here to show/hide answer

Answer: A. 4

4. What is the accumulated amount after three years of P 6,500 invested at the rate of 12% per year
compounded semi¬annually?

A. P 9,500
B. P 9,248
C. P 9,321
D. P 9,221

Click here to show/hide answer


Answer: D. P 9,221

5. Find the 100th term of the sequence 1.01, 1.00, 0.99….

A. 0.04
B. 0.02
C. 0.05
D. 0.03

Click here to show/hide answer

Answer: B. 0.02

6. Find the value of x in the equation csc x + cot x = 3.

A. n/5
B. n/3
C. n/2
D. n/4

Click here to show/hide answer

Answer: A. n/5

7. Convergent series is a sequence of decreasing numbers or when the succeeding term is ____ than the
preceding term.

A. equal
B. ten times more
C. lesser
D. greater

Click here to show/hide answer

Answer: C. lesser

8. What interest rate compounded monthly is equivalent to 10% effective rate?

A. 9.47%
B. 9.68%
C. 9.57%
D. 9.75%

Click here to show/hide answer

Answer: C. 9.57%
9. The population of the Philippines doubled in the last 30 years from 1967 to 1997. Assuming the rate
of population increase will remain the same, in what year will the population triple?

A. 2027
B. 2030
C. 2015
D. 2021

Click here to show/hide answer

Answer: C. 2015

10. Evaluate the limit as x approaches infinity.

A. infinity
B. 1
C. zero
D. e

Click here to show/hide answer

Answer: C. zero

11. A piece of wire is shaped to enclose a square whose area is 169 sq.cm. It is then reshaped to enclose
a rectangle whose length is 15 cm. The area of the rectangle is.

A. 156 sq.cm
B. 175 sq.cm
C. 165 sq.cm
D. 170 sq.cm

Click here to show/hide answer

Answer: C. 165 sq.cm

12. A line, which is perpendicular to the x-axis, has a slope equal to ____.

A. e
B. infinity
C. 1
D. 2

Click here to show/hide answer

Answer: B. infinity
13. Find the coordinates of the point P(2, 4) with respect to the translated axis with origin at (1,3).

A. (-1, -1)
B. (1, 1)
C. (1, -1)
D. (-1,1)

Click here to show/hide answer

Answer: B. (1,1)

14. The midpoint of the line segment between P1(x1, y1) and P2(-2, 4) is P(2, -1). Find the coordinates of
P1.

A. (5, -6)
B. (-6, 6)
C. (6, -6)
D. (6, -5)

Click here to show/hide answer

Answer: C. (6, -6)

15. If ( x + 3) : 10 = ( 3x – 2) : 8, find ( 2x – 1).

A. 3
B. 4
C. 2
D. 1

Click here to show/hide answer

Answer: A. 3

16. A market situation whereby there is only one buyer of an item for which there are no goods
substitute.

A. Monopsony
B. Oligopoly
C. Oligopsony
D. Monopoly

Click here to show/hide answer

Answer: A. Monopsony
17. If , find .

A.
B.
C.
D.

Click here to show/hide answer

Answer: D.

18. According to this law, “The force between two charges varies directly as the magnitude of each
charge and inversely as the square of the distance between them.”

A. Law of Universal Gravitation


B. Newton’s Law
C. Coulomb’s Law
D. Inverse Square Law

Click here to show/hide answer

Answer: C. Coulomb’s Law

19. If a regular polygon has 27 diagonals, then it is a ____.

A. pentagon
B. heptagon
C. hexagon
D. nonagon

Click here to show/hide answer

Answer: D. nonagon

20. Of what quadrant is A, if sec A is positive and csc A is negative?

A. II
B. III
C. I
D. IV

Click here to show/hide answer

Answer: D. IV
21. A machine costs P 8,000 and an estimated life of 10 years with a salvage value of P 500. What is its
book value after 8 years? Using straight-line method.

A. P 4000
B. P 2500
C. P 3000
D. P 2000

Click here to show/hide answer

Answer: D. P 2000

22. The wheel of a car revolves “n” times, while the car travels “x” km. The radius of the wheel in meters
is ______.

A. 500000x/πn
B. 10000x/πn
C. 500x/πn
D. 5000x/πn

Click here to show/hide answer

Answer: C. 500x/πn

23. The measure of 2.25 revolutions counterclockwise is

A. 805 degrees
B. – 810 degrees
C. – 835 degrees
D. 810 degrees

Click here to show/hide answer

Answer: D. 810 degrees

24. The volume of a sphere is 36n cu.m. The surface area of this sphere in sq. m is ____.

A. 24n
B. 18n
C. 36n
D. 12n

Click here to show/hide answer

Answer: C. 36n
25. Find the approximate change in the volume of a cube of side “x” inches caused by increasing its side
by 1%.

A. 0.03 x3 cu.in
B. 0.10 x3 cu.in
C. 0.02 x3 cu.in
D. 0.30 x3 cu.in

Click here to show/hide answer

Answer: A. 0.03 x3 cu.in

26. The roots of a quadratic equation are 1/3 and 1/4. What is the equation?

A. 12x2 – 7x – 1 = 0
B. 12x2 + 7x -1 = 0
C. 12x2 – 7x + 1 = 0
D. 12x2 + 7x + 1 = 0

Click here to show/hide answer

Answer: C. 12x2 – 7x + 1 = 0

27. If the second derivative of the equation of a curve is equal to the negative of the equation of that
same curve, the curve is

A. A paraboloid
B. An exponential
C. A cissoid
D. A sinusoid

Click here to show/hide answer

Answer: D. A sinusoid

28. Three sides of a trapezoid are each 8-cm long. How long is the fourth side when the area of the
trapezoid has the greatest value?

A. 15
B. 16
C. 10
D. 12

Click here to show/hide answer

Answer: B. 16
29. A regular octagon is inscribed in a circle of radius 10. Find the area of the octagon.

A. 288.2
B. 282.8
C. 238.2
D. 228.2

Click here to show/hide answer

Answer: B. 282.8

30. In complex algebra, we use a diagram to present a complex plane commonly called ____.

A. Argand diagram
B. Funicular diagram
C. Venn diagram
D. De Moivre’s diagram

Click here to show/hide answer

Answer: A. Argand diagram

31. A 50 kg block of wood rest on top of the smooth plane whose length is 3 m and whose altitude is 0.8
m. How long will it take for the block to slide to the bottom of the plane when released?

A. 1.52 s
B. 2.14 s
C. 2.41 s
D. 2.51 s

Click here to show/hide answer

Answer: A. 1.52 s

32. What is the moment of inertia of a cylinder of radius 5 m and a mass of 5 kg?

A. 72.5 kg-m2
B. 120 kg-m2
C. 380 kg-m2
D. 62.5 kg-m2

Click here to show/hide answer

Answer: D. 62.5 kg-m2

33. In an ellipse, a chord which contains a focus and is in a line perpendicular to the major axis is a ___.
A. Conjugate axis
B. Focal width
C. Minor axis
D. Latus rectum

Click here to show/hide answer

Answer: D. Latus rectum

34. Which of the following cannot be an operation of matrices?

A. Subtraction
B. Addition
C. Multiplication
D. Division

Click here to show/hide answer

Answer: D. Division

35. If sec2A is 5/ 2, the quantity 1 – sin2A is equivalent to

A. 2.5
B. 0.6
C. 1.5
D. 0.4

Click here to show/hide answer

Answer: D. 0.4

36. Two triangles have equal bases. The altitude of one triangle is 3 units more than its base while the
altitude of the other is 3 units less than its base. Find the altitudes if the areas of the triangle differ by 21
square units.

A. 6 and 12
B. 5 and 11
C. 4 and 10
D. 3 and 9

Click here to show/hide answer

Answer: C. 4 and 10

37. A comfortable room temperature is 72°F. What is this temperature expressed in degrees Kelvin?
A. 290
B. 275
C. 263
D. 295

Click here to show/hide answer

Answer: D. 295

38. How long will it take the money to triple itself if invested at 10% compounded semi¬annually?

A. 11.9 yrs
B. 13.3 yrs
C. 11.3 yrs
D. 12.5 yrs

Click here to show/hide answer

Answer: 11.3 yrs

39. Find the 30th term of the arithmetic progression 4, 7, 10….

A. 91
B. 71
C. 81
D. 61

Click here to show/hide answer

Answer: A. 91

40. A car accelerates at a constant rate from 15 mi/hr to 45 mi/hr in 15 seconds, while travelling in a
straight line. What is the average acceleration?

A. 2.00 ft/sec2
B. 2.12 ft/sec2
C. 2.39 ft/sec2
D. 2.93 ft/sec2

Click here to show/hide answer

Answer: D. 2.93 ft/sec2

41. The quartile deviation is a measure of ____.

A. certainty
B. central tendency
C. division
D. dispersion

Click here to show/hide answer

Answer: D. dispersion

42. 15% compounded semi¬annually will have an effective rate of ____.

A. 15.93%
B. 16.02%
C. 18.78%
D. 15.56%

Click here to show/hide answer

Answer: D. 15.56%

43. The volume of a gas under standard atmospheric pressure 76-cm of Hg is 200 cu. inches. What is the
volume when the pressure is 80 cm Hg if the temperature is unchanged?

A. 190 cu.in
B. 90 cu.in
C. 110 cu.in
D. 30.4 cu.in

Click here to show/hide answer

Answer: A. 190 cu.in

44. What rate of interest compounded annually is the same as the rate of interest of 8% compounded
quarterly?

A. 8.42%
B. 6.88%
C. 8.24%
D. 7.90%

Click here to show/hide answer

Answer: A. 8.42%

45. It is the characteristic of a population which is measurable.

A. Distribution
B. Parameter
C. Sample
D. Frequency

Click here to show/hide answer

Answer: D. Frequency

46. Convert the 8 = n/3 to Cartesian equation.

A. x = 3(1/2)
B. y = x
C. y = 3(1/2)x
D. 3y = 3(1/2)x

Click here to show/hide answer

Answer: y = 3(1/2)x

47. The denominator of a certain fraction is three more than twice the numerator. If 7 is added to both
terms of the fraction, the resulting fraction is 3/5. Find the original fraction

A. 5/13
B. 8/ 3
C. 5/3
D. 13/5

Click here to show/hide answer

Answer: A. 5/13

48. Find the length of the vector (2, 4, 4).

A. 8.50
B. 6.00
C. 7.00
D. 5.18

Click here to show/hide answer

Answer: B. 6.00

49. One side of a regular octagon is 2. Find the area of the region inside the octagon.

A. 31
B. 19.3
C. 13.9
D. 21.4
Click here to show/hide answer

Answer: B. 19.3

50. The velocity of an automobile starting from rest is given by ds/dt = (90t) / (t+10) feet/sec. Determine
the acceleration after the time interval of 10 sec.

A. 2.10 ft/s2
B. 2.25 ft/s2
C. 1.71 ft/s2
D. 2.75 ft/s2

Click here to show/hide answer

Answer: B. 2.25 ft/s2


Plumbing Arithmetic – Set 10
1. A person draws 3 balls in succession from a box containing 5 red balls, 6 yellow balls and 7 green balls.
Find the probability of drawing the balls in the order red, yellow and green.

A. 0.3894
B. 0.0894
C. 0.04289
D. 0.03489

Click here to show/hide answer

Answer: C. 0.04289

2. At the inflection point where x = a

A. f”(a)<0
B. f”(a) is not equal to zero
C. f”(a)>0
D. f”(a) = 0

Click here to show/hide answer

Answer: D. f”(a) = 0

3. The work done by all forces except the gravitational force is always equal to the ____ of the system.

A. Total momentum
B. Total kinetic energy
C. Total potential energy
D. Total mechanical energy

Click here to show/hide answer

Answer: B. Total kinetic energy

4. The line passing through the focus and is perpendicular to the directrix of a parabola.

A. directrix
B. axis of the parabola
C. latus rectum
D. Tangent line

Click here to show/hide answer

Answer: B. axis of the parabola


5. The probability of getting a credit in an examination is 1/3. If three students are selected at random,
what is the probability that at least one of the students got credit?

A. 19/27
B. 8/27
C. 1/3
D. 2/3

Click here to show/hide answer

Answer: A. 19/27

6. Three forces 20 N, 30 N and 40 N are in equilibrium. Find the angle between the 30 N and the 40 N
forces.

A. 28.96°
B. 30°15’25”
C. 40°
D. 25.97°

Click here to show/hide answer

Answer: A. 28.96°

7. If 84° – 0.4x = Arc tan (cot 0.25x), find x.

A. 10°
B. 30°
C. 40°
D. 20°

Click here to show/hide answer

Answer: C. 40°

8. A collision in which the total kinetic energy after collision is less than before collision is called _____.

A. straight line collision


B. off center collision
C. inelastic collision
D. elastic collision

Click here to show/hide answer

Answer: C. inelastic collision


9. When the two waves of the same frequency speed and amplitude travelling in opposite directions are
superimposed,

A. Constructive interference always results


B. The phase difference is always zero
C. Standing waves are produced
D. Distractive waves are produced

Click here to show/hide answer

Answer: C. Standing waves are produced

10. The altitude of the sides of a triangle intersect at the point known as _____.

A. orthocenter
B. circumcenter
C. incenter
D. centroid

Click here to show/hide answer

Answer: A. orthocenter

11. The altitude of a cylinder of maximum volume which can be inscribed in a right circular cone of
radius r and height h is _____.

A. h/3
B. h/4
C. 3h/2
D. 2h/3

Click here to show/hide answer

Answer: A. h/3

12. Evaluate cos [arctan(15/8) – arctan(7/24)]

A. 792/525
B. 297/425
C. 297/452
D. 976/435

Click here to show/hide answer

Answer: B. 297/425
13. When the corresponding elements of two rows of a determinant are proportional, then the value of
the determinant is _____.

A. multiplied by the ratio


B. zero
C. one
D. unknown

Click here to show/hide answer

Answer: B. zero

14. The sum of the interior angles of a polygon is 540 degrees. Find the number of sides.

A. 5
B. 6
C. 8
D. 11

Click here to show/hide answer

Answer: A. 5

15. The number 0.123123123 is a/an _____ number.

A. transcendental
B. irrational
C. rational
D. surd

Click here to show/hide answer

Answer: C. rational

16. What is the allowable error in measuring the edge of the cube that is intended to hold 8 cu. m., if the
error of the computed volume is not to exceed 0.02 cu. m?

A. 0.0017 m
B. 0.0710 m
C. 0.0170 m
D. 0.1700 m

Click here to show/hide answer

Answer: A. 0.0017m
17. Solve for x in the equation: Arc tan x = (n/2) – 45°.

A. 0.182
B. 0.281
C. 0.218
D. 0.821

Click here to show/hide answer

Answer: B. 281

18. It is a stock that has prior right to dividends. It usually does not bring voting rights to the owners and
the dividend is fixed and cannot be higher than the specified amount.

A. Voting stock
B. Non par value stock
C. Common stock
D. Preferred stock

Click here to show/hide answer

Answer: D. Preferred stock

19. A mango falls from a branch 5 meters above the ground. With what speed in meters per second
does it strike the ground? Assume g = 10 m/s.

A. 8 m/s
B. 10 m/s
C. 12 m/s
D. 14 m/s

Click here to show/hide answer

Answer: B. 10 m/s

20. Two bodies each having a mass of 450 milligrams are separated in space a distance of 10 km apart,
what is the force exerted on each other due to gravitation?

A. 1.35 x 109 N
B. 1.35 x 10-7 N
C. 1.35 x 10-25 N
D. 1.35 x 1019 N

Click here to show/hide answer

Answer: C. 1.35 x 10-25 N


21. A merchant has three items on sale namely: a radio for $50.00, a clock for $30.00 and a flashlight
$1.00. At the end of the day, she has sold a total of 100 of the three sale items and has taken exactly
$1,000.00 on the total sales. How many radios did she sell?

A. 20
B. 4
C. 80
D. 16

Click here to show/hide answer

Answer: D. 16

22. Whenever a net force acts on a body, it produces acceleration in the direction of the resultant force,
an acceleration that is directly proportional to the mass of the body. This theory is popularly known as
_____.

A. Faraday’s Law of Forces


B. Newton’s Second Law of Motion
C. Newton’s First Law of Motion
D. Hooke’s Law of Equilibrium

Click here to show/hide answer

Answer: B. Newton’s Second Law of Motion

23. The cords of an ellipse, which pass through the center, are known as _____.

A. diameters
B. radical axes
C. asymptote
D. major axes

Click here to show/hide answer

Answer: A. diameters

24. At maximum point the value of “y” is

A. negative
B. zero
C. infinite
D. positive

Click here to show/hide answer

Answer: A. negative
25. The equation whose roots are the reciprocals of the roots of the equation, 2x2 – 3x -5 = 0.

A. 5x2 + 3x – 2 = 0
B. 5x2 – 2x – 3 = 0
C. 2x2 – 5x -3 = 0
D. 3x2 – 5x – 2 = 0

Click here to show/hide answer

Answer: A. 5x2 + 3x -2

26. If sin A = 3/5 and A is in quadrant II while cons B = 7/25 and B is in quadrant I, find sin(A+B).

A. 3/4
B. 3/5
C. 4/5
D. -3/5

Click here to show/hide answer

Answer: D. -3/5

27. Find the equation of the directrix of the parabola y2=16.

A. x = -8
B. x = 4
C. x = -4
D. x = 8

Click here to show/hide answer

Answer: C. x = -4

28. The hypotenuse of the right triangle is 34 cm. Find the length of the two legs, if one leg is 14 cm
longer than the other.

A. 16 and 30
B. 17 and 31
C. 15 and 29
D. 18 and 32

Click here to show/hide answer

Answer: A. 16 and 30

29. In Algebra, the operation of root extraction is called as ______.


A. resolution
B. evolution
C. revolution
D. involution

Click here to show/hide answer

Answer: B. evolution

30. “At any point along the streamline in an ideal fluid in steady flow, the sum of the pressure, the
potential energy per unit volume and the kinetic energy per unit volume has the same value.” This
concept is known as _______.

A. Fluid theory
B. Bernoulli’s Energy Principle
C. Pascal’s theorem
D. Hydraulic theorem

Click here to show/hide answer

Answer: B. Bernoulli’s Energy Principle

31. Equal volumes of two different liquids evaporate at different, but constant rates. If the first is totally
evaporated in 6 weeks, and the second in 7 weeks, when will be the second be 1/2 the volume of the
first?

A. 42/5 weeks
B. 5 weeks
C. 3.5 weeks
D. 4 weeks

Click here to show/hide answer

Answer: A. 42/5 weeks

32. A circle with a radius of 6 has half of its area removed by cutting a border of uniform width. Find the
width of the border.

A. 1.76
B. 3.75
C. 1.35
D. 2.2

Click here to show/hide answer

Answer: A. 1.76
33. Simplify 4 cos y sin y (1 – 2 sin2y)

A. sec 4y
B. sin 4y
C. cos 4y
D. tan 4y

Click here to show/hide answer

Answer: B. sin 4y

34. If the roots of an equation are zero, then they are classified as ____.

A. Hypergolic solutions
B. conditional solutions
C. extraneous solutions
D. trivial solutions

Click here to show/hide answer

Answer: D. trivial solutions

35. It is defined to be the capacity of a commodity to satisfy human want.

A. necessity
B. discount
C. utility
D. luxuries

Click here to show/hide answer

Answer: C. utility

36. Which of the following is true?

A. tan(-T) = tan (T)


B. csc(-T) = csc(T)
C. sin(-T) = sin(T)
D. cos(-T) = cos (T)

Click here to show/hide answer

Answer: D. cos(-T) = cos (T)

37. What is the effective rate corresponding to 18% compounded daily? Take 1 year = 365 days.
A. 19.72%
B. 17.84%
C. 17.35%
D. 16.68%

Click here to show/hide answer

Answer: A. 19.72%

38. is the loss value of the equipment with use over a period of time. It could mean a difference in value
between a new asset and the used asset currently in service.

A. extracted
B. depreciation
C. extracted
D. loss

Click here to show/hide answer

Answer: B. depreciation

39. Ten less than four times a certain number is 14. Determine the number.

A. 7
B. 6
C. 4
D. 5

Click here to show/hide answer

Answer: B. 6

40. A horizontal line has a slope of ____.

A. positive
B. negative
C. zero
D. infinity

Click here to show/hide answer

Answer: C. zero

41. The sum of two numbers is 21, and one number is twice the other. Find the numbers.

A. 7 and 14
B. 5 and 12
C. 8 and 13
D. 2 and 12

Click here to show/hide answer

Answer: A. 7 and 14

42. MCMXCIV is a Roman numeral equivalent to

A. 1994
B. 1974
C. 1964
D. 1984

Click here to show/hide answer

Answer: A. 1994

43. Find the area bounded by the curve defined by the equation x2 = 8y and its latus rectum.

A. 32/3
B. 22/3
C. 11/3
D. 16/3

Click here to show/hide answer

Answer: A. 32/3

44. The derivative of ln cos x is

A. tan x
B. – sec x
C. sec x
D. – tan x

Click here to show/hide answer

Answer: D. –tan x

45. It is the amount which a willing buyer will pay to a willing seller for the property where each has
equal advantage and is under compulsion to buy or sell.

A. Fair value
B. Use value
C. Book value
D. Market value
Click here to show/hide answer

Answer: D. Market value

46. If the first derivative of a function is a constant, then the function is _____.

A. sinusoidal
B. quadratic
C. logarithmic
D. linear

Click here to show/hide answer

Answer: D. linear

47. When two planes intersect with each other, the amount of divergence between the two planes is
expressed by measuring the _______.

A. Dihedral angle
B. Plane angle
C. Polyhedral angle
D. Reflex angle

Click here to show/hide answer

Answer: A. Dihedral angle

48. The difference between an approximate value of a quantity and its exact value or true value is ____.

A. relative error
B. absolute error
C. one
D. change

Click here to show/hide answer

Answer: Answer: B. absolute error

49. A sequence of numbers where the succeeding term is greater than the preceding term.

A. Dissonant series
B. Isometric series
C. Divergent series
D. Convergent series

Click here to show/hide answer

Answer: Divergent series


50. For a particular experiment you need 5 liters of a 10% solution. You find 7% and 12% solution on the
shelves. How much of the 7% solution should you mix with the appropriate amount of the 12% solution
to get 5 liters of a 10% solution?

A. 1.5
B. 2.5
C. 3
D. 2

Click here to show/hide answer

Answer: D. 2