Latihan Pengukuhan/ Pengajian Am Kertas 2 Soalan 4 "Kawasan hutan tanah tinggi banyak kepentingannya.

Penerokaannya boleh mendatangkan impak kepada kehidupan dan alam sekitar. Huraikan penyataan ini." 1. Soalan ini sangat jelas pembahagiannya. Tentu ramai pelajar yang perasan tentang dua frasa penting iaitu kepentingan dan impak seperti yang tertera dalam soalan tersebut. 2. Walau bagaimanapun sedikit keprihatinan diperlukan agar jangan menghuraikan kepentingan dan impak hutan sahaja. Ia boleh menyebabkan esei pelajar menyeleweng sepenuhnya. 3. Oleh itu, terma "hutan tanah tinggi" mesti dinyatakan pada mana-mana bahagian esei.

6. Penyeimbang ekosistem. Hutan boleh menyeimbangkan suhu, gas dan udara. Menyerap karbin dioksida dan membebaskan oksigen.

Impak

1. Kemusnahan habitat flora dan fauna. 2. Tanah runtuh. Tanah yang tinggi yang dipotong menyebabkan tebing runtuh. 3. Mencemarkan sungai dan kawasan tadahan air. 4. Perubahan iklim serta pemanassan global. 5. Hakisan tanah. Penebangan pokok menyebabkan struktur tanah menajdi longgar.Apabila hujan turun secara lebat, ia boleh menyebabkan larian air dan hakisan tanah

Kepentingan

1. Sumber perubatan/ herba. Akar-akar, daun, kulit kayu mempunyai banyak khasiatnya untuk mengatasi penyakit. Contoh; Tongkat Ali, Kacip Fatimah, Misai Kucing dan sebagainya. 2. Habitat flora dan fauna. Kawasan pembiakan spesis hidupan dan tumbuhan. 3. Medan R&D. Tempat para saintis menjalankan penyelidikan dan pembangunan (R&D). Umpamanya, bidang biodeversiti, geologi dan sebagainya. 4. Sumber bekalan air. Kawasan tadahan air bersih yang diserap oleh pokok-pokok. Secara semula jadi boleh menyerap asid dan karbon yang sangat bahaya kepada manusia. 5. Kawasan punca elektrik hidro. Contoh; Empangan Kenyir, Temenggor, Cenderuh dan Pangi.

Produk hiliran. penurunan cukai import bagi bahan-bahan asas tani. Sebagai contoh. Cuaca dan iklim yang sesuai untuk menghasilkan lebih banyak hasil pertanian.Hasil siap bagi sesuatu bahan pertanian. Pertama Produk hiliran dan yang kedua faktor-faktor lain. Cuaca dan iklim yang sesuai untuk menghasilkan lebih banyak hasil pertanian. aiskrim dan sebagainya. Pasaran dalam negara dan juga luarnegara Jenis tanah yang sesuai serta bekalan air yang nencukupi. penuaian hasil atau semasa menghantar ke kilang pemprosesan Penggunaan teknologi terkini dalam menghasilkan benih daripada baka yang bermutu. Oleh itu. Soalan ini terbahagi kepada dua bahagian. penuaian hasil atau semasa menghantar ke kilang pemprosesan Penggunaan teknologi terkini dalam menghasilkan benih daripada baka yang bermutu. pembahagian jawapan mengikut kaedah 1+3. Oleh itu. Produk hiliran. kaedah penanaman yang lebih efisien Dasar kerajaan yang mahu menggiatkan sektor pertanian. Kursus dan latihan pertanian di IPT atau anjurtan agensiagensi kerajaan yang berkaitan. perasa kek. Pertama Produk hiliran dan yang kedua faktor-faktor lain. kaedah penanaman yang lebih efisien Dasar kerajaan yang mahu menggiatkan sektor pertanian. Huraikan penyataan ini. kejayaan sektor pertanian negara dipengaruhi juga oleh faktor-faktor lain. Soalan 2 Soalan: Selain keupayaan negara menghasilkan pelbagai produk hiliran.Hasil siap bagi sesuatu bahan pertanian. aiskrim dan sebagainya. • • • • • • • • Tenaga buruh yang ramai dan secara relatifnya kosnya masih rendah. Sebagai contoh. jem. 2. Pasaran dalam negara dan juga luarnegara Jenis tanah yang sesuai serta bekalan air yang nencukupi. seperti baja dan perlatan penanaman • • • • • • • • Tenaga buruh yang ramai dan secara relatifnya kosnya masih rendah. penurunan cukai import bagi bahan-bahan asas tani. Soalan ini terbahagi kepada dua bahagian. seperti baja dan perlatan penanaman . jem. Hasil hilirannya ialah. Faktor-faktor lain .Soalan 2 Soalan: Selain keupayaan negara menghasilkan pelbagai produk hiliran. 2. Prasarana pertanian sama ada sewaktu penanaman. Subsidi. 1.Faktor-faktor yang menyumbang kepada kejyaan menghasilkan produk hiliran. Huraikan penyataan ini. Subsidi. buah nanas. buah nanas. Hasil hilirannya ialah. 3. pembahagian jawapan mengikut kaedah 1+3. Kursus dan latihan pertanian di IPT atau anjurtan agensiagensi kerajaan yang berkaitan. kejayaan sektor pertanian negara dipengaruhi juga oleh faktor-faktor lain. perasa kek. Faktor-faktor lain . Prasarana pertanian sama ada sewaktu penanaman.Faktor-faktor yang menyumbang kepada kejyaan menghasilkan produk hiliran. 3. 1. jus. jus.

Sesetengah bahan kimia boleh menyebabkan ruam. 3. Menjejaskan proses pembesaran. bibir dan tangan. Jelaskan. gatal dan pening. Seperti yang tertera pada luar bungkusan makanan yang diproses. muntah-muntah. Contoh. Pembahagian soalan mengikut ketetapan 2+2 • • Kesan sampingan Kepentingan bahan kimia 1.5. Menambah khasiat makanan. Contoh perasa mangga. masalah buah pinggang dan gastrik. Ia bermaksud. asid borik dan asid sitrik 4. Kandungan bahan seperti alumunium. Keracunan makanan. Mengekalkan kesegaran sesuatu makanan dalam tempoh yang panjang. 4. plumbum dalam makanan ringan boleh menyebabkan gangguan dalam proses tumbesaran fizikal dan mental seseorang. Kandungan sesetengah bahan kimia seperti kafein dalam kopi boleh menyebabkan rasa ketagih . Tartazin (E102) menyebabkan gatal yang serius pada tisu lembut seperti kelopak mata. Menjadikan makanan lebih enak. penggunaannya boleh mendatangkan kesan sampingan. Contoh. Menyebabkan rasa ketagih. tanpa bahan kimia sesuatu makanan itu tidak boleh ditinkan. 1. Jika rawatan tidak disegerakan. asid benzoik dalam sos dan jus buahan boleh menyebabkan gangguan pada saraf. Bahan-bahan kimia yang boleh menambahkan agen pencernaan dalam sistem penghadaman. 1. Walau bagaimanapun. Kadang-kadang sehingga dua tahun. Penggunaan secara berlebihan boleh menyebabkan penyakit seperti kanser. kambing. Kandungan bahan kimia dalam makanan boleh menyebabkan cirit-birit. 2. kepentingan dan kesannya. 3. kencing manis. Contoh. Soalan ini meminta pelajar menjelaskan dua perkara iaitu. Maksudnya. Seperti bakteria basilus dalam minuman susu kultur. 5. ayam dan ikan. boleh menyebabkan kematian. 3. monosodiumglutamet (MSG) dalam pelbagai makanan ringan dan segera. Contoh. 2. Sebagai contoh makanan yang diawet dalam tin. Kari lembu. Namun. Menyebabkan penyakit. para pelajar perlu sedikit berhati-hati kepada frasa makanan yang diproses. Mengantikan penggunaan perisa bahan asal. Penggunaan bahan pewarna boleh menyebabkan kanser. Termasuklah makanan segera. Sebagai bahan memproses makanan. 2. ringan dan yang ditinkan. serta digunakan secara meluas dalam makanan. Alahan. makanan yang telah siap diproses. dan sakit perut. Soalan 3 Bahan kimia semakin banyak digunakan sebagai salah satu kandungan dalam makanan yang diproses. durian dan strawberi dalam kordial minuman dan aiskrim.

HDL. Kritis dan berani menyuarakan pandangan dan pendapat. 1. Sebagai contoh.GK dari Departemen Gizi Fakultas Kedokteran Universitas Indonesia. termasuk ke sel otot jantung. Para pelajar hanya diminta menyatakan empat ciri penting yang mesti ada dalam diri seorang belia. LDL mengandung lebih banyak lemak daripada HDL sehingga ia akan mengambang di dalam darah. Sebaliknya. bermoral dan berakhlak Mempunyai daya kepemimpinan yang baik Mempunyai jati diri Mempunyai nilai kemanusiaan . LDL dianggap sebagai lemak yang "jahat" karena dapat menyebabkan penempelan kolesterol di dinding pembuluh darah. Samuel Oetoro. 4. 3.Tolak ansur. Sp. "Kolesterol adalah suatu jenis lemak yang ada dalam tubuh dan dibagi menjadi LDL. Protein utama yang membentuk HDL adalah Apo-A (apolipoprotein). menjelaskan. hormatmenghormati. belia difahami sebagai "remaja" • • • • • • • • • LEMAK JAHAT (LDL) VS LEMAK BAIK (HDL) Dr. pemudi tiang negara" Begitulah pepatah orang tua kita yang memberikan gambaran bahawa Beragama. Berpelajaran bagi menjadikan seorang belia yang berwawasan dan mempunyai daya intelektual yang tinggi . Mementingkan aspek persaudaraan sejiran dan sebagainya Menguasai ilmu pengetahuan yang tinggi. Tetapi awas jangan tersilap konsep. Kelebihan kolesterol akan diangkut kembali oleh lipoprotein yang disebut HDL (High Density Lipoprotein) untuk dibawa kembali ke hati yang selanjutnya akan diuraikan lalu dibuang ke dalam kandung empedu sebagai asam (cairan) empedu. "Pemuda harapan bangsa. Jakarta. HDL disebut sebagai lemak yang "baik" karena dalam operasinya ia membersihkan kelebihan kolesterol dari dinding pembuluh darah dengan mengangkutnya kembali ke hati. kolesterol diangkut oleh lipoprotein yang bernama LDL (Low Density Lipoprotein) untuk dibawa ke sel-sel tubuh yang memerlukan. Protein utama yang membentuk LDL adalah Apo-B (apolipoprotein-B)." Dari hati. Jelaskan ciri yang perlu ada pada golongan belia untuk merealisasikan hasrat pepatah ini. total kolesterol dan trigliserida. Tidak mengamalkan gaya hidup yang tidak dipandang positif oleh rakyat.belia ialah golongan yang oenting dalam memajukan sesebuah negara. otak dan lain-lain agar dapat berfungsi sebagaimana mestinya. Ilmu yang boleh menjadikan seseorang belia bertindak dengan penih bijaksana. Gaya hidup yang sihat.Menguasai ilmu teknologi. Tiada pembahagian kehendak soalan. Oleh itu kehendak soalan 4+0 (Kesemuanya hanyalah ciri-ciri seorang belia). MS. 2. HDL ini mempunyai kandungan lemak lebih sedikit dan mempunyai kepadatan tinggi sehingga lebih berat. Secara umumnya soalan ini agak mudah. Patriotik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful