RAPORT

SECTOR 3

DE

PRACTICA
DE

DIRECŢIA GENERALA

ASISTENŢA SOCIALA

SI

PROTECŢIA COPILULUI

PERIOADA :14.03-30.05.2007

ofera suprt pentru aceaste categorii de persoane aflate în nevoie prin actiuni si activitati specifice. persoane in varsta. Deasemenea se incurajeaza dezvoltarea in functie de cerintele cetatenilor a planuluiu de asistenţã socialã si a programelor de acţiune în domeniul prestat de catre insitutie. etc. Aceste servicii constau in activitati de consiliere. Activitatea noastra de practica s-a desfasura in la Serviciul Interventii in regim de urgenta a persoanelor adulte. material si juridic. In cazul in care exista cetateni care cer sprijin pentru a depãsi situaţiile dificile în care se aflã Direcţia Generalã de Asistenţã Socialã si Protecţia Copilului Sector 3 ofera ajutor prin acordarea de suport financiar. aflate in nevoie. Direcţia Generalã de Asistenţã Socialã si Protecţia Copilului Sector 3 elaboreazã si sustine strategii proprii de asistenţã socialã dezvoltate pe esantionul cetatenilor din unitatea administrativ sociala astfel incat serviciile oferite si prestate sa fie cat mai apropiate de destinatarii lor. abuzate. de consiliere si deasemenea are responsabilitatea de a le asigura acestora servicii adecvate cu scopul refacerii si dezvoltarii capacitãţilor si abilitatilor familiale si in special individuale. asigurã mãsurile de protecţie necesare pentru reabilitarea persoanelor adulte care s-au aflat în situaţii de risc. Aceasta este responsabila pentru garantarea asistentei sociale si ajutor pentru copii. Direcţia Generalã de Asistenţã Socialã si Protecţia Copilului Sector 3 acopera deasemenea si domeniul protecţiei persoanelor adulte (persoane singure. si deasemenea sustine si dezvolta o strategie de protectie speciala pentru copii cu dizabilitati. Prezentarea stagiului de practica Identificarea institutiei si a departamentului Stagiul de practica desfasurat pe parcursul a 10 saptamani a fost efectuat in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.). 2 . actiuni ce au menirea sa opreasca separarea acestuia de familia sa. familii privilegiate. cu dizabilitati sau marginalizate.I. în condiţiile legii. De asemenea. si in special persoane vârstnice si cu probleme de sanatate. Direcţia Generalã de Asistenţã Socialã si Protecţia Copilului Sector 3 are deasemenea responsabilitatea de a respecta drepturile copilului si sustine aceasta atributie prin serviciile pe care aceasta le pune la dispozitia cetatenilor.

acesta consta in pregatirea . copii abuzati. Ca obiectuv general al stagiului de practica. In cadrul stagiilor de practica se pune in special accentul pe exemplificarea prin contact direct a informatiilor obtinute teoretic in cadrul facultatii. asigurã respectarea drepturilor persoanelor cu handicap prin acordarea de servicii de asistenţã. tratament. informarea si invaţarea unor norme metodologice specifice instituţiei in care se efectueaza acesta. 3 . discriminate. precum si alte tipuri de servicii. persoane singure si familii aflate in dificultate. maltratati. normelor metodologice. în bazã încadrãrii acestora în categorii de persoane cu handicap. marginalizate. respectiv identificarea si completerea cunostintelor teoretice dobandite in calitate de studenti ai Facultatii de Administratie Publica din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti. recuperare. îngrijire. Obiectivul stagiului de practica Obiectivul stadiului de practica in cadrul facultatii noastre reprezinta in general familiarizarea studentilor cu domeniul de activitate al administratiei publice. Aceste obiective au fost îndeplinite prin intreaga activitate de practica desfasurata in cadrul Directiri Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3 care a constat în cunoasterea structurii instituţiei. in scopul deprinderii abilitatiilor de comunicare si efectuare corecta a sarcinilor in viitoarea cariera pe care o vom urma. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3 asigura asistenta sociala urmatoarelor categorii de persoane: persoane defavorizate. Din acest motiv stagiul de practica s-a desfasurat in cadrul insitutiilor publice din cadrul municipiului Bucuresti. orientare si formare profesionalã. consiliere. copii abandonati. In plus avem oportunitatea de a acumula cunostinţe legislative obligatorii pentru cariera in acest domeniu si mai important putem observa modul in care acestea sunt aplicate. Aceste abilitati sunt deprinse prin contact direct cu personalul deja prezent in cadrul institutiei si depind de gradul de implicare si e interes pe care il prezinta studentul. adulti si copii cu dizabilitati. cu risc de abandon. reabilitare.În domeniul protecţiei persoanelor cu handicap. în funcţie de nevoile persoanelor cu handicap. persoane varstnice.

In cadrul activitatii desfasurate a dovedit excelente abilitati de comunicare.legislaţiei specifice. avand o licentia in “Istoria Romaniei si Istoria Universala” si in plus o diploma de master in “Istoria ideilor si mentalitatilor”. completarii unor formulare. comunicare si intelegere armonioase din partea dumnealui. Activitatea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este coordonata de Secretarul Consiliului Local al Municipiului Bucuresti. Detalii despre coordonatorul stagiului de practica Coordonatorul stagiului de practica este domnul Ion Ghitulescu care ocupa postul de sef Servicii Interventii in Regim de Urgenta pentru Persoane Adulte si trebuie mentionat ca in elaborarea si realizarea proiectului meu am beneficiat de sprijin. Descrierea institutiei primitoare Plasarea institutiei in sistemul administrativ romanesc Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este o institutie ce presteaza servicii public de interes local si poate deasemenea sa se incadreze in categoria serviciilor oferite cetateanului. II. Domnul Ion Chitulescu este absolvent al Facultatii de Istorie in cadrul Universitatii Bucuresti. abilitati de rezolvare a problemelor. Aceasta institutie are ca obiect de activitate punerea in aplicare a politicii guvernamentale in domeniul protectiei sociale si a protectiei copilului aflat in dificultate la nivel local. Atributiile principale are Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sunt urmatoarele: • Colaboreaza cu serviciile publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale ale administratiei publice din sector. si o multitudine de activitati si moduri de actiune specifice. in vederea identificarii situatiilor deosebite care apar in activitatea de protectie sociala si protectie a copilului. flexibilitatea de a lucra intr-un mediu multi-cultural. cunostinte tehnice de managementul problemelor de administratie publica si capacitatea de a gestiona un proiect. creativitate. cunoasterea structurii personalului. 4 .

care necesita un ajutor imediat in vederea rezolvarii unor situatii exceptionale cu sprijinul organelor abilitate. • Sprijina persoana supusa violentei domestice si alungata/ fugita de acasa.G. Promoveaza participarea beneficiarilor si/ sau a reprezentantilor legali in planificarea si acordarea serviciilor sociale. • Insoteste/ asigura sprijin pentru transportul persoanelor fara adapost cu probleme grave de sanatate la spitalele de urgenta pentru rezolvarea problemelor lor medicale.C. 5 . • • • • • Serviciul Interventii in Regim de Urgenta a Persoanelor Adulte are urmatoarele atributii si obiective: • Identifica persoanele care se afla in situatie de saracie extrema prin actiuni de asistenta sociala stradala. consultanta si presteaza servicii in domeniul sau de activitate. Acorda sprijin material si financiar. la sectiile de politie din Bucuresti sau la primariile si sectiile de politie din localitatea de domiciliu a acesteia. Propune Consiliului Local al sectorului 3 proiecte de hotarare cu privire la buna functionare a institutiei. Prezinta Consiliului Local ori de cate ori este nevoie sau la solicitarea expresa a acestuia.S. rapoarte si informari cu privire la activitatea desfasurata. Acorda asistenta. • Asigura interventia rapida in cazul persoanelor aflate in dificultate.P.A. facand demersurile necesare in acest sens. • Face propuneri pentru acordarea unor ajutoare de urgenta pentru cazurile deosebite. precum si consiliere de specialitate familiilor si copiilor aflati in dificultate. • Efectueaza anchete sociale si propune masuri de interventie in cazurile sociale in care este sesizata D.• Colaboreaza cu institutii guvernamentale si neguvernamentale care desfasoara activitati in domeniul protectiei sociale si al protectiei copilului.

Ajunsi in fata partea institutiei. care ocupa postul de Sef Serviciu Interventii in regim de urgenta pentru persoanele adulte. Spun acest lucru deoarece insitutia se afla la o distanta considerabila de domiciliul meu. nu cunosteam zona si mai mult nu aveam informatii in legatura cu amplasarea acesteia. Am fost condusi intr-o sala pentru sedinte. legislatia prin care functioneaza si prin care a fost infiintata.2007 Data de 14 martie a reprezentat prima zi de practica. deasemenea necesitatea unui astfel de serviciu si istoricul sau in Romania. convenind sa ne prezentam in insitutie in fiecare saptamana para. II. nu poate fi comparat cu cel din tarile europene.• Evalueaza situatia persoanelor fara adapost. am fost prezentati persoanei care ne va coordona activitatea.03. domnul Ion Ghitulescu. desi dezvoltat. Din nefericire nu pot sa spun ca am avut o misiune usoara ajungand in fata institutiei unde urma sa ma intalnesc cu restul colegilor mei si respectiv cu persoana ce urma sa ne fie coordonator de practica. Abreviat aceasta sectiune a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia 6 . Ne-a explicat. cu preocupari generale in domeniul asistentei sociale si protectiei copilului. oviectivele stabilite. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului neavand o pagina web. cand a aparut pana la stadiul actual care. Jurnalul stagiului de practica 14. In aceasta prima si am stabilit si modul in care se vor repartiza zilele de practica. Deasemenea ne-a fost facuta o plasare a institutiei in sistemul administrativ romanesc si ne-au fost expuse motivele care ne-ar putea determina sa lucram intr-o astfel de institutie. unde ne-a fost prezentata institutia pe scurt. in ziua de miercuri. 28.2007 Ne-am prezentat In fata institutiei la ora stabilita si ulterior prezentarii Serviciului Interventii in regim de urgenta am fost plasati in cadrul acestui departament.03. intocmeste dosarul de admisie in Centrul de Urgenta pentru Persoane fara Adapost si il inainteaza spre aprobare Directorului General.

domiciliul ori resedinta in Romania. Deasemenea fondurile necesare desfasurarii eficiente a activitatii obtin aprobare greu si dureaza un timp indelungat. integrarii si incluziunii sociale. discutiile stabilind multe puncte de perspectiva pentru institutie si pentru mediul de desfasurarea al acesteia. Persoanele cu handicap. in sensul dat de lege. in principal pe reforma administratiei publice si pe deficientele sistemului.05. datorita formalitatilor necesare. Din aceasta discutie a reiesit ca acest sistem aplicat in cadrul insitutiei nu favorizeaza cetateanul in situtatia in care acesta are nevoie urgenta de ajutor special sau nu poate fi contactat intr-o locatie fixa. In acest departament am dezbatut numeroase subiecte actule pentru administratia romaneasca fiind o buna ocazie pentru personalul prezent sa ne puna la incercare cunostintele. am aflat ca principalele ajutoare caordate persoanelor cu handicap sunt indeminizatiile foarte mici si gratuitatile oferite pe mijloacele de transport.2007 Ziua de 2 mai a fost o zi in care ne-am abatut de la ce am stabilit anterior intrucat desi am fost repartizati la Serviciul Interventii in regim de urgenta. conform legii. De dispozitiile legii beneficiaza copiii si adultii cu handicap. pe perioada in care au. printre cele mai importante fiind infiintarea de servicii comunitare pentru aceasta categorie a populatiei. le lipsesc abilitatile de a desfasura in mod normal activitati cotidiene. cetateni romani. am petrecut ziua in cadrul Serviciului Juridic. lucru care face anevoiasa munca lor. Ulterior am realizat modul in care pregatirea personalului poate compensa intr-o oarecare masura deficientele 7 . mentale sau senzoriale. Astfel. sunt acele persoane carora. datorita unor afectiuni fizice. respectiv Ministerul Muncii motivand ca acesta pastreaza inca sistemul centralizat. cetateni ai altor state sau apatrizi. Functionarii din aceste departament au profitat de ocazie si si-au exprimat o oarecare nemultumire fata de ministerul de care apartin. necesitand masuri de protectie in sprijinul recuperarii. Cu toate acestea discutiile au fost axate. 2. Ne-a fost prezentat cadrul legislativ in baza caruia isi desfasoara activitatea Legea 448/2006 privind protectia si drepturile persoanelor cu handicap.Copilului poarta titlul de SIRUPA si trebuie sa mentionez ca in aceasta zi ne-au fost prezentate atributiile acestui serviciu.

Locatia acestuia este in str.2007 Aceasta a fost ziua in care am fost informati cum Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3 a infiintat mai multe centre de ingrijire sau plasament pentru categoriile defavorizate. Au fost cazuri in care doream sa aflam solutiile gasite 8 . consiliere psihologica. A fost o zi in care am considerat ca intregul dialog ne-a apropiat si ne-a facut sa ne intelegem mai bine. protecţie împotriva abuzurilor si neglijarii. prin activitati adresate direct acestora. Beneficiarii Centrului sunt în numar total 83 de persoane la aceasta data dintre care un numarde 63 de persoane sunt aflate într-o situaţie de dificultate sociala de pe raza sectorului 3. si ni s-a spus ca a fost realizat în parteneriat cu Max Public Television Holland. Varsta acestora depaseste vârsta standard de pensionare si 20 de persoane vârstnice care beneficiaza de serviciile Centrului de Urgenta pentru Persoane Adulte fara Adapost. reintegrare sociala. discutand despre aceste persoane care sunt deseori aflate într-o situaţie de dificultate si sunt ajutate prin oferirea de servicii sociale în conformitate cu standardele în vigoare. îngrijire. in special in acest domeniu care are de aface direct cu cetateanul. recuperare. precum prevenirea marginalizarii sociale a persoanelor vârstnice din sectorul 3. asistenta sociala.05. ergoterapie si petrecerea timpului liber. Serviciile oferite în cadrul centrului sunt variate astfel existand servicii de gazduire (care se va realiza pe sexe. Astfel. asistenta medicala.sistemului in care lucreaza. Acesta a fost exemplul care ne-a fost dat. 16. Am fost sustinuti sa urmarim activitatea insitutiei vizionand dosarele acesteia si nu numai eu am fost uimit de numarul persoanelor care au cerut ajutor acestei institutii. referindu-ma atat la colegi cat si la raportul intre actualele si viitoarele persoane cu o cariera in administratia publica. Vasile Goldis nr 1. mai mai mult de atat cu persoane care au nevoie de ajutor.2007 Aceasta a fost ultima zi de practica propriu-zisa la Serviciul Interventii in regim de urgenta a persoanelor adulte. Acest centru are ca scop îmbunataţirea vieţii cetateniilor.05. am desfasurat activitatea de practica in afara sediului insitutiei si am fost sa vizitam Centrul de ingrijire si Asistenta Sociala “Casa Maxx”. în cele 10 apartamente si 10 garsoniere care sunt amenajate în centru conform standardelor în vigoare). 30.

in unele cazuri iar functionarii din acest birou ne-au explicat cu amabilitate metodele de organizare si desfasurare a actiunii 9 .

doamna Ioana Constantin si Domnul Alexandru Vasiliu. precum si de la persoane fizice si juridice. indiferent de forma de proprietate si tipul de organizare . lucrul în echipa si solidaritatea.Comentariul stagiului de practica Consider ca aceasta perioada a stagiului de practica a fost una de stimulare a interesului nostru în ceea ce priveste domeniul administraţiei publice locale. înregistrarea. Am îndeplinit sarcinile primite si am folosit cu eficienţa timpul pe care l-am petrecut în agenţie. Ne-am clarifica aspectele de care am fost interesaţi. Am cunoscut modul de lucru al agentiei si pot spune ca mi-am dezvoltat abilitaţi si cunostine noi. si sa dispuna de informaţia necesara de la alte autoritaţi publice. Efectuând stadiul de practica am observat ca funcţionarul public are dreptul: sa examineze probleme si sa ia decizii în limitele împuternicirilor sale. În cadrul stagiului de practica. de aprofundare si de aplicare a cunostinţelor teoretics dobândite în timpul cursurilor. cum ar fi: comunicarea. Efectuand stagiul de practica am avut ocazia de a rezolvare unele probleme cu care se confrunta orice student si anume lipsa experienţei. în limitele competenţei sale. Sustin ideea ca membrii instituţiei ne-au acordat atenţie si mai ales rabdare si ne-au pus la dispozitie informaţii în limita in limita existenta si ne-au impus regulile de disciplina. 10 . Concluziile stagiului de practica Stagiul de practica efectuat acest semestru a fost un ajutor pentru interesul meu în ceea ce priveste domeniul administraţiei publice. persoane care s-au dovedit gazde extrem de amabile si rabdatoare. mi-am realizat obiectivele impuse de scoala si am obţinut un minim de experienţa în administraţia publica luand in considerare si stagiu de practica din primul an universitar. Pentru mine personal consider ca a fost o perioada constructiva deoarece m-a ajutat sa iau contact direct cu activitatea administraţiei publice prin participare la o serie de activitaţi specifice domeniului si anume realizarea unor documente administrative extrem de importante. multiplicarea si difuzarea actelor administrative. Membrii instituţiei ne-au îndrumat pentru a întelege importanţa acestui stagiu de practica.IV. V. Persoane care ne-au oferit ajutorul si sprijinul sunt domnul Robert Radulescu. si evident o cale de aprofundare si de aplicare a cunostintelor teoretice dobândite. sa solicite.

11 .De asemenea. durata de timp indelungata pentru promovare.Insa. cu perseverenta. implicand salarii mici. are un drum anevoios. am constatat cu regret ca o cariera in functia publica. putem aveam un loc de munca stabil si multumirea faptului ca suntem apreciati pentru ceea ce facem. desi stabila.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful