PENTAKSIRAN DALAM PENDIDIKAN KHAS

suatu proses pembelajaran yang merangkumi aktiviti menghurai, mengumpul, merekod, memberi skor dan menterjemah maklumat tentang pembelajaran seseorang murid bagi sesuatu tujuan tertentu (Lembaga Peperiksaan Malaysia, 2000)

Maklumat hasil pentaksiran akan dirujuk untuk memperbaiki kelemahan murid dan meningkatkan pencapaiannya. Pentaksiran yang dibuat adalah mengikut peringkat kebolehan dan standard perkembangan murid tersebut.

Pentaksiran juga memerlukan pengumpulan bukti dan data pencapaian murid dalam satu tempoh masa untuk mentaksir pembelajaran dan pemahamannya. Bukti dan data ini dapat diambil dalam bentuk dialog, jurnal, lembaran kerja, portfolio dan beberapa jenis ujian seperti ujian diagnostik

Pentaksiran dalam Pendidikan Khas adalah untuk memberi maklumat dan gambaran tentang tahap penguasaan murid dalam pelbagai kemahiran seperti membaca, menulis, mengira dan sebagainya. Ia juga dapat mengesan punca masalah yang dihadapi murid dan merangka intervensi, strategi pengajaran dan penempatan yang sesuai mengikut tahap kebolehannya

kemahiran menulis . PEMBELAJARAN ASAS Kemahiran pengurusan diri : keupayaan menguruskan diri sendiri (membersihkan diri sendiri.penting bagi mata pelajaran yang melibatkan kira-kira tetapi ia juga penting dalam kehidupan seharian mereka.untuk menulis nota pelajaran dan melakukan latihan. memakai pakaian tanpa bantuan. membolehkan mereka berinteraksi dan menjaga hubungan antara masyarakat dengan baik dan bersesuaian mengikut golongan.Kemahiran 3 M : kemahiran membaca . Kemahir an sosial . bergaul. supaya murid dapat menjaga keperibadian diri sendiri dan berupaya menguruskan diri sendiri tanpa pertolongan orang lain. Tingkah laku yang bersesuaian untuk berinteraksi di rumah. makan dengan cara yang betul dan mampu memenuhi kehendak asas diri seperti membuang air. kemahiran mengira . menyelesaikan masalah.membaca maklumat dan latihan & mencari bahan-bahan pembelajaran untuk melakukan ulangkaji.mengenalpasti murid yang mempunyai kelemahan dalam bersosial. Tujuan pentaksiran . Keupayaan sosial individu yang mampu mencapai kejayaan tanpa menggangu orang lain. sekolah dan bersama masyarakat. membantu murid dalam proses P&P dan kehidupan seharian mereka. Aspek dalam kemahiran sosial -kemahiran berkomunikasi. asertif.

Walaubagaimanapun. tingkah laku berubah menerusi pembelajaran. kelakuan dan cara seseorang itu membawa penampilan dirinya.Kemahiran Tingkah Laku melibatkan perangai. Faktor utama yang mempengaruhi tingkah laku ialah melalui persekitaran. karektor asas benda hidup kerana setiap benda hidup di dunia ini mempunyai perwatakan yang tersendiri. Keupayaan menguasai pengetahuan tentang perkara asas Matematik seperti nombor dan operasi mudah Kemahira n matemati k Penting dalam membantu dalam pelajaran dan aktiviti seharian . Menguasai penggunaan lambang-lambang pertuturan untuk berkomunikasi Kemahiran bahasa Memerlukan pemahaman simbol dan maksud perkataan untuk mengintrepetasikan maklumat dan idea.

BIODATA MURID Nama Murid Tarikh Lahir Jantina Umur Sijil Lahir Alamat : : : : : : Hana Izzati binti Uraimee 26 Oktober 1997 Perempuan 9 tahun AF 88379 552. Jalan 2/8 Taman Suria 2 Jitra. Kedah Jenis Masalah : Slow Learner .

Dia mampu mengenal dan memadankan gambar dengan perkataan satu suku kata. saya mendapati bahawa dia mempunyai beberapa kelebihan dan kelemahan. 2) susunan nombor.LAPORAN PENTAKSIRAN DAN PEMERHATIAN Saya telah menjalankan pentaksiran menggunakan Ujian Diagnostik Bahasa Melayu ke atas Nurul Hana Izzati learner. Dia boleh menulis nombor mengikut susunan tetapi tidak dapat menulis nombor secara perkataan. Ujian kedua pula iaitu susunan nombor menampakkan kelemahan dirinya. 2) padanan gambar dan perkataan serta 3) menulis suku kata akhir. Namun. dia dapat membaca perkataan KVK dengan lancar. Hasil ujian ketiga iaitu menulis suku kata akhir. Kemahiran Matematik Tiga jenis Ujian Diagnostik Matematik pula ialah 1) perbandingan. Ujian kedua iaitu padanan gambar dan perkataan pula memberi hasil yang baik. Kemahiran Bahasa Melayu Saya melakukan tiga jenis Ujian Diagnostik Bahasa Melayu iaitu 1) membaca perkataan KVK dan KVKVK. Berdasarkan pentaksiran Bahasa Melayu yang dibuat. Hasil pentaksiran Ujian Diagnostik Matematik pula adalah berbeza dengan hasil Ujian Diagnostik Bahasa Melayu. Ujian yang mempunyai masalah slow . dan 3) penambahan. Ujian pertama iaitu membaca perkataan KVK dan KVKVK menunjukkan. dia boleh menulis huruf-huruf tetapi mempunyai masalah dalam menulis saiz dan orientasi huruf yang betul. Hal ini mungkin kerana bentuk soalan yang ditulis adalah dalam Bahasa Inggeris. beliau mempunyai sedikit masalah untuk membaca perkataan KVKVK dan perkataan yang mempunyai lebih dari satu suku kata. Ujian pertama iaitu berkenaan dengan perbandingan. dia mengenal dan mampu membezakan bentuk dengan betul.

berbual dan berinteraksi dengan rakan dan gurunya. Dan di suatu ketika. Namun. dia tidak kembali ke kelas. Ini adalah kerana itu adalah pertama kali dia disuruh ke pejabat itu. bergaul. dia dengan pantas mahu menolong menghantarnya. Saya mendapati bahawa Hana merupakan seorang murid yang mempunyai kemahiran sosial yang memuaskan. Sebelum itu saya telah menerangkan siapakah kerani itu kepada Hana dan dia dengan yakin memberitahu saya dia mengenali kerani tersebut. . Saya mengekorinya ke pejabat sekolah dan mendapati dia masih memegang nota yang saya berikan dan hanya berdiri di luar pejabat. Dia agak sukar memahami arahan jika ianya melibatkan sesuatu perkara yang baru.penambahan pula memerlukan dia masa yang agak lama untuk menjawab setiap satu soalan. Contohnya saya pernah meminta Hana menghantar nota kecil kepada kerani sekolah. Apa yang berlaku adalah Hana tidak menghantar buku tersebut kepada guru yang sepatutnya sebaliknya menghantar kepada guru lain. Dia juga boleh menjawab soalan jika ditanya dan memberi pandangan apabila perlu. saya pernah meminta Hana menghantar buku kedatangan kepada seorang guru. Hal ini menyebabkan dia berasa bosan dan tidak ada keyakinan diri untuk menjawab soalan berikutnya. Dia juga suka bercerita tentang diri dan keluarganya tetapi dia tidak begitu mahir menggunakan konteks ayat dengan betul. Namun begitu arahan yang diberikan oleh guru sering menjadi kekeliruan pada Hana. Hal ini digambarkan apabila dia mampu bermain. dia mampu menjawab proses penambahan yang melibatkan satu tempat nombor dan mempunyai masalah apabila melibatkan dua tempat nombor. Setelah hampir 10 minit. Masih menggunakan bahasa pasar. Dia tidak dapat menyampaikan nota tersebut kepada kerani dan tidak berani memasuki pejabat sekolah. Hana juga seorang murid yang mudah mesra dan sering membantu guru. Kemahiran Sosial Saya juga telah menjalankan pemerhatian terhadap kemahiran sosial dan tingkah laku murid tersebut.

Mungkin kerana dia adalah anak bongsu dalam keluarganya. Keyakinan diri yang dimiliki oleh murid ini mestilah terus diberikan galakan dan perhatian yang sewajarnya oleh guru dan ibu bapa murid ini agar keyakinan dirinya dapat terus dipupuk dan dikekalkan.Mengikut pandangan saya.. Keyakinan diri harus dimiliki oleh setiap murid terutama dalam proses pembelajaran agar mereka dapat menerima proses pembelajaran dengan lebih berkeyakinan dan memastikan bahawa mereka juga boleh memperolehi kejayaan seperti rakan-rakan yang lain. . Tetapi dia akan mudah menerima nasihat dan akan membaiki semula kesalahan yang dilakukannya. Dia boleh menjadi seorang yang periang. suka bermain dan suka bercakap tetapi kadangkala menjadi pendiam apabila ditegur atas kesilapan yang dilakukannya semasa membuat latihan-latihan yang diberikan oleh guru. Hana mendapat lebih perhatian daripada ibu bapa dan merupakan anak yang manja dan mudah merajuk. murid ini harus diberikan arahan dengan sejelasjelasnya agar dia dapat menjalankan amanah yang diberikan kepadanya dengan baik. Kemahiran Tingkah Laku Pemerhatian terhadap tingkah laku dia pula memberi gambaran kepada saya bahawa Hana merupakan seorang murid yang mempunyai perwatakan yang lembut dan mudah bertolak ansur.

Ibu Hana merupakan seorang guru di Tadika Kemas juga berjanji akan membelikan buku-buku cerita yang bersesuaian dengan tahap pembacaan Hana. Saya dapati Hana amat menyukainya dan khusyuk membaca buku cerita tersebut dan akan bertanya kepada saya andainya perkataan tersebut tidak dapat difahaminya. Saya dapati Hana juga gemar membaca buku tetapi disebabkan dia belum lancar membaca menyebabkan dia mudah bosan kerana tidak dapat menghabiskan bacaannya dengan cepat. Saya juga sering membawa Hana ke perpustakaan sekolah dan memberikannya buku yang sesuai untuk dibaca dan dipinjam untuk dibaca di rumah. dia mempunyai masalah dalam membaca perkataan yang lebih dari satu suku kata. Seandainya Hana masih tidak dapat membaca dengan lancar. merujuk hasil Ujian Diagnostik Bahasa Melayu. Ibu Hana yang sentiasa mengambil berat tentang perkembangan pelajaran Hana juga telah berjanji akan sering memberi tunjuk ajar dan perhatian kepada Hana ketika di rumah. guru boleh mendedahkan Hana dengan lebih kerap tentang perkataan yang melibatkan lebih dari satu suku kata. Pertama. saya akan memberinya masa sehingga seminggu . saya mempunyai beberapa cadangan yang untuk membantu mengatasi masalah yang dihadapi oleh Hana.Refleksi Berdasarkan hasil pentaksiran dan pemerhatian yang dijalankan. kad bergambar. Guru boleh menggunakan kaedah pengajaran menggunakan kad perkataan. Oleh yang demikian. Hana harus diberi motivasi dan tunjuk ajar ketika membuat latihan yang diberi oleh guru. Keesokan harinya saya akan meminta Hana membacakan beberapa ayat yang telah dibcanya di dalam buku tersebut. Saya telah memberikan Hana bukubuku cerita pendek yang mempunyai suku kata di dalam perkataan yang diwarnakan dengan warna yang berlainan. Usaha ini akan menambahkan lagi perbendaharaan kata dan kemahiran membacanya. bercerita dan sebagainya. Ibu bapa Hana juga harus sering memberi perhatian kepada Hana semasa di rumah.

Oleh yang demikian.untuk membaca buku tersebut. Saya juga akan meminta Hana menceritakan kembali apa yang telah dibacanya kepada rakan-rakan. Saya dapati cara ini sangat berkesan. biji getah. . Ini akan menjadi satu rangsangan dan motivasi kepada Hana dan murid-murid yang lain juga. Sekiranya guru lebih kerap mengajarnya Matematik dalam Bahasa Inggeris. Tulisannya tersusun dengan cantik dan dia dapat menulis di dalam barisan yang Seterusnya ialah mengenai hasil pentaksiran Ujian Diagnostik Matematik Hana. Dan saya amat berkeyakinan bahawa Hana akan dapat membaca dengan lancar tidak berapa lama lagi. bermasalah dalam menulis. Ini bermaksud. batu. Masalah dalam susunan nombor adalah bukan kerana dia tidak mengenal turutan nombor yang betul tetapi dia mempunyai masalah pemahaman dalam mengenal nombor Bahasa Inggeris. guru boleh mengajar Hana pengiraan secara konkrit. Untuk membantu Hana dalam masalah penambahan pula. Dan secara tidak langsung dia akan berusaha bersungguh-sungguh untuk membaca dan memahami apa yang terdapat di dalam buku cerita tersebut. saya berpendapat Hana akan dapat menguasainya dengan lebih baik. Hal ini supaya dia nampak secara jelas bagaimana proses penambahan itu berlaku. Hal ini kerana dia mempunyai pemahaman yang kurang dalam Bahasa Inggeris. guru harus membekalkan Hana dengan benda maujud seperti batang aiskrim. guru seharusnya mendedahkan dia dengan perkataan Bahasa Inggeris. Hana tidak sempurna. Saya juga akan menghadiahkan sesuatu kepada Hana apabila dia telah menunjukkan prestasi yang baik di dalam pembacaannya. buah-buahan dan sebagainya untuk pengiraan. Sudah pasti bacaannya juga akan turut menjadi lebih lancar. Hana sangat teruja untuk bercerita kepada rakan-rakannya mengenai cerita yang telah dibacanya.

Pentaksiran yang dibuat adalah mengikut peringkat kebolehan dan standard perkembangan murid tersebut. Oleh yang demikian. menulis.Secara umumnya. lembaran kerja. kemampuan dan tahap kebolehan setiap murid Pendidikan Khas adalah berbeza mengikut jenis masalahnya. Segala bukti dan data tersebut menggambarkan tahap kebolehan. ibu bapa dan guru maklumat yang terperinci tentang perkembangan dan pencapaian murid dalam pembelajaran. guru memainkan peranan yang penting dalam merancang dan merangka intervensi serta strategi yang paling sesuai untuk menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran supaya mereka memperolehi pendidikan yang sepatutnya. Bukti dan data ini dapat diambil dalam bentuk dialog. . pentaksiran dalam Pendidikan Khas adalah untuk memberi maklumat dan gambaran tentang tahap penguasaan murid dalam pelbagai kemahiran seperti membaca. mengira dan sebagainya. portfolio dan beberapa jenis ujian seperti ujian diagnostik. jurnal. pentaksiran memberikan murid. Pentaksiran juga memerlukan pengumpulan bukti dan data pencapaian murid dalam satu tempoh masa untuk mentaksir pembelajaran dan pemahamannya. kekurangan dan kelebihan murid berkenaan untuk penempatan. Maklumat hasil pentaksiran akan dirujuk untuk memperbaiki kelemahan murid dan meningkatkan pencapaiannya. Mengikut pemahaman saya. Hal ini kerana. Ia juga dapat mengesan punca masalah yang dihadapi murid dan merangka intervensi. Pentaksiran dan pemerhatian yang dijalankan ke atas murid telah memberi saya pengetahuan dan gambaran tentang bagaimana menilai keupayaan murid Pendidikan Khas. strategi pengajaran dan penempatan yang sesuai mengikut tahap kebolehannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful