CorelDRAW!

- partea II
In aceasta parte a cursului de CorelDRAW! continuam cu prezentarea unui instrument foarte important in editarea conturului unui obiect: instrumentul Outline (Contur), penultimul din trusa de scule. Reamintim cititorului ca prezentarea instrumentelor nu se va face in ordinea lor din trusa de scule, ci in ordinea crescanda a complexitatii de folosire. Astfel, cursul urmator va fi dedicat in totalitate instrumentului Text, urmand ca restul de trei instrumente (umplere interactiva, transparenta interactiva si combinare interactiva) sa fie studiate spre sfarsitul cursului, cand cititorul va fi atins un anumit grad de exersare. In prezentul curs, dupa prezentarea instrumentului Contur, se va trece apoi la studierea unei serii intregi de comenzi necesare aranjarii si gruparii obiectelor, comenzi aflate in meniul Arrange. Ultima parte a cursului #2 va fi dedicata efectelor speciale.

I.1 Instrumentul Outline (Contur)
Acest instrument este folosit pentru modificarea conturului unui obiect, atat pentru modificarea grosimii conturului cat si pentru modificarea culorii lui. Acest instrument contine un meniu “explosiv”, ce apare daca se tine apasat cateva secunde mouse-ul pe simbolul instrumentului.

Comenzile meniului “explosiv” Outline Butonul #1 deschide fereastra de dialog Outline Pen. De aici puteti seta optiunile de grosime si forma a conturului. Butonul #2 deschide fereastra de dialog Outline Color pentru culoarea conturului. Aceasta fereastra este identica cu cea a comenzii Fill (Umplere) si nu va fi studiata deci in continuare. Butonul #3 deschide meniul-jaluzea Pen (Pen RollUp). Acest meniu este folsit pentru schimbarea mai rapida si usoara a atributelor conturului. Butonul #4 seteaza atributul “fara contur”. Acest atribut face ca obiectul careia i se aplica operatia respectiva sa aiba contur zero. Butoanele de la #5 la #10 ofera diferite grosimi uzuale de lucru pentru contur. Optiunea #5 se numeste Hairline (fir de par) si stabileste cea mai mica grosime posibila pentru un contur. Este grosimea obisnuita de lucru.

Butoanele #6-#10 ofera grosimile de ½, 2, 8, 16 respectiv 24 de puncte. Un punct are a 72-a parte din un tol (inch), adica de exemplu o litera de 72 de puncte va fi inalta de un inch (~2.5 cm).

Fereastra Outline Pen Stabilirea grosimii conturului Modificarea grosimii se face din sectiunea Width. De alaturi se alege unitatea de masura, care poate fi si milimetri sau centimetri. Modificarea stilului liniei Modificarea stilului se face din sectiunea Style. Sunt disponibile multe stiluri de linie, de exemplu linii punctate, intrerupte, combinate, etc. Modificarea culorii conturului Modificarea culorii conturului se poate face si direct din fereastra de contur, din zona Color. Apasati butonul respectiv si se deschide o lista de culori de unde puteti alege culoarea dorita. Colturi Pentru colturile facute de linii, exista trei optiuni: cu imbinare oblica, rotunjite si tesite. Imbinarea oblica prelungeste muchiile exterioare ale celor doua linii ce se intalnesc. Sageti CorelDRAW! este dotat cu un mare numar de capete de sageata si alte simboluri necesare pentru desene tehnice. De asemenea, programul va da posibilitatea sa creati propriile sageti si inflorituri. Accesul la meniurile derulante Arrowhead (varf de sageata) se face executand clic pe butoanelesageti de inceput (stanga) sau de sfarsit (dreapta) din caseta de dialog Outline Pen. Optiunea Behind Fill Optiunea Behind Fill (in spatele culorii de umplere) a folositoare atunci cand lucrati cu text. Contururile sunt intotdeauna centrate pe perimetrul obiectului. Daca Behind Fill e activa, conturul avanseaza prea mult in interiorul culorii de umplere. Cu cat conturul e mai gros, cu atat e mai importanta aceasta optiune. Daca nu o utilizati, rezultatul poate fi imposibil de citit, sau pur si simplu un text urat. Cand Behind Fill e activa, conturul are doar jumatate din grosime, deoarece grosimea conturului e centrata pe conturul obiectului.

Exemplu Textul de mai jos a fost scris cu contur gros de 24 puncte fara optiunea Behind Fill activa:

Textul de mai jos a fost scris cu contur gros de 24 puncte cu optiunea Behind Fill activa:

. Se observa o clara diferenta de calitate intre cele doua imagini. Optiunea Scale with Image Optiunea Scale with Image (scalare impreuna cu intreaga imagine) este extrem de importanta atunci cand sunt create lucrari artistice care trebuie scalate sau rotite. Sa presupunem ca o emblema e creata avand marimea unei pagini intregi, dupa care trebuie sa scalati emblema pentru a incapea in antete de scrisori si pe carti de vizita. Daca optiunea Scale with Image nu e folosita, atunci grosimea conturului ramane constanta. Conturul prea gros umple acum emblema, si ea se transforma intr-o mazgalitura. Exemplu Textul de mai jos a fost creat apoi micsorat Textul de mai jos a fost creat apoi micsorat fara optiunea Scale with Image activa: cu optiunea Scale with Image activa :

Meniul derulant Pen RollUp Din acest meniu puteti alege in principiu aceleasi setari pentru contur ca si din fereastra Outline Pen, adica grosimea, capetele de sageti, stilul liniei si culoarea. Exercitiu: • Desenati cateva linii, patrate, cercuri, etc. • Modificati la fiecare in parte grosimea, culoarea, stilul, capetele liniei. • Incercati diferite combinatii pana sunteti sigur ca stapaniti instrumentul. Indicatie: • Puteti aplica rapid o culoare conturului “tragand” cu mouse-ul culoarea respectiva din paleta de culori si ducand-o peste obiect. Cursorul mouse-ului se transforma intr-un patrat cu contur.

II. Comenzi de grupare, aranjare si transformare a obiectelor
Aceste comenzi sunt foarte puternice prin implicatiile pe care le au asupra formei si atributelor obiectelor, cat si prin faptul ca sunt foarte des folosite in o multime de efecte speciale. Comenzile sunt grupate toate in meniul Arrange. In continuare vom discuta comenzile meniului Arrange Nu vom lua in discutie comanda Transform, deoarece ea contine comenzile de scalare, transformare, rotire, mutare si inclinare ce se pot aplica direct cu ajutorul mouse-ului folosind instrumentul Pick (Selectorul). Comanda pereche Clear Transformations nu face decat sa anuleze transformarile aplicate.

II.1 Alinierea obiectelor
Sa incepem cu comanda Align and Distribute, care deschide fereastra de mai jos. Ea ne permite sa aliniem obiecte in coloana pe verticala in coloane sau pe orizontala in linii. Putem selecta doar o singura optiune din grupul vertical (Top – sus sau Center – centru sau Bottom – jos) si una din grupul orizontal (Left – stanga sau Center – centru sau Right – dreapta) la un moment dat. Figura de mai jos va arata efectul aplicarii in pereche a optiunilor de aliniere pe verticala si orizontala. Nu este obligatoriu sa selectati o optiune si din grupul vertical, si din grupul orizontal. Combinatiile sunt: 1. Top-Left 1 2 3 2. Top-Center 3. Top-Right 4. Center-Left 5. Center-Center 6. Center-Right 5 7. Bottom-Left 4 6 8. Bottom-Center 9. Bottom-right Indicatii. • Comanda Align 9 pastreaza ultimul obiect 8 7 selectat pe loc si aliniaza toate celelalte obiecte dupa

el. Daca selectati obiectele marcandu-le prin trasarea unui chenar in jurul lor, obiectul aflat cel mai jos in imagine ramane pe loc. • Selectati caseta Align to Grid (Aliniaza la retea) pentru a alinia obiectele cu cel mai apropiat punct al retelei. De exemplu, daca selectati butoanele Top si Left, CorelDRAW! aliniaza coltul din stanga-sus al fiecarui obiect selectat, cu cel mai apropiat punct al retelei. • Caseta Align to Center of Page (Aliniaza la centrul paginii) pentru a alinia in centrul paginii obiectele selectate. • Comanda Align se aplica doar obiectelor intregi. Pentru a alinia noduri selectate cu instrumentul de lucru Shape, executati dublu-clic pe unul din noduri pentru a afisa caseta Node Edit si pe urma executati clic pe butonul Align. Exercitiu Creati alinierile din figura anterioara. Pentru aceasta: 1. Desenati obiectele separat 2. Selectati-le si alegeti check-box-urile corespunzatoare din fereastra Align. 3. Apasati butonul Ok. Pentru a vedea dinainte efectul, apasati Preview. Butonul Reset aduce obiectele la alinierea anterioara. 4. Pentru a crea mai multe alinieri (asa ca in figura) selectati obiectele si creati duplicate ale lor cu comanda CTRL+D.

II.2 Ordonarea obiectelor
Fiecare obiect pe care-l desenati, se afla in fata sau spatele altui obiect. Daca doua obiecte se suprapun, cel mai din fata il ascunde partial pe celalalt. Puteti schimba pozitia oricarui obiect selectandu-l si alegand una dintre comenzile din meniul comenzii Order. Acelasi meniu mai poate fi selectat facand clic-dreapta pe obiectul ales si alegand optiunea Order. • To Front trimite obiectul ales in fruntea oricarui alt obiect existent inaintea lui. • To Back trimite obiectul ales in spatele oricarui alt obiect existent in spatele lui. • Forward One trimite obiectul ales cu un pas inainte • Back One trimite obiectul ales cu un pas inapoi. • In Front Of … permite indicarea unui obiect cu cursorul transformat intr-o sageata neagra. Obiectul selectat va fi pus inaintea obiectului indicat cu sageata. • Behind… permite indicarea unui obiect cu cursorul transformat intr-o sageata neagra. Obiectul selectat va fi pus in spatele obiectului indicat cu sageata. • Reverse Order functioneaza doar daca sunt selectate mai multe obiecte deodata. Aceasta comanda inverseaza ordinea curenta a obiectelor.

Exercitiu Sa se creeze desenele de mai jos, aranjand obiectele in ordinea aratata:

Pasii sunt urmatorii: 1. Creati obiectele respective 2. Ordonati-le in ordinea prezentata, folosind combinatiile de taste Shift+PgUp, Shift+PgDown, Ctrl+PgUp, Ctrl+PgDown

II.3 Gruparea obiectelor
Comanda Group din meniul Arrange permite gruparea obiectelor, adica transformarea lor intrun tot unitar, astfel incat ele vor putea fi selectate si manipulate ca un intreg. Acest lucru este extrem de folositor atunci cand desenul realizat este format din mai multe obiecte si odata ce au fost desenate, utilizatorul doreste ca ele sa ramana intacte sau daca doreste aplicarea unor transformari mai multor obiecte deodata. Pasii de grupare sunt urmatorii: 1. Se selecteaza obiectele care vor fi grupate 2. Se alege comanda Group din meniul Arrange sau se apasa CTRL-G. La selectarea unui obiect aprtinand grupului va apare un cadru marcator care va cuprinde in interiorul sau toate obiectele grupului. In linia de stare se vor afisa informatii legate de numarul obiectelor din grupul selectat. Exemplu: Sa presupunem ca ati desenat figura de mai jos formata din obiecte elementare. Puteti sa o mutati sau scalati selectand pe rand toate obiectele ce o compun. Dar un mod mai rapid de a aplica operatii asupra desenului este de a-i grupa obiectele componente in un singur grup. Din acel moment ele se vor comporta ca un singur obiect. Cu cat desenul este mai complex cu atat este mai eficienta operatia de grupare. Grupurile de obiecte pot fi grupate la randul lor in grupuri mai mari, daca pe masura desenarii graficul devine tot mai complicat. Degruparea obiectelor se face cu comanda Ungroup si este operatia inversa gruparii. Operatia de degrupare nu afecteaza pozitia sau infatisarea obiectelor, astfel ca ele vor pputea fi selectate si manipulate individual. Daca au fost Ungroup realizeaza la un moment dat degruparea corespunzatoare unui

singur nivel. Comanda Ungroup All (sau CTRL-U) efectueaza degruparea tuturor nivelurilor de grupare. Exercitiu 1. Creati figura de mai sus sau alta asemanatoare. 2. Selectati pe rand toate obiectele si incercati sa le apropiati ca sa compuneti figura 3. Selectati apoi figura tragand un chenar in jurul in jurul obiectelor 4. Grupati obiectele apasand CTRL+G 5. Prindeti obiectul si miscati-l. Veti vedea ca se comporta ca un intreg.

II.4 Combinarea obiectelor
Combinarea obiectelor este o comanda speciala de grupare care modifica modul de stocare a liniilor si curbelor, permitand realizarea unor efecte complexe de desenare. Prin combinarea mai multor obiecte se creaza un singur obiect. Acest obiect este un obiect de tip curba, chiar daca obiectele componente nu sunt obiecte curba. Daca obiectele componente se suprapun, ariile de suprapunere sunt indepartate si apar “goluri”. Prin acestea se pot vedea obiectele din spate. Una din aplicatiile acestei comenzi este tocmai crearea de asemenea “goluri”, numite in CorelDRAW! “clipping holes”. Obiectele selectate pentru combinare nu pot avea atribute diferite, ca de exemplu culoare, umplere, etc. In cazul in care obiectele selectate pentru combinare au atribute diferite, obiectul rezultat va pastra atributul unui singur obiect. Daca obiectele sunt selectate pe rand, noul obiect va avea atributele obiectului ce a fost selectat ultimul. Daca marcam obiectele printr-un chenar, noul obiect va avea atributele obiectului de la baza. Pentru a combina obiecte: 1. Selectati obiectele 2. Din meniul Arrange, alegeti Combine sau CTRL-L. Deselectarea obiectelor se realizeaza din acelasi meniu folosind comanda Break Apart sau folosind combinatia CTRL-K. Indicatii Un motiv important pentru a combina obiecte cu aceleasi atribute este pentru a face economie de memorie, pentru a reduce marimea fisierului rezultat si pentru a mari viteza de afisare. In acest mod putem face economie de spatiu pe disc si sa reducem timpul necesar pentru a redesena obiectul in timpul editarii.

Exercitiu 1. Desenati figurile de mai sus si combinatile. 2. Observati cum se formeaza “golurile” din obiecte in urma combinarii

II.5 Blocarea-deblocarea obiectelor
Comenzile Lock si Unlock ofera o facilitate simpla. Comanda Lock “incuie” sau blocheaza un obiect astfel incat el nu mai poate fi modificat din nici un punct de vedere: nici mutat, nici scalat, nu i se poate schimba culoarea, conturul, etc. Aceasta optiune este valabila pana cand obiectul este selectat si i se aplica comanda Unlock. Ea se foloseste pentru a preveni modificarea accidentala a unui obiect. Exercitiu • Creati un obiect, blocati-l si incercati sa il modificati.

II.6 Intersectia si reuniunea de obiecte
Urmatoarele trei comenzi sunt inrudite si de aceea sunt prezentate in acelasi meniu desfasurator Intersection la apelarea oricarei din comenzile Intersection, Trim sau Weld din meniul Arrange. II.6.1 Comanda Intersection O intersectie este o operatie care va permite sa creati un nou obiect din aria de suprapunere a doua sau mai multe obiecte. Rezultatul este un obiect de marimea si forma ariei de suprapunere. In plus, meniul desfasurator Intersect va permite sa pastrati toate, unele sau nici unele din obiectele originale. Indiferent ce optiuni folositi, noul obiect va avea atributele de umplere ale obiectului “tinta” – adica obiectul cu care intersectati obiectele selectate. Pentru a intersecta obiecte: 1. Selectati cu selectorul obiectele 2. Din meniul Arrange, alegeti Intersect 3. Selectati casuta Target Object daca doriti sa pastrati o copie a obiectului tinta 4. Selectati casuta Other Object(s) daca doriti sa pastrati o copie a obiectelor selectate 5. Faceti clic pe butonul Intersect With. Cursorul se schimba in o sageata neagra 6. Faceti clic pe obiectul ce-l doriti obiect tinta. Exercitiu Fie cele doua obiecte, dreptunghiul si elipsa. Sa presupunem ca obiectul tinta este elipsa. Dam in continuare imaginile realizate prin combinarea optiunilor din meniu: Cu optiunile Cu selectata si Other si Target si Other Objects optiunea Other Objects deselectata: Objects selectata: deselectate: optiunea Target

Cu ambele optiuni selectate:

II.6.2 Comanda Trim Comanda Trim este folosita pentru a indeparta aria ce este acoperita de un alt obiect. Obiectul asupra caruia se aplica operatia isi pastreaza atributele de contur si culoare, dar are indepartata aria ce se suprapunea cu obiectele selectate. Inainte de a folosi comanda Trim, trebuie sa decidem asupra carui obiect dorim sa aplicam comanda, si cu care obiecte dorim sa intersectam obiectul respectiv. Obiectele ce le folosim pentru intersectie trebuie sa se suprapuna cu obiectul tinta. 1. Selectati toate obiectele ce doriti sa le folositi pentru a aplica comanda. 2. Din meniul Arrange, alegeti Trim. 3. Selectati check-box-urile Target Object respectiv Other Object(s), dupa dorinta. 4. Faceti clic pe Trim. 5. Faceti clic pe obiectul tinta. Exemple: In desenele de mai jos s-a presupus dreptunghiul a fi obiectul tinta. Ambele optiuni Target selectat Target deselectat Ambele optiuni deselectate Other deselectat Other selectat selectate

Exercitiu Creati figurile de mai sus, conform optiunilor de selectare sau deselectare. II.6.3 Comanda Weld Comanda Weld ne permite sa unim mai multe obiecte si sa cream unul singur cu un singur contur. Daca obiectele se suprapun, rezultatul este un singur obiect cu un singur contur. Pentru a reuni obiecte: 1. Selectati obiectele 2. Din meniul Arrange, selectati Weld 3. Selectati check-box-urile Target Object respectiv Other Object(s), dupa dorinta 4. Faceti clic pe Weld To 5. Faceti clic pe obiectul tinta. Obiectul rezultat are atributele obiectului tinta. Exercitiu Uniti prin comanda Weld obiectele de mai jos in figura urmatoare:

II.7 Convertirea obiectelor in curbe
Ultimele doua comenzi ale meniului Arrange sunt Separate si Convert to Curves. Comanda Separate va fi discutata mai tarziu, deoarece ea se aplica in functie de situatie, in cateva din efectele speciale care vor fi discutate abia mai jos. Comanda Convert to Curves se foloseste pentru a converti anumite obiecte in curbe. Exemple de obiecte care nu sunt curbe: elipsele, dreptunghiurile, poligoanele, stelele, etc. Aceste obiecte pot fi modificate doar cu pastrarea formei. Un alt tip de obiect ce nu este curba este textul. Convertirea lui in curbe, asa cum vom vedea mai tarziu, se foloseste in multe cazuri pentru obtinerea de efecte deosebite. Exemplu: Litera A inainte si dupa ce a fost convertita in curbe. Dupa ce un obiect este convertit in curbe, el poate fi editat cu editorul de noduri.

A

Exercitiu Sa se produca efectul de mai jos

1. Scrieti textul (flimflam) 2. Convertiti-l in curbe 3. Editati nodurile folosind instrumentul Shape

III. Efectele speciale CorelDRAW!
Efectele speciale sunt un instrument puternic pentru a crea imagini deosebite. Ele se pot aplica independent, uneori combinat. Ceea ce in versiunile mai vechi ale programului se realiza dificil si in multi pasi, acum se poate realiza foarte usor si dintr-o data. Efectele speciale se gasesc in meniul Effects.

III.1 Adaugarea de perspectiva (Add Perspective)
Cel mai simplu efect este efectul de perspectiva. El creaza iluzia de perspectiva, de parca obiectul s-ar afla intr-un spatiu cu trei dimensiuni. Pentru aplicarea lui, selectati un obiect iar din meniul Effects alegeti comanda Add Perspective. Obiectul selectat apare intr-un caroiaj patratic de linii rosii. Pentru a aplica efectul de perspectiva, selectati instrumentul Shape, prindeti de colturile patratului si trageti. Inchipuiti-va daca vreti ca obiectul este desenat pe o suprafata de panza ce se poate orienta in toate directiile. Exemplu. Odata ce ati inceput sa trageti de colturi, apar si doua cruciulite mobile. Ele reprezinta punctul de intersectie a laturilor patratului. La inceput, ele nu erau vizibile deoarece laturile fiind paralele, punctul de intersectie era situat la infinit. Aceste puncte se numesc puncte de fuga. Puteti modifica forma obiectului de asemenea prin prinderea si tragerea acestor puncte. Exercitiu 1. Scrieti o litera sau creati un obiect si selectati-l 2. Din meniul Effects alegeti comanda Add Perspective 3. Prindeti de colturile cadrului si trageti in cateva directii. Exersati pana ati inteles cum functioneaza efectul. Indicatii • Executati CTRL+trageti de un punct de control pentru a-l deplasa pe directie orizontala sau verticala • Executati CTRL+SHIFT+trageti de un punct de control pentru a deplasa doua puncte de control deodata. Punctul de control pe care il trageti se misca pe orizontala sau verticala iar un punct de control vecin se misca pe aceeasi directie in sens opus. Cand executati CTRL+SHIFT+tragere pe orizontala, punctul de control din stanga sau din dreapta punctului de control pe care-l trageti se va misca de asemenea. Aceeasi situatie o aveti cand se trage pe verticala.

Pentru a restabili conturul punctat inapoi la forma unui dreptunghi alegeti din meniul Effects comanda Clear Perspective

III.2 Adaugarea unui invelis (Envelope)
Acest efect permite adaugarea unui invelis obiectului selectat, iar obiectul se modifica odata cu modificarea invelisului. Inchipuiti-va ca obiectul este pus pe o suprafata elastica, iar aceasta poate intinde in toate directiile. Odata cu deformarea ei, se deformeaza si obiectul ales. La alegerea comenzii, se deschide un meniu tip RollUp (jaluzea) care contine toate efectele speciale. Selectati din fereastra efectul Envelope. In functie de tipul liniei dintre doua noduri ale invelisului, exista patru moduri de infasurare a unui obiect: se

lui

1. In modul linie dreapta, se pastreaza o linie dreapta intre fiecare dintre cele opt puncte de control. Acest mod de lucru seamana cu deformarea in perspectiva, doar ca aveti cateva puncte de control in plus si nu puteti misca punctele decat pe orizontala si verticala. Ex: IMAG 2. In modul arc simplu, se permite formarea unui singur arc intre fiecare pereche de puncte de control. Si in acest caz, punctele de control se pot deplasa doar pe orizontala sau verticala. Acest mod functioneaza bine cand vreti sa dati obiectelor o forma de clepsidra sau balon. Ex: IMAG 3. Modul arc dublu permite formarea unui “val” intre fiecare noduri. Puteti crea deformari ondulate, de parca ati vedea obiectul sub apa. Punctele de control pot fi trase doar pe orizontala sau verticala. Ex: IMAG 4. Modul fara constrangere puteti prelucra conturul ca si cand ar fi o cale oarecare, desenata cu instrumentul creion. Punctele de control sunt adevarate noduri in acest caz, pe care le puteti misca in orice directie doriti. Puteti chiar adauga sau sterge noduri.Ex: IMAG Pentru a prelucra imaginea: • Apasati butonul Add New • Selectati un mod de prelucrare • Trageti de punctele de control, dupa cum doriti. Exercitiu Sa se creeze deformarea de mai jos. Incarcati fisierul Baby2.cdr din directorul F:\Practica\Corel\Profesor.

Indicatii: • Puteti utiliza modurile de de prelucrare a invelisurilor in tandem. De exemplu, puteti selecta pictograma linie dreapta si puteti trage de un punct de control, dupa care puteti selecta alta pictograma si puteti trage de alt punct de control • In modul fara constrangere, tastele SHIFT si CTRL actioneaza la fel ca si in cazul modificarii unei cai trasate cu creionul. Executati SHIFT+clic pe un nod pentru a-l selecta, fara a deselecta alte noduri. CTRL+trageti de un nod pentru a-l deplasa pe orizontala sau verticala. • In alte moduri, CTRL+tragerea unui punct de control deplaseaza punctul de control opus pe aceeasi distanta si in aceeasi directie ca si punctul de control de care trageti • Executati SHIFT+trageti pentru a deplasa punctul de control opus pe aceeasi distanta ca si punctul de control de care trageti, dar in directia opusa. • Executati CTRL+SHIFT+trageti de un punct de control lateral, pentru a deplasa toate punctele de control laterale pe aceeasi distanta, dar in directii opuse. Executati CTRL+SHIFT+trageti de un punct de control din colt, pentru a deplasa toate punctele de control din colturi. • Puteti anula o deformare in orice moment inaintea apasarii butonului Apply. Executati clic pe butonul Reset. • Dupa ce ati aplicat cateva deformari, conturul poate deveni nespus de sinuos. Pentru a restabili conturul punctat la forma dreptunghiulara, apasati butonul Add New. • Pentru a suprima cea mai recenta runda de prelucrari aplicate asupra unui obiect, din meniul Effects, alegeti Clear Envelope. • CorelDRAW! va poate ajuta in aplicarea anvelopei prin apasarea butonului Add Preset (adauga efecte prestabilite). Se deschide o lista cu infasuratori, pe care le puteti aplica direct, dupa ce apasati butonul Apply.

III.3 Efectul de imbinare (Blend)
Acest efect este folosit la imbinarea a doua sau mai multe obiecte in unul singur, prin o serie de pasi intermediari. El presupune transformarea unuia in celalalt prin o serie de forme intermediare. Intre ele se creaza o legatura dinamica, ceea ce inseamna ca la modificarea oricaruia dintre obiectele de inceput sau sfarsit, intregul grup va suferi transformari in ansamblul sau. De aceea cele doua obiecte poarta numele de obiecte de control. Distrugerea legaturii si realizarea separarii dintre ele se face cu comanda Separate din meniul Arrange. Imbinarea se face cu ajutorul meniului RollUp Blend activat din meniul Effects. Pentru realizarea imbinarii a doua obiecte se efectueaza urmatorii pasi:

1. Se precizeaza obiectul de inceput, cel de sfarsit, si eventual curba cu ajutorul butoanelor din fereastra Blend. 2. Se fac diverse modificari, asupra obiectelor (se schimba culoarea, de exemplu) apoi se apasa butonul Apply pentru aplicarea efectiva a lor. In meniul RollUp exista patru butoane ce permit editarea efectului, cu multiple optiuni. In ceea ce urmeaza, vom discuta princepalele operatiuni ce se pot efectua din acest meniu.

Specificarea numarului de obiecte intermediare Cu ajutorul campului Steps se specifica numarul de obiecte intermediare ce intervin in cadrul imbinarii. Alternativa optiunii Steps este Spacing in cazul in care se realizeaza imbinari de obiecte de-a lungul unei curbe. Rotatia obiectelor intermediare imbinate Daca in campul Rotate valoarea unghiului este de 0 grade, grupul de obiecte de imbina de-a lungul unei linii drepte, ca mai jos.

Daca acest unghi se modifica, obiectele intermediare se vor roti in jurul centrelor lor cu acest unghi, ca in imaginea de mai jos:

Daca se activeaza si optiunea Loop, obiectele se vor roti in jurul unor centre de rotatie situate pe dreapta ce uneste centrele obiectelor de inceput si de sfarsit. Alegerea culorii Pentru alegerea culorii se apasa al treilea buton din cele patru.

Se va afisa un spectru de culori. Cele trei butoane determina modul in care se face trecerea de la o culoare la alta: direct parcurgere in ordinea culorilor din curcubeu folosind un anumit sens de

sau un sens opus

Indicarea nodurilor de control La crearea unei imbinari, CorelDRAW! cauta primul nod in fiecare din cele doua obiecte de control si incepe sa creeze obiectele intermediare, bazandu-se pe pozitiile acestor noduri. Optiunea Map Nodes permite specificarea acelui nod care doriti sa fie considerat primul nod in fiecare obiect de control. In acest mod se realizeaza o directionare a transformarii obiectului de inceput in cel de sfarsit. La selectarea optiunii amintite, forma cursorului se modifica si pe ecran vor fi vizualizate nodurile unuia dintre obiectele de control. Apasati butonul mouse-ului cu cursorul pozitionat pe nodul care doriti sa-l considerati primul nod al obiectului respectiv. Vor fi vizualizate apoi nodurile celui de-al doilea obiect. In mod similar, se apasa pe nodul care doriti sa devina primul nod al celui de-al doilea obiect. Asamblarea obiectelor se face prin activarea butonului Apply. Exemple: In imaginea de mai jos s-a mapat coltul din In imaginea de mai jos s-a mapat coltul din stanga sus al obiectului de sfarsit cu coltul stanga sus al obiectului de sfarsit cu coltul din dreapta jos al obiectului de inceput: din dreapta sus al obiectului de inceput:

Scindarea unui grup imbinat In cazul unui grup imbinat, nu puteti selecta nici unul din obiectele intermediare. Pentru a putea realiza selectarea, se apasa butonul Split. Forma cursorului se modifica si se alege cu ajutorul lui un obiect din cele intermediare in care se va realiza scindarea. Noul obiect devine si el obiect de control, iar noul grup va fi compus din doua subgrupuri.

Selectarea unuia din subgrupuri se face prin selectare obisnuita cu mouse-ul si mentinerea tastei CTRL in pozitia apasat. Exercitiu: Creati un efect de iluminare Unul din cazurile in care se foloseste frecvent imbinarea obiectelor este crearea efectelor de iluminare. Pasii sunt urmatorii: 1. Desenati o curba inchisa 2. Faceti o copie a ei (CTRL+D) si micsorati-o putin prin scalare proportionala. Aveti grija ca noua copie sa fie in interiorul curbei mai mari 3. Se coloreaza curba mare in negru, cea mica in alb si se elimina atributele de conturare pentru amandoua (No outline X) 4. Se aplica o operatie de imbinare celor doua obiecte

III.4 Efectul de extrudare (Extrude)
Functia de extrudare realizeaza efectul de scoatere “in spatiu” a unor obiecte. Pentru a crea acest efect, CorelDRAW! proiecteaza niste puncte de-a lungul unor muchii care au un capat pe conturul obiectului; aceste puncte se unesc formand suprafete. Suprafetele formeaza impreuna cu obiectul in cauza un grup legat dinamic. Efectul de extrudare se aplica prin deschiderea meniului RollUp Extrude din meniul Effects. Pasii de realizare a extruziei sunt: 1. Se selecteaza obiectul (un pentagon, in exemplul de mai jos) 2. Se fac modificarile necesare in aceasta fereastra – orientarea obiectului, culoarea sa, iluminarea, etc 3. Se apasa butonul Apply Deselectarea obiectului indeparteaza imaginea extruziei prin contur si pe ecran va fi vizualizat efectul modificarilor facute. Revenirea la editarea extruziei obiectului poate fi facuta numai daca obiectul este selectat si se apasa butonul Edit. Exista cinci butoane ce permit editarea extrudarii, fiecare dintre ele avand un rol specific. In cele ce urmeaza vom discuta rolul fiecarui buton. Tipul si profunzimea extruziei Apasarea primului buton permite specificarea:

• •

Tipului extruziei – exista o lista ce poate fi deschisa. Din aceasta lista se pot elege tipuri de extruzie ca: Small Front, Big Front, Small Back, Big Back, etc. Profunzimea extruziei – Depth; pentru specificarea adancimii se poate folosi si punctul de fuga prin deplasarea sa cu mouse-ul pe ecran.

Rotatia obiectelor extrudate Apasarea celui de-al doilea buton permite rotatia obiectului in spatiul tridimensional dupa toate cele trei axe de rotatie. Daca se apasa butonul se poate specifica rotatia dupa fiecare axa. In caz contrar se prinde de obiectul dintat in forma literei C si se roteste. Iluminarea obiectelor extrudate Pentru a controla iluminarea obiectelor extrudate se foloseste cel de-al treilea buton al ferestrei Blend. In fereastra care apare sunt figurate trei intrerupatoare prin care se activeaza (On) sau se dezactiveaza (Off) iluminarea. Daca iluminarea este activa, se pot indica diverse pozitii ale “becului” prin prinderea si deplasarea cu mouse-ul a cercurilor numerotate. Modificarea intensitatii sursei de lumina se face din potentiometrul Intensity. Colorarea extrudarii Apasarea celui de-al patrulea buton va permite modificarea colorarii, si anume: • Use Object Fill – se va aplica modul de umplere al obiectului original • Solid Fill – se va aplica suprafetelor extrudate culoarea aleasa din paleta de culori ce se activeaza prin apasarea butonului de sub specificatia Solid Fill • Shade (Umbra) – permite crearea efectului de trecere gradata a unei culori (From) intr-o alta culoare (To), de-a lungul suprafetelor extrudate. Observatie: daca unele suprafete extrudate apar negre, incercati dispunerea altfel a surselor de lumina si modificarea intensitatii acestora. Tesirea contururilor Sectiunea Bevel va lasa sa aplicati margini tesite unui obiect. Trebuie sa selectati check-box-ul Use Bevel. Daca doriti sa vedeti tesitura dar nu extrudarea, selectati check-box-ul Show Bevel Only. Puteti specifica adancimea tesiturii si unghiul de tesire. Acest efect va fi exemplificat mai tarziu in cazul tesirii textului extrudat. Exercitiu de extrudare 1. Se deseneaza in modul Freehand o curba deschisa 2. Aplicati curbei o extrudare paralela

3. Aplicati curbei o modificare a colorarii cu optiunea Shade

III.5. Efectul Contur
Conturarea obiectelor este un caz particular de imbinare, in acest caz fiind implicat un singur obiect. Obiectul in cauza este transformat intr-o serie de curbe intermediare concentrice cu el. Pentru realizarea efectului contur se deschide meniul RollUp Contur din meniul Effects. Pasii in aplicarea efectului sunt: 1. Se selecteaza obiectul caruia i se va aplica conturarea 2. Se alege tipul de conturare, numarul de pasi si distanta dintre ei 3. Se apasa butonul Apply Zonele din fereastra contur au urmatoarea semnificatie: • To Center – se creaza curbe concentrice inspre interiorul obiectului. Aceasta optiune este permisa doar pentru curbe inchise. Este accesibil doar campul Offset • Inside – creaza curbe concentrice inspre interiorul obiectului. Aceasta optiune este permisa doar pentru curbe inchise. Sunt accesibile campurile Steps si Offset. • Outside – creaza curbe concentrice spre exteriorul obiectului. Acest mod este permis atat pentru curbe inchise, cat si pentru curbe deschise. Sunt accesibile campurile Steps si Offset. • Steps – permite stabilirea numarului de forme intermediare • Offset – permite stabilirea distantei intre doua contururi. Sectiunea Color a meniului permite specificarea culorilor pentru contur si a culorilor de umplere. Exemplu: Figura conturata Figura conturata Figura conturata To Center Inside Outside

III.6

Efectul

Lens (Lentile)

De fapt exista o serie intreaga de efecte ce se ascund sub acest nume, si nu vor fi prezentate toate in continuare. Ramane in sarcina cititorului sa le exerseze. Voi prezenta doar doua dintre efecte.

III.6.1 Efectul Brighten Acest efect permite schimbarea nuantei de culoare pentru o culoare data. Pentru a-l aplica: 1. Desenati o curba inchisa, oarecare 2. Selectati-o si alegeti din lista derulanta a RollUp-ului efectul Brighten 3. Selectati rata de iluminare (implicit 50%). Cu cat rata este mai mare, cu atat deschiderea la culoare va fi mai intensa 4. Apasati butonul Apply. 5. Duceti conturul inchis peste un obiect colorat. In cazul in care curba inchisa careia i s-a aplicat efectul este sub obiectul colorat, selectati-o si apasati SHIFT+PgUp. Observati cum se modifica culorile obiectului. Exemplu Exercitiu Creati efectul de iluminare de mai sus. 1. Desenati dreptunghiul si cercul 2. Selectati cercul, alegeti din lista meniului Lens efectul Brighten si apasati Apply 3. Umpleti dreptunghiul cu o culoare in degrade. 4. Mutati cercul peste dreptunghi. III.6.2 Efectul Lens (lupa) Acest efect creaza iluzia de marire a unui obiect. Pentru a-l aplica trebuie sa selectati un contur inchis apoi sa deplasati conturul inchis peste un obiect care va aparea marit. 1. Desenati o curba inchisa, oarecare 2. Selectati-o si alegeti din lista derulanta a RollUp-ului efectul Lens 3. Selectati factorul de marire (implicit 2. Cu cat factorul este mai mare, cu atat marirea va fi mai mare 4. Apasati butonul Apply. 5. Duceti conturul inchis peste un obiect. In cazul in care curba inchisa careia i s-a aplicat efectul este sub obiectul respectiv, selectati-o si apasati SHIFT+PgUp. Observati cum se mareste obiectul. Indicatie: • Pentru o mai buna iluzie, faceti “lentila” fara contur. Exercitiu: 1. Deschideti fisierul Baby2.cdr din calea F:\Practica\Corel\Profesor 2. Desenati un cerc 3. Selectati-l si aplicati efectul Magnify 4. Deplasati cercul peste imagine 5. Eliminati conturul cercului

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful