You are on page 1of 5

PANGJAJAP

Puja sinareng syukur sumangga urang ronjatkeun ka Alloh, gusti nu miboga kaagungan. Nu
parantos masihan rahmat sareng karunia ka urang sadaya, oge waktos ka panyusun pikeun nyelesaikeun
susunan makalah basa Sunda nu miboga judul “Gaya Basa Ngupamakeun”. Teu hilap, panyusun oge
ngucapkeun hatur nuhun ka sadaya pihak anu parantos ngarojong jeung ngabantosan dina panyusunan
ieu makalah. Makalah basa sunda “ Gaya Basa Ngupamakeun” ieu teh ditujukeun pikeun ngahontal
kompetensi dasar pangajaran basa sunda nu parantos didugikeun ku Guru Pangajaran Basa Sunda SMA
Negeri 1 Margahayu.

Panyusun oge miharep yen ieu makalah tiasa masihan sumbangsih elmu pangaweruh dina
pangajaran basa Sunda, boh pikeun siswa, guru, oge ka nu maos ieu makalah. Tangtos, dina susunan
jeung eusi ieu makalah aya kakirangan jeung kalepatan. Ku kituna, kritik oge talatah nu sipatna tiasa
ngalereskeun ieu makalah, panyusun piharep. Sangkan panyusun tiasa ngembangkeun leuwih alus tur
sae deui elmu pangaweruh, utamina dina widang pangajaran basa Sunda.

Bandung Barat, November 2018

Panyusun

DAPTAR EUSI

PANGJAJAP................................................................................

DAPTAR EUSI..............................................................................

BAB I BUBUKA............................................................................

BAB II EUSI..................................................................................

BAB III PANUTUP.........................................................................

DAPTAR PUSTAKA.......................................................................
BAB I

BUBUKA

A. Kasang Tukang

Era globalisasi teknologi beuki canggih, teu aya mamang ayana internet ieu beuki diperlukeun
dina kahirupan sapopoé, boh dina sosialisasi, atikan, bisnis, jeung sajabana Éta undeniable yén média
sosial boga pangaruh gede di kahirupan salah urang. Batur saha mimitina leutik bisa jadi gede jeung
média sosial, atawa sabalikna. Pikeun jalma, utamana di kalangan rumaja, média sosial geus jadi opiate
anu ngajadikeun beurang lawang na tanpa média sosial.

Padahal dina jaman pembangunan, di rumaja sakola nyobian pikeun manggihan jati dirina ku
nongkrong jeung babaturan umur dirina sorangan. Ulikan ieu boga tujuan pikeun nalungtik pangaruh
média sosial dijelaskeun ngeunaan widang naon waé pangaruh média sosial pikeun teens
ngembangkeun hareup engké pikeun manggihan naon pangaruh kana kabiasaan rumaja disababkeun ku
média sosial kiwari.

Dina ulikan ieu, peneliti dipake metoda panalungtikan kualitatif lantaran hayang ngajajah fakta,
gejala jeung acara sosial pangaruh média dina paripolah rumaja di sawah sakumaha dina konteks ruang
jeung waktu jeung situasi lingkungan alami teens. Peneliti hayang hasil panalungtikan nyaéta data
kompléks leuwih rinci ngeunaan fenomena nu hese wangsit ku metode kuantitatip jeung teu merlukeun
ngolah data statistik. Hasil panalungtikan kualitatif anu diperlukeun panalungtik téh dina wangun
informasi di-jero ngeunaan pangaruh média sosial pikeun rumaja sorangan.

B. Rumusan Masalah

1. Naon sabenerna media sosial teh ?

2. Naon wae rupaning tina Media sosial teh ?

3. Naon wae dampak positif sareng negatif tina media sosial teh?

C. Tujuan

1. Nambahan pangaweruh ngeunaan média sosial.

2. Nambahan pangaweruh ngeunaan pangaruh média sosial pikeun

3. Nambahan pangaweruh ngeunaan tabrakan positif jeung negatif média sosial pikeun
BAB II

EUSI

A. Media Sosial di kahirupan sapopoe

Media Sosial Ujang saha saha kabetot pikeun ilubiung ku méré eupan balik kabuka, comment,
sarta Inpo dibagikeun dina jangka waktu nu rusuh sarta taya. Ieu bisa dilawan eta média sosial
ngabogaan pangaruh hébat dina hirup hiji urang. batur leutik mimitina bisa jadi gede ku média sosial,
atawa sabalikna. keur jalma utamana di kalangan rumaja, média sosial geus jadi opiate nu ngajadikeun
euweuh poé tanpa muka média na sosial.

Rumaja nu boga média sosial ieu biasana dipasang dina kagiatan pribadi-Na, curhatannya, kitu
ogé foto jeung babaturan. Dina média sosial saha kalawan bébas bisa mairan dina na delivering
pendapat na tanpa sieun. Ieu alatan dina média sosial, hususna internet pisan gampang falsify idéntitas
atawa bunuh kejahatan. Padahal dina kamajuan di sakola, rumaja nyobian pikeun manggihan jati na ku
associating bareng jeung peers. Tapi kiwari mindeng nganggap yen rumaja leuwih aktif diri di média
sosial maranéhanana baris beuki jadi tiis jeung gaul. Bari teens anu teu boga média sosial ieu biasana
dianggap kolot atawa tinggaleun jaman jeung kirang resep gaul.

Pengguna media sosial dikalangan remaja memberikan pengaruh langsung baik positif maupun
negativ. Remaja yang sering menggunakan media sosial bisa mengganggu proses belajar mereka. Seperti
contohnya ketika mereka sedang belajar masuk pemberitahuan chat dari temannya dapat mengganggu
proses belajar mereka. Kebiasaan seorang remaja yang berkicau dimedia sosial terkadang hanya untuh
mengeluhkan betapa sulitnya pelajaran yang sedang mereka kerjakan.

Kituna nonoman salaku pamaké paling aktif na ampir unggal poé maké média sosial. Pesen
langsung atawa informasi dina média sosial pisan gancang sumebar di rumaja. Kematangan Pemikirian
rumaja lengkep mawa négatip mangaruhan informasi nu geus liwat média sosial. Salaku urang terang,
média sosial téh tempat pikeun teens mun tuang kabebasan babasan, naha éta téh wangun gambar
atawa pesen téh kadang nyasabkeun.

B. Rupa - Rupa Media sosial

Rupa-rupa Social Network - Media sosial. Di handap ieu klasifikasi jejaring sosial dumasar kana
kagunaanna:

1. Konten kolaborasi (contona, Wikipedia)

2. Blog dan microblog (contona, Twitter)

3. Situs jejaring sosial berita (contona, Digg)

4. Konten Video (contona, YouTube)


5. Situs jejaringan sosial (contona, Facebook)

6. Game dunia maya (contona, World of Warcraft)

7. Situs dunia sosial virtual (contona, Second Life)

C. Dampak Media Sosial

Dihandap ieu dampak positif sareng negatif Media sosial dina kahirupan rumaja:

1. Dampak Positif

- Ngajaga silaturahmi sareng kulawarga atawa baraya jauh anu tos lami teu patepung, teras ngaliwatan
média sosial bisa dipigawé.

- Salaku sumber pembelajaran sarta pangajaran sarta média sosial mibanda dampak gede pisan. Urang
tiasa ngotéktak teras diajar ilm pangaweruh anyar di dinya. Kusabab ti internét loba jejer jeung sumber
ilmiah panganyarna. Ku cara néangan anu topik internét anjeun salah hambalan payun mun anjeun
ngamimitian diajar di kelas.

- Media sosialisasi inpormasi. Dina sababaraha menit sanggeus kajadian éta, urang geus bisa
ngarasakeun informasi misalna.

- Ngembangna jaringan babaturan. Ku ngagunakeun média sosial bisa komunikasi sareng saha, malah
jelema henteu acan dipikawanoh leuwih tiheula.

- Minangka sarana ngembangkeun katerampilan. Pamaké média sosial bisa diajar kumaha beradaptasi,
mun sosialisasi jeung masarakat.

- Média sosial salaku medium komunikasi. Pamaké média sosial bisa komunikasi sareng nu di sakuliah
dunya.

- Média sosial salaku medium promosi dina bisnis nu. Hal ieu ngamungkinkeun usaha leutik pikeun
ngamajukeun produk maranéhanana tanpa belanja badag.

2. Dampak Negatif

-Éta hésé sosialisasi jeung jalma sabudeureun. Kusabab aranjeunna diajar komunikasi nyata puguh.
Jalma anu aktif dina média sosial, upami papanggih langsung kanyataanna mangrupa lalaki sepi teu loba
nongkrong.

- média sosial ngajadikeun jalma egois. Aranjeunna janten sadar sakuliling maranéhanana, lantaran
aranjeunna méakkeun leuwih waktos di internet.

- Turunna kinerja, karyawan parusahaan, siswa anu maénkeun média sosial nalika ngalakonan
pakasaban na bakal ngurangan waktu karya jeung waktu pikeun neuleuman éta.
- Kajahatan di alam maya. kajahatan ieu dipikawanoh salaku kajahatan cyber. Dunya jadi rupa-rupa
kejahatan kayaning Hacking, cracking, spamming, sareng nu sanesna.

- Pornografi. Kalawan kamampuhan pikeun nganteurkeun informasi anu dipiboga ku Internet, pornografi
éta nyebar. Kadang-kadang jalma dipasang poto nu ieu sakuduna dituju janten privasi dirina sorangan
dina média sosial. Ieu pisan bahaya sabab bisa jadi barang dipaké ku pihak anu teu tanggung jawab.

BAB III

KECINDEKAN

Rumaja anu jadi hiperaktif dina média sosial oge sering posting kagiatan sapopoé maranéhna nu
seemed nerangkeun gaya hirup maranéhanana yén nyoba nuturkeun ngembangkeun era, ngarah nu
dianggap leuwih populér di lingkungan éta. Tapi naon maranéhna posting dina média sosial teu
salawasna nerangkeun kaayaan kahirupan sosial maranéhanana nyata. Sabot teens ngeposkeun
samping na ka senang kaeusi hirup, moal jarang realitas dina kahirupan maranéhanana aranjeunna
ngarasa ngalamun. Lalaki salaku aktor kreatif sanggup nyieun rupa-rupa cara, salah sahiji nu
mangrupakeun spasi interaksi dunya maya

Média sosial moal leupas tina pangaruh positif atawa négatif, dampak gumantung
sipenggunanya sorangan. Sanajan rumaja nyaéta waktu nu bisa ngomong janten pisan kritis saperti eta
diasupkeun kana periode pilarian transisi diri. Tapi teens ogé bisa ngawatesan diri urang sorangan kana
norma sarta moral. Kaasup kabentukna karakter rumaja mimiti mangrupa kritik kanggo masa depan
rumaja sorangan tur leuwih lega kanggo masa depan bangsa. Nonoman salaku panerusna ka bangsa anu
boga karakter anu alus, kuat, jeung tangtu tangguh, bakal nyieun nagara ieu ka hareup.

DAFTAR PUSTAKA

http://jurnal.unpad.ac.id/prosiding/article/view/13625/6455

https://www.kompasiana.com/amipratiwi18/5902e5578c7e61e71b2c3016/pengaruh-media-sosial-
bagi-remaja