You are on page 1of 131

ENGLISH

CLASS – VI (CBSE)

INDEX

READING COMPREHENSION – 01 - 02

GRAMMAR – 02 - 21

VOCABULARY – 21 - 26

INTEGRATED GRAMMAR – 26 - 28

LITERATURE – 28 - 30

VIBRANT ACADEMY (India) Private Limited
VIBRANT ACADEMY ENGLISH
(India) Private Limited CLASS VI - CBSE
DAILY PRACTICE PROBLEMS SHEET
DPP NO. 1
TOPIC : READING COMPREHENSION
Direction (1 to 5) :Read the following passage carefully and answer the questions given below each passage.
The camel is the oldest of domestic animals. It has been used for thousands of years, by the desert people
of Africa and Asia to supply many of their needs. On the fertile edges of the desert, camels pull ploughs, the
wheels to irrigate the fields and carry goods to market. In the desert itself, they are still almost the only
means of transport.
They supply food, milk and clothing in the form of wool and leather.
This useful animal is well adapted to life in harsh, arid lands. The Arabian camel has one hump; the Bactrian
camel has two. The hump is, in fact, a store of fat which is used as a source of energy when food and water
are scarce. The camel can take up to 100 litres of water in ten minutes.
The camel has broad, soft feet for a steady grip in the sand. A thick skin protects it from the fierce daytime
sun and bitterly cold nights. The camel's eyes have three eyelids to help keep out sand; its ears and nose
are also adapted to keep out sand storms. Often called 'The ships of the desert', they can carry loads of 200
kilos and more, travelling up to 160 kilometres a day.

1. Camel is the mainstay of the desert people of the world because it ____________.
(A) does many works relating to their life (B) ploughs
(C) transports things (D) supplies them many things

2. Without camels the life of the desert people shall stop because ____________.
(A) camels supply them many things (B) they do various duties
(C) they provide them with essential things (D) they are domestic animals

3. Camels don't drink water almost daily because ____________.
(A) they store it in their bodies (B) they don't have much thirst
(C) their taking up much more water lasts long (D) they have no liking for it

4. It is rightly said that camels are called the ships of the desert because ____________.
(A) without them desert life is not possible (B) they do many jobs
(C) they help the desert people in many ways (D) they are never tired

5. The word 'fierce' means ____________.
(A) very much (B) great (C) very strange (D) very strong

Direction (6 to 10) : Read the following passage carefully and answer the questions given below each
passage.
In India, working women lead a life of dual responsibilities if they are married and have a family. In the West
many women are hard-headed careerists and are committed to their jobs. Here in India women still have
traditional roles to fulfil and prefer a career to avoid domestic drudgery.
There are four categories of working women in India. Some work while they are waiting for matrimony. A
majority work because they are qualified, want a second income and a different kind of life for part of the day.
A small section consists of career-women. A sizeable section of women are bread-winners.
It is quite apparent that with a majority of working women the family becomes secondary over the job. They
prefer to stay in joint families where their children can be taken care of while they are at work. When they
come back in the evenings from the relatively modern surroundings of their work-spots, their personalities
have to undergo a change to accommodate the demands of their time and attention by different family
members whose powerful feelings are of having been neglected.

6. The dual life of Indian working women is ____________.
(A) domestic drudgery (B) serving their children and husbands
(C) married life's duties (D) jobs and domestic responsibilities
Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 1
7. A major number of Indian working women work ____________.
(A) to avoid domestic work (B) to lead a different kind of life
(C) to earn more (D) to avoid womenly duties

8. Many women prefer to live in joint families because ____________.
(A) they can work in offices
(B) they will have no problems of their children
(C) their family members shall look after their children
(D) they will not worry

9. Many women change themselves after coming back from office____________.
(A) to serve their family (B) to cook food
(C) to be with their children (D) to meet the demands of the situation

10. The word 'categories' means____________.
(A) qualities (B) kinds (C) classes (D) sections

DPP NO. 2
TOPIC : SENTENCES

Direction : Tick mark the correct answer.
1. Did yo u finish your homework last night?
(A) Exclamatory (B) Declarative (C) Imperative (D) Interrogative

2. Watch the ball.
(A) Interrogative (B) Exclamatory (C) Declarative (D) Imperative

3. Mr. Brown can be very strict.
(A) Imperative (B) Interrogative (C) Declarative (D) Exclamatory

4. Sally never finishes her homework on time.
(A) Exclamatory (B) Interrogative (C) Imperative (D) Declarative

5. Who helped you feed the dogs?
(A) Declarative (B) Exclamatory (C) Interrogative (D) Imperative

6. I can't believe they won the game!
(A) Interrogative (B) Imperative (C) Exclamatory (D) Declarative

7. Wash the dishes before dinner.
(A) Declarative (B) Imperative (C) Interrogative (D) Exclamatory

8. I am so excited, we are going to Paris!
(A) Exclamatory (B) Interrogative (C) Imperative (D) Declarative

9. Did you see that baseball game?
(A) Interrogative (B) Exclamatory (C) Imperative (D) Declarative

10. Mrs. Smith needs help watering her roses.
(A) Declarative (B) Imperative (C) Interrogative (D) Exclamatory

11. The professor handed out a syllabus the first day of class. The subject is :
(A) professor (B) syllabus (C) class (D) None of these
12. Most colleges offer several computer science courses. The predicate is :
(A) colleges (B) offer (C) courses (D) None of these

13. Typing is an important skill. The subject is :
(A) typing (B) is (C) skill (D) None of these

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 2
14. Everyone recognizes the name Oprah. The subject is :
(A) Everyone (B) name (C) Oprah (D) None of these
15. A schedule helps students with time management. The predicate is :
(A) schedule (B) helps (C) management (D) None of these
16. The tennis team won the state championship. The subject is :
(A) tennis (B) team (C) championship (D) None of these
17. Several thousand people watched the parade. The predicate is :
(A) several (B) watched (C) parade (D) None of these
18. Identity theft is a significant problem in the United States. The predicate is :
(A) theft (B) is (C) problem (D) None of these
19. The study of human populations is called demography. The predicate is :
(A) study (B) populations (C) is called (D) None of these
20. We were puzzled by her explanation. The subject is :
(A) we (B) were puzzled (C) explanation (D) None of these

DPP NO. 3
TOPIC : NOUNS

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. The correct option is -
(A) give me a egg. (B) give me a eggs. (C) give me an egg. (D) give me much egg.

2. The feminine form of noun 'lord' is -
(A) lady (B) wife (C) woman (D) sister

3. Mount kilimanjaro is the highest mountain in africa. The correct punctuation will be -
(A) Mount kilimanjaro is the highest mountain in Africa.
(B) Mount kilimanjaro is the highest mountain in Africa.
(C) Mount Kilimanjaro is the Highest Mountain in africa.
(D) Mount Kilimanjaro is the highest mountain in Africa.

4. The collective noun of many mountains will be -
(A) many mountains (B) a chain of mountains
(C) a galaxy of mountains (D) a pearl of mountains

5. The collective noun of many kittens is -
(A) a litter of cats (B) many kittens
(C) a herd of kittens (D) a litter of kittens

6. Delhi is the capital of india. The correct punctuation is -
(A) Delhi is the Capital of india (B) Delhi is the capital of india
(C) Delhi is the capital of India (D) Delhi is the Capital of India

7. The feminine form of noun ‘monk’ is -
(A) friar (B) lady (C) woman (D) nun

8. The feminine form of noun ‘horse’ is -
(A) mare (B) horsess (C) poney (D) ass

9. The collective noun for the collection of fish is -
(A) a herd of fish (B) a shoal of fish (C) a pack of fish (D) a troupe of fish

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 3
10. The feminine form of noun ‘lion’ is -
(A) lioness (B) lioneass (C) she-lion (D) cub

11. The plural form of baby is -
(A) babys (B) babyis (C) babies (D) babiss

12. The plural form of pony is -
(A) ponis (B) ponys (C) ponyes (D) ponies

13. Move is a verb. The Abstract Noun of move will be -
(A) moved (B) moving (C) movement (D) movingly

14. I can -
(A) hear a music. (B) hear some music. (C) hear an music. (D) hear a musics.

15. The feminine form of noun ‘fox’ is -
(A) vixen (B) foxes (C) foxen (D) fox

16. The collective noun of many birds is -
(A) a nest of birds (B) a school of birds (C) a flock of birds (D) a group of birds

17. The collective noun of many elephants is -
(A) a troup of elephants (B) a group of elephants
(C) a herd of elephants (D) a team of elephants

18. Ravi is playing in the field. Here the Proper Noun is -
(A) Ravi (B) playing (C) field (D) is

19. The collective noun of a collection of soldiers will be -
(A) many soldiers (B) a lot of soldiers (C) more soldiers (D) an army

20. Child is a Common Noun. The Abstract Noun of child will be -
(A) children (B) childhood (C) childish (D) child

DPP NO. 4
TOPIC : PRONOUNS

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. The picture -
(A) who you are referring to is mine. (B) whom you are referring to is mine.
(C) that you are referring to is mine. (D) this you are referring to is mine.

2. The boy -
(A) who you met yesterday is my brother. (B) whom you met yesterday is my brother.
(C) what you met yesterday is my brother. (D) whose you met yesterday is my brother.

3. The small puppy injured -
(A) itself (B) herself (C) himself (D) himselves

4. I helped the girl -
(A) whom car broke down. (B) who car broke down.
(C) whose car broke down. (D) which car broke down.

5. This is your book. Take -
(A) it away. (B) this away. (C) them away. (D) that away.

6. All these presents -
(A) are for you and I. (B) are for your and me.
(C) are for you and mine. (D) are for you and me.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 4
7. Physically, Aman is stronger than -
(A) Sachin. (B) that of Sachin. (C) those of Sachin. (D) Sachin itself.

8. The pizza could not be finished as -
(A) he liked the taste. (B) she liked the taste. (C) it liked the taste. (D) nobody liked the taste.
9. I mean -
(A) which I say. (B) what I say. (C) that I say. (D) who I say.

10. If you work hard, success is -
(A) all you. (B) all yours. (C) all yourself. (D) all itself.

11. On knowing the truth, she -
(A) admitted his mistake. (B) admitted their mistake.
(C) admitted mine mistake. (D) herself admitted the mistake.

12. The old woman could not bear -
(A) those noise. (B) these noise. (C) that noise. (D) there noise.

13. Those pens -
(A) are their's. (B) are your's. (C) are her's. (D) are yours.

14. The lion ate -
(A) its food. (B) ate her food. (C) ate there food. (D) ate it's food.

15. Let -
(A) he answer the question. (B) they answer the question.
(C) I answer the question. (D) him answer the question.

16. It was -
(A) me who first agreed to the decision. (B) I who first agreed to the decision.
(C) myself who first agreed to the decision. (D) them who first agreed to the decision.

17. The trouble is the -
(A) each as yours. (B) this as yours. (C) that as yours. (D) same as yours.

18. The teacher scolded me by saying -
(A) these are merely excuses. (B) this are merely excuses.
(C) which are merely excuses. (D) who are merely excuses.

19. The cost of -
(A) every of the houses is affordable. (B) each other of the houses is affordable.
(C) that of the houses is affordable. (D) each of the houses is affordable.

20. He presented -
(A) himself before the king. (B) himselves before the king.
(C) he before the king. (D) at before the king.

DPP NO. 5
TOPIC : ADJECTIVES

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. There -
(A) is third kinds of people in every society. (B) are three kinds of people in every society.
(C) are much kinds of people in every society. (D) are more kinds of people in every society.
2. We watched -
(A) a movie of a green-eye monster. (B) a movie of a greenly-eyed monster.
(C) a movie of a green-eyeing monster. (D) a movie of a green-eyed monster.
3. I like -
(A) to wear faded jeans. (B) to wear fade jeans.
(C) to wear fadeful jeans. (D) to wear fadish jeans.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 5
4. Vimal is the -
(A) elder of my uncle’s three sons. (B) eldest of my uncle's three sons.
(C) older of my uncle’s three sons. (D) old of my uncle's three sons.
5. My sister has -
(A) silky hair. (B) silk hair. (C) silken hair. (D) silkful hair.
6. The adjective of the noun ‘trouble’ is -
(A) trouble (B) troubly (C) troublesome (D) troubleless
7. The antonym of the adjective ‘moveable’ is -
(A) immoveable (B) unmoveable (C) dismoveable (D) inmoveable
8. Sunday -
(A) is the third day of the week. (B) is the one day of the week.
(C) is the first day of the week. (D) the only day of the week.
9. There has not been -
(A) sufficient rain this year. (B) sufficiently rain this year.
(C) sufficience rain this year. (D) sufficient raining this year.
10. The foolish -
(A) older crow tried to sing. (B) old crow tried to sing.
(C) more old crow tried to sing. (D) oldest crow tried to sing.
11. There are -
(A) none pictures in this book. (B) one pictures in this book.
(C) only pictures in this book. (D) no pictures in this book.
12. Iron is the -
(A) more usefully metal. (B) many useful metal.
(C) more useful metal. (D) most useful metal.
13. I saw it -
(A) with my own eyes. (B) with my owner eyes.
(C) with my only eyes. (D) with my few eyes.
14. My knife -
(A) is sharper than yours. (B) is more sharp than yours.
(C) is sharpest than yours. (D) is sharp than yours.
15. I can’t -
(A) walk some further. (B) walk few further.
(C) walk little further. (D) walk any further.
16. Have you -
(A) bought little mangoes? (B) bought any mangoes?
(C) bought much mangoes? (D) bought every mangoes?

17. Among all the animals in the -
(A) zoo, the giraffe is the tallest. (B) zoo, the giraffe is the tall.
(C) zoo, the giraffe is the taller. (D) zoo, a giraffe is more tall.

18. The antonym of ‘pure’ is -
(A) unpure (B) dispure (C) impure (D) inpure
19. In the following list of words, the adjective is -
(A) Rohit (B) red (C) play (D) army
20. The comparative degree of merry is -
(A) merrier (B) merry (C) merriest (D) merrily

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 6
DPP NO. 6
TOPIC : VERBS
Direction : Tick mark the correct answer :-
1. The correct option is -
(A) he has a medical degree. (B) he have a medical degree.
(C) he is a medical degree. (D) he are a medical degree.

2. With two singular subjects, the correct verb is -
(A) Man and woman are the two wheels of the family.
(B) Man and woman is the two wheels of the family.
(C) Man and woman am the two wheels of the family.
(D) Man and woman was the two wheels of the family.

3. The correct option is -
(A) I has come here to stay with you. (B) I is came here to stay with you.
(C) I have come here to stay with you. (D) I am come here to stays with you.

4. The correct option to express a universal truth is -
(A) The earth moved round the sun. (B) The earth moving round the sun.
(C) The earth moves round the sun. (D) The earth move round the sun.

5. He made off with my clothes. Here, made off means -
(A) arrange (B) get ready (C) tear off (D) ran away

6. He will come tomorrow. Here, 'will come' is -
(A) present tense (B) past tense
(C) future tense (D) present continuous tense

7. The two friends fell out. Here, fell out means -
(A) knock down (B) demolish (C) quarrelled (D) set up

8. The correct option is -
(A) I found out this (B) this I found out (C) I found this out (D) out I found this

9. The correct option is -
(A) The Principal and the warden are coming. (B) The Principal and warden is coming.
(C) The Principal and warden am coming. (D) The Principal and warden were coming.

10. The correct option will be -
(A) His honesty and integrity is well-known. (B) His honesty and integrity are well-known.
(C) His honesty and integrity has well-known. (D) His honesty and integrity were well-known.

11. With the verb to be (am, are, is), the correct form of the sentence is -
(A) They is in the same class. (B) They are in the same class.
(C) They am in the same class. (D) They has in the same class.

12. Connection is a noun. The verb of this word is -
(A) conectivity (B) connect (C) conection (D) connections

13. Illustrator is a noun. The verb of this word is -
(A) illustration (B) illustrate (C) illustrat (D) illustrater

14. Sally is hide behind the tree. The proper verb tense for 'hide' is -
(A) hiding (B) hidden (C) will hide (D) hid

15. With the verb to be (am, are is), the correct form of the sentence is -
(A) My mother are at work. (B) My mother am is at work.
(C) My mother is am at works. (D) My mother is at work.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 7
16. The Past tense of bear is -
(A) bear (B) born (C) borne (D) bore

17. The sleeping dogs. Here, ‘sleeping’ is -
(A) a verb (B) an adjective (C) a noun (D) an adverb

18. The correct option to express a habitual action is -
(A) I got up every day at 6 o'clock. (B) I am geting up every day at 6 o'clock.
(C) I get up every day at 6 o'clock. (D) I have get up every day at 6 o'clock.

19. He went out smiling. Here, smiling is -
(A) a verb (B) an adjective (C) an adverb (D) a noun

20. The correct option is -
(A) The sunflower is a beautiful flower. (B) The sunflower are a beautiful flower.
(C) The sunflower has a beautiful flower. (D) The sunflower have a beautiful flower.

DPP NO. 7
TOPIC : ADVERBS

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. The correct interrogative adverb in the sentence is -
(A) When are you going to London? (B) Where are you going to London?
(C) Which are you going to London? (D) Who are you going to London?

2. The antonym of the adverb ‘delightfully’ is -
(A) agreeable (B) sorrowfully (C) pleasantly (D) enjoyably

3. Sunday morning I woke up -
(A) later (B) lately (C) late (D) latest

4. My telephone is -
(A) temporarily out of order. (B) temporary out of order.
(C) temporate out of order. (D) temper out of order.

5. Vimal drove -
(A) to avoid being late quickest. (B) quickly to avoid being late.
(C) quick to avoid being late. (D) quicker to avoid being late.

6. The correct sentence is -
(A) How old is your son now? (B) What old is your son now?
(C) Which old is your son now? (D) Where old is your son now?

7. He is -
(A) absolute wonderful. (B) absolutefully wonderful.
(C) absolutingly wonderful. (D) absolutely wonderful.

8. Razia spoke to me -
(A) angrily (B) angry (C) anger (D) angryfully

9. He spoke well at -
(A) the meeting night last. (B) the meeting last night.
(C) the meeting night last. (D) last the meeting night.

10. I like your handwriting. You write very -
(A) neat (B) illegibly (C) neatly (D) neatful

11. The water in the pond is -
(A) extreme dirty. (B) extremely dirty. (C) extremeful dirty. (D) extremelessly dirty.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 8
12. I haven't seen him -
(A) lately. (B) late. (C) latest. (D) later.

13. The redwood tree was -
(A) impressively tall. (B) impressly tall. (C) impressive tall. (D) impressfully tall.

14. We -
(A) usual have breakfast at eight. (B) used to have breakfast at eight.
(C) usually have breakfast at eight. (D) usuality have breakfast at eight.

15. These mangoes are -
(A) most ripe. (B) almost ripe. (C) almostly ripe. (D) almostfully ripe.

16. Rajesh was -
(A) part responsible for the crime. (B) partfully responsible for the crime.
(C) partly responsible for the crime. (D) partingly responsible for the crime.

17. Raj drives -
(A) in a careful manner. (B) carefully. (C) with caution. (D) carefull.

18. The sentence with correct adverb in the following sentence is
(A) I looked for the keys anywhere but didn't find them.
(B) I looked for the keys many where but didn't find them.
(C) I looked for the keys everywhere but didn't find them.
(D) I looked for the keys somewhere but didn't find them.

19. I-
(A) quickfully opened the gold envelope. (B) quickly opened the gold envelope.
(C) quickful opened the gold envelope. (D) quicker opened the gold envelope.

20. He is -
(A) probable in the park. (B) probability in the park.
(C) probably in the park. (D) probablely in the park.

DPP NO. 8
TOPIC : PREPOSITIONS

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. The portrait of his grandfather hung -
(A) above the fireplace. (B) in the fireplace. (C) on the fireplace. (D) in front of the fireplace.

2. I was sitting -
(A) next to him. (B) through him. (C) at him. (D) under him.

3. A bridge had to be built -
(A) under the river. (B) near the river. (C) in the river. (D) over the river.

4. They poured cold water -
(A) on his face. (B) near his face. (C) over his face. (D) at his face.

5. He can swim -
(A) under the water. (B) at the water. (C) through the water. (D) between the water.

6. He travelled -
(A) at rough terrain. (B) over rough terrain. (C) on the rough terrain. (D) across the rough terrain.

7. The dog managed -
(A) to jump under the fence. (B) to jump along the fence.
(C) to jump at the fence. (D) to jump over the fence.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 9
8. While he was talking to the bank manager the woman -
(A) behind him in line kept disturbing him. (B) near him in line kept disturbing him.
(C) in front of him in line kept disturbing him. (D) after him in line kept disturbing him.

9. The plane flew -
(A) over Delhi. (B) from Delhi. (C) across Delhi. (D) at Delhi.

10. Standing on the top of the mountain, he could see the village -
(A) front (B) below (C) over (D) next to

11. He has been doing this job -
(A) for 1970. (B) since 1970. (C) from 1970. (D) of 1970.

12. The apple was divided -
(A) between four friends. (B) among four friends.
(C) with four friends. (D) of four friends.

13. Prices have risen -
(A) by ten percent. (B) with ten percent. (C) of ten percent. (D) from ten percent.

14. There were many people -
(A) on the meeting. (B) in the meeting. (C) at the meeting. (D) from the meeting.

15. His interests are similiar -
(A) with those of his brother. (B) than those of his brother.
(C) in those of his brother. (D) to those of his brother.

16. He has been working -
(A) since three hours. (B) from three hours. (C) for three hours. (D) to three hours.

17. He got -
(A) of the train. (B) off the train. (C) out the train. (D) at the train.

18. The cake was baked -
(A) by my mother. (B) from my mother. (C) with my mother. (D) to my mother.

19. She was sorry -
(A) at the mistake. (B) for the mistake. (C) about the mistake. (D) of the mistake.

20. I am sorry -
(A) at being late. (B) for being late. (C) on being late. (D) from being late.

DPP NO. 9
TOPIC : DETERMINERS

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. The correct option is -
(A) at the dinner. (B) at a dinner. (C) at an dinner. (D) at dinner.

2. Using a specific (the) or general (a/an) determiner, the correct option is -
(A) Mr. Ritwik is a M.L.A. from Manipur. (B) Mr. Ritwik is an M.L.A. from Manipur.
(C) Mr. Ritwik is the M.L.A. from Manipur. (D) Mr. Ritwik is M.L.A. from the Manipur.

3. I am -
(A) a English teacher. (B) an English teacher.
(C) any English teacher. (D) each English teacher.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 10
4. The correct option for the sentence is -
(A) How many hours do you work? (B) How much hours do you work?
(C) How many a hours do you work? (D) How a lot of hours do you work?

5. ‘He’ is a personal pronoun. With an appropriate possessive the correct option is -
(A) He is going to its house. (B) He is going to their house.
(C) He is going to my house. (D) He is going to his house.

6. The correct option for the sentence is -
(A) How many books did you buy? (B) How much books did you buy?
(C) How many a books did you buy? (D) How a lot of books did you buy?

7. The correct option is -
(A) There was little hope for the patient. (B) There was the little hope for the patient.
(C) There was few hope for the patient. (D) There was a few hope for the patient.

8. ‘This is her purse’. With the help of a possessive pronoun we can replace the same sentence as -
(A) This purse is his. (B) This purse is hers. (C) This purse is theirs. (D) This purse is mine.

9. The correct option for the sentence is -
(A) Few members were absent from the meeting.
(B) Little members were absent from the meeting.
(C) A few members were absent from the meeting.
(D) A little members were absent from the meeting.

10. Using a specific (the) or general (a/an) determiner, the correct option is -
(A) The Ravi is a boy. (B) Ravi is an boy. (C) Ravi is the boy. (D) Ravi is a boy.

11. Very ______ people fly just because of terrorist activities.
(A) little (B) much (C) many (D) few

12. Johnny is a keen player but unfortunately he has ______ skills.
(A) few (B) none (C) some (D) little

13. If we don't move faster, we'll miss our transfer to Munich. There isn't ______ time to waste.
(A) little (B) any (C) many (D) few

14. Unfortunately, I haven't got ______ time for watching TV.
(A) few (B) no (C) much (D) little

15. You can buy these maps at ______ station. They all have them.
(A) a lot of (B) several (C) some (D) any

16. If you have ______ questions, I'm ready to answer.
(A) little (B) any (C) much (D) plenty

17. I didn't have _____ trouble getting the passports. I only had a problem with my photo because it was an old one.
(A) much (B) any (C) no (D) several

18. There is ______ water left, so drink only if you must.
(A) some (B) little (C) few (D) much

19. There isn't ______ point at all in getting upset about it.
(A) few (B) several (C) any (D) many

20. ______ coat will do. It doesn't need to be a raincoat.
(A) Little (B) No (C) Any (D) Few

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 11
DPP NO. 10
TOPIC : CONJUNCTIONS

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. He came last
(A) as he ran very fast. (B) since he ran very fast.
(C) till he ran very fast. (D) although he ran very fast.

2. He is both cunning
(A) or selfish. (B) nor selfish. (C) and selfish. (D) yet selfish.

3. I was absent
(A) after I was ill. (B) though I was ill. (C) before I was ill. (D) because I was ill.

4. You cannot succeed
(A) after you work hard. (B) before you work hard.
(C) unless you work hard. (D) so you work hard.

5. I will confess
(A) before I leave. (B) because I leave. (C) so I leave. (D) though I leave.

6. You can either hire an auto rickshaw
(A) but come on foot. (B) after you come on foot.
(C) nor come on foot. (D) or come on foot.

7. The stadium was empty
(A) until the match ended. (B) by the time the match ended.
(C) while the match ended. (D) till the match ended.

8. She was spending so much
(A) that she won a lottery. (B) unless she won a lottery.
(C) while she won a lottery. (D) as though she had won a lottery.

9. Amitabh is tall
(A) although Jaya is short. (B) even if Jaya is short.
(C) if Jaya is short. (D) whereas Jaya is short.

10. Give me a call
(A) now that you find him. (B) while you find him.
(C) if you find him. (D) since you find him.

11. The little girl smiles
(A) whenever she sees me. (B) after she sees me.
(C) because she sees me. (D) by the time she sees me.

12. I was allowed to go home
(A) so that I could take rest. (B) after I take rest.
(C) till I take rest. (D) before I take rest.

13. You can have ice-cream
(A) before you no longer have fever. (B) so that you no longer have fever.
(C) until you no longer have fever. (D) now that you no longer have fever.

14. The news was published
(A) as all could know about it. (B) as soon as all could know about it.
(C) in order that all could know about it. (D) provided that all could know about it.

15. You can take a leave
(A) provided that you return on time. (B) so that you return on time.
(C) only that you return on time. (D) even if you return on time.

16. She got the job
(A) and she does not have any experience. (B) as if she does not have any experience.
(C) while she does not have any experience. (D) though she does not have any experience.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 12
17. I ate so much
(A) since I could not walk. (B) though I could not walk.
(C) as I could not walk. (D) that I could not walk.

18. Raunak is taller
(A) as Vineet. (B) before Vineet. (C) than Vineet. (D) for Vineet.

19. I will go to school
(A) because it is raining. (B) if it is raining.
(C) where it is raining. (D) although it is raining.

20. I have not met him
(A) wherever he took up a new job. (B) since he took up a new job.
(C) until he took up a new job. (D) though he took up a new job.

DPP NO. 11
TOPIC : TENSES

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. Shhhhh! Be quiet! the child
(A) is sleeping. (B) was sleeping. (C) has slept. (D) had sleep.

2. My father
(A) always goes for swimming. (B) always go for swimming.
(C) always gone for swimming. (D) always going for swimming.

3. My aunt
(A) comes to my house occasionally. (B) had come to my house occasionally.
(C) have come to my house occasionally. (D) has come to my house occasionally.

4. Yesterday my mother and I
(A) had gone to watch a film. (B) was going to watch a film.
(C) is going to watch a film. (D) went to watch a film.

5. Sonam rarely
(A) comes to my house. (B) has come to my house.
(C) coming to my house. (D) was coming to my house.

6. Last year I
(A) had taken my exam. (B) took my exams.
(C) have taken my exam. (D) take my exam.
7. Last night at 6 PM
(A) I am eating dinner. (B) I was eating dinner.
(C) I had been eating my dinner. (D) I have been eating my dinner.
8. I was studying while he
(A) was making dinner. (B) is making dinner. (C) make dinner. (D) makes dinner.
9. The year 2010
(A) will be a very interesting year. (B) had a very interesting year.
(C) have a very interesting year. (D) has a very interesting year.
10. You can call me at work at 8am. I
(A) will have arrived at the office by 8. (B) will be arrived at the office by 8.
(C) will had arrived at the office by 8. (D) will arrived at the office by 8.
11. He seldom
(A) come to my house. (B) comes to my house.
(C) has come to my house. (D) had come to my house.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 13
12. The Patient had died before
(A) the doctor comes. (B) the doctor came.
(C) the doctor has come. (D) the doctor had come.
13. First of all
(A) took 4 eggs and crack them into a bowl. (B) take 4 eggs and crack them into a bowl.
(C) taking 4 eggs and crack them into a bowl. (D) taken 4 eggs and crack them into a bowl.
14. You were not listening to me
(A) when I taught you (B) when I teaching you
(C) when I taught you (D) when I was teaching you
15. I cannot
(A) do this work. (B) did this work. (C) done this work. (D) had done this work.
16. She had
(A) bearing many difficulties. (B) bear many difficulties.
(C) bore many difficulties. (D) borne many difficulties.
17. He will have
(A) do this work. (B) done this work. (C) did this work. (D) doing this work.
18. We shall
(A) has finished the work. (B) have finish the work.
(C) have finished the work. (D) be have finished the work.
19. The plane
(A) has just taken off. (B) has took off. (C) has takes off. (D) had take off.
20. I shall not
(A) help you. (B) helped you. (C) being helped you. (D) have help you.

DPP NO. 12
TOPIC : ACTIVE & PASSIVE VOICE

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. The teacher is teaching the class. The correct passive form of the sentence is
(A) The class is being taught by the teacher.
(B) The class was being taught by the teacher.
(C) The class will be taught by the teacher.
(D) The class has been taught by the teacher.

2. She was cooking dinner when I arrived. The passive form of this sentence is
(A) The dinner is being cooked when he arrived.
(B) The dinner was being cooked when he arrived.
(C) The dinner was cooked when he arrived.
(D) The dinner is cooked when he arrived.

3. Before the semester was over, the programme
(A) had approved. (B) was being approved.
(C) had been approved. (D) is being approved.

4. Our plan is still
(A) being considered. (B) been considered.
(C) has considered. (D) was considered.

5. When the Director came, the problem
(A) was already been solved. (B) is already been solved.
(C) had already been solved. (D) will already been solved.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 14
6. I will introduce you to my friend tomorrow. The passive voice of this sentence is
(A) you are been introduced to my friend tomorrow.
(B) you will be introduced to my friend tomorrow.
(C) you have been introduced to my friend tomorrow.
(D) you had been introduced to my friend tomorrow.

7. The bridge
(A) is still built. (B) was still built. (C) will still built. (D) is still being built.

8. The Old Man and the Sea
(A) was being wriiten by Hemingway. (B) was wriiten by Hemingway.
(C) has written by Hemingway. (D) was wrote by Hemingway.

9. The last day's match
(A) has disrupted due to heavy rain. (B) has been disrupted due to heavy rain.
(C) have been disrupted due to heavy rain. (D) is been disrupted due to heavy rain.

10. We buy and sell old books. The passive voice of the sentence is
(A) Old books is bought and sold here. (B) Old books are bought and sold here.
(C) Old books have bought and sold here. (D) Old books shall bought and sold here.

DPP NO. 13
TOPIC : DIRECT INDIRECT SPEECH

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. Reema asked me, "Will you attend the seminar?"
(A) Reema asked me will I attend the seminar.
(B) Reema said to me will I attend the seminar.
(C) Reema asked me whether you would attend the seminar.
(D) Reema asked me whether I would attend the seminar.

2. Riya asked Shreya," Are you aware of this route?"
(A) Riya asked Shreya that is she aware of this route.
(B) Riya asked Shreya whether she was aware of that route.
(C) Riya asked Shreya was she aware of that route.
(D) Riya asked Shreya that whether she was aware of that route.

3. Our elders said to us, “Hard work is the key to success.”
(A) Our elders told us that hard work was the key to success.
(B) Our elders told us that hard work is the key to success.
(C) Our elders told us that hard work has been is the key to sucees.
(D) None of these

4. He said . “The earth is round.”
(A) He told that the earth was round. (B) He told that the earth has been round.
(C) He said that the earth is round. (D) He said that the earth had been round.

5. “Leave me alone, I am not in a mood to talk right now”, said Lisa to her friend.
(A) Lisa said to her friend that leave me alone I am not in a mood to talk.
(B) Lisa asked her friend to leave her alone she was not in a mood to talk right now.
(C) Lisa told her friend to leave her alone as she was not in a mood to talk then.
(D) Lisa told her friend that leave me alone as I was not in a mood to talk then.

6. The police announced that
(A) the station has to be evacuated as there is a terror alert.
(B) the station has to evacuate as there is a terror alert.
(C) the station had to be evacuated as there was a terror alert.
(D) the station had to be evacuated as there is a terror attack.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 15
7. The contestants complained that
(A) they will have performed better if they are given more time.
(B) they will have performed better if they were given more time.
(C) they would have performed better if they were given more time.
(D) they would performed better if they were given more time.

8. Divya said," I will visit my maternal aunt tomorrow."
(A) Divya said that she will visit my maternal aunt tomorrow.
(B) Divya said that she visited her maternal aunt tomorrow.
(C) Divya said that she would visit her maternal aunt the next day.
(D) Divya said that she would visit her maternal aunt the previous day.

9. All my friends said that
(A) they should has be informed about the reunion in advance.
(B) they should have be inform about the reunion in advance.
(C) they should have been inform about the reunion in advance.
(D) they should have been informed about the reunion in advance.

10. He said, “Honesty is the best policy”.
(A) He said that honesty is the best policy.
(B) He said that honesty was the best policy.
(C) He said that honesty had been the best policy.
(D) He said that honesty has been the best policy.

11. The children said, “Hurray! We have won the competition.” Indirect speech is
(A) The children said that they have won the competition.
(B) The children exclaimed with joy that they had won the competition.
(C) The children asked that they have won the competition.
(D) The children asked whether they had won the competition.

12. They said that
(A) they have been planning on an adventure trip for sometime.
(B) they had been planning on an adventure trip for sometime.
(C) they are planning on an adventure trip for sometime.
(D) they had planned on an adventure trip for sometime.

13. They told us that all the employees
(A) were invited for a buffet lunch on this occasion
(B) were invited for a buffet lunck on that occasion
(C) were inviting for a buffet lunch on that occasion
(D) will invited on this occasion.

14. "I need a reasonable explanation", said the warden.Indirect speech is
(A) I need a reasonable explanation, told the warden.
(B) The warden said I needed a reasonable explanation.
(C) The warden said that she needed a reasonable explanation.
(D) The warden told that she needs a reasonable explanation.

15. They said that
(A) we are going to be delayed.
(B) we were going to be delayed.
(C) they were going to be delayed.
(D) they going to be delayed.
Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 16
16. The guests said that
(A) they had been waiting outside the venue.
(B) we have been waiting outside the venue.
(C) they are waiting outside the venue.
(D) we are waiting outside the venue.

17. “Go and clean the mess in your room right now”, said his elder brother.Indirect speech is
(A) His elder brother asked him to cleaned the mess in your room right now.
(B) His elder brother ordered him to clean the mess in his room right then.
(C) His elder brother requested him to clean the mess in his room right then.
(D) His elder brother asked him to clean the mess in his room right now.

18. Rohan said that
(A) I have been a fervent admirer of Indian classical music.
(B) I had been a fervent admirer of Indian classical music.
(C) he has been a fervent admirer of Indian classical music.
(D) he had been a fervent admirer of Indian classical music.

19. Their aunt
(A) said that switch off the television and go to sleep.
(B) said that they switch off the television and go to sleep.
(C) ordered them to switch off the television and go to sleep.
(D) told them that switch off the television and go to sleep.

20. “Will they be able to meet the deadline?”asked she.Indirect speech is
(A) She asked will they be able to meet the deadline.
(B) She asked whether they will be able to meet the deadline.
(C) She asked would they be able to meet the deadline.
(D) She asked whether they would be able to meet the deadline.

DPP NO. 14
TOPIC : MODALS

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. He
(A) shall swim very well in his childhood. (B) could swim very well in his childhood.
(C) dare swim very well in his childhood. (D) need swim very well in his childhood.

2. We
(A) has to attending a party tonight. (B) would be attending a party tonight.
(C) need be attending a party tonight. (D) can attending a party tonight.

3. The ‘modal’ in the following is
(A) have to. (B) an. (C) from. (D) Ravi.

4. If we had money, we
(A) dare to buy a car. (B) could buy a car. (C) need buy a car. (D) might be buy a car.

5. Sorry, I
(A) has to go now. (B) may to go now. (C) have to go now. (D) dare to go now.

6. The correct sentence is
(A) Must I be of any help? (B) Can I be of any help?
(C) Used to I be of any help? (D) Have to I be of any help?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 17
7. You
(A) may punished, if you fail. (B) must punished, if you fail.
(C) shall be punished, if you fail. (D) should punished, if you fail.

8. Sahil does not
(A) must money. (B) ought to money. (C) will money. (D) need money.

9. The driver of my car
(A) must be drop you to the railway station. (B) need drop you to the railway station.
(C) will drop you to the railway station. (D) dare drop you to the railway station.

10. Anyone
(A) need make mistakes. (B) ought make mistakes.
(C) have to make mistakes. (D) can make mistakes.

11. The principal
(A) have to be in his office at this time. (B) used to in his office at this time.
(C) must be in his office at this time. (D) need to be in his office at this time.

12. She
(A) need to not be allowed to suffer. (B) dare to not be allowed to suffer.
(C) have to not be allowed to suffer. (D) shall not be allowed to suffer.

13. Breakfast
(A) dare be ready by 8 a.m. (B) may ready by 8 a.m.
(C) will ready by 8 a.m. (D) should be ready by 8 a.m.

14. The correct sentence with ‘can’
(A) is: Can you raise your hand, please? (B) is: Should you raise your hand, please?
(C) is: Have you to raise your hand, please? (D) is: Might you raise your hand, please?

15. She is very lucky. She
(A) might win the lottery. (B) may win the lottery.
(C) need win the lottery (D) dare win the lottery.

16. The correct sentence
(A) is : May I come in, Sir? (B) is : Shall I come in, Sir?
(C) is : Used to I come in, Sir? (D) is : Have to I come in, Sir?

17. The correct option is
(A) You not ought to have disobeyed your boss.
(B) You would to have disobeyed your boss.
(C) You ought not to have disobeyed your boss.
(D) You will not have disobeyed your boss.

18. They
(A) need defend their honour if necessary.
(B) may be defend their honour if necessary.
(C) shall defend their honour if necessary.
(D) dare defend their honour if necessary.

19. If I were you, I
(A) have to not do it. (B) must not do it. (C) ought to not do it. (D) would not do it.

20. The correct sentence
(A) is: Will you run fast, you will win the race. (B) is: Dare you run fast, you will win the race.
(C) is: Must you run fast, you will win the race. (D) is: Should you run fast, you will win the race.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 18
DPP NO. 15
TOPIC : SUBJECT VERB CONCORD
Direction : Tick mark the correct answer :-
1. Dogs and cats
(A) are both playing. (B) is both playing. (C) was both playing. (D) has been both playing.
2. Every one of them
(A) has done their duty. (B) has done his duty. (C) are done their duty. (D) were done their duty.
3. The United States
(A) are having a big navy. (B) were having a big navy.
(C) have a big navy. (D) has a big navy.
4. A car and a bike
(A) are means of transportation. (B) is means of transportation.
(C) were means of transportation. (D) have means of transportation.
5. Two hours
(A) is a long time to wait for the doctor. (B) are a long time to wait for the doctor.
(C) were a long time to wait for the doctor. (D) have been a long time to wait for the doctor.
6. One of my best friends
(A) are a doctor. (B) is a doctor. (C) were a doctor. (D) have a doctor.
7. Few mountain climbers
(A) has reached the peak. (B) have reached the peak.
(C) was reached the peak. (D) is reached the peak.

8. None of them
(A) had ready to do this work. (B) are ready to do this work.
(C) were ready to do this work. (D) have been ready to do this work.

9. None
(A) had helpless. (B) was helpless. (C) are helpless. (D) has been helpless.

10. Not only the players but also the coach
(A) was happy. (B) were happy. (C) have been happy. (D) are happy.

11. One hundred dollars
(A) is a lot for this pair of trousers. (B) are a lot for this pair of trousers.
(C) were a lot for this pair of trousers. (D) have been a lot for this pair of trousers.

12. A number of people
(A) are waiting to see you. (B) is waiting to see you.
(C) was waiting to see you. (D) has been waiting to see you.
13. The chairman, along with his two assistants
(A) have planned to visit London. (B) plan to visit London.
(C) plans to visit London. (D) were planned to visit London.
14. There
(A) are too much crime today. (B) have too much crime today.
(C) were too much crime today. (D) is too much crime today.
15. Bread and butter
(A) are his only food. (B) were his only food.
(C) is his only food. (D) have been his only food.
16. There
(A) is many reasons for the delay. (B) was many reasons for the delay.
(C) has many reasons for the delay. (D) are many reasons for the delay.
17. The team
(A) run during practice. (B) were running during practice.
(C) have run during practice. (D) runs during practice.
18. Every boy and every girl
(A) was given a gift. (B) were given a gift.
(C) are given a gift. (D) have been given a gift.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 19
19. The doctor who has helped thousands of patients
(A) is here. (B) are here.
(C) were here. (D) have been here.
20. Social Studies
(A) are an interesting subject. (B) have an interesting subject.
(C) were an interesting subject. (D) is an interesting subject.

DPP NO. 16
TOPIC : PUNCTUATIONS

1. Which of this is not a punctuation mark?
(A) Full stop (B) Comma (C) Colon (D) Hashtag

2. Which of these is used after a nominative absolute?
(A) Colon (B) Comma (C) Full stop (D) Question mark

3. Which of these is used to separate short co-ordinate clauses of a compound sentence?
(A) Semicolon (B) Comma (C) Full stop (D) Colon

4. Which of these is used to separate a series of loosely related clauses?
(A) Comma (B) Full stop (C) Semicolon (D) Colon

5. Which of these is used between sentences which are grammatically independent?
(A) Colon (B) Semicolon (C) Comma (D) Hyphen

6. Which of these is used to convey proportions?
(A) Semicolon (B) Colon (C) Comma (D) Hyphen

7. Choose the correct statement :
(A) My aunt who lives in Mumbai is a doctor. (B) My aunt, who lives in Mumbai, is a doctor.
(C) My aunt, who lives in Mumbai is a doctor. (D) My aunt who lives in Mumbai, is a doctor.

8. Choose the correct statement :
(A) I met a beautiful , European woman. (B) I met a beautiful European woman.
(C) I met a beautiful European, woman. (D) I met a beautiful , European, woman.

9. Which sentence has the correct ending punctuation mark?
(A) Tom went to the store to buy bread
(B) Tom went to the store to buy bread!
(C) Tom went to the store to buy bread.
(D) Tom went to the store to buy bread?

10. Which sentence has the correct ending punctuation mark?
(A) Bob and Bill won the fishing contest and the prize was $1,000,
(B) Bob and Bill won the fishing contest and the prize was $1,000!
(C) Bob and Bill won the fishing contest and the prize was $1,000?
(D) Bob and Bill won the fishing contest and the prize was $1,000.

11. Which sentence has the correct ending punctuation mark?
(A) When is your birthday. (B) When is your birthday
(C) When is your birthday? (D) When is your birthday!

12. Which sentence has the correct ending punctuation mark?
(A) The parade is coming and I am going to get lots of candy?
(B) The parade is coming and I am going to get lots of candy!
(C) The parade is coming and I am going to get lots of candy
(D) The parade is coming and I am going to get lots of candy,
13. When will you return to our city....
(A) ? question mark (B) ! exclamation mark
(C) . full stop (D) None of these

14. Wow....You really obtained a gold medal in the Olympics.
(A) ? question mark (B) ! exclamation mark
(C) . full stop (D) None of these

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 20
15. They offered the children bananas....apples...pears and plums.
(A) , a comma (B) ; semi-colon
(C) - a hyphen (D) None of these

16. The rich man was a self...made man.
(A) No punctuation mark (B) - a dash
(C) - a hyphen (D) None of these
17. ...I haven't seen Carol today,...said Tom
(A) () brackets (B) " " speech marks
(C) , commas (D) None of these

18. The children were told to bring the following items... a pen, a pencil, a ruler and an exercise book.
(A) , a comma (B) ; a semi-colon (C) : a colon (D) None of these

19. Jim lives in Australia...his brother lives in England.
(A) - a hyphen (B) ; semi-colon (C) : colon (D) None of these
20. I found Claire..s jacket on the chair.
(A) - a hyphen (B) , a comma (C) ' an apostrophe (D) None of these

DPP NO. 17
TOPIC : ONE WORD SUBSTITUTION

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. A place where monks live as a secluded community
(A) Cathedral (B) Diocese (C) Convent (D) Monastery
2. Incapable of being seen through
(A) Ductile (B) Opaque (C) Obsolete (D) Potable
3. One who does not care for literature or art
(A) Primitive (B) Illiterate (C) Philistine (D) Barbarian
4. A large sleeping-room with many beds
(A) Bedroom (B) Dormitory (C) Hostel (D) Basement
5. Continuing fight between parties, families, clans, etc.
(A) Enmity (B) Feud (C) Quarrel (D) Skirmish

6. A building for storing threshed grain
(A) Hangar (B) Dockyard (C) Store (D) Granary
7. Policeman riding on motorcycles as guards to a VIP
(A) Outriders (B) Servants (C) Commandos (D) Attendants
8. One who is determined to exact full vengeance for wrongs done to him
(A) Virulent (B) Vindictive (C) Usurer (D) Vindicator
9. Murder of a king
(A) Infanticide (B) Matricide (C) Genocide (D) Regicide
10. An expression of mild disapproval
(A) Warning (B) Denigration (C) Impertinence (D) Reproof
11. One absorbed in his own thoughts and feelings rather than in things outside
(A) Scholar (B) Recluse (C) Introvert (D) Intellectual
12. One who dabbles in fine arts for the love of it and not for monetary gains
(A) Connoisseur (B) Amateur (C) Professional (D) Dilettante
13. A school boy who cuts classes frequently is a
(A) Defeatist (B) Sycophant (C) Truant (D) Martinet

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 21
14. Ready to believe
(A) Credulous (B) Credible (C) Creditable (D) Incredible
15. Medical study of skin and its diseases
(A) Dermatology (B) Endocrinology (C) Gynealogy (D) Orthopaedics
16. A person who tries to deceive people by claiming to be able to do wonderful things
(A) Trickster (B) Imposter (C) Magician (D) Mountebank
17. A dramatic performance
(A) Mask (B) Mosque (C) Masque (D) Mascot
18. One who does not marry, especially as a religious obligation
(A) Bachelor (B) Celibate (C) Vigin (D) Recluse
19. That which is perceptible by touch is
(A) Contagious (B) Contingent (C) Tenacious (D) Tangible
20. Very pleasing to eat
(A) Appetising (B) Palatable (C) Tantalising (D) Sumptuous

DPP NO. 18
TOPIC : IDIOMS
Direction : Tick mark the correct answer :-
1. Being an introvert, he will only eat his heart out.
(A) eat too much (B) keep brooding (C) invite trouble (D) suffer silently
2. The question of abolition of private property is still a moot point.
(A) unknown (B) undecided (C) not clear (D) uncertain
3. James and I have known each other for a long time but when I met him the other day for some unknown
reason, he cut me dead.
(A) abused me (B) treated me as a complete stranger
(C) shouted at me (D) showed dislike for me
4. I have come to know of your hole and corner method of dealing with people.
(A) strict (B) servile (C) secret (D) suspicious

5. Continuous interrogation finally made the man spill the beans and the disaster was averted.
(A) blurt out the truth (B) to give information (C) to scatter the truth (D) to scatter the beans.

6. The trade union's seemingly rightful demand is only a stalking horse to blackmail the management.
(A) trick (B) proposal (C) pretence (D) suggestion

7. The teacher was as good as his word.
(A) incapable of action (B) better than expected
(C) highly pretentious (D) ready to fulfil his promise
8. The reporter said to the editor, “You need not consult anyone. You can take my word for it."
(A) believe what I say (B) use the word I suggest
(C) take my promise (D) listen to my explanation

9. If we give them this concession, it will be the thin end of the wedge.
(A) a compromise on principles (B) the least we could do for them
(C) the beginning of further concessions (D) inadequate for their needs
10. He is always picking holes in every project.
(A) asking irrelevant questions on (B) suggesting improvement in
(C) finding fault with (D) creating problems in

11. After the dinner was over she refused to foot the bill
(A) to pay (B) to prepare (C) to destroy (D) to play trick

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 22
12. Caesar was done to death by the conspirators.
(A) attacked (B) removed (C) eliminated (D) murdered

13. His boss was always breathing down his neck.
(A) abusing and ill-treating him (B) watching all his actions closely
(C) shouting loudly at him (D) giving him strenuous work

14. He is not worth his salt if he fails at this juncture.
(A) quite worthless (B) very proud of himself (C) quite depressed (D) very strange

15. After having finished the last project, I find myself at a loose end.
(A) happy (B) on vacation (C) free of troubles (D) with nothing to do

16. With the existing management, the future of the company is in doldrums.
(A) dull (B) bright (C) uncertain (D) secure

17. It was such a strange affair that I would not make head or tail of it.
(A) face it (B) tolerate it (C) remember (D) understand it

18. A good teacher should have the gift of the gab.
(A) a good personality (B) a talent for acting (C) a talent for speaking (D) an interest in discipline

19. She exhibited remarkable sang froid during the crisis.
(A) temper (B) irritation (C) composure (D) anger

20. My father strained every nerve to enable me to get settled in life.
(A) worked very hard (B) spent a large amount
(C) tried all tricks (D) bribed several persons

DPP NO. 19
TOPIC : PROVERBS

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. With open arms
(A) Warmly (B) Cold blooded (C) Resemble (D) Coldly

2. By leaps and bounds
(A) very fast (B) very slow (C) in details (D) aimlessly

3. Lions share
(A) look angrily (B) major share (C) minor share (D) heart of the prey

4. To cry wolf
(A) To refer to (B) To emphasise (C) To have no result (D) To give false alarm

5. Out of question
(A) Resemble (B) Easy (C) Impossible (D) For the end

6. A hard nut to crack
(A) To be deceived (B) Lazy (C) To confirm (D) A difficult problem

7. Every trick in the book
(A) Nothing Happening (B) Be optimistic
(C) Try every possible way (D) Forgive someone

8. A black sheep
(A) Stranger (B) On the run (C) Scoundrel (D) Gentleman

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 23
9. A turn coat
(A) One who changes one’s opinion or party (B) A wet coat
(C) A poor man (D) Man of principal

10. Bag and baggage
(A) All the clothing (B) Without any belonging
(C) Leave (D) With all one’s belongings

11. To end in smoke
(A) To come to nothing (B) To gain importance
(C) To praise oneself (D) To reach target

12. At arm’s length
(A) Length of arm (B) At a distance (C) Insult (D) Very near

13. Get rid of
(A) Invite somenone (B) Attend an occasion
(C) To begin to do something (D) Dispose of

14. Tie the knot
(A) To get married (B) To get educated (C) To hit someone (D) To be turned away

15. At daggers drawn
(A) real cause (B) to be puzzled (C) at enmity (D) at friendship

16. Up to the mark
(A) Feel greatly (B) Standard (C) Extinguish (D) Below standard

17. Lean and mean
(A) To destroy something (B) To create something
(C) Using only what is necessary (D) Not afraid dangerous situations

18. All and Sundry
(A) Everybody without distinction (B) only rich person
(C) together (D) selected people

19. A cock and bull story
(A) Interesting story (B) A detective story
(C) An absurd tale (D) A relevant story

20. A bone of contention
(A) Bone of lion (B) A reason for discord
(C) Cause of friendship (D) Continued to bed
DPP NO. 20
TOPIC : PHRASAL VERBS

Direction : Tick mark the correct answer :-
1. make sense: ‘His speech did not MAKE SENSE.’
(A) Wrong! (B) add up (C) open out (D) take in

2. stop working : ‘My car often STOPS WORKING in winter.’
(A) Wrong! (B) breaks out (C) breaks down (D) breaks up

3. happen/occur : ‘The plan HAPPENED after I talked about it with my father.’
(A) Wrong! (B) tried out (C) made out (D) came about

4. disappoint: ‘Your test score DISAPPOINTED me.’
(A) Wrong! (B) let me down (C) choose you out (D) pick me down

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 24
5. confuse: ‘It’s easy to CONFUSE me for my brother; we both look the same.’
(A) Wrong! (B) mix up (C) pick down (D) choose out

6. quit or stop: ‘He will QUIT school as soon as he can.’
(A) Wrong! (B) drop out of (C) drop in of (D) drop down of

7. decrease (become less): ‘We have seen a DECREASE in sales this month’
(A) Wrong! (B) fall off (C) stand down (D) get down

8. have a good relationhsip: ‘My brother and sister really HAVE A GOOD RELATIONSHIP.’
(A) Wrong! (B) come in (C) get along (D) make on

9. return (something): My teacher said she will RETURN my homework tomorrow.
(A) Wrong! (B) hand back (C) make back (D) go back

10. continue: ‘Please continue sitting after you hear the bell.’
(A) Wrong! (B) keep on (C) make up (D) have on

11. We are going out; will you________ our dog in the meanwhile?
(A) Look at (B) Look in (C) Look for (D) Look after

12. Mr. Bachchan is a person ________ many people.
(A) Look in to (B) Look up to (C) Look out to (D) Look down to

13. This is a new word; I must ________ its meaning.
(A) Look up (B) Look in (C) Look to (D) Look out

14. The kitten is stuck on the tree; it cannot ________.
(A) Get up (B) Get in (C) Get for (D) Get down

15. She ________ her grandmother.
(A) takes in (B) takes off (C) takes after (D) None of these

16. They assaulted the watchmen and ________ many precious paintings ________.
(A) took off (B) took down (C) took away (D) None of these

17. These shoes don’t fit. I am going to ________ them ________to the store.
(A) take away (B) take back (C) take off (D) None of these

18. Don’t ________ him ________ an idiot.
(A) take in (B) take for (C) take off (D) None of these

19. The dress was loose for me so I took it to the tailor and got it ________ .
(A) taken out (B) taken in (C) taken off (D) None of these

20. Please ________ your shoes ________ before entering the temple.
(A) take away (B) take down (C) take off (D) None of these

DPP NO. 21
TOPIC : SYNONYMS AND ANTONYMS

Direction : Choose the correct SYNONYM of Bold words.
1. He is a fast runner.
(A) Quick (B) Slow (C) Energetic (D) Calm
2. I am terrible at Mathematics.
(A) Good (B) Great (C) Awful (D) Fantastic
3. Have you looked at the Invoice?
(A) Pen (B) Bill (C) Sheet (D) Paper
4. Do you think I am stupid?
(A) Dumb (B) Intelligent (C) Brilliant (D) Fast
Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 25
5. He never comes on time.
(A) Sees (B) Does (C) Goes (D) Arrives
6. This toy is inexpensive.
(A) Cheap (B) Over priced (C) expensive (D) Good
7. The music is loud.
(A) Soft (B) Blaring (C) Pleasant (D) Catchy
8. I require three big boxes.
(A) Need (B) Threw (C) Found (D) got
9. He has a big house.
(A) Small (B) Tiny (C) Large (D) Great
10. My girlfriend is very pretty.
(A) Ugly (B) Strange (C) Beautiful (D) Stupid
Direction : Choose the correct ANTONYM of Bold words.
11. He is tall.
(A) Short (B) Big (C) Huge (D) Hungry

12. It is hot outside.
(A) Warm (B) Breezy (C) Cold (D) Stormy
13. This seems like a good hotel.
(A) Brilliant (B) Bad (C) Great (D) Dirty

14. She is foolish.
(A) Dumb (B) Idiotic (C) Brainy (D) Wise

15. That seems expensive.
(A) Overpriced (B) Wealthy (C) Great (D) Inexpensive
16. This house is magnificent.
(A) Big (B) Small (C) Unimpressive (D) Gigantic
(

17. Why are you being so arrogant?
(A) Snooty (B) Stupid (C) Humble (D) Cunning
18. What about this restaurant? It's very popular.
(A) Infamous (B) Dirty (C) Unpopular (D) Crowded
19. Do you want to go the beautiful valley?
(A) Ugly (B) Dirty (C) Filthy (D) Nice
20. I do not want to live in this filthy colony.
(A) Nice (B) Dirty (C) Clean (D) Pretty

DPP NO. 22
TOPIC : JUMBLED WORDS

Direction : Rearrange the following words into meaningful sentences :
1. on/televisions/internet/the/accessed/is
2. carry/we/laptop/can/easily
3. important/is/it /eat/to/ breakfast
4. about/is/education/and/teaching/learning
5. America/colombus/discovered
6. sharda/the/room/being/was/cleaned/by
7. the/boy/naughty/window/broke/pane/the
8. soldiers/a/battle/fought/was/by/the
9. the/wrote/Mahabharata/who
10. the/sweeps/sweepers/floor/the
Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 26
11. differences/air temperature/is caused/it/by/in
12. weighs/warm air/less than/so/and/rises/it/cold air
13. rushes in/cooler air/underneath it/creating winds/then/lts place/take/to
14. is free/a the din and noise/village/from/city/of/the
15. crowdfree/there/open/and/atmosphere/is

DPP NO. 23
TOPIC : GAP FILLING

1. Sher Singh’s father was known far and wide (a)..............‘Sher Singh Bahadur’. He lived a quiet life here in
Laldwani village, grazing his cattle. cultivating his bit of land. But (b).............. there was an expedition
(c) ..............the jungle in search of big game, (d) ..............to shoot or photograph them, they sent (e)..............
this man, Bahadur the Brave. He (f)..............find tigers where there were (g).............. tigers at all. He could
look at the dry grass and tell everything (h)..............had happened there.

2. An American geologist Paul Walker, concerned (a)..............the melting of ice, buried a message in a bottle,
during his exploration (b)..............‘Ward Hunt Island’ in Nunavcit, Canada (c).............. 1959. He measured
the distance - about 1.2 metres - from a glacier to (d)..............he buried the message in a bottle requesting
that (e) ..............who found the note (f).............. contact him with an update on the glacier’s distance to
the bottle site.

3. A millionaire Indian couple facing charges (a) .............. enslaving and torturing two Indonesian women
(b) .............. released (c) ..............bail. (d) ..............of the time the women (e) .............. be kept (f)
..............strict vigilance.

4. Located on (a)..............Grand Trunk Road between Khanna (b)..............Ludhiana, this serai-fort was built
by Mughal chieftain Lashkari Khan (c).............. the 16th century. Much of the structure is in ruins and has
(d)..............vandalised. The serai gained attention (e)..............parts of the Bollywood film “Rang de Basanti”
(f)..............shot here.

DPP NO. 24
TOPIC : OMISSION + ERROR SPOTING
Omission
Direction : In the following passages one word has been omitted in each line. Write the missing word
along with the word that comes before and after it in your answer sheet against the correct blank
number. Ensure that the word that forms your answer is underlined.
Before Missing After
1. In evening when we reached home e.g. In the evening
(a) of us were too tired to even think. (a) ______ ______ ______
(b) All decided to have tea and snacks. (b) ______ ______ ______
(c) Being eldest I had to prepare everything. (c) ______ ______ ______
(d) I opened the refrigerator to find there wasn't milk (d) ______ ______ ______
(e) to prepare ten cups of tea and very butter to make (e) ______ ______ ______
(f) sandwiches. Somehow I managed to prepare tea. (f) ______ ______ ______
(g) Everyone enjoyed tea and the snacks that (g) ______ ______ ______
(h) I served but there wasn't tea left for me. (h) ______ ______ ______

2. (a) Macbeth not really like to play fool. (a) ______ ______ ______
(b) But the witches promised him greatness, (b) ______ ______ ______
(c) and already two of their predictions had proved true. (c) ______ ______ ______
(d) Now his mind to be obsessed with the intense (d) ______ ______ ______
(e) desire for the third prediction to come true. It only (e) ______ ______ ______
(f) human to want this greatness. As the seeds of ambition(f) ______ ______ ______
(g) growing his mind to think dark thoughts about getting (g) ______ ______ ______
(h) rid of Duncan and his sons. Being king a very attractive(h) ______ ______ ______
proposition indeed.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 27
Error Spotting
Direction : The following passages have not been edited. There is one error in each of the lines. Write the
incorrect word and the correction in your answer sheet as given below against the correct blank
number. Remember to underline the word that you have supplied.
Incorrect Correct

1. The house on which we were to live e.g. on in
was in one end of the village. (a) ______________ ______________
It was hiding behind a screen of (b) ______________ ______________
mango and orange tree and bushes (c) ______________ ______________
of hibiscus full from enormous (d) ______________ ______________
scarlet flowers. The house were adequate (e) ______________ ______________
without be luxurious. We had just finished (f) ______________ ______________
unpacking when they were greeted by the (g) ______________ ______________
housekeeper which name was Paula. (h) ______________ ______________

Incorrect Correct
2. Dance is an art form is e.g. is as
well known, for dance as a (a) __________ __________
therapy is not known in many. (b) __________ __________
Dance therapy involves a synthesis (c) __________ __________
of the grace and vigour on Indian (d) __________ __________
classical and folk dance
movements into a innovative (e) __________ __________
holistic therapy. It brings over the (j) __________ __________
inner feelings for the participants (g) __________ __________
and can help them with develop a healthy personality. (h) __________ __________

DPP NO. 25
WHO DID PATRICK’S HOMEWORK?

1. What did Patrick like to do instead of doing homework?
2. Why did Patrick consider himself lucky?
3. Do you think the little elf was true to his words?
4. Why did Patrick’s parents wonder?
5. When did the elf leave him?
6. What was the little man’s reaction about Mathematics?
7. Write about the reaction of the little man when he came to know that he has to do Patrick’s homework.

A HOUSE, A HOME

1. Who all are parts of a family?
2. Define a house.
3. Differentiate between a house and a home on the basis of the poem.?
4. What is the basic idea of the poet?

DPP NO. 26
HOW THE DOG FOUND HIMSELF A NEW MASTER?

1. Why did the dog decide to serve someone?
2. Why did the wolf move suddenly into the bushes and crept deeper into the forest?
3. The cows were mooing and running in panic. Give reason behind it.
4. How did the dogs live earlier?
5. What was wrong with a dog once?
6. How did the dog come to know that the bear was stronger than the wolf?
7. Describe about the lion’s reaction when he came to know about human presence.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 28
THE KITE
1. How does the kite look in the sky?
2. When does the kite take rest?
3. Describe the upward movement of a kite.
4. What happened when the kite get trapped in a tree?

DPP NO. 27
TARO’S REWARD
1. Who was Taro? Where did he live?
2. Mention some qualities of Taro as a good son.
3. What was the demand made by Taro’s father?
4. Why did Taro decide to work harder?
5. What did Taro find in the forest when he was cutting woods?
6. How did Taro get the magic sake for his father?
7. Do you think Taro worked harder? How?

THE QUARREL
1. What was the reason behind the quarrel?
2. Who took the initiative to resolve the matter?
3. Why did the quarrel continue till after noon?
4. ‘Oh! Come along’! we can’t go on all night’. Who said the above lines and why?

DPP NO. 28
AN INDIAN AMERICAN WOMAN IN SPACE : KALPANA CHAWLA
1. Who was against Kalpana Chawla’s wish to study in United states?
2. What do you mean by the Columbia?
3. Who was jean-Pierre Harrison?
4. Who was Kalpana Chawla?
5. When did NASA select kalpana Chawla?
6. Who all cheered Kalpana Chawla when the Columbia lifted off?
7. Why lifting off Columbia a proud moment for india?

BEAUTY
1. Where can you see beauty?
2. Do you think beauty lies within us?
3. How can one hear beauty in nature?
4. Is there any difference in the beauty of an object in different times?

DPP NO. 29
A DIFFERENT KIND OF SCHOOL

1. Write about the appearance of Miss Beam.
2. What was the purpose/objective of Miss Beam’s school?
3. “This is only her lame day.” What does this mean?
4. Who are helpers in the story?
5. Who is Millie?
6. What did the author see out of the window?
7. What used to happen on the blind day?
WHERE DO ALL THE TEACHERS GO?
1. What does the poet think about his/her teachers?
2. What did the poet want to know about his teachers?
3. How does and ordinary person line in a house?
4. What kind of mistakes kids commit during their childhood?

DPP NO. 30
WHO I AM

1. What does Rohit want to do?
2. What did Radha feel after she climb high on the trees?
3. What does Dolma want to become?
4. How did Serbjit control his anger?
5. Why did Nasir want to preserve seeds?
Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 29
6. What did Radha’s mother tell her about climbing on trees?
7. Do you think Dolma will become a good Prime Minister? Give a reason.

THE WONDERFUL WORDS
1. Why did the poet say that “English is a wonderful game”?
2. Who can liberate thoughts from our mind?
3. Do you think words are the food and dress of thought? Give a reason to support your answer.
4. What does the poet say about human thoughts?
DPP NO. 31
FAIR PLAY

1. What kind of relation Jumman and Algu shared?
2. Where was the panchayat held?
3. Who was samjhu Sahu?
4. What happened 3 years ago in the story ‘Fair Play’?
5. What made Algu turned pale?
6. How did Jumman and his family treat the old lady?
7. Why did Jumman want his revenge?

DPP NO. 32
A GAME OF CHANCE
1. What can a person buy from the all thing one could buy Eid fair or any fair?
2. Who accompany Rasheed to the fair with his uncle?
3. What did Rasheed get by trying his luck?
4. What was the reaction of other people towards Rasheed?
5. What did Rasheed’s uncle buy for him?
6. What did Rasheed’s uncle tell him in the fair?
7. What made Rasheed to try his luck in the shop?

VOCATION
1. Where did the child meet a hawker?
2. When did the child see a gardener?
3. What did the child mention about the hawker?
4. Describe the activity of the watchman.

DPP NO. 33
DESERT ANIMALS
1. What are the two different kinds of camels?
2. Where are the rettlesnakes found in the world?
3. How much water can a thirsty camel drink?
4. What is the purpose of hump in camels?
5. How do the mongooses warn one another?
6. Do the snakes hear? Give reasons in support of your answer.
7. How do the mongooses hunt together?
WHATIF
1. What was the reason behind the child’s fear in the poem?
2. When did strange things hit the child’s mind?
3. Do you think the child’s fear was unnecessary?
4. What happened the next morning when the child wakes up?

DPP NO. 34
THE BANYAN TREE

1. Who was the author’s first friend?
2. Name some books which made up the author’s?
3. Who were unaware of the author’s presence on the tree?
4. Why did the snake try to mesmerise the mongoose?
5. What did the author like to do apart from?
6. How did the squirrel become friendly with the author?
7. How did the crow die in the fight between the cobra and the mongoose?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 30
DPP NO. 01
TOPIC : KNOWING OUR NUMBERS

1. XIX + XXX = .......... (Write in numerals)
(A) 44 (B) 49 (C) 51 (D) 55

2. How many numbers of 3-digit are formed by using the digits 0, 1, and 2 ?
(A) 5 (B) 6 (C) 10 (D) 4

3. The place value of 9 in 7690453 is:
(A) 900 (B) 9000 (C) 90000 (D) 90

4. The successor of the greatest 4- digit number is
(A) 9999 (B) 9998 (C) 9909 (D) 10000

5. Which one of the following is the best estimation of 5663 × 2234 ?
(A) 5000 × 2000 (B) 5700 × 2200 (C) 5660 × 2230 (D) 5660 × 2300

6. Which number is less than 5,048?
(A) 6,001 (B) 5,400 (C) 5,053 (D) 5,045

7. The difference between the face value and place value of 4 in 2416 is :
(A) 100 (B) 396 (C) 1000 (D) 50

8. Expand the number 5000428 :
(A) Five crore four hundred thirty eight
(B) Fifty lakh four hundred twenty eight
(C) Five lakh four hundred twenty eight
(D) Five lakh four hundred eight

9. Using digits 4, 5, 6 & 0 without repetition make the smallest four digit number ;
(A) 4056 (B) 5640 (C) 65409 (D) 6504

10. The town news paper is published everyday. One copy has 12 pages. Every day 11980 copies are
printed. How many total pages are printed everyday :
(A) 153760 (B) 143760 (C) 163760 (D) 143660

11. Write the equivalent Hindu Arabic numerals of the following Roman numerals.
(i) XXII (ii) CCX (iii) DCC (iv) LXIII

12. Give the approximate value by estimating.
(i) 3228 + 572 (ii) 8010 – 2507 (iii) 32 × 58 (iv) 108 × 47

13. The students of class VI of a school collected Rs. 3,37,875 for Prime Minister’s Relief fund. If each child
contributed Rs. 255, how many children are there in the school ?

14. The town newspaper is published every day. One copy has 12 pages. Everyday 12,000 copies are
printed. How many total pages are printed every day?

15. Find the difference between the greatest and the smallest number that can be written using the digits
6, 2, 8, 5, 4 each only once.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 1
DPP NO. 02
TOPIC : WHOLE NUMBERS

1. 476 × (135) = 135 × 476 shows
(A) Commutative under addition.
(B) Distributive of multiplication over addition.
(C) Commutative under multiplication.
(D) Associative property for multiplication.

2. 42 × (4 + 2) = (42 × 4) + (42 × 2) is an example of
(A) Closure Property (B) Commutative Property
(C) Associative Property (D) Distributive Property

3. The correct option is
(A) All natural numbers are whole numbers.
(B) Successor of a two digit number is always a two digit number.
(C) Zero is the smallest natural number.
(D) 1 is the smallest whole number.

4. How many whole numbers are smaller than 9 ?
(A) 8 (B) 7 (C) 6 (D) 9

5. The whole number which does not have a predecessor is
(A) 100 (B) 0 (C) 1 (D) 9

6. 42(4 + 2) = (42 x 2) + (42 x 2) is an example of
(A) closure property (B) commutative property
(C) associative property (D) distributive property

7. Which of the following properties are not applicable to the subtraction of whole numbers?
(A) closure property (B) commutative property
(C) associative property (D) all the above

8. What least number should be added to 1330 to get a number exactly divisible by 43?
(A) 6 (B) 1 (C) 3 (D) 7

9. The largest 3-digit number divisible by 19 is
(A) 988 (B) 998 (C) 999 (D) 969

10. On dividing 55,390 by 299 the remainder is 75. The quotient is
(A) 195 (B) 185 (C) 175 (D) 193

11. Find the value using suitable properties: 52465 × 93 + 7 × 52465.

12. A taxi driver filled his car petrol tank with 40 litres of petrol on Monday. The next day, he filled the tank
with 50 litres of petrol. If the petrol costs Rs. 45 per litre, how much did he spend in all on petrol?

13. Ali cycle for 16 days, riding 20 km each day. Sam cycles 20 days, riding 16 km each day. Who cycles a
further distance ?

14. Find the sum of the four numbers given below :
Successor of 32, predecessor of 49
predecessor of the predecessor of 56
and successor of the successor of 67

15 Every classroom in a school contains 32 students. How many students would 5 classrooms hold?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 2
DPP NO. 03
TOPIC : PLAYING WITH NUMBERS

1. Sixth multiple of 11 is _____.
(A) 55 (B) 66 (C) 77 (D) 88

2. The smallest composite number is
(A) 4 (B) 1 (C) 9 (D) 6

3. Two numbers having only 1 as a common factor are called ________ numbers.
(A) co-prime numbers (B) twin prime numbers
(C) composite numbers (D) prime numbers.

4. What least value should be given to * so that the number 653*47 is divisible by 11 ?
(A) 9 (B) 6 (C) 2 (D) 1

5. The HCF of two consecutive even numbers is
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3

6. The HCF of two numbers is 11 and their LCM is 7700. If one of the numbers is 275, then the other is
(A) 279 (B) 283
(C) 308 (D) 318

7. Product of two co-prime numbers is 117. Their LCM should be
(A) 1 (B) 117
(C) equal to their HCF (D) cannot be calculated.

8. The LCM and HCF of two numbers are 4125 and 25 respectively. One number is 375. Find by how
much is the second number less than the first ?
(A) 100 (B) 50
(C) 75 (D) 25

9. The length and breadth of a room are 18 m and 28 m respectively. What is the greatest length of the
side of a square tile required for pairing the floor of the room (No space is to be left in the room without
a tile)
(A) 2.4 m (B) 4 m
(C) 2 m (D) 3.2 m

10. The prime factorisation of 54 is :
(A) 2 × 2 × 3 × 3 (B) 2 × 2 × 2 × 3
(C) 2 × 3 × 3 × 3 (D) 2 × 27

11. What is the value of 64 ¸ 8 ¸ 4 ¸ 2 ?

12. List all the factors of :
(i) 23 (ii) 48 (iii) 168

13. Write the following :
(i) The first 3-digit even multiple of 7
(ii) Odd multiples of 17, less than 100
(iii) Multiples of 5 between 52 and 76.

14. Find the greatest length of a rod which can measure exactly 42 m , 49m and 84 m . Find also the
number of times the rod is contained in each length.

15. Find the greatest number such that if 245 and 1029 be divided by it, the remainder in each case is 5.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 3
DPP NO. 04
TOPIC : BASIC GEOMETRICAL IDEAS

1. A quadrilateral has
(A) 2 diagonals, 3 angles (B) 4 diagonals, 4 angles
(C) 2 diagonals, 4 angles (D) 4 diagonals, 4 sides

2. Which of the following has no end points ?
(A) AB (B) CD (C) BC (D) EF

3. Which of the following rays are the arms of ÐBOA?

(A) OB, OE (B) OE, OA (C) OB, OA (D) OC, OA

4. An arc is a continuous part of the ________of the circle
(A) diameter (B) major segment (C) circumference (D) chord

5. An exact location in space is called a
(A) ray (B) point (C) line segment (D) plane

6. Lines which do not meet are known as
(A) A Line (B) Line segment (C) Parallel lines (D) Intersecting lines

7. It starts at one point and goes endlessly in a direction. Here ‘it’ stands for :
(A) Line (B) Line segment (C) Curve (D) Ray

8. Name the opposite ray of OA in the figure –

(A) OA (B) OB (C) OC (D) OD

9. In a quadrilateral ABCD, the part AC is known as
(A) Angle (B) Diagonal (C) Side (D) Triangle

10. Which of the following is not a pair of adjacent sides of a quadrilateral ABCD ?
(A) AB , BC (B) BC , CD (C) CD , DA (D) AB , CD

11. How many lines can be drawn to pass through
(a) a given point
(b) two given points
(c) three non collinear given points

12. Define each of the following
(a) closed figure (b) open figures

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 4
13. In the adjacent figure, a quadrilateral has been shown.

Name :
(i) Its diagonals
(ii) two pairs of opposite sides
(iii) two pairs of opposite angles
(iv) two pairs of adjacent sides
(v) two pairs of adjacent angles

14. Draw a rough sketch of a quadrilateral ABCD. How many diagonals it has? Are they necessarily equal?

15. Take three non collinear points P, Q and R. Join PQ, QR and PR. What figure did you get? Also name
the side opposite to ÐQ.

DPP NO. 05
TOPIC : INTEGERS

1. Which sum is not negative ?
(A) –38 + (–24) (B) –61 + 43
(C) – 53 + 72 (D) –25 + 0

2. Find an integer a such that a + (–4) = 0.
(A) 0 (B) 4
(C) –4 (D) none of these

3. If p and q are two integers such that p is the predecessor of q, then p – q is equal to
(A) 1 (B) 0
(C) 2 (D) –1

4. If p and q are two integers such that p is the successor of q, then p – q is equal to
(A) 1 (B) 0
(C) 2 (D) –1

5. The negative integers always lie to the _____ of positive integers on number line.
(A) right (B) left
(C) at the middle point (D) none of these

6. In addition and subtraction of two integers , sign of the answer depends upon
(A) Smaller number (B) Their difference
(C) Their sum (D) Greater numerical value

7. Sum of two negative number is always
(A) Positive (B) Negative
(C) 0 (D) 1

8. The pair of integers whose sum is –5
(A) 1, –4 (B) –1 , 6
(C) –3 , –2 (D) 5, 0

9. What integers or number should be added to –5 to get 4
(A) 1 (B) –1
(C) –9 (D) 9

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 5
10. What will be the additive inverse of –5
(A) –6 (B) –4
(C) 3 (D) 5

11. Find (– 19) + 9.

12. Write all integers between – 35 and – 31.

13. Draw a number line and answer the following:
If we are at + 3 in which direction should we move to reach – 10.

14. Arrange in decreasing order.
–6, 0, –5, –7, 3, 4, –16, 8

15. The sum of two integers is 147. If one integer is – 59, find the other integer.

DPP NO. 06
TOPIC : FRACTION

1. What fraction of numbers from 1 to 15 are prime numbers.
8 7 6 9
(A) (B) (C) (D)
15 15 15 15

2. Which pair of fractions are equivalent ?
9 3 3 15 14 12 2 6
(A) , (B) , (C) , (D) ,
15 10 11 33 21 18 5 20

6 3
3. Reena has of a chocolate bar and Sarika has of an identical bar. Which of the following
8 4
statements is true ?
(A) Reena has more chocolate than Sarika.
(B) Sarika has more chocolate than Reena.
(C) Sarika has twice the amount of chocolate as Reena.
(D) Reena has smaller pieces of chocolate, but the same amount as Sarika.

4. Which operations are used to change a mixed number to an improper fraction ?
(A) division and subtraction (B) multiplication and addition
(C) multiplication and subtraction (D) division and addition

5. If one - third of a tank holds 80 litres of water, then the quantity of water that half of the tank holds is:
80
(A) litres (B) 100 litres (C) 120 litres (D) 240 litres
3

6. Write the fraction representing the shaded portion :

4 5 6 7
(A) (B) (C) (D)
8 8 8 8

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 6
1
7. The mixed fraction 5 can be written as -
2
11 10 9 6
(A) (B) (C) (D)
2 2 2 2

1 1
8.
7 4
(A) > (B) < (C) = (D) None
2
9. The sum of and its reciprocal is -
3
2 3 13 6
(A) (B) (C) (D)
3 2 6 13

5
10. What is the value of ?
2
2+
1
1–
3
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3

7
11. Find two equivalent fractions of .
9

1 2 3 4
12. Draw a number line and locate the points , , , on it.
4 4 4 4

5 7
13. Compare the fractions and .
6 9

14. After reading 5/8 of a book, 168 pages are left. How many pages are there in all in a book?

15. Mayank spent 1/3 of an hour painting his toy and 1/6 of an hour polishing his shoes. How much time did
he spend in all?

DPP NO. 07
TOPIC : DECIMALS

1. Which of the following is greater? 1.008 or 1.800
(A) 1.008 (B) 1.800
(C) Both are equal (D) Neither of them

2. 72.63 72.6
(A) < (B) =
(C) > (D) None

3. Is 0.6 more than 0 or is less than 0?
(A) More (B) Less
(C) Equal (D) Cannot be determined

4. The value of 70 km and 5m in km is
(A) 70.005 km. (B) 7.005 km.
(C) 7.05 km. (D) 70000.5 km.

5. 3 kg 57 g can be expressed in grams as
(A) 30057 (B) 3057 (C) 3570 (D) 3050

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 7
6. If we convert 3 hours 45 minutes into hours, then after conversion its decimal form will be
(A) 3.75hours. (B) 3.60hours (C) 3.50hours (D) 3.25 hours

7. The value of 0.008 + 0.003 + 0.95 + 2.345 is
(A) 3.307 (B) 3.306 (C) 3.305 (D) 3.036

8. Ruchi’s mother gave her Rs. 15.50 and her father gave her Rs. 20.60. The total amount given to Ruchi
by her parents is-
(A) Rs. 36.11 (B) Rs. 36.10 (C) Rs. 36.20 (D) Rs. 36.50

9. The value after subtraction 238.53 m from 250 m is
(A) 101.47 m. (B) 130.40 m. (C) 11.47 m. (D) 23.23 m
10. Renu bought 3 m 20 cm cloth for shirt and 2 m 5 cm cloth for her trousers. Find the total length of the
cloth bought by her?
(A) 4 m 28 cm (B) 3 m 25 cm (C) 5 m 34 cm (D) 5 m 25 cm

11. Simplify :
(a) 43.16 + 493.28 – 506.44 (b) 2.67 – 1.787 + 1.878

12. Aakash bought vegetables weighing 10 kg. Out of this, 3kg 500g is Onions, 2kg 75g is Tomatoes and
the rest is Potatoes. What is the weight of the Potatoes ?

13. What is the difference of 3.14 and the sum of 5.99 and 0.65 ?

14. Suresh had ` 6.25 and Ramesh had ` 13.45. They both gave there money to Naresh and Naresh
bought toffees for ` 7.50. Find the amount left with Naresh ?

15. Find the sum of
(a) 7m 50 cm and 500cm in metres. (b) 2kg 270g and 580g in grams.

DPP NO. 08
TOPIC: DATA HANDLING

Direction (Q.1 to Q.4) : Final marks of 20 students are as follows:
53, 61, 48, 60, 78, 68, 55, 100, 67, 90, 75, 88, 77, 37, 84, 58, 60, 48, 62, 56

1. How many have scored less than 50?
(A) 2 (B) 3 (C) 5 (D) 1

2. How many have scored 75 or more?
(A) 3 (B) 15 (C) 7 (D) 10

3. If 40 is the pass mark how many have failed?
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

4. What is the highest score?
(A) 37 (B) 88 (C) 100 (D) 90

5. Pictograph represents the data in the form of
(A) numerical figures. (B) alphabets. (C) symbols or pictures. (D) graphs.

6 In a pictograph, if the symbol represents 50 students, then the picture

is equivalent to —
(A) 100 students (B) 110 students (C) 120 students (D) 150 students

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 8
7. The following pictograph shows the number of varieties of apples stored in a supermarket. The total
number of apples stored in the supermarket is
Verieties of apples in supermarket
Red Delicious
Golden Delicious
Red Rome
McIntosh
Jonathan
= 10 apples = 5 apples
(A) 150. (B) 100. (C) 50. (D) 16.
8. The following pictograph shows the number of computers sold by a company during a week. The total
number of computers sold during the week was = 5 computers
Monday

Tuesday

Wednesday

Thursday

Friday

Saturday

(A) 24. (B) 50. (C) 120. (D) 130.

9. Bar diagrams are –
(A) 1-dimensional (B) 2-dimensional (C) 3-dimensional (D) pictograins

10. Representation of data using rectangles of uniform width and equal spacing between them is called —
(A) pictograph (B) bar graph (C) tabular form (D) none of these

11. The number of two wheelers owned individually by each of 50 families are listed below. Make a table
using tally marks.
1,1,2,1,1,1,2,1,2,1,0,1,1,2,3,1,2,1,1,2,1,2,3,1,0,2,1,0,2,1,2, 1,2,1,1,4.1,3,1, 1,2,1,1,1,1,2,3,2,1,1
Find the number of families having two or more, two wheelers.

12. The lengths in centimetres (to the nearest centimetre) of 30 carrots are given as follows:
15,22,21,20,22,15,15,20,20,15,20,18,20,22,21,
20,21, 18,21,18,20,18,21,18,22,20,15,21,18,20
Arrange the data given above in a table using tally marks and answer the following questions.
(a) What is the number of carrots which have length more than 20 cm?
(b) Which length of the carrots occur maximum number of times? Minimum number of times?

13. Total number of animals in five villages are as follows:
Village Number of animals
A 80
B 120
C 90
D 40
E 60
Prepare a pictograph of these animals using one symbol to represent 10 animals.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 9
14. Read the following bar graph and answer the following questions:

(i) What information is given by the bar graph?
(ii) In which year the export is minimum?
(iii) In which year the import is maximum?
(iv) In which year the difference of the values of export and import is maximum?

15. Students of Class VI in a school were given a task to count the number of articles made of different
materials in the school. The information collected by them is represented as follows:

Material Used Articles = 20 articles
Wood
Glass
Metal
Rubber
Plastic

Observe the pictograph and answer the following questions:
(a) Which material is used in maximum number of articles?
(b) Which material is used in minimum number of articles?
(c) Which material is used in exactly half the number of articles as those made up of metal?
(d) What is the total number of articles counted by the students?

DPP NO. 09
TOPIC : MENSURATION

1. The total boundary length of a closed figure is called
(A) Area (B) volume (C) perimeter (D) region

2. The amount of surface enclosed by a closed figure is called its
(A) volume (B) area (C) space (D) perimeter

3. Samual wanted to implant some vertical stones along the boundary of his plot at a distance of 10 m
each. If length of the plot is 30 m and the breadth is 15 m then the number of stones used is
(A) 450 (B) 45 (C) 9 (D) 10

4. 80 students of the same height stand with both hands stretched all along the sides of a rectangular
garden, each student covering a length of 1.75 m. Then the perimeter of the garden is
(A) 1400 m (B) 140 m (C) 14 m (D) 1400 km

5. Find the perimeter of the hexagon figure each side measures 100 m.
(A) 800 m (B) 600 m (C) 1200 m (D) none
Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 10
6. The length of a rectangle is th of its breadth. If its perimeter is 132 m, its area will be _______.
(A) 1,080 sq m (B) 640 sq m (C) 1,620 sq m (D) 2,160 sq m

7. Area of a rectangle is 120 sq m and the breadth is 5 m. Then its length is
(A) 204 m (B) 24 m (C) 28 m (D) 26 m

8. .Area of square is 144 sq m. Its side measures
(A) 13 m (B) 14 m (C) 12 m (D) 11 m

9. The side of a square shape bread piece is 4.5 cm, then the area to cover it both sides with Jam is
(A) 20.25 cm2 (B) 40.5 cm2
(C) 18.0 cm2 (D) 9 cm2

10. 1 cm is equal to 10 mm. How many square mm are there in one square cm ?
(A) 10 (B) 1000 (C) 100 (D) 5

11. Perimeter of an isosceles triangle is 50cm. If one of the two equal sides is 18cm, find the third side.

12. Length of a rectangle is three times its breadth. Perimeter of the rectangle is 40cm. Find its length and
width.

13. A rectangular piece of plot measures 0.5 km by 0.4 km. Each side is to be fenced with 4 rows of wires.
What is the length of wire needed? If the wire costs Rs. 11 per metre, what will be the cost of wire
required for fencing?

14. Three squares are joined together as shown in Fig. Their sides are 4cm, 10cm and 3cm. Find the
perimeter of the figure.

15. Find the perimeter of each of the following shapes:
(i) An equilateral triangle of side 9cm.
(ii) An isosceles triangle with equal side 8cm each and third side 6cm.
(iii) A regular hexagon with each side measuring 8cm.

DPP NO. 10
TOPIC : ALZEBRA

1. If 3a and 2b denote the length and breadth of a rectangle, then its perimeter is :
(A) 3a+2b (B) a+b (C) 2(a+b) (D) 6a+4b

2. The property of numbers which says 3 ´ 42 is equal to 3 x 40 + 3 x 2 is known as :
(A) commutative (B) associative (C) distributive (D) None of these

3. Is (ab)c = a(bc) ?
(A) Yes. (B) No.
(C) Cannot be determined. (D) None of them.

4. –3xy, 7xy, –yx are
(A) binomials (B) trinomials (C) like terms (D) unlike terms.

5. Terms in an expression which have the same literal factors are called
(A) unlike terms (B) like terms (C) odd terms (D) even terms

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 11
6. The coefficient of xy2z in -4xy2z is
(A) 4 (B) 4x
(C) -4 (D) -4x

7. The coefficient of ba2 in 16a2bc is :
(A) 16a2 (B) 16b
(C) 16c (D) 16.

8. An algebraic expression of two distinct terms is known as
(A) monomial. (B) binomial.
(C) trinomial. (D) quadrinomial.

9. An algebraic expression of three distinct terms is known as
(A) monomial. (B) binomial.
(C) trinomial (D) quadrinomial.
10. The given algebraic expression 7ab2 is a
(A) monomial (B) binomial
(C) trinomial (D) quadrinomial

11. If cost of one pen is Rs. 10 and a pencil costs Rs. 2, find the total cost of x pens and y pencils.

12. lf 2x = 8, find x.

13. Complete the following table. By inspection method, find the solution of the equation 2x – 9 = 5.
x 1 2 3 4 5 6 7
2x – 9

14. A class with p students has planned a picnic. Rs. 50 per student is collected, out of which
Rs. 1800 is paid in advance for transport. How much money is left with them to spend on other items?

15. (i) John covers x centimetres in one step. How many centimetres does he cover in 9 steps?
(ii) Binny spends Rs. a daily and saves Rs. b per week. What is her income for two weeks?
(iii) One apple weighs 75 grams and one orange weighs 40 grams. Determine the weight of x apples
and y oranges.

DPP NO. 11
TOPIC : RATIO & PROPORTION

1. Krish travel 8 km in an hour. Arushi travels 12 km in half an hour. The ratio of the speed of Krish to the
speed of Arushi is :
(A) 2 : 3 (B) 3 : 2 (C) 1 : 2 (D) 1 : 3

2. The ratio of five dozen balls to 16 balls is –
(A) 15 : 4 (B) 5 : 16 (C) 16 : 5 (D) 1 : 3

3. In a class, there are 20 girls and 40 boys, then [Girls] : [Strength of the class] is :
(A) 1 : 2 (B) 2 : 1 (C) 3 : 1 (D) 1 : 3

4. Mathematics textbook for Class VI has 320 pages. The chapter 'symmetry' runs from page 261 to page
272. The ratio of the number of pages of this chapter to the total number of pages of the book is :
(A) 11 : 320 (B) 3 : 40 (C) 3 : 80 (D) 272 : 320

5. Ratio of 1.5 ft to 6 inches is
(A) 1 : 2 (B) 1: 3 (C) 1: 4 (D) 3: 1

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 12
6. Sohan earns Rs 7500 and spends Rs 5500 per month. The ratio of his saving to the expenditure is
(A) 4 : 1 (B) 4 : 11 (C) 11 : 4 (D) 15 : 4

7. Ratio form of 4 decametres to 4 kms is
(A) 10:1 (B) 100:1 (C) 1:100 (D) 1:10

8. The ratio of 2 ml to 2l is
(A) 1:10 (B) 1: 1000
(C) 1: 100 (D) 1 : 1

9. In a company of 150 people, 25 people work in technical department, 55 people work in HR department
and the rest work in maintenance department. Find the ratio of people working in HR department to
people working in maintenance department.
(A) 11: 15 (B) 15 :11
(C) 11: 7 (D) none of the above.

10. Reena is 20 years old while her sister is 6 years younger than her. Find the ratio of their age when
Reena was 15 years old.
(A) 2: 3 (B) 3: 2
(C) 5: 3 (D) 3: 4

11. Which ratio is greater, 5 : 13 or 15 : 42 ?

12. An electric pole casts a shadow of length 18 m at a time when a tree 12 m high casts a shadow 9 m
long. Find the height of the pole.

13. The total strength of a school is 1,120. The ratio of boys and girls in the school is 4 :3. Find the number
of boys and number of girls in the school.

14. Mr. Paramjeet gets Rs. 24,000 per month. He spends Rs. 20,000 and saves the rest. Find the following
ratio in the simplest form :
(a) His income to expenditure
(b) His expenditure to savings
(c) His savings to income
(d) His earnings to savings

15. Reshma prepared 18 kg of Burfi by mixing Khoya with sugar in the ratio of 7 : 2. How much Khoya did
she use ?

DPP NO. 12
TOPIC : SYMMETRY

1. Which of the following letters has 2 lines of symmetry?
(A) M (B) T (C) X (D) C

2. How many lines of symmetry does a butterfly have?
(A) 1 (B) 2 (C) 0 (D) 3

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 13
3. A triangle which has no lines of symmetry is :
(A) isosceles triangle (B) scalene triangle
(C) equilateral triangle (D) right angled triangle

4. In the given figure, the number of lines of symmetry is

(A) one. (B) two.
(C) three. (D) four.

5. Line of symmetry of English letter is
(A) horizontal. (B) vertical.
(C) diagonal. (D) no line of symmetry.

6. Line of symmetry in the given figure is

(A) horizontal. (B) vertical.
(C) diagonal. (D) no line of symmetry.

7. Line of symmetry of English letter 'W' is

(A) vertical (B) horizontal.
(C) diagonal. (D) no line of symmetry.

8. In a triangle ABC, if AB = AC = 3 cm and BC = 5 cm, then the triangle has
(A) one line of symmetry (B) two lines of symmetry
(C) three lines of symmetry (D) four lines of symmetry
9. A Irregular quadrilateral has ...
(A) One line of symmetry (B) Two line of symmetry
(C) Four line of symmetry (D) No line of symmetry

10. In a triangle PQR, if R = P = Q = 60º , then its lines of symmetry will be
(A) 2. (B) 3.
(C) 4. (D) 6.

11. Write all the capital letters of the English alphabets which have more than one lines of symmetry.

12. Write the letters of the word “MATHEMATICS” which have no line of symmetry.

13. Write the number of lines of symmetry in each letter of the word “SYMMETRY”.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 14
14. In Fig., PQRS is a rectangle. State the lines of symmetry of the rectangle.

15. Match the following:
Shape Number of lines of symmetry
(i) Isosceles triangle (a) 6
(ii) Square (b) 5
(iii) Kite (c) 4
(iv) Equilateral triangle (d) 3
(v) Rectangle (e) 2
(vi) Regular hexagon (f) 1
(vii) Scalene triangle (g) 0

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 15
SCIENCE
CLASS – VI (CBSE)

INDEX

PHYSICS – 01 - 07

CHEMISTRY – 08 - 12

BIOLOGY – 13 - 21

VIBRANT ACADEMY (India) Private Limited
VIBRANT ACADEMY PHYSICS
(India) Private Limited CLASS VI - CBSE
DAILY PRACTICE PROBLEMS SHEET
DPP NO. 1
TOPIC : MOTION AND MEASURMENT OF DISTANCES

1. Basic standard unit of time is a
(A) second  (B) hour (C) minute (D) milli-second

2. One centimeter is equal to
(A) 10 km. (B) 0.00001km. (C) 0.01 km. (D) 0.001km.

3. Simple pendulum exhibits
(A) periodic motion (B) circular motion
(C) non-uniform motion (D) Rotatory motion

4. The to and fro motion of an object, which moves along the same path is called
(A) rotatory motion (B) vibratory motion (C) circular motion (D) oscillatory motion

5. The blades of a moving fan exhibit
(A) vibratory motion (B) rotatory motion (C) oscillatory motion (D) rectilinear motion

6. The volume of cube of side 25 cm will be:
(A) 15625cm3 (B) 625cm3 (C) 225cm3 (D) 25cm3

7. Foot, stride, fathom are the units of :
(A) Time (B) Length (C) Mass (D) Weight

8. 1dam is equal to
(A) 10m (B)1000 cm (C) Both (A)and (B) (D) None of these

9. Length of curved line is measured by using:
(A) Scale (B) String (C) Ruler (D) Can‘t be measured

10. How many cm3 are equal to —————— m3
(A)1/1000000 (B)1/10000 (C)1/1000 (D)1/100

11. Give two examples of periodic motion.

12. While measuring the length of a pencil, the reading of the scale at one end is 3.0 cm and at the other end
is 50.1 cm. What is the length of the pencil?

13. What is unit?

14. The height of a person is 1.69 m. Express it into cm and mm.

15. Classify the following into different types of motion:
(a) The motion of a man on a straight land road.
(b) The motion of wheel of a car.
(c) The motion of a falling stone.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) [1]
DPP NO. 2
TOPIC : FORCE, WORK AND ENERGY

1. The ratio of perpendicular force acting per area is called
(A) pressure. (B) force. (C) volume. (D) density.

2. Pressure is directly propotional to:
(A) force. (B) volume. (C) Orea (D) Energy

3. Pascal measures the:
(A) pressure on a body. (B) area of a body.
(C) force on a body. (D) volume of a body.

4. To walk with grooved soles of shoes on the road provide better
(A) grip. (B) look. (C) strength. (D) durability.

5.         Frictional force acts in the direction
(A) of applied force.                                            (B) of the motion.
(C) opposite to the direction of motion (D) perpendicular to the motion.

6. Lifting a bucket of water is an example of
(A) frictional force. (B) muscular force. (C) gravitational force. (D) magnetic force.

7. To pick out iron pieces from garbage, the garbage pickers often use the
(A) muscular force. (B) magnetic force. (C) frictional force. (D) electrostatic force.

8. Which of the following is non-renewable source of energy ?
(A) Coal (B) Gobar gas (C) Solar energy (D) Tidal energy

9. Which of the following is renewable source of energy ?
(A) Wood (B) Petroleum (C) Natural gas (D) Uranium

10.        An earphone converts
(A) Sound energy into electric energy (B) Sound energy into mechanical energy
(C) Electric energy into sound energy (D) Electric energy into mechanical energy

11.        In electrical iron --------------- energy converts to ----------------------- energy .
            (A) Heat,electrical (B) Electrical, heat (C) Chemical, heat (D) Heat, chemical

12. When applied force causes displacement ,it is known as :
            (A) Energy (B) Work                       (C) Force                      (D) Pressure

13. How does a force effects an object?

14. State the law of conservation of energy.

15. State the difference between the balanced and unbalanced force.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) [2]
DPP NO. 3
TOPIC : SIMPLE MACHINE

1.          Which is not an example of lever of first order ?
(A) Scissor (B) Sea-saw (C) Bottle opener (D) Pliers

2. Velocity ratio for a particular machine is a :
(A) Constant quantity (B) Variable quantity (C) Either (A) or (B) (D) None of these

3. In an ideal machine there is no :
(A) load (B) fulcrum
(C) mechanical advantage (D) friction

4. A beam balanced is an example of :
(A) inclined plane (B) lever of first type (C) lever of second type (D) lever of third type

5. A first order lever always has ............ in the middle.
(A) fulcrum (B) effort force
(C) resistance force (D) mechanical advantage

6. A simple machine is to do :
(A) less work (B) more work
(C) work more conveniently with less effort (D) work less conveniently

7. The number of times a machine multiplies the effort force is its :
(A) load (B) effort (C) mechanical advantage (D) work

8. The lever for which the mechanical advantage is less than 1 has :
(A) fulcrum at mid point between load and effort. (B) load between effort and fulcrum.
(C) effort between fulcrum and load. (D) load and effort acting at hte same point.

9. Which is an example of lever of first order ?
(A) Scissor (B) Sea-saw (C) Pliers (D) All of these

10.        Which is an example of lever of third order ?
(A) Scissor (B) Sea-saw (C) Claw hammer (D) Sugar tongs

11. A force applied to a machine to do mechanical work is called :
(A) load (B) effort (C) output (D) efficiency

12. Mechanical advantage is equal to :
Effort arm Load arm
(A)  Load arm (B)  Effort arm

(C) Load arm + Effort arm (D) Effort arm × Load arm

13. Define lever and its types with examples.

14. What is mechanical advantage ?

15. Define the input and output of machine?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) [3]
DPP NO. 4
TOPIC : ELECTRICITY AND CIRCUIT

1. Battery is having :
(A) Two or more cells connected to each other in any manner
(B) Positive terminal of one cell is connected to the positive terminal of the next cell
(C) Two or more cells connected in such a way that the positive terminal of one cell is connected to the
negative terminal of the next
(D) Only one cell

2. The circuit is discontinuous
(A) when the switch is in ‘OFF’ mode (B) when the switch is in ‘ON’ mode
(C) without any source of current (D) without a bulb

3. In all primary cells chemical energy is changed into …………… energy
(A) Potential (B) Kinetic (C) Electrical (D) Light

4. The bulb gets fused when
(A) it becomes milky (B) the filament breaks
(C) the glass breaks (D) the bulb becomes too old

5. The materials that allow electricity to pass through them are called
(A) insulators (B) conductors (C) semiconductors (D) non-metals

6. The materials that do not allow electricity to pass through them are called
(A) conductors (B) insulators (C) semiconductors (D) metals

7. Items made of plastic, glass and wood are the examples of
(A) insulators (B) metals (C) conductors (D) semiconductors

8. A device to check whether a particular material allows to pass electricity or not is called a
(A) screw driver (B) battery (C) tester (D) LED

9. When the current flows in a complete circuit, the bulb
(A) glows (B) does not glow (C) flickers (D) bursts

10. To detect a weak current in a circuit, in place of electric bulb we may use
(A) candle (B) LED (C) tube light (D) CFL

11. Why are copper and aluminium metals used for making wires?

12. What is a fused bulb?

13. Define an electric circuit.

14. What is the purpose of using electric switch?

15.  Why should an electrician use rubber gloves while repairing an electric switch?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) [4]
DPP NO. 5
TOPIC : MAGNETS

1.  An example of magnetic material is
(A) wooden scale (B) plastic spoon (C) iron nail (D) a leather belt

2.   A compass which is used to determine direction, uses
(A) directive property of magnetism (B) attractive property of magnetism
(C) attractive property of electrostatics (D) repulsive property of electrostatics

3. Repulsion test using a magnet helps to
(A) detect the presence of a magnet (B) identify magnetic materials
(C) to detect an iron needle (D) to detect a cobalt needle

4.   To find the north pole of a bar magnet, we should
(A) bring an iron nail towards it (B) suspend it freely with the help of a thread
(C) rub it with the silk cloth (D) rub it with the woolen cloth

5. A magnet remains unaffected in the presence of
(A) an iron ball (B) a cobalt bar (C) a nickel jar (D) a glass strip

6.   To convert an iron bar into a magnet, we need
(A) to hammer the iron bar a large number of times
(B) red colour to denote north pole
(C) a magnet
(D) to heat it to high temperature

7. The attractive power of a magnet is most pronounced
(A) at north pole of the magnet (B) at south pole of the magnet
(C) at the poles of the magnet (D) at the center of the magnet

8.   An example of a natural magnet is
(A) a wooden piece (B) a horseshoe magnet (C) a bar magnet (D) a piece of lodestone

9. A magnet may lose its properties, if it is
(A) immersed in liquid (B) heated to a high temperature
(C) broken into two pieces (D) hanged freely

10. The magnetic property of a magnet is retained, if it is
(A) hammered (B) thrown from some height
(C) kept in the magnetic keepers (D) heated to high temperature
11. Where in a magnet, the strength is maximum?

12. What happens when the north pole of a magnet is brought near to the north pole of a freely suspended
magnet?

13. What are the important uses of magnets?

14. In which direction does a freely suspended bar magnet come to rest?

15. Why are artificial magnets preferred to natural magnet?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) [5]
DPP NO. 6
TOPIC : LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS

1.   The change in direction of light after striking a mirror is called
(A) beam of light (B) searchlight (C) reflection of light (D) path of light

2.   When light falls on a polished or shiny surface
(A) the light is absorbed by it (B) the direction of light changes
(C) the light gets transmitted (D) there is no change in its direction

3. You cannot see the flame of a lighted candle through a bent pipe but you can see it through a straight
pipe, because
(A) light travels in a straight line   (B) pipe is polished
(C) bent pipe was blocked (D) the straight pipe is transparent

4. Objects become visible to us because
(A) light is absorbed by them (B) light is reflected by them before reaching our eyes
(C) they obstruct the path of light (D) light passes through them

5. Sunlight consists of
(A) black colour only (B) five colours (C) seven colours (D) blue colour

6. The type of shadow formed can be determined by the size of
(A) an object and the size of source of light (B) an object
(C) the source of light (D) a person observing the shadow

7. The image formed in a pinhole camera is
(A) real and erect (B) virtual and inverted
(C) real and inverted (D) virtual and erect

8. The incident ray, the reflected ray and the normal at the point of incidence all lie in
(A) different plane (B) neighboring plane
(C) same plane (D) opposite plane

9. In reflection, the angle of incidence is always equal to the
(A) angle of reflection (B) angle of refraction
(C) angle of emergence (D) angle of diffraction

10. A polished or a shiny surface can act as a
(A) lens (B) glass (C) mirror (D) surface

Q.11 How do you see objects ?  

Q.12 State two properties of light  

Q.13     What do you understand by luminous objects? Give two examples  

Q.14     What do you understand by non-luminous objects? Give two examples

Q.15 Some images can’t be obtained on screen. What kind of images are those?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) [6]
DPP NO. 7
TOPIC : RAIN THUNDER AND LIGHTING

1. If a storm is accompanied by lightning, we should
(A) take shelter under an isolated tree.
(B) take shelter under an umbrella with a metallic end.
(C) not sit near a window, open garages, storage sheds.
(D) take shelter under metal sheds.

2. Thunderstorms usually occur in
(A) cold, humid tropical areas. (B) cold, dry tropical areas.
(C) hot, dry tropical areas. (D) hot, humid tropical areas

3. Which one of the following is not natural phenomenon:
(A) Earthquake (B) Cyclone (C) Lightning (D) Nuclear explosion

4. Which of the following is NOT true:
(A) Lightning and spark from woolen clothing are essentially the same phenomena.
(B) When you rub a plastic scale on your dry hair, it acquires a charge.
(C) Charge acquired by a glass rod when it is rubbed with silk is called as negative charge.
(D) Static charges are called so, because they do not move by themselves.

5. The storm is accompanied by
(A) heavy rainfall. (B) strong winds. (C) hail. (D) snow fall.

6. In America, cyclone is known as
(A) typhoon. (B) cyclone. (C) hurricane. (D) tornado.

7. When water changes its state from liquid state to vapour state
(A) heat is given out.
(B) heat is absorbed.
(C) heat is given out and then absorbed.
(D) there is no exchange of heat between the system and the surroundings.

8. Warm air is
(A) heavier than cold air. (B) lighter than cold air.
(C) has zero weight. (D) stronger than cold air.

9. Increased wind speed is accompanied by
(A) increased air pressure. (B) increased moisture.
(C) reduced air pressure. (D) reduced moisture.

10. Air expands when
(A) it is cooled to low temperature.
(B) it is heated.
(C) it is heated to high temperature and then cooled.
(D) it is cooled to very low temperature.

11. Define lightning conductor. How it works?

12. What is lightning?

13. Explain how, a charged cloud passing over a tall building causes lightning?

14. What precautions you should take during thunderstorm?

15. What causes thunder?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) [7]
VIBRANT ACADEMY CHEMISTRY
(India) Private Limited CLASS – VI (CBSE)
DAILY PRACTICE PROBLEM SHEET

DPP NO. 01
TOPIC : SEPARATION OF SUBSTANCES

1. Sieving is used to
(A) separate impurities from wheat (B) separate impurities from flour
(C) separate pebbles and stones from sand (D) all of the above

2. Winnowing is used
(A) to separate components of mixture by wind or air.
(B) to remove impurities from wheat before grinding it.
(C) to separate grain from stalks.
(D) none of these

3. Threshing is done by
(A) beating (B) bullocks (C) machines (D) all of the above

4. Sand from water is separated by
(A) Sieving (B) evaporation
(C) Filtration (D) sedimentation & decantation

5. Separating butter from milk
(A) churning (B) threshing (C) winnowing (D) sieving

6. Setting of heavier components at bottom
(A) condensation (B) churning (C) sedimentation (D) none of these

7. The method used to separate heavier and lighter components of a mixture is -
(A) sieving (B) hand picking (C) threshing (D) winnowing

8. Technique used to separate grains from stalks is
(A) handpicking (B) threshing (C) winnowing (D) sieving

9. Alum is used in -
(A) loading (B) evaporation (C) filtration (D) distillation

10. We can obtain sugar from sugar solution by
(A) filtration (B) evaporation (C) sedimentation (D) decantation

11. What do you mean by Threshing ? How is it done ?

12. Why does visibility in air increases after rains ?

13. What is the use of decantation ?

14. Explain how is common salt obtained from sea water ?

15. How will you separate the mixture of milk and cooking oil ?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 8
DPP NO. 02
TOPIC : FIBRE TO FABRIC

1. Khadi, a coarse hand-woven cloth is made from -
(A) polyester (B) wool
(C) cotton (D) jute

2. On hot sunny days we like to wear …………… and on winter morning we need to wear ……………….
Clothes.
(A) wollen, cotton (B) cotton, silk
(C) cotton, wollen (D) none of these

3. Cotton grows best in ………………….. soil.
(A) Red (B) Black
(C) Dirty (D) Red & Black

4. Plants and animal fibres together are called …………………… .
(A) synthetic fibres (B) semi synthetic fibre
(C) natural fibres (D) none of these

5. The fibre obtained from the outer cover of the fruit of the coconut palm -
(A) jute (B) cottons
(C) coir (D) silk

6. Process of making yarn from fibres is called -
(A) spinning (B) ginning
(C) coir (D) none of these

7. Yak wool is obtained in -
(A) Kerela (B) Uttar Pradesh
(C) Ladakh (D) Madhya Pradesh

8. Wool is a / an -
(A) animal fibre (B) fibre obtained from cocoon
(C) plant fibre (D) artificial fibre

9. Pashmine shawls are obtained from the skin of which animal ?
(A) Camel (B) Yak
(C) Kashmiri Goat (D) None of these

10. The fibres of silk are made up of -
(A) protein (B) vitamin
(C) carbohydrates (D) fat

11. Name any four wool yielding animals.

12. What is coir ?

13. What is synthetic fibres ?

14. Classify natural firbes and synthetic fibres ?

15. Define cotton and explain its production.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 9
DPP NO. 03
TOPIC : SORTING MATERIALS INTO GROUPS

1. Which one will show a metallic luster ?
(A) Any surface of a metal (B) Freshly cut surface of non-metal
(C) Surface of all materials (D) Freshly cut surface of metal

2. Which is a set of transparent materials ?
(A) Glass & Air (B) Water & Air
(C) Water & Glass (D) All of the above

3. Good conductor of electricity is -
(A) wood (B) copper
(C) glass (D) paper

4. Which of the following is insoluble in water ?
(A) Sugar (B) Kerosene
(C) Salt (D) Oxygen

5. Which of the following is lustrous ?
(A) Wood (B) Diamond
(C) Glass (D) Iron

6. Which of the following objects shines ?
(A) Plastic toy (B) Steel spoon
(C) Cotton shirt (D) Stone piece

7. Which of the following has reddish brown colour ?
(A) Brass (B) Iron
(C) Copper (D) Gold

8. Which of the following is insoluble in water ?
(A) Sugar (B) Sodium chloride
(C) Alcohol (D) Coconut oil

9. Purpose of sorting material into groups is -
(A) to study their properties (B) convenience
(C) both (A) & (B) (D) none of these

10. Opaque means -
(A) transparent (B) which are not transparent
(C) partially visible (D) translucent

11. Why is mercury used in making thermometers ?

12. Why is a tumbler not made with a piece of cloth ?

13. Why water is called a universal solvent ?

14. List the properties of materials with explanation ?

15. Explain the conduction of heat and electricity with example ?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 10
DPP NO. 04
TOPIC : CHANGES AROUND US

1. A constant temperature at which solid start melting is called its -
(A) boiling point (B) freezing point (C) melting point (D) dew point

2. Which of the following is irreversible change? -
(A) Stretching of rubber (B) Blowing of balloon (C) Dough making (D) Burning of paper

3. The process in which an object becomes smaller is -
(A) expansion (B) contraction (C) freezing (D) all of the above

4. Rusting is a -
(A) slow process (B) fast process (C) very fast process (D) none of these

5. Deforestation is a -
(A) reversible change (B) irreversible change
(C) chemical change (D) none of these

6. Melting of wax is a -
(A) reversible change (B) physical change
(C) irreversible change (D) both A and B

7. Which of the following changes can be reversed ?
(A) Raw egg to boiled egg (B) Wet clothes to dry clothes
(C) Bud to flower (D) Cow dung to biogas

8. Which of the following changes cannot be reversed ?
(A) Milk to paneer (B) Cold milk to hot milk
(C) Yarn to knitted sweater (D) Wet clothes to dry clothes

9. Metal rim is fixed to the wooden cart wheel by -
(A) heating metal rim (B) heating wooden wheel
(C) cooling metal rim (D) cooling wooden wheel

10. Which one of the step while burning a candle is not reversible?
(A) Melting of solid wax (B) Liquid wax changes into vapours
(C) Wax vapour burn into flame (D) All of these

11. Give some examples from daily life where expansion of metal by heating is used and also explain it.

12. Most physical changes are reversible give reasons with two examples?

13. Write the various characteristics of
(a) physical change (b) chemical change

14. Explain why:
(i) Printing is an irreversible change.
(ii) Ironing of cloth is reversible change.
(iii) Melting of wax is a reversible change.

15. Differentiate between reversible and irreversible change?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 11
DPP NO. 05
TOPIC : AIR AROUND US

1. Air is a / an -
(A) mixture (B) element
(C) pure substance (D) none of these

2. The ratio of nitrogen to oxygen in the air is -
(A) 1 : 4 (B) 4 : 1
(C) 1 : 2 (D) 3 : 1

3. The main constituent of air is -
(A) CO2 (B) nitrogen
(C) oxygen (D) hydrogen

4. ............................. released in respiration.
(A) Nitrogen (B) Sulphur
(C) CO2 (D) Oxygen

5. Which is not a property of air ?
(A) It is a compound (B) It is a mixture
(C) It is transparent (D) It occupies space

6. Air is present in -
(A) atmosphere (B) soil
(C) water of ponds, lakes and sees (D) everywhere

7. Which gas helps in burning ?
(A) O2 (B) CO2
(C) N2 (D) CO

8. Which gas we use in breathing ?
(A) CO2 (B) Oxygen
(C) Nitrogen (D) None of these

9. What is wind ?
(A) Air around us (B) Rising hot air
(C) Air in motion (D) None of these

10. ................................does not supports combustion -
(A) CO2 (B) Oxygen
(C) Nitrogen (D) CO

11. State uses of oxygen.

12. How can we see dust particles present in the air ?

13. Can you rotate a firki in a closed room without ceiling fan ? Give reason.

14. Show that air constitutes about 20 % oxygen.

15. What do you mean by atmosphere ? Explain.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 12
VIBRANT ACADEMY BIOLOGY
(India) Private Limited CLASS – VI (CBSE)
DAILY PRACTICE PROBLEM SHEET

DPP NO. 01
TOPIC : FOOD (SOURCE AND COMPONENTS)

1. A malnourished child needs
(A) medicines (B) only milk
(C) balanced diet (D) rest

2. Condition of a fat person is called
(A) kwashiorkar (B) obesity
(C) anemia (D) scurvy

3. The plant whose fruit is used as a spice is
(A) turmeric (B) chilly
(C) cinnamon (D) ginger

4. Rat is
(A) carnivorous (B) herbivorous
(C) omnivorous (D) insectivorous

5. An animal that eats fruits of trees is
(A) cat (B) monkey
(C) eagle (D) snake

6. All of the given are milk product except
(A) cream (B) cheese
(C) chapatti (D) ghee

7. All of the given can feed on insects except
(A) crocodile (B) frog
(C) lizard (D) snake

8. Deficiency of which of the following may lead to scurvy?
(A) vitamin A (B) vitamin B
(C) vitamin C (D) vitamin D

9. Formation of haemoglobin requires which mineral?
(A) phosphorus (B) calcium
(C) iron (D) iodine
Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 13
10. Which of the following is vitamin C?
(A) Follic acid (B) Nicotinic acid
(C) Ascorbic acid (D) Citric acid

11. Why chapatti or rice should always be included in our diet?

12. Why plants are called as producers?

13. What is the function of proteins in our body? Name the protein present in blood.

14. Why food should not be overcooked?

15. Why vegetables should not be washed after cutting?

DPP NO. 02
TOPIC : THINGS AROUND US

1. Which of the following cannot be called as a true characteristic of living beings?
(A) movement (B) cellular organization
(C) growth (D) reproduction

2. In which of the following process energy is released ?
(A) excretion (B) respiration
(C) reproduction (D) breathing

3. Which of the following is a process of removal of waste products from the body?
(A) excretion (B) defecation
(C) urination (D) all of these
4. Plant grow due to the action of
(A) oxygen (B) blood
(C) hormones (D) water

5. Gum or latex is secreted from
(A) rubber plant (B) eucalyptus
(C) tulsi (D) neem

6. Plants release __________ during night
(A) O2 (B) CO2
(C) N2 (D) Cl2

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 14
7. Plant exchange gases through
(A) stomata on leaves (B) stomata on green stems
(C) roots (D) both (A) and (B)

8. Which of the following can be reproduced through cutting?
(A) Rose (B) Mango
(C) Neem (D) Pea

9. Which of the following animals cannot move from one place to another?
(A) Sponges (B) Star fish
(C) Mushroom (D) Jelly fish

10. Select the incorrect statements.
(A) Sea anemones do not move (B) Ostrich is the biggest
(C) Touch me not plant responds to touch (D) Plants do not move at all

11. Define Respiration and Breathing.

12. What is excretion?

13. Enumerate differences between living and non living things.

14. Write differences betweens plants and animals.

15. How are the process of nutrition and respiration inter related?

DPP NO. 03
TOPIC : HABITAT OF THE LIVING

1. Abiotic components are
(A) water and bacteria (B) air and soil
(C) birds and bees (D) bacteria and soil

2. An example of aquatic plant is
(A) acacia (B) cactus
(C) hydrilla (D) banyan

3. The specific features which enable a plant or animal to live in a particular habitat are called
(A) hydrations (B) adaptations
(C) habitats (D) transpiration

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 15
4. The main function of the roots in plants is
(A) to hold the plant in place (B) to absorb nutrition
(C) Both (A) & (B) (D) to do photosynthesis

5. The adaptations present in frog are
1. it has strong back legs 2. it has webbed feet
3. it cannot move on land 4. it has a very short neck
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3 (C) 1 and 4 (D) 4 only

6. Grasslands, forests, coastal and mountain regions are examples of
(A) terrestrial habitat (B) aquatic habitat (C) aerial habitat (D) tundra

7. In desert plants like cactus, photosynthesis is carried out by
(A) stem (B) root (C) leaf (D) flower

8. Match the following
1. fish A. loss of water in the form of vapours from leaves
2. stem of cactus B. streamlined shape
3. camel C. has a waxy layer
4. transpiration D. does not sweat
(A) 1-C, 2-D, 3-B, 4-A (B) 1-B, 2-C, 3-D, 4-A
(C) 1-C, 2-A, 3-B, 4-D (D) 1-A, 2-B, 3-D, 4-C

9. An example of a decomposer is
(A) fungi (B) eagle (C) bird (D) fish

10. The term given to the animals which use trees for most of their activities is
(A) aquatic (B) arboreal (C) desert (D) temporal

11. Name the trees that can be found in mountains.

12. What is the difference between a predator and a prey?

13. Why is earthworm considered farmer’s friend?

14. How is camel able to survive in desert during scarcity of water?

15. Which adaptations of frog allow it to be an amphibian?

DPP NO. 04
TOPIC : PLANT FORMS AND FUNCTIONS

1. Plants having leaves with reticulate venation have
(A) fibrous roots (B) supporting roots
(C) tap root (D) adventitious roots

2. On a hot summer day, the leaves of a plant droop down because
(A) the plant becomes weak (B) excessive transpiration takes place
(C) excessive photosynthesis takes place (D) no transpiration occurs

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 16
3. Tomato plant has a green and tender stem, it is a
(A) herb (B) shrub (C) climber (D) tree

4. Plants with weak stems that climb on neighbour objects are
(A) herb (B) creeper (C) climber (D) shrub

5. Function of a root is
(A) preparing food (B) bearing leaves
(C) absorption of water and minerals (D) conduction of water

6. Conduction of water is the function of
(A) leaf (B) stem (C) root (D) flower

7. The thick vein in the middle of the leaf is
(A) midrib (B) middle rib (C) mid vein (D) veinlet

8. When the venation appears as a net-like design on both sides of the midrib it is called
(A) parallel venation (B) simple venation
(C) reticulate venation (D) random venation

9. When a polythene bag is tied around the leaf of a plant, the water droplets appear on it due to
(A) perspiration (B) transpiration
(C) evaporation (D) condensation

10. Transpiration occurs mainly through the
(A) roots (B) stem (C) bud (D) leaves

11. Define the following terms
(i) Nodes (ii) Internodes

12. Explain the structure of a leaf.

13. Explain the structure of a flower.

14. Do stem manufacture food for the plant? If yes, give examples.

15. How is dodder plant specialized for parasitism?

DPP NO. 05
TOPIC : ANIMAL FORMS AND FUNCTIONS

1. An example of an animal with streamlined body is
(A) earthworm (B) snail
(C) fish (D) snake

2. The longest, largest and strongest bone in our body is the
(A) thigh bone (B) skull bone
(C) shoulder bone (D) arm bone

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 17
3. The incorrect statement with respect to skeletal system is
(A) it forms the framework of body (B) it helps to protect the delicate organs
(C) it helps in the movement of the body (D) it helps in digestion of food

4. An exception amongst the given is
(A) jointed legs (B) tail and fins
(C) muscular foot (D) skull

5. The number of pair of jointed legs present in the cockroach is
(A) one (B) two
(C) three (D) four

6. The correct statement amongst the given is that
(A) the foot has three long bones and each toe has four small bones
(B) the animals with backbone are called invertebrates
(C) in correct position, we should not sit straight and erect
(D) shoulder joint is a ball and socket joint

7. Joint that allows movement only in one direction is
(A) pivotal joint (B) ball and socket joint
(C) gliding joint (D) hinge joint

8. Heart is protected because of
(A) rib cage (B) shoulder bone
(C) lungs and skull (D) backbone

9. Movement of arm at the elbow is due to
(A) ball and socket joint (B) pivotal joint
(C) fixed joint (D) hinge joint

10. The incorrect statement amongst the given is that the
(A) hinge joint is present in elbow
(B) movement of a body as a whole is called locomotion
(C) cartilage is harder than bones
(D) cockroaches have an external skeleton

11. What is a ball and socket joint ?

12. Give the function of skeleton.

13. What is a joint? Describe the two type of joint.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 18
14. What is a muscle? How do muscles help in movement?

15. "All birds cannot fly even though they have wings". Do you agree with the statement?

DPP NO. 06
TOPIC : IMPORTANCE OF WATER

1. The scarcity of water results in a condition known as
(A) floods (B) drought (C) pollution (D) green house effect

2. The clouds are actually
(A) tiny droplets of water (B) dust in the air
(C) smoke from vehicles (D) mixture of gases

3. Vaporization occurs only when water is
(A) cooled (B) heated (C) freezed (D) melted

4. Water is circulated between earth and atmosphere through
(A) evaporation (B) water cycle (C) condensation (D) rain

5. Circulation of water between ocean and land is known as
(A) hydrogen cycle (B) oxygen cycle (C) water cycle (D) water table

6. An example of surface water is
(A) river (B) lake (C) pond (D) all of these

7. The process which helps in raising ground water level is
(A) rain water harvesting (B) crop harvesting
(C) making artificial lakes (D) preventing pollution

8. Water is a unique substance because
(A) it is colourless (B) it is consumable
(C) it exists in all three states (D) it is used for washing

9. Ice floats on water surface because
(A) ice and water are equally heavy (B) water is lighter than ice
(C) ice is lighter than water (D) ice is heavier than water

10. Drinking water must be
(A) soft water (B) hard water
(C) dirty water (D) fresh water

11. Define the following.
(i) Evaporation
(ii) Condensation

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 19
12. What is rainwater harvesting?

13. How are clouds formed?

14. (i) How are droughts caused?
(ii) Give four harmful effects of droughts.

15. (i) How are floods caused?
(ii) Give their harmful effects.

DPP NO. 07
TOPIC : WASTE

1. The process of burning wastes in a large furnace is known as
(A) vermicomposting (B) bio-methanation
(C) incineration (D) landfill

2. Gas produced from biodegradable wastes is called
(A) oxygen (B) carbon dioxide
(C) biogas (D) carbon monoxide

3. We should not use for food storage, bags made up of
(A) jute (B) cloth
(C) paper (D) plastic

4. The rotting and conversion of some materials into manure is known as
(A) incineration (B) paper Mache
(C) composting (D) decaying

5. An example of non-biodegradable waste is
(A) paper (B) leaves
(C) aluminum foil (D) domestic waste

6. D.D.T. is a type of
(A) weedicide (B) pesticide
(C) herbicide (D) fungicide

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 20
7. Most bio-degradable wastes are
(A) organic (B) inorganic
(C) petroleum (D) radioactive

8. The wastes harmful for us include
(A) paper wastes (B) decaying of the remains of plants
(C) food wastes (D) plastic wastes

9. A 'farmer's friend' is better known as a/an
(A) sparrow (B) oxe
(C) earthworm (D) cow

10. What do we call to get rid of rubbish ?
(A) Pollination (B) Distillation
(C) Disposal (D) Dispersal

11. (a) What are biodegradable substance? Give examples.
(b) What are non-biodegradable substances? Give examples.

12. Write the name of all methods of disposal of solid wastes.

13. Define the term 'composting'. How it is different from vermicomposting?

14. Discuss how waste can be used as natural fertilizer.

15. "Paper bags are useful as well as harmful for the environment." Do you agree with this statement?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 21
VIBRANT ACADEMY SOCIAL SCIENCE
(India) Private Limited CLASS VI - CBSE
DAILY PRACTICE PROBLEMS SHEET
DPP NO. 1
TOPIC : WHAT, WHERE, HOW AND WHEN

1. In ancient times, the area along the river Ganga and its tributary rivers were known as
(A) Magadha (B) Patna (C) Hastinapur (D) Harappa

2. About 4700 years ago, some of the earliest cities flourished on the banks of the
(A) Indus (B) Ganga (C) Krishna (D) Narmada

3. The manuscripts are preserved in
(A) libraries. (B) museums. (C) temples. (D) schools.

4. The two tributaries of the Indus are
(A) Yamuna and Gandak. (B) kabul and Luni.
(C) Gomti and Ghaghara. (D) Ravi and Jhelum.

5. The empire that flourished on the banks of river Ganga and river Son is
(A) Anga. (B) Ashmaka.
(C) Magadha. (D) Kuru.

6. The dates prior to the birth of the Christ are usually referred as
(A) BC. (B) AD.
(C) CE. (D) BCE.

7. The abbreviation BCE stands for
(A) Backward Common Era. (B) Before Common Era.
(C) Back Christian Era. (D) Basic Common Era.

8. River Indus was addressed as Indos or Hindos by the
(A) Parthians and Bactarians. (B) Iranians and Greeks.
(C) Persians and Arabs. (D) Ikshvakus and Romans.

9. The Sulaiman and Kirthar ranges are located in
(A) India. (B) Nepal.
(C) Bhutan. (D) Pakistan.

10. Study of remains of the past is called as
(A) Anthropology (B) Archaeology
(C) History (D) Epigraphy

11. Name some items that archaeologists have found?

12. Who are archaeologists? What do they do?

13. What are inscriptions?

14. What were the occupations of the people in early days?

15. What is a source? What is its importance to the historians?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 1
DPP NO. 2
TOPIC : UNDERSTANDING DIVERSITY

1. What do women wear in Manipur?
(A) Salwar (B) Saree
(C) Fanek (D) Mundu

2. Which is the Tibetan national epic?
(A) Mahabharata (B) Ramayana
(C) Kesar Saga (D) Bhagavat Gita

3. What is the similarity between Kerela and Ladakh?
(A) Geographical features (B) Cultural influences
(C) Colour of residents (D) Climatic conditions

4. Why did the Britishers think that they could divide Indians easily?
(A) Different backgrounds of Indian people (C) Indians hated each other
(B) Indians loved each other (D) Diversity in culture and religion

5. The term natural hazards is used to describe the
(A) terrifying forces of human. (B) atom bombs.
(C) arms and ammunitions. (D) terrifying forces of nature.

6. The Portuguese sailor, Vasco da Gama discovered the
(A) sea route to India. (B) land route to America.
(C) trade route to Spain. (D) sea route to India from Sri Lanka

7. Why is India called as Land of Diversity?
(A) Diversity in language, religion, geography and climate
(B) Diversity in height and colour of the people
(C) Diversity in nature of people
(D) Diversity in education

8. The people of Ladakh collect
(A) splices. (B) cotton.
(C) wool. (D) milk.

9. Immediately after independence India faced several
(A) ethnic tensions. (B) holy wars.
(C) communal riots. (D) global wars.

10. What is the meaning of incredible India?
(A) Unbelievable
(B) Usual or normal
(C) Belonging equally to or shared equally by two or more
(D) Having no special distinction or quality

11. Define communalism.

12. What is the significance of the colour and chakra of Indian National Flag?

13. Who was the founder of the religion Buddhism? Mention any two main principles of Buddhism.

14. Who was Vasco da Gama? Mention any two of his achievements?

15. Describe unity in diversity in India?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 2
DPP NO. 3
TOPIC : THE EARTH IN THE SOLAR SYSTEM

1. Milky way is a
(A) orbit. (B) universe.
(C) solar system. (D) galaxy.

2. Sapta Rishi is also known as
(A) Little Bear. (B) Big Bear .
(C) Small Bear. (D) Great Bear.

3. The nearest planet to earth is:
(A) Mercury (B) Venus
(C) Mars (D) Jupiter

4. Farthest planet to the Sun is
(A) Jupiter. (B) Mars.
(C) Uranus. (D) Neptune.

5. In ancient times, people determined directions at night with the help of
(A) Sun (B) Stars
(C) Planets (D) Moon

6. The shape of the path in which the planets move around the sun is
(A) circular (B) straight
(C) elongated (D) elliptical

7. The life supporting gas in the air on the earth is
(A) hydrogen. (B) nitrogen.
(C) oxygen. (D) carbon dioxide.

8. Earth is called a
(A) red planet. (B) blue planet.
(C) green planet. (D) white planet.

9. To complete one spin moon takes
(A)365 days (B) 88 days
(C) 27 days (D) 30 days

10. The natural satellite of the Earth is
(A) Mars. (B) Mercury.
(C) Moon. (D) Pluto.

11. What are celestial bodies?

12. Why life on Mars is not possible?

13. Why astronauts experience weightlessness?

14. How is the earth a unique planet?

15. Why is venus called the morning and the evening star?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 3
DPP NO. 4
TOPIC : ON THE TRAIL OF THE EARLIEST PEOPLE

1. In which period early man discovered fire?
(A) Stone age (B) Mesolithic
(C) Palaeoolithic (D) Neolithic

2. The Mesolithic age witnessed
(A) environmental changes. (B) glacial age.
(C) beginning of agriculture. (D) settled human life.

3. Natural caves and rock shelters were found at
(A) Vindhyas and Deccan plateau (B) Himalayas and Deccan plateau
(C) Himalyas and Ganga plains (D) Kaveri plains and Nilgiri mountains

4. Huts in Palaeolithic Age were made of-
(A) Wood (B) Leaves
(C) Clay (D) Hay

5. People of the Stone Age made rock paintings on the
(A) floor of the caves. (B) sealing of the caves.
(C) roof top of the caves. (D) wall of the caves.

6. Early man got shelter from rain, heat and wind by
(A) trees. (B) caves.
(C) wood. (D) mud.

7. Natural caves in the Vindhyas region are found in the
(A) Narmada valley (B) Tapti valley.
(C) kaveri delta. (D) sabarmati river.

8. Early man who lived on the banks of the rivers went in search of water during the
(A) dry seasons. (B) wet seasons.
(C) autumn. (D) winter.

9. Stone tools were also used for stitching clothes made of-
(A) Silk (B) Cloth
(C) Leaves (D) Animal skin

10. How did early man learn herding & rearing animals?

11. How did the discovery of fire help the early man ?

12. How were stone tools made?

13. What are habitations-cum-factory sites?

14. What are habitation sites? Why did people choose them? Give examples.

15. What do you mean by the Paleolithic Period?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 4
DPP NO. 5
TOPIC : FROM GATHERING TO GROWING FOOD

1. Neolithic tools found at various sites are
(A) Tools polished to give fine cutting edge (B) knives
(C) pitches (D) bows and arrows

2. The cooking platforms found in Burzahom were
(A) steel . (B) iron .
(C) wooden . (D) hearths.

3. Archaeologists discovered houses built by the people in Burzahom were generally made of
(A) Marble (B) Glass
(C) in the ground in Pits (D) Hay

4. The first animal to be tamed by the early people was
(A) sheep. (B) goat.
(C) wild ancestor of dog. (D) pig.

5. The observation made by men, women and children of Neolithic Age with regard to plants were
(A) segregation of plants. (B) how seeds fell.
(C) plant taxanomy. (D) how new plants sprouted from the fallen seeds

6. For hunter gatherers, ëstore of foodí was available in the form of
(A) vegetables. (B) fruits.
(C) animals. (D) water.

7. Grains also served one special purpose of the hunter gatherers, that was of
(A) seed. (B) sacrifice.
(C) gifts. (D) meals.

8. Koldihwa is located in
(A) Orissa. (B) Uttar Pradesh.
(C) Bihar. (D) Madhya Pradesh.

9. The site that provides the earliest evidence of herding in the Indian subcontinent is
(A) Gufkral. (B) Chirand.
(C) Mehrgarh. (D) Koldihwa.

10. The site that provides the evidence of tools made from ë fossil woodí was
(A) Mehrgarh. (B) Daojali Hading.
(C) Burzahom. (D) Chirand.

11. How did the early villages come into being?

12. Describe the tools used by farmers and herders.

13. Describe in short the three stages of Stone Age?

14. Distinguish between Paleolithic and Neolithic period?

15. What are the stages in the Stone Age in the order of their occurrence?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 5
DPP NO. 6
TOPIC : DIVERSITY AND DISCRIMINATION

1. India is the birthplace of many
(A) cultures of the world. (B) religions of the world.
(C) movements of the world. (D) revolutionary ideas of the world.

2. The word Varna is used in
(A) Zoroastrian philosophy. (B) Hindu philosophy.
(C) Jainism. (D) Jewish philosophy.

3. The religion Buddhism is based on the teachings of
(A) Mahavira. (B) Guru Arjun Sahib.
(C) Siddhartha Gautama. (D) Dalai Lama.

4. Prejudice means
(A) reasonable opinion with knowledge. (B) opinion formed without knowledge.
(C) violent act showing anger. (D) inferior treatment.

5. The Preamble of the Indian Constitution states
(A) We the Members of India. (B) We the Citizens of India.
(C) We the States of India. (D) We the People of India.

6. Discrimination takes place when
(A) people act on their prejudices.
(B) everyone is given one vote to cast in elections.
(C) poor get basic food items on ration card.
(D) seats are reserved for historically marginalised sections

7. In the US students from different racial backgrounds are given admission in colleges to promote
(A) uniformity. (B) diversity.
(C) economic growth. (D) secularism.

8. A group that faces cultural discrimination is
(A) tribes. (B) dalits.
(C) women. (D) disabled.

9. Discrimination between girls and boys is a result of
(A) poverty. (B) caste system.
(C) stereotypes. (D) different skills that both possess.

10. Women are not given permament jobs in combat units of the armed forces in India. This is a case of
(A) gender stereotyping. (B) religious discrimnation.
(C) caste discrimination. (D) special treatment.

11. Explain briefly the caste system in India.

12. What do you mean by equality?

13. Define constitution.

14. How can we promote equality?

15. Which political party woks for the upliftment of the backward classes?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 6
DPP NO. 7
TOPIC : GLOBE- LATITUDES AND LONGITUDES

1. Which meridian is called IDL
(A) 180º EW (B) 60ºNE
(C) 82º30' E (D) 75ºNE

2. In which direction earth rotates?
(A) east to west (B) west to east
(C) north to south (D) south to north

3. How much time did earth take to rotates?
(A) 24 hours (B) 36 hours
(C) 48 hours (D) 12 hours

4. 0º longitude is called the
(A) Slandard meridian (B) Local time
(C) Prime meridian (D) greenwich

5. How many longitudes are there?
(A) 180 (B) 90
(C) 360 (D) 240

6. How many latitudes are there?
(A) 90 (B) 91
(C) 180 (D) 181

7. The part of the globe that lies in the north of equator is called as
(A) Torrid zone (B) northern hemisphere
(C) Southern hemisphere (D) temperate zone

8. What is the distance b/w each latitude?
(A) 111 km (B) 112 km
(C) 122 km (D) 144 km

9. Torrid zone lies b/w the
(A) Tropic of Cancer & Tropic of Capricorn (B) Tropic of Cancer & Arctic Circle
(C) Arctic Circle & North pole (D) Tropic of Capricorn & Antarctic Circle

10. Antarctic circle lies at
(A) 66½ºS (B) 23½ºS
(C) 23½ºN (D) 66½ºN

11. Differentiate between latitudes and longitudes.

12. Explain torid zone.

13. Differentiate between temperate and frigid zone.

14. What is standard meridian?

15. Define IDL.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 7
DPP NO. 8
TOPIC : MOTIONS OF THE EARTH

1. The famous festival of Lohri is celebrated in the month of
(A) Phalgun (B) Ashwin
(C) Magh (D) Chaitra

2. The longest day at Northern Hemisphere occurs on-
(A) 21st March (B) 21st April
(C) 21st June (D) 21st July

3. Shortest day at Southern Hemisphere occurs on
(A) 21st March. (B) 21st April.
(C) 21st June. (D) 21st July.

4. The rays of the sun fall directly on 21st June on
(A) Tropic of Capricorn (B) Tropic of Cancer
(C) South Pole (D) North pole

5. The imaginary line passing from north to south pole is called
(A) orbit. (B) plane.
(C) axis. (D) path.

6. Cycle of seasons is caused due to
(A) Revolution. (B) Rotation.
(C) Movement of sun. (D) Movement of moon.

7. When the whole earth experiences equal days and equal nights?
(A) Winter Solstice. (B) Summer Solstice.
(C) Equinox Solstice. (D) Equinox.

8. Leap year comes every
(A) 2nd year. (B) 3rd year.
(C) 4thyear. (D) 5th year.

9. With its orbital plane Earth makes an angle of
(A) 10º (B) 23 ½º
(C) 66 ½º (D) 90º

10. The part of the earth that faces the sun
(A) becomes illuminated. (B) becomes dark.
(C) becomes windy. (D) becomes cloudy.

11. What is Equinox?

12. What is Winter Solstice?

13. What is Summer Solstice?

14. What is the shape of the Earth's orbit?

15. What is a leap year how is it calculated?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 8
DPP NO. 9
TOPIC : IN THE EARLIEST CITIES - HARAPPAN CIVILISATION

1. The spindle whorls of the Harappa were made of
(A) terracotta and faience. (B) wood and stone.
(C) shell and clay. (D) iron and copper.

2. From present-day Gujarat, Iran and Afghanistan, the Harappans obtained
(A) iron . (B) gold .
(C) copper. (D) precious stones.

3. The special tank of Mohenjodaro was called
(A) water tank. (B) pattern tank.
(C) the Great Bath. (D) the imperial bath.

4. The cities of Harappa and Mohenjodaro were developed
(A) 10,000 years back. (B) 4,700 years back.
(C) 8,000 years back. (D) 2,000 years back.

5. According to the present map, Harappa is situated in
(A) India. (B) Pakistan.
(C) Afghanistan. (D) China.

6. The city of Lothal stood close to the Gulf of
(A) Mannar. (B) Khambat.
(C) Kutch. (D) Gulf of Jakhau.

7. The western part of the Harappan city is called
(A) middle town. (B) lower town.
(C) higher town. (D) citadel.

8. Traces of fire altars have been found from
(A) Kalibangan and Lothal. (B) Harappa and Mohenjodaro.
(C) Banawali and Mehrgarh. (D) Dholavira and Rakhigarhi.

9. The city of Harappa that was divided into three parts was
(A) Mohenjodaro. (B) Lothal.
(C) Kalibangan (D) Dholavira.

10. Of the many causes for the decline of Harappan cities the most debated one is
(A) Flood (B) Rivers drying up
(C) Deforestation (D) Invasion of Aryans

11. Name two main cities of the Indus Valley Civilizaton.

12. Which part of the city in the Indus Valley Civilization was built on a raised ground?

13. Describe the Great Bath.

14. What was special about the roads in the Indus Valley Civilization?

15. What are the two important salient features about the constructions excavated in the Indus Valley Civilisation?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 9
DPP NO. 10
TOPIC : WHAT BOOKS AND BURIALS TELL US

1. The Rigveda was composed in the
(A) north-west of the subcontinent (B) north-east of the subcontinent
(C) south-west of the subcontinent (D) south-east of the subcontinent

2. The feminine of the term Dasa is
(A) Dasi. (B) Dasyus
(C) Dasas. (D) Dravida

3. The site of Inamgaon is located on the bank of the river
(A) Godavari. (B) Bhima
(C) Tungabhadra. (D) Mahi

4. Cist is a kind of
(A) stone (B) cave
(C) hut (D) megalith burial

5. The people in Inamgaon made artefacts of
(A) copper (B) bronze
(C) iron (D) silver

6. The Rig Veda is a collection of more than
(A) thousand hymns (B) twelve hundred hymns
(C) seven hundred hymns (D) six hundred hymns

7. The hymns of the Rig Veda were written in praise of various
(A) Brahmanas (B) Rulers
(C) Priests (D) Gods and goddesses

8. Charaka was the
(A) kings counsellor (B) kings chronicler
(C) kings ambassador (D) kings physician

9. Soma was
(A) the god of fire (B) a warrior god
(C) a god of medicine (D) plant of special drink

10. Aryans lived in tribal groups headed by a
(A) Purohita (B) Rajan
(C) Senani (D) Gramani

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 10
DPP NO. 11
TOPIC : WHAT IS GOVERNMENT?

1. How many levels of government exist in our country?
(A) One (B) Two
(C) Three (D) Four

2. The Parliamentary form of government exist in
(A) Sri Lanka. (B) England.
(C) Russia. (D) France.

3. What do you mean by Monarchy?
(A) Rule by King or Queen (B) Democracy
(C) Secular (D) Socialist

4. The President of India is elected for a term of
(A) 2 years. (B) 5 years.
(C) 7 years. (D) 8 years.

5. What do you mean by Suffrage?
(A) Right to choice (B) Right to religion
(C) Right to vote (D) Right to information

6. When did American women get the right to vote?
(A) In 1920 (B) In 1928
(C) In 1930 (D) In 1945

7. The word democracy is derived from the
(A) Greek word Demokratia. (B) Latin word Democratic.
(C) English word Democracy. (D) Indian word Democratic.

8. What do you understand by Universal Adult Franchise?
(A) People are not given the right to vote
(B) Only rich person has the right to vote
(C) All the adults in the country are allowed to vote
(D) The government will decide about who has to be given the voting right

9. Voters list is a list of those persons who are
(A) not able to vote. (B) elected in the election.
(C) eligible to vote. (D) persons who have identity card.

10. The local level government is
(A) Panchayati Raj. (B) Parliament.
(C) Executive. (D) State Legislature.

11. Why do we need laws?

12. What is a Parliament?

13. What is meant by Lok Adalat?

14. Name three essential feature of a democratic government.

15. What are the functions of a government?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 11
DPP NO. 12
TOPIC : MAPS

1. Political maps show:
(A) Relief features (B) Climatic zones
(C) Country with boundaries (D) Crop distribution

2. The number of major directions are
(A) 4. (B) 6. (C) 8. (D) 10.

3. The three components of a map are
(A) distance, direction and speed. (B) distance, direction and symbol.
(C) direction, scale and speed. (D) distance, speed and symbol.

4. A map has a
(A) diagram. (B) plan. (C) sketch. (D) scale.

5. Map is useful to study the
(A) earth in parts. (B) earth in motion. (C) earth as a whole. (D) earth from space.

6. An arrow shows
(A) distance (B) location (C) direction (D) scale

7. South direction lies between
(A) W and SW. (B) SW and SE. (C) SW and W. (D) SE and W.

8. A compass is used to
(A) show symbols. (B) measure distance.
(C) find the main directions. (D) measure weight.

9. A Plan is
(A) a detail drawing of small areas on a large scale.
(B) a rough drawing of an area.
(C) collection of maps.
(D) representation or drawing of earths surface.

10. Symbols make the map
(A) simple to read. (B) look beautiful. (C) authentic. (D) original.

11. What is a compass ?

12. What are the main advantages of using maps?

13. Explain the thematic maps.

14. Name three main components of a map.

15. How is a map different from a plan.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 12
DPP NO. 13
TOPIC : MAJOR DOMIANS OF EARTH

1. Biosphere is
(A) a narrow zone of earth where all forms of life can be found.
(B) a narrow zone surrounding the atmosphere.
(C) a narrow zone found under the water.
(D) a layer of atmosphere.

2. Nitrogen gas in the atmosphere is used for
(A) breathing (B) the growth of living organisms
(C) absorbing heat radiated by the earth (D) photosynthesis

3. Density of the air decreases with the increase in
(A) height. (B) depth. (C) width. (D) humidity.

4. Wind is
(A) hot air. (B) cold air. (C) moving air. (D) stationary air.

5. The gas which is responsible for global warming is
(A) oxygen. (B) carbon dioxide. (C) nitrogen. (D) argon.

6. Pollution of air is caused by
(A) Emission of gases from industries (B) Change in seasons
(C) Emission of gases from plants (D) Death of animals

7. We are protected from the harmful effects of sun rays by the
(A) water bodies. (B) rocks in the Earths crust.
(C) thin blanket of air. (D) flora and fauna.

8. The topmost layer of the atmosphere is
(A) Troposphere. (B) Mesosphere. (C) Stratosphere. (D) Exosphere.

9. Hydrosphere is
(A) solid portion on the earth. (B) gaseous layer that surrounds the earth.
(C) earth surface covered by water. (D) a narrow zone which contains land, water and air.

10. There are no permanent human settlements on
(A) Antarctica. (B) Africa. (C) Asia. (D) South America.

11. What are mountains? How do old and young mountains differ?

12. Name the major continents of the earth. Which is the largest continent?

13. What are the important constituents of the atmosphere?

14. Distinguish between stratosphere and troposphere.

15. Inspite of being called the Blue Planet, the earth experiences shortage of water. Why?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 13
DPP NO. 14
TOPIC : KINGDOMS, KINGS AND AN EARLY REPUBLIC

1. The Buddhist book also called Collection of Long Discourses is
(A) Digha Nikaya. (B) Majjhima Nikaya.
(C) Anguttara Nikaya. (D) Sanyutta Nikaya

2. According to Alexanders soldiers, India had
(A) vast armies of foot soldiers, chariots and elephants.
(B) weak armies of foot soldiers.
(C) airplanes.
(D) lions and snakes.

3. The forests provided the people of Magadha
(A) protection from tribals. (B) protection from wild animals.
(C) wood for dams. (D) wood for building houses and chariots.

4. Bimbisara and Ajatasatru were rulers of
(A) Harappa. (B) Mohen-jo-daro. (C) Magadha. (D) Ropad.

5. In Magadha elephants were captured and used in
(A) circus. (B) army. (C) movie. (D) royal caranavs.

6. The sacrifices were performed by the Rajas belonging to
(A) janapadas. (B) ganas. (C) sanghas. (D) vishti.

7. The most important source of revenue to the state was the tax on
(A) craft people. (B) agriculture. (C) herds. (D) trade.

8. The great religious leader who belonged to gana-sangha was
(A) Lord Mahavira. (B) Shankracharya. (C) Ramanuja. (D) Ajatasattu.

9. The capital of the state of Vajji was at
(A) Vaishali. (B) Rajagriha. (C) Ujjain. (D) Kaushambi.

10. The things made by Painted Grey Ware method during this period were
(A) plates and bowls. (B) bows and arrows.
(C) deadly weapons. (D) building materials.

11. What were mahajanapadas?

12. Why was the capital city of mahajanapadas fortified ?

13. Describe the labour involved in the construction of huge walls.

14. How did the fortification of their land help the rulers in controlling their people living in the mahajanapadas?

15. Why were taxes collected by the rulers of the mahajanapadas ?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 14
DPP NO. 15
TOPIC : NEW QUESTIONS AND IDEAS

1. The founder of Buddhism was
(A) Siddartha. (B) Mahavira.
(C) Ajatsattu. (D) Bimbisara.

2. Buddha belonged to a small Gana known as the
(A) sangha. (B) ashramas.
(C) sakya gana. (D) vajji gana.

3. The rules made for the Buddhist sangha were written down in the book called
(A) Sutta Pitaka. (B) Jataka.
(C) Brahmana. (D) Vinaya Pitaka

4. Prakrit word for beggar is
(A) bhikari. (B) bhikkhus.
(C) yachaks. (D) kammakar.

5. The ideas of the contemporary thinkers at the time of the Buddha were recorded in the
(A) Rig Veda (B) Upanishad.
(C) Brahmana. (D) Purana.

6. The story of Kisagotami was related with
(A) Mahavira. (B) Buddha.
(C) Ashoka. (D) Kalashoka.

7. Vardhamana Mahavira attained enlightenment after penance of
(A) 12 years. (B) 11 years.
(C) 10 years. (D) 09 years.

8. The Kshatriya prince born to king Siddhartha and queen Trishala was
(A) Gautama Buddha. (B) Mahavira.
(C) Satyakama. (D) Shaunaka.

9. The teachings of Mahavira and his followers, are available in written form at
(A) Pavapuri. (B) Valabhi.
(C) Ahmadabad. (D) Rajkot.

10. The cave Viharas are mostly found in
(A) western India. (B) southern India.
(C) eastern India. (D) northern India.

11. What is the meaning of Upanishad?

12. Explain the terms atmanand Brahman.

13. What was the social condition when Buddha was born?

14 When was Buddha born?

15. Who was the founder of Buddhism?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 15
DPP NO. 16
TOPIC : KEY ELEMENTS OF DEMOCRATIC GOVERNMENT

1. The first English newspaper in India was
(A) Kesari. (B) Hindustan Times. (C) Times of India. (D) Bengal Gazette.

2. The Council of States in India is also known as
(A) Lok Sabha. (B) Rajya Sabha. (C) Vidhan Parishad. (D) Senate.

3. The leader of the African National Congress was
(A) U-Thant. (B) Ban Ki Moon. (C) Kofi Annan. (D) Nelson Mandela.

4. Constitution is a
(A) static document. (B) dead document. (C) legal document. (D) social document.

5. In a democracy, conflicts are resolved by
(A) the executive. (B) parliament. (C) judiciary. (D) political parties.

6. Adivasis belong to
(A) minority community. (B) majority community.
(C) inter caste community. (D) racial community.

7. In a democratic government, the powers of the government are controlled by the
(A) Constitution.
(B) Presidents order.
(C) Prime Minister and Cabinet Ministers decisions.
(D) peoples whims and wishes.

8. What is the aim of a democratic government?
(A) Commitment to equality and justice (B) Eradication of unemployment
(C) Reduction in poverty (D) To give preference to one religion

9. Non-whites were not allowed to __________ in South Africa.
(A) Dance (B) Sing (C) Vote (D) Work

10. The person that fought against untouchability was
(A) Dhondo Keshav Karve. (B) Mrs. Annie Besant.
(C) Sir Syed Ahmed Khan. (D) Dr. B.R. Ambedkar

11. Untouchablity is banned under which article of the Indian Constitution?

12. Explain the concept of Universal Adult Franchise.

13. What are the key elements of democratic government?

14. Give any one difference between the democratic government and a dictatorial government?

15. What is federalism?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 16
DPP NO. 17
TOPIC : MAJOR LANDFORMS OF THE EARTH

1. Mt. Kilimanjaro is located in
(A) Europe (B) Africa
(C) Sout America (D) North America

2. Mt. Fujiyama is in
(A) Asia (B) Africa
(C) Europe (D) Australia

3. Glaciers are found in
(A) Plains (B) Plateaus
(C) Mountains (D) Rivers

4. The permanently frozen rivers of ice in mountains are known as :
(A) Horsts (B) Ice sheets
(C) Frost rivers (D) Glaciers

5. The world's highest plateau is
(A) Deccan plateau (B) Tibet plateau
(C) Chhotanagpur plateau (D) African plateau

6. Gangetic plain is located in
(A) Kenya (B) Japan
(C) Australia (D) India

7. The mountains differ from plateaus in
(A) Base (B) Taxture
(C) Extension (D) Elevation

8. Which one of the following is not popular sport in mountains?
(A) Paragliding (B) River Rafting
(C) Sailing Skiing (D) Skiing

9. Famous tourist spots are mostly located in
(A) Plains (B) Mountains
(C) Plateaus (D) Valleys

10. The habitation is easy in the area
(A) Plains (B) Plateaus
(C) Mountains (D) Valleys

11. How do forests help us?

12. Define erosion and deposition.

13. Why do less people live in mountain areas?

14. What are the types of mountains?

15. Write about features of following.
(a) Plateau (b) Mountain

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 17
DPP NO. 18
TOPIC : OUR COUNTRY - INDIA

1. The Indian Standard Time has been taken from.
(A) 89 degree 45' E longitude. (B) 75 degree 30' E longitude.
(C) 82 degree 30' E longitude. (D) 80 degree 30' E longitude.

2. A peninsula is a piece of land surrounded by
(A) water on 3 sides (B) water on all the sides
(C) mountains on 3 sides (D) forests on 3 sides

3. The meridian or longitude of 82 degree 30' E is known as the
(A) General Meridian of India. (B) Heritage Meridian of India.
(C) Cultural Meridian of India. (D) Standard Meridian of India.

4. Sri Lanka is separated from India by the
(A) Palk Strait. (B) Red Sea.
(C) Arabian Sea. (D) Bay of Bengal.

5. The Himalayan Mountain is divided into
(A) 2 parallel ranges. (B) 4 parallel ranges.
(C) 3 parallel ranges. (D) 5 parallel ranges.

6. The latitudinal extent of India from north to south is
(A) 5°1' N and 34°3' N. (B) 6°2' N and 35°4' N.
(C) 8°4' N and 37°6' N. (D) 9°4' N and 38°7' N.

7. In the north, India is bounded by
(A) the Himalayas. (B) Arabian Sea.
(C) Bay of Bengal. (D) Indian Ocean.

8. Andaman and Nicobar islands are
(A) coral islands. (B) located in Arabian Sea.
(C) to the south west of Indian mainland. (D) part of Tamil Nadu state.

9. Number of Union Territories in India are
(A) 5 (B) 6 (C) 7 (D) 8

10. The latitude that passes through the centre of India is the
(A) Tropic of Capricorn (B) Equator
(C) Tropic of Cancer (D) Arctic Circle

11. Differentiate between Eastern and Western Coastal Plain.

12. Differentiate between Eastern and Western ghats.

13. Why 82°N30' has been selected as standard meridian for India ?

14. Describe the Great Peninsular plateau.

15. What do you mean by physical & political division of India ?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 18
DPP NO. 19
TOPIC : THE FIRST EMPIRE AND THE GREAT EMPEROR, ASHOKA

1. A gateway to the north-west, including the Central Asia was
(A) Holland (B) Greece (C) Taxila (D) Mathura

2. The major feature of a Dynasty is
(A) when members of a family become rulers one after the another
(B) when a group of twenty or more people become kings
(C) when a large number of families form an association
(D) when many groups come together to rule a state

3. A tribute was given
(A) forcefully (B) willingly (C) kindly (D) generously

4. Ashoka appointed officials, known as the dhamma mahamatta to teach people about
(A) Dhamma (B) Maya (C) Karma (D) Ashrama

5. According to the description of Patliputra written down by Megasthenes, it has
(A) 570 towers and 64 gates (B) 120 towers and 28 gates
(C) 450 towers and 32 gates (D) 250 towers and 64 gates

6. Chanakaya was also known as
(A) Ajatsatru (B) Chanda (C) Kautilya (D) Kushan

7. The Arthashastra is a/an
(A) administrative book (B) religious place (C) defeated king (D) religious thought

8. The Mauryan Empire began more than
(A) 1,200 years ago (B) 1,400 years ago (C) 2,000 years ago (D) 2,300 years ago

9. Amongst the following places, Ashokan inscription is found at
(A) Patna (B) Delhi (C) Sanchi (D) Banwali

10. The Rampurwa Bull which was part of the Ashokan pillar is presently kept at
(A) Rashtrapati Bhavan (B) Delhi Museum
(C) Art gallery in London (D) Sanchi

11. How did Ashoka convey his message to the people?

12. What does Megasthenes write about the Mauryan emperor?

13. What was the ancient name of coastal Orissa?

14. What was collected as tribute from south India and the north-west by the emperor?

15. Who found the Mauryan empire and when?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 19
DPP NO. 20
TOPIC : LIFE IN TOWNS AND VILLAGES

1. The earliest work in Tamil were called the
(A) Pali. (B) Mahabharta. (C) Sangam Literature. (D) Rama Sundaram.

2. The literature composed and compiled in assemblies of poets that were held in the city of Madurai is known as
(A) Sangam literature. (B) Vedic literature. (C) Buddhist literature (D) Jaina literature.

3. Jatakas stories are the part of
(A) Jaina literature. (B) Sanskrit literature. (C) Buddhist literature. (D) Sangam literature.

4. The most probable use of the ring wells was
(A) water source. (B) as drains. (C) as religious sites. (D) burial grounds.

5. The main reason behind Mathura being an important settlement for more than 2,500 years was
(A) it was located at the cross road of 2 major routes of travel.
(B) it was a religious centre for the Buddhists, Jains and the Bhakti cult .
(C) it was a centre where some extremely fine sculpture was made.
(D) it was one of the most fertile regions of the Ganga Valley.

6. The Greek name of port of Bharuch was
(A) Barbaricum. (B) Barygaza. (C) Puhar. (D) Muziris.

7. Short inscriptions recording gifts made by men and rulers to monasteries and shrines were found at
(A) Mathura (B) Pataliputra (C) Aihole (D) Harappa

8. The pottery design categorised by black colour and fine sheen was
(A) Painted Grey Ware. (B) Northern Black Polished Ware.
(C) Black and Red Ware. (D) Ochre Colour Pottery.

9. The Northern Black Polished Ware
(A) was generally made in the northern part of the subcontinent.
(B) was generally found in the southern part of the subcontinent where we find Black soil.
(C) was made of Black soil.
(D) was a kind of painting on the pottery.

10. The main function of the shrenis was
(A) to provided training, procure raw material and distribute the finished product.
(B) to organise attendance to royal courts.
(C) to serve only as banks.
(D) to serve as caste regulators.

11. Who was grama bhojaka ?

12. What were punch marked coins?

13. Which iron tools were used some 2500 years ago?

14. When did the use of iron begin in the subcontinent?

15. Write about gramabhojaka.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 20
DPP NO. 21
TOPIC : RURAL LOCAL GOVERNMENT - PANCHAYATI RAJ

1. The secretary of the Gram Panchayat is not an elected person but is appointed by
(A) The village people (B) The Zamindars
(C) The government (D) The Panchayat President

2. What is the Panchyati Raj system?
(A) A process of electing council of ministers
(B) A process through which people participate in their government.
(C) A system that ensures education
(D) Training programme for administrators

3. The Panchs and the Gram Panchayat are answerable to the
(A) Zila Parishad (B) Prime Minister
(C) Gram Sabha (D) District Collector

4. What does BPL stand for?
(A) Business Process Language. (B) Best Possible Length.
(C) Below Poverty Line. (D) Board of Public Litigation.

5. Panchayati Raj was introduced in
(A) 1959. (B) 1967. (C) 1975. (D) 1954.

6. One of the important feature of the 73rd Amendment Act is
(A) reservation for senior citizens. (B) irregular elections.
(C) setting up of central planning committee. (D) reservation for SCs/STs. at every level of panchayat

7. The Gram Panchayat meets
(A) temporarily. (B) regularly.
(C) every week. (D) once in a month.

8. The Ashok Mehta Committee was appointed in
(A) 1974. (B) 1975. (C) 1977. (D) 1981.

9. The main aim of the provisions of the Panchayats Act, 1996 was to extend the Panchayati Raj System to
(A) tribal areas (B) non-tribal areas
(C) agricultural areas (D) semi-urban areas

10. The age limit to become a member of the Gram Sabha is
(A) 18. (B) 19. (C) 20. (D) 21.

11. What are the objectives of watershed development programme?

12. What is Gram Panchayat?

13. Where does the Gram Panchayat get its funds from?

14. Which is the third level of Panchayati Raj and what are its functions?

15. Explain the relation between the Gram Panchayat and Gram Sabha?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 21
DPP NO. 22
TOPIC : INDIA: CLIMATE

1. The latitude dividing India into two climatic zones is
(A) Equator. (B) Tropic of Cancer. (C) Arctic Circle. (D) Antarctic Circle.

2. Atmosphere at a particular place at any particular time is referred as
(A) climate. (B) weather. (C) Jet stream. (D) Troposphere.

3. Despite being near to the Equator, Ooty experiences pleasant climate throughout the year due to its
(A) altitude. (B) latitude. (C) longitude. (D) proximity to sea.

4. The climate found in areas far from the oceans and seas, characterised by hot summers and cold winters
is called
(A) maritime climate. (B) continental type of climate.
(C) equatorial climate. (D) monsoonal climate.

5. The term Monsoon is derived from the word Mausim which is derived from
(A) Persian language. (B) Italian language (C) German language. (D) Arabic language.

6. Atmosphere at a particular place at any particular time is referred as
(A) weather. (B) whether. (C) troposphere. (D) lithosphere

7. The temperature is low in northern India during the winter season
(A) because the sun rays falls on the region directly.
(B) because the sun rays do not fall on the region directly.
(C) because the sun rays do not focus and are scattered.
(D) because the sun rays are directly overhead.

8. The wind that blows from the Arabian Sea and Bay of Bengal towards the land, carry with them
(A) Moisture (B) Sand (C) Stones (D) Leaves

9. The other name for South West Monsoon Season is
(A) Winter (B) Autumn (C) Rainy (D) Summer

10. The hot and dry winds are called
(A) Loo (B) Chinook (C) Jet stream (D) Hurricane

11. How climate effect Indian lifestyle?

12. Write a short note on Indian cycle of seasons.

13. Explain advancing monsoon season.

14. Explain the factors affecting climate

15. What is loo?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 22
DPP NO. 23
TOPIC : TRADERS, KINGS AND PILGRIMS

1. Madurai was the capital of
(A) Cholas (B) Cheras (C) Pandyas (D) Mauryas

2. Kings tried to control large portions of the Silk route so as
(A) to get benefit from taxes, tributes and gifts that were brought by traders traveling along the route.
(B) to gain status and recognition if they had large portions of land.
(C) to gain more of silk for their use.
(D) to export the silk got from there

3. Kushanas were best known for controlling the
(A) Dakshinapatha. (B) Silk Route. (C) Madhyadesha. (D) Uttarapatha.

4. Two major centres of power of Kushanas were
(A) Mathura and Peshawar. (B) Taxila and Peshawar.
(C) Madurai and Peshawar. (D) Taxila and Mathura.

5. The first one to issue gold coins were
(A) Mauryas. (B) Cholas. (C) Cheras. (D) Kushanas.

6. The biography of Buddha was composed by
(A) I-Tsing. (B) Ashvaghosha. (C) Xuan Zang. (D) Kanishka.

7. Buddhacharita was the
(A) name of Buddhas wife. (B) Buddhas sons name.
(C) name of the biography of Buddha. (D) story compiled on Buddhas life .

8. The name of the new form of Buddhism was
(A) Mahayana Buddhism(B) Zen Buddhism
(C) Theravada Buddhism. (D) Vajrayana Buddhism.

9. Nalanda, a unique centre of Buddhist learning, is located in the modern state of
(A) Bihar. (B) Andhra Pradesh. (C) Tamil Nadu. (D) Bengal.

10. The name of the older form of Buddhism is
(A) Mahayana Buddhism (B) Theravada Buddhism
(C) Vajrayana Buddhism (D) Zen Buddhism

11. Name the Kushana ruler who organised a Buddhist council.

12. Who composed the Buddhacharita?

13. What was the new form of Buddhism that developed during the rule of Kanishka ?

14. Who were Bodhisattvas ?

15. What was Theravada Buddhism?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 23
DPP NO. 24
TOPIC : URBAN LOCAL GOVERNMENT

1. The setting up of Two-tier Panchayati Raj Institution was recommended by the
(A) Sarkaria (B) Balwant Rai Mehta (C) Ashok Mehta (D) Nirmal Kaur

2. In democracy the ultimate power is in the hands of
(A) Government. (B) People. (C) Political parties. (D) Sarpanch.

3. Which is the cleanest city in India?
(A) Chandigarh (B) Surat (C) Patna (D) Delhi

4. The tenure of the Mayor is
(A) 2 years (B) 5 years (C) 1 year (D) Varies

5. What is Municipal Corporation called in smaller towns?
(A) Zila Parishad (B) District Council (C) Municipal Council (D) Samiti

6. Decisions like planning the location of a park or a new hospital are usually taken by .
(A) Ward Councilors (B) The Sarpanch (C) The Panchs (D) The Regional Officers

7. The demands of wards are placed before entire council by the
(A) members of the parliament. (B) MLAs.
(C) Sarpanch. (D) ward councillors.

8. The government of the people, by the people and for the people is termed as
(A) Democracy. (B) Dictatorship. (C) Autocracy. (D) Oligarchy.

9. Which two of the following shows the difference between a village and a city?
(A) Village is smaller in size than a city
(B) A city has crowded markets and electricity facilities
(C) Village has traffic control and hospitals
(D) City is larger than a village. It has crowded markets and electricity facilities

10. The city is divided into
(A) wards (B) Tehsils (C) States (D) Districts

11. State any five functions of the Municipality.

12. How does Municipality or Municipal Corporation get its money?

13. Explain the composition of the Ward Committee.

14. What is the function of a ward councillor?

15. What is a Municipal Corporation?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 24
DPP NO. 25
TOPIC : RURAL AND URBAN LIVELIHOOD
1. A permament job does not involve
(A) regular salary. (B) job security.
(C) threat of being fired by the employer. (D) comfortable atmosphere.

2. Permanent employees in India are not entitled to
(A) national holidays. (B) sundays.
(C) annual leaves. (D) national holidays of other countries

3. A textile factory must have
(A) regular permanent employees. (B) modern communication technology.
(C) labourers. (D) workshop.

4. A factory is also termed as
(A) market area. (B) call centre. (C) industrial cluster. (D) manufacturing plant.

5. The international organisation that deals with labour issues is
(A) International Labour organisation (B) UNO
(C) International Labour Union (D) International Labour Federalion

6. Hawking zones have been suggested for
(A) towns and cities. (B) states. (C) malls. (D) villages.

7. Call centres demand knowledge of
(A) computers and English. (B) regional languages and computers.
(C) computers and national language. (D) computers and mobile phones

8. A dentist falls in the category of
(A) primary sector. (B) secondary sector. (C) service sector. (D) repair sector.

9. People who set up small and medium businesses independently are categorised as
(A) casual workers. (B) professionals. (C) self employed. (D) permanent workers.

10. Urban street vendors are offered license by the
(A) Muncipal Corporations. (B) District Collector.
(C) National Street Vendors Association of India. (D) Superintendent of police.

11. Why do people prefer working in an organised sector?

12. Compare livelihood challenges faced by rural and urban women.

13. Give any one difference between retail and wholesale.

14. What constitutes a family?

15. What are the differences between a family and a community?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 25
DPP NO. 26
TOPIC : NATURAL VEGETATION AND WILDLIFE

1. The forest of Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Bihar, Jharkhand etc. generally have neem, sal, teak, and
shisham as the main trees. These forests are
(A) rainforests. (B) tidal forests. (C) coniferous forests. (D) deciduous forests.

2. One of the project initated by the government for theprotection of animals is Project
(A) Lion. (B) Tiger. (C) Cheetah. (D) Leopard.

3. The homeland of the majestic Bengal tiger is
(A) Mahanadi delta. (B) Krishna delta.
(C) Ganga-Brahmaputra delta. (D) Kaveri delta.

4. In coniferous forests, we will find tall trees with leaves that are
(A) needle shaped. (B) circular shaped. (C) broad shaped. (D) small and pointed.

5. The vegetation in the mountains varies with altitude. The coniferous trees are found at the altitude of
(A) 8,000m and above. (B) 1,000m-2,000m. (C) 3,500m-4500m. (D) 1,500m-2,500m.

6. The monsoon forests include
(A) tropical evergreen forests. (B) tropical deciduous forests.
(C) tropical rain forests. (D) temperate forests.

7. Saline water supports
(A) Mangrove forests. (B) Rain forests. (C) Thorny bushes. (D) Coniferous forests.

8. The leaves of thorny bushes grow in the form of
(A) fruits. (B) petals. (C) spines. (D) tubes.

9. Forests are necessary because
(A) they help in soil erosion
(B) they give us timber, honey, wood, fuel, fodder, medicinal plants and herbs, lac, gum etc
(C) they are the natural habitat of wild life
(D) all of above

10. Boats in West Bengal are particulary made from the wood of
(A) Teak. (B) Acacia. (C) Sundari (D) Pine.

11. What is the importance of forest ?

12. Write a note on wildlife of India.

13. What is need to conserve forest ?

14. How many types of forest are there? Explain.

15. DIfferentiate between tropical evergreen and tropical deciduous forests.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 26
DPP NO. 27
TOPIC : NEW EMPIRES AND KINGDOMS
1. A sandhi-vigarahika means a minister of
(A) administration. (B) power. (C) commerce. (D) war and peace.

2. Kalidasa was known for his
(A) poems. (B) plays. (C) music. (D) novels.

3. In Kalidasas plays the king and most brahmins are shown as speaking
(A) Tamil. (B) Sanskrit. (C) Prakrit. (D) Brahmi.

4. Abhijana Shakuntalam was written by
(A) Tulsidasa. (B) Kalidasa. (C) Tansen. (D) Kabir.

5. The story of Abhijana Shakuntalam was mainly about
(A) the love between a king named Dushyanta and a young woman named Shakuntala.
(B) a fisherman named Kanu who lost his ring.
(C) Lord Ram, Lord Laksman and Goddess Sita.
(D) a scientist and growth of science at that time.

6. The nationality of Fa Xian was
(A) Japanese. (B) Korean. (C) Chinese. (D) Tibetan.

7. The Dakshinapatha had
(A) twelve rulers. (B) ten rulers. (C) twenty rulers. (D) fifteen rulers.

8. The gupta ruler who captured the 12 Kings of Dakshinapatha and then liberated them was
(A) Kumaragupta. (B) Samudragupta. (C) Budhagupta. (D) Chandragupta II.

9. The most important teaching in the Islamic faith is
(A) equality and unity of all before Allah, the one supreme god.
(B) the fact that sun is the centre of solar system.
(C) the fact that every one had to give alms.
(D) the fact Islam should be spread across the world

10. Prashasti is a/an
(A) Private endowment. (B) eulogy of a king. (C) royal charter. (D) Copper plate.

11. Who was the best known ruler of the Chalukya dynasty?

12. How do we get information about Pulakeshin II ?

13. Name the Chalukya king who got the kingdom from his uncle.

14. What is the meaning of Harsha?

15. Write the meaning of these terms: Nagara-shreshthi, Sarthavaha, Prathama-kulika.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 27
DPP NO. 28
TOPIC : CULTURE AND SCIENCE (BUILDINGS, PAINTINGS AND BOOKS)

1. Ordinary people also told stories, composed poems and songs, which were preserved as
(A) Panchatantra and Puranas. (B) Jatakas and Brahmanas.
(C) Panchatantra and Jatakas. (D) Panchatantra and Ramayan.

2. Aryabhatta was a
(A) Mathematician and poet. (B) Astronomer and mathematician.
(C) Astronomer and minister. (D) Historian and mathematician.

3. Aryabhatiyam is written in
(A) Prakrit. (B) Sanskrit. (C) Urdu. (D) Hindi.

4. Aryabhattas contributions to science included
(A) invention of marine compass
(B) Editing the Puranas
(C) inventing the way of calculating the circumference of a circle
(D) Finding the sea route to China

5. Paper was invented by
(A) Fa Xian. (B) Cai Lun. (C) Jackie Su. (D) Aryans

6. Bhitargaon is situated in
(A) Madhya Pradesh. (B) Maharashtra. (C) Rajasthan. (D) Uttar Pradesh.

7. Kannagi, the wife of Kovalan, mentioned in the Silappadikara, destroyed the city of
(A) Kanchipuram. (B) Puhar. (C) Madurai. (D) Kaveripatnam.

8. At present, Amaravati is located in
(A) Tamil Nadu. (B) Karnataka. (C) Andhra Pradesh. (D) Kerala.

9. Silappadikaram was written by a famous Tamil poet named
(A) Sattnar. (B) Illango. (C) Agattiyar. (D) Tiruvalluvar.

10. Devotees walked around the stupa in a
(A) anti clockwise direction. (B) clockwise direction.
(C) west direction. (D) east direction.

11. What is the meaning of Purana?

12. What are the characteristics of the puranas?

13. What are the two famous sanskrit epics?

14. According to the Mahabharata, the war between the Kauravas and the Pandavas was fought to control which
part ?

15. Who compiled the Puranas and the Mahabharata?

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 28
VIBRANT ACADEMY MENTAL ABILITY
(India) Private Limited CLASS VI
DAILY PRACTICE PROBLEMS SHEET
DPP NO. 1
TOPIC : NUMBER SERIES
Direction (1 to 15) find the missing term.
1. 4, 8, 12, 16, 20, 24, ?
(A) 24 (B) 17 (C) 28 (D) 32

2. 11, 15, 21, 29, ?
(A) 38 (B) 35 (C) 37 (D) 39

3. 2, 3, 5, 7, 11, 13, ?
(A) 25 (B) 14 (C) 16 (D) 17

4. 1, 3, 5, 7, 9, 11, ?
(A) 13 (B) 11 (C) 8 (D) 12

5. 16, 19, 22, 25, ?
(A) 27 (B) 28 (C) 29 (D) 25

6. 67, 62, 57, ? , 47
(A) 52 (B) 53 (C) 54 (D) 50

7. 4, 8, 16, ? , 64
(A) 30 (B) 33 (C) 32 (D) 35

8. 1, 4, 9, 16, 25, ?
(A) 35 (B) 49 (C) 36 (D) 64

9. 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, ?
(A) 10 (B) 14 (C) 16 (D) 20

10. 1, 8, 27, 64, ?
(A) 125 (B) 127 (C) 130 (D) 132

Direction (16 to 20) find the missing term.

11. 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 96
(A) 4 (B) 32 (C) 64 (D) 96

12. 2, 5, 7, 11, 14
(A) 7 (B) 11 (C) 5 (D) 14

13. 3, 6, 10, 16, 21, 28
(A) 16 (B) 10 (C) 15 (D) 28

14. 2, 6, 11, 17, 23, 32, 41
(A) 6 (B) 17 (C) 23 (D) 32

15. 1, 9, 25, 50, 81
(A) 1 (B) 25 (C) 50 (D) 81

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 1
DPP NO. 2
TOPIC : ALPHABET AND LETTER REPEATING SERIES

Direction (1 to 5) find the missing term.
1. V, T, R, ?, N, ?
(A) P, M (B) O, L (C) P, L (D) O, M

2. CG, DI, ?, IP, MU
(A) FM (B) EL (C) EM (D) FL

3. AB, BA, ABD, DBA, PQRS, ?
(A) SRQP (B) SRPQ (C) SQRP (D) RSQP

4. A, C, ?, G, I
(A) D (B) E (C) F (D) H

5. Q, N, K, ?, E
(A) H (B) I (C) J (D) G

Directions (6 to 10) Find the wrong term (s) :

6. DVG, FSI, HPK, JNM, LJO
(A) DVG (B) JNM (C) HPK (D) LJO

7. CDF, DEG, EFH, FHI
(A) CDF (B) DEG (C) FHI (D) EFH

8. ZLA, BMY, CNW, FOU, HPS
(A) ZLA (B) BMY (C) FOU (D) CNW

9. ECA, JHF, OMK, TQP, YWU
(A) ECA (B) JHF (C) TQP (D) YWU

10. DKY, FJW, HIT, JHS, LGQ
(A) FJW (B) LGQ (C) JHJ (D) HIT

Directions (11 to 15) Which sequence of letters when placed at the blanks one after the other will complete the given
letter series ?
11. – bca – ca – c – b –
(A) aabbc (B) abbbc (C) aabcc (D) abbac

12. a – abb – aa – ba – a – b
(A) ababa (B) aabba (C) aabab (D) aaabb

13. abc – d – bc – d – b – cda
(A) bacdc (B) cdabc (C) dacab (D) dccbd

14. –aabb–abba–b
(A) b a b (B) a b a (C) b b a (D) b a a

15. a–baa–baa –ba
(A) a a b (B) b a b (C) b b a (D) b b b

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 2
DPP NO. 3
TOPIC : MISSING TERM IN FIGURES

Direction (1 to 15) find the missing term.

1.

(A) 64 (B) 36 (C) 34 (D) 60

2.

(A) 32 (B) 22 (C) 18 (D) 27

3.

(A) 14 (B) 22 (C) 32 (D) 320

4.

(A) 38 (B) 64 (C) 4 (D) 16

5.

(A) 6 (B) 8 (C) 10 (D) 14

6.

(A) 33 (B) 145 (C) 135 (D) 18

7.

(A) 125 (B) 25 (C) 625 (D) 156

8.

(A) 117 (B) 36 (C) 32 (D) 26

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 3
9.

(A) 64 (B) 81 (C) 100 (D) 125

10.

(A) 262 (B) 274 (C) 320 (D) 132

11.

(A) 15 (B) 20 (C) 25 (D) 40

12.

(A) 48 (B) 9 (C) 44 (D) 64

13.

(A) 184 (B) 210 (C) 241 (D) 425

4 7 3 2
14.
416 749 309 ?

(A) 304 (B) 104 (C) 204 (D) 404

15.

(A) 120 (B) 100 (C) 125 (D) 64

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 4
DPP NO. 4
TOPIC : ALPHABET TEST

1. How many independent words can 'Stainless' be divided into without changing the order of the letters and
using each letter only once ?
(A) Nil (B) One (C) Two (D) Three

2. In a telephone directory, which of the following names will appear in the middle ?
(A) Sajewat (B) Segvan (C) Sajevar (D) Sajewet

3. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose the correct
sequence.
1. Select 2. Seldom 3. Send 4. Selfish 5. Seller
(A) 1, 2, 4, 5, 3 (B) 2, 1, 5, 4, 3 (C) 2, 1, 4, 5, 3 (D) 2, 5, 4, 1, 3

4. If the following words are arranged as found in the dictionary, then what will be the fourth letter from the left in
the last word ?
INTIMATION, INFORMATION, INTEREST, INTERROGATION, INSTIGATION
(A) R (B) O (C) T (D) I

5. Arrange the given words in the order they occur in dictionary.
1. SIGN 2. SOLID
3. SCENE 4. SIMPLE
(A) 3, 1, 2, 4 (B) 3, 1, 4, 2 (C) 3, 4, 1, 2 (D) 3, 4, 2, 1

6. Which letter is midway between 22nd letter from the left and 21st letter from the right ?
(A) L (B) M (C) O (D) None of these

7. If the positions of the first and sixth letters of the word ‘BENEFICIAL’ are interchanged; similarly the positions
of the second and seventh letters are interchanged and so on, which letter will be third from the right end after
rearrangement ?
(A) C (B) E (C) F (D) N

8. If the first and the fifth letters in the word ‘ORDINARY’ are interchanged, the second and the sixth, the third
and the seventh and so on what will be the fifth letter from the right end after rearrangement ?
(A) R (B) I (C) Y (D) N

9. If the first and second letters of the word ‘INORDINATE’ were interchanged, also the third and the fourth letter,
the fifth and sixth and so on, which letter would be eighth counting from right to left ?
(A) A (B) D (C) N (D) R

10. Which letter will be the midway between the fourteenth letter from the left end and nineteenth letter from the
right end of the following alphabet?
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
(A) I (B) K (C) M (D) G

11. Arrange the following group such that when arranged in a specific order, meaningful word is formed.
V A H Y E
1 2 3 4 5
(A) 2, 3, 4, 5, 1 (B) 3, 2, 5, 1, 4 (C) 3, 5, 2, 1, 4 (D) 1, 5, 2, 3, 4

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 5
12. Find which one word can not be made from the letters of the given word.
CORRESPONDING
(A) DROPERS (B) SUPERIOR (C) GRINDER (D) DISCERN

13. Choose the one word which can be formed from the letters of the given word.
RATIONALISATION
(A) NATIONALISTIC (B) NATIONALIST (C) SITUATION (D) REALISATION

14. If the following scrambled letters are rearranged to form the name of a city, the city so formed is famous for
its :
WILGARO
(A) Locks (B) Steel Plant (C) Temples (D) Pottery

15. If the following scrambled letters are rearranged to form the name of a city, which letter will appear in the
middle?
AIDMURA
(A) M (B) R (C) U (D) D

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 6
DPP NO. 5
TOPIC : CODING-DECODING

1. In a code BOY is written as $¶l and HOUR is written as @¶£O than RUBY is written in the indicating
language as –
(A) O£$l (B) O$£l (C) l$£O (D) l£$O

2. In a code BOXER word is written as AQWGQ then VISIT is written as –
(A) UKRKU (B) UKRKS (C) WKRKU (D) WKRKS

3. In a certain code DELHI is written as 29874 CULCUTTA is written as 35835661 then the word CALICUT will
be coded as :
(A) 3185463 (B) 3184635 (C) 3184563 (D) 3184356

4. If watch is called room, room is called bag, bag is called rain, rain is called air and air is called water,
Which is used to carry the books.?
(A) room (B) bag (C) rain (D) air

5. If in any code language, KUMAR is coded on LVNBS, How is EMOTIONAL coded in that language
(A) FNQUJQBM (B) FNPUJPOBM (C) GNPUJPOBM (D) GNQUJQOBM

6. In a code A is denoted by B, B by C, C by D, and so on till V then FRACTIONS is denoted in the same code
by–
(A) GSBDUJPOT (B) GSBDVJPOT (C) GSBDUJPQT (D) GSBDUJOPT

7. In a certain code CONSTITUTION is written as SNOCUTITNOIT. How is DISTRIBUTION written in that
code?
(A) DISTRTUBTINO (B) TSIDUBIRNOIT (C) TSIDUIBRNOIT (D) DTTSRIBTINO

8. If MERCHANT is NDSBIZOS, then CANCER is
(A) BZMBDQ (B) BBMBDQ (C) DBODFS (D) DZOBFQ

9. If RADIO is written PYBGM then how would OQDKNG be written in that code ?
(A) MOBIEL (B) MOBLIE (C) MOIBLE (D) MOBILE

10. In a certain code language TEACHER is written as VGCEJGT. How is CHILDREN written in that code ?
(A) EJKNFGTO (B) EJKNEGTP (C) EJKNFHTP (D) EJKNFTGP

11. If the code for ALLOWANCE is ZMKPVBMDD the word DEARNESS would be coded as
(A) CFBAODTR (B) EDZQMFRT (C) CDZTMFTR (D) CFZSMFRT

12. If BOOK is coded as 43, what will be the code number for PEN ?
(A) 53 (B) 33 (C) 35 (D) 43

13. In a certain code, RIPPLE is written as 613382 and LIFE is written as 8192. How is PILLER written in that
code ?
(A) 318826 (B) 318816 (C) 618826 (D) 338816

14. If for Cloud is said Rain for Rain is said Tree; for Tree is said Axe for Axe is said House and for House is
said Mason then from which of the following wood can be obtained ?
(A) Tree (B) Rain (C) Axe (D) House

15. If air is called green, green is called blue, blue is called sky, sky is called yellow, yellow is called water
and water is called pink then what is the colour of clean sky ?
(A) pink (B) sky (C) blue (D) yellow

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 7
DPP NO. 6

TOPIC : DIRECTION SENSE TEST

1. Mohan travels 7 km Eastwards, then he turns right and travels 3 km and further turns right again and travels
11 km. How far is he from the starting point ?
(A) 5 (B) 14 (C) 21 (D) 23

2. Amar travels one km due East ; then 5 km due south, then 2 km due East and finally 9 km due North. How
far is from the starting point ?
(A) 16 kms. (B) 8 kms. (C) 6 kms. (D) 5 kms.

3. Kishen walks 10 km towards North. Form there, he walks 6 km towards South. Then, he walks 3 km towards
East. How far and in which direction is he with reference to his starting point ?
(A) 5 km, North (B) 5 km, North-East (C) 7 km, East (D) 7 km, West

4. I am facing South. I turn right and walk 20 m. Then I turn right again and walk 10 m. Then I turn left and walk
10 m and then turning right walk 20 m. Then I turn right again and walk 60 m. In which direction am I from the
starting point?
(A) North (B) North-west (C) East (D) North-east

5. Anil left home and cycled 10 km Southwards, turned right and cycled 5 km & turned right and cycled 10 km
and turned left and cycled 10 km. How many kilometres will he have to cycle to reach his home straight ?
(A) 10 km (B) 15 km (C) 20 km (D) 25 km

6. Amit faces towards North.Turning to his right he walks 25 metres. He then turns to his left and walks 30
metres. Next, he moves 25 metres to his right. He then turns to his right again and walks 55 metres. Finally,
he turns to the right and moves 40 metres. In which direction is he now from his starting point ?
(A) South-West (B) South (C) North-West (D) South-East

7. From his house, Rajan went 25 kms to the North. Then he turned West and covered 20 kms.Then he turned
South and covered 15 Kms. Finally, turning to East, he covered 20 kms. In which direction was he from his
house ?
(A) East (B) West (C) North (D) South

8. A man walks 9 km due East and then 12 km due South. How far is he from the starting point?
(A) 15 kms. (B) 6 kms. (C) 7 kms. (D) none of these

9. Amit walks 2 km South, turned right and walked 1 km, again turned north and walked 5 km; turned East and
walked 5 km. How far is he from the starting point ?
(A) 3 kms. (B) 7 kms. (C) 5 kms. (D) 6 kms.

10. A man was facing East. He took Three paces forward, turned right, walked another two paces and then
turned right again, took three paces and turned about. Which direction was he last facing ?
(A) East (B) North (C) South (D) None of these

11. If I stand on my head with my face pointing Northwards, in what direction will my right-hand point ?
(A) East (B) West (C) North (D) South

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 8
12. Kumar stands with his face pointing to the South-East direction. He walked 15 metres and then turned
Northwards and walked another 12 metres. How far was he then from the starting point ?
(A) 12 metres (B) 10 metres (C) 9 metres (D) 5 metres

13. A man walked 3 metres towards North, turned West and walked 2 metres then turned North and walked 1
metre and finally turned East and walked 5 metres. How far is he from the starting point ?
(A) 5 m (B) 8 m (C) 10 m (D) 12 m

14. I went 15 m to the North, then turned West and covered 10 m, then turned South, and covered 5 m then
turned East and covered 10 m. In which direction am I now from my house ?
(A) North (B) South (C) East (D) West

15. 'A' travelled Westwards 5 km, turned left and travelled 3 km, turned right and travelled 9 km. He then travelled
North 3 km. How far was 'A' from the starting point now ?
(A) 3 kms (B) 5 kms (C) 10 kms (D) 14 kms

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 9
DPP NO. 7
TOPIC : SEATING ARRANGEMENT & RANKING AND ORDERING TEST

1. Who among P, Q, R, S and T is in the exactly middle while standing in a line ?
(i) Q is to the immediate right of T. (ii) S is exactly between P and T.
(iii) Q is exactly between T and R.
(A) P (B) Q (C) R (D) T

Directions : (2 to 4) Study the given information and answer the question that following.
Five persons are standing in a queue. One of the two persons at the extreme ends is a Professor and the
other is a Businessman. An Advocate is standing to the right of a student. A Author is to the immediate left
of the Businessman. The Student is between the Professor and the Advocate.

2. If Advocate and the Businessman exchange their positions, also the Author and the Student, then who will be
standing to the left of the student ?
(A) Author (B) Businessman (C) Professor (D) Advocate

3. Counting from the left the Author is at whichplace ?
(A) First (B) Second (C) Third (D) Fourth

4. Which of the following is in the exactly middle of the queue ?
(A) Professor (B) Advocate (C) Student (D) Businessman

5. Five persons were playing cards game sitting in a circle all facing the centre. Mukund was to the immediate
left of Rajesh, Vijay was to the right of Anil and between Anil and Nagesh. Who was to the immediate right
of Nagesh ?
(A) Vijay (B) Rajesh (C) Anil (D) Mukund

Directions : (6 to 8) Read the following information and answer the questions that follow :
(i) Six friends A, B, C, D, E and F are sitting in a closed circle facing the centre.
(ii) E is to the immediate left of D.
(iii) C is exactly between A and B.
(iv) F is between E and A.

6. Which of the above given statements is superfluous ?
(A) (i) (B) (ii) (C) (iii) (D) All are required.

7. Who is to the immediate left of B ?
(A) A (B) C (C) D (D) E

8. Who is to the immediate right of C ?
(A) A (B) B (C) D (D) E

9. In the following number series how many 8’s are there which are exactly divisible by the numbers which are
preceded and followed by it ?
824517284842282698454832843183
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

10. How many 5's are there in the following sequence which are immediately followed by 3 but not immediately
preceded by 7 ?
8953253855687 335775365335738
(A) One (B) Two (C) Three (D) Four

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 10
11. How many W's are there in the following series which are immediately followed by W but not immediately
preceded by K ?
DW W DHKVDW ZDW W W DDW KW W DKKDHC
(A) One (B) Two (C) Three (D) None
12. How many L’s are there which do not have R preceding them and have T following them ?
Z Q ST L R M N Q N R T U V X R LTAS LT Q R S LT
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 5

Directions : (13 to 15) Study the following arrangement of symbols, letters and numbers to answer the questions
given below it : d = b F 2 § K S 7 5 # $ P L V 8 @ M U E 6 ­ Q G Ó 9 3 & T Y j

13. How many such letters are there in the arrangement each of which is either immediately preceded by a
symbol or immediately followed by a number, but not both ?
(A) Three (B) Four (C) Five (D) None of these

14. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a
consonant but not immediately preceded by a symbol ?
(A) Nil (B) One (C) Two (D) Three

15. A is shorter than B but much taller than E. C is the tallest and D is shorter than A and taller than E. Which
one is the shortest ?
(A) A (B) E (C) B (D) D

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 11
DPP NO. 8
TOPIC : MATHEMATICAL OPERATIONS

1. If 'A' means '+', 'B' means '–' , 'C' means 'x', then what will be the value of ( 10C 4) A (4C4) B6=?
(A) 60 (B) 56 (C) 50 (D) 46

2. If 'x' means '÷' , '–' means 'x', '÷' means ' +' and '+' means '–' then what will be the value of
(3 – 15 ÷ 19 ) × 8 + 6 = ?
(A) 8 (B) 4 (C) 2 (D) –1

Directions : (3 to 4) Solve the questions if the symbols are as given below :
x=–
+= ¸
¸ =×
–=+
= ¸
3. 8 ¸ 2+2–7=?
(A) 15 (B) 16 (C) 17 (D) 19

4. 9 + 3¸3 – 8 2 = ?
(A) 27 (B) 17 (C) 13 (D) 26

5. If ‘+’ means ‘ ¸ ’ ; ‘–’ means ‘x’ ; ‘x’ means ‘–’, ‘ ¸ ’means ‘+’ then –
16 ¸ 8 – 4 + 2 × 4 = ?
(A) 16 (B) 44 (C) 28 (D) 32

6. If ¸ means +, – means ¸ ,× means – and + means ×, then

32 ´ 8 - 8 ´ 2
=?
4 + 18 ´ 8 + 9 ¸ 1
(A) 0 (B) 1 (C) 12 (D) None of these

7. If ‘P’ means ‘+’ ; ‘R’ means ‘x’ ; ‘S’ means ‘–’ ; T‘ means ‘ ¸ ’ then what is the value of
5 R 9 P 7 S 9 T 3 P 6=?
(A) 54 (B) 128 (C) 59 (D) 55

8. If a means ‘plus’, b means ‘minus’, c means ‘multiplied by’ and d means ‘divided by’ then
16c 12 b 6d 2a 17 = ?
(A) 65 (B) 55 (C) 216 (D) 206

9. If ‘+’ means ‘×’, ‘ ×’ means ‘—’, ‘ ¸ ’ means ‘+’ and ‘—’ means ‘ ¸ ’, then
175 – 25 ¸ 5 + 20 × 3 + 10 = ?
(A) 160 (B) 77 (C) 2370 (D) 240

10. If + is x,– is +, x is ¸ and ¸ is –, then what is the value of given equation
21 ÷ 8 + 2 – 12 × 3 = ?
(A) 14 (B) 9 (C) 13.5 (D) 11

11. If – means¸, + means ×, ÷ means –,× means +, then which of the following equations is correct?
(A) 52 ¸ 4 + 5 × 8 – 2 = 36 (B) 43 × 7 ¸ 5 + 4 – 8 = 25
(C) 36 × 4 – 12 + 5 ¸ 3= 420 (D) 36 – 12 × 6 ¸ 3 + 3= 60

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 12
12. If + means ×, × means –, – means ÷ and ÷ means + then 18 ÷ 4 + 3 × 2 – 2 = ?
(A) 45 (B) 48 (C) 29 (D) 39

Directions : (13 to 15) Answer the questions on the basis of the information given below. If ‘$’ represents ‘+’,
‘,’ represents ‘–’, ‘#’ represents ‘×’ and ‘@’ represents ‘/’ then answer the following questions based
on the above given representation.
13. What is the value of 4 # 3 $ 10 @ 5 $ 8 # 2 , 18 ?
(A) 10 (B) 12 (C) 6.8 (D) 11.2

14. Which of the following has the value equivalent of 5 $ 6 # 2 $ 8 @ 4 ?
(A) 4 # 7 , 12 $ 2 # 1 (B) 8 # 2 , 3 $ 6 @ 3 (C) 8 @ 2 , 3 $ 6 # 3 (D) 4 $ 7 , 12 $ 2 # 1

15. Which of the given values is greater than 7 $ 3 , 2 $ 12 @ 4 ?
(A) 4 # 3 $ 6 @ 3 , 4 (B) 5 # 2 , 8 @ 4 $ 3 # 3 , 7
(C) 6 # 3 , 18 @ 2 $ 1 # 2 (D) 9 @ 3 $ 6 # 2 , 2 # 1

DPP NO. 9
TOPIC : ANALOGY & CLASSIFICATION
Direction : (1 to 4) In the following questions, choose the words that show the same relationship as given
in the each questions.
1. Captain is related to Soldier in the same way as Leader is related to
(A) Follower (B) Party (C) Vote (D) Chair

2. ‘Dog’ is related to ‘Puppy’ in the same way as ‘Donkey’ is related to
(A) Foal (B) Colt (C) Calf (D) Filly
3. Bank is related to 'Money' in the same way as 'Transport' is related
(A) Goods (B) Road (C) Terrace (D) Floor
4. 'Good' is related to 'Bad' in the same way as 'Roof' is related to:
(A) Wall (B) Pillar (C) Terrace (D) Floor
5. India Gate : Delhi : : _______ : _______
(A) Chicago : USA (B) Albany : New York (C) Agra : Taj Mahal (D) Chandigarh : Rock Garden

6. PUNJAB : AMRITSAR : : _____ : ______
(A) Golden Temple : Amritsar (B) Moscow : Russia
(C) India : Asia (D) Agra : Taj Mahal

7. 7584 : 4251 : : 4673 : ?
(A)1367 (B) 1340 (C)1531 (D) None of these

8. 1236 : 6321 : : 8251 : ?
(A) 1358 (B) 1628 (C) 1528 (D) 8152

Directions : (9 to 15) In the following questions, three out of the four alternatives are same in a certain
way and so form a group. Find the odd one that does not belong to the group.
9. (A) Huge (B) Tiny (C) Heavy (D) Small

10. (A) Silk (B) Cotton (C) Nylon (D) Wool

11. (A) Triangle (B) Tangent (C) Square (D) Rhombus

12. (A) Wool (B) Nylon (C) Jute (D) Cotton

13. (A) July (B) May (C) June (D) March

14. (A) Gold (B) Silver (C) Bronze (D) Zinc

15. (A) Society (B) Family (C) Church (D) Club

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 13
DPP NO. 10
TOPIC : FIGURE PARTITION, MIRROR AND WATER IMAGES & MISCELLANEOUS

1. How many squares are there in the following figure ?

(A) 13 (B) 14 (C) 16 (D) 15

2. Count the number of triangles and squares in the following figure ?

(A) 28 triangles, 10 squares (B) 28 triangles, 8 squares
(C) 32 triangles, 10 squares (D) 32 triangles, 8 squares

3. What is the number of straight lines in the following figure ?

(A) 11 (B) 14 (C) 16 (D) 17

4. What is the number of rectangles in the following figure ?

(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9

5. Count the number of squares in the following figure ?

(A) 16 (B) 17 (C) 30 (D) 55

Directions : (6 to 7) In each of the following questions, choose the correct mirror image from alternatives A,
B, C, and D of the figure (X).

6.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 14
7.

Directions : (8 to 10) In each of the following question, a figure marked (X) is followed by four figures (A), (B),
(C) and (D) which show the possible water images of figure (X). Choose one out of these four figures
which shows the correct water image of the figure (X).

8.

(X)

(A) (B) (C) (D)

9.

(X)

(A) (B) (C) (D)

10.

(X)

(A) (B) (C) (D)

Directions : (11 to 12) In each of the following questions, choose the alternative figure in which the
question figure (X) is embedded.

11.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 15
12.

Directions : Select a figure from the four alternatives, which when placed in the blank space of figure (X) would
complete the pattern.

13.

14.

15.

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 16
DAILY PRACTICE PROBLEMS SHEET

ANSWER KEY

CLASS – VI (CBSE)

INDEX

PHYSICS – 1

CHEMISTRY – 2

BIOLOGY – 3

MATHEMATICS – 4-6

SOCIAL SCIENCE – 7 - 10

ENGLISH – 11 - 14

MENTAL ABILITY – 17 - 18

VIBRANT ACADEMY (India) Private Limited
VIBRANT ACADEMY PHYSICS
(India) Private Limited CLASS VI - CBSE
DAILY PRACTICE PROBLEMS SHEET ANSWER KEY

DPP - 01
TOPIC : MOTION AND MEASURMENT OF DISTANCES

1. A 2. B 3. A 4. B 5. B 6. A 7. B
8. C 9. B 10. A 12. 47.1 cm. 14. 169 cm. , 1690 mm.

DPP - 02
TOPIC : FORCE, WORK AND ENERGY

1. A 2. A 3. A 4. A 5. C 6. B 7. B
8. A 9. A 10. A 11. B 12. B

DPP - 03
TOPIC : SIMPLE MACHINE
1. C 2. A 3. D 4. B 5. A 6. C 7. C
8. C 9. D 10. D 11. B 12. B

DPP - 04
TOPIC : ELECTRICITY AND CIRCUIT

1. C 2. A 3. C 4. B 5. B 6. B 7. A
8. C 9. A 10. B

DPP - 05
TOPIC : MAGNETS
1. C 2. A 3. A 4. B 5. D 6. C 7. C
8. D 9. B 10. C

DPP - 06
TOPIC : LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS
1. C 2. B 3. A 4. B 5. C 6. A 7. A
8. C 9. A 10. C

DPP - 07
TOPIC : RAIN THUNDER AND LIGHTING

1. C 2. D 3. D 4. B 5. B 6. C 7. B
8. B 9. C 10. B

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 1
VIBRANT ACADEMY CHEMISTRY
(India) Private Limited CLASS VI - CBSE
DAILY PRACTICE PROBLEMS SHEET ANSWER KEY
DPP - 01
TOPIC : SEPARATION OF SUBSTANCES
1. D 2. A 3. A 4. D 5. A 6. B 7. D
8. B 9. A 10. B

DPP - 02
TOPIC : FIBRE TO FABRIC
1. A 2. C 3. B 4. C 5. C 6. A 7. C
8. A 9. C 10. A

DPP - 03
TOPIC : SORTING MATERIALS INTO GROUPS
1. D 2. C 3. B 4. B 5. B 6. B 7. C
8. D 9. C 10. B

DPP - 04
TOPIC : CHANGES AROUND US

1. C 2. D 3. B 4. A 5. B 6. D 7. B
8. A 9. A 10. C

DPP - 05
TOPIC : AIR AROUND US
1. A 2. B 3. B 4. C 5. A 6. D 7. A
8. B 9. A 10. C

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 2
VIBRANT ACADEMY BIOLOGY
(India) Private Limited CLASS VI - CBSE
DAILY PRACTICE PROBLEMS SHEET ANSWER KEY
DPP - 01
TOPIC : FOOD (SOURCE AND COMPONENTS)
1. C 2. B 3. C 4. C 5. B 6. C 7. A
8. C 9. C 10. C

DPP - 02
TOPIC : THINGS AROUND US
1. A 2. B 3. D 4. C 5. A 6. B 7. D
8. A 9. A 10. D

DPP - 03
TOPIC : HABITAT OF THE LIVING
1. B 2. C 3. B 4. C 5. A 6. A 7. A
8. B 9. A 10. B

DPP - 04
TOPIC : PLANT FORMS AND FUNCTIONS
1. C 2. B 3. A 4. C 5. C 6. B 7. A
8. C 9. B 10. D

DPP - 05
TOPIC : ANIMAL FORMS AND FUNCTIONS
1. C 2. A 3. D 4. D 5. C 6. D 7. D
8. A 9. D 10. C

DPP - 06
TOPIC : IMPORTANCE OF WATER
1. B 2. A 3. B 4. B 5. D 6. D 7. A
8. C 9. C 10. D

DPP - 07
TOPIC : WASTE
1. C 2. C 3. D 4. C 5. C 6. B 7. A
8. D 9. C 10. C

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 3
VIBRANT ACADEMY MATHEMATICS
(India) Private Limited CLASS VI - CBSE
DAILY PRACTICE PROBLEMS SHEET ANSWER KEY
DPP NO. 1
TOPIC : KNOWING OUR NUMBERS

1. B 2. D 3. C 4. D 5. C 6. D 7. B
8. B 9. A 10. B
11. (i) 22 (ii) 210 (iii) 700 (iv) 63
12. (i) 3800 (ii) 5500 (iii) 1860 (iv) 5080
13. 1325 14. 144000 15. 61974

DPP NO. 2
TOPIC : WHOLE NUMBERS

1. C 2. D 3. A 4. D 5. B 6. D 7. D
8. C 9. A 10. B 11. 5246500 12. ‘ 4050
13. Both travelled same distance. 14. 184 15 160

DPP NO. 3
TOPIC : PLAYING WITH NUMBERS

1. B 2. B 3. A 4. D 5. C 6. C 7. B
8. A 9. C 10. C
11. 1
12. (i) 1,23 (ii) 1,2,3,4,6,8,12,16,24,48 (iii)1,2,3,4,6,7,8,12,14,21,24,28,42,56,84,168
13. (i) 112 (ii) 17,51,85 (iii) 55 ,60,65, 70,75
14. 7m; 6,7,12 respectively
15. 16

DPP NO. 4
TOPIC : BASIC GEOMETRICAL IDEAS

1. C 2. A 3. C 4. C 5. B 6. C 7. D
8. C 9. B 10. D
11. (a) Infinite (b) One line (c) Three line
13. (i) AC, BD (ii) AB-CD & AD-BC (iii) A-C & B-D
(iv) AB-BC & AD-CD (v) A-B & C-D
14. No 15. Triangle, PR

DPP NO. 5
TOPIC : INTEGERS

1. C 2. B 3. D 4. A 5. B 6. D 7. B
8. C 9. D 10. D 11. –10 12. –34, –33, –32
14. 8, 4, 3, 0, –5, –6, –7, –16 15. 206

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 4
DPP NO. 6
TOPIC : FRACTION

1. C 2. C 3. D 4. B 5. D 6. B 7. A

14 28 5 7
8. B 9. C 10. B 11. , 13.  14. 448
18 36 6 9

15. ½ hr

DPP NO. 7
TOPIC : DECIMALS

1. B 2. C 3. A 4. A 5. B 6. A 7. B
8. B 9. C 10. D 11. (a) 30 (b) 2.761 12. 4 kg 425 g
13. 3.50 14. ‘ 12.20 15. (a) 12.5 m (b) 2850 g

DPP NO. 8
TOPIC : DATA HANDLING

1. B 2. C 3. A 4. C 5. C 6 C 7. A
8. C 9. A 10. B
14. (i) Export and import of a company in following years.
(ii) 1982-83 (iii) 1986-87 (iv) 1986-87
15. (a) Metal (b) Glass (c) Rubber (d) 160

DPP NO. 9
TOPIC : MENSURATION

1. C 2. B 3. C 4. B 5. B 6. A 7. B
8. C 9. B 10. C 11. 14cm 12. 15cm, 5cm
13. 7.2 km, Rs. 79,200 14. 54cm 15. (i) 27cm. (ii) 22cm. (iii) 48cm.

DPP NO. 10
TOPIC : ALZEBRA

1. D 2. C 3. A 4. C 5. B 6. C 7. C
8. B 9. C 10. A 11. 10x + 2y 12. x = 24
13. Clearly, x =7 is the solution of the equation.

x 1 2 3 4 5 6 7
2x – 9 –7 –5 –3 –1 1 3 5

14. 50p – 1800
15. (i) We have, Distance covered in one step = x centimetres
Distance covered in 9 steps = (9 times x) centimetres = 9x centimeters
(ii) Rs.(2b + 14a)
(iii) 75x + 40y

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 5
DPP NO. 11
TOPIC : RATIO & PROPORTION

1. D 2. A 3. D 4. C 5. D 6. B 7. A
8. B 9. D 10. C 11. 5 : 13 12. 24 m 13. 640, 480
14. (a) 6 : 5 (b) 5 : 1 (c) 1 : 6 (d) 6 : 1
15. 14 kg

DPP NO. 12
TOPIC : SYMMETRY

1. C 2. B 3. B 4. D 5. B 6. D 7. A
8. A 9. D 10. B 11. H, I, X 12. S 13. 6
14. AC, BD
15 (i) f, (ii) c, (iii) f, (iv) d, (v) e, (vi) a, (vii) g

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 6
VIBRANT ACADEMY SOCIAL SCIENCE
(India) Private Limited CLASS VI - CBSE
DAILY PRACTICE PROBLEMS SHEET ANSWER KEY

DPP NO. 1

TOPIC : WHAT, WHERE, HOW AND WHEN

1. A 2. A 3. C 4. D 5. C 6. C 7. B
8. B 9. D 10. B

DPP NO. 2
TOPIC : UNDERSTANDING DIVERSITY

1. C 2. C 3. B 4. D 5. A 6. A 7. A
8. C 9. C 10. A

DPP NO. 3
TOPIC : THE EARTH IN THE SOLAR SYSTEM

1. D 2. D 3. A 4. D 5. B 6. D 7. C
8. B 9. C 10. C

DPP NO. 4
TOPIC : ON THE TRAIL OF THE EARLIEST PEOPLE

1. B 2. A 3. A 4. A 5. D 6. B 7. A
8. A 9. D

DPP NO. 5
TOPIC : FROM GATHERING TO GROWING FOOD

1. A 2. D 3. C 4. C 5. D 6. C 7. C
8. B 9. C 10. B

DPP NO. 6
TOPIC : DIVERSITY AND DISCRIMINATION

1. B 2. B 3. C 4. B 5. D 6. A 7. B
8. A 9. C 10. A

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 7
DPP NO. 7
TOPIC : GLOBE- LATITUDES AND LONGITUDES

1. A 2. B 3. A 4. C 5. C 6. D 7. B
8. A 9. A 10. A

DPP NO. 8
TOPIC : MOTIONS OF THE EARTH

1. C 2. C 3. A 4. B 5. C 6. A 7. D
8. C 9. C 10. A

DPP NO. 9
TOPIC : IN THE EARLIEST CITIES - HARAPPAN CIVILISATION

1. A 2. D 3. C 4. B 5. B 6. B 7. D
8. A 9. D 10. D

DPP NO. 10

TOPIC : WHAT BOOKS AND BURIALS TELL US

1. A 2. A 3. B 4. D 5. A 6. A 7. D
8. D 9. D 10. D

DPP NO. 11
TOPIC : WHAT IS GOVERNMENT?

1. C 2. B 3. A 4. B 5. C 6. A 7. A
8. C 9. C 10. A

DPP NO. 12
TOPIC : MAPS

1. C 2. A 3. B 4. D 5. C 6. C 7. B
8. C 9. A 10. A

DPP NO. 13

TOPIC : MAJOR DOMIANS OF EARTH

1. A 2. B 3. A 4. C 5. B 6. A 7. C
8. C 9. C 10. A

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 8
DPP NO. 14

TOPIC : KINGDOMS, KINGS AND AN EARLY REPUBLIC

1. A 2. A 3. D 4. C 5. B 6. A 7. B
8. A 9. A 10. A

DPP NO. 15

TOPIC : NEW QUESTIONS AND IDEAS

1. A 2. C 3. D 4. B 5. B 6. B 7. A
8. B 9. B 10. A

DPP NO. 16
TOPIC : KEY ELEMENTS OF DEMOCRATIC GOVERNMENT

1. D 2. B 3. D 4. C 5. C 6. A 7. A
8. A 9. C 10. D

DPP NO. 17
TOPIC : MAJOR LANDFORMS OF THE EARTH

1. B 2. A 3. C 4. D 5. B 6. D 7. D
8. C 9. B 10. A

DPP NO. 18
TOPIC : OUR COUNTRY - INDIA

1. C 2. A 3. D 4. A 5. C 6. C 7. A
8. C 9. C 10. C

DPP NO. 19
TOPIC : THE FIRST EMPIRE AND THE GREAT EMPEROR, ASHOKA

1. C 2. A 3. B 4. B 5. A 6. C 7. A
8. D 9. C 10. A

DPP NO. 20
TOPIC : LIFE IN TOWNS AND VILLAGES

1. C 2. A 3. C 4. B 5. D 6. B 7. A
8. B 9. A 10. A

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 9
DPP NO. 21
TOPIC : RURAL LOCAL GOVERNMENT - PANCHAYATI RAJ

1. C 2. B 3. C 4. C 5. A 6. D 7. B
8. C 9. A 10. A

DPP NO. 22
TOPIC : INDIA: CLIMATE

1. B 2. B 3. A 4. B 5. A 6. A 7. B
8. A 9. C 10. A

DPP NO. 23
TOPIC : TRADERS, KINGS AND PILGRIMS

1. C 2. A 3. B 4. A 5. D 6. B 7. C
8. A 9. A 10. B

DPP NO. 24
TOPIC : URBAN LOCAL GOVERNMENT

1. B 2. B 3. A 4. D 5. C 6. D 7. D
8. A 9. D 10. A

DPP NO. 25
TOPIC : RURAL AND URBAN LIVELIHOOD

1. C 2. D 3. D 4. D 5. A 6. A 7. A
8. C 9. C 10. D

DPP NO. 26
TOPIC : NATURAL VEGETATION AND WILDLIFE

1. D 2. B 3. C 4. A 5. C 6. B 7. A
8. C 9. D 10. C

DPP NO. 27
TOPIC : NEW EMPIRES AND KINGDOMS

1. D 2. B 3. B 4. B 5. A 6. C 7. A
8. B 9. A 10. B

DPP NO. 28
TOPIC : CULTURE AND SCIENCE (BUILDINGS, PAINTINGS AND BOOKS)

1. C 2. B 3. B 4. C 5. B 6. D 7. C
8. C 9. B 10. B

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 10
VIBRANT ACADEMY ENGLISH
(India) Private Limited CLASS VI - CBSE
DAILY PRACTICE PROBLEMS SHEET ANSWER KEY
DPP NO. 1
TOPIC : READING COMPREHENSION
1. A 2. C 3. C 4. A 5. D 6. D 7. B
8. C 9. D 10. B

DPP NO. 2
TOPIC : SENTENCES

1. D 2. D 3. C 4. D 5. C 6. C 7. B
8. A 9. A 10. A 11. A 12. C 13. A 14. C
15. D 16. D 17. C 18. C 19. B 20. A

DPP NO. 3
TOPIC : NOUNS

1. C 2. A 3. D 4. B 5. D 6. C 7. D
8. A 9. B 10. A 11. C 12. D 13. C 14. A
15. A 16. C 17. C 18. A 19. D 20. B

DPP NO. 4
TOPIC : PRONOUNS

1. C 2. B 3. A 4. C 5. A 6. D 7. A
8. D 9. B 10. B 11. D 12. C 13. D 14. A
15. D 16. B 17. D 18. A 19. D 20. A

DPP NO. 5
TOPIC : ADJECTIVES

1. B 2. D 3. A 4. B 5. A 6. C 7. A
8. C 9. A 10. B 11. D 12. D 13. A 14. A
15. D 16. B 17. A 18. C 19. B 20. A

DPP NO. 6
TOPIC : VERBS
1. A 2. A 3. C 4. C 5. D 6. C 7. C
8. A 9. A 10. A 11. B 12. B 13. B 14. B
15. D 16. D 17. B 18. C 19. A 20. A

DPP NO. 7
TOPIC : ADVERBS
1. A 2. B 3. C 4. A 5. B 6. D 7. D
8. A 9. B 10. C 11. B 12. A 13. A 14. C
15. B 16. C 17. B 18. C 19. B 20. C

DPP NO. 8
TOPIC : PREPOSITIONS
1. A 2. A 3. D 4. C 5. A 6. D 7. D
8. A 9. A 10. B 11. B 12. B 13. A 14. C
15. D 16. C 17. B 18. A 19. B 20. B

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 11
DPP NO. 9
TOPIC : DETERMINERS

1. D 2. D 3. B 4. A 5. D 6. A 7. A
8. B 9. C 10. D 11. D 12. D 13. B 14. C
15. D 16. D 17. B 18. A 19. C 20. C

DPP NO. 10
TOPIC : CONJUNCTIONS
1. D 2. C 3. D 4. C 5. A 6. D 7. B
8. D 9. D 10. C 11. A 12. A 13. D 14. C
15. A 16. D 17. D 18. C 19. D 20. B

DPP NO. 11
TOPIC : TENSES
1. A 2. A 3. A 4. D 5. A 6. B 7. B
8. A 9. A 10. A 11. B 12. B 13. B 14. D
15. A 16. D 17. B 18. C 19. A 20. A

DPP NO. 12
TOPIC : ACTIVE & PASSIVE VOICE

1. A 2. B 3. C 4. A 5. C 6. B 7. D
8. B 9. B 10. B

DPP NO. 13
TOPIC : DIRECT INDIRECT SPEECH

1. D 2. B 3. B 4. C 5. C 6. C 7. C
8. C 9. D 10. A 11. B 12. B 13. B 14. C
15. C 16. A 17. B 18. D 19. C 20. D

DPP NO. 14
TOPIC : MODALS

1. B 2. B 3. A 4. B 5. C 6. B 7. C
8. D 9. C 10. D 11. C 12. D 13. D 14. A
15. B 16. A 17. C 18. C 19. D 20. D

DPP NO. 15
TOPIC : SUBJECT VERB CONCORD
1. A 2. B 3. D 4. A 5. A 6. B 7. B
8. B 9. C 10. A 11. A 12. A 13. C 14. A
15. C 16. D 17. D 18. A 19. A 20. D

DPP NO. 16
TOPIC : PUNCTUATIONS

1. D 2. B 3. B 4. D 5. B 6. B 7. B
8. B 9. C 10. B 11. C 12. B 13. A 14. B
15. A 16. A 17. B 18. A 19. B 20. C

DPP NO. 17
TOPIC : ONE WORD SUBSTITUTION
1. D 2. B 3. B 4. B 5. B 6. D 7. A
8. B 9. D 10. D 11. C 12. B 13. C 14. A
15. A 16. A 17. C 18. B 19. D 20. B

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 12
DPP NO. 18
TOPIC : IDIOMS

1. D 2. B 3. B 4. C 5. B 6. C 7. D
8. A 9. C 10. C 11. A 12. B 13. B 14. A
15. D 16. C 17. D 18. C 19. C 20. A

DPP NO. 19
TOPIC : PROVERBS
1. A 2. A 3. B 4. D 5. C 6. D 7. C
8. C 9. A 10. D 11. A 12. B 13. D 14. A
15. C 16. B 17. C 18. A 19. C 20. B

DPP NO. 20
TOPIC : PHRASAL VERBS
1. B 2. C 3. D 4. B 5. B 6. B 7. B
8. C 9. B 10. B 11. D 12. C 13. B 14. D
15. C 16. C 17. B 18. B 19. D 20. C

DPP NO. 21
TOPIC : SYNONYMS AND ANTONYMS
1. A 2. C 3. B 4. A 5. D 6. A 7. B
8. A 9. C 10. C 11. A 12. C 13. B 14. D
15. D 16. B 17. C 18. C 19. A 20. C

DPP NO. 22
TOPIC : JUMBLED WORDS

1. The internet is accessed on televisions.
2. We can carry laptop easily.
3. It is important to eat breakfast.
4. Education is about learning and teaching.
5. Columbus discovered America.
6. The room was being cleaned by Sharda.
7. The naughty boy broke the window pane.
8. The battle was fought by soldiers.
9. Who wrote Mahabharata?
10. The sweepers sweep the floor.
11. It is caused by differences in air temperature.
12. Warm air weighs less than cold air and so, it rises.
13. Then , cooler air rushes in to take its place underneath, creating winds.
14. The village is free from din and noise of the city.
15. Atmosphere there is open and crowd free.

DPP NO. 23
TOPIC : GAP FILLING

1. (a) as (b) whenever (c) into (d) either (e) for (f) could
(g) no (h) that

2. (a) about (b) of (c) in (d) where (e) anyone (f) should

3. (a) of (b) was (c) on (d) most (e) would (f) under

4. (a) the (b) and (c) in (d) been (e) after (f) were

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 13
DPP NO. 24
TOPIC : OMISSION + ERROR SPOTING

Omission
1. (a) all of (b) have some tea (c) Being the eldest (d) wasn't enough milk
(e) very little butter (f) prepare some tea (g) enjoyed the tea (h) wasn't any tea

2. (a) Macbeth did not (b) witches had promised (c) had been proved (d) mind began to
(e) It was only (f) ambition started (g) mind began to (h) king was a

Error Spoting
1. (a) in – at (b) hiding – hidden (c) tree – trees (d) from – of
(e) were – was (f) be – being (g) they – we (h) which – whose

2. (a) for – but (b) in– to (c) a – the (d) on – of
(e) a – an (j) over – out (g) for – of (h) with – to

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 14
VIBRANT ACADEMY MENTAL ABILITY
(India) Private Limited CLASS VI - CBSE
DAILY PRACTICE PROBLEMS SHEET ANSWER KEY

DPP NO. 1
TOPIC : NUMBER SERIES

1. C 2. D 3. D 4. A 5. B 6. A 7. C
8. C 9. C 10. C 11. D 12. A 13. A 14. C
15. C
DPP NO. 2
TOPIC : ALPHABET AND LETTER REPEATING SERIES

1. C 2. D 3. A 4. B 5. A 6. B 7. C
8. D 9. C 10. D 11. D 12. C 13. C 14. D
15. D

DPP NO. 3
TOPIC : MISSING TERM IN FIGURES

1. A 2. B 3. C 4. C 5. C 6. C 7. C
8. B 9. B 10. A 11. B 12. C 13. A 14. C
15. C

DPP NO. 4
TOPIC : ALPHABET TEST

1. C 2. D 3. C 4. D 5. B 6. D 7. D
8. C 9. D 10. B 11. C 12. B 13. B 14. C
15. C

DPP NO. 5
TOPIC : CODING-DECODING

1. A 2. B 3. D 4. C 5. B 6. A 7. B
8. D 9. D 10. D 11. D 12. C 13. A 14. C
15. B
DPP NO. 6

TOPIC : DIRECTION SENSE TEST

1. A 2. D 3. B 4. D 5. B 6. D 7. C
8. A 9. C 10. A 11. B 12. C 13. A 14. A
15. D
DPP NO. 7
TOPIC : SEATING ARRANGEMENT & RANKING AND ORDERING TEST

1. D 2. B 3. D 4. B 5. D 6. D 7. C
8. A 9. D 10. C 11. C 12. C 13. D 14. B
15. B

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 15
DPP NO. 8
TOPIC : MATHEMATICAL OPERATIONS

1. C 2. C 3. A 4. C 5. C 6. B 7. D
8. D 9. B 10. B 11. B 12. C 13. B 14. C
15. D

DPP NO. 9
TOPIC : ANALOGY & CLASSIFICATION

1. A 2. A 3. A 4. D 5. B 6. D 7. B
8. C 9. C 10. C 11. B 12. B 13. C 14. C
15. C
DPP NO. 10
TOPIC : FIGURE PARTITION, MIRROR AND WATER IMAGES & MISCELLANEOUS

1. D 2. C 3. B 4. D 5. C 6. D 7. C
8. C 9. C 10. B 11. B 12. C 13. D 14. C
15. D

Vibrant Academy (I) Pvt. Ltd. "A-14(A)" Road No.1, IPIA, Kota (Raj.) Ph. 0744-2425408 (edge.vibrantacademy.com) 16